GSEB Solutions Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us

   

Gujarat Board GSEB Textbook Solutions Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us Textbook Questions and Answers, Notes Pdf.

Gujarat Board Textbook Solutions Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us Out

Gujarat Board Class 6 Science Air Around Us Out Textbook Questions and Answers

GSEB Solutions Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us

Question 1.
What is the composition of air?
Answer:
Air is a mixture of nitrogen, oxygen, carbon dioxide, water vapour and a few other gases. Some dust particles may also be present in it.

Question 2.
Which gas in the atmosphere is essential for respiration?
Answer:
Oxygen.

GSEB Solutions Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us

Question 3.
How will you show that air supports burning?
Answer:
Take two burning candles of same length on a table. Cover one of the burning candle with a glass jar. After few minutes the covered candle is extinguished. As the supply of air is stopped due to glass jar the burning of candle is also stopped. While the uncovered candle burns continuously. This experiment proves that air supports burning.
GSEB Solutions Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us

Question 4.
How will you show that air is dissolved in water?
Answer:
Take some water in a glass vessel or beaker. Heat it slowly on a tripod stand. Before the water begins to boil, look carefully at the inner surface of the vessel. You will see tiny bubbles on the inside. On heating, air dissolved in water escapes in the form of these bubbles.
GSEB Solutions Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us

Question 5.
Why does a lump of cotton wool shrink in water?
Answer:
Lump of cotton wool has air among gaps of cotton fibres. When water replaces the air from these gaps, the cotton lump becomes heavy and also shrinks due to removal of air gaps.

Question 6.
The layer of air around the earth is known as ______.
Answer:
Atmosphere

GSEB Solutions Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us

Question 7.
The component of air used by green plants to make their food, is ______.
Answer:
Carbon dioxide.

Question 8.
List five activities that are possible due to presence of air.
Answer:
The activities that are possible due to the presence of air, are:
(a) To make a simple firki
(b) To make a weather cock
(c) To breathe for survival
(d) For burning of substance
(e) For photosynthesis

Question 9.
How do plants and animals help each other in exchange of gases in the atmosphere?
Answer:
The balance of oxygen and carbon dioxide in the atmosphere is maintained through respiration in plants and animals and by photosynthesis in plants.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *