GSEB Solutions Class 10 English Poem 3 Growing

   

Gujarat Board GSEB Solutions Class 10 English Second Language Poem 3 Growing Textbook Exercise Questions and Answers.

GSEB Class 10 English Textbook Solutions Poem 3 Growing (Second Language)

GSEB Class 10 English Growing Text Book Questions and Answers

1. Answer these questions.

Question 1.
What did you feel while reciting this poem ? Does this poem give you warning or encouragement ? How ?
Answer:
While reciting the poem, I could understand the poet’s feelings. This poem encourages me to fight all the big and small problems in life. It teaches me to make my own path and struggle to achieve my goal. It teaches me to be brave and make my own place in the world.

GSEB Solutions Class 10 English Poem 3 Growing

Question 2.
What is the young person leaving for ?
Answer:
The young person is leaving to see the s world and overcome all the obstacles, dangers and fears that come in his path.

Question 3.
What does the poet request his mother ?
Answer:
The poet requests his mother not to cry and wish him luck. He also requests his mother to let him find out what he wants to do in life.

Question 4.
What does ‘I’ve grown my wings’ mean ?
Answer:
‘I’ve grown my wings’ means ‘I am old ‘ enough to go out in the world and fight my own battles’.

GSEB Solutions Class 10 English Poem 3 Growing

Question 5.
Find out a pair of rhyming words from the poem.
Answer:
foe-low, fly-lie, fears-tears, dreams – seams

Question 6.
Find out the antonym of ‘defeat’.
Answer:
victory

Question 7.
What is the synonym of ‘terror’ ?
Answer:
fear

Question 8.
Whom is the poet talking to ?
Answer:
The poet is talking to his mother.

2. Here are some expressions and their meanings. Join them appropriately. Write the alphabet in the brackets.

Expressions Meanings
I’m leaving to slay the foe. [e] a. I’ll fight against every small and big problems.
I’ve grown my wings. [h] b. Let me tell the world what I want to tell.
Let me find my way. [g] c. Throughout my journey
Let me speak my say. [b] d. I’ll make my own place in this world.
I’m off to find my world. [d] e. I’m determined to win over all the obstacles.
As I sail my streams. [c] f. I’ll shape myself.
I’ll smile my smiles and dry my tears. [j] g. Don’t guide me. I’ll struggle and search my path.
Carve my niche. [f] h. Now I’m strong enough to walk on my own.
Fight the battles high and low. [a] i. I’m on my search for what I like.
Sew my seams. [i] j. I’ll deal with my feelings.

3. Write True or False.

Question 1.
The poet is strong enough to fight against the world.
Answer:
True

Question 2.
The poet is not afraid of any kind of terror.
Answer:
True

GSEB Solutions Class 10 English Poem 3 Growing

Question 3.
The poet requests his mother to bless him.
Answer:
False

Question 4.
The phrase ‘to be off’ means to leave for.
Answer:
True

Question 5.
The poet requests his mother to stand by him in his failures.
Answer:
True

4 (A) Translate this poem into Gujarati keeping its form as a poem. (Refer to the translation given.)
(B)What would you tell your mother or father when you want to be independent. (Individual Activity)

Exam-Oriented Study Material

Read the lines of the poem and answer the questions.

(1) I’m leaving now to slay the foe –
Fight the battles, high and low,
I’m leaving, Mother, hear me go !
Please wish me luck today.

Question 1.
What does the poetess request her mother ?
Answer:
The poetess requests her mother to wish her luck.

Question 2.
For what is the poetess leaving?
Answer:
The poetess is leaving to overcome all challenges in life and fight her battles.

Question 3.
To whom is the poem addressed?
Answer:
The poem is addressed to the mother.

Question 4.
‘To slay the foe’ means ….
Answer:
‘To slay the foe’ means to overcome all the obstacles and fears.

Question 5.
“Fight the battle high and low’ means …
Answer:
‘Fight the battles high and low’ means fight all the small and big problems in life.

GSEB Solutions Class 10 English Poem 3 Growing

Question 6.
The poetess wants her mother to wish’ her luck. True or False ?
Answer:
True

Question 7.
Write the rhyming words in the poem.
Answer:
foe – low – go

Question 8.
What is the synonym of the word ‘enemy’ ?
Ans
foe

(2) I’ve grown my wings, I want to fly,
Seize my victories where they lie,
I’m going, Mom, but please don’t cry-
Just let me find my way.

Question 1.
What does the poetess request her mother ?
Answer:
The poetess requests her mother not to cry.

Question 2.
Which line in the poem means ‘I want ‘ to find out what I can do and succeed in that’?
Answer:
Seize my victories where they lie.

Question 3.
Which line shows that the poetess wants her mother to be brave ?
Answer:
I’m going, Mom, but please don’t cry –

Question 4.
‘I’ve grown my wings’ means..
Answer:
‘I’ve grown my wings’ means I am old enough to go out in the world and fight my own battles.

GSEB Solutions Class 10 English Poem 3 Growing

Question 5.
‘I want to fly’ means ….
Answer:
‘I want to fly’ means I want to go out and explore the world on my own.

Question 6.
Write the rhyming words in the poem.
Answer:
fly – lie – cry

Question 7.
What is the antonym of the word ‘defeat’ ?
Answer: victor

(3) I want to see and touch and hear,
Though there are dangers, there are fears.
I’ll smile my smiles and dry my tears-;
Please let me speak my say.

Question 1.
Which line shows that the poetess is aware of the difficulties in life ?
Answer:
Though there are dangers, there are fears.

Question 2.
Which line shows that the poetess is confident enough to face the good things and the bad things in life ?
Answer:
I’ll smile my smiles and dry my tears.

Question 3.
‘I want to see and touch and hear’ means ….
Answer:
‘I want to see and touch and hear’ means I want to go out and see the world and experience life on my own.

Question 4.
‘Please let me speak my say’ means ….
Answer:
‘Please let me speak my say’ means please let me express my feelings and opinions.

Question 5.
Write the rhyming words in the poem.
Answer:
fears – tears

GSEB Solutions Class 10 English Poem 3 Growing

Question 6.
What is the antonym of the word ‘safety’ ?
Answer:
danger

(4) I’m off to find my world, my dreams,
Carve my niche, sew my seams,
Remember, as I sail my streams-
I’ll love you, all the way.

Question 1.
What does the poetess promise her mother ?
Answer:
The poetess promises her mother that she will always love her.

Question 2.
‘Carve my niche’ means ….
Answer:
‘Carve my niche’ means create my own place in the world.

Question 3.
The poetess wants to find her….
Answer:
The poetess wants to find her world and her dreams.

Question 4.
‘As I sail my streams’ means ….
Answer:
‘As I sail my streams’ means as I walk on the path that I have chosen.

Question 5.
Which line in the poem means ‘I want to mould myself’?
Answer:
Sew my seams

GSEB Solutions Class 10 English Poem 3 Growing

Question 6.
Write the rhyming words in the poem.
Answer:
dreams – seams – streams

Growing Summary in Gujarati

હવે હું જીવનનાં મોટાં અને નાનાં યુદ્ધ ખેલવા અને મુશ્કેલીઓ પર વિજય મેળવવા જઈ રહ્યો છું. મા મને સાંભળ હું જઈ રહ્યો છું. મને શુભેચ્છાઓ આપ. મારે પાંખો ફૂટી છે. હું ઊડવા માગું છું. જ્યાં મારી જીત પડેલી હશે ત્યાંથી આંચકી લઈશ. મા, હું જઈ રહ્યો છું, પરંતુ તું રડતી નહિ. મને મારો રસ્તો શોધી લેવા દે.

જોકે જોખમો છે, ભય છે. મારા (તમને) જોવાં છે, સ્પર્શ કરવો છે અને સાંભળવા છે. હું મારી ખુશીઓ માણીશ અને મારાં દુઃખ જાતે દૂર કરીશ. કૃપા કરીને મારે જે કહેવું છે તે કહેવા દે. મારું વિશ્વ શોધવા – મારાં સ્વપ્ન સાકાર કરવા – મારું સ્થાન કંડારવા અને મારી જાતને ઘડવા હું નીકળ્યો છું. (૮) યાદ રાખ મારી આ મુસાફરીમાં હું હંમેશાં તને ચાહતો રહીશ. – બ્રુક યૂલર

Word Meanings

GSEB Solutions Class 10 English Poem 3 Growing 1
GSEB Solutions Class 10 English Poem 3 Growing 2

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *