GSEB Solutions Class 8 English Sem 2 Unit 1 I Will Be That

   

Gujarat Board GSEB Solutions Class 8 English Second Language Sem 2 Unit 1 I Will Be That Textbook Exercise Questions and Answers.

GSEB Std 8 English Textbook Solutions Sem 2 Unit 1 I Will Be That

GSEB Class 8 English I Will Be That Text Book Questions and Answers

Activity 1.

(A) Recite after your teacher.

I told them – (આઈ ટોલ્ડ ધેમ –) મેં તેમને કહ્યું
When I grow up,
(વેન આઈ ગ્રો અપ,) જ્યારે હું મોટો થઈશ,
I’m not going to be a scientist
(આઈમ નૉટ ગોઇંગ ટુ બી અ સાયન્ટિસ્ટ)
હું વૈજ્ઞાનિક નહીં થાઉં
Or

GSEB Solutions Class 8 English Sem 2 Unit 1 I Will Be That

someone who reads the news on TV.
(ઑર સમવન હૂ રીડ્ઝ ધ ન્યૂઝ ઑન ટીવી.)
અથવા કોઈ જે ટીવી પર સમાચાર વાંચે તે (નહીં થાઉં).
No. (નો.) ના.
I want to be free.
(આઈ વૉન્ટ ટુ બી ફ્રી.) મારે મુક્ત થવું છે.
I’M GOING TO BE A TREE!
(આઈમ ગોઇંગ ટુ બી અ ટ્રી!) હું એક વૃક્ષ થઈશ!

GSEB Solutions Class 8 English Sem 2 Unit 1 I Will Be That 1

They said, ‘ધ સેડ,) તેઓ બોલ્યા,
You can’t. No, you can’t be that.
(યૂ કાન્ટ. નો, યૂ કાન્ટ બી ધંટ.)
તું નહીં થઈ શકે. ના, તું તે નહીં થઈ શકે.

I told them–
(આઈ ટોલ ધેમ -) મેં તેમને કહ્યું –
When I grow up,
(વેન આઈ ગ્રો અપ,) જ્યારે હું મોટો થઈશ,
I’m not going to be an airline pilot,
(આઈ”મ નૉટ ગોઇંગ ટુ બી ઍન એએરલાઇન પાઇલટ,) હું વિમાનનો પાઇલટ નહીં થાઉં,
A dancer, a lawyer or a doctor.
(અ ડાન્સર, અ લૉયર ઑર અ ડૉક્ટર.) નર્તક, વકીલ અથવા ડૉક્ટર (નહીં થાઉં).
No. (નો.) ના.
Huge whales will swim in me.
(શ્વેજ વેલ્શ વિલ સ્વિમ ઇન મી.)
મારામાં મોટી વેલ તરશે.
GSEB Solutions Class 8 English Sem 2 Unit 1 I Will Be That 2

I’M GOING TO BE THE OCEAN!
(આઈ’મ ગોઇંગ ટુ બી ધ ઓશન !) હું એક દરિયો થઈશ !
They said, (ધે સેડ,) તેઓ બોલ્યા,
You can’t be that. No, you can’t be that.
(યૂ કાન્ટ બી બૅટ, નો, યૂ કાન્ટ બી ધંટ.)
તું તે નહીં થઈ શકે. ના, તું તે નહીં થઈ શકે.
I told them –
(આઈ ટોલ્ડ ધેમ –) મેં તેમને કહ્યું –
I’m not going to be a DJ,
(આઈમ નૉટ ગોઇંગ ટુ બી અ ડીજે,)
હું ડીજે નહીં થાઉં,

GSEB Solutions Class 8 English Sem 2 Unit 1 I Will Be That

A computer programmer, a musician or a beautician.
(અ કમ્યુટર પ્રોગ્રંમર, અ યૂઝિશન ઑર અ બ્યુટિશન.)
કપ્યુટર પ્રોગ્રંમર, સંગીતકાર અથવા સોંદર્ય-તજજ્ઞ
(નહીં થાઉં).
No. (નો.) ના.

GSEB Solutions Class 8 English Sem 2 Unit 1 I Will Be That 3

Streams will flow through me,
(સ્ટ્રીમ્સ વિલ ફ્લો થ્ર મી) મારામાંથી ઝરણાં વહેશે,
I’ll be the home of eagles;
(આઈલ બી ધ હોમ ઑવ ઈગલ્સ;) હું ગરુડોનું ઘર બનીશ;
I’ll be full of valleys and fountains.
(આઈ’લ બી ફુલ ઑવ ઑલિઝ ઍન્ડ ફાઉન્ટિ….)
હું ખીણ અને ફુવારાથી ભરેલો હોઈશ.
I’M GOING TO BE A RANGE OF MOUNTAINS!
(આઈ’મ ગોઇંગ ટુ બી અ રેન્જ ઑવ માઉન્ટિન્ઝ!). હું એક પર્વતમાળા થઈશ!

They said, ‘ધ સેડ ) તેઓ બોલ્યા,
You can’t be that. No, you can’t be that.
(યૂ કાન્ટ બી ધંટ, નો, યૂ કાન્ટ બી ધંટ.) તું તે નહીં થઈ શકે. ના, તું તે નહીં થઈ શકે.
I asked them–
(આઈ આડ ધેમ-) મેં તેમને પૂછ્યું –
Just what do you think I am ?
(જસ્ટ વૉટ ડૂ યૂ ર્થિક આઈ ઍમ?) તમે મને શું સમજો છો?
Just a child, they said,
(જસ્ટ અ ચાઇલ્ડ, ધ સેડ,) ફક્ત એક બાળક, તેઓ બોલ્યા,
And children always become
(ઍન્ડ ચિલ્ડ્રન ઑઝ બિકમ) અને બાળકો હંમેશાં (તે) બને
At least one of the things
(ઍટ લીસ્ટ વન ઑવ ધ થિંગ્સ) ઘણાં(વિકલ્પો)માંથી એક
We want them to be.
(વી વૉન્ટ ધેમ ટુ બી.) જે અમે ઇચ્છિએ. — Brian Patten (બ્રાયન પૅટન).

(B) Choose and tick (✓) the correct option.

Question 1.
What does the child want to be in the first stanza?
(A) A tree ( ✓)
(B) The ocean
(C) A scientist
Answer:
(A) A tree

GSEB Solutions Class 8 English Sem 2 Unit 1 I Will Be That

Question 2.
What should swim in the child ?
(A) fish
(B ) weeds
(C) whales ( ✓ )
Answer:
(C) whales

Question 3.
………… has valleys and fountains.
(A) A mountain ( ✓ )
(B) The ocean
(C) A house
Answer:
(A) A mountain

Question 4.
The child wants to be a …… in the third stanza.
(A) doctor
(B) beautician
(C) mountain range ( ✓ )
Answer:
(C) mountain range

Question 5.
What can the following people do ? Discuss in groups.
(A) A musician
(B) A DJ
(C) A scientist
Answer:
(A) A musician can play different musical s instruments
(B) A DJ can mix and play songs.
(C) A scientist can discover things or invent new things.

GSEB Solutions Class 8 English Sem 2 Unit 1 I Will Be That

Question 6. Talk to your group and tell them what you want to become when you grow up ?

Question 7.
Would you like to become one of the following things Why Collect their ideas.
(A) The Moon
(B) The Sun
( C) The Star
(D) The Sky
Answer:
(A) I would like to be the Moon so that I can shine and spread light at night. People would be happy to see me.
(B) I would like to be the Sun because it is a very important source of energy-solar energy
(C) I would like to be the star which twinkles at night and makes the sky beautiful.
(D) I would like to be the sky where there is the Sun, the Moon and the stars. In the rainy season, you can see the rainbow in the sky.

Question 8.
What does the child want to be in the second stanza?
(A) tree
(B) ocean ( ✓ )
(C) mountain
Answer:
(B) ocean

Question 9.
What flows through mountains ?
(A) oceans
(B) seas
(C) streams ( ✓ )
Answer:
(C) streams

Question 10.
The child wants to be the home of
(A) eagles ( ✓ )
(B) trees
(C) whales
Answer:
(A) eagles

Activity 2.

Read and enjoy.

A Key to Heaven
(A Play)
Scene 1
(King’s court) Tenali Raman, Courtier 1 and Courtier 2 are waiting for the king. There is a sound of trumpets and drums, The king walks in and all the courtiers stand up.
Tenali Raman and Courtiers : Good Morning, Your Majesty.
The king: Good morning. Where are my ministers today? I will discuss the new road project with them.
Courtier 2: Your Majesty, a great sadhu is in our kingdom these days. The ministers are at that sadhu’s camp.
The king: A sadhu ? A great sadhu? Who is this sadhu? I don’t know anything about him. Do you know something, Raman?
Raman: Your Majesty, I heard about this sadhu. He comes from the Himalayas. He can produce coins, holy ash and fruits from the air.
Courtier 1 : And there is a long queue of people in front of his tent every day. They offer him gold coins, clothes, animals, grains, vegetables and dry fruits.
Courtier 2 : He can cure any illness by pooja. But you need to pay him a big sum for that.
The king: Interesting. I want to know more about this sadhu. But you can go now. I will discuss about this sadhu with Raman only. (The courtiers leave.)
The king: Raman, what do you think ? Is he a real sadhu ? Good sadhus never charge money for their service. We need to keep watch on this sadhu.
Raman : Yes, Your Majesty, I too feel something is wrong.
The king: Raman, go to his camp and find out more about this sadhu.
Raman: Certainly, sir

(અ કી ટૂ હેવન) સ્વર્ગની ચાવી

(અ પ્લે) નાટક
(સીન 18) દૃશ્ય 1:
[ (કિંઝ કૉટ) તેનાલી રમણ, કૉર્ટિઅર I ઍન્ડ કૉર્ટિઅર 2 આર વેટિંગ ફૉર ધ કિંગ. ધેઅર ઇઝ અ સાઉન્ડ ઑવ ટ્રેમ્પિટ્સ ઍન્ડ ડ્રગ્ઝ. ધ કિંગ વૉકસ ઇન ઍન્ડ ઑલ ધ કૉર્ટિઅર્ઝ સ્ટેન્ડ અપ.] [ (રાજાનો દરબાર) તેનાલી રમણ, દરબારી 1 અને દરબારી 2, રાજાની રાહ જોઈ રહ્યા છે. તુરાઈ અને ઢોલના અવાજ આવે છે. રાજા અંદર પ્રવેશે છે અને બધા દરબારીઓ ઊભા થાય છે. – | (ગુડ મૉર્નિંગ, યુઅર મૅજિસ્ટિ.) સુપ્રભાત, રાજસ્.

GSEB Solutions Class 8 English Sem 2 Unit 1 I Will Be That

(ગુડ મૉર્નિંગ, વેઅર ઓર ભાઇ મિનિસ્ટર્ઝ ટુડે? આઈ વિલ ડિસ્કસ – ધ ન્યૂ રોડ પ્રજેક્ટ વિથ ધેમ.) સુપ્રભાત. આજે મારા મંત્રીઓ ક્યાં છે? હું તેમની સાથે રસ્તાની નવી યોજના વિશે ચર્ચા કરીશ. (યુઅર મૅજિસ્ટિ, અ ગ્રેટ સાધુ ઇઝ ઇન અવર કિંગડમ ધીઝ ડેઝ, : ધ મિનિસ્ટર્ઝ આર ઍટ લૅટ સાધુઝ કૅમ્પ.) રાજનું, આજકાલ એક – મહાન સાધુ આપણા રાજ્યમાં છે. મંત્રીઓ તે સાધુની શિબિરમાં છે,

(અ સાધુ? અ ગ્રેટ સાધુ? હું ઇઝ ધિસ સાધુ? આઈ ડોન્ટ નો – ઍનિધિંગ અબાઉટ હિમ. ડુ યુ નો સમથિંગ, રમણ?) સાધુ? – એક મહાન સાધુ? આ સાધુ કોણ છે? મને તેના વિશે કંઈ – ખબર નથી. તને કંઈ ખબર છે, રમણ? – (યુઅર મેજિસ્ટિ, આઈ હર્ડ અબાઉટ ધિસ સાધુ. હી કઝ ફ્રૉમ ધ – હિમાલયાઝ. હી કન પ્રસૂસ કૉઇન્ઝ, હોલિ એશ ઍન્ડ ફૂટ્સ ફ્રોમ ધ

એઅર.) રાજનું, મેં આ સાધુ વિશે સાંભળ્યું હતું. તે હિમાલયમાંથી આવે છે. તે હવામાંથી સિક્કા, પવિત્ર ભસ્મ અને ફળ ઉત્પન્ન કરી શકે છે. (એન્ડ ધેઅર ઇઝ અ લૉગ ક્યુ ઑવ પીપલ ઇન ફ્રન્ટ ઑવ હિઝ ટેન્ટ એવરિ ડે. ધે ફર હિમ ગોલ્ડ કોંઈન્ડ, ક્લોઝ, એનિમલ્ક, ચેન્જ, વેજિટેબલ્સ ઍન્ડ ડ્રાઈ ફૂટ્સ.) અને રોજ તેના તંબૂની સામે લોકોની લાંબી હાર હોય છે. તેઓ તેને સોનાના સિક્કા, કપડાં, પ્રાણીઓ, અનાજ, શાકભાજી અને સુક્કો મેવો ધરે છે. (હી કેન ક્યુઅર ઍનિ ઇનિસ બાઈ પૂજા. બટ યુ નીડ ટુ પે હિમ અ બિગ સમ ફૉર ધંટ.)

તે પૂજા દ્વારા કોઈ પણ માંદગીનો ઉપચાર કરી શકે છે. પણ તેના માટે તમારે તેને મોટી રકમ ચૂકવવી પડે. (ઇન્ટરેસ્ટિંગ, આઈ વોન્ટ ટુ નો મોર અબાઉટ ધિસ સાધુ, બટે 5 કૅન ગો નાઉ, આઈ વિલ ડિસ્કસ અબાઉટ ધિસ સાધુ વિથ રમણ ઓલિ.) રસપ્રદ છે. મારે આ સાધુ વિશે વધુ જાણવું છે.

પણ તમે હવે જઈ શકો છો. હું ફક્ત રમણ સાથે આ સાધુ વિશે ચર્ચા કરીશ. [ (ધ કૉર્ટિઅર્ઝ લીવ.)) (દરબારીઓ જાય છે.) (રમણ, વૉટ ડુ યુ ર્થિક? ઇઝ હી આ રીઅલ સાધુ? ગુડ સાધુઝ નિવર ચાર્જ મનિ ફૉર ધેઅર સર્વિસ. વી નીડ ટુ કીપ વૉચ ઑન ધિસ સાધુ.) રમણ, તમને શું લાગે છે? શું તે સાચો સાધુ છે? સારા સાધુ તેમની સેવા માટે કદી પૈસા (કિંમત) માગે નહીં. આપણે આ સાધુ પર નજર રાખવાની જરૂર છે.

યસ, યુઅર મંજિસ્ટિ, આઈ ટુ ફીલ સમથિંગ ઇઝ રોંગ.) હા, રાજનું, મને પણ કંઈક અનુચિત લાગે છે. (રમણ, ગો ટુ હિઝ કૅમ્પ ઍન્ડ ફાઈન્ડ આઉટ મૉર અબાઉટ ધિસ સાધુ.) રમણ, તેની શિબિરમાં જઈ, આ સાધુ વિશે વધુ (માહિતી) શોધી કાઢો. (સર્ટલિ, સર.) ચોક્કસ, સાહેબ.

Scene 2 :

(The village. A sadhu with a long beard and saffron kurta is sitting on a platform under a tree. His eyes are closed. Some people are waiting for him to open his eyes ? and bless them. Tenali Raman enters and stands among the people.)
Villager 1 : Silence! Look there … ! The great saint is opening his divine eyes. (Everyone bows to the sadhu.)
Villager 2 : (Placing a big bag in front of the sadhu.) Your Holiness, please accept this sack of rice. Advise me, My Lord, how I can become rich,
(The sadhu makes a sign to his assistant. The assistant takes away the sack.
Sadhu: (To the villager) My dear child, I am pleased with your gift. Now don’t worry. I will definitely make you rich. We need to perform a pooja at your house.

GSEB Solutions Class 8 English Sem 2 Unit 1 I Will Be That

Villager 2: Thank you, Your Holiness. I am so lucky. Please tell me what I need to do.
Sadhu : Dear child, now I need only two gold coins for the pooja.
Villager 2: It’s alright! I will give you two gold coins.
Sadhu : Bachcha, tera kalyan hoga…. !
(The villager takes out two gold coins and gives them to the sadhu. Raman is watching this carefully. The sadhu puts the ) coins into his pocket and blesses the villager, Raman pushes the crowd aside and rushes to the sadhu. He falls at his feet.)
Raman: Your Holiness, you are the greatest saint in the world. Please, bless me !
Sadhu: Get up my child. Tell me your problem.
Raman: My Lord, I have everything in my life. I have a big house, a lot of money and a happy family. But do something so that I can go to heaven after my death.
Sadhu : It’s very easy for me. Come nearer…
(Raman goes very near the sadhu. Suddenly, he plucks out a hair from the sadhu’s beard.)
Sadhu : Aaaaaaaaah … ouch !
(He holds the hair up proudly and addresses the crowd.)

Raman : I am the luckiest man in the world.
I have the magical hair. This hair will take us directly to heaven. He is a very very holy man. Every hair of his beard is a free ticket to heaven.
Villager 2 : I also want to go to heaven rather than become rich in this world.
Your Holiness, allow me to pluck a hair.
(The sadhu protests a lot but the villager plucks a hair. He again makes an erg of pain.)
Villager 3 : One for me too.
(People crowd around the sadhu and scream loudly.)
Raman: My Lord, please do not say no to your followers. Give them a key to heaven.
(The sadhu tries to escape. He falls down. People run after him. The fake sadhu- runs for his Ife. People chase him.)
GSEB Solutions Class 8 English Sem 2 Unit 1 I Will Be That 5

Raman : So that is the truth about this sadhu. He only wanted your money and gifts. We can be rich by working hard. We need not give our earnings to sadhus like this.
Villager 2: Oh, my two gold coins!
Raman: Don’t worry. The king’s men will arrest him. Everyone will get his money back.
(Raman goes back to the court.)

GSEB Solutions Class 8 English Sem 2 Unit 1 I Will Be That

(સીન 2:) દૃશ્ય 2 :

[ (ધ વિલિજ. એ સાધુ વિથ સ લૉગ બિઅર્ડ ઍન્ડ ઍફન કુર્તા ઇઝ સિટિંગ ઑન અ પ્લેટફૉર્મ અન્ડર અ ટ્રી. હિઝ આઇઝ આર ક્લોઝડ. સમ પીપલ આર વેટિંગ ફૉર હિમ ટુ ઓપન હિઝ આઈઝ ઍન્ડ બ્લેસ ધેમ, તેનાલી રમણ એન્ટર્ઝ ઍન્ડ સ્ટેઝ અમંગ ધ પીપલ.) (ગામ, લાંબી દાઢી અને કેસરી રંગના ઝબ્બાવાળો એક સાધુ ઝાડ નીચે એક ઓટલા પર બેઠો છે. તેની આંખો બંધ છે. થોડા લોકો તે અખો ખોલી તેમને આશીર્વાદ આપે તેની રાહ જોઈ રહ્યા છે. તેનાલી રમણ પ્રવેશે છે અને લોકો વચ્ચે ઊભા રહે છે.)

GSEB Solutions Class 8 English Sem 2 Unit 1 I Will Be That 4

(સાઇલન્સ ! લુક ધેઅર …! ધ ગ્રેટ સેન્ટ ઇઝ ઓપનિંગ હિઝ | ડિવાઇન આઇઝ.) શાંત ! ત્યાં જુઓ …! મહાન સંત તેમની | દિવ્ય આંખો ખોલી રહ્યા છે, [ (એવરિવન બાઉઝ ટૂ ધ સાધુ.) (સૌ સાધુને વંદન કરે છે.) [ (પ્લેસિંગ અ બિગ બૅગ ઇન ફ્રન્ટ ઑવ ધ સાધુ.) યુઅર હોલિનિસ, પ્લીઝ અ ધિસ સૈક ઑવ રાઇસ. ઍડ્વાઇઝ મી, માઇ લૉર્ડ, હાઉ આઈ કેન બિકમ રિચ.)] (સાધુ સામે એક થેલો મુકતાં.)

મહારાજ, આ ચોખાનો કોથળો સ્વીકારો. મને સલાહ આપો, પ્રભુ, હું કઈ રીતે ધનવાન બની શકું. [ (ધ સાધુ મેક્સ અ સાઇન ટૂ હિઝ અસિસ્ટન્ટ. ધ અસિસ્ટન્ટ ટેક્સ અવે ધ સેંક.)) (સાધુ તેના મદદનીશને ઈશારો કરે છે. મદદનીશ કોથળો લઈ જાય છે.) [ (ટ ધ વિલિજર) માઇ ડિઅર ચાઇલ્ડ, આઈ ઍમ પ્લીડ વિથ યુઅર ગિફટ.

નાઉ ડોન્ટ વરિ. આઈ વિલ ડેફિનિર્લિ મેક યૂ રિચ. વી નીડ ટુ પર્ફૉર્મ એ પૂજા ઍટ યુઅર હાઉસ.) (ગામના માણસને) મારા પ્રિય બાળક, હું તારી ભેટથી ખુશ છું. હવે ચિંતા ના કરીશ. હું તને ચોક્કસ ધનવાન બનાવીશ. આપણે તારા ઘરે એક પૂજા કરવી પડશે.

(ઈંક યુ, યુઅર હોલિનિસ. આઈ એમ સો લીક, પ્લીઝ ટેલ મી વોટ આઈ નીડ ટુ રૃ.) આભારે, મહારાજ. હું કેટલો નસીબદાર છું. મહેરબાની કરીને મને કહો કે મારે શું કરવું પડશે. (ડિઅર ચાઇલ્ડ, નાઉ આઈ નીડ ઓલિ ટુ ગોલ કૉઇન્જ ફોર ધ પૂજા.) પ્રિય બાળક, હમણાં તો પૂજા માટે મારે ફક્ત બે સોનાના સિક્કા જોઈએ છે, (ઇટ્સ ઑલરાઇટ. આઈ વિલ ગિવ યૂ ટૂ ગોલ્ડ કૉઇન્ક.)

બરાબર છે. હું તમને બે સોનાના સિક્કા આપીશ. (બચ્ચા, તેરા કલ્યાણ સ્પેગા…! નક્ષrfsfસ ભવ !) બચ્ચા, તારું
લ્યાણ હો…! ધપતિ થવા | (ધ વિલિજર ટેક્સ આઉટ ટુ ગોલ કૉઈન્ઝ ઍન્ડ ગિઝ કૅમ ટૂ ધ સાધુ. રમણ ઇઝ વૉચિંગ ધિસ કેઅરફુલિ. ધ સાધુ પુટ્સ ધ કૉઈન્ડઝ ઇન્દુ હિઝ પૉકિટ ઍન્ડ બ્લેસિસ ધ વિલિજર. રમણ પુશિઝ ધ ક્રાઉડ અસાઈડ ઍન્ડ રશિઝ ટુ ધ સાધુ. હી ફૉલ્ટ ઍટ – હિઝ ફીટ.)]

(ગામનો માણસ બે સોનાના સિક્કા કાઢી સાધુને આપે છે. રમ આ ધ્યાનપૂર્વક જોઈ રહ્યો છે. સાધુ સિક્કા તેના ખિસ્સામાં મૂકે છે અને ગામના માણસને આશીર્વાદ આપે છે. રમણ ટોળાને એક તરફ ધકેલે છે અને સાધુ તરફ ધસે છે. તે તેના પગે પડે છે.) (યુઅર હોલિનિસ, યુ આંર ધ ગ્રેટેસ્ટ સેન્ટ ઇન ધ વર્લ્ડ. પ્લીઝ, બ્લેસ મી !)

મહારાજ, તમે વિશ્વના સૌથી મહાન સંત છો, મહેરબાની કરી, મને આશીર્વાદ આપો! (ગેટ અપ માઇ ચાઇલ્ડ, ટેલ મી યુઅર પ્રૉબ્લેમ.) ઊઠ, મારા બાળક, મને તારી સમસ્યા કહે, (માઈ લૉર્ડ, આઈ હૈવ એવરિધિંગ ઇન માઇ લાઇફ, આઈ હૈવ અ બિગ હાઉસ, અ લૉટ ઑવ મનિ ઍન્ડ અ કૅપિ ફૅમિલિ: બટ ડૂ સમથિગ સો ઘંટ આઈ કૅન ગો ટુ હેવન આફ્ટર માઈ ડેથ.) મહારાજ, મારા જીવનમાં મારી પાસે બધું છે, મારી પાસે મોટું ઘર છે, ખૂબ પૈસા છે અને એક સુખી કુટુંબ છે, પણ એવું કંઈક કરો કે જેથી મૃત્યુ પછી હું સ્વર્ગમાં જઈ શકું.

GSEB Solutions Class 8 English Sem 2 Unit 1 I Will Be That

(ઈટ્સ વેરિ ઇઝિ ફૉર મી. કમ નિઅરર …) તે મારા માટે બહુ સહેલું છે. વધુ નજીક આવ … (રમ ગોઝ વૈરિ નિઅર ધ સાધુ. સડલિ, હી પ્લેક્સ આઉટ અ હેઅર ફોમ ધ સાધુઝ બિઅર્ડ.(રમણ સાધુની ખૂબ નજીક જાય છે. અચાનક તે સાધુની દાઢીમાંથી એક વાળ ખેંચી કાઢે છે.) (આઆહ … આઉચ !) આહ… આચિ ! (કી હોઝ ધ હેઅર અપ પ્રાઉલિ ઍન્ડ અડ્રેસિઝ ધ ક્રાઉડ.)} (તે ગર્વથી વાળ ઊંચો પકડે છે અને ચૈબાને સંબોધે છે.)

(આઈ ઍમ ધ લકિઅસ્ટ મૅન ઇન ધ વર્લ્ડ, આઈ હૈવ ધ મૅજિકલ હઅર. ધિસ હેઅર વિલ ટેક અસ ડિરેકટલિ ટુ હેવન. હી ઇઝ અ વેરિ વેરિ હોલિ મૅન. એવરિ હેઅર ઑવ હિઝ બિઅર્ડ ઇઝ અ ફ્રી ટિકિટ ટુ હેવન.) હું દુનિયાનો સૌથી નસીબદાર માણસ છું. મારી પાસે જાદુઈ વાળ છે. આ વાળ આપણને સીધા સ્વર્ગમાં લઈ જશે.

તેઓ ખૂબ જ પવિત્ર માણસ છે. તેમની દાઢીનો દરેક વાળ સ્વર્ગમાં જવાની એક મફત ટિકિટ છે. (આઈ ઑલ્સો વૉન્ટ ટુ ગો ટુ હેવન રાધર ધંન બિકમ રિચ ઇન ધિસ વર્લ્ડ. યુઅર હોલિનિસ, અલાઉ મી ટૂ પ્લેક અ હેઅર.) આ દુનિયામાં ધનવાન થવાં કરતાં મારે પણ સ્વર્ગમાં જવું છે.

મહારાજ, મને એક વાળ ખેંચી કાઢવાની પરવાનગી આપો. [ (ધ સાધુ પ્રટેટ્સ અ લૉટ બટ ધ વિલિજર પ્લેક્સ અ હેઅર. હી અગેન મેક્સ આ કાઈ ઑવ પેન.) (સાધુ ઘણો વિરોધ કરે છે પણ ગામનો માણસ એક વાળ ખેંચી કાઢે છે. તે ફરીથી વેદનાથી ચીસ પાડે છે.) (વન ફૉર મી ટું.) એક મારા માટે પણ. [ (પીપલ ક્રાઉડ અરાઉન્ડ ધ સાધુ ઍન્ડ સ્કીમ લાઉલિ.) લોકો સાધુની આસપાસ ટોળે વળે છે અને જોરથી બૂમ પાડે છે.)

(માઇ લૉર્ડ, પ્લીઝ ડૂ નૉટ સે નો ટૂ યુઅર ફૉલોઅર્ઝ. શિવ ધૂમ અ કી ટુ હેવન.) મહારાજ, મહેરબાની કરી તમારા અનુયાયીઓને ના કહેશો નહીં. તેમને સ્વર્ગની ચાવી આપો. [ (ધ સાધુ ટ્રાઇઝ ટુ ઇસકેપ. હી ફૉલ્ટ ડાઉન. પીપલ રન આફ્ટર હિમ, ધ ફેક સાધુ રન્જ ફૉર હિઝ લાઇફ. પીપલ ચેસ હિમ.}} (સાધુ ભાગી છૂટવાનો પ્રયત્ન કરે છે. તે પડી જાય છે. લોકો તેની પાછળ દોડે છે. ઢોંગી સાધુ પોતાનો જીવ બચાવવા દોડે છે. લોકો તેનો પીછો કરે છે.)

(સો ઘંટ ઇઝ ધ ટૂથ અબાઉટ ધિસ સાધુ. હી ઓલિ વૉન્ટિડ યુઅર મનિ ઍન્ડ ગિફટ્સ. વી કૅન બી રિચ બાઈ વર્કિંગ હાર્ડી વી નીડ નૉટ ગિવ અવર અનિંગ્ઝ ટુ સાધુઝ લાઈક ધિસ.) તો, આ સાધુનું આ સત્ય છે. તેને ફક્ત તમારા પૈસા અને ભેટ જોઈતા હતા. આપણે મહેનત કરીને ધનવાન બની શકીએ.

આપણે આપણી કમાણી આવા સાધુઓને દેવાની જરૂર નથી. (ઓહ, માઇ ટૂ ગોલ્ડ કૉઇન્ઝ!) ઓહ, મારા સોનાનાં બે સિક્કા ! (ડોન્ટ વરિ. ધ કિંઝ મેન વિલ અરેસ્ટ હિમ. એવરિવન વિલ ગેટ હિઝ મનિ બૅક.) ચિંતા કરશો નહીં. રાજાના માણસો તેને ગિરફતાર કરશે. સૌને તેમના પૈસા પાછા મળશે. (રમણ ગોઝ બૅક ટૂ ધ કૉર્ટ.) (રમણ દરબારમાં પાછા જાય છે.)

(A) Mark (✓) the correct options.

(1) The sadhu had many followers. — True
(2) The king wanted to meet the sadhu. — False
(3) Tenall Raman had no respect for the fake sadhu. — True
(4) The sadhu was really a holy man. — False
(5) The sadhu had a magical beard. — False
(6) Tena!! Raman really wanted to go to heaven. — False
(7) The sadhu nade the villager a rich man. — False
(8) The king cared for his people. — True
(9) Good sadhus always accept money for their service. — False
(10) The king trusted Tenait Raman. — True
(11) will you go to a sadhu to get good marks in the exam? — No

GSEB Solutions Class 8 English Sem 2 Unit 1 I Will Be That

(B) Who is this sentence about?

(1) He lived In the camp. — Sadhu
(2) He took out coins from his pocket. — Villager
(3) He rushed to the sadhu. — Tenali Raman
(4) He wanted to discuss the new road project. — The king
(5) He produced coins and fruits from the air. — Sadhu
(6) He plucked the first hair from the sadhu’s beard. — Tenali Raman
(7) He came from the Himalayas. — Sadhu
(8 ) He took away the sack. — Sadhu’s assistant

(C) Answer the following questions.

Question 1.
Where did the king’s ministers go?
Answer:
The king’s ministers went to the sadhu’s camp.

Question 2.
What did the people offer to the sadhu?
Answer:
The people offered gold coins, clothes, animals, grains, vegetables and dry fruits to the sadhu.

Question 3.
What did the sadhu do by pooja ?
Answer:
The sadhu cured any illness by pooja.

Question 4.
What was the sadhu’s promise to villager 2 ?
Answer:
The sadhu promised to make villager 2 rich.

Question 5.
Who plucked the first hair from the sadhu’s beard ?
Answer:
Tenali Reiman plucked the first hair from the sadhu’s beard.

Question 6.
What should we do to become rich get a job remain always healthy ?
Answer:
We should work hard to become rich. We should study to get a job. We should eat good food and exercise to remain healthy.

Question 7.
What did the king want to discuss with the ministers ?
Answer:
The king wanted to discuss the new road project with the ministers.

Question 8.
From where was the sadhu ?
Answer:
The sadhu was from the Himalayas.

GSEB Solutions Class 8 English Sem 2 Unit 1 I Will Be That

Question 9.
What could the sadhu do ?
Answer:
The sadhu could produce coins, holy ash and fruits from the air.

Question 10.
What do good sadhus never do ?
Answer:
Good sadhus never charge money for their service.

Question 11.
What did villager 2 gift to the sadhu?
Answer:
Villager 2 gifted a sack of rice to the sadhu.

Question 12.
What did the sadhu ask villager 2 to give him ?
Answer:
The sadhu asked villager 2 to give him two gold coins.

Question 13.
What did Tenali Raman ask the sadhu to do ?
Answer:
Tenali Raman asked the sadhu to do something so that he could go to heaven after death.

Question 14.
What was a free ticket to heaven ?
Answer:
A hair from the sadhu’s beard was a free ticket to heaven.

Question 15.
Who runs for his life ?
Answer:
The sadhu runs for his life.

Question 16.
Who will arrest the sadhu ?
Answer:
The king’s men will arrest the sadhu.

(D) Find the words from the lesson that mean the following. The first letter is given.

(1) A country ruled by a king. — Kingdom
(2) A way of addressing a religious leader. — Your Holiness
(3) People believe that good people go to this place after death. — Heaven
(4) Run after someone. — Chase
(5) The police does this to a thief. — Arrest
(6) A way of addressing a king. — Your Majesty
(7) A person in a king’s court. — Courtier

GSEB Solutions Class 8 English Sem 2 Unit 1 I Will Be That

(E) Imagine you are Tenali Raman. Tell the king what happened.

I went to the camp of the sadhu. I saw the sadhu with a long beard and. a saffron kurta sitting on a platform under a tree. There were many people there. A villager gave a sack of rice to the sadhu. He asked the sadhu to make him rich. The sadhu promised to make him rich. He asked the villager to give him two gold coins for a pooja. The villager gave the sadhu two gold coins.

I rushed to the sadhu and fell at his feet. I told him to do something so that I could go to heaven after death. The sadhu said it was easy and called me near him. I went near him and plucked a hair from his beard. The sadhu cried in pain. I told the crowd that every hair

of the sadhu’s beard was a free ticket to heaven. The villager also plucked a hair from the sadhu’s beard. The sadhu ran for his life. The people chased him. I told the people that the sadhu only wanted their money and gifts. I told them that we can become j rich by working hard. We should not give our money to such sadhus. I told the people that your men will arrest him and everyone would get their money back.

(F) Read and enjoy.

(1) Three gray geese in the green grass grazing.
Gray was the geese and green was the grass.
(શ્રી ગ્રે ગીસ ઇન ધ ગ્રીન ગ્રાસ ગ્રેઝિંગ.
ગ્રે વૉઝ ધ ગીસ ઍન્ડ ગ્રીન વૉઝ ધ ગ્રાસ.)

(2) Swan swam over the sea,
Swim, swim, swim.
Well swum, swan.
(સ્વૉન ડૅમ ઓવર ધ સી,
સ્વિમ, સ્વિમ, સ્વિમ.
વેલ સ્વમ, સ્વૉન.)

GSEB Solutions Class 8 English Sem 2 Unit 1 I Will Be That

(3) Say this sharply.
Say this sweetly.
Say this shortly.
Say this sixteen times.
(સે ધિસ શાર્પલિ.
સે ધિસ સ્વીલિ.
સે ધિસ શૉલિ.
સે ધિસ સિક્સટીન ટાઇઝ.)

Activity 3.

(A) Read the following passage.

John is an acrobat. He works in the Great Global Circus. He practices very hard for his shows. He can perform on a high swing. He can ride a mono-cycle. He can walk on a rope at a great height.
But he cannot ride a horse. He cannot jump through a fire ring. He cannot play tricks like jokers.

Now complete the sentences.

John can John cannot
(1) He can perform on a high swing. (1) He cannot ride a horse.
(2) He can ride a mono-cycle. (2) He cannot jump through a fire­ring.
(3) He can walk on a rope at a great height. (3) He cannot play tricks like jokers.

(B) Work in groups. List five different ways in which you can and cannot use a ruler. Think differently. You can write more answers and put them on the noticeboard.

You can You cannot
(1) We can dig a hole with a ruler. (1) We cannot draw a circle with a ruler.
(2) We can tear a paper with a ruler. (2) We cannot paint with a ruler.
(3) We can apply butter with a ruler. (3) We cannot fly a  kite with a ruler.
(4) We can use ruler as a paper-weight. (4) We cannot cut cloth with a ruler.
(5) We can use ruler to eat bhel. (5) We cannot drink  milk with a ruler.

GSEB Solutions Class 8 English Sem 2 Unit 1 I Will Be That

Activity 4.

Work in pairs. What can your pet dog do for you ? Complete the paragraph.

I have a pet dog. It is very cute. It has long and silky hair. Its name is Tom. It is like my family member. It can do many things for me. It can catch the ball when we play. It can carry my school bag. It can also carry my water bag. It can bring my shoes to me. It can bring the newspaper from the door. It can cany my basket when I go to the market. It can run a race with me.
Now compare your paragraph with your partner.

Activity 5.

(A) Read the two dialogues given below.

Pinky: I am hungry, mummy. Can you give me some biscuits ?
(આઈ ઍમ હંગ્નિ, મમિ. કૅન યૂ ગિવ મી સમ બિસ્કિટ્સ?) મને ભૂખ લાગી છે, મમિ. તમે મને બિસ્કિટ આપી શકો?
Mummy: Here they are.
(હિઅર ધે આર.) આ રહ્યાં.
Pinky: Thank you, mummy.
(થેંક યુ, મમિ.) આભાર, મમિ.

(2) Nayana : I do not have a mobile. Can I use your mobile ?
(આઈ ડૂ નૉટ હેવ અ મોબાઇલ. કેન આઈ યૂઝ યુઅર મોબાઇલ?) મારી પાસે મોબાઇલ નથી. હું તારો મોબાઇલ વાપરી શકું?
Meena : No, sorry!
(નો, સૉરિ!) ના, માફ કર!
Nayana : It’s okay.
(ઇટ્સ ઓકે.) વાંધો નહીં.

(B) Work in pairs. Complete and enact these dialogues.

(1) You: I don’t have money. I want to buy a shirt. Can you give me 500 rupees ?
Your friend : Yes, why not ?
You : Thank you very much. I will return the money soon.

(2) Rashmi: My scooty has a problem today.
I want to go to the market. Can I take your scooty?
Komal: No, sorry !
Rashmi: But it is urgent.

(3) Vedansh : I want to go to Baroda. I don’t know the time of the next train. Can you help me ?
Jay: No, I do not know. I am new here.
Vedansh : Oh ! It’s okay.

Activity 6.

(A) Read the dialogue carefully.

Janki : Uncle, I do not feel well today.
(અંકલ, આઈ ડૂ નૉટ ફીલ વેલ ટ્રેડે.).
કાકા, આજે મારી તબિયત સારી લાગતી નથી.
Uncle : Oh! You should go to bed. I will call a doctor.
(ઓહ! યૂ ગુડ ગો ટુ બેડ. આઈ વિલ કૉલ આ ડૉક્ટર.)
ઓહ! તારે સૂઈ જવું જોઈએ. હું ડૉક્ટરને બોલાવું છું.
Janki : Uncle, can I watch a film on TV, please?
(અંકલ, કેન આઈ વૉચ અ ફિલ્મ ઑન ટીવી, પ્લીઝ?)
કાકા, હું ટીવી પર ફિલ્મ જોઈ શકું, પ્લીઝ?
Uncle : No, you should not watch TV.
You should take rest.
(નો, યૂ શુડ નોટ વૉચ ટીવી. ન્યૂ ગુડ ટેક રેસ્ટ.) ના, તારે ટીવી ના જોવું જોઈએ. તારે આરામે કરવો જોઈએ.

GSEB Solutions Class 8 English Sem 2 Unit 1 I Will Be That

Now give your suggestions to Vikas for these situations.
Example :
Vikas is ill. He is going to school.
You should not go to school.
You should go to a doctor.

(1) Vikas is cutting a tree. You are watching him.
You should not cut the tree.

(2) Vikas is crossing the signal. The red light is on.
You should not jump the red signal.
You should wait there.

(3) Vikas is weak, He does not eat fruits.
You should not eat fast food.
You should eat fruits.

(4) Vikas has two pencils. His friend has no pencil.
You should give a pencil to your friend.

(5) Vikas is walking slowly. His school bell rang.
You should not walk slowly.
You should walk fast.

(B) Work in pairs. Match A with B and make meaningful sentences.

Example:
You watch TV for a long time. You should not watch so much.

A B
(1) It is late and you are very tired. (1) Your hands are wet.
(2) The station is very far from here. (2) We should stop our car here.
(3) The red traffic light is on. (3) You should go to bed.
(4) My friend cannot solve the sums. (4) Today is her exam.
(5) We should clean the school ground. (5) We should take an auto.
(6) You should not touch the electric plug. (6) It is a very rough road.
(7) We should not take this route. (7) I should help him.
(8) She should not reach late to school. (8) It is dirty.

Answer:
(1) It is late and you are very tired. You should go to bed.
(2) The station is very far from here. We should take an auto.
(3) The red traffic light is on. We should stop our car here.
(4) My friend cannot solve the sums. I should help him.
(5) We should clean the school ground. It is dirty.
(6) You should not touch the electric plug. Your hands are wet.
(7) We should not take this route. It is a very rough road.
(8) She should not reach late to school. Today is her exam.

GSEB Solutions Class 8 English Sem 2 Unit 1 I Will Be That

(C) “Aisa bhi hota hai… /”
Work in groups. Arrange the sentences in a proper order.

The lion became angry. A staff ’ member said to him, “You should not tease animals.” He was in the section of the wild animals. They tried hard but they could not save his hand. Suddenly, the lion roared and grabbed his hand between its jaws.

He was teasing the lion. The lion ate up his hand up to the shoulder. He went very near the cage. The man repented a lot. He was at the cage of the lion. They took the man to the hospital. Once a man was visiting the zoo. The zoo staff came there.
Answer:
Once a man was visiting the zoo. He was in the section of the wild animals. He was at the cage of the lion. He ‘went very near the cage. He was teasing the lion. The lion became angry. Suddenly, the lion roared and grabbed his hand between its jaws.

The zoo staff came there. They tried hard but they could not save his hand. The lion ate up his hand up to the shoulder. They took the man to the hospital. A staff member said to him, “You should not tease animals.” Some pupils from Virpur Primary School are on a visit to the zoo. They are mischievous. Advise them according to the given situations.

Example :
Pupils throw garbage on the road.
They should not throw garbage on the road.

(1) Some pupils are making loud noise.
They should not make loud noise.

(2) A pupil is teasing the animals.
He should not tease the animals.

(3) Some boys are feeding the monkeys.
They should rot feed the monkeys.

(4) Some pupils are going near the cage.
They should not go near the cage.

(5) Some pupils are jumping the queue.
They should not jump the queue.

(6) Some girls are plucking flowers from the garden.
They should not pluck flowers from the garden.

GSEB Solutions Class 8 English Sem 2 Unit 1 I Will Be That

Activity 7.

(A) Work in pairs. Your friend is asking you about your plan. You have some ideas but you are not sure. Choose the words from the list and write sentences with T may…’.

(Sunday, rice, T-shirt, by bus, go on a picnic)
Example :
A. Where are you going for your holidays ?
B. I am not sure. But I may go to Shimla. (go to Shimla)
A. How will you go there, by bus or car ?
B. I may go by car. (go by car)

(1) What are you doing at the weekend ?
I may watch a movie. (watch a movie)

(2) How are you going to school ?
I may go to foot. (on foot)

(3) What are you taking for dinner tonight ?
I may take rice and daal.

(4) What are you buying from the garments shop ?
I may buy jeans and T-shirt. (jeans and T-shirt)

(5) When are you going for a movie ?
I may go next Friday. (next Friday)

(B) Work in pairs. Study this dialogue and l enact it with your friend.

Geeta: What are you doing in the evening ?
(વૉટ આર યુ ડૂઇંગ ઇન ધ ઇવનિંગ?) સાંજે તું શું કરી રહી છો?
Mona : Nothing special … !
(નથિંગ સ્પેશલ …!) કંઈ ખાસ નહીં …!
Geeta : Okay. Can you come to my house in the evening? Because my parents have booked the tickets for Mumbai. They might leave tonight. I might have good company.
(ઓકે. કૈન યુ કમ ટુ માઇ હાઉસ ઇન ધ ઇવનિંગ? બિકૉઝ માઇ પેઅરન્ટ્સ હેવ બુકડ ધ ટિકિટ્સ ફૉર મુંબઈ. ધે માઈટ લીવ ટુનાઇટ. આઈ માઈટ હેવ ગુડ કમ્યુનિ.) સારું. શું સાંજે તું મારા ઘરે આવી શકે? કારણ કે મારાં માતાપિતાએ મુંબઈની ટિકિટ બુક કરાવી છે. તેઓ કદાચ આજે રાત્રે નીકળશે. મને કદાચ સારી સંગત મળે.
Mona : Certainly, I will come.
(સર્ટલિ, આઈ વિલ કમ.) ચોક્કસ, હું આવીશ.

GSEB Solutions Class 8 English Sem 2 Unit 1 I Will Be That

Now complete these dialogues.

(1) Rahul: The sky is very cloudy.
Mehul: It might rain today, (rain)

(2) Bunty : My homework is incomplete.
Monty : The class teacher might punish you tomorrow, (punish)

(3) Ketan: My name is there in the merit list.
Veena: You might get admission. (admission)

(4) Tejas: India needs only four runs (runs)
Amit: We might win the match.

(5) Papa: The bus drivers are on strike. (strike)
Rinal: We might not get the bus today.

Activity 8.

Read the following sentences and make changes according to the situations.

Examples :
(1) The exam will start at 11:00 a.m. Reach the school before 10:45 a.m.
You must reach the school before 10 : 45 a.m.

(2) The Gujarat Express arrives at 7 : 00 p.m. It is 6 : 50 p.m.
You must walk fast to catch the train.

(1) I lost the key of my house. I don’t have another key.
I must find the key of my house.

(2) Today is the last date for paying the electricity bill.
You must pay the electricity bill today.

(3) You are sick and it is raining. Don’t go outside.
You must remain in the house.

(4) You are weak in Maths. Tomorrow you have Maths exam. You are watching TV
You must work hard in Maths.

(5) You need a lot of energy. Don’t eat junk food.
You must eat healthy food.
OR
You must not eat junk food.

(6) Sunil is climbing Mount Everest. He needs oxygen cylinder.
Sunil must take an oxygen cylinder with him.

(7) There is a fire in the kitchen. Call fire-fighters immediately.
You must call the fire-fighters immediately.

(8) The officers will close the gate of the Gir forest at 6: 00 p.m.
Walk fast. You must walk fast to reach before the gate is closed.

(9) Ranveer has chest pain. He needs to go to a doctor.
Ranveer must go to a doctor.

(10) Robin drives a car without licence.
Robin must not drive a car without a licence.

GSEB Solutions Class 8 English Sem 2 Unit 1 I Will Be That

Activity 9.

તમારા ગામ, શહેર કે વિસ્તારમાં પૂર આવવાથી ખૂબ જ નુકસાન થયું છે. સરકાર દ્વારા આર્થિક સહાય તથા અન્ય સગવડો પૂરી પાડવામાં આવશે. જૂથમાં કામ કરી અને તમારા ગામ, શહેર કે વિસ્તારમાં નવિનીકરણ માટેનું આયોજન લખો.

For the teacher: દરેક જૂથને પોતાના જૂથનું તથા ગામનું નામ નક્કી કરવા કહો. વિદ્યાર્થીઓને વડીલો અથવા ધોરણ 9 અથવા ધોરણ 10માં ભણતા વિદ્યાર્થીઓ પાસેથી માર્ગદર્શન મેળવવા કહો. કોઈ એન્જિનિઅર અથવા નિષ્ણાત વ્યક્તિઓને પણ મળવા કહો.

You may use words from this list.

library, hospital, theatre, school, panchayat- office, garden, lake, cinema-hall, temple, church, mosque, water-tank, dairy, roads, water supply system, street lights, trees, post-office, banks, shops You can use sentences like these.
(1) There will be a library near the school.
(2) We can build a panchayat-office in the centre of the village.
(3) We will like to have a cinema-hall in our village.
(4) There will be a garden beside the lake.
(5) We can plant trees along the road.
(6) There must be a hospital in the village.
Answer:
(1) There should be a theatre near the garden.
(2) There should be a temple in the village.
(3) We can build a church in the village.
(4) We can have a mosque in the village.
(5) There will be a water-tank in the village.
(6) There should be a dairy in the middle of the village.
(7) We must have a good water supply system in the village.
(8) There should be street-lights in all the streets of the village.
(9) There must be a post-office in the village.
(10) There should be a bank near the post-office.
(11) There should be many shops in the village market.

GSEB Solutions Class 8 English Sem 2 Unit 1 I Will Be That

Let’s Learn More

1. Read the lines and answer questions selecting the correct options.

(1) I told them –
When I grow up,
I’m not going to be a scientist
Or someone who reads the news on TV.
No.
I want to be free.
I’M GOING TO BE A TREE!

Question 1.
What does the child want to be in the first stanza?
A. A tree
B. The ocean
C. A scientist
Answer:
A. A tree

Question 2.
The child does not want to be a
A. tree
B. scientist
C. free
Answer:
B. scientist

Question 3.
Which word rhymes with ‘tree’ ?
A. free
B. them
C. news
Answer:
A. free

GSEB Solutions Class 8 English Sem 2 Unit 1 I Will Be That

(2) I told them
When I grow up,
I’m not going to be an airplane pilot,
A dancer, a lawyer or a doctor.
No.
Huge whales will swim in me. .
I’M GOING TO BE THE OCEAN!

Question 1.
What does the child want to be in the second stanza ?
A. A tree
B. The ocean
C. A scientist
Answer:
B. The ocean

Question 2.
What should swim in the child ?
A. fish
B. weeds
C. whales
Answer:
C. whales

(3) I told them –
I’m not going to be a DJ,
A computer programmer, a musician or a beautician.
No.
Streams will flow through me,
I’ll be the home of eagles;
I’ll be full of valleys and fountains.
I’M GOING TO BE A RANGE OF MOUNTAINS !

Question 1.
……. has valleys and fountains.
A. A mountain
B. The ocean
C. A house
Answer:
A. A mountain

Question 2.
The child wants to be a ……. In the third stanza.
A. doctor
B. beautician
C. mountain range
Answer:
C. mountain range

Question 3.
Which word rhymes with ‘mountains’ ?
A. range
B. eagles
C. fountains
Answer:
C. fountains

Question 4.
The child wants to be the home of
A. eagles
B. fountains
C. mountains
Answer:
A. eagles

Question 5.
What flows through mountains ?
A. oceans
B. seas
C. streams
Answer:
C. streams

GSEB Solutions Class 8 English Sem 2 Unit 1 I Will Be That

2. Read the following paragraphs from the lesson.

(1) (King’s court) Tenali Raman, Courtier 1 and Courtier 2 are waiting for the king. There is a sound of trumpets and drums. The king walks in and all the courtiers stand up.
Tenali Raman and Courtiers : Good Morning, Your Majesty.
The king: Good morning. Where are my ministers today? I will discuss the new road project with them.

Answer the following questions.

Question 1.
What did the king want to discuss with the ministers ?
Answer:
The king wanted to discuss the new road project with the ministers.

Question 2.
What sound is heard in the court ?
Answer:
The sound of trumpets and drums is heard in the court.

Question 3.
Who are waiting for the king ?
Answer:
Tenali Raman and two courtiers are waiting for the king.

Answer the questions selecting the correct options.

Question 1.
The kings asks for ………..
A. ministers
B. courtiers
C. Tenali Raman
D. sadhu
Answer:
A. ministers

Question 2.
The king wants to discuss new with the ministers.
A. river project
B. road project
C. welfare project
D. water project
Answer:
B. road project

Question 3.
There is a sound of ……….
A. bells
B. bugles
C. trumpets and drums
D. trumpets and bells
Answer:
C. trumpets and drums

(2) Courtier 2 : Your Majesty, a great sadhu is in our kingdom these days. The ministers are at that sadhu’s camp.
The king: A sadhu ? A great sadhu ? Who is this sadhu ? I don’t know anything about him. Do you know something, Raman ?
Raman: Your Majesty, I heard about this sadhu. He comes from the Himalayas. He can produce coins,holy ash and fruits from the air.

Answer the following questions.

Question 1.
Where did the king’s ministers go ?
Answer:
The king’s ministers went to the sadhu’s camp.

Question 2.
From where was the sadhu ?
Answer:
The sadhu was from the Himalayas.

Question 3.
What could the sadhu do ?
Answer:
The sadhu could produce coins, holy ash and fruits from the air.

Question 4.
Did the king know about the sadhu ?
Answer:
No, the king did not know about the sadhu.

Answer the questions selecting the correct options.

Question 1.
There was a ……… in the kingdom.
A. saint
B. sadhu
C. magician
D. sorcerer
Answer:
B. sadhu

Question 2.
The sadhu was from
A. the Girnar
B. the Pavagadh
C. the Shetrunjay
D. the Himalayas
Answer:
D. the Himalayas

Question 3.
What could the sadhu produce from the air ?
A. coins and notes
B. gold
C. coins, holy ash and fruits
D. medicines
Answer:
C. coins, holy ash and fruits

GSEB Solutions Class 8 English Sem 2 Unit 1 I Will Be That

Question 4.
The ………. were at the sadhu’s camp.
A. ministers
B. courtiers
C. villagers
D. king and Tenali Raman
Answer:
A. ministers

Question 5.
…… did not know anything about the sadhu.
A. Tenali Raman
B. The king
C. The villagers
D. The courtiers
Answer:
B. The king

(3) Courtier 1 : And there is a long queue of people in front of his tent every day. They offer him gold coins, clothes, animals, grains, vegetables and dry fruits.
Courtier 2 : He can cure any illness by pooja. But you need to pay him a big sum for that.

Answer the following questions.

Question 1.
What did the people offer to the sadhu?
Answer:
The people offered gold coins, clothes, animals, grains, vegetables and dry fruits to the sadhu.

Question 2.
What did the sadhu do by pooja ?
Answer:
The sadhu cured any illness by pooja.

Question 3.
Where is there a long queue ?
Answer:
There is a long queue in front of the sadhu’s camp.

Answer the questions selecting the correct options.

Question 1.
There is a …….. in front of the sadhu’s tent.
A. short queue
B. long queue
C. big crowd
D. small crowd
Answer:
B. long queue

Question 2.
The sadhu can cure any illness by ……
A. magic
B. pooja
C. medicine
D. blessings
Answer:
B. pooja

Question 3.
The sadhu took ….. for pooja.
A. nothing
B. anything
C. a bag of rice
D. a big sum
Answer:
D. a big sum

Question 4.
Which word in the passage means ‘to make well’ ?
A. cure
B. pooja
C. illness
D. offer
Answer:
A. cure

(4) The king: Interesting. I want to know more about this sadhu. But you can go now. I will discuss about this sadhu with Raxnan only. (The courtiers leave.)
The king: Raman, what do you think?
Is he a real sadhu? Good sadhus never charge money for their service. We need to keep watch on this sadhu.
Raman : Yes, Your Majesty, I too feel something is wrong.
The king: Raman, go to his camp and find out more about this sadhu.

GSEB Solutions Class 8 English Sem 2 Unit 1 I Will Be That

Answer the following questions.

Question 1.
What do good sadhus never do?
Answer:
Good sadhus never charge money for their service.

Question 2.
Who wants to know more about the sadhu?
Answer:
The king wants to know more about the sadhu.

Question 3.
What did the king ask Raman to do ?
Answer:
The king asked Raman to go to the sadhu’s canjip and find out more about him.

Answer the questions selecting the correct options.

Question 1.
The king found the sadhu …..
A. real
B. good
C. interesting
D. boring
Answer:
C. interesting

Question 2.
The king will discuss about the sadhu with …………
A. Raman
B. courtiers
C. ministers
D. villagers
Answer:
A. Raman

Question 3.
Good ……… never charge money for their service.
A. shopkeepers
B. people
C. sadhus
D. ministers
Answer:
C. sadhus

GSEB Solutions Class 8 English Sem 2 Unit 1 I Will Be That

(5) The village. A sadhu with a long beard and saffron kurta is sitting on a platform under a tree. His eyes are closed. Some people are waiting for him to open his eyes and bless them. Tenali Raman enters and stands among the people.

Answer the following questions.

Question 1.
Describe the sadhu.
Answer:
The sadhu had a long beard and he wore saffron kurta.

Question 2.
The people are waiting for the sadhu to …
Answer:
The people were waiting for the sadhu to open his eyes and bless them.

Question 3.
Who stands among the people ?
Answer:
Tenali Raman stands among the people.

Answer the questions selecting the correct options.

Question 1.
The sadhu had a
A. long beard
B. white beard
C. black beard
D. short beard
Answer:
A. long beard

Question 2.
People are waiting for the sadhu
A. to open his eyes and talk to them
B. to open his eyes and bless them
C. to open his eyes and make them rich
D. to open his eyes and make them happy
Answer:
B. to open his eyes and bless them

(6) Villager 1: Silence! Look there … ! The great saint is opening his divine eyes.
(Everyone bows to the sadhu.)
Villager 2 : (Placing a big bag in front ! of the sadhu.) Your Holiness, please accept this sack of rice.
Advise me, My Lord, how I can become rich.
The sadhu makes a sign to his assistant.
The assistant takes away the sack.

Answer the following questions

Question 1.
What did villager 2 gift to the sadhu ?
Answer:
Villager 2 gifted a sack of rice to the sadhu.

Question 2.
Who takes away the sack ?
Answer:
The sadhu’s assistant takes away the sack.

Question 3.
What did villager 2 want to become ?
Answer:
Villager 2 wanted to become rich.

Answer the questions selecting the correct options.

Question 1.
The villager calls the sadhu’s eyes
A. dangerous
B. dark
C. deep
D. divine
Answer:
D. divine

GSEB Solutions Class 8 English Sem 2 Unit 1 I Will Be That

Question 2.
What does the villager give the sadhu?
A. a bag of wheat
B. a bag of rice
C. a bag of fruits
D. a bag of gold coins
Answer:
B. a bag of rice

Question 3.
The villager Wanted to …….
A. become rich
B. become learned ?
C. go to heaven ?
D. buy land
Answer:
A. become rich

Question 4.
The villager calls the sadhu
A. a holy saint
B. a great man
C. a great saint
D. a magician
Answer:
C. a great saint

(7) Sadhu : (To the villager) My dear child, !
I am pleased with your gift. Now don’t worry. I will definitely make you rich. We need to perform a pooja at your house.
Villager 2: Thank you, Your Holiness. I am so lucky. Please tell me what I need to do.
Sadhu : Dear child, now I need only two l gold coins for the pooja.
Villager 2 : It’s alright. I will give you two gold coins.

Answer the following questions.

Question 1.
What was the sadhu’s promise to villager 2
Answer:
The sadhu promised to make villager 2 rich.

Question 2.
What did the sadhu ask villager 2 to give him?
Answer:
The sadhu asked villager 2 to give him two gold coins.

Question 3.
Who was pleased with the gift ?
Answer:
The sadhu was pleased with the gift.

GSEB Solutions Class 8 English Sem 2 Unit 1 I Will Be That

Answer the questions selecting the correct options.

Question 1.
Which word in the passage means ‘surely’ ?
A. pleased
B. perform
C. definitely
D. lucky
Answer:
D. lucky

Question 2.
The villager called himself
A. divine
B. great
C. lucky
D. unlucky
Answer:
C. lucky

Question 3.
The villager gave ………… to the sadhu.
A. two silver coins
B. two gold coins
C. two copper coins
D. two bronze coins
Answer:
B. two gold coins

(8) The villager takes out two gold coins and gives them to the sadhu. Raman is watching this carefully.
The sadhu puts the coins into his pocket and blesses the villager.
Raman pushes the crowd aside and rushes to the sadhu. He falls at his feet.

Answer the following questions.

Question 1.
What does the villager give to the sadhu?
Answer:
The villager gives two gold coins to the sadhu.

Question 2.
Who is watching carefully ?
Answer:
Raman is watching carefully.

Question 3.
What does the sadhu do ?
Answer:
The sadhu puts the coins into his pocket and blesses the villager.

Question 4.
What does Raman do ?
Answer:
Raman rushes to the sadhu and falls at his feet.

Answer the questions selecting the correct options.

Question 1.
Raman rushes to the sadhu and
A. pulls his beard
B. pulls his feet
C. pulls his hand
D. falls at his feet
Answer:
D. falls at his feet

Question 2.
The villager gives two ………. coins to the sadhu.
A. silver
B. gold
C. copper
D. bronze
Answer:
B. gold

GSEB Solutions Class 8 English Sem 2 Unit 1 I Will Be That

(9) Raman: Your Holiness, you are the greatest saint in the world. Please, bless me !
Sadhu: Get up my child. Tell me your problem.
Raman: My Lord, I have everything in my life.
I have a big house, a lot of money and a happy family. But do something so that I can go to heaven after my death.

Answer the following questions.

Question 1.
What did Tenali Raman ask the sadhu to do ?
Answer:
Tenali Raman asked the sadhu to do something so that he could go to heaven after death.

Answer the questions selecting the correct options.

Question 1.
Raman calls the sadhu the
A. greatest man
B. greatest magician
C. greatest saint
D. greatest fraud
Answer:
C. greatest saint

Question 2.
Raman wanted to
A. go to heaven
B. become rich
C. own a big house
D. have a happy family
Answer:
A. go to heaven

(10) (Raman goes very near the sadhu. Suddenly, he plucks out a hair from the sadhu’s beard.)
Sadhu : Aaaaaaaaah ……………. ouch !
(He holds the hair up proudly and addresses the crowd.)
Raman: I am the luckiest man in the world. I have the magical hair. This hair will take us directly to heaven. He is a very very holy man.
Every hair of his beard is a free ticket to heaven.

GSEB Solutions Class 8 English Sem 2 Unit 1 I Will Be That

Answer the following questions.

Question 1.
Who plucked the first hair from the sadhu’s beard ?
Answer:
Tenali Raman plucked the first hair from the sadhu’s beard.

Question 2.
What was a free ticket to heaven ?
Answer:
A hair from the sadhu’s beard was a free ticket to heaven.

Question 3.
Why does Tenali Raman call himself the luckiest man in the world ?
Answer:
Tenali Raman calls himself the luckiest man in the world because he had the magical hair from the sadhu’s beard.

Answer the questions selecting the correct options.

Question 1.
Raman calls the hair
A. luckiest
B. magical
C. black
D. unlucky
Answer:
B. magical

GSEB Solutions Class 8 English Sem 2 Unit 1 I Will Be That

Question 2.
Raman calls the sadhu ………….
A. a very holy man
B. a very nice man
C. a very crooked man
D. a very simple man
Answer:
A. a very holy man

Question 3.
Raman calls himself …….. man in the world.
A. the holiest
B. the cleverest
C. the luckiest
D. the richest
Answer:
C. the luckiest

Question 4.
Which word in the passage means ‘pulls out’ ?
A. goes
B. addresses
C. holds
D. plucks
Answer:
D. plucks

Question 5.
Every hair of the beard was a ……… to heaven.
A. free pass
B. free ticket
C. free road
D. free way
Answer:
B. free ticket

(11) Villager 2:1 also want to go to heaven rather than become rich in this world. Your Holiness, allow me to pluck a hair.
(The sadhu protests a lot but the villager plucks a hair. He again makes a cry of pain.)
Villager 3 : One for me too.
(People crowd around the sadhu and scream loudly)
Raman : My Lord, please do not say no to your followers. Give them a key to heaven.
(The sadhu tries to escape. He falls down. People run after him. The fake sadhu runs for his Use. People chase him.)

Answer the following questions.

Question 1.
Who runs for his life ?
Answer:
The sadhu runs for his life.

Question 2.
What did villager 2 want ?
Answer:
Villager 2 wanted to go to heaven rather than become rich in this world.

Question 3.
Who protests a lot ?
Answer:
The sadhu protests a lot.

Question 4.
What did the people do ?
Answer:
The people crowded around the sadhu and screamed loudly.

Answer the questions selecting the correct options.

Question 1.
Raman tells the sadhu to give his followers
A. a lock to heaven
B. a key to heaven
C. a key to money
D. a ticket to heaven
Answer:
B. a key to heaven

GSEB Solutions Class 8 English Sem 2 Unit 1 I Will Be That

Question 2.
Which word is used for the sadhu ?
A. fake
B. real
C. great
D. holy
Answer:
A. fake

Question 3.
Which word in the passage means ‘to run after’?
A. escape
B. fake
C. runs
D. chase
Answer:
D. chase

(12) Raman: So that is the truth about this l sadhu. He only wanted your money and gifts. We can be rich by working hard.
We need not give our earnings to sadhus like this.
Villager 2 : Oh, my two gold coins !
Raman: Don’t worry. The king’s men will arrest him. Everyone will get his money back.

Answer the following questions.

Question 1.
Who will arrest the sadhu ?
Answer:
The king’s men will arrest the sadhu.

Question 2.
How can we become rich ?
Answer:
We can become rich by working hard.

Question 3.
What did the sadhu want ?
Answer:
The sadhu wanted the people’s money and gifts.

Answer the questions selecting the correct options.

Question 1.
We should not give our ……. to the sadhus.
A. earnings
B. rice
C. gifts
D. gold coins
Answer:
A. earnings

Question 2.
We can become rich by
A. giving gold coins to sadhu
B. sadhu’s blessings
C. working hard
D. not working
Answer:
C. working hard

GSEB Solutions Class 8 English Sem 2 Unit 1 I Will Be That

3. Complete the sentences using ‘can’ or ‘cannot’.

(1) I do not have a mobile. I ……. my parents. (call)
(2) This tree is tall. Manu ………. it. (climb)
(3) You are late. You ……… the hall. (enter)
(4) I have an umbrella. I ………. out. (go)
(5) It Is raining. We …… In the garden. (play)
(6) Rohit is a fast runner. He …….. the race. (win)
(7) You are not 18 years old. You …….. a car. (drive)
(8) Ketan is clever. He ………this problem. (solve)
Answer:
(1) cannot call
(2) cannot climb
(3) cannot enter
(4) can go
(5) cannot play
(6) can win
(7) cannot drive
(8) can solve

4. Complete the sentences using ‘should’ or ‘should not’.

(1) They are not exercising today.
They ………… today.

(2) Abha is throwing bits of paper on the floor.
She ………… bits of paper on the floor.

(3) Ravi is teasing the dog.
He ………… the dog.

(4) Kiran is not helping his friend.
He …….. his friend.

(5) That man is cutting trees.
He …….. trees.

(6) We are not cleaning the room.
We ………. the room.

(7) Mohan is not studying well.
He ………. well.

GSEB Solutions Class 8 English Sem 2 Unit 1 I Will Be That

(8) The children are writing on the board.
They ………. on the board.
Answer:
(1) should exercise
(2) should not throw
(3) should not tease
(4) should help
(5) should not cut
(6) should clean
(7) should study
(8) should not write

5. Complete the sentences using ‘may’ or ‘might’.

(1) Anita: What are your plans for Sunday ?
Bhuma: I ………. for a movie, (go)

(2) Mita : I have broken this glass.
Sita : Mother ……… you. (scold)

(3) Mr Joshi: How is our friend, Ashokbhai ?
Mr Pandya: I do not know. I …….. him today, (visit)

(4) Teacher : What about your project ?
Shobha: I …….. it today, (complete)

(5) Amit: I scored 98% in the exams.
Aman : You ………. a gold medal, (win)

(6) Harsh : I forgot to do my homework.
Mother : The teacher ……… you. (punish)

(7) Jatin : How will you go to school ?
Tarun : I ……….. by bus. (go)

(8) Pooja : I am late for the class.
Ankur: The teacher ……… you to enter the class, (allow)
Answer:
(1) may go
(2) might scold
(3) may visit
(4) might complete
(5) might win ?
(6) might punish
(7) may go
(8) might not allow

6. Complete the sentences using ‘must’ or ‘must not’.

(1) Devang can drive a car.
But he ………… (drive) without a licence.

(2) The exam will start at 11:00 a.m.s
You …… (reach) the school on time.

(3) The children ………. (obey) the rules at school.

(4) The traffic light is red.
You ………. (stop) your car.

GSEB Solutions Class 8 English Sem 2 Unit 1 I Will Be That

(5) It is getting dark.
We ……… (wait) here in the jungle.

(6) Your hands are wet.
You ………. (touch) the wires.

(7) It is raining.
You ……….. (drive) slowly.

(8) The train is about to leave.
We ……… (walk) fast to catch the train.
Answer:
(1) must not drive
(2) must reach
(3) must obey
(4) must stop
(5) must not wait
(6) must not touch
(7) must drive
(8) must walk

7. Fill in the blanks with the correct words from the brackets.

(1) The sky is cloudy. It …………. rain today. (must /might)
(2) ……….. you climb a tree? (May? Can)
(3) No, he ……….. tell a lie. (should ? should not)
(4) ……….. I come In, sir? (Might/May)
(5) We ……….. follow traffic rules. (can /must)
(6) Sahil is not well. He ……….. go to a doctor. (may / should)
(7) We Just need one goal. We …….. win the match. (should? might)
(8) The train leaves at 6 o’clock. You ……….. hurry. (must/might)
Answer:
(1) might
(2) Can
(3) should not
(4) May
(5) USL
(6) should
(7) might
(8) must

GSEB Solutions Class 8 English Sem 2 Unit 1 I Will Be That

Fun Activity.
Spot five differences between these two pictures.

GSEB Solutions Class 8 English Sem 2 Unit 1 I Will Be That 6

Word Meanings

GSEB Solutions Class 8 English Sem 2 Unit 1 I Will Be That 7
GSEB Solutions Class 8 English Sem 2 Unit 1 I Will Be That 8
GSEB Solutions Class 8 English Sem 2 Unit 1 I Will Be That 9
GSEB Solutions Class 8 English Sem 2 Unit 1 I Will Be That 10

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *