GSEB Solutions Class 6 Sanskrit Chapter 7 करोति

   

Gujarat Board GSEB Solutions Class 6 Sanskrit Chapter 7 करोति Textbook Exercise Important Questions and Answers, Notes Pdf.

Gujarat Board Textbook Solutions Class 6 Sanskrit Chapter 5 हस्ती हस्ती हस्ती

GSEB Solutions Class 6 Sanskrit करोति Textbook Questions and Answers

करोति Exercise
સ્વાધ્યાયના પ્રસ્નોત્તર

1. In Column ‘A’ names are given and in Column ‘B’ their actions are given. Match ‘A’ with ‘B’ properly:
એકમમાં દર્શાવ્યા મુજબ કોણ કઈ ક્રિયા કરે છે, તે દર્શાવતાં જોડકાં જોડો:

‘A’ ‘B’
(१) सचिनः पश्यति
(२) वेदान्तः शृणोति
(३) विमानम् लिखति
(४) निशा क्षिपति
(५) विवेकः पठति
(६) कपिलः वदति
(७) मीरा उड्डयते
(८) मयूरः खेलति
(९) दिव्या गायति

उत्तर:

‘A’ ‘B’
(१) सचिनः खेलति।
(२) वेदान्तः पठति।
(३) विमानम् उड्डयते।
(४) निशा वदति।
(५) विवेकः पश्यति।
(६) कपिलः क्षिपति।
(७) मीरा गायति।
(८) मयूरः शृणोति।
(९) दिव्या लिखति।

GSEB Solutions Class 6 Sanskrit Chapter 7 करोति

2. Fill in the gaps :
ખાલી જગ્યા પૂરોઃ

  1. कपिलः _____________________।
  2. मीरा _____________________।
  3. निशा _____________________।

उत्तर:

  1. कपिलः क्षिपति
  2. मीरा गायति
  3. निशा वदति

3. Answer the following questions orally:
નીચેના પ્રશ્નોના મૌખિક ઉત્તર આપોઃ

  1. सचिनः किं करोति?
  2. मीरा किं करोति?
  3. दिव्या किं करोति?
  4. वेदान्तः किं करोति?

उत्तर:

  1. सचिनः किं करोति?
    (Different oral answers are possible like :
    सचिनः खेलति, लिखति, गायति, पठति, etc..)
  2. मीरा किं करोति?
    (मीरा गायति, पश्यति, लिखति, शृणोति, etc.)
  3. दिव्या किं करोति?
    (दिव्या लिखति, पठति, वदति, चलति, etc..)
  4. वेदान्तः किं करोति?
    (वेदान्तः पठति, पश्यति, वदति, शृणोति, etc..)

4. Write a verb against a noun and a noun against a verb in the following box :
નીચેના કોષ્ટકમાં નામપદ સામે ક્રિયાપદ અને ક્રિયાપદ સામે નામપદ લખો :

GSEB Solutions Class 6 Sanskrit Chapter 7 करोति 1
उत्तर:
GSEB Solutions Class 6 Sanskrit Chapter 7 करोति 2

GSEB Solutions Class 6 Sanskrit Chapter 7 करोति

5. Look at the picture given below. On the basis of the picture, use the words given below it and frame the sentences :
નીચે આપેલું ચિત્ર જોઈ તેના આધારે ચિત્રની નીચે આપેલ પદોનો ઉપયોગ કરી વાક્યરચના કરો :

GSEB Solutions Class 6 Sanskrit Chapter 7 करोति 3
(खेलति, धावति, पिबति, क्षिपति, वदति, शृणोति, लिखति, पठति, पश्यति, उड्डयते)
Example : रोनकः खेलति।
Answer:

  1. दीपकः धावति।
  2. निशा पिबति।
  3. कपिलः क्षिपति।
  4. रमा वदति।
  5. दिव्या शृणोति।
  6. मीरा लिखति।
  7. वेदान्तः पठति।
  8. विवेकः पश्यति।
  9. विमानम् उड्डयते

Activity: प्रवृत्तिः

  1. One student will act according to (action) verb given in the lesson and the others will describe it.
    પાઠમાં આવેલ ક્રિયાપદ પ્રમાણે કોઈ એક વિદ્યાર્થી ક્રિયાનો અભિનય કરે, અન્ય વિદ્યાર્થી તે ક્રિયાનું વર્ણન કરે.
    e.g.,
    દા.ત.,
    Mayank acts as he is eating.
    The other speak :
    મયંક ખાવાની ક્રિયાનો અભિનય કરે તો વિદ્યાર્થીઓ બોલેઃ
    મયં: રણાતા

GSEB Solutions Class 6 Sanskrit Chapter 7 करोति

Sanskrit Digest Std 6 GSEB करोति Important Questions and Answers

1. Read the following questions and write the answer of each in a complete sentence under the correct picture:

(१) कः मधुरं कूजति?
(२) कः जले तिष्ठति?
(३) कः कर्कशं वदति?
(४) कः राम राम रटति?

GSEB Solutions Class 6 Sanskrit Chapter 7 करोति

(बकः, शुकः, कोकिलः, काकः)
GSEB Solutions Class 6 Sanskrit Chapter 7 करोति 4

2. Translate the following sentences into English:

प्रश्न 1.
गीता पुस्तकं पठति।
उत्तर:
Gita reads a book.

प्रश्न 2.
सुरेन्द्रः पत्रं लिखति।
उत्तर:
Surendra writes a letter.

प्रश्न 3.
राधिका जलं पिबति
उत्तर:
Radhika drinks water.

प्रश्न 4.
गायकः गीतं गायति।
उत्तर:
The singer sings a song.

प्रश्न 5.
मिहिरः चित्रं पश्यति ।
उत्तर:
Mihir looks at a picture

GSEB Solutions Class 6 Sanskrit Chapter 7 करोति

प्रश्न 6.
मनीषा सेवां करोति।
उत्तर:
Manisha does service. (Manisha serves.)

3. (A) Write the answer of the given questions based on the picture in Sanskrit :

(1) GSEB Solutions Class 6 Sanskrit Chapter 7 करोति 3 सचिनः किं करोति?

(2) GSEB Solutions Class 6 Sanskrit Chapter 7 करोति 10 मयूरः किं करोति?

(3) GSEB Solutions Class 6 Sanskrit Chapter 7 करोति 4 वेदान्तः किं करोति?

(4) GSEB Solutions Class 6 Sanskrit Chapter 7 करोति 6 मीरा किं करोति?

(5) GSEB Solutions Class 6 Sanskrit Chapter 7 करोति 5 दिव्या किं करोति?
उत्तर:

  1. सचिनः खेलति।
  2. मयूरः शृणोति।
  3. वेदान्तः पठति।
  4. मीरा गायति।
  5. दिव्या लिखति।

GSEB Solutions Class 6 Sanskrit Chapter 7 करोति

(B) Write the answer of the given questions based on the picture in Sanskrit :

(1) GSEB Solutions Class 6 Sanskrit Chapter 7 करोति 8 विवेकः किं करोति?

(2) GSEB Solutions Class 6 Sanskrit Chapter 7 करोति 9 कपिलः किं करोति?

(3) GSEB Solutions Class 6 Sanskrit Chapter 7 करोति 11 निशा किं करोति?

(4) GSEB Solutions Class 6 Sanskrit Chapter 7 करोति 3 वेदान्तः किं करोति?

(5) GSEB Solutions Class 6 Sanskrit Chapter 7 करोति 12 विमानम् किं करोति?
उत्तर:

  1. विवेकः पश्यति।
  2. कपिलः (कन्दुकं) क्षिपति।
  3. निशा वदति।
  4. वेदान्तः खेलति / क्रीडति।
  5. विमानम् उड्डयते।

GSEB Solutions Class 6 Sanskrit Chapter 7 करोति

4. Find the correct option from the given options to answer each of the following questions :

(१) ‘एषः सचिनः।’ – Find out the noun from this sentence.
A. एषः
B. सचिनः
C. एषा
D. None
उत्तर:
B. सचिनः

(२) मीरा …………………………………….।
A. नृत्यति
B. वदति
C. गायति
D. गच्छति
उत्तर:
C. गायति

(३) ‘राधिका जलं पिबति।’ – Find out the noun from this
sentence.
A. जलम्
B. पिबति
C. None
D. राधिका
उत्तर:
D. राधिका

GSEB Solutions Class 6 Sanskrit Chapter 7 करोति

(8) Which of the following A, B, C, D options is correct?
A. एषः दिव्या।
B. एषा दिव्या।
C. एतत् दिव्या।
D. एते दिव्या।
उत्तर:
B. एषा दिव्या।

(4) Which of the following A, B, C, D options is correct?
A. विमानं खेलति।
B. विमानं पठति।
C. विमानं लिखति।
D. विमानम् उड्डयते।
उत्तर:
D. विमानम् उड्डयते।

(६) What is the meaning of a word ‘पश्यति’ ?
A. is listening.
B. is seeing
C. is touching
D. is throwing
उत्तर:
B. is seeing

(७) What is the meaning of a word ‘क्षिपति’ ?
A. is playing.
B. is listening
C. is throwing
D. is speaking
उत्तर:
C. is throwing

GSEB Solutions Class 6 Sanskrit Chapter 7 करोति

(८) What is the meaning of ‘सुरेन्द्रः पत्रं लिखति।’ ?
A. Surendra is writing a letter.
B. Surendra brings a letter.
C. Surendra gives a letter.
D. Surendra is reading a letter.
उत्तर:
D. Surendra is reading a letter.

(९) सचिनः …………………………………….।
A. पठति
B. क्षिपति
C. वदति
D. खेलति
उत्तर:
D. खेलति

(१०) ‘मनीषा सेवां करोति।’ – Find out the noun from the
sentence.
A. मनीषा
B. सेवां
C. करोमि
D. करोति
उत्तर:
A. मनीषा

GSEB Solutions Class 6 Sanskrit Chapter 7 करोति

(११) ‘दीपकः धावति।’ – Find out the verb from the sentence.
A. दीपकः
B. लिखति
C. गायति
D. धावति
उत्तर:
D. धावति

(१२) ‘मयूरः शृणोति।’ – Find out the verb from the sentence.
A. मयूरः
B. क्षिपति
C. शृणोति
D. वदति
उत्तर:
C. शृणोति

(१३) What is Divya doing ?
A. is listening
B. is singing
C. is speaking
D. is writing
उत्तर:
D. is writing

GSEB Solutions Class 6 Sanskrit Chapter 7 करोति

5. Fill in the blanks with proper words :

  1. वेदान्तः ………………………………..।
  2. दिव्या ………………………………..।
  3. ……………………………….. पश्यति।
  4. गायिका गीतं ………………………………..।
  5. आकाशे ……………………………….. उड्डयते।
  6. कपिलः कन्दुकं ………………………………..।
  7. गीता ……………………………….. पठति।
  8. कोकिलः आम्रवृक्षे ………………………………..।

उत्तर:

  1. पठति
  2. लिखति
  3. विवेकः
  4. गायति
  5. विमानम्
  6. क्षिपति
  7. पुस्तकं (पुस्तकम्)
  8. कूजति

6. Join the noun of following Section ‘A’ with the verb of Section ‘B’:

Section ‘A’ Section ‘B’
(१) वेदान्तः (१) उड्डयते
(२) विमानम् (२) पठति
(३) निशा (३) खेलति
(४) रोनकः (४) वदति
(५) अनामिका (५) खादति
(६) मयंकः (६) लिखति
(७) क्षिपति

उत्तर:

Section ‘A’ Section ‘B’
(१) वेदान्तः पठति।
(२) विमानम् उड्डयते।
(३) निशा वदति।
(४) रोनकः खेलति।
(५) अनामिका लिखति।
(६) मयंकः खादति।

GSEB Solutions Class 6 Sanskrit Chapter 7 करोति

7. Translate the following sentences in Sanskrit :

  1. Sachin is playin
  2. Vedant is reading.
  3. Kapil is throwing a ball.
  4. This is an airplane.
  5. Mira is writing a letter.

Answer:

  1. सचिनः खेलति।
  2. वेदान्तः पठति।
  3. कपिलः कन्दुकं क्षिपति।
  4. एतत् विमानम् अस्ति। / एतत् विमानम्।
  5. मीरा पत्रं लिखति।

8. Write the answer of the following questions in Sanskrit:

प्रश्न 1.
विवेकः किं करोति?
उत्तर:
विवेकः पश्यति।

प्रश्न 2.
निशा किं करोति?
उत्तर:
निशा वदति।

प्रश्न 3.
कपिलः किं करोति?
उत्तर:
कपिलः क्षिपति।

प्रश्न 4.
दिव्या किं करोति?
उत्तर:
दिव्या लिखति।

GSEB Solutions Class 6 Sanskrit Chapter 7 करोति

प्रश्न 5.
मयूरः किं करोति?
उत्तर:
मयूरः शृणोति।

करोति Summary in Hindi

करोति Sanskrit Sentences and their Translation
સંસ્કૃત વાકયો અને તેનો અનુવાદ

GSEB Solutions Class 6 Sanskrit Chapter 7 करोति 3
सचिनः
एषः सचिनः।
सचिनः खेलति।
Sachin : This is Sachin.
Sachin is playing.
સચિન : આ સચિન છે.
સચિન રમે છે.

GSEB Solutions Class 6 Sanskrit Chapter 7 करोति 4
वेदान्तः
एषः वेदान्तः।
वेदान्तः पठति।
Vedant : This is Vedant.
Vedant is reading.
વેદાંત : આ વેદાંત છે.
વેદાંત વાંચે છે.

GSEB Solutions Class 6 Sanskrit Chapter 7 करोति

GSEB Solutions Class 6 Sanskrit Chapter 7 करोति 5
दिव्या
एषा दिव्या।
दिव्या लिखति।
Divya : This is Divya.
Divya is writing.
દિવ્યા : આ દિવ્યા છે.
દિવ્યા લખે છે.

GSEB Solutions Class 6 Sanskrit Chapter 7 करोति 13
मीरा
एषा मीरा।
मीरा गायति।
Mira : This is Mira.
Mira is singing.
મીરા : આ મીરા છે.
મીરા ગાય છે.

GSEB Solutions Class 6 Sanskrit Chapter 7 करोति

GSEB Solutions Class 6 Sanskrit Chapter 7 करोति 14
विमानम्
एतत् विमानम्।
विमानम् उड्डयते।
Aeroplane : This is an aeroplane.
The airplane is flying.
વિમાનઃ આ વિમાન છે.
વિમાન ઊડે છે.

GSEB Solutions Class 6 Sanskrit Chapter 7 करोति 8
विवेकः
एषः विवेकः।
विवेकः पश्यति।
Vivek : This is Vivek.
Vivek is seeing.
વિવેક : આ વિવેક છે.
વિવેક જુએ છે.

GSEB Solutions Class 6 Sanskrit Chapter 7 करोति

GSEB Solutions Class 6 Sanskrit Chapter 7 करोति 9
कपिलः
एषः कपिलः।
कपिलः क्षिपति।
Kapil : This is Kapil.
Kapil is throwing (the ball).
કપિલ : આ કપિલ છે.
કપિલ (ડો) ફેંકે છે.

GSEB Solutions Class 6 Sanskrit Chapter 7 करोति 10
मयूरः
एषः मयूरः।
मयूरः शृणोति।
Mayur : This is Mayur.
Mayur is listening.
મયૂર : આ મયૂર છે.
મયૂર સાંભળે છે.

GSEB Solutions Class 6 Sanskrit Chapter 7 करोति

GSEB Solutions Class 6 Sanskrit Chapter 7 करोति 6
निशा
एषा निशा।
निशा वदति।
Nisha : This is Nisha.
Nisha is speaking.
નિશા : આ નિશા છે.
નિશા બોલે છે.

करोति Forms of Verbs and their Meanings
કિયાપદોનાં રૂપો અને તેમના અર્થ
Remember : યાદ રાખો :

  • खेलति – plays. – રમે છે.
  • लिखति – writes. – લખે છે.
  • पठति – reads. – વાંચે છે.
  • गायति – sings. – ગાય છે.
  • पिबति – drinks. – પીએ છે.
  • चलति – walks. – ચાલે છે.
  • पश्यति – sees. – જુએ છે.
  • वदति – speaks (says). – બોલે છે.
  • शृणोति – listens (hears). – સાંભળે છે.
  • क्षिपति – throws. – ફેકે છે.
  • उड्डयते – flies. – ઊડે છે.

GSEB Solutions Class 6 Sanskrit Chapter 7 करोति

करोति Glossary :

  • एषः (masc.) – This.
  • खेलति – plays.
  • पठति – reads.
  • एषा (fem.) – This.
  • लिखति – writes.
  • गायति – sings.
  • एतत् (n.) – This.
  • उड्डयते – flies.
  • पश्यति – sees.
  • क्षिपति – throws.
  • शूपोति – hears (listens).
  • वदति – says (speaks).

GSEB Solutions Class 6 Sanskrit Chapter 7 करोति 15

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *