GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 5 Earth-Our Home

   

Gujarat Board GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 5 Earth-Our Home Textbook Exercise Important Questions and Answers, Notes Pdf.

Gujarat Board Textbook Solutions Class 6 Social Science Chapter 5 Earth-Our Home

GSEB Class 6 Social Science Earth-Our Home Textbook Questions and Answers

Question 1.
Mark the following on the outline map of the world:
1. Pacific Ocean
2. Atlantic Ocean
3. Indian Ocean
4. Arctic Ocean
5. Africa
6. Australia
Answer:
GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 5 Earth-Our Home 1

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 5 Earth-Our Home

Question 2.
Collect data of the temperatures of at least six countries for one week. Identify the climatic zones in which these countries are located and also mark these countries on the world map:
GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 5 Earth-Our Home 2
Answer:
1. Few countries of Torrid Zone:

  • Sri Lanka, Indonesia (Asia)
  • Z-Zaire, K-Kenya, Ta-Tanzania, An-Angola, Za – Zambia (Africa)
  • South America

2. Countries of Temperate Zone:

  • North America
  • South America
  • A-Algeria, Li – Libya, E – Egypt (Africa)
  • Sp – Spain, Fra – France, G – Germany, No – Norway (Europe)
  • China, Mongolia, Russia (Asia)

3. Countries of Frigid Zone:
Iceland, Greenland

Question 3.
Make a list of the countries through which the equator passes.
Answer:
Ecuador, Colombia, Brazil, Gabon, Congo, Ruanda, Kenya, Somalia, Indonesia, Kiribati.

GSEB Class 6 Social Science Earth-Our Home Intext Questions and Answers

1. Identify the given figures and write the names : (If necessary, take your teacher’s guidance)
Answer:
GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 5 Earth-Our Home 3

2. Take a globe and flash the light of a torch on it from a distance, as shown in the figure and note the observations.
GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 5 Earth-Our Home 4

Question 1.
Which latitude receives the maximum light ?
Answer:
Maximum light falls between 23.5° north to 23.5° south latitudes. This zone is known as the Torrid Zone’.

Question 2.
Which latitude receives the least amount of light ?
Answer:
Minimum light falls between 66.5° north latitudes to 90° north pole and between 66.5° south latitudes to 90° south pole. This zone is called the ‘Frigid Zone’.

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 5 Earth-Our Home

Question 3.
Which latitude receives average light ?
Answer:
Average light falls between 23.5° north to 66.5° north latitudes and between 23.5° south to 66.5° south latitudes. This zone is called the Temperate Zone’.

Question 4.
Name the countries which receive light from the torch.
Answer:
( A ) Countries receiving light are:

  1. Asian countries : Southern India, Sri Lanka. Thailand. Myanmar. Indonesia, etc.
  2. African countries : Sudan, Kenya, Ethiopia, Uganda, etc.
  3. South American countries : Brazil, Colombia, Venezuela, Bolivia, Peru, etc.

3. Take a globe. Observe it and answer the following questions.

Question 1.
Which horizontal line divides the globe into two equal parts ?
Answer:
The horizontal line named ‘Equator’ divides the globp into two equal parts. It is called 0° latitude.

Question 2.
Name the upper part of the globe which lies to the north of the horizontal line. Name the lower part of the globe which lies to the south of the horizontal line.
Answer:
The area to the north of the horizontal line is called the ‘Northern Hemisphere’, and the southern part is called the ‘Southern Hemisphere’.

Question 3.
Name the other two dark parallel horizontal lines on the globe.
Answer:
The lines to the north of the dark, thick line in the middle of the globe are called the ‘Tropic of Cancer’ and the ‘Arctic Circle’. Similarly, the lines to the south are called the ‘Tropic of Capricorn’ and the Antarctic Circle’.

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 5 Earth-Our Home

4. On a physical map of the world mark the continents and oceans of the world.
Answer:
GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 5 Earth-Our Home 5

5. There are seven continents and four oceans on the earth. Draw an outline of each continent in the boxes given below using an atlas.
Answer:
GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 5 Earth-Our Home 6
[Note : In this question, the seventh continent Antarctica is not mentioned, because it extends up to the South Pole. See the globe for this continent.]

Activities

1. In the outlined map of the world given below, f show the following information at its proper
location:
(1) Continents: Asia, Europe, Africa, North America, South America, Australia.

(2) Oceans : Pacific ocean, Atlantic ocean, Indian ocean, Arctic ocean.
GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 5 Earth-Our Home 7

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 5 Earth-Our Home

2. Name of the continent is mentioned in each box given below. In the box, draw the out¬lined map of the continent according to the name with the help of an atlas.
GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 5 Earth-Our Home 8
Answer:
GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 5 Earth-Our Home 6

[Note : In this question, the seventh continent Antarctica is not mentioned, because it extends up to the South Pole. See the globe for this continent.]

3. Show the following on the globe of the earth:
1. Equator
2. Tropic of Cancer
3. Tropic of Capricorn
4. Arctic Circle
5. Antarctic Circle
6. Torrid Zone
7. Temperate Zone
8. Frigid
GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 5 Earth-Our Home 9
Note GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 5 Earth-Our Home 11

4. Make a weather report of your area recording the temperature in Celsius, for one week. The data can be collected from local newspapers or local news channels.

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 5 Earth-Our Home

GSEB Class 6 Social Science Earth-Our Home Additional Important Questions and Answers

Choose the correct alternative from those given below each question:

Question 1.
What is the horizontal line drawn in the middle of the earth’s surface known as ?
A. Tropic
B. Equator
C. Tropic of Capricorn
D. Tropic of Cancer
Answer:
B. Equator

Question 2.
What is the horizontal line at 23.5° north latitude from the equator known as ?
A. Tropic of Capricorn
B. Equator
C. Tropic
D. Tropic of Cancer
Answer:
D. Tropic of Cancer

Question 3.
Into how many zones is the earth divided ?
A. Four
B. Two
C. Three
D. Five
Answer:
C. Three

Question 4.
How many continents are there on the earth ?
A. Seven
B. Nine
C. Five
D. Four
Answer:
A. Seven

Question 5.
How many oceans are there on the earth ?
A. Five
B. Seven
C. Three
D. Four
Answer:
D. Four

Question 6.
Which continent extends up to the South Pole ?
A. Africa
B. Antarctica
C. Australia
D. Asia
Answer:
B. Antarctica

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 5 Earth-Our Home

Fill in the blanks with proper words in the following statements:

1. Many ……………… have taken photographs of the earth from space.
Answer:
astronauts

2. The horizontal imaginary lines drawn on the globe are called ‘ ………………… ’.
Answer:
Latitudes

3. The vertical imaginary lines drawn on the globe are called ‘ ……………….. ’.
Answer:
Longitudes

4. The area receiving maximum temperature (heat) and maximum light on the earth is called …………………. .
Answer:
Torrid zone

5. The area receiving minimum temperature (heat) and minimum light on the earth is called ……………………. .
Answer:
Frigid zone

6. The area receiving moderate temperature (heat) and moderate light on the earth is called ……………….. .
Answer:
Temperate zone

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 5 Earth-Our Home

7. The land area on the earth is called ‘ ………………. ’.
Answer:
Continents

8. The water area on the earth is called ‘ ………………… ’.
Answer:
Oceans

9. There are a total of …………….. continents and ……………….. oceans on the earth.
Answer:
seven, four

10. Antarctica extends up to the ……………… Pole of the earth.
Answer:
South

State whether the following statements are true or false:

1. Many astronauts have taken photographs of the sun from the space.
Answer:
False

2. Maximum light falls between 23.5° N. latitude and 23.5° S. latitude on the earth.
Answer:
True

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 5 Earth-Our Home

3. Minimum light falls over temperate zone on the earth.
Answer:
False

4. The thick horizontal line drawn on the globe to the ndrth of equator is called ‘Tropic of Capricorn’.
Answer:
False

5. The thick horizontal line drawn on the globe to the north of the Tropic of Cancer is called ‘Arctic Circle’.
Answer:
True

6. The semi-circular area to the north of equator is called ‘Southern Hemisphere’.
Answer:
False

7. Antarctica continent is located on the North Pole.
Answer:
False

Match the pairs:

Section ‘A’ Section ‘B’
1. Tropic of Cancer 1. Horizontal line to the south of equator
2. Tropic of Capricorn 2. Horizontal line passing from the middle of the earth
3. Equator 3. Vertical imaginary line drawn on the earth
4. Horizontal line to the north of equator

Answer:
(1 – 4), (2 – 1), (3 – 2).

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 5 Earth-Our Home

Answer the following questions in one or two sentences:

Question 1.
What is meant by ‘Latitudes’ ?
Answer:
The horizontal imaginary lines drawn on the globe are called ‘Latitudes’.

Question 2.
What is meant by ‘Longitudes’ ?
Answer:
The vertical imaginary lines drawn on the globe are called ‘Longitudes’.

Question 3.
What is an ‘Equator’ ?
Answer:
The circular and dark horizontal line drawn in the actual middle of the earth is called ‘Equator’.

Question 4.
What is the ‘Tropic of Cancer’ ?
Answer:
The 23.5° latitude to the north of equator is called the ‘Tropic of Cancer’.

Question 5.
What is the ‘Tropic of Capricorn’ ?
Answer:
The 23.5° latitude to the south of equator is called the ‘Tropic of Capricorn’.

Question 6.
What is the ‘Arctic Circle’ ?
Answer:
The 66.5° latitude to the north of equator is called ‘Arctic Circle’.

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 5 Earth-Our Home

Question 7.
What is the ‘Antarctic Circle’ ?
Answer:
The 66.5° latitude to the south of equator is called ‘Antarctic Circle’.

Question 8.
What does the sun give us ?
Answer:
The sun gives us the light and heat.

Question 9.
What are ‘Zones’ ?
Answer:
On the basis of temperature (heat) and the amount of light received from the sun, the earth is divided into different parts. These are called ‘Zones’.

Question 10.
How many zones are there? Which are they?
Answer:
There are three zones:

  1. Torrid
  2. Temperate and
  3. Frigid.

Question 11.
What are the ‘Continents’ and ‘Oceans’?
Answer:
The large land masses on the earth are called ‘Continents’, and the areas covered by water are known as ‘Oceans’.

Question 12.
How many continents and oceans are there on the earth ?
Answer:
There are seven continents and four oceans on the earth.

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 5 Earth-Our Home

Question 13.
Give names of the continents on the earth.
Answer:
Names of the seven continents on the earth are:

  1. Asia
  2. Europe
  3. Africa
  4. North America
  5. South America
  6. Australia and
  7. Antarctica.

Question 14.
Write names of the oceans on the earth.
Answer:
Names of the four oceans on the earth are:

  1. Pacific Ocean
  2. Atlantic Ocean
  3. Indian Ocean and
  4. Arctic Ocean.

Question 15.
Which continent is extended up to South Pole ?
Answer:
Antarctica continent is extended up to South Pole.

Question 6.
Give information about the globe.
Answer:
GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 5 Earth-Our Home 10
The globe is used as a tool to study the earth. A world map is drawn on the globe. Names of continents, oceans and important latitudes are given on the globe. A globe is a small scale replica of the actual earth, as shown in the adjacent figure.

There are horizontal and vertical lines drawn on the globe. These lines are imaginary. The horizontal lines are knows as ‘Latitudes’, and the vertical lines are known as ‘Longitudes’.

Question 7.
Show the following matter on the globe:
1. Equator
2. Tropic of Cancer
3. Tropic of Capricorn
4. Arctic Circle
5. Antarctic Circle
6. Torrid Zone
7. Temperate Zone
8. Frigid Zone
Answer:
GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 5 Earth-Our Home 11

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *