GSEB Solutions Class 6 Science Chapter 9 The Living Organisms and their Surroundings

   

Gujarat Board GSEB Textbook Solutions Class 6 Science Chapter 9 The Living Organisms and their Surroundings Textbook Questions and Answers, Notes Pdf.

Gujarat Board Textbook Solutions Class 6 Science Chapter 9 The Living Organisms and their Surroundings

Gujarat Board Class 6 Science The Living Organisms and their Surroundings Textbook Questions and Answers

GSEB Solutions Class 6 Science Chapter 9 The Living Organisms and their Surroundings

Question 1.
What is a habitat?
Answer:
The surroundings where animals live is called their habitat. The organisms depend on their habitat for their food, water, air, shelter, and other needs. Habitat means a dwelling place.

Question 2.
How are cactus adapted to survive in a desert?
Answer:
Cactus are adapted to survive in a desert as they have

  • No leaves or spiny leaves to prevent water loss through transpiration.
  • The stem is modified in such a way that it performs photosynthesis and conserves water.
  • Their roots go very deep into the soil for absorbing water.

GSEB Solutions Class 6 Science Chapter 9 The Living Organisms and their Surroundings

Question 3.
Fill up the blanks:
(a) The presence of specific features which enables a plant or an animal to live in a particular habitat is called ………..
(b) The habitats of the plants and animals that live on land are called ……….. habitats.
(c) The habitats of plants and animals that live in water are called ………… habitats.
(d) Soil, water, and air are the …………. factors of habitats.
(e) Changes in our surroundings that make us respond to them are called …………
Answer:
(a) adaptation
(b) terrestrial
(c) aquatic
(d) abiotic
(e) stimuli

Question 4.
Which of the things in the following list is non-living?
Plough, Mushrooms, Sewing machine, Radio, Boat, Water hyacinth, Earthworm.
Answer:
Plough, Sewing machine, Radio, Boat are non-living.

GSEB Solutions Class 6 Science Chapter 9 The Living Organisms and their Surroundings

Question 5.
Give an example of a non-living thing that shows any two characteristics of a living thing.
Answer:
Example of non-living thing is the cloud which shows the following two characteristics of living things:

  • It grows in size
  • It shows movement.

Question 6.
Which of the non-living things listed below were once part of a living thing? Butter, Leather, Soil, Wool, Electric Bulb, Cooking Oil, Salt, Apple, Rubber.
Answer:
Butter, Leather, Wool, Cooking oil, Apple, and Rubber are the non-living things that were once part of a living thing.

Question 7.
List the common characteristics of living things.
Answer:
Some common characteristics of living things are:

  • Growth
  • Movement
  • Reproduction
  • Respiration
  • Responsiveness
  • Excretion

GSEB Solutions Class 6 Science Chapter 9 The Living Organisms and their Surroundings

Question 8.
Explain why speed is important for survival in the grasslands for animals that live there.
(Hint: There are few trees or places for animals to hide in grasslands habitats).
Answer:
In grasslands habitats, there are few trees or places for animals to hide. When their enemy attacks they have to run faster so as to reach a safe place. If they fail, they lose their life. So, speed is very important for the survival of grassland animals.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *