GSEB Solutions Class 7 English Honeycomb Poem 3 The Shed

   

Gujarat Board GSEB Class 7 English Textbook Solutions Honeycomb Poem 3 The Shed Textbook Exercise Important Questions and Answers, Notes Pdf.

Gujarat Board Textbook Solutions Class 7 English Honeycomb Poem 3 The Shed

GSEB Class 7 English The Shed Text Book Questions and Answers

Working With The Poem

Question 1.
Answer the following questions:

(1) Who is the speaker in the poem ?
Answer:
It is not very clear who the speaker is. Perhaps, the speaker is the poet himself.

(2) Is she/he afraid or curious or both ?
Answer:
The speaker seems to be both curious as well as afraid to go inside the shed. He wants to find out what is inside the shed. At the same time, he is afraid because he thinks that strange voices could be heard from the shed and there is possibly a ghost who lives inside the shed.

GSEB Solutions Class 7 English Honeycomb Poem 3 The Shed

(3) What is she/he planning to do soon?
Answer:
She/He plans to go inside the shed after some day soon.

Question 4.
‘But not just yet… suggests doubt, fear, hesitation, laziness or something else. Choose the word which seems right to you. Tell others why you chose it.
Answer:
‘But not just yet…’ seems to suggest a lack of conviction. The speaker thinks that ^ he needs more time to gather enough courage to enter the shed.

Question 2.
Is there a room in your house or a house in your neighbourhood/locality where you would rather not go alone and never at night? If there is such a place and a story to go with it, let others hear all about it.
Answer:
There is a storeroom in my house which is in the backyard of the house. It is a little away from the main structure. It is full of odd objects and not even lit properly. Thus, going to the storeroom, at night, calls for a lot of courage. My mother once asked me to fetch certain things from the storeroom. When I entered the storeroom, I felt as if I saw the movement of shadows.
I screamed with terror, but later got to know that those shadows were nothing but my mind’s imagination.

GSEB Class 7 English The Shed Additional Important Questions and Answers

Select the most appropriate options as answers and complete the following sentences:

Question 1.
What is the condition of the window described in the poem ?
A. It is sparkling with its new glass panes.
B. Three panes of it are cracked.
C. All panes of it are broken off.
D. The children playing cricket have broken the window completely.
Answer:
B. Three panes of it are cracked.

GSEB Solutions Class 7 English Honeycomb Poem 3 The Shed

Question 2.
Why does the poet want to peep through the window as he passes it?
A. To see the ghost
B. To steal something
C. To find out if somebody is staring at him
D. To see his brother and his friends
Answer:
C. To find out if somebody is staring at him

Question 3.
“Since I don’t know when” suggests ……………..
A. a long passage of time.
B. the spider’s ability to more unnoticed.
C. that the speaker’s memory is very weak.
D. the speaker’s inability to measure time.
Answer:
A. a long passage of time.

Question 4.
Who wishes to go into the shed soon?
A. The speaker
B. The speaker’s brother
C. The ghost
D. The stranger
Answer:
A. The speaker

Question 5.
What feeling of the poet is exhibited in his peeping through the window?
A. The poet is emotional.
B. The poet is careless
C. The poet has a lot of time.
D. The poet is curious.
Answer:
D. The poet is curious.

Question 6.
Why does the speaker’s brother lie to him ?
A. He wishes to mislead the speaker.
B. He wishes to solely use the shed.
C. He wishes to sell away the shed.
D. He is afraid of the ghost.
Answer:
B. He wishes to solely use the shed.

GSEB Solutions Class 7 English Honeycomb Poem 3 The Shed

Answer the following questions in one sentence each:

Question 1.
Why were the hinges of the door i- rusty ?
Answer:
Hardly anybody went inside the shed.
Since the doors were not opened for a long time, its hinges had become rusty.

Question 2.
What does the speaker usually do while lying in the bed?
Answer:
The speaker generally contemplated the idea of going inside the shed.

Question 3.
What does the broken glass panes suggest ?
Answer:
The broken glass panes of the dusty window suggests lack of maintenance. It was quite natural that no one bothered to replace the cracked panes of an unused structure.

Question 4.
According to the poet’s brother, where did the ghost hide itself?
Answer:
According to the poet’s brother, the ghost hid itself under the rotten floorboards of the shed.

Answer the following questions in two to three sentences each:

Question 1.
What did the poet’s brother say to the poet in order to keep him away from the shed?
Answer:
The poet’s brother told the poet that there was a ghost in the shed hiding under the rotten floorboards. If the poet dared to set foot inside the shed, ghost would jump out and chop off his head.

GSEB Solutions Class 7 English Honeycomb Poem 3 The Shed

Question 2.
Comment on the speaker’s resolve to go inside the shed.
Answer:
From our reading of the poem, it becomes amply clear that the speaker is fully determined to go inside the shed. Even when his brother threatens him, he does not give up the idea of going inside to find for himself the truth. His desire to visit only gets postponed and delayed.

Question 3.
What change occurs in the attitude of the speaker?
Answer:
In the first three stanzas the speaker seems to be scared of the shed. He thinks about the strange voices that come from the shed, somebody mysteriously staring at him, he believed in the ghost stories and so on. However, in the final stanza of the poem, there seems to be a major change in the speaker’s attitude. He has understood that all these ghost stories were a lie told to him. And, therefore, his resolve to go inside the shed becomes further firm.

Question 4.
Why do you think that the spider web hanging on the door was no longer there ?
Answer:
The first time when the speaker describes the shed, the speaker talks about a spider web hanging across the door of the shed. However, the next time when the speaker describes the shed, the speaker shares that t it had been a long time since the spider S and the web were not to be seen. Perhaps, the door of the shed had been opened by the speaker’s brother, thereby displacing the spider’s web that covered the door.

Read the following stanzas and answer the questions given below them:

Question 1.
There’s a dusty old window around at the side
With three cracked panes of glass,
I often think there’s someone staring 5 at me
Each time that I pass,
I’ll peep through that window one day.

Questions:
(1) Why is the window dusty ?
Answer:
Because the shed has not been used s for long by anybody. Therefore, it has been covered with dust.

(2) Who according to poet’s brother stares at the poet?
Answer:
There might be a ghost as has been told by the poet’s brother.

GSEB Solutions Class 7 English Honeycomb Poem 3 The Shed

(3) Does the poet get scared at the thought of peeping through the window?
Answer:
No, the poet does not fear at all. It is his own bold decision.

Question 2.
“My brother tells lies to keep the shed for his den.
There isn’t anyone staring or making strange noises.
And the spider has been gone from his web
Since I don’t know when.
I’ll go into that shed one day soon, But not just yet……..”

Questions:
(1) ’There isn’t anyone staring or making strange noises.
And the spider has been gone from his web.’
What do these lines suggest?
Answer:
These lines suggest that there is no interference of anything in the shed. Even the spider has gone away from his web.

(2) Why does the speaker say that ’’there isn’t anyone staring or making strange noises ?”
Answer:
The speaker has understood that his brother had been lying to hirh’in ‘ordef ‘t’o keep him away from the shed.

(3) What does this passage say about the speaker?
Answer:
The passage indicates a mature- understanding that the speaker has attained.

GSEB Solutions Class 7 English Honeycomb Poem 3 The Shed

The Shed Summary in English

The Shed Summary:
The poem is about the shed which is a small room away from the main house. It is located at the bottom of the poet’s garden. It is in the worst condition. Whenever poet passes through it, he feels somebody is staring at him. His brother threatens him by saying that a ghost stays in the shed who hides himself under the rotten floorboards who may jump and attack the poet. In fact there is no ghost inside the shed. His brother tells him a lie to keep the shed for his den.

The poet tries to convince himself that there cannot be any ghost in the shed and assures himself that he will go inside the shed some day in near future. Ironically, he adds that the time hasn’t come just yet. The after thought may be due to a lack of conviction and he thinks that he needs more time to gather enough courage to enter the shed.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *