GSEB Class 9 English Dialogue Writing

   

Gujarat Board GSEB Class 9 English Textbook Solutions Writing Skills Dialogue Writing Questions and Answers, Notes Pdf.

Dialogue Writing GSEB Std 9 English Grammar

What to Dialogue Writing?
A Dialogue literally means “talk between two people”. Dialogue writing is a useful form of composition, especially for the Indian student who is trying to gain a command of spoken English. Under proper guidance, it should introduce him to the colloquial way of talking English, and train him to express his thoughts in easy and natural constructions.

The spoken English of the Indian schoolboy is too often rather stilted and bookish, owing to the fact that he has not much chance of talking with English knowing people; and anything that will help him to acquire naturalness and ease in speaking English is of value.

To write a dialogue successfully calls for a little dramatic power; for the writer has not only to see both sides of a question but has also to put himself, so to speak, inside two imaginary persons so as to make them express their opposite opinions naturally and in keeping with their characters. He has in turn to be each one, and see the point of view of each on the question.

A written dialogue should be so composed that it appears to be spontaneous or impromptu. The reader should not feel that it is premeditated, stilted and dull. At the same time, careful preparation is necessary for writing dialogue. The writer must have the art to conceal his art. It is always advisable to make a plan or outline of the dialogue before beginning to write; otherwise, the dialogue may be rambling and pointless.

GSEB Class 9 English Dialogue Writing

Procedure:
1. At the beginning, you must put in some sort of greeting or introduction to the topic.

2. Carefully think over the subject given, and jot down briefly the arguments or opinions about it which might reasonably be expressed by the imaginary persons who are supposed to be talking.

3. Arrange these ideas in some logical order, so that one will arise naturally from another in the course of the conversation. (It is well to write down these points in the form of an outline, or numbered heads, as a guide to follow in writing the dialogue.)

4. Try to imagine what would be the way in which each character in the dialogue would express his views. To do this, you must have in your mind a clear idea of the imaginary persons taking part in the conversation, so as to make them speak in character.

5. Keep in mind that your dialogue, when completed, should read like a real, spontaneous conversation. So try to make your imaginary characters talk in an easy, familiar and natural manner. Avoid stilted and bookish phrases. Try to remember how real people talk in friendly conversation, and reproduce that conversational style as well as you can.

6. End off in such a way that some sort of conclusion is reached. However the students, in the examination, might be tested by means of offering a few conversational lines with certain gaps in the conversation. They will be expected to complete this conversation by filling in the gaps with suitable extensions as per requirement.

Specimens of Dialogue Writing

Question 1.
Write a dialogue between two friends about city life and country life.
Answer:
City Boy: How do you like to live in a place where there are no places of entertainment?
Country Boy: Your cities are congested. There is no place to move about freely.
City Boy: We have vehicles to go about from place to place.
Country Boy: The villages are small. We can easily walk and reach our destination.
City Boy: There are gyms and public parks where we can exercise.
Country Boy: Cities are full of pollution. We breathe fresh air, we live in a healthy atmosphere.
City Boy: We have good schools and are given good education.
Country Boy: The classes in your schools are overcrowded. Individual attention to the students is not given.

GSEB Class 9 English Dialogue Writing

Question 2.
Write a dialogue between a younger brother and the elder sister who is helping him to learn riding a bicycle.
Answer:
Elder sister: Get up, Bandu, I am here to help you.
Bandu: Tai, I’m afraid I’ll fall again.
Tai: Don’t worry. Now sit on the bicycle.
Good. Now look ahead and push the pedal down.
Bandu: No, Tai. I may not learn it. I cannot control this cycle. I may fall.
Tai: Oh! Bandu! I shall hold the seat and the handle.
Bandu: But Tai it is very difficult.
Tai: In the beginning everything is
difficult. Come on, go. Look ahead of you. That’s right. Hold the handle tightly.
Bandu : I can do it, Tai.
Tai: Yes. Now take around again
independently.
Bandu: I have done it!
Tai: Very good. Keep it up.

Question 3.
Write a dialogue between a teacher and a student who gets late to school too often.
Answer:
Govinda: May I come in, Sir?
Teacher: Govinda, you are late again.
Govinda: I’m sorry, Sir.
Teacher: Well, don’t be late tomorrow. (Govinda starts crying.)
Teacher: Don’t cry, Govinda. What’s the matter?
Govinda: Sir, my mother suddenly took ill. And nobody else was there at home.
Teacher: Oh! What did you do then?
Govinda: I took her to our family doctor. Then I phoned my father. He came and then only could I come to school. Sorry, Sir.
Teacher: That’s all right. Now come and take your seat.
Govinda: Thank you, Sir.

GSEB Class 9 English Dialogue Writing

Question 4.
Write a dialogue between a ticket-checker and a traveller.
Answer:
Ticket Checker: Excuse me, sir, may 1 have a look at your ticket?
Traveller: Just a moment, sir. It’s in my pocket.
Ticket Checker: Take your time, sir. I’m sure it must be somewhere with you.
Traveller: ‘I just can’t seem to find it.’
Ticket Checker: ‘Aren’t you a professor at some college, sir ?’
Traveller: ‘Yes, yes, but how do you know ?’
Ticket Checker: ‘It’s the way you look, and the fact that you can’t find your ticket.’
Traveller: ‘I put it in my pocket when I left home, but now I cannot find it.’
Ticket Checker: ‘It’s all right, sir. I’ll let you go/this time, in deference to your age and to your profession.
Traveller: ‘But sir, if I can’t find my ticket, how will I know where to get off?

Question 5.
Write a dialogue between father and son about the performance of Indian cricket team.
Answer:
Father: What a miserable match! India put up a really poor show.
Son: Yes, and we did not even hit a single six! They hit nine sixes!
Father: We do not have the fighting spirit. We give up too easily.
Son: The tailenders did not even make an effort. I don’t want to watch the other matches.
Father: Don’t say that. You never know what will suddenly happen.
Son: Do you think we will win the next match?
Father: We’d better! Otherwise, we will be completely out of this series.
Son: Oh, no! Buck up, India!

GSEB Class 9 English Dialogue Writing

Question 6.
Write a dialogue between a bookseller and a customer who has come to buy some storybooks.
Answer:
Ganesh: Excuse me, Sir.
Bookseller: Yes, what can I do for you?
Ganesh: I want to buy some storybooks.
Bookseller: Oh! Nice idea.
Ganesh: Please, show me some good storybooks.
Bookseller: Why not? Here they are. We have many. Come this way and see for yourself.
Ganesh: Good. (Goes through books). They are really good books!
Bookseller: You can select from them.
Ganesh: I have selected these five books,
Bookseller: I shall pack them for you.
Ganesh: What will they cost?
Bookseller: Sixty rupees each. That comes to three hundred rupees in all.
Ganesh: Don’t you give concessions to students?
Bookseller: O.K.! If you say so.
Ganesh: How much should I pay then?
Bookseller : (Calculates) ₹ 270, please.
Ganesh: Here is the money,
Bookseller: Thank you and welcome.

Question 7.
Write a dialogue between two friends talking about how to pass time advantageously.
Answer:
Sachin: Hello! How are you, Rajan?
Rajan: OK.
Sachin: No. You don’t look quite OK.
Rajan: You are right. I’m all alone at home and this loneliness is boring me all-day
Sachin: Why worry? I, too am alone at home. But I m enjoying it.
Rajan: It’s boring. Don’t understand how to kill time. What do you do?
Sachin: Oh, that’s easy! I just keep myself busy with my hobbies.
Rajan: Hobbies! What hobbies?
Sachin: Well. I draw and paint pictures, play tabla, solve crosswords and watch good programmes on TV.
Rajan: Don’t you get bored?
Sachin: Not at all. If I’m tired of one thing, ‘I take up another. That helps me get over my loneliness.
Rajan: What else do you do?
Sachin: My storybooks are always handy. I read them. Reading is the best pastime. Again, I get enough time to try out my own ideas when alone.
Rajan: That’s really a good idea! I must try your ways.
Thank you and goodbye.

GSEB Class 9 English Dialogue Writing

Question 8.
Write a dialogue between two friends sharing a problem.
Answer:
Raja: What’s the matter? You look very sad.
Rahul: No, nothing. I’m fine.
Raja: Rahul, something is wrong. What is it?!Won’t you tell me?
Rahul: Raja, my father is without a job for the past two months. And I have to pay; my fees for the Scholarship Examination! tomorrow.
Raja: Oh! I’m sorry.
Rahul: What shall I do now, Raja?
Raja: Don’t worry. I shall tell my parents about this.
I’m sure they will find some way out.
They’ll pay your fees. !
Rahul: Thank you, Raja.
Raja: That’s all right. What are friends for?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *