GSEB Solutions Class 10 English First Flight Chapter 5 The Hundred Dresses – I

   

Gujarat Board GSEB Class 10 English Textbook Solutions First Flight Chapter 5 The Hundred Dresses – I Textbook Exercise Important Questions and Answers, Notes Pdf.

Gujarat Board Textbook Solutions Class 10 English First Flight Chapter 5 The Hundred Dresses – I

GSEB Class 10 English The Hundred Dresses – I Text Book Questions and Answers

Oral Comprehension Check (Textbook Page No. 65)

Question 1.
Where in the classroom does Wanda sit and why ?
Answer:
Wanda Petronski used to sit on the corner most benches, lost in her world, where rough boys usually sat. She was a very poor, shy and quiet girl and did not want to mess with others so she preferred to sit in isolation.

Question 2.
Where does Wanda live ? What kind of a place do you think it is ?
Answer:
Wanda lives upon Boggins Heights, where poor people live. It is not a developed area and is covered with mud. There are no proper roads or streets and it is a kind of slum.

GSEB Solutions Class 10 English First Flight Chapter 5 The Hundred Dresses – I

Question 3.
When and Why do Peggy and Maddie notice Wanda’s absence ?
Answer:
Wanda didn’t come to school on Monday and Tuesday but nobody noticed her s absence as she did not have friends in the class. When Peggy and Maddie waited for Wanda to make fun of her after the school was off, they noticed that she was absent, otherwise nobody bothered about her there.

Question 4.
What do you think “to have fun with her” means ?
Answer:
“To have fun with her” means to laugh at her as it is human tendency to make fun of others imperfections which are mostly about the appearance. Here in the story, Wanda is a source of amusement or pleasure because of her shy nature and her hundred dresses.

(Textbook Page No. 67)
Question 5.
In what way was Wanda different from the other children ?
Answer:
Wanda Petronski was a Polish girl whose parents had settled down in America. She was a source of fun because of her last name which made her different from others, because Americans did not have such names and it was difficult to pronounce. She came to school alone and her feet were covered with dry mud. She preferred to sit alone in the last row in the class. She had only one blue dress which was faded but claimed of having a hundred dresses. These qualities made her different from other children.

Question 6.
Did Wanda have a hundred dresses ? Why do you think she said she did ?
Answer:
Wanda was teased everyday by her classmates after school hours. They used to make fun of her dress and her name. One day tired of all the teasing and taunting, she claimed of having a hundred dresses and sixty pairs of shoes, but nobody believed her.

She was a determined girl and had a great amount of self-confidence. For her, number of dresses were not important but the inner talent which had the real value.

Question 7.
Why is Maddie embarrassed by the questions Peggy asks Wanda ? Is she also like Wanda, or is she different ?
Answer:
Maddie is embarrassed by the questions Peggy asks Wanda because she is also poor and understands the mental condition of Wanda. She also wears dresses handed down by rich family. Though, she is an American but she has the same mind-set as Wanda and doesn’t want anyone to tease Wanda because of her dress or her name.

GSEB Solutions Class 10 English First Flight Chapter 5 The Hundred Dresses – I

(Textbook Page No. 70)
Question 8.
Why didn’t Maddie ask Peggy to stop teasing Wanda ? What was she afraid of ?
Answer:
Maddie didn’t ask Peggy to stop teasing Wanda because Peggy was the most popular girl in the school. She was a nice girl but when it came to Wanda she behaved differently, otherwise she helped everyone in trouble. Though, she wants Peggy to stop teasing Wanda, she didn’t ask her to do so as she was afraid of being the next target of such taunts and teasings.

Question 9.
Who did Maddie think would win the drawing and colouring contest ? Why ?
Answer:
Maddie always believed that Peggy would win the drawing and colouring contest as she was good in drawing and everybody in the school loved her. She had a good image and impression on her teachers and classmates. No other girl in the class could draw as well as her. So, Peggy definitely had very good chances . of winning the drawing contest according to Maddie.

Question 10.
Who won the drawing and colouring contest ? What had the winner drawn ?
Answer:
Among the boys, Jack Beggles and among the girls, Wanda Petronski won the drawing and colouring contest. To show her determination she did not attend the school for two days and had drawn a hundred sketches of dresses of different colours. Each of them was capable to win the contest individually.

Wanda had drawn all the dresses which she had claimed to have had in the class. Everybody was very impressed with her drawing skill and clapped for her.

Thinking about the Text

Question 1.
How is Wanda seen as different by the other girls ? How do they treat her ?
Answer:
Wanda is a Polish girl who has settled in America with her parents. She lived in Boggins Heights. She came to school in the same faded blue dress everyday with her feet always covered with dry mud. Her last name is quite funny and difficult to pronounce for her classmates. Her appearance was not perfect to be in a higher class so all the students made fun of her and teased her after the school hours. After being teased over her tolerance she claimed to have had a hundred dresses in her closet.

GSEB Solutions Class 10 English First Flight Chapter 5 The Hundred Dresses – I

Question 2.
How does Wanda feel about the dresses game ? Why does she say that she has a hundred dresses ?
Answer:
Answer:
Wanda feels very embarrassed but remains silent in the class. She doesn’t talk to anyone and sits next to the last seat in the last row with rough boys so that nobody can give attention to her. She is deeply hurt but never complains about it. To avoid their taunts and humiliation, Wanda says that she has a hundred dresses and sixty pairs of matching shoes in her closet. Later on, she draws all of them on paper for the drawing competition.

Question 3.
Why does Maddie stand by and not do anything ? How is she different from Peggy ? or (Was Peggy’s friendship important to Maddie ? Why ? Which lines in the text tell you this ?)
Answer:
Peggy is the most popular girl in the class and Maddie is her closest friend. Though, Maddie is poor, Peggy never teases her as she does with Wanda so Maddie is afraid of losing her friendship. That’s why, she does not risk to annoy Peggy and prefers to be silent. The line, “Peggy was the best-liked girl in the whole room. Peggy could not possibly do anything that was really wrong” illustrates this.

Question 4.
What does Miss Mason think of Wanda’s drawings ? What do the children think of them? How do you know?
Answer:
Miss Mason is very impressed with Wanda’s drawings. She considers them really beautiful and worthy of winning individually. The children are also impressed by the drawing skills of Wanda that they all applaud and whistle when she wins among the girls.

Thinking about Language
Combine the following to make sentences:

(1) This is the bus (What kind of bus ?). It goes to Agra. (Use which or that)
(2) I would like to buy (a) shirt (Which shirt ?) (The) shirt is in the shop window. (Use which or that)
(3) You must break your fast at a particular time (When?). You see the moon in the sky. (Use when)
(4) Find a word (What kind of word?). It begins with the letter Z. (Use which or that)
(5) Now find a person (What kind of person?). His or her name begins with S’ the letter Z. (Use whose)
(6) Then go to a place (What place ?). There are no people whose -name begins with in that place. (Use where)
Answer:
(1) This is the bus that goes to Agra.
(2) I would like to buy a shirt that is in the shop window.
(3) You must break your fast at a particular time when you see the moon in the sky.
(4 ) Find a word that begins with letter Z.
(5 ) Now find a person whose name begins with letter Z.
(6) Then go to a place where there are not people whose name begins with letter Z.

GSEB Solutions Class 10 English First Flight Chapter 5 The Hundred Dresses – I

The Narrative Voice
(1) Here are two other sentences from the story. Can you say whose point of view the italicised words express ?
(i) But on Wednesday, Peggy and Maddie, who sat down front with other children who got good marks and who didn’t track in a whole lot of mud, did notice that Wanda wasn’t there.

(ii) Wanda Petronski. Most of the children in Room Thirteen didn’t have names like that. They had names easy to say, like Thomas, Smith or Allen.
Answer:
(i) The italicised words express the point of view of Peggy and Maddie.
(ii) These italicised words express the point of view of other children of Wanda’s class excluding Peggy and Maddie.

Following adverbs express an opinion or point of view.
(apparently, evidently, surprisingly possibly, hopefully, incredibly, luckily.)
Use these words appropriately in the blanks in the sentences below: (You may use a word more than once and more than one word may be appropriate for a given blank.)
(1) ……………., he finished his work on time.
Answer:
Surprisingly

(2) ………………, it will not rain on the day of the match.
Answer:
Hopefully

(3) ……………. he had been stealing money from his employer.
Answer:
Possibly

GSEB Solutions Class 10 English First Flight Chapter 5 The Hundred Dresses – I

(4) Television is ……………… to blame for the increase in violence in society
Answer:
evidently

(5 ) The children will ……………… learn from their mistakes.
Answer:
hopefully

(6) I can’t …………….. lend you that much money.
Answer:
possibly

(7) The thief had ……………… been watching the house for many days.
Answer:
apparently

(8) The thief ………………. escaped by bribing the jailor.
Answer:
luckily

(9) …………….. no one had suggested this before.
Answer:
Incredibly

(10) The water was …………….. hot.
Answer:
incredibly

GSEB Solutions Class 10 English First Flight Chapter 5 The Hundred Dresses – I

GSEB Class 10 English The Hundred Dresses – I Additional Important Questions and Answers

Read the following passages and select the most appropriate answers for the questions given below them:

Question 1.
The next day, Tuesday, Wanda was not in school, either. And nobody noticed her absence again. But on Wednesday, Peggy and Maddie, who sat down front with other children who got good marks and who didn’t track in a whole lot of mud, did notice that Wanda wasn’t there. Peggy was the most popular girl in school. She was pretty, she had many pretty clothes and her hair was curly. Maddie was her closest friend. The reason Peggy and Maddie noticed Wanda’s absence was because Wanda had made them late to school. They had waited and waited for Wanda, to have some fun with her, and she just hadn’t come.
They often waited for Wanda Petronski – to have fun with her.

1. What had those students not done with whom Peggy and Maddie sat ?
A. They had not done their homework.
B. They had not tracked in mud.
C. They had not talked with Wanda.
D. They had not been punished by their teacher.
Answer:
B. They had not tracked in mud.

2. …………….. had curly hair.
A. Wanda
B. Maddie
C. Peggy
D. Petronski
Answer:
C. Peggy

3. Peggy and Maddie noticed Wanda’s absence because ……………….
A. they were waiting for Wanda to come but she didn’t come.
B. they were waiting for each other.
C. they were waiting for their teacher to come.
D. They were thinking to bunk their classes.
Answer:
A. they were waiting for Wanda to come but she didn’t come.

4. ……………….. Wanda had been the frequent practice of Peggy and Maddie.
A. Waiting for
B. Making fun of
C. Calling by names to
D. Learning lessons from
Answer:
B. Making fun of

GSEB Solutions Class 10 English First Flight Chapter 5 The Hundred Dresses – I

Question 2.
Peggy, who had thought up this game, and Maddie, her inseparable friend, were always the last to leave. Finally Wanda would move up the street, her eyes dull and her moutli closed, hitching her left shoulder every now and then in the funny way she had, finishing the walk to school alone.

Peggy was not really cruel. She protected small children from bullies. And she cried for hours if she saw an animal mistreated. If anybody had said to her, “Don’t you think that is a cruel way to treat Wanda?” She would have been very surprised. Cruel? Why did the girl say she had a hundred dresses ? Anybody could tell that that was a lie. Why did she want to lie ? And she wasn’t just an ordinary person, else why did she have a name like that? Anyway, they never made her cry.

1. What kind of nature of Wanda would you derive from the words ‘her eyes dull and her mouth closed’?
A. Tolerant
B. Reserved
C. Cruel
D. Amicable
Answer:
A. Tolerant

2. What funny gesture of Wanda is mentioned in this passage ?
A. She stammered while speaking.
B. She walked to school and back alone.
C. She walked limping.
D. She hitched her left shoulder every now and then.
Answer:
D. She hitched her left shoulder every now and then.

3. Peggy was not cruel as …………………
A. She often protected small children from bullies.
B. She cried for hours if she saw an animal mistreated.
C. She left no opportunity to tease Wanda.
D. Both A and B
Answer:
D. Both A and B

4. Peggy believed that Wanda was not an ordinary person as …………….
A. she always said she had hundred dresses.
B. she had an unusual name.
C. she hardly talked with other students.
D. she had unusual choice of colours for her dresses.
Answer:
B. she had an unusual name.

GSEB Solutions Class 10 English First Flight Chapter 5 The Hundred Dresses – I

Question 3.
Thinking about Wanda and her hundred dresses all lined up in the closet, Maddie began to wonder who was going to win the drawing and colouring contest. For girls, this contest consisted of designing dresses and for boys, of designing motorboats. Probably Peggy would win the girls’ medal. Peggy drew better than anyone else in the room. At least, that’s what everybody hought. She could copy a picture in a magazine or some film star’s head so that you could almost tell who it was. Oh, Maddie was sure Peggy would win. Well, tomorrow the teacher was going to announce the winners. Then they’d know.

The next day it was drizzling. Maddie and Peggy hurried to school under Peggy’s umbrella. Naturally, on a day like this, they didn’t wait for Wanda Petronski on the corner of Oliver Street, the street that far, far away, under the railroad tracks and up the hill, led to Boggins Heights. Anyway, they weren’t taking chances on being late today, because today was important.

1. What was going on in Maddie’s mind constantly ?
A. Were there really hundred dresses all lined up in Wanda’s closet ?
B. Who will win the drawing and colouring contest ?
C. Whether Peggy would win the contest or not.
D. Who will design a prize-winning motorboat among all ?
Answer:
B. Who will win the drawing and colouring contest ?

2. Everybody’s assumption about Peggy’s winning the contest was reasonable as ………….
A. Peggy drew better than anyone else in the room.
B. Peggy could copy a picture in a magazine or some film star’s head quite vividly.
C. Peggy always stood first in the drawing competition.
D. Both A and B
Answer:
A. Peggy drew better than anyone else in the room.

3. ‘Then they’d know’. What would they know?
A. That Wanda had already left the school.
B. Who would win the drawing and colouring contest ?
C. That Wanda would win the contest.
D. That Peggy was a poor artist.
Answer:
B.Who would win the drawing and colouring contest ?

4. ‘Today was important’. Why ?
A. They had made a huge plan to humiliate Wanda.
B. It was an annual celebration of their school.
C. The result of the drawing and colouring contest was to be declared.
D. None of these three.
Answer:
C. The result of the drawing and colouring contest was to be declared.

GSEB Solutions Class 10 English First Flight Chapter 5 The Hundred Dresses – I

Answer the following questions in three to four sentences each:

Question 1.
Describe the reaction of Wanda Petronski to Peggy and Maddie.
Answer:
When Peggy and Maddie made fun of Wanda Petronski, she did not speak to them and remained serious. As she had no American friend she walked alone with dull eyes and hitched her shoulders in a funny way.

Question 2.
Why did Maddie write a note to Peggy and then tore it ?
Answer:
Maddie wrote a note to Peggy to stop making fun of Wanda. But she tore it because she thought that it could annoy Peggy and she would make fun of her instead.

Question 3.
Explain two dresses of Wanda Petronski in brief.
Answer:
Each dress of Wanda was different from other as one of her dresses was pale blue with coloured trimmings and the other was in a brilliant jungle green colour with a red sash. Actually each of them were beautiful enough to win the competition individually.

Question 4.
What kind of a girl was Peggy?
Answer:
Peggy was the most attractive and intelligent girl. She was very sentimental. She couldn’t bear an animal to be hurt and protected small children from bullies, but towards Wanda, she had a different attitude.

Question 5.
What was the competition about in the school?
Answer:
There was a drawing and colouring contest in the school. In the contest all boys had to design motorboats and all girls had to design dresses.

Question 6.
Who won the drawing and colouring contest in each category? What had they drawn ?
Answer:
Jack Beggles who drew a motorboat won in the boys category and Wanda Petronski who drew hundred different dresses won the girls’ medal in the drawing and colouring contest.

GSEB Solutions Class 10 English First Flight Chapter 5 The Hundred Dresses – I

Question 7.
How does everyone in the class react to Wanda’s drawing ?
Answer:
Everyone clapped after having a look at Wanda’s drawing. Even the boys who were not interested in drawing applauded and whistled at the jaw-dropping sketches that Wanda had made of the hundred dresses she claimed to have.

Answer the following questions in five to six sentences each:

Question 1.
Pen down the character sketch of Wanda Petronski.
Answer:
Wanda Petronski is a Polish girl who has shifted to America from Poland with her parents. She is very poor and lives up on Boggins Heights. She is very shy and quiet. She does not talk to anyone. She has no friends and sits in the last seat in the last row of the s class with some naughty boys so that nobody notices her. She wears the same faded blue dress everyday which is not ironed but clean.

Everybody teases her in her class. In anger, she claims of having a hundred dresses and sixty pairs of shoes at home. She is very determined and shows her determination in the drawing competition by displaying the hundred sketches of dresses she claims to own. Each of them was so beautiful, that she wins the drawing and colouring contest and surpasses Peggy.

Question 2.
It disturbs you that Peggy and Maddie make fun of Wanda. You don’t like it. You decide to speak about this as weak, ugly or poor. Write a speech to express your thoughts.
Answer:
Dear friends, Today I would like to express my thoughts about the issue of making furf of the students who are weak, ugly or poor by those who are bit superior to them in these aspects. But I would like to bring your attention that being ugly or poor is not a personal choice or fault. God creates us with different qualities and we should see those qualities in others too. One may be poor or physically unattractive but he/she may have better qualities or skill than us. As in the story, Wanda Petronski is better than Peggy and Maddie in her creativity or drawing.

I hope we all give respect to one another and do not judge anyone on the basis of their monetary status or physical colour. Let us all be encouraging human beings helping and uplifting other human beings.
Eleanor Estes – El Bsor Ester (May 9, 1906-July 15, 1988) was an American children’s author and a children’s librarian. Her book, Ginger Pye, which she also created illustrations for, won the Newbery Medal. Three of her books were Newbery Honor Winners, and one was awarded the Lewis Carroll Shelf Award. Estes’ books were based on her life in small town Connecticut in the early 1900s.

GSEB Solutions Class 10 English First Flight Chapter 5 The Hundred Dresses – I

The Hundred Dresses – I Summary in English

The Hundred Dresses – I Introduction:
‘The Hundred Dresses’ is a story based on the true experiences of the author about a girl who is teased by her classmates because she is different. Wanda Petronski, a girl who comes from the poor part of town, is the only student in her class with a ‘funny’ Polish name. She is always quiet and she always wears the same faded blue dress to school everyday, although she claims she has a hundred dresses at home “all lined up in her closet.”

The Hundred Dresses – I Summary:
The story is told from the perspective of one of Wanda’s classmates, Maddie, who is the best friend of the main player in the daily taunting and teasing. After Wanda is absent for a few days, her classmates learn that her family has moved away to the big city where they will not be mistreated for being different. Maddie begins to wonder about the girl she and her friends used to constantly tease, and realizes that she knows very little about her. She begins to wonder why they started teasing her in the first place and is overcome with guilt for making fun of her simply because she is poor and has a funny name and is different from them.

Maddie knows that she should have stood up to her friends and defended Wanda. She feels guilty for not speaking up, for standing by and allowing her friends to tease Wanda. Maddie and her friends later discover that Wanda is a very talented artist, and that her drawing of one hundred beautiful dresses has won the school’s art contest. The girls realize that they misjudged Wanda, and feel incredibly guilty for never believing her stories of her “one hundred dresses.” In the end, the girls write a letter to Wanda, hoping to make amends, and they are pleasantly surprised by her willingness to forgive.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *