GSEB Solutions Class 7 English Honeycomb Poem 6 Mystery of the Talking Fan

   

Gujarat Board GSEB Class 7 English Textbook Solutions Honeycomb Poem 6 Mystery of the Talking Fan Textbook Exercise Important Questions and Answers, Notes Pdf.

Gujarat Board Textbook Solutions Class 7 English Honeycomb Poem 6 Mystery of the Talking Fan

GSEB Class 7 English Mystery of the Talking Fan Text Book Questions and Answers

Working With The Poem

Question 1.
Fans don’t talk, but it is possible to imagine that they do. What is it, then, that sounds like the fan’s chatter?
Answer:
Apparently, the poet imagined the noise of the fan to be the chatter of the fan. When a fan moves a sound is sometimes created in the whirling motors. When we do not oil a fan’s motor properly, it does make such sounds. This very sound assumed as the chatter of the fan.

Question 2.
Complete the following sentences:
(1) The chatter is electrical because …………..
Answer:
… the fan functions on an electrical
motor and the sound produced by it is not a talk. It is indistinguishable whirling sound, hence ‘chatter’.

(2) It is mysterious because…
Answer:
••• the sound produced by the fan seems to say something but the poet is not able to understand it.

GSEB Solutions Class 7 English Honeycomb Poem 6 Mystery of the Talking Fan

Question 3.
What do you think the talking fan was demanding ?
Answer:
The talking fan was demanding that someone must oil its whirling motor.

Question 4.
How does an electric fan manage to throw so much air when it is switched on ?
Answer:
An electrical fan comprises of three blades and a whirling motor. The moment it is switched on, the motor starts and begins to rotate forcing the blades to move in circular movement. This generates a lot- of pressure, which forces the air downwards in all directions.

Question 5.
Is there a ‘talking fan’ in your house ? Create a dialogue between the fan and a mechanic.
Answer:
Yes, I have a metallic fan in my house.
Mechanic: How are you doing ?
Fan: Not well, suffering from the heat and friction. Can you do something?
Mechanic: I will try to help you. Let me check you first.
Fan: Yes, sure. Please do your best and help me.
Mechanic: I will. Please wait, let me finish my job.
Fan: Go ahead.
(After repairing)
Mechanic: Now, all okay ?
Fan: yes, Now, I am feeling well. It feels so good.
Mechanic: That is great. Remember me when you are in trouble.
Fan: Yes, I will. Thanks for helping me. Greetings to you.
Mechanic: You are welcome. Bye. Take care.
Fan: Bye. You too take care.

GSEB Class 7 English Mystery of the Talking Fan Additional Important Questions and Answers

Select the most appropriate options as answers and complete the following sentences:

Question 1.
The language of the fan was ……………..
A. simple.
B. mysterious.
C. not understood by the poet.
D. None of these three.
Answer:
C. not understood by the poet.

Question 2.
The ‘mystery’ of the fan was spoiled when ………………….
A. somebody Interfered.
B. he started moving smoothly.
C. his chatter came to an end.
D. Both ‘B’ and ‘C’.
Answer:
D. Both ‘B’ and ‘C’.

GSEB Solutions Class 7 English Honeycomb Poem 6 Mystery of the Talking Fan

Question 3.
The talking fan’s chatter came to an end when ……………..
A. somebody oiled the motor.
B. the poet asked him to shut up.
C. the fan fell on the ground.
D. the poet left the house.
Answer:
A. somebody oiled the motor.

Answer the following questions in one sentence each:

Question 1.
What does the phrase ‘he ran as still as water’ mean ?
Answer:
The phrase ‘he ran as still as water’ means that ‘it began to function smoothly’.

Question 2.
What was troubling the talking fan ?
Answer:
The talking fan was being troubled by lack of oiling on its various parts, disabling him from functioning smoothly.

Answer the following questions in two to three sentences each:

Question 1.
Why was all the ‘mystery’ spoilt ?
Answer:
The poet could hear the chatter of the fan, though she could not understand it. But soon, the scope to decode and comprehend It was lost as the fan’s motor was oiled by someone. Thereafter, the talking fan became silent.

Question 2.
Who do you think or understand what the talking fan wished to convey ?
Answer:
The talking fan seemed to be very noisily and continuously chattering. Perhaps, besides the poet the others could hear it too. Though the poet was curious, she never made an attempt to understand what the talking fan said. Or perhaps before she could, the message was decoded by the person who attended to the needs of the fan by oiling its motor.

GSEB Solutions Class 7 English Honeycomb Poem 6 Mystery of the Talking Fan

Read the following stanzas and answer the questions given below it:

Once there was a talking fan-
Electrical his chatter.
I couldn’t quite hear what he said
And I hope it doesn’t matter
Because one day somebody oiled
His little whirling motor
And all the mystery was spoiled-
He ran as still as water.

Questions:
(1) Explain ‘Electrical chatter’.
Answer:
In this poem, the inanimate fan is attributed human quality of ‘talking’ or ‘chattering’. Since the force behind the chattering sound made by the fan is electricity, it is termed as ‘Electrical chatter’.

(2) Why does the poet say, “1 hope it doesn’t matter”?
Answer:
The poet could not understand -what the fan was trying to say, i.e., his chatter. The poet was not bothered about it.

(3) How was the fan’s mystery spoiled ?
Answer:
What the fan was chattering and. the poet could not understand was the real ‘mystery’. Then somebody oiled the fan, and he stopped chattering, i.e., making noise. The poet sarcastically says that this is how the fan’s mystery was spoiled.

(4) What is the running of the fan compared to in the end?
Answer:
In the end the running of the fan compared to the smooth running of water.

GSEB Solutions Class 7 English Honeycomb Poem 6 Mystery of the Talking Fan

Mystery of the Talking Fan Summary in English

Mystery of the Talking Fan Summary:
The poet acquaints us with a fan which talks a lot. He means that the fan makes spontaneous sound on motion. The poet tried to listen to and understand what the fan says, but he fails to understand. One day suddenly the fan stopped making sound because someone had oiled the whirling motor and the fan turned as silent as water.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *