GSEB Solutions Class 8 English Honeydew Poem 6 When I Set Out for Lyonnesse

   

Gujarat Board GSEB Class 8 English Textbook Solutions Honeydew Poem 6 When I Set Out for Lyonnesse Textbook Exercise Important Questions and Answers, Notes Pdf.

Gujarat Board Textbook Solutions Class 8 English Honeydew Poem 6 When I Set Out for Lyonnesse

GSEB Class 8 English When I Set Out for Lyonnesse Text Book Questions and Answers

Working With The Poem

Answer the following questions:

Question 1.
In the first stanza, find words that show ……………….
(i) that it was very cold.
Answer:
The word ‘rime’ shows that it was very cold.

(ii) that it was late evening.
Answer:
The word ‘starlight’ shows that it was late evening.

(iii) that the traveller was alone.
Answer:
The word ‘lonesomeness’ shows that he traveller was alone.

Question 2.
(i) Something happened at Lyonnesse. It was …………………
(a) improbable.
(b) impossible.
(c) unforeseeable.
Answer:
(c) unforeseeable.

(ii) Pick out two lines from stanza 2 to justify your answer.
Answer:
“No Prophet dust declare;
Nor did the wisest wizard guess.”

GSEB Solutions Class 8 English Honeydew Poem 6 When I Set Out for Lyonnesse

Question 3.
(i) Read the line (stanza 3) that implies the following:
‘Everyone noticed something, and they made guesses, but didn’t speak a word’.
Answer:
All marked with mute surmise.

(ii) Now read the line that refers to what they noticed.
Answer:
My radiance rare and fathomless.

GSEB Class 8 English When I Set Out for Lyonnesse Additional Important Questions and Answers

Select the most appropriate options as answers and complete the following sentences:

Question 1.
The poet here is ……………………..
A. Edward Lear.
B. Thomas Hardy.
C. William Blake.
D. T. S. Eliot.
Answer:
B. Thomas Hardy.

Question 2.
Lyonnesse is ……………..
A. a beautiful river.
B. a beautiful hill.
C. a legendary place.
D. an Imaginary name.
Answer:
C. a legendary place.

Question 3.
The leaves were covered with ………………….
A. ice.
B. frost.
C. dust.
D. dirt.
Answer:
B. frost.

Question 4.
Where was the poet going to stay ?
A. At an inn
B. At Lyonnesse
C. Near a river
D. In a country-house
Answer:
B. At Lyonnesse

GSEB Solutions Class 8 English Honeydew Poem 6 When I Set Out for Lyonnesse

Question 5.
No one could predict …………………..
A. when the poet would reach Lyonnesse.
B. when the poet would come back from Lyonnesse.
C. what would happen at Lyonnesse.
D. whom the poet will meet at Lyonnesse.
Answer:
C. what would happen at Lyonnesse.

Question 6.
What happened to the poet when he returned from Lyonnesse?
A. he was dumbfound.
B. he was mad.
C. he had magic in his eyes.
D. None of these three
Answer:
C. he had magic in his eyes.

Answer the following questions in one sentence each:

Question 1.
What is the meaning of ‘bechance ?
Answer:
The word ‘bechance’ means ‘happen’ or ‘chance to happen’.

Question 2.
What is Lyonnesse ? Why is it specifically mentioned in the poem?
Answer:
Lyonnesse is a mythical place. It is specifically mentioned in the poem as a land of joyfulness, gaiety and contentment.

Question 3.
What removes the poet’s loneliness?
Answer:
The starlight removes the poet’s loneliness.

GSEB Solutions Class 8 English Honeydew Poem 6 When I Set Out for Lyonnesse

Answer the following questions in two to three sentences each:

Question 1.
What does Lyonnesse refer to ? Why does the poet use this name instead of real one?
Answer:
Lyonnesse is a mythological place in legends associated with King Arthur. The poet uses this place as a setting of his poem to create an air of magic and mysticism. The poem is written on the experience of the poet’s journey to a church near Cornwall. This experience remains as an important event in the memory of the poet. Hence, Lyonnesse is used as a land of bliss and perfect happiness.

Question 2.
What were the changes visible in. the poet after his visit to Lyonnesse?
Answer:
After his visit to Lyonnesses the poet became happy and glad. This journey had changed his life completely. His heart was fiHed with unfathomable joy and there was a reflection of Heavenly bliss in his eyes. Such gifts were totally unexpected to the poet.

Question 3.
How was the atmosphere when the poet set out for Lyonnesse?
Answer:
When the poet set out for Lyonnesse, it was late evening. The atmosphere was cold and chilly. Trees were covered with frost.

Question 4.
What were the sudden changes in
the appearance of the poet that people could understand?
Answer:
When the poet came back home from Lyonnesse, the people saw sudden changes on the face of the poet. The poet had magic in his eyes and a rare radiance exuded from it.

Question 5.
What did the speaker say about a prophet or a wizard?
Answer:
The poet said that a prophet could hardly say about what would happen to him (poet) at Lyonnesse. Even the wisest [ magician would not have the power to guess the incident that was going to bring about a drastic change in the life of the poet.

GSEB Solutions Class 8 English Honeydew Poem 6 When I Set Out for Lyonnesse

Question 6.
‘My radiance rare and fathomless.’ Who is the speaker and what does the speaker mean here?
Answer:
The poet Thomas Hardy himself is the speaker. The poet realizes some changes within himself during his stay at this particular parish town. The experience alter the course of his life completely. He becomes self-confident as he feels in his heart the unfathomable glow I of some rare quality.

Read the following stanzas and answer the questions given below them:

Question 1.
When I set out for Lyonnesse
A hundred miles away,
The rime was on the spray;
And starlight lit my lonesomeness
t When I set out for Lyonnesse
A hundred miles away.

Questions:
(1) How was the atmosphere when the poet started his journey?
Answer:
When the poet started his journey to Lyonnesse, the winter and frost covered the leaves and branches of the trees.

(2) What time of the poet’s journey is mentioned in this stanza ?
Answer:
It is night time (late evening) when stars were shining.

(3) Which line is repeated in stanza? What does it suggest?
Answer:
The line A hundred miles away’ is repeated in this stanza, which suggests that the destination, i.e. Lyonnesse, was quite far from his place.

Question 2.
What would bechance at Lyonnesse
While I should sojourn there,
No prophet durst declare;
Nor did the wisest wizard guess
What would bechance at Lyonnesse
While I should sojourn there.

Questions:
(1) What was the poet thinking of on his way to Lyonnesse?
Answer:
The poet was thinking about the happenings that are going to take place at Lyonnesse.

(2) What was the poet confident of?
Answer:
The poet was confident that neither any prophet nor any magician would be able to predict what was going to happen at Lyonnesse.

GSEB Solutions Class 8 English Honeydew Poem 6 When I Set Out for Lyonnesse

(3) What is the meaning of ‘sojourn’ in this stanza ?
Answer:
The meaning of ‘sojourn’ in this stanza is ‘stay’.

Question 3.
When I returned from Lyonnesse
With magic in my eyes, All marked with mute surmise
My radiance rare and fathomless,
When I returned from Lyonnesse
With magic in my eyes.

Questions:
(1) What did the people see when the t poet returned from Lyonnesse?
Answer:
When the poet returned from Lyonnesse, the people saw that there was unprecedented glow in his eyes. They were shining brightly.

(2) Explain ‘My radiance rare and fathomless’.
Answer:
‘My radiance rare and fathomless’ here means the poet’s happiness was limitless.

(3) What did the poet return with in his eyes?
Answer:
The poet returned with magic in his eyes.

GSEB Solutions Class 8 English Honeydew Poem 6 When I Set Out for Lyonnesse

When I Set Out for Lyonnesse Summary in English

When I Set Out for Lyonnesse Summary:
The poem comes from Hardy’s memory of a trip he took to a parish in connection with the restoration of a church. Although nothing is mentioned in the poem about this, it is obvious that the poet is quite excited and happy about his trip. Though Lyonnesse is a mythological lost land, beginning with these lines, the poem appears to take the reader on a trip:
When I set out for Lyonnesse
A hundred miles away,

The reader learns that the trip will cover about 100 miles. Initially, the speaker of the poem was lonely, probably dreading his time away from home and his comforts. On the other hand, no fortune-teller or magician could have foretold what would happen while he was there. The speaker can hardly believe what occurred himself.

Nor did the wisest wizard guess
What would bechance at Lyonnesse
While I should sojourn there.

Never telling what did transpire, the reader is fully aware that this was a transforming event in the poet’s life. However, he does not explain himself. Note that Lyonnesse is mentioned twice in every stanza. This promotes the idea of the time he spent on this trip was more than real, possibly heavenly. To the poet, his trip to Lyonnesse put a twinkle in his eyes and magic in his heart.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *