GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 8 Unity in Diversity

   

Gujarat Board GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 8 Unity in Diversity Textbook Exercise Important Questions and Answers, Notes Pdf.

Gujarat Board Textbook Solutions Class 6 Social Science Chapter 8 Unity in Diversity

GSEB Class 6 Social Science Unity in Diversity Textbook Questions and Answers

Think and Write:

Question 1.
India’s strength lies in its diversity. Why ?
Answer:
Men and women of different religions, caste, language and regions opposed the British Empire unitedly in the freedom movement. People carried out the movement unitedly even though they belonged to different religions. The Britishers believed that they will be able to divide the people because of diversity. But the people of the entire country showed that, though they belonged to different religions or regions, they were one during the freedom movement against the Britishers.

By showing unprecedented unity, people of India emancipated her from the British rule. Thus, the diversity in Indian people led to the unity amongst them in making the country independent. Therefore, the diversity of India is considered to be its strength.

Question 2.
What are the advantages of our diversity ?
Answer:
Our life has become interesting and prosperous because of diversity amongst us. Our National unity has become strong. The feeling of mutual love and brotherhood have developed in us. The feeling of love towards the Nation has developed in us. It is because we believe that, India is our country and we are all its citizens. The country has been able to progress only because of its diversity. It has resulted in modernization of our life.

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 8 Unity in Diversity

Question 3.
‘We are all one.’ Explain why.
Answer:
Yes. We are all one.
‘India is our country and we are all its citizens.’ This kind of feeling of National integrity lies in our hearts. People of entire Nation work with co-operation, leaving behind internal differences. People of our country have accepted the National Anthem, National Song, National Epigraph and all other National Symbols. Everyone shows respect and pride towards them. Therefore, it can be said that we are all one.

Question 4.
What would happen if there was no diversity in our country?
Answer:
If there was no diversity in our country we would not have National unity, feeling of National love and sense of devotion for the Nation and the Nation would not have progressed. Casteism, communalism, language and regionalism would have obstructed the development of the Nation. National unity and sovereignty of India would not have been maintained.

Question 5.
Write down the various methods of offering prayers.
Answer:
Following are the various methods of prayer adopted by people of different religions:

  1. People in Hindu religion pray to their Gods by keeping their eyes closed and with folded hands. Men keep their heads uncovered, while women cover their heads.
  2. Muslims offer prayers to Allah by tying a piece of cloth on the head, keeping both the palms open and by touching the ground with their heads.
  3. Sikhs bow down the head to ‘Guru Granth Sahib’ daily in the morning, ask for the orders to perform the duties.
  4. Par sis who follow Jarthushtra religion offer worship to pious fire and chant the name of Ahuramazda.

Question 6.
Greet your friend in three different languages.
Answer:
Following are the various methods of prayer adopted by people of different religions:

  1. People in Hindu religion pray to their Gods by keeping their eyes closed and with folded hands. Men keep their heads uncovered, while women cover their heads.
  2. Muslims offer prayers to Allah by tying a piece of cloth on the head, keeping both the palms open and by touching the ground with their heads.
  3. Sikhs bow down the head to ‘Guru Granth Sahib’ daily in the morning, ask for the orders to perform the duties.
  4. Par sis who follow Jarthushtra religion offer worship to pious fire and chant the name of Ahuramazda.

Question 7.
What are your feelings when you sing the national anthem ?
Answer:
When I sing the National Anthem, the feeling of nationality, unity in diversity, world brotherhood, humanity, love and sympathy for all the nations of world is developed in me.

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 8 Unity in Diversity

Question 8.
List down the names of regions and states which appear in the national anthem – ‘Jana Gana Mana’.
Answer:
The regions (states) referred to in the National anthem ‘Jana Gana Mana…’ are Punjab, Sindh, Gujarat, Maharashtra, Orissa, Bengal and Dravid language speaking states like Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Karnataka, Kerala, etc.

Hindus 1. Uttarayan 2. Pongal 3. Mahashivratri 4. Holi 5. Gudi Padavo 6. Ram Navami 7. Raksha Bandhan 8. Janmashtami 9. Ganesh Chaturthi 10. Onam 11. Navratri/ Durga Pooja 12. Dashera (Vijaya Dashmi) 13. Diwali (Deepawali)
Muslims 1. Bakri Eid 2. Muharram (Moharrum) 3. Eid-ul-Fitr 4. Eid-e-Milad
Christian Christmas (Natal)
Jain Mahavir Jayanti
Buddha Buddha Poornima
Jarthosti (Parsi) Navroz

The following are the three National festivals which we celebrate together:

  1. Republic Day,
  2. Independence Day and
  3. Gandhi Jayanti.
    These are our National festivals. Therefore, we celebrate them together.

India is a secular Nation. Indian political system is neutral in the matter of religion. All religions are treated equal by the State (Nation). Every citizen of India has a right to follow any religion. Thus, as India has adopted the policy of equality towards all religions, even though some festivals in the calendar belong to some religion or sect, they are declared as public holidays.

GSEB Class 6 Social Science Unity in Diversity Intext Questions and Answers

Question 1.
In which way are people of India different from each other ?
Answer:
Diversity in people of India is found in religion, language, food, dress, lifestyle, customs, traditions, celebrations and festivals.

Question 2.
Although all Indians are different from each other, yet they are united. How can we say this ?
Answer:
One Constitution, one currency, one National language, National symbols. National festivals, etc. in our country are the inspiring factors of our unity. Culturally entire India is one. There is a strong bonding of unity in people even in their diversity. From this, we can say that there is unity in our diversity.

Question 3.
All the rivers follow a different path, but where do they finally meet ?
Answer:
Though all the rivers follow a different path, they finally meet the sea.

Question 4.
Are there any advantages or disadvantages of being different from each other?
Answer:
We gain from our diversity.

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 8 Unity in Diversity

Question 5.
List down some ways in which you are different from your classmates.
Answer:
I differ from other children of my class in beauty, complexion, hobby, food habits, etc..

Question 6.
Even though you are different from your classmates, you make them your friends. Why?
Answer:
I can make friends in spite of differences with them because we are equal from our language, dress, food, festival, lifestyle and customs point of view.

Question 7.
What would happen, if there are no differences in our food habits?
Answer:
If there are no diversity in our food habits, we would lose interest in eating, lose appetite and get bored. We would not get nutritious food so we would not be healthy and life would be without pleasure.

Question 8.
How would you feel if you are shown only Gujarati films ?
Answer:
If I am shown only Gujarati films, I will lose interest in watching those films and get bored after some time. Finally, I would stop watching films.

Question 9.
Write the names of the languages, which you would like to hear.
Answer:
I would prefer to listen the following languages : Gujarati, Sanskrit, Hindi, Kannada, Malayalam, Tamil, Punjabi, etc..

Question 10.
Do you like to hear or speak any other language apart from your mother tongue ?
Answer:
Yes, I like to hear or speak languages like Sanskrit and Hindi other than my mother tongue Gujarati, because these languages include many Gujarati words.

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 8 Unity in Diversity

Question 11.
What difficulties will you face if you know only one language ?
Answer:
If I know only my mother tongue, I will not understand the other languages. Therefore, I will not be able to make friends who speak other languages. If I visit other states where different languages are spoken, I will face lot of difficulties there too.

Question 12.
Why do you honour the entire cricket team when they play with some other country, knowing that the team members belong to different states and speak different languages ?
Answer:
I have respect and honour for the players of Indian cricket team because though they are from different states and speak different languages, they are the players of my country India.

Question 13.
Where do you get to see unity in diversity other than the example given above?
Answer:
Besides this, I find unity in diversity in travellers of the same bus on a tour to India, people gathered in the assembly hall, in the conferences of political parties, during the different programmes on the Republic Day or Independence Day celebrations, etc..

Question 14.
During our freedom struggle, what characteristics of Indians have been observed because of the diversity?
Answer:
In spite of diversity in India, there was a strong feeling of unity in the people of India during the freedom movement. A high level of National feeling and patriotism were seen in people.

Question 15.
Give examples of the freedom fighters who belonged to different religions and yet, fought the freedom struggle together.
Answer:
People of all religions like Hindu, Muslim, Parsi, Bauddha and Sikh fought during the freedom movement unitedly.

Bahadur shah Jafar, the Mughal Emperor and Wajid Ali Shah, the Nawab of Avadh, who participated in the revolt of 1857, were Muslims. Many leaders who participated in the freedom struggle of India were Hindus and of other religions also. Bhagat Singh and Udham Singh were Sikhs. Dadabhai Navroji was a Parsi. Ashfakullakhan and Maulana Abul Kalam Azad were Muslims.

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 8 Unity in Diversity

Question 16.
Do we need such National integrity today ? Why?
Answer:
Yes, definitely National integrity is necessary today.
There is diversity in caste, religion, language, food, dress, customs, lifestyle, etc. in people of India. Therefore, to keep India one and united the national feeling among the people is necessary. Our country became independent six decades ago and is passing through many changes. Our country is progressing through Five-Year Plans. Therefore, it is necessary for the people of India to forget their internal differences and co-operate in the development process of the country in order to achieve National unity and progress.

Question 17.
Which lines in the song ‘Rang Rangila Phool’ describe unity?
Answer:
The following stanza describes unity in the song ‘Rang Rangila Phool’:
Sada Sampine Saath Sau khilie
Vividh Vesh, Vani Toy
Ek Ja Manavkul Ame Sau…

Activity Questions And Answers

Think and Answer (Text Book page No. 41

Question 1.
Make a list of festivals celebrated in India from the calendar.
Answer:
List of festivals celebrated in India from the calendar (From January to December):

  1. Uttarayan
  2. Pongal
  3. Bakri Eid
  4. Republic Day
  5. Muharram (Moharrum)
  6. Mahashivratri
  7. Holi
  8. Gudi Padavo
  9. Mahavir Jayanti
  10. Baishakhi
  11. Ram Navami
  12. Buddha Poornima
  13. Independence Day
  14. Raksha Bandhan
  15. Janmashtami
  16. Ganesh Chaturthi
  17. Onam
  18. Gandhi Jayanti
  19. Navroz
  20. Navratri / Durga Pooja
  21. Dashera (Vijaya Dashmi)
  22. Diwali (Deepawali)
  23. Eid-ul-Fitr
  24. Eid-e-Milad
  25. Guru Parva
  26. Christmas (Natal)

Question 2.
Classify the festivals given in Q 1. on the basis of religions:
Answer:

Hindus 1. Uttarayan 2. Pongal 3. Mahashivratri 4. Holi 5. Gudi Padavo 6. Ram Navami 7. Raksha Bandhan 8. Janmashtami 9. Ganesh Chaturthi 10. Onam 11. Navratri/ Durga Pooja 12. Dashera (Vijaya Dashmi) 13. Diwali (Deepawali)
Muslims 1. Bakri Eid 2. Muharram (Moharrum) 3. Eid-ul-Fitr 4. Eid-e-Milad
Christian Christmas (Natal)
Jain Mahavir Jayanti
Buddha Buddha Poornima
Jarthosti (Parsi) Navroz

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 8 Unity in Diversity

Question 3.
Apart from these festivals, which other festivals do we celebrate together? Why?
Answer:
The following are the three National festivals which we celebrate together:

  1. Republic Day,
  2. Independence Day and
  3. Gandhi Jayanti.
    These are our National festivals. Therefore, we celebrate them together.

Question 4.
Why is the day of a festival declared a public holiday, even when it is related to a particular religion ?
Answer:
India is a secular Nation. Indian political system is neutral in the matter of religion. All religions are treated equal by the State (Nation). Every citizen of India has a right to follow any religion. Thus, as India has adopted the policy of equality towards all religions, even though some festivals in the calendar belong to some religion or sect, they are declared as public holidays.

Question 5.
Which three festivals are celebrated by the entire country together, though they do not belong to any particular religion ? Write their names in the box given below.
Answer:

  1. Republic Day
  2. Independence Day
  3. Gandhi Jayanti

Question 6.
Fill up the information in the following table:
GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 8 Unity in Diversity 1

Activities

(1) In your notebook make a unique collection of songs in different languages.
(2) Make a list of festivals, which are celebrated ‘ in your area. Out of these festivals, which are celebrated by all communities ?
(3) Write about the clothes worn by the men and women in your area. Is there any diversity in the clothes that you wear ? Which clothes are not relevant to your tradition ? Why ?
Find a friend whose mother tongue is different from yours. Ask him / her about his / her food habits and lifestyle.
(4) How do you participate in the celebration of the festivals of other religions and sects ?
(5) Find out about the festivals celebrated by your friend wiio belongs to a different religion.
(6) A picture drawn by a girl student is given on Page No. 40 of your textbook. Draw this picture in your notebook.

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 8 Unity in Diversity

GSEB Class 6 Social Science Unity in Diversity Additional Important Questions and Answers

Fill in the blanks with proper words in the following statements:

1. Our life becomes interesting and prosperous because of many ………………… .
Answer:
diversity

2. Unity in diversity is the main characteristic of Indian ………………. .
Answer:
civilization

3. The ………………… of our country indicates the unity in diversity.
Answer:
Constitution

4. Diversity of India is considered to be its ……………… .
Answer:
strength

5. The imagination of Indian ……………. was made during the freedom struggle only.
Answer:
tricolour (Tiranga)

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 8 Unity in Diversity

State whether the following statements are true of false:

1. There is diversity in our unity.
Answer:
False

2. Every Indian has pride for our Nation and respect for our Constitution.
Answer:
True

3. People of only one religion participated in our freedom movement.
Answer:
False

4. During freedom movement communalisin and casteism were observed in people of India.
Answer:
False

5. People used the tricolour (Tiranga) as a symbol of our unity against the British Rule in entire India.
Answer:
True

6. There are many diversities in people of India.
Answer:
True

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 8 Unity in Diversity

Answer the following questions in one or two sentences:

Question 1.
Which types of diversities make our life prosperous and interesting ?
Answer:
Our life becomes prosperous and interesting because of diversity in religion, language, food, dresses, festivals, lifestyle, customs, etc.

Question 2.
Which is the main characteristic of Indian civilization ?
Answer:
Unity in diversity is the main characteristic of Indian civilization.

Question 3.
Which are our National Symbols ?
Answer:
Our National Symbols are : Tricolour (National Flag), Jana Gana Mana… (National Anthem), Vande Mataram (National Song), Ashok Stambh (pillars built by King Ashok) at Sarnath (National Epigraph), Lotus (National Flower), Peacock (National Bird), Tiger (National animal) and Hockey (National Sport), etc..

Question 4.
What is the importance of National feeling ?
Answer:
The National feeling inspires us to achieve pride, prosperity and happiness.

Question 5.
What should we do to make India more prosperous ?
Answer:
To make India more prosperous, all Indians should work unitedly.

Question 4.
Explain : ‘There is unity in diversity in India.’
Answer:
India possesses cultural diversity being a subcontinent. Many people, who follow different religions, speak many languages, observe variety of customs and traditions and of different castes live in India. Diversity is observed (seen) in beauty, complexion, appearance, dress, food, lifestyle, etc. in people of India. Thus, though Indian civilization has multiple diversity, culturally, India is one, because even in extreme diversity of people there is a strong feeling of unity in them. Thus, unity in diversity is the main characteristic of Indian civilization.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *