GSEB Solutions Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets

   

Gujarat Board GSEB Textbook Solutions Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets Textbook Questions and Answers, Notes Pdf.

Gujarat Board Textbook Solutions Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets

Gujarat Board Class 6 Science Fun with Magnets Textbook Questions and Answers

GSEB Solutions Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets

Question 1.
Fill in the blanks in the following:
(i) Artificial magnets are made in different shapes such as , _______ and _______
(ii) The materials which are attracted towards a magnet are called _______
(iii) Paper is not a _______ material.
(iv) In olden days, sailors used to find direction by suspending a piece of _______
(v) A magnet always has _______ poles.
Answer:
(i) bar magnet, horse-shoe magnet and cylindrical magnet
(ii) magnetic materials
(iii) magnetic
(iv) bar magnet or lode stone
(v) two or a pair of

Question 2.
State whether the following statements are true or false:
(i) A cylindrical magnet has only one pole.
(ii) Artificial magnets were discovered in Greece.
(iii) Similar poles of a magnet repel each other.
(iv) Maximum iron filings stick in the middle of a bar magnet when it is brought near them.
(v) Bar magnets always point towards North-South direction.
(vi) A compass can be used to find East-West direction at any place.
(vii) Rubber is a magnetic material.
Answer:
(i) False
(ii) True
(iii) True
(iv) False
(v) True
(vi) True
(vii) False

GSEB Solutions Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets

Question 3.
It was observed that a pencil sharpener gets attracted by both the poles of a magnet although its body is made of plastic. Name a material that might have been used to make some part of it.
Answer:
Iron is used to make some part of sharpener due to which it is attracted toward magnet.

Question 4.
Column I shows different positions in which one pole of a magnet is placed near that of the other.column II indicates the resulting action between them for each situation. Fill in the blanks.
GSEB Solutions Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets
Answer:
GSEB Solutions Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets

Question 5.
Write any two properties of a magnet.
Answer:
Two properties of magnets are:

  • A magnet has two poles: North pole and South pole.
  • Like poles repel each other and unlike poles attract each other.

Question 6.
Where are poles of a bar magnet located?
Answer:
Poles are located at the ends of bar magnet just before the ends. These are north and south poles.

Question 7.
A bar magnet has no markings to indicate its poles. How would you find out near which end is its north pole located?
Answer:
Take the bar magnet and suspend it freely with the help of a thread, the end that points towards north pole will be regarded as north end of the magnet.

Take another bar magnet with known/marked poles on it. Let the north pole of the magnet be brought closer to the suspended magnet at the end that is pointing towards north, if it shows repulsion then its north pole confirmed.

GSEB Solutions Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets

Question 8.
You are given an iron strip. How will you make it into a magnet?
Answer:
Making a magnet: Take an iron strip and place it on the table. Now take a bar magnet and place one of its poles near one edge of the strip of iron. Without lifting it move it along the length of the iron strip till you reach the other end. Now lift the magnet and bring the pole to the same point of strip from where you began. Repeat this process about 30-40 times.
GSEB Solutions Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets
Bring some iron filings near the strip and observe that the strip attracts the filings. This indicates that the iron strip becomes magnet. Remember that the pole of magnet and direction of its movement should not change.

Question 9.
How is a compass used to find directions?
Answer:
A compass is a small case of glass. A magnetised needle is pivoted inside the box. The needle can rotate freely. Compass also has a dial with directions marked on it. The compass is kept at the place where we want to know the directions. When the needle comes to rest it indicates .
north-south direction. The compass is then rotated until the north and south marked on the dial are at the two ends of the needle. Usually different colours are used to point the ends of needle to identify the north and the south poles.
GSEB Solutions Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets

Question 10.
A magnet was brought from different directions towards a toy boat that has been floating in water in a tub. Affect observed in each case is stated in Column I. Possible reason for the observed affects are mentioned in Column II. Match the statements given in Column I with those in Column II.
GSEB Solutions Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets
Answer:
GSEB Solutions Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *