GSEB Solutions Class 7 English Honeycomb Poem 2 The Rebel

   

Gujarat Board GSEB Class 7 English Textbook Solutions Honeycomb Poem 2 The Rebel Textbook Exercise Important Questions and Answers, Notes Pdf.

Gujarat Board Textbook Solutions Class 7 English Honeycomb Poem 2 The Rebel

GSEB Class 7 English The Rebel Text Book Questions and Answers

Working With The Poem

Question 1.
Answer the following questions:

(1) If someone doesn’t wear a uniform to school, what do you think the teacher will say?
Answer:
The teacher would scold the student who would not be dressed in the school uniform while coming to school.

(2) When everyone wants a sunny weather, what does the rebel want most?
Answer:
when everyone wants a sunny weather, the rebel wants the rain.

(3) If the rebel has a dog for a pet, what is everyone else likely to have?
Answer:
If a rebel has a dog for a pet, the others are most likely to be cat lovers.

GSEB Solutions Class 7 English Honeycomb Poem 2 The Rebel

(4) Why is it good to have rebels ?
Answer:
It is good to have rebels because they are different from common people and they teach us to be able to accept and tolerate differences.

(5) Why is it not good to be a rebel oneself?
Answer:
It is not good to be a rebel oneself because society never accepts a rebel andalways criticize his/her behaviour.

(6) Would you like to be a rebel ? If yes, why? If not, why not?
Answer:
I would like to be a rebel because a rebel is able to think individually rather them following the herd mentality. However, it is not easy to be a rebel as the rebels are s always criticized by society for their different behaviour.

Question 2.
Find in the poem an antonym (a word opposite in meaning) for each of ] the following words:
(1) long
(2) grow
(3) quietness
(4) sober
(5) lost
Answer:
(1) short
(2) cut
(3) disturbance
(4) fantastic
(5) found

Question 3.
Find in the poem lines that match the following. Read both one after the other:
(1) The rebel refuses to cut his hair.
(2) He says cats are better.
(3) He recommends dogs.
(4) He is unhappy because there is no sun.
(5 ) He is noisy on purpose.
Answer:
(1) The rebel lets his hair grow long.
(2) He puts in a good word for dogs.
(3) He has a preference for cats.
(4) When everybody is greeting the rain.
(5) When nobody talks during the lesson.

GSEB Solutions Class 7 English Honeycomb Poem 2 The Rebel

GSEB Class 7 English The Rebel Additional Important Questions and Answers

Select the most appropriate options as answers and complete the following sentences:

Question 1.
A rebel is a person who ……………..
A. behaves like a mad main.
B. disagrees with most of the things that common men do.
C. has no mind of his own.
D. keeps on arguing aill the while.
Answer:
B. disagrees with most of the things that common men do.

Question 2.
When everybody has long hair, the rebel …………….
A. maikes different haiir-styles.
B. he grows his haiir longer than others.
C. he cuts his hair short.
D. he criticises such persons.
Answer:
C. he cuts his hair short.

Question 3.
The rebel prefers cats when ………………
A. he is in the company of dog lovers.
B. everybody has a pet.
C. other people have pretty cats.
D. All of these three.
Answer:
A. he is in the company of dog lovers.

Question 4.
When rain is widely greeted, a rebel ………………
A. likes to take bath in it.
B. hates rain.
C. regrets the absence of the sun.
D. appreciates the raiin.
Answer:
C. regrets the absence of the sun.

Question 5.
The poet says that ………………
A. we should discourage rebels in society.
B. our approach towards rebels should be quite positive.
C. we should always disagree with them.
D. we should take punitive actions against rebels.
Answer:
B. our approach towards rebels should be quite positive.

GSEB Solutions Class 7 English Honeycomb Poem 2 The Rebel

Answer the following questions in one sentence each:

Question 1.
What does the rebel do when everybody talks during the lessons?
Answer:
When everybody talks during the- lessons, the rebel becomes absolutely silent.

Question 2.
Why does the rebel choose to wear fantastic clothes?
Answer:
When the rebel sees everyone else dressed in a uniform, the rebel chooses to wear fantastic clothes.

Question 3.
Are the rebels rain lovers ?
Answer:
The rebels become rain lovers when they realise that the others are enjoying the sun.

Answer the following questions in two to three sentences each:

Question 1.
Why do rebels always contradict the others ?
Answer:
The rebels always contradict the others because they wish to stand out to be different and distinguish themselves from the crowd. They wish to retain their voice and preferences as well as opinions rather ;! than blindly following the crowd.

Question 2.
Why does society disapprove of the rebels ?
Answer:
The rebels do not conform to the normsand conventions followed by society at large. They have their own opinions, unique thinking, and are different, at times even go to the extent of contradicting others, merely to highlight their perceived uniqueness.

GSEB Solutions Class 7 English Honeycomb Poem 2 The Rebel

Read the following stanzas and answer the questions given below them:

Question 1.
When everybody talks diming the lesson, s The rebel doesn’t say a word.
When nobody talks during the lesson,
The rebel creates a disturbance.

Questions:
(1) With reference to the above extract, do you think it is good to be a rebel?
Answer:
No, to go against the flow just to show that you are different or to prove your superiority is wrong. Unnecessarily breaking the rule unless there is some noble cause is not acceptable.

(2) Can there be a good reason behind remaining silent when everybody else is speaking ?
Answer:
Yes, sometimes people keep on arguing unnecessarily out of their ignorance of the entire and actual situation. In such situations, a wise man would stay silent.

(3) What must be the main motto of a rebel, in your opinion?
A. Teaching society to be dutiful.
B. Obeying the rules.
C. Bringing disharmony.
D. Bringing about the change.
Answer:
Bringing about the change.

Question 2.
“When everybody says, Yes please,
The rebel says, No thank you.
When everybody says, No thank you,
The rebel says, Yes please.
It is very good that we have rebels.
You may not find it very good to be one.

Questions:
(1) What decides the choices made by the rebel?
Answer:
Society’s opinion can never be a rebel’s choice. The rebel’s choices are based on what society would not accept or agree to.

(2) Who do you think is the character of rebel based on?
A. A political activist
B. The poet
C. The school teacher
D. A young child
Answer:
A. young child

GSEB Solutions Class 7 English Honeycomb Poem 2 The Rebel

(3) What does the rebel do ?
A. Defies others
B. Disobeys others
C, Trusts others
D. Loves others
Answer:
Defies others

The Rebel Summary in English

The Rebel Summary:
‘The Rebel’ is a lightly expressed poem written in a casual style free of any bitterness or criticism. The poet shows the character of a rebel. One who does not conform to the norms of society and has a contradictory attitude based on self-assertion. This is not typically a political rebel who wants a revolution in the country; but this is a common adolescent boy who, for his inexperience, exhibits himself so as to draw attention.

The poet lists various contradictory activities of the rebel. He says that when everybody has short hair, the rebel grows his hair long and when long hair is in, the rebel cuts his hair short. He stays silent during the lesson when everyone is discussing a matter; but when it is time for general discussion, the rebel remains silent. When everyone else wears a uniform, he puts on showy dresses and when people wear colourful dresses, he does the opposite.

In the company of cat lovers, he prefers dogs and in the company of dogs, he prefers the otherwise. When people praise the sunny weather, the rebel points out the need for rain. Likewise, when people welcome the rain, the rebel misses the sun terribly. When others attend meetings, he stays home and when others stay home, he attends meetings. He says “Yes” when he should say “No”; but says “No” when he should say “Yes”. In short, each action of the rebel is stimulated by self-exhibition and inexperienced attitude of adolescence.

The poet has remarkably described the non-conformist behaviour of the rebel in a light, funny and casual manner. The poet says that the individual freedom is very important and we must learn to accept it in society. No two persons can be equal. The poet also says that such people in society do exist but we must have a soft corner for them, but we should not try to be one.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *