GSEB Solutions Class 8 Science Chapter 17 Stars and The Solar System

   

Gujarat Board GSEB Textbook Solutions Class 8 Science Chapter 17 Stars and The Solar System Textbook Questions and Answers, Notes Pdf.

Gujarat Board Textbook Solutions Class 8 Science Chapter 17 Stars and The Solar System

Gujarat Board Class 8 Science Stars and The Solar System Textbook Questions and Answers

GSEB Solutions Class 8 Science Chapter 17 Stars and The Solar System

Choose the Correct Answer
Question 1.
Which of the following is NOT a member of the solar system?
(a) An asteroid
(b) A satellite
(c) A constellation
(d) A comet.
Answer:
(c) A constellation

Question 2.
Which of the following is NOT a planet of the sun?
(a) Sirius
(b) Mercury
(c) Saturn
(d) Earth
Answer:
(a) Sirius

GSEB Solutions Class 8 Science Chapter 17 Stars and The Solar System

Question 3.
Phases of the moon occur because:
(a) we can see only that part of the moon which reflects light towards us.
(b) our distance from the moon keeps changing.
(c) the shadow of the earth covers only a part of the moon’s surface.
(d) the thickness of the moon’s atmosphere is not constant.
Answer:
(a) We can see only that part of the moon which reflects light towards us.

Question 4.
Fill in the blanks:
(a) The planet which is farthest from the Sun is ………..
(b) The planet which appears reddish in color is ……….
(c) A group of stars that appear to form a pattern in the sky is known as a ………..
(d) A celestial body that revolves around a planet is known as ………..
(e) Shooting stars are not …………..
(f) Asteroids are found between the orbits of ………… and ………..
Answer:
(a) Neptune
(b) Mars
(c) Constellation
(d) Satellite
(e) meteors
(f) Mars, Jupiter.

GSEB Solutions Class 8 Science Chapter 17 Stars and The Solar System

Question 5.
Mark the following statements is true or false:
(a) Pole star is a member of the solar system.
(b) Mercury is the smallest planet of the solar system.
(c) Uranus is the farthest planet in the solar system.
(d) INSAT is an artificial satellite.
(e) There are nine planets in the solar system.
(f) Constellation Orion can be seen only with a telescope.
Answer:
(a) False
(b) True
(c) False
(d) True
(e) False
(f) False

Question 6.
Match items in Column A with one or more items in Column B:
GSEB Solutions Class 8 Science Chapter 17 Stars and The Solar System - 1
Answer:
GSEB Solutions Class 8 Science Chapter 17 Stars and The Solar System - 2

Question 7.
In which part of the sky can you find Venus, if it is visible as an evening star?
Answer:
In the west side of the sky.

GSEB Solutions Class 8 Science Chapter 17 Stars and The Solar System

Question 8.
Name the largest planet of the solar system.
Answer:
The largest planet of the solar system is Jupiter.

Question 9.
What is a constellation? Name any two constellations.
Answer:
A group of the star which has a recognizable shape is called a constellation. Two constellations are great Bear and Orion.

Question 10.
Draw sketches to show the relative positions of prominent stars in
(a) Ursa Major
(b) Orion.
Answer:
GSEB Solutions Class 8 Science Chapter 17 Stars and The Solar System - 3

Question 11.
Name two objects other than planets which are members of the solar system.
Answer:
Comets and asteroids.

GSEB Solutions Class 8 Science Chapter 17 Stars and The Solar System

Question 12.
Explain how you can locate the Pole star with the help of Ursa Major.
Answer:
Pole star can be located with the help of the three stars at the end of Ursa Major. Imagine a straight line passing through these stars. Extend the imaginary line in the north direction. This line is about five times the distance between two stars. A star seen in this direction is the Pole star.
GSEB Solutions Class 8 Science Chapter 17 Stars and The Solar System - 4

Question 13.
Do all the stars in the sky move? Explain.
Answer:
No, all the stars do not move in the sky. They appear to move from east to west. It is due to the rotation of the earth on which we live. The earth moves from west to east. But Pole star does not appear to move.

GSEB Solutions Class 8 Science Chapter 17 Stars and The Solar System

Question 14.
Why is the distance between stars expressed in light years? What do you understand by the statement that a star is eight light-years away from the earth?
Answer:
Stars are far away from each other. The distance between the two stars is millions of kilometers. The distance between the sun and the earth is 150,000,000 km, whereas the distance of alpha centaury is 40,000,000,000,000 km. It is not convenient to show this distance in km. So it is expressed in a light year. A light-year is a distance covered by light in one year. Eight light years means the distance covered by light in eight years.

Question 15.
The radius of Jupiter is 11 times the radius of the Earth. Calculate the ratio of the volumes of Jupiter and the Earth. How many Earths can Jupiter accommodate?
Answer:
Let the radius of the Earth = R units
The volume of the Earth
= \(\frac {4}{3}\) πR3 cu. units.
Now, the radius of Jupiter = 11 R units.

Volume of Jupiter
= \(\frac {4}{3}\)π (R)3 = \(\frac {4}{3}\) π(1331R3) cu. units.
Now the ratios of the volume of Jupiter and the Earth
GSEB Solutions Class 8 Science Chapter 17 Stars and The Solar System - 5
\(\frac {1331}{1}\) = 1331 : 1
So 1331 Earths can be accommodated in one Jupiter.

GSEB Solutions Class 8 Science Chapter 17 Stars and The Solar System

Question 16.
Boojho made the following sketch of the solar system (Fig. 17.10). Is the sketch correct? If not, correct it.
Answer:
GSEB Solutions Class 8 Science Chapter 17 Stars and The Solar System - 6
No, the given sketch is not correct. The following figure is correct.
GSEB Solutions Class 8 Science Chapter 17 Stars and The Solar System - 7

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *