GSEB Solutions Class 7 Science Chapter 8 Winds, Storms and Cyclones

   

Gujarat Board GSEB Textbook Solutions Class 7 Science Chapter 8 Winds, Storms and Cyclones Textbook Questions and Answers, Notes Pdf.

Gujarat Board Textbook Solutions Class 7 Science Chapter 8 Winds, Storms and Cyclones

Gujarat Board Class 7 Science Winds, Storms and Cyclones Textbook Questions and Answers

GSEB Solutions Class 7 Science Chapter 8 Winds, Storms and Cyclones

Question 1.
Fill the missing word in the blank spaces in the following statements:
(a) Wind is air.
(b) Winds are generated due to heating on the earth.
(c) Near the earth’s surface air rises up whereas air comes down.
(d) Air moves from a region of pressure to a region of pressure.
Answer:
(a) moving
(b) uneven
(c) warm, cooler
(d) high, low

Question 2.
Suggest two methods to find out wind direction at a given place.
Answer:

  • Take a piece of a paper in your hand. Allow it to fall from your hand. It will flow in the direction in which wind is blowing.
  • You can also use a wind-pane which helps us to know accurate wind direction.

Question 3.
State two experiences that made you think that air exerts pressure.
Answer:

  • Balloons and balls can be used only when they are inflated with air. When balloon is overfilled with air it bursts due to excessive air pressure.
  • Compressed air is used in the brake system for stopping trains.

Question 4.
You want to buy a house. Would you like to buy a house having windows but no ventilators? Explain your answer.
Answer:
No, a house which has no ventilators is not a safe or healthy house to live in. The air circulation is not there in such a house. So, it has no fresh air. Because warm air rises up and goes out through ventilators and fresh air comes in through windows.

Question 5.
Explain why holes are made in hanging banners and hoardings.
Answer:
Air exerts pressure. Due to this pressure, banners and hoardings, flutter and torn when wind is blowing fast. Holes are made in banners and hoardings so that wind passes through the holes and they do not become loose and fall down.

Question 6.
How will you help your neighbours in case cyclone approaches your village/ town?
Answer:

  • I will make them aware of cyclone forecast and warning service.
  • Rapid communication of warning to the government agencies and all the important places.
  • Construction of cyclone shelters in the cyclone prone areas.
  • Helping them to shift essential goods, domestic animals etc. to safer places.

Question 7.
What planning is required in advance to deal with the situation created by a cyclone?
Answer:
To deal with cyclone, it is important to follow the following points :

  • Listen carefully the warnings transmitted on T.V. and radio.
  • Move to the safer places.
  • Keep an emergency kit ready.
  • Store food in waterproof bags.
  • Not to venture into sea.
  • Keep all the emergency numbers.

Question 8.
Which one of the following places is unlikely to be affected by a cyclone?
(i) Chennai
(ii) Mangaluru (Mangalore)
(iii) Amritsar
(iv) Puri
Answer:
(iii) Amritsar

Question 9.
Which of the statements given below is correct?
(i) In winter the winds flow from the land to the ocean.
(ii) In summer the winds flow from the land towards the ocean.
(iii) A cyclone is formed by a very high- pressure system with very high-speed winds revolving around it
(iv) The coastline of India is not vulnerable to cyclones.
Answer:
(i) In winter the winds flow from the land to the ocean.

Extended Learning – Activities And Projects

Question 1.
You can perform the Activity 8.5 in – the chapter slight differently at home. Use two plastic bottles of the same size. Stretch one balloon on the neck of each bottle. Keep one bottle in the sun and the other in the shade. Record your observations. Compare these observations and the result with those of Activity 8.5.
Answer:
Do it yourself with the help of the activity 8.5.

Question 2.
You can make your own anemometer. Collect the following items:
4 small paper cups (used ice cream cups), 2 strips of cardboard (20 cm long and 2 cm wide), gum, stapler, a sketch pen and a sharpened pencil with eraser at one end. Take a scale; draw crosses on the cardboard strips as shown in the Fig. 8.1. This will give you the centres of the strips.
GSEB Solutions Class 7 Science Chapter 8 Winds, Storms and Cyclones
Fix the strips at the centre, putting one over the other so that they make a plus (+) sign. Now fix the cups at the ends of the strips. Colour the outer surface of one cup with a marker or a sketch pen. All the 4 cups should face in the same direction.

Push a pin through the centre of the strips and attach the strips and the cups to the eraser of the pencil. Check that the strips rotate freely when you blow air on the cups. Your anemometer is ready. Counting the number of rotations per minute will give you an estimate of the speed of the wind. To observe the changes in the wind speed, use it at different places and at different times of the day.

If you do not have a pencil with attached eraser you can use the tip of a ball pen. The only condition is that the strips should rotate freely. Remember that this anemom.eter will indicate only speed changes. It will not give you the actual wind speed.
Answer:
Do it yourself with the help of the process suggested in the question.

Question 3.
Collect articles and photographs from newspapers and magazines about storms and cyclones. Make a story on the basis of what you learnt in this chapter and the matter collected by you.
Answer:
On the basis of our experiences, articles from newspapers and study of this chapter we can say that the cyclones and storms are very harmful and destructive.

Cyclone is called hurricane in American continent. It is called typhoon in Philippines and Japan.

Question 4.
Suppose you are a member of a committee, which is responsible for creating development plan of a coastal state. Prepare a short speech indicating the measures to be taken to reduce the suffering of the people caused by cyclones.
Answer:
As a member of development plan committee, I will suggest that we should make arrangements to get prior information of cyclone through satellites and radars. The cyclone warning should be issued 24 hours in advance when cyclone is nearer the coast. The people living in the affected area should be educated through TV, radio and newspaper to shift the essential household goods, domestic animals and vehicles etc. to safer places.

They should be requested to keep ready the phone numbers of emergency services like police, fire ‘ brigade, and medical centres. In addition to this, construction of cyclone shelters in the cyclone prone areas, and administrative arrangements for moving people fast for safer places should be made.

Question 5.
Interview eyewitness to collect the actual experience of people affected by a cyclone.
Answer:
Do it yourself.

Question 6.
Take an aluminium tube about 15 cm long and 1 to 1.5 cm in diameter. Cut slice of a medium-sized potato about 2 cm thick. Insert the tube in the slice, press it, and rotate it 2-3 times. Remove the tube. You will find a piece of potato fixed in the tube like a piston head. Repeat the same process with the other end of the tube. Now you have the tube with both ends closed by potato pieces with an air column in between. Take a pencil with one end unsharpened. Place this end at one of the pieces of potato. Press it suddenly to push the potato piece in the tube. Observe what happens. The activity shows rather dramatically how increased air pressure can push things.
GSEB Solutions Class 7 Science Chapter 8 Winds, Storms and Cyclones
Answer:
Do it yourself with help of the hints suggested in the question

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *