GSEB Solutions Class 9 English Beehive Poem 4 The Lake Isle of Innisfree

   

Gujarat Board GSEB Class 9 English Textbook Solutions Beehive Poem 4 The Lake Isle of Innisfree Textbook Exercise Important Questions and Answers, Notes Pdf.

Gujarat Board Textbook Solutions Class 9 English Beehive Poem 4 The Lake Isle of Innisfree

GSEB Class 9 English The Lake Isle of Innisfree Text Book Questions and Answers

Thinking about the Poem

I.
Question 1.
What kind of place is Innisfree? Think about:
(i) The three things the poet wants to do when he goes back there, (stanza I)
(ii) What he hears and sees there and its effect on him. (stanza II)
(iii) What he hears in his ‘heart’s core’ even when he is far away from Innisfree. (stanza III)
Answer:
(i)

  • The poet wants to build a small cabin of clay and wattles.
  • He wants to plant nine rows of beans.
  • He wants to keep honey bees hive.

(ii)

  • He hears the cricket’s song.
  • He holds linnets flying in the sky.
  • He sees glimmering midnight and glowing rooms.

(iii) When the poet is far away from Innisfree he hears the sound of the lake water washing the shore in his ‘heart’s core’.

Question 2.
By now you may have concluded that Innisfree is a simple, natural place, full of beauty and peace. How does the poet contrast it with where he now stands? (Read stanza III.)
Answer:
The poet contrasts the clay and wattle made cabin, bee-loud glade, morning with dews and crickets’ songs, midnight with glimmer, noon with purple glow, evenings with linnet’s songs, lake water lapping with low sounds by the shore, etc.

GSEB Solutions Class 9 English Beehive Poem 4 The Lake Isle of Innisfree

Question 3.
Do you think Innisfree is only a place or a state of mind? Does the poet actually miss the place of his boyhood days?
Answer:
Although Innisfree is the poet’s boyhood haunt, it also represents his state of mind. The poet wishes to escape to Innisfree as it is more peaceful than where he is now the city. Innisfree is representative of what the poet considers an ideal place to live, which is devoid of the restless humdrum of his life. Yes, the poet actually misses the place of his boyhood days. Even when he is away from Innisfree, he recalls the sound of the lake water washing the shore.

II.
Question 1.
Look at the words the poet uses to describe what he sees and hears at Innisfree.
(i) bee-loud glade
(ii) evenings full of the linnet’s wings
(iii) lake water lapping with low sounds
What pictures do these words create in your mind?
Answer:
(i) These words bring to our minds the image of buzzing bees.
(ii) These words bring up the image of linnets flying across an evening sky.
(iii) These words evoke not only the image but also the soft sound of a lake’s water washing the shore.

Question 2.
Look at these words;
…peace comes dropping slow
Dropping from the veils of the morning to where the cricket sings
What do these words mean to you? What do you think “comes dropping slow… from the veils of the morning”? What does “to- where the cricket sings” mean?
Answer:
The given lines indicate that peace of mind can be slowly acquired from the natural surroundings. It is peace that ‘comes dropping slow … from the veils of the morning’. The phrase ‘to where the cricket sings’ indicates a peaceful place where one can hear the vibrant sounds of nature – sounds such as the songs of the crickets at the time of dawn.

GSEB Solutions Class 9 English Beehive Poem 4 The Lake Isle of Innisfree

GSEB Class 9 English The Lake Isle of Innisfree Additional Important Questions and Answers

Reading Comprehension
Read the following stanzas and answer the questions given below them:

Question 1.
I will arise and go now, and go to Innisfree,
And a small cabin build there, of clay and wattles made:
Nine bean rows will I have there, a hive for the honeybee,
And live alone in the bee-loud glade.
Questions :
(1) What does the poet wish to build at Innisfree?
(2) What does ‘Innisfree’ symbolise?
(3) Why does the poet wish to stay at Innisfree?
Answer:
(1) The poet wishes to build a small cabin at Innisfree to be made with sticks and clay.
(2) Innisfree symbolises a place of peace and tranquillity.
(3) The poet wishes to stay at Innisfree :

  • To live in peaceful environment and
  • To escape from hectic schedule – of the city life.

Question 2.
And I shall have some peace there,
for peace comes dropping slow Dropping
from the veils of the morning to where the cricket sings;
There midnight’s all a glimmer, and noon a purple glow,
And evenings full of the linnet’s wings.
Questions :
(1) Write the rhyming scheme of the given stanza.
(2) What does the stanza suggest about the poet?
(3) Name any two things the poet is fond of.
Answer:
(1) The rhyme scheme of the given stanza is: abab.
(2) The stanza suggests that the poet loves to be in the lap of nature.
(3) Cricket’s song, the evening when linnets are flying, bright moonlit midnight.

GSEB Solutions Class 9 English Beehive Poem 4 The Lake Isle of Innisfree

Question 3.
I will arise and go now, for always night and day
I hear the lake water lapping with low sounds by the shore;
While I stand on the roadway, or on the pavements grey,
I hear it in the deep heart’s core.
Questions :
(1) Where does the poet want to go? Why?
(2) What do the last two lines of the stanza suggest?
(3) Pick out the rhyming words from the stanza.
Answer:
(1) The poet is determined to go to Innisfree. Tor always night and day’ lets us know that he is pretty haunted by the place – even obsessed. It is an auditory image that he hears the lapping of the water on Innisfree in his mind and is determined to go there.

(2) These lines suggest that the poet is in some urban place, i.e., on road way or on payment; still the lapping of the waters of Innisfree he hears in his heart. There is an emotional connection. It means that the poet feels and dreams deeply.

(3) The rhyming words in this stanza are: day – grey, shore – core.

Figures of Speech
Choose the most appropriate Figures of Speech in the following lines :

Question 1.
‘Nine bean rows will I have there, a hive for the honeybee’.
A. Personification
B. Alliteration
C. Metaphor
D. Onomatopoeia
Answer:
B. Alliteration

Question 2.
‘And I shall have some peace there, for peace comes dropping slow.
A. Metaphor
B. Personification
C. Repetition
D. Transferred Epithet
Answer:
C. Repetition

GSEB Solutions Class 9 English Beehive Poem 4 The Lake Isle of Innisfree

Question 3.
‘There midnight’s all a glimmer, and noon a purple glow.
A. Metaphor
B. Personification
C. Repetition
D. Alliteration
Answer:
A. Metaphor

Question 4.
‘I hear the lake water lapping with low sounds by the shore’
A. Metaphor
B. Alliteration
C. Repetition
D. Anastrophe
Answer:
B. Alliteration

Question 5.
‘I hear it in the deep heart’s core’.
A. Alliteration
B. Synecdoche
C. Metaphor
D. Both ‘A’ and ‘B’
Answer:
D. Both ‘A’ and ‘B’

GSEB Solutions Class 9 English Beehive Poem 4 The Lake Isle of Innisfree

Questions – Answers

Answer the following questions in s three to four sentences each :

Question 1.
Describe the person, the place or the thing brought vividly to life by the poet in the poem ‘The Lake Isle of Innisfree’.
Answer:
The Lake Isle of Innisfree by W. B. S Yeats vividly describes an island in the Lake of Innisfree. The island is an incredibly peaceful S place. The island is also a place of great natural beauty. Yeats describes many different aspects of S its appeal, from the various birds and insects to the striking light at different times of day. This S is a landscape that has not been damaged or? degraded by human interference.

Question 2.
Why does the poet want to go to s Innisfree?
Answer:
The poet wants to go to Innisfree in s search of peace. He does not like the noisy? place as London is. He wants to live in a place s which can bring him peace. The poet craves for some peace, hence he wants to go to Innisfree. There he wants to make a small cabin and grow beans. He wants to live there alone.

GSEB Solutions Class 9 English Beehive Poem 4 The Lake Isle of Innisfree

Question 3.
How is the city life different from the life at the Lake of Innisfree?
Answer:
The poet does not like the city life. The pavements are dull and grey. There is chaos all around. But there is nature’s beauty all around in Innisfree. It is a dream place for the poet which exists in reality. There is a perfect harmony on the island between the plants and the weather.

Question 4.
Briefly describe one major theme of the poem ‘The Lake Isle of Innisfree’.
Answer:
A major theme in ‘The Lake Isle of Innisfree’, is nature versus civilization. What we value in life is often the exact opposite of what civilization brings with it. Nature allows us to explore the various forms of life but civilization has certain set rules with which we have to abide.

Question 5.
What is the tone of the poem?
Answer:
The poem has a very calm and relaxing tone. The reader may picture a person physically going to this place called Innisfree but the narrator of the poem is visiting this place in his imagination. It helps him to relax and escape the rush of modern living.

GSEB Solutions Class 9 English Beehive Poem 4 The Lake Isle of Innisfree

Answer the following questions in five to six sentences each :

Question 1.
In the poem ‘The Lake Isle of Innisfree’, what does the poet find so attractive about ‘The Lake Isle of Innisfree’?
Answer:
The thing that the poet finds so attractive about Lake Isle of Innisfree is its promise of peace. The poet, then, longs for this place which affords a sense of contentment and relaxation far from the busy modern life. The poem’s slow and regular metre helps to convey this languid, dreamy effect.

There is also the vivid impressionistic description of the colours and beauties of this place, and the soothing stir of nature which is so different from the strident noise of the city where the poet actually is, as the final stanza makes clear. The poet, then, is physically trapped in the city, but he can imagine the beauty of Innisfree and this gives him spiritual sustenance. This is one of Yeats’s early lyrics, exhibiting a familiar romantic sensibility in its praise of the deep purity and beauty of nature which is contrasted with the drabness, shallowness and sterility of modern urban living.

Question 2.
In your opinion, what words or phrases used by the poet are the most effective in bringing the person, place or thing to life? Give reasons for your answer.
Answer:
Throughout the poem, Yeats uses a variety of imaginative phrases to capture the essence of the Lake Isle. He brings the island to life by referring to the different birds and insects there. He comments on how “the cricket sings” and refers to “linnet’s wings”. This gives a sense of energy on the island and reminds us of what a natural place it is.

The line “and live alone in the bee-loud glade” correctly captures the point that Yeats is trying to make about the island. It is an isolated place, where he can enjoy the solitude. In the second stanza of the poem, Yeats describes how the light changes on the island throughout the day. He tells us that “noon’s a purple glow”. This light brings the entire lake Isle to life.

Finally, Yeats manages to capture the sounds of the island. He tells us that he can hear “water lapping with low sounds by the shore”. Yeats uses alliteration to recreate the sounds. By repeating the letter “I” so many times, we get a sense of the slow and gentle movement of the water.

GSEB Solutions Class 9 English Beehive Poem 4 The Lake Isle of Innisfree

Question 3.
Does the poem celebrate the theme of escapism? Explain.
Answer:
The poem focuses on Innisfree as a place of escape for the speaker. The speaker describes Innisfree as a simple, natural environment where he will build a cabin and live alone. ‘The Lake Isle of Innisfree’ expresses the idea that nature provides an inherently restorative place to which human beings can go to escape the chaos and corrupting influences of civilization.

In this poem, the speaker/Yeats longs to live in the simplicity of nature, with no extraneous distractions of city life or the superfluous habits, customs, and daily routines of an increasingly fast-paced, modern world. The speaker is only dreaming of ‘getting away from it all. Even if he never goes, he will at least have the mental escape.

This is the saving grace; even if he cannot get out of the city, he can imagine the escape as he can hear the lake water lapping even while standing on the pavement in the city. There is another appeal/implication that one can never go back to the past place of nostalgia and youth, but through imagination and reflection, one can always have the mental escape and memory of another time and place.

The Lake Isle of Innisfree Summary in English

The Lake Isle of Innisfree Introduction:
William Butler Yeats (13 June 1865-28 January 1939) was an Irish poet and one of the foremost figures of 20th-century literature. His poetry, especially the volumes. The Wild Swans at Coole, Michael Robartes and the Dancer, The Tower, The Winding Stair and Other Poems and Last Poems and Plays made him one of the outstanding and the most influential twentieth-century poets writing in English.

The Lake Isle of Innisfree Summary:
The speaker says he’s going to go to Innisfree to build a small, simple cabin. He’ll have a little bean garden and a honeybee hive. He wants to live alone in peace with nature and the slow pace of country living. Sounds like a plan, buddy.

GSEB Solutions Class 9 English Beehive Poem 4 The Lake Isle of Innisfree

In the last stanza, the speaker restates that he’s leaving and explains it’s because every night he hears the water lapping against the shore (of Inrusfree). Even though he lives in a more urban place with paved roads, deep down inside he’s drawn to the rural sounds of Innisfree. lUs all about rustling trees, not bustling buses for this speaker.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *