GSEB Solutions Class 7 English Honeycomb Poem 8 Meadow Surprises

   

Gujarat Board GSEB Class 7 English Textbook Solutions Honeycomb Poem 8 Meadow Surprises Textbook Exercise Important Questions and Answers, Notes Pdf.

Gujarat Board Textbook Solutions Class 7 English Honeycomb Poem 8 Meadow Surprises

GSEB Class 7 English Meadow Surprises Text Book Questions and Answers

Working With The Poem

Question 1.
Read the lines in which the following phrases occur. Then discuss with your partner the meaning of each phrase in its context:
(1) velvet grass
(2) drinking straws
(3) meadow houses
(4) amazing mound
(5) fuzzy head
Answer:
(1) The velvet grass means soft grass that almost feels like fur or velvet.
(2) Drinking straws mean that it appears as if the butterflies are sipping nectar from the flowers with the straws.
(3) Meadow houses are a reference to several houses which inhabit the insects, birds and animals that live in the meadows. Such as burrows, nests and mounds.
(4) The amazing mound is a reference to the mound created by the ants as their dwelling place.
(5) Fuzzy head refers to the heads of the bright yellow flowers of dandelion which have a beautiful texture.

GSEB Solutions Class 7 English Honeycomb Poem 8 Meadow Surprises

Question 2.
Which line in the poem suggests that you need a keen eye and a sharp ear to enjoy a meadow ? Read aloud the stanza that contains this line.
Answer:
“You may discover these yourself, If you look and listen well.”

Question 3.
Find pictures of the kinds of birds, insects and scenes mentioned in the poem.
Answer:
Insects: Butterflies, ants
Animals: Rabbit
Scenes: Velvet Grass, Singing Brook, Dandelion fluttering its head, Burrows in the ground, Nest beneath tall grass, Ants’ mounds

Question 4.
Watch a tree or a plant, or walk across a Held or park at the same time s every day for a week. Keep a diary of what you see and hear. At the end of the l week, write a short paragraph or a poem about your experiences. Put your writing up on the class bulletin board.
Answer:
During the summers, I observed the holy Basil plant placed in the courtyard dying, due to lack of water. So, I decided to water its branches. Soon, those tiny leaves grew it regularly. I realised that the first few days, into full leaves and the entire plant seemed there was hardly any change in the plant, j to have bloomed fully. On the fourth day, tiny leaves emerged on

GSEB Class 7 English Meadow Surprises Additional Important Questions and Answers

Select the most appropriate options as answers and complete the following sentences:

Question 1.
What must have been called as the ‘drinking straws’ by the poet?
A. Plastic pipes to drink juices
B. TWigs of the trees in bushes
C. Proboscis of the insects
D. The straw that the poet carries with himself to drink river water.
Answer:
C. Proboscis of the insects

GSEB Solutions Class 7 English Honeycomb Poem 8 Meadow Surprises

Question 2.
Which sound does the poet want us to listen to in the poem ‘Meadow Surprises’ ?
A. Chirping of birds
B. Buzzing of wind
C. Flowing of a brook
D. Roars of animals
Answer:
C. Flowing of a brook

Question 3.
is compared with airy parachutes.
A. Butterfly
B. Rabbit
C. Dandelion’s head
D. Ant’s mound
Answer:
C. Dandelion’s head

Question 4.
Which word in the poem refers to the sweet liquid found in flowers?
A. Velvet
B. Meadow
C. Brook
D. Nectar
Answer:
D. Nectar

Question 5.
Who can feel the delight of the surprises that meadows offer?
A. A passive passerby.
B. An eager passerby with his eyes and ears wide open.
C. A person who takes photographs of it.
D. A hunter.
Answer:
B. An eager passerby with his eyes and ears wide open.

Question 6.
Which word in the poem means, ‘holes’ in ground?
A. Mounds
B. Meadows
C. Nests
D. Burrows
Answer:
D. Burrows

GSEB Solutions Class 7 English Honeycomb Poem 8 Meadow Surprises

Question 7.
When can we enjoy the surprises of meadows ?
A. If we have time.
B. If we look and listen well.
C. If nobody is around.
D. If one has sense of beauty.
Answer:
B. If we look and listen well.

Answer the following questions in one sentence each:

Question 1.
What kind of surprise could be found while walking on the grass?
Answer:
Walking on the velvety soft grass, one derives immense pleasure.

Question 2.
Why is one unable to see a rabbit at first?
Answer:
One is unable to spot at first a rabbit in the grass because it is sitting very still. Only when it hops, one is able to see it.

Question 3.
What is the butterfly busy doing ?
Answer:
Butterfly seems to be busy in sucking nectar from the flowers. It appears as if the butterfly uses a drinking straw to do so.

Answer the following questions in two to three sentences each:

Question 1.
Which all houses are characterised by the term ‘meadow houses’?
Answer:
Burrows in the ground meant for smaller animals, nests beneath the tall grass for birds and mounds for ants are the various houses that are characterised by the term, ‘meadow houses’. While exploring the meadows one can see all of these.

Question 2.
Describe the various sights that one comes across in the meadows.
Answer:
In the meadows, one comes across ‘ various beautiful sights. One is able to see butterflies sipping nectar from the flowers.
You encounter a rabbit that suddenly hops in front of you. One is able to see dandelions transform from buds to flowers and seek the pleasure of seeing them flutter. Only in the meadows is it possible to see burrows, mounds, nests all placed nearly in the same area. The feeling of walking through the soft velvet like grass can only be understood by those who have been to the meadows.

GSEB Solutions Class 7 English Honeycomb Poem 8 Meadow Surprises

Read the following stanzas and answer the questions given below them:

Question 1.
Meadows have surprises,
You can find them if you look;
Walk softly through the velvet grass,
And listen by the brook.

You may see a butterfly
Rest upon a buttercup
And unfold its drinking straws
To sip the nectar up.
Questions:
(1) What surprises do the meadows have to offer you?
Answer:
Meadows have too many surprises to offer in the form of pleasure of the sounds of brook and the feeling of soft velvety grass.

(2) Why is it a great pleasure to walk
through the meadows?
Answer:
It is a great pleasure to walk through the meadows because its grass is as soft as velvet that gives you a pleasant walk.

(3) A comparison is made by the poet in the last two lines of the given stanza. What is compared to what?
Answer:
In the last two lines, the poet compares the proboscis of the butterfly to a drinking straw which is used by humans to drink s cold drink, juice, etc.

Question 2.
Explore the meadow houses,
The burrows in the ground,
A nest beneath tall grasses,
The ant’s amazing mound.
Oh! Meadows have surprises And many things to tell;
You may discover these yourself,
If you look and listen well.

Questions:
(1) What does the poet refer to ‘meadow houses’ ?
Answer:
The houses of birds i.e., nests beneath the tall grass, the dwellings of rabbits, i.e., burrows in the ground and mounds for the ants are called as ‘meadow houses’ by the poet.

(2) What is amazing about the mounds of the ants?
Answer:
The mounds of the ants are made of such a soft soil as is extremely difficult to pile the way the ants do. They work very diligently to create their houses.

(3) Which all surprises must the poet be talking about in these stanzas?
Answer:
The poet talks about the surprises of the beauty of nature, like amazing chirping sounds of birds and humming sounds of bees and insects. He also talks about the soft velvety grass and the beautiful greenary all around.

GSEB Solutions Class 7 English Honeycomb Poem 8 Meadow Surprises

Meadow Surprises Summary in English

Meadow Surprises Summary:
The meadow offers several surprises to the one who has an eager eye to look at it. Walking on the soft velvety grass, one can listen to the sound of the brook. You may see a butterfly sipping nectar from the flowers; all such sights give immense pleasure. These sights are no less than the nature’s surprise gift. Walking further on, one may find a rabbit hidden in the grass. One may not be able to see it at first, but soon it would hop in front of you because it would be scared.

A dandelion that was golden a couple of days ago would have also bloomed. One could find several houses in the meadows. There would be burrows in the ground, nests beneath the tall grasses, mounds for ants and so on. For every person there would be something or the other that may throw a surprise.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *