GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 8 Delhi during the Medieval Period

   

Gujarat Board GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 8 Delhi during the Medieval Period Textbook Exercise Important Questions and Answers, Notes Pdf.

Gujarat Board Textbook Solutions Class 7 Social Science Chapter 8 Delhi during the Medieval Period

GSEB Class 7 Social Science Delhi during the Medieval Period Textbook Questions and Answers

Question 1.
Who established the Slave Dynasty?
Answer:
Qutub-ud-din Aibak
Qutub-ud- din Aibak was the founder of the slave dynasty. The early rulers of this dynasty were called the ‘Mamluk’ Sultans. The word Mamluk is an Arabic word that means ‘owned.’ Since these Sultans were earlier either slaves of the Turks or were the sons of the slaves, they were called Mamluk Sultans.

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 8 Delhi during the Medieval Period

Question 2.
Write a note on Raziya Sultan. OR * ‘Raziya was a powerful woman ruler’ – Write your opinion about this.
Answer:

  • After the death of lltutmish, his daughter Raziya Sultan ascended the throne of Delhi in 1236 A.D.
  • This efficient and capable Queen was the first woman ruler of Delhi.
  • Raziya wore outfits of males in the court.
  • She even got her name engraved on stones and coins.
  • She was an ambitious Queen.
  • According to a historian named Minhas-e-Siraj, “’Raziya was more capable and efficient ruler ‘ than her brother. But being a woman, she was not accepted as a ruler.”
  • Some conventional and orthodox people of Delhi could not digest the idea of a woman ruling over them.
  • The Amir Umraos disliked her and so they ended her rule in Delhi.
  • Thus, a powerful and efficient Queen became the victim of the male-dominated society.
  • For a period of six years, after her death, there was a complete disorder in Delhi.

Question 3.
Describe the reforms of Alauddin Khilji.
Answer:

  • Alauddin Khilji was an ambitious and efficient ruler.
  • He worked for the welfare of his subjects.

Two of his main reforms are as follows:
A. He framed strict policies to control prices of goods in his kingdom.
B. He controlled the interference of Ulemas and Umraos in the administration of his state.

Question 4.
Fill in the blanks given below
1. ……………….. had completed the construction of Qutub Minar.
Answer:
lltutmish

2. Vijaynagar was situated on the banks of …………………. river.
Answer:
Tungabhadra

3. …………………… was the capable minister of Bahamani state.
Answer:
Mahmud Gavan

4. Amir Khusro was the famous poet of ………………….. ’s royal court.
Answer:
Alauddin Khilji

5. ………………… was enthroned after Raziya Sultan.
Answer:
Nasir-ud-din

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 8 Delhi during the Medieval Period

Question 5.
Collect information of Delhi Sultanate and organise a discussion.

Delhi Sultanate reached its zenith under the Turko-Indian Tughlaq dynasty. The Delhi Sultanate was an Islamic empire based in Delhi that stretched over large parts of the Indian subcontinent for 320 years (1206–1526). … In 1526, the Sultanate was conquered and succeeded by the Mughal Empire…..

Capital: Lahore (1206–1210); Badayun (1210–1214); Delhi (1214–1327); Daulatabad …
Today part of: Bangladesh; India; Pakistan…..

GSEB Class 7 Social Science Delhi during the Medieval Period Additional Important Questions and Answers

Question 1.
Write a short note on Gulam dynasty.
Answer:

  • Gulam dynasty was established by Qutub-ud-din Aibak in the beginning of the 13th century i.e. in 1206 A.D.
  • After the death of Shah-bud-din Ghori, his loyal commander and slave Qutub-ud-din Aibak took the control of Delhi in his hands.
  • Thus, by becoming the King of Delhi, Qutub-ud-din Aibak established Gulam dynasty in India. Qutub-ud-din Aibak constructed Qutub Minar.
  • After him, his son-in-law lltutmish became the king.
  • He won many battles and integrated many kingdoms of India in the Delhi Sultanate.
  • Hence, lltutmish is known as the real founder of the Gulam dynasty.
  • After the death of lltutmish, his daughter Raziya Sultan ascended the throne in 1236 A.D.
  • This efficient and capable Queen was the first woman ruler of Delhi.
  • However, Amir Umraos disliked a female ruler and so they ended her rule in Delhi. (Umraos and Ulemas are Muslim scholars trained in Islam and Islamic law.)
  • Six years later, again the Amirs enthroned Nasir-ud-din, the son of lltutmish, as the King of Delhi.
  • Nasir-ud-din ruled for 21 years.
  • After him, his wazir Giyas-ud-din Balban became the king.
  • Giyas-ud-din brought an end to the disturbance and mismanagement in Delhi.
  • He ruled successfully for 22 years.
  • However, his descendants were not powerful enough. They could not fight the Khiljis.
  • Hence, Khilji dynasty established its rule over Delhi.

Question 2.
Write a short note on Qutub-ud-din Aibak.
Answer:

  • Gulam dynasty was established by Qutub-ud-din Aibak in the beginning of the 13th century i.e. in 1206 A.D.
  • After the death of Shah-bud-din Ghori, his loyal commander and slave Qutub-ud-din Aibak took the control of Delhi in his hands.
  • Thus, by becoming the King of Delhi, Qutub-ud-din Aibak established Gulam dynasty in India.
  • Qutub-ud-din Aibak faced great difficulty in establishing his power in Delhi.
  • However, with time, he became a successful ruler.
  • He constructed a huge, grand and artistic pillar in Delhi.
  • He named it Qutub Minar after his name.
  • However, he died before he could complete the construction of the Minar.
  • Therefore, his descendant and son-in-law lltutmish completed its construction.
  • The Qutub Minar made Qutub-ud-din Aibak an immortal name in the pages of history of India.

Question 3.
Write a short note on Qutub Minar.
Answer:

  • Qutub-ud-din Aibak, the King of Gulam dynasty and the ruler of Delhi, constructed a huge, grand and artistic pillar in Delhi.
  • He named it Qutub Minar after his name.
  • However, he died before he could complete the construction of the Minar.
  • Therefore, his descendant and son-in-law lltutmish completed its construction.
  • The Qutub Minar made Qutub-ud-din Aibak an immortal name in the pages of history of India.
  • The Qutub Minar has been constructed using the Hindu and Muslim style of architecture.

Question 4.
Write a note on lltutmish.
Answer:

  • lltutmish was the son-in-law of Qutub-ud-din Aibak, the founder of Gulam dynasty in India.
  • Qutub-ud-din Aibak died without completing the construction of the Qutub Minar.
  • Hence when lltutmish ascended the throne of Delhi, he completed the work of Qutub Minar.
  • He fought many battles, won them and integrated many parts of India in the Delhi Sultanate.
  • Hence, lltutmish is known as the real founder of the Gulam dynasty in India.

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 8 Delhi during the Medieval Period

Question 5.
Write a short note on Khilji dynasty.
Answer:

  • Gulam dynasty ended with the death of Giyas-ud-din Balban.
  • So, after four years, Khilji dynasty established its power in Delhi.
  • Khiljis are people of the Turk community.
  • They came from Khalja region of Afghanistan.

A. Jalaluddin Khilji:

  • Jalaluddin Khilji brought an end to the Gulam dynasty.
  • He founded the Khilji dynasty in India.

B. Alauddin Khilji:

  • Alauddin Khilji was the nephew and son-in-law of Jalaluddin Khilji.
  • In 1296 A.D., he snatched away Delhi from Jalaluddin and became the ruler of Delhi.
  • He was a powerful and an ambitious King.
  • His kingdom was totally distorted after his death.
  • The Tughlaqs took advantage of this and established their dynasty in Delhi.
  • Thus, the Khilji dynasty ended with the death of Alauddin Khilji.

Question 6.
Write a short note on Alauddin Khilji.
Answer:

  • Alauddin Khilji was the nephew and son-in-law of Jalaluddin Khilji.
  • In 1296 A.D., he snatched away Delhi from Jalaluddin and became the ruler of Delhi.
  • He was very ambitious.
  • He worked for the welfare of his subjects.
  • He framed strict policies to control prices of goods during his reign.
  • He also controlled the interference of Umraos and Ulemas in the administration of his kingdom.
  • Alauddin Khilji was the first ruler to attack south India.
  • He carried lots of wealth from Devgiri to his capital Delhi.
  • The famous poet Amir Khusro was a gem in the court of Alauddin.
  • Alauddin’s kingdom was totally distorted after his death. .
  • The Tughlaqs took advantage of this and established their dynasty in Delhi.
  • Thus, the Khilji dynasty ended with the death of Alauddin Khilji.

Question 7.
Write a short note on Tughlaq dynasty.
Answer:

  • After four years of the death of Alauddin Khilji, the Tughlaq dynasty established its rule in Delhi.
  • The Tughlaq dynasty was founded by Giyasuddin Tughlaq.
  • Giyasuddin started the most revolutionary postal services in Delhi.
  • After Giyasuddin, Mohammad Tughlaq came to the throne.
  • Mohammad Tughlaq was very poor at administration.
  • He made many administrative plans but they were criticized a lot.
  • The condition of south India was the worst during the reign of Mohammad Tughlaq.
  • After Mohammad Tughlaq, Firozshah Tughlaq became the King of Delhi.
  • The condition of the kingdom worsened further during the reign of Firozshah.
  • Timur, an invader, attacked Delhi and looted it during his reign.
  • Thus, the Tughlaq dynasty ended.

Question 8.
Write a note on Giyasuddin Tughlaq.
Answer:

  • Giyasuddin Tughlaq established the Tughlaq dynasty in India.
  • Giyasuddin started the most revolutionary postal services in Delhi.
  • These services were called ‘Daakchowki’ in his reign.
  • He had appointed ‘Halkaros’ i.e. postmen who delivered letters from place to place by riding a horse.

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 8 Delhi during the Medieval Period

Question 9.
Write a note on Mohammad Tughlaq.
Answer:

  • After Giyasuddin Tughlaq, Mohammad Tughlaq became the King of Delhi.
  • He made many plans for improvisation but they were criticized.

Two of his most important decisions are as follows:
A. Transferred the capital from Delhi to Daulatabad.
B. Started minting of copper currency instead of silver.

  • Mohammad Tughlaq was very poor at administration.
  • The condition of south India was the worst during the reign of Mohammad Tughlaq.
  • Ibnabatuta, an African traveler, visited India during the reign of Mohammad Tughlaq.
  • He also highly criticized the administration of this King.
  • After Mohammad Tughlaq, Firozshah Tughlaq became the King.

Question 10.
Write a note on the condition of south India in the Sultanate period.
Answer:

  • South India was attacked many a times by various rulers in the Sultanate period.
  • Alauddin Khilji was the first ruler to attack south India.
  • He carried huge amount of wealth from Devgiri (in south India) to his capital in Delhi.
  • After that, another ruler Malik Kafar destroyed Varangal.
  • To add to this, the poor ruling and administration of Mohammad Tughlaq distorted south India totally.
  • Among all this chaos, two huge empires were established in south India. They are:
    A. The empire of Vijaynagar by Harihara and Bakkaraya, the descendants of Jadav family; with the support and guidance of contemporary Brahmin scholar Vidyaranya.
    B. The huge Bahamani kingdom by Bahamani Sultan.
  • After the establishment of these two states, South India experienced stability in terms of power and ruling.

Question 11.
Write a short note on Vijaynagar.
Answer:

  • Vijaynagar state was founded in 1336 A.D. in the south of river Tungabhadra.
  • It was established by Harihara and Bakkaraya, the descendants of Jadav family with the support and guidance of contemporary Brahmin scholar Vidyaranya.
  • Within a span of eight years, Vijaynagar extended from Tungabhadra to Kanyakumari.
  • Soon Harihara died.
  • After his death, Bakkarya and his descendants ruled over Vijaynagar.
  • However, the state had lost its power by then.
  • It was weakening.

King Krishnadevraya:

  • During this moment of crisis, Krishnadevraya acquired the throne of Vijaynagar.
  • With King Krishnadevraya ascending the throne, there was a drastic change in the administration and development of the state.
  • Krishnadevraya was a majestic ruler.
  • He built grand and royal temples and forts in his kingdom.
  • He was a lover of art and literature. So there was progress and development in these fields too. -> He also constructed canals in his kingdom with the help of engineer Yomke.
  • He also had good relationship with the British.
  • Foreign travelers who visited Vijaynagar had high appreciation for its grandeur.
  • This glorious state was totally destroyed in the battle of Talikota.

Question 12.
Write a note on King Krishnadevraya.
Answer:
King Krishnadevraya:

  • During this moment of crisis, Krishnadevraya acquired the throne of Vijaynagar.
  • With King Krishnadevraya ascending the throne, there was a drastic change in the administration and development of the state.
  • Krishnadevraya was a majestic ruler.
  • He built grand and royal temples and forts in his kingdom.
  • He was a lover of art and literature. So there was progress and development in these fields too. -> He also constructed canals in his kingdom with the help of engineer Yomke.
  • He also had good relationship with the British.
  • Foreign travelers who visited Vijaynagar had high appreciation for its grandeur.
  • This glorious state was totally destroyed in the battle of Talikota.

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 8 Delhi during the Medieval Period

Question 13.
Write a note on Bahamani dynasty. OR Write a note on the state of Bahamani.
Answer:

  • While Vijaynagar was established in south India, another kingdom called Bahamani state was also established in south.
  • The Amirs (Islam leaders) of the Deccan region attacked south India.
  • One of the efficient leaders of these Amirs, Hasan, became the Sultan and established the Bahamani dynasty in India.
  • He named his state as Bahamani Sultanate.
  • There was a capable minister called Mahmud Gavan in this state.
  • He was a very efficient administrator.
  • He fought many battles and won many states.
  • Thus, he played an important role in expanding the Bahamani Sultanate.
  • After his death, the power of Bahamani state weakened.
  • There were constant wars between Vijaynagar and Bahamani.
  • Bahamani state could not withstand this.
  • The state weakened and many of its provinces disintegrated.
  • Five new states, namely Bijapur, Ahmednagar, Golkonda, Varad and Bidar were formed from Bahamani.
  • These states were declared independent.
  • This marked the fall of the Bahamani dynasty.

Question 14.
How did the Delhi Sultanate come to an end? OR How did the Mughals get a chance to rule over India?
Answer:

  • After the Rajput rule ended in Delhi, there were people across the world who were constantly keeping an eye on the throne of Delhi.
  • Each one wanted to rule over India.
  • The throne of Delhi was stained with bloodshed.

Following is a brief idea of the dynasties who ruled over Delhi:
1. First of all, the Gulam dynasty ruled over Delhi.

2. Later the Khiljis ascended the throne.

3. Tughlaqs: After Khiljis, the Tughlaqs came to rule. After Mohammad Tughlaq, Firozshah Tughlaq became the King. Firozshah was a weak ruler. The condition of Delhi weakened during his reign. Timur, an invader, attacked Delhi and looted it. This created disorder and chaos in Delhi.

4. Saiyyad: The Governor of Lahore, Khijra Khan took advantage of this situation and established Saiyyad dynasty in Delhi. The Kings of Saiyyad dynasty ruled in and around Delhi.

5. Lodi: After the Saiyyad dynasty, one of the Afghan leaders, Bahlol established Lodi dynasty in Delhi in 1451 A.D. After Bahlol, his son Sikander Lodi became the King of Delhi. Though Sikander was a virtuous king, he was religiously intolerant. After Sikander Lodi, his sons fought for power. His younger son Ibrahim Lodi defeated the elder one and became the ruler of Delhi. However, people were not happy with the Lodis.

6. Mughals: During the reign of Lodi dynasty, the Emperor of Kabul called Babar also attacked Delhi to establish his rule. He defeated Ibrahim Lodi in the battle of Panipat in 1526. Then he established Mughal dynasty in India. This dynasty ruled for over 200 years in India.

  • Thus, it were the Mughals who brought stability in Delhi.
  • Otherwise Delhi was totally shattered and distorted due to the invasions of many rulers and dynasties.

Question 15.
Write a note on the end of Tughlaqs.
Answer:
Tughlaqs: After Khiljis, the Tughlaqs came to rule. After Mohammad Tughlaq, Firozshah Tughlaq became the King. Firozshah was a weak ruler. The condition of Delhi weakened during his reign. Timur, an invader, attacked Delhi and looted it. This created disorder and chaos in Delhi.

Question 16.
Write a note on Saiyyad dynasty.
Answer:
Saiyyad: The Governor of Lahore, Khijra Khan took advantage of this situation and established Saiyyad dynasty in Delhi. The Kings of Saiyyad dynasty ruled in and around Delhi.

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 8 Delhi during the Medieval Period

Question 17.
Write a note on Lodi dynasty.
Answer:
Lodi: After the Saiyyad dynasty, one of the Afghan leaders, Bahlol established Lodi dynasty in Delhi in 1451 A.D. After Bahlol, his son Sikander Lodi became the King of Delhi. Though Sikander was a virtuous king, he was religiously intolerant. After Sikander Lodi, his sons fought for power. His younger son Ibrahim Lodi defeated the elder one and became the ruler of Delhi. However, people were not happy with the Lodis.

Question 18.
Write a note on Mughal dynasty.
Answer:
Mughals: During the reign of Lodi dynasty, the Emperor of Kabul called Babar also attacked Delhi to establish his rule. He defeated Ibrahim Lodi in the battle of Panipat in 1526. Then he established Mughal dynasty in India. This dynasty ruled for over 200 years in India.

Answer in One or Two Sentence

Note : Here, answers are given in short for memorizing easily. Students must write full sentences.

Question 1.
When was Delhi Sultanate established?
Answer:
In the beginning of the 13th century, in 1206 A.D.

Question 2.
What happened when Shah-bud-din Ghori * died?
Answer:
His loyal commander and slave took control of Delhi in his hands.

Question 3.
What is Qutub Minar?
Answer:
An artistic huge sized pillar in Delhi, whose construction was started by Qutub-ub-din Aibak and completed by his son-in-law lltutmish.

Question 4.
Why is lltutmish known as the real founder of the Sultanate or Gulam dynasty?
Answer:
Because he fought many battles, won them, and integrated many kingdoms of India in the Delhi Sultanate.

Question 5.
Who was Raziya Sultan?
Answer:
The daughter of lltutmish and the first woman ruler of Delhi.

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 8 Delhi during the Medieval Period

Question 6.
Who was Nasir-ud-din?
Answer:
The son of lltutmish and brother of Raziya Sultan, who was enthroned in Delhi by Amir Umraos and who ruled over Delhi for 21 years.

Question 7.
Who ruled Delhi after the death of Nasir-ud-din?
Answer:
His wazir, Giyas-ud-din Balban.

Question 8.
Who was Didda?
Answer:
The Queen of Kashmir.

Question 9.
Who were Khiljis?
Answer:
The people of Turk community who came from Khalja region of Afghanistan.

Question 10.
Who was Alauddin Khilji?
Answer:
The nephew and son-in-law of Jalaluddin Khilji, who snatched away the latter’s kingdom and became the ruler of Delhi.

Question 11.
What did Alauddin control?
Answer:
The interference of Ulemas and Umraos in the administration of his state.

Question 12.
Who was Amir Khusro?
Answer:
A poet famous for his works in the royal court of Alauddin Khilji.

Question 13.
What happened after the death of Alauddin Khilji?
Answer:
There was a complete disorder in Delhi and so Tughlaq dynasty established its rule over it.

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 8 Delhi during the Medieval Period

Question 14.
What did Giyasuddin Tughlaq start?
Answer:
Daakchowki i.e. postal services in his kingdom.

Question 15.
Who is called Halkaro?
Answer:
In the reign of Giyasuddin Tughlaq, the postman who delivered letters from place to place by riding a horse was called Halkaro.

Question 16.
Which two important decisions did Mohammad Tughlaq take?
Answer:
A Transferred the capital from Delhi to Daulatabad, B. Started minting of copper currency instead of silver.

Question 17.
Who was Ibnabatuta?
Answer:
An African traveler from Tanjir who visited India during the reign of Mohammad Tughlaq and highly criticized his administration.

Question 18.
Which two kingdoms were established when Mohammad Tughlaq ruled over south?
Answer:
A. The big Hindu empire of Vijaynagar, B. Bahamani kingdom of Bahamani Sultan.

Question 19.
Who established Vijaynagar?
Answer:
Harihara and Bakkaraya, the descendants of Jadav- family.

Question 20.
Who helped Harihara and Bakkaraya in the establishment of Vijaynagar?
Answer:
Vidyaranya, a Brahmin scholar.

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 8 Delhi during the Medieval Period

Question 21.
When and where was Vijaynagar established?
Answer:
In the south of Tungabhadra in 1336 A.D.

Question 22.
Who was Krishnadevraya?
Answer:
The King of Vijaynagar, who was a lover of art and literature.

Question 23.
Who was Yomke?
Answer:
An engineer who helped Krishnadevraya in constructing canals in the south.

Question 24.
What opinion did foreign travelers have about Vijaynagar?
Answer:
The kingdom was grand; there were huge, artistic and royal forts and temples in it.

Question 25.
How was Vijaynagar destroyed?
Answer:
In the battle of Talikota.

Question 26.
Who set up the Bahamani dynasty?
Answer:
[Hasan, one of the efficient Amirs of Deccan.]

Question 27.
Who was Mahmud Gavan?
Answer:
A capable minister of Bahamani state, who won many states and extended the empire of Bahamani state.

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 8 Delhi during the Medieval Period

Question 28.
What happened when Bahamani state disintegrated?
Answer:
Five of its provinces were declared independent; New states called Bijapur, Ahmednagar, Varad,
Golkonda and Bidar were established.

Question 29.
Which two states of south India had constant conflicts between them?
Answer:
Vijaynagar and Bahamani

Question 30.
Who had established Gulam dynasty?
Answer:
Qutub-ud-din Aibak.

Question 31.
Who ended the Tughlaq dynasty? How?
Answer:
Timur by attacking and looting Delhi.

Question 32.
Who was Bahlol?
Answer:
One of the Afghan leaders who established Lodi dynasty in Delhi in 1451 A.D.

Question 33.
Which two qualities can you associate with Sikander Lodi?
Answer:
A. Virtuous king, B. Religiously intolerant.

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 8 Delhi during the Medieval Period

Question 34.
When, where, how and by whom was the Mughal dynasty established?
Answer:
In 1526; in the battle of Panipat; by Babar; by defeating Ibrahim Lodi.

Question 35.
Who was Khijra Khan?
Answer:
The governor of Lahore who established Saiyyad dynasty in Delhi.

Multiple Choice Questions

Question 1.
When was Delhi sultanate established?
(A) End of 12th century
(B) End of 13th century
(C) Beginning of 12th century
(D) Beginning of 13th century
Answer:
(D) Beginning of 13th century

Question 2.
Who became the king after Ghori?
(A) lltutmish
(B) Nasir-ud-din
(C) Giyas-ud-din Balban
(D) Qutub-ud-din Aibak
Answer:
(D) Qutub-ud-din Aibak

Question 3.
Gulam dynasty started its rule in India from ………………….
(A) Daulatabad
(B) Delhi
(C) Tanjor
(D) Vijaynagar
Answer:
(B) Delhi

Question 4.
Who started the construction of Qutub Minar?
(A) Shah-bud-din Ghori
(B) Qutub-ud-din Aibak
(C) Iltutmish
(D) Raziya Sultan
Answer:
(B) Qutub-ud-din Aibak

Question 5.
lltutmish was the ……………….. of Qutub-ud-din Aibak.
(A) Son
(B) Brother
(C) Son-in-law
(D) Brother-in-law
Answer:
(C) Son-in-law

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 8 Delhi during the Medieval Period

Question 6.
………………… was the capital during the Sultanate Age.
(A) Delhi
(B) Daulatabad
(C) Varangal
(D) Tanjor
Answer:
(A) Delhi

Question 7.
Who is the real founder of the Sultanate dynasty?
(A) Qutub-ud-din Aibak
(B) Shah-bud-din Ghori
(C) lltutmish
(D) Raziya Sultan
Answer:
(C) lltutmish

Question 8.
When did Raziya Sultan ascend the throne?
(A) 1332 AD
(B) 1334 AD
(C) 1236 AD
(D) 1338 AD
Answer:
(C) 1236 AD

Question 9.
Raziya Sultan became a victim of ……………….. .
(A) Amir Khusro
(B) Amir Umraos
(C) Amir Ulemas
(D) Amir Bakarraya
Answer:
(B) Amir Umraos

Question 10.
Nasir-ud-din was the son of ……………….. .
(A) Raziya Sultan
(B) lltutmish
(C) Qutub-ud-din
(D) Giyas-ud-din
Answer:
(B) lltutmish

Question 11.
Nasir-ud-din ruled for ………………… years.
(A) 20
(B) 21
(C) 22
(D) 23
Answer:
(B) 21

Question 12.
Who became the King after Nasir-ud-din?
(A) Giyas-ud-din Balban
(C) Qutub-ud-din
(B) Shah-bud-din Ghori
(D) Jalal-ud-din Mohammad
Answer:
(A) Giyas-ud-din Balban

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 8 Delhi during the Medieval Period

Question 13.
Aibak Balban ruled for years.
(A) 20
(B) 21
(C) 22
(D) 23
Answer:
(C) 22

Question 14.
Giyas-ud-din Balban was the ……………… of Nasir-ud-din.
(A) Senapati
(B) Khajanchi
(C) Angrakshak
(D) Wazir
Answer:
(D) Wazir

Question 15.
When Gulam dynasty ended, ………………. established its rule over Delhi.
(A) Khilji
(B) Tughlaq
(C) Kakatiya
(D) Bahamani
Answer:
(A) Khilji

Question 16.
………………. dynasty ruled over Varangal.
(A) Khilji
(B) Tughlaq
(C) Kakatiya
(D) Bahamani
Answer:
(C) Kakatiya

Question 17.
Queen Didda ruled over …………………. .
(A) Bengal
(B) Kashmir
(C) Mewar
(D) Malwa
Answer:
(B) Kashmir

Question 18.
Queen ………………… assumed a male name and got it engraved on stones and coins.
(A) Raziya Sultan
(B) Rudrammadevi
(C) Didda
(D) Bhanumati
Answer:
(B) Rudrammadevi

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 8 Delhi during the Medieval Period

Question 19.
After ………………… years of the death of Balban, Khilji dynasty established its power in Delhi.
(A) 4
(B) 8
(C) 10
(D) 3
Answer:
(A) 4

Question 20.
The people of ………………… community are called Khiljis.
(A) Khoja
(B) Suni
(C) Turk
(D) Jewish
Answer:
(C) Turk

Question 21.
The Khiljis came from ……………….. .
(A) Turkey
(B) Iran
(C) Israel
(D) Afghanistan
Answer:
(D) Afghanistan

Question 22.
Who brought an end to the Gulam dynasty?
(A) Mujhahuddin Khilji
(B) Alauddin Khilji
(C) Jalaluddin Khilji
(D) Aamiruddin Khilji
Answer:
(C) Jalaluddin Khilji

Question 23.
Amir Khusro was a gem in the court of ………………. .
(A) Giyasuddin Tughlaq
(B) Krishnadevraya
(C) Jalaluddin Khilji
(D) Alauddin Khilji
Answer:
(D) Alauddin Khilji

Question 24.
When did Alauddin Khilji become the king?
(A) 1196 AD
(B) 1296 AD
(C) 1396 AD
(D) 1496 AD
Answer:
(B) 1296 AD

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 8 Delhi during the Medieval Period

Question 25.
Who started postal services?
(A) Giyasuddin Tughlaq
(B) Mohammad Tughlaq
(C) Jalaluddin Khilji
(D) Alauddin Khilji
Answer:
(A) Giyasuddin Tughlaq

Question 26.
Who introduced copper currency?
(A) Giyasuddin Tughlaq
(B) Mohammad Tughlaq
(C) Mahmud Gavan
(D) Krishnadevraya
Answer:
(A) Giyasuddin Tughlaq

Question 27.
Ibnabatuta was a/an ……………… traveler.
(A) Irish
(B) African
(C) Swedish
(D) Lebanese
Answer:
(B) African

Question 28.
Who was the first ruler to attack south India?
(A) Jalaluddin Khilji
(B) Alauddin Khilji
(C) Giyasuddin Tughlaq
(D) Mohammad Tughlaq
Answer:
(B) Alauddin Khilji

Question 29.
Who attacked Varangal?
(A) Krishnadevraya
(B) Vidyaranya
(C) Malik Kafar
(D) Bakkaraya
Answer:
(C) Malik Kafar

Question 30.
Vijaynagar is in the ……………….. of Tungabhadra.
(A) East
(B) West
(C) North
(D) South
Answer:
(D) South

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 8 Delhi during the Medieval Period

Question 31.
Vijaynagar was established in ……………….. AD.
(A) 1206
(B) 1336
(C) 1428
(D) 1502
Answer:
(B) 1336

Question 32.
Within a span of ………………….. years, the empire of Vijaynagar extended from Tungabhadra to
Kanyakumari.
(A) 4
(B) 8
(C) 12
(D) 15
Answer:
(B) 8

Question 33.
South India was totally distorted in the reign of
(A) Giyasuddin Tughlaq
(B) Mohammad Tughlaq
(C) Krishnadevraya
(D) Vidyaranya
Answer:
(B) Mohammad Tughlaq

Question 34.
Harihara and Bakkarya were the descendants of family.
(A) Jobanputra
(B) Gohil
(C) Jadav
(D) Makwana
Answer:
(C) Jadav

Question 35.
Who guided the descendants of Jadav family in establishing Vijaynagar?
(A) Krishnadevraya
(B) Harihara
(C) Bakkaraya
(D) Vidyaranya
Answer:
(D) Vidyaranya

Question 36.
Krishnadevraya had good relations with the …
(A) Portuguese
(B) French
(C) Dutch
(D) British
Answer:
(D) British

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 8 Delhi during the Medieval Period

Question 37.
Who was Yomke?
(A) An African traveler who criticized the rule of Tughlaqs
(B) A French traveler who appreciated the grandeur of Vijaynagar
(C) The architect of Qutub Minar
(D) An engineer who assisted in constructing canals in south India
Answer:
(D) An engineer who assisted in constructing canals in south India

Question 38.
Vijaynagar was destroyed in the battle of …………………. .
(A) Terai
(B) Tempa
(C) Talikota
(D) Timur
Answer:
(C) Talikota

Question 39.
Who established the Bahamani dynasty?
(A) Hasan
(B) Mahmud Gayan
(C) Timur
(D) Bahiol
Answer:
(A) Hasan

Question 40.
Who was Mahmud Gayan?
(A) King
(B) Rebellion
(C) Minister
(D) Scholar
Answer:
(C) Minister

Question 41.
WIth the death of ……………….., the empire of Bahamani state weakened.
(A) Hasan
(B) Gayan
(C) Bahiol
(D) Timur
Answer:
(B) Gayan

Question 42.
Who attacked Firozshah Tughlaq?
(A) Hasan
(B) Gayan
(C) Bahiol
(D) Timur
Answer:
(D) Timur

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 8 Delhi during the Medieval Period

Question 43.
Who established Saiyyad dynasty?
(A) Khijra Khan
(B) Bahiol
(C) Ibrahim Lodi
(D) Babar
Answer:
(A) Khijra Khan

Question 44.
Who established Lodi dynasty?
(A) Khijra Khan
(B) Bahiol
(C) Ibrahim Lodi
(D) Babar
Answer:
(B) Bahiol

Question 45.
Who of was these was not religiously tolerant?
(A) Ibrahim Lodi
(B) Sikander Lodi
(C) Firozshah Tughlaq
(D) Mohammad Tughlaq
Answer:
(B) Sikander Lodi

Question 46.
Khijra Khan was ………………
(A) An Afghan leader
(B) A Muslim scholar
(C) The governor of Lahore
(D) Wazir of Timur
Answer:
(C) The governor of Lahore

Question 47.
Babar was the Emperor of ………………. .
(A) Sindh
(B) Iran
(C) Iraq
(D) Kabul
Answer:
(D) Kabul

Question 48.
Babar defeated Ibrahim Lodi ¡n the battle of …………… .
(A) Tamir
(B) Talikota
(C) Plassey
(D) Panipat
Answer:
(D) Panipat

Question 49.
Who established the Mughal dynasty ¡n India?
(A) Babar
(B) Humayun
(C) Jahangir
(D) Shah Jahan
Answer:
(A) Babar

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 8 Delhi during the Medieval Period

Question 50.
The Mughals ruled over India for almost …………………… years.
(A) 100
(B) 200
(C) 300
(D) 400
Answer:
(B) 200

Fill in the Blanks

1. Delhi Sultanate was established in ……………… A.D.
Answer:
1206

2. The Qutub Minar has been constructed in …………….. and …………… style.
Answer:
Hindu, Muslim

3. Iltutmish ascended the throne after ………………. .
Answer:
Qutub-ud-din Aibak

4. ………………. was the daughter of Iltutmish.
Answer:
Raziya Sultan

5. ……………… was the first woman ruler of Delhi.
Answer:
Raziya Sultan

6. According to ………………… Raziya was more capable than her brother.
Answer:
Minhas-e-Siraj

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 8 Delhi during the Medieval Period

7. ………………….. disliked Raziya as a ruler.
Answer:
Amir Umraos

8. There was a complete disorder in Delhi for …………………. years after the death of Raziya.
Answer:
6

9. Balban was the wazir of Nasir-ud-din for …………………. years.
Answer:
20

10. …………………… brought an end to the disturbance and mismanagement in Delhi by establishing strong rule.
Answer:
Giyas-ud-din Balban

11. The descendants of ………………….. were weak. So Khilji dynasty established its rule over Delhi.
Answer:
Balban

12. Varangal is present …………………. .
Answer:
Andhra Pradesh

13. Raziya engraved on stones and coins that she was the daughter of …………………… .
Answer:
lltutmish

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 8 Delhi during the Medieval Period

14. Queen Rudrammadevi ruled from ………………. to ……………….. A.D.
Answer:
1262, 1289

15. Queen Didda was lovingly called ‘ ………………… ’ by her subjects.
Answer:
Didi

16. Khilji people hail from ………………. region of Afghanistan.
Answer:
Khalja

17. The Khilji dynasty was established by ……………………… .
Answer:
Jalaluddin Khilji

18. Alauddin was the ………………….. of Jalaluddin.
Answer:
Nephew and son-in-law

19. After Khilji dynasty, the …………………… dynasty was established in Delhi.
Answer:
Tughlaq

20. Tughlaq dynasty was established after ………………… years of the death of Alauddin Khilji.
Answer:
4

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 8 Delhi during the Medieval Period

21. Postman was known as …………………. in the reign of Tughlaqs.
Answer:
Halkaro

22. Postal services were known as ………………… in the reign of Tughlaqs.
Answer:
Daakchowki

23. Mohammad Tughlaq transferred the capital of his kingdom from Delhi to ………………….. .
Answer:
Daulatabad

24. Ibanbatuta was from …………………. .
Answer:
Tanjir

25. Alauddin took enormous wealth from …………………. in south India to Delhi.
Answer:
Devgiri

26. Malik Kafar destroyed ………………….. .
Answer:
Varangal

27. ……………… and ………………… established Vijaynagar.
Answer:
Harihara and Bakkaraya

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 8 Delhi during the Medieval Period

28. Vidyaranya was a ……………….. scholar.
Answer:
Brahmin

29. The empire of Vijaynagar extended from ……………….. to ……………….. .
Answer:
Tungabhadra, Kanyakumari

30. …………………… became the king after Bakkaraya.
Answer:
Krishnadevraya

31. Krishnadevraya was a lover of ………………… and ………………… .
Answer:
Art, literature

32. …………………. became the king after Mohammad Tughlaq.
Answer:
Firozshah Tughlaq

33. Bahlol established Lodi dynasty in ………………….. A.D.
Answer:
1451

34. …………………… defeated his elder brother and became the ruler of Delhi.
Answer:
lbrahim Lodi

35. Babar defeated Ibrahim Lodi in ……………………. A.D.
Answer:
1526

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 8 Delhi during the Medieval Period

True or False

1. Construction of Qutub Minar was executed by a slave.
Answer:
True

2. Although, Qutub-ud-din Aibak founded the Gulam dynasty, lltutmish was considered its real founder by many.
Answer:
True

3. Rani Laxmibai, an efficient and powerful leader of Jhansi became the first woman emperor of Delhi.
Answer:
False

4. lltutmish was the son in law of Shahbuddin Ghori.
Answer:
False

5. To hide her identity of a female, Raziya Sultan used to dress as a male in the court.
Answer:
False

6. After Gulam Dynasty, came the Khilji Dynasty.
Answer:
True

7. Raziya’s administration was so powerful and efficient that after her, Delhi was in a total mess for 6 long years.
Answer:
True

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 8 Delhi during the Medieval Period

8. Death of Allauddin Khilji paved way for the Tughlaq Dynasty.
Answer:
True

9. Daak-chowki was started under the Khilji dynasty.
Answer:
False

10. Mohammad Tughlaq was a very powerful and efficient ruler of the Tughlaq Dynasty.
Answer:
False

11. Mohammad Tughlaq was the first ruler to attack South India.
Answer:
False

12. Krishnadevraya brought fame and power to Vijaynagar.
Answer:
True

13. Bahamani Sultanate always feared Mahmud Gavan.
Answer:
False

14. Ibrahim Lodi founded the Lodi Dynasty.
Answer:
False

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 8 Delhi during the Medieval Period

15. The Mughals were the last Muslim rulers in India.
Answer:
True

Match the Following

A B
1. lltutmish a. Khilji dynasty
2. Jalal-ud-din b. Lodi dynasty
3. Giyas-ud-din c. Mughal dynasty
4. Sikander d. Jadav dynasty
5. Hasan e. Gulam dynasty
6. Khijra Khan f. Tughlaq dynasty
7. Babar g. Bahamani dynasty
h. Saiyyad dynasty

Answer:
1 – e, 2 – a, 3 – f, 4 – b, 5 – g, 6 – h, 7 – c

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *