GSEB Solutions Class 9 English Beehive Poem 2 Wind

   

Gujarat Board GSEB Class 9 English Textbook Solutions Beehive Poem 2 Wind Textbook Exercise Important Questions and Answers, Notes Pdf.

Gujarat Board Textbook Solutions Class 9 English Beehive Poem 2 Wind

GSEB Class 9 English Wind Text Book Questions and Answers

Thinking about the Poem

Question 1.
What are the things the wind does in the first stanza?
Answer:
In the first stanza, the wind shutters breaks the shutters of the windows, scatters the papers, throws down the books from the shelf, tears the pages of the books and brings showers of rain.

Question 2.
Have you seen anybody winnow grain at home or in a paddy field? What is the word in your language for winnowing? What do people use for winnowing? (Give the words in your language, if you know them.)
Answer:
Yes, I have seen many women winnowing grain in villages. Pachhorana is the word in my language for winnowing. People use change or winnowing fan for winnowing purposes.

GSEB Solutions Class 9 English Beehive Poem 2 Wind

Question 3.
What does the poet say the wind god winnows?
Answer:
The poet says that the wind god winnows the weak crumbling houses, doors, rafters, wood, bodies, lives and hearts, and then crushes them all.

Question 4.
What should we do to make friends with the wind?
Answer:
To make friends with wind we need to build strong homes with firm doors. We should also make ourselves physically and mentally strong by building strong, firm bodies and having steadfast hearts.

Question 5.
What do the last four lines of the poem mean to you?
Answer:
In the last four lines, the poet inspires us to face the wind, which symbolises the hardships of our lives, courageously. He tells us that the wind can only extinguish the weak fires; it intensifies the stronger ones. Similarly, adversities deter the weak-hearted but make stronger those who have an unfaltering will. In such a case, befriending the wind or the hardships of life makes it easier for us to face them.

GSEB Solutions Class 9 English Beehive Poem 2 Wind

Question 6.
How does the poet speak to the wind – in anger or with humour? You must also have seen or heard of the wind ‘crumbling lives’. What is your response to this? Is it like the poets?
Answer:
The poet speaks to the wind with anger. Yes, strong winds are known to cause plenty of damage and destruction to both life and property. Storms, cyclones, gales and strong winds cause havoc on land. They uproot trees, bring down houses, tear down electric posts and claim lives. They also cause damage to boats and frighten the poor sailors and fishermen out at sea.

Yet, I do not agree with the poet that the wind only ‘crumbles lives’. The wind is responsible for bringing rain; it cools the land and makes the climate pleasant. Today, wind energy is harnessed for several useful purposes including turning windmills, wind turbines and generating electricity.

Question 7.
The poem you have just read is originally in the Tamil. Do you know any such poems in your language?
Answer:
Yes, I have read another poem on wind. It is titled ‘Toofan’ and was originally written in Hindi by Naresh Aggarwal.

GSEB Class 9 English Wind Additional Important Questions and Answers

Reading Comprehension
Read the following stanzas and answer the questions given below them:

Question 1.
The wind blows out weak fires.
He makes strong fires roar and flourish.
His friendship is good.
We praise him every day.
Questions :
1. How does the wind affect the weak fires?
2. What is the effect of the wind on strong fire?
3. Trace a word from the extract that means ‘prosper’.
Answer:
1. The wind blows out weak fires.
2. The wind makes the strong fire even more strong and increases its power.
3. Flourish

GSEB Solutions Class 9 English Beehive Poem 2 Wind

Question 2.
Wind, come softly
Don’t break the shutters of the windows.
Don’t scatter the papers.
Don’t throw down the books on the shelf.
Questions:
1. Whom does the poet request in the above lines?
2. Write any one action of the wind.
3. Trace a word from the extract which means ‘thrown in different directions.
Answer:
1. The poet makes a request to the wind in the above lines.
2. Scattering of paper/throwing books from the shelf/breaking the shutters of the window.
3. Scatter

Question 3.
He won’t do what you tell him,
So, come, let’s build strong homes.
Let’s joint the doors firmly Practise to firm the body.
Make the heart steadfast.
Questions :
1. What does the poet advise?
2. He won’t do what you tell him, what does it mean?
3. Find a word from the stanza that means ‘loyal/faithful.
Answer:
1. The poet advises to build strong homes, join the doors firmly, and to make our body firm and strong.
2. It means that the wind does not follow our commands.
3. Steadfast

GSEB Solutions Class 9 English Beehive Poem 2 Wind

Question 4.
He won’t do what you tell him.
So, come, let’s build strong homes.
Let’s joint the doors firmly.
Practise to firm the body,
Make the heart steadfast.
Questions :
1. What does ‘He’ stand for?
2. What should we do to save our homes?
3. The word which stands for ‘to fix’ is
Answer:
1. ‘He’ stands for wind.
2. To save our homes, we should build strong homes and join the doors firmly.
3. Joint

Question 5.
Wind, come softly
Don’t break the shutters of the windows.
Don’t scatter the papers.
Don’t throw down the books on the shelf.
There, look what you did – you threw them all down.
You tore the pages of the books.
You brought rain again.
You’re very clever at poking fun at weaklings.
Questions :
1. Write about any two destructive activities of the wind.
2. How can we make friends with the wind?
3. Find the word from the stanza which is an antonym of ‘foolish’.
Answer:
1. Two destructive activities of the wind are :

  • Breaks the shutters of windows and
  • Scatters the papers.

2. We can make friends with the wind by building strong homes, strong body and hearts.
3. Clever

Figures of Speech
Choose the correct Figures of Speech in the following lines:

Question 1.
‘Wind, come softly’.
A. Apostrophe
B. Personification
C. Synecdoche
D. Both ‘A’ and ‘B’
Answer:
D. Both ‘A’ and ‘B’

Question 2.
(1) ‘Don’t break the shutters of the windows.
(2)‘Don’t scatter the papers’.
(3) ‘Don’t throw down the books on the shelf.
(4) ‘There, look what you did.
A. Litotes
B. Alliteration
C. Personification
D. Metaphor
Answer:
C. Personification

GSEB Solutions Class 9 English Beehive Poem 2 Wind

Question 3.
‘Crumbling woods, crumbling bodies, crumbling lives.
A. Personification
B. Repetition
C. Alliteration
D. Assonance
Answer:
B. Repetition

Question 4.
‘The wind god winnows and crushes them all.
A. Alliteration
B. Repetition
C. Synecdoche
D. Metaphor
Answer:
A. Alliteration

Question 5.
(1) ‘So, come let’s build strong homes’.
(2) ‘Let’s joint the doors firmly’.
A. Repetition
B. Apostrophe
C. Alliteration
D. Personification
Answer:
B. Apostrophe

Question 6.
‘He makes strong fires roar and flourishes’.
A. Alliteration
B. Onomatopoeia
C. Personification
D. All of these three
Answer:
D. All of these three

GSEB Solutions Class 9 English Beehive Poem 2 Wind

Question 7.
(1) ‘He won’t do what you tell him.
(2)‘His friendship is good’.
A. Personification
B. Apostrophe
C. Anastrophe
D. Repetition
Answer:
A. Personification

Questions – Answers
Answer the following questions in three to four sentences each :
Question 1.
Describe the central idea of the poem.
Answer:
The poem ‘Wind’ inspires us to face the challenges thrown at us with grit and firm determination. We should be strong enough to face all the hardships of life with courage. Wind symbolizes problems and obstacles that we all face and go through at some point of time in our lives.

Question 2.
Is wind regarded as a symbol of destruction in the poem? Explain.
Answer:
In the poem, the first stanza depicts the destruction caused by wind. The wind tears the pages of the books brings rain again and destroys the daily life of the weaker section of the world. The strong or gusty winds represent turmoil and trouble in our life. These troubles are to be ignored.

GSEB Solutions Class 9 English Beehive Poem 2 Wind

Question 3.
What are the Figures of Speech in the poem ‘Wind’?
Answer:
The most common figure of speech in the poem is ‘Anaphore’ which means repeating of certain words. The repetition of the word ‘don’t’ in the first three lines of the poem is an example of Anaphora. Also, the entire poem is a metaphor as it ends on a note of application to humanity to stand against all ravages, natural or man-made.

Question 4.
Can wind ever be friend with us?
Answer:
Wind, literally, can be our friend. Wind is a phenomenon which teaches us to be strong. Our friends always teach us to be strong and determined. In times of need, wind wants us to bravely face our obstacles. Hence, we have to be strong when there are obstacles in our life so that we don’t get beaten up by them.

Answer the following questions in about five to six sentences each:
Question 1.
What challenges are posed by wind in the life of the poet and the common man?
Answer:
In our lives, wind destructs our daily routine. It hampers and dampens the spirit of life around. According to the poet, rain and wind were deeds of nature that are perceived as the tempest forces which destroy the old and evil inside a man in order to create joy and liberty in his mind. Wind is the natural phenomenon which is very difficult to be predicted accurately just as our problems which can arise from nowhere.

It can hit us at any time of our life. It mocks the very being of being alive. For frail people, literally and metaphorically, wind creates barriers. Winds do not let a frail body or a frail mind survive but on the other hand, if you are strong, you have the power and the will to survive and fight back, wind can never be a threat to your living being.

GSEB Solutions Class 9 English Beehive Poem 2 Wind

Question 2.
Does the poem reflect the human suffering being initiated by wind? Explain with examples.
Answer:
I believe that wind is a poignant example of the metaphor of God’s will for a variety of reasons. First wind is invisible, but the effects it has on other aspects of this world are clear and evident. Our poem reflects upon both the constructive and destructive paths taken by the wind. Wind is extreme and violent, but not necessarily legitimately with anger and emotions. Wind creates compassion, but apathy at the same time in human life. Winds emphasize the passionate, intense nature of the poet, while the decay and death inherent in the metaphor suggest the sacrifice and suffering of humans. We also see that wind is a metaphor for the god’s will because its effects in this world can be both beneficial or ostensibly destructive.

Wind Summary in English

Wind Introduction:
Chinnaswami Subramania Bharati (Pen name – Bharathiyar) (11 December 1882- 11 September 1921) was a Tamil writer, poet and journalist, and Indian Independence activist and social reformer from Tamil Nadu. Popularly known as ‘Mahakavi Bharati’, he was a pioneer of modern Tamil poetry and is considered one of the greatest Tamil literary figures of all time.

He is famous for his patriotism in the pre-independence era. A. K. Ramanujan is a Kannada and English poet. He is well-known for his translation of classical and modern poetry. He has translated this poem ‘Wind’ from Kannada.

Wind Summary:
A house is battered by wind all night – so isolated in the middle of the tumult that it seems like it’s out at sea. The surrounding landscape and woods also suffer the wind’s onslaught. In the morning, the wind has (metaphorically) re-arranged the hills, and wields the light with the motions of a madly swivelling eye.

At this point, two verses in, the poem’s speaker, referred to only in the first person, appears in the poem. As he edges along the side of the house, he looks into the wind, feeling it dent his eyeballs. It seems to make the whole landscape quiver and shiver, threatening to suddenly make it vanish with a flap. It knocks some birds around, too.

GSEB Solutions Class 9 English Beehive Poem 2 Wind

The house rings in the wind, like a goblet ready to shatter from the noise. The speaker and the other people (or person) in the house are unable to concentrate on reading, thinking, or talking to each other, as the feeling of the wind is so overwhelming. It seems like it’s moving the roots of the house, and causing even the stones to “cry out under the horizon.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *