GSEB Solutions Class 10 English Supplementary Chapter 13 Be Sporty Yaar…!

   

Gujarat Board GSEB Solutions Class 10 English Second Language Supplementary Chapter 13 Be Sporty Yaar…! Textbook Exercise Questions and Answers.

GSEB Class 10 English Textbook Solutions Supplementary Chapter 13 Be Sporty Yaar…! (Second Language)

GSEB Class 10 English Be Sporty Yaar…! Text Book Questions and Answers

Read the passage and answer the questions:

(1) Is it possible for anyone to win a silver medal without taking part in games ? R. A. Christie was chosen for Indian Hockey Team which was to play Asian Games at Jakarta in 1962. Later on, due to non-availability of foreign exchange, Christie could not accompany the team though his name was very much in the list of players.

GSEB Solutions Class 10 English Supplementary Chapter 13 Be Sporty Yaar…!

It so happened, the hockey team played without Christie and won silver medal. And Christie whose name was still in the list got the medal, sitting at home. [Page 57]

Questions :
(1) Which game did Christie play ?
(2) Where were the Asian Games held ? When ?
(3) Why could Christie not go with the team ?
(4) What did the hockey team win ?
(5) Why did Christie get a silver medal ?
Answers :
(1) Christie played hockey.
(2) The Asian Games were held at Jakarta in 1962.
(3) Christie could not go with the team due to non-availability of foreign exchange.
(4) The hockey team won the silver medal.
(5) Christie got a silver medal because his name was still in the list of players.

(2) In 1936 Olympics at Berlin, everyone was expecting the previous year winner Stella Walls of Poland to retain the gold medal in 100 metre race. Much to their disappointment, at the last moment, Helen Stefens of America won the race.

GSEB Solutions Class 10 English Supplementary Chapter 13 Be Sporty Yaar…!

The angry Polish accused Helen of being a fraud. They accused her of being a man disguised as woman. To resolve the controversy, the judges decided to have her physically examined by lady officers. Only after passing this test, she was declared the winner. [Page 58]

Questions :
(1) Where were the Olympics held ? When ?
(2) Who was expected to win the 100 metre race ?
(3) Who won the race ?
(4) What did the angry Polish accuse Helen Stefens of?
(5) What did the judges do to resolve the controversy ?
(6) Who was declared the winner ?
Answers :
(1)The Olympics were held at Berlin in 1936.
(2) Stella Walls of Poland was expected to win the 100 metre race.
(3) Helen Stefens of America won the race.
(4) The angry Polish accused Helen Stefens of being a man disguised as a woman.
(5) To resolve the controversy, the judges had Helen Stefens physically examined by lady officers.
(6) Helen Stefens of America was declared the winner.

(3) In 1936, India was playing a cricket match against England. The English team was fielding. Alf Gower was the bowler. In his third ball Gower came running and instead of throwing the ball towards the batsman, he kept on running.

He passed the umpire, pitch and the spectators and went straight into the pavilion with the ball still clutched in his hand. Later, it was found that the poor bowler had suddenly felt the urge to go to the toilet so badly that he had no time to even hand the ball over to anyone else. [Page 58]

Questions :
(1) Which two countries were playing the match ?
(2) Which team was fielding ?
(3) Who was the bowler ?
(4) What did Gower do ?
(5) Why did Gower run into the pavilion ?
Answers :
(1) India and England were playing the match.
(2) The English team was fielding.
(3) Alf Gower was the bowler.
(4) Instead of throwing the ball towards the batsman, Gower ran straight into the pavilion with the ball clutched in his hand.
(5) Gower ran into the pavilion because he wanted to go to the toilet badly

GSEB Solutions Class 10 English Supplementary Chapter 13 Be Sporty Yaar…!

Vocabulary Recognition

Select the word having the nearest meaning.

Question 1.
unexpected
A. usual
B. common
C. surprising
D. shocking
Answer:
C. surprising

Question 2.
victory
A. win
B. loss
C. deal
D. success
Answer:
A. win

Question 3.
declare
A. give up
B. result
C. address
D. announce
Answer:
D. announce

Question 4.
choice
A. likeness
B. option
C. fondness
D. question
Answer:
B. option

Question 5.
sure
A. imperfect
B. perfect
C. uncertain
D. certain
Answer:
D. certain

GSEB Solutions Class 10 English Supplementary Chapter 13 Be Sporty Yaar…!

Question 6.
confident
A. capable
B. brave
C. sure
D. unsure
Answer:
C. sure

Question 7.
unfortunately
A. unhappily
B. unluckily
C. unknowingly
D. unintentionally
Answer:
B. unluckily

Question 8.
injure
A. cure
B. hurt
C. judge
D. throw
Answer:
B. hurt

Question 9.
retain
A. keep
B. recall
C. remember
D. recollect
Answer:
A. keep

Question 10.
accuse
A. accept
B. question
C. point
D. blame
Answer:
D. blame

GSEB Solutions Class 10 English Supplementary Chapter 13 Be Sporty Yaar…!

Question 11.
fraud
A. innocent
B. cheat
C. honest
D. straightforward
Answer:
B. cheat

Question 12.
resolve
A. revolve
B. evolve
C. decide
D. declare
Answer:
D. declare

Be Sporty Yaar…! Summary in Gujarati

ભાષાંતર – એ તેમનો દિવસ હતો જ નહિ. 1972ની યૂનિક ઑલિમ્પિક્સમાં બાસ્કેટબૉલની અંતિમ સ્પર્ધા રશિયા અને અમેરિકા વચ્ચે રમાઈ રહી હતી. રશિયનો 49–48થી જીતી રહ્યા હતા. જ્યારે અમેરિકન ખેલાડી કોલિન્સને બે ‘ફ્રી થો’ મળ્યા ત્યારે ફક્ત 6 સેકન્ડ બાકી હતી. સેકન્ડોમાં બાજી પલટાઈ ગઈ અને સ્કોર 50–49 થઈ ગયો. અમેરિકનો અણધારી જીત થતાં ખુશીમાં કૂદવા લાગ્યા. પછી થોડી જ વારમાં બબ્બેરિયન નિર્ણાયકે ધ્યાન દોર્યું કે રમત સમાપ્ત થવામાં એક સેકન્ડ બાકી હતી.

અમેરિકનો એક સેકન્ડ વધારે રમ્યા અને ફરી ઉત્સવ મનાવવા લાગ્યા. પછી એક બ્રિટિશ નિર્ણાયક આવ્યા અને તેમણે જાહેર ક્ય કે હજી પણ ત્રણ સેકન્ડ બાકી હતી. અમેરિકન ખેલાડીઓને મેદાન પર ત્રીજી વાર જવા સિવાય કોઈ આરો નહોતો. અને એ ત્રણ સેકન્ડમાં રશિયન ખેલાડી ઍલેકઝેન્ડર બિલોએ સ્કોર 51-50 કરી નાખ્યો અને તેના રાષ્ટ્ર માટે સુવર્ણચંદ્રક જીતી લીધો.

રમતમાં ભાગ લીધા વગર રજતચંદ્રક જીતવો એ કોઈના માટે શક્ય છે? 1962માં જકાર્તા મુકામે “એશિયન ગેઇમ્સ’ રમાવાની હતી. તેમાં ભારતીય હૉકીની ટીમમાં આર. એ. ક્રીસ્ટીની પસંદગી થઈ હતી. પાછળથી વિદેશી હૂંડિયામણ ન મળવાના કારણે ક્રીસ્ટી તેનું નામ ટીમમાં પાકું હોવા છતાં ટીમની સાથે જઈ શક્યો નહિ. પણ બન્યું એવું કે હૉકીની ટીમ ક્રીસ્ટી વિના રમી અને રજતચંદ્રક જીતી ગઈ. ક્રીસ્ટી, કે જેનું નામ હજી સુધી યાદીમાં હતું, તેને ઘેર બેઠાં ચંદ્રક મળ્યો.

GSEB Solutions Class 10 English Supplementary Chapter 13 Be Sporty Yaar…!

મલેશિયાનો ગેન કેંગ વૃન, તે રમતો હતો ત્યારે મૃત્યુ પામ્યો. 33 વર્ષની ઉંમરનો ઘૂન રમત દરમિયાન લપસ્યો અને જમીન પર પડી ગયો. તેનું ચોકઠું તેની જગ્યાએથી સરકીને તેની શ્વાસનળીમાં ફસાઈ ગયું. તેને દવાખાને લઈ જવાતો હતો તે સમયે ગૂંગળામણને કારણે તે મૃત્યુ પામ્યો હતો.

1990ના વર્લ્ડ કપ સોકર વખતે હોલેન્ડને પોતાના વિજયની સોએ સો ટકા ખાતરી હતી. એ લોકોને એટલો બધો આત્મવિશ્વાસ હતો કે, ટીમે અંતિમ સ્પર્ધામાં જીતે તે પહેલાં જ હોલૅન્ડના અતિ ઉત્સાહી અધિકારીઓએ નેધરલૅન્ડ, 1990 વર્લ્ડ કપ વિજેતા’ એવું દર્શાવતી દસ લાખ ટપાલટિકિટો છપાવી કાઢી. દુર્ભાગ્યે હોલૅન્ડ અંતિમ સ્પર્ધામાં વિજય પ્રાપ્ત કરી શક્યું નહિ અને પેલી દસ લાખ ટિકિટોનો નાશ કરવો પડ્યો.

હેમ્પશાયરના એક ક્રિકેટ ખેલાડીને યૉર્કશાયર સામેની મૅચમાં હાથે ઈજા થઈ. તેણે અકસ્માત વીમાની અરજીનું ફૉર્મ ભર્યું. સાક્ષીઓ તરીકે તેણે 2891 પ્રેક્ષકો, 21 ખેલાડીઓ, બે અનામત (ખેલાડીઓ), બે નિર્ણાયકો (umpires), બે મેદાન-કામદારો, ત્રણ દરવાન અને ઝાડ પરના એક નિશાળિયાને રાખ્યા. વિમાકંપની “ક્લીન બોલ્ડ’ થઈ ગઈ. તેમણે પૈસા ચૂકવી દીધા!

બર્લિન મુકામે 1936 ની ઑલિમ્પિક્સમાં દરેકની ધારણા હતી કે અગાઉના વર્ષની પોલૅન્ડની વિજેતા સ્ટેલા વૉલ્સ 100 મીટરની દોડ-હરીફાઈનો સુવર્ણચંદ્રક જાળવી રાખશે. પણ તેમને અત્યંત નિરાશ કરીને છેલ્લી ઘડીએ અમેરિકાની હેલન સ્ટીફન્સ દોડ જીતી ગઈ. ગુસ્સે ભરાયેલા પોલૅન્ડવાસીઓએ હેલન પર કપટી હોવાનો આક્ષેપ કર્યો. તેમણે આક્ષેપ કર્યો કે તે, સ્ત્રીના છૂપા વેશમાં પુરુષ હતો. આ વિવાદનો ઉકેલ લાવવા માટે ન્યાયાધીશોએ, મહિલા અધિકારીઓ પાસે તેની શારીરિક તપાસ કરાવવી એવો નિર્ણય લીધો. આ કસોટીમાં સફળ થયા પછી જ તેને વિજેતા જાહેર કરવામાં આવી.

1936 માં ભારત ઇંગ્લેન્ડ સામે ક્રિકેટ મૅચ રમી રહ્યું હતું. ઇંગ્લેન્ડની ટીમ ફિલ્ડિંગ કરતી હતી. બૉલર હતો આલ્ફ ગોવર. તેના ત્રીજા દડે ગોવર દોડતો આવ્યો અને દડો બૅટ્સમૅન તરફ ફેંકવાને બદલે તે દોડતો જ રહ્યો. તેણે અમ્પાયર્સ, પીચ અને પ્રેક્ષકોને વટાવી દીધા અને દડાને હજી હાથમાં બરાબર પકડી રાખીને સીધો ઍવિલિયનમાં જતો રહ્યો. પાછળથી જાણવા મળ્યું હતું કે બિચારા બૉલરને એકાએક શૌચાલય જવાની એટલી બધી તીવ્ર ઇચ્છા થઈ આવી કે તેને બીજા કોઈને દડો આપી દેવાનો સમય પણ ન મળ્યો.

Word Meanings

GSEB Solutions Class 10 English Supplementary Chapter 13 Be Sporty Yaar…! 1
GSEB Solutions Class 10 English Supplementary Chapter 13 Be Sporty Yaar…! 2

GSEB Solutions Class 10 English Supplementary Chapter 13 Be Sporty Yaar…!

Phrases
GSEB Solutions Class 10 English Supplementary Chapter 13 Be Sporty Yaar…! 3
GSEB Solutions Class 10 English Supplementary Chapter 13 Be Sporty Yaar…! 4

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *