GSEB Solutions Class 8 English Honeydew Poem 7 On the Grasshopper and Cricket

   

Gujarat Board GSEB Class 8 English Textbook Solutions Honeydew Poem 7 On the Grasshopper and Cricket Textbook Exercise Important Questions and Answers, Notes Pdf.

Gujarat Board Textbook Solutions Class 8 English Honeydew Poem 7 On the Grasshopper and Cricket

GSEB Class 8 English On the Grasshopper and Cricket Text Book Questions and Answers

Working With The Poem

Answer the following questions:

Question 1.
Discuss with your partner the following definition of a poem.
A poem is made of words arranged in a beautiful order. These words, when read aloud with feeling, have a music and meaning of their own.
Answer:
The statement is true. Poetry is really the magic of words and sound. So when these words are read, they give a music of their own. This is there not only in rhythm and rhyme, it is there in the order of the beautiful words too.

Question 2.
‘The poetry of earth’ is not made of words. What is it made of, as suggested in the poem ?
Answer:
The poetry of earth is made of the chirping of birds in trees and a grasshopper’s sound. They sing joyfully without a long break.

GSEB Solutions Class 8 English Honeydew Poem 7 On the Grasshopper and Cricket

Question 3.
Find in the poem lines that match the following:
(i) The grasshopper’s happiness never ? comes to an end.
(ii) The cricket’s song has a warmth that never decreases.
Answer:
(i) He has never done with his delights.
(ii) The cricket’s song in warmth increasing ever.

Question 4.
Which word in stanza 2 is opposite in meaning to ‘the frost’ ?
Answer:
In stanza 2, the word opposite in meanings to ‘the frost is ‘warmth’.

Question 5.
The poetry of earth continues round the year through a cycle of two seasons. Mention each with its representative voice.
Answer:
The two major seasons in a year are summer and winter. Both are rich in music. In summer, the representative voice is that of the birds and the grasshoppers. In winter, the cricket is the prime singer.

GSEB Class 8 English On the Grasshopper and Cricket Additional Important Questions and Answers

Select the most appropriate options as answers and complete the following sentences:

Question 1.
The poet of the poem ‘On the Grasshopper and Cricket’ is …………………
A. William Blake.
B. John Keats.
C. Edward Lear.
D. Wordsworth.
Answer:
B. John Keats.

Question 2.
The first stanza of the poem ‘On the Grasshopper and Cricket’ is set in ………………..
A. summer.
B. winter.
C. monsoon.
D. autumn.
Answer:
A. summer.

GSEB Solutions Class 8 English Honeydew Poem 7 On the Grasshopper and Cricket

Question 3.
The second stanza of the poem ‘On the Grasshopper and Cricket’ is set in ………………..
A. spring.
B. monsoon.
C. winter.
D. summer.
Answer:
C. winter.

Question 4.
The first line of the second stanza is similar to that of the first stanza because ……………..
A. it is refrain.
B. it talks about same seasons.
C. it conveys the main message of the poem.
D. None of these three
Answer:
C. it conveys the main message of the poem.

Question 5.
In the poem ‘On the Grasshopper and Cricket’, one of the following lines indicates ; the eternal ‘voice of nature’:
A. ‘From hedge to hedge about the new-mown mead.’
B. ‘In summer luxury-he has never done.’
C. ‘The poetry of earth is never dead.’
D. The crickets song, in warmth increasing ever.’
Answer:
C. ‘The poetry of earth is never dead.’

Answer the following questions in one sentence each:

Question 1.
Where does the grasshopper’s voice run?
Answer:
The grasshopper’s voice runs from hedge to hedge about the new-mown grassland.

Question 2.
What does the grasshopper do when he is tire out with fun?
Answer:
When the grasshopper is tired out with fun, he rests beneath some pleasant weed.

Question 3.
When does the cricket sing?
Answer:
The cricket sings on a lonely winter evening.

GSEB Solutions Class 8 English Honeydew Poem 7 On the Grasshopper and Cricket

Question 4.
From where does the cricket’s voice emerge?
Answer:
The cricket’s voice emerges from beneath some stone.

Answer the following questions in two to three sentences each:

Question 1.
What is the theme of the poem ?
Answer:
The theme of the poem is that nature is always happy. Nature is never sad. It is always singing through the medium like grasshopper and cricket; the grasshopper sings in summer and the cricket in cold winter.

Question 2.
When does a grasshopper sing?
Answer:
A grasshopper sings on a hot summer day. When the birds hide in cool shades, the grasshopper runs from hedge to hedge creating a sound which is called the nature’s poetry by the poet.

Question 3.
In which season, according to Keats, does one hear a cricket’s song?
Answer:
One hears, a crickets song in winter. When it is very cold and quiet, the winter silence is broken by a shrill sound. This is cricket’s song.

Read the following stanzas and answer the questions given below them:

Question 1.
The poetry of earth is never dead:
When all the birds are faint with the hot sun,
And hide in cooling trees, a voice will run
From hedge to hedge about the new-mown mead,
That is the grasshopper’s – he takes the lead
In summer luxury – he has never done
With his delights, for when tired out with fun
He rests at ease beneath some pleasant weed.

Questions:
(1) What is the poetry of the earth, according to the poet?
Answer:
According to the poet, singing of birds in, all the seasons throughout the year is the poetry of the earth, which is never dead.

GSEB Solutions Class 8 English Honeydew Poem 7 On the Grasshopper and Cricket

(2) What is the effect of the scorching heat on birds? What do they do then?
Answer:
Owing to the scorching heat, birds hide in cooling trees.

(3) Explain: ‘he has never done with his delights’.
Answer:
Even though there is scorching heat and all other birds are taking shelter in cooling trees, the grasshopper does not finish his singing. He keeps on singing joyfully.

Question 2.
The poetry of earth is ceasing never : On a lone winter evening when the frost
Has wrought a silence, from the stone there shrills
The cricket’s song, in warmth increasing ever,
And seems to one in drowsiness half lost;
The grasshopper’s among some grassy hills.

Questions:
(1) What brings silence in winter ?
Answer:
Frost makes very living being confined to a warm place. Thus it brings silence all over.

(2) Where does the cricket find warmth ?
Answer:
The cricket finds warmth beneath some stone.

(3) How does the ambience in this stanza contrast with that of the first stanza of the poem ‘On the Grasshopper and Cricket’?
Answer:
In the first stanza of the poem ‘On the Grassho

GSEB Solutions Class 8 English Honeydew Poem 7 On the Grasshopper and Cricket

On the Grasshopper and Cricket Summary in English

On the Grasshopper and Cricket Summary:
It is a symbolic poem In which the grasshopper is a symbol of hot summer and the cricket is of very cold winter. Every poet has been attracted to wards the beauty of nature. John Keats is no exception to this and finds nature beautiful in all seasons not excluding the hot summer and cold winter. He says that the earth is always singing. When the birds stop Singing in the hot summer finding cool place, we find the grasshopper singing and flying from hedge. He sings tirelessly and when tired, rests beneath some weed.

When the birds are silent in very cold the earth never stops and expresses its pleasure through different beings like the cricket. It sings the beautiful songs from the stones. It seems to be increasing in warmth every, moment and half-asleep human being feels it to be a grasshopper’s song coming from grassy hills.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *