GSEB Solutions Class 6 Maths Chapter 6 Integers Ex 6.1

   

Gujarat Board GSEB Textbook Solutions Class 6 Maths Chapter 6 Integers Ex 6.1 Textbook Questions and Answers.

Gujarat Board Textbook Solutions Class 6 Maths Chapter 6 Integers Ex 6.1

Question 1.
Write opposites of the following:
(a) Increase in weight
(b) 30 km north
(c) 326 BC
(d) Loss of 700
(e) 100 m above sea level.
Solution:
(a) Decrease in weight
(b) 30 km south
(c) 326 AD
(d) Gain of 700
(e) loo m below sea level

Question 2.
Represent the following numbers as integers with appropriate signs.
(a) An aeroplane is flying at a height two thousand metre above the ground.
(b) A submarine is moving at a depth, eight hundred metre below the sea level.
(c) A deposit of rupees two hundred.
(d) Withdrawal of rupees seven hundred.
Solution:
(a) + 2000 m
(b) – 800 m
(c) + ₹ 200
(d) – ₹ 700

GSEB Solutions Class 6 Maths Chapter 6 Integers Ex 6.1

Question 3.
Represent the following numbers on a number line:
(a) + 5
(b) – 10
(c) + 8
(d) – 1
(e) – 6
Solution:
(a) Representation of + 5 :
GSEB Solutions Class 6 Maths Chapter 6 Integers Ex 6.1 img-1
In the figure point A represents +5.

(b) Representation of – 10:
GSEB Solutions Class 6 Maths Chapter 6 Integers Ex 6.1 img-2
In the figure, the point B represents – 10.

(e) Representation of + 8 :
GSEB Solutions Class 6 Maths Chapter 6 Integers Ex 6.1 img-3
In the figure the point C represents + 8.

(d) Representation of – 1:
GSEB Solutions Class 6 Maths Chapter 6 Integers Ex 6.1 img-4
In the figure, the point D represents – 1.

(e) Representation of – 6:
GSEB Solutions Class 6 Maths Chapter 6 Integers Ex 6.1 img-5
In the figure, the point E represents -6.

GSEB Solutions Class 6 Maths Chapter 6 Integers Ex 6.1

Question 4.
Adjacent figure is a vertical number line, representing integers. Observe it and locate the following points:
(a) If point D is +8, then which point is – 8?
(b) Is point G a negative integer or a positive integer?
(c) Write integers for points B and E.
(d) Which point marked on this number line has the least value?
(e) Arrange all the points in decreasing order of value.
Solution:
(a) The point F represents – 8.
(b) The point G is a negative integer.
(c) The integer at B is + 4. The integer at E is – 10.
(d) The point E corresponds to the least number.
(e) The decreasing order is: D, C, B, A, O, H, G, F, E.
GSEB Solutions Class 6 Maths Chapter 6 Integers Ex 6.1 img-6

Question 5.
Following is the list of temperatures of five places in India on a particular day of the year.
GSEB Solutions Class 6 Maths Chapter 6 Integers Ex 6.1 img-7
(a) Write the temperatures of these places in the form of integers in the blank column.
(b) Following is the number line representing the temperature in degree Celsius.
GSEB Solutions Class 6 Maths Chapter 6 Integers Ex 6.1 img-8
Plot the name of the city against its temperature.
(c) Which is the coolest place?
(d) Write the names of the places where temperatures are above 10°C.
Solution:
GSEB Solutions Class 6 Maths Chapter 6 Integers Ex 6.1 img-9
GSEB Solutions Class 6 Maths Chapter 6 Integers Ex 6.1 img-10
(c) Siachin ( – 10°C) is the coolest place.
(d) Delhi (+ 20°C) and Ahmedabad (+ 30°C) are the places where temperatures are above 10°C.

GSEB Solutions Class 6 Maths Chapter 6 Integers Ex 6.1

Question 6.
In each of the following pairs, which number is to the right of the other on the number line?
(a) 2.9
(b) – 3. – 8
(c) 0, – 1
(d) – 11, 10
(e) – 6, 6
(f) 1, -100
Solution:
The greater integer is on the right of the smaller.
(a) 2,9:
The integer 9 is to the right of integer 2.

(b) – 3, – 8:
The integer – 3 is to the right of integer – 8.

(c) 0, – 1:
The integer O is to the right of integer – 1.

(d) – 11, 10:
The integer 10 is to the right of integer – 11.

(e) – 6, 6:
The integer 6 is to the right of integer – 6.

(f) 1, – 100:
The integer 1 is to the right of integer – 100.

GSEB Solutions Class 6 Maths Chapter 6 Integers Ex 6.1

Question 7.
Write all the integers between the given pairs (write them in the increasing order).
(a) 0 and – 7
(b) – 4 and 4
(c) – 8 and – 15
(d) – 30 and – 23
Solution:
(a) 0 and – 7: The integers between 0 and
– 7 (in increasing order) are: – 6, – 5, – 4, – 3, – 2 and – 1.

(b) – 4 and 4: The integers between – 4 and 4 (in increasing order) are: – 3, – 2, – 1, 0, 1, 2 and 3.

(c) – 8 and – 15: The integers between – 8 and – 15 (in increasing order) are: – 14, – 13, – 12, – 11, -10 and – 9.

(d) – 30 and – 23: The integers between – 30 and – 23 (in increasing order) are: – 29, – 28, – 27, – 26, – 25, and – 24.

Question 8.
(a) Write four negative integers greater than – 20.
(b) Write four negative integers less than – 10.
Solution:
(a) – 19, – 18, – 17 and – 16 are greater than – 20.
(b) – 11, – 12, – 13 and – 14 are less than – 10.

GSEB Solutions Class 6 Maths Chapter 6 Integers Ex 6.1

Question 9.
For the following statements, write True (7) or False (F). If the statement is false, correct the statement.
(a) – 8 is to the right of – 10 on a number line.
(b) – 100 is to the right of – 50 on a number line.
(e) Smallest negative integer is – 1.
(d) – 26 is greater than – 25.
Solution:
(a) True .
(b) False; correct statement: – 100 is to the left of – 50 on a number line.
(c) False; correct statement: ‘Greatest negative integer is – 1.
(d) False; correct statement: ‘- 26 is smaller than – 25.’

Question 10.
Draw a number line and answer the following:
(a) Which number will we reach if we move 4 numbers to the right of – 2.
(b) Which number will we reach if we move 5 numbers to the left of 1.
(c) If we are at – 8 on the number line, in which direction should we move to reach – 13?
(d) If we are at – 6 on the number line, in which direction should we move to reach – 1?
Solution:
(a) Starting from – 2 and moving 4 steps towards right (each step being equal to 1 unit) we will reach at 2.
(b) Which number will we reach f we move 5 numbers to the left of 1.
(c) If we are at – 8 on the number line, in which direction should we move to reach – 13?
(d) If we are at – 6 on the number line, in which direction should we move to reach – 1?
Solution:
(a) Starting from – 2 and moving 4 steps towards right (each step being equal to I unit) we will reach at 2.
GSEB Solutions Class 6 Maths Chapter 6 Integers Ex 6.1 img-11
(b) Starting from 1 and moving 5 steps, each of 1 unit, towards left, we will reach at number -4.
(c) – 13 < -8 To reach – 13 from – 8, on the number line, we have to move towards the left of – 8. (d) – 1 > – 6
To reach – 1 from – 6, on the number line, we have to move towards the right of – 6.

Addition of integers:

Like whole numbers, the integers can also be added. We obey the following rules

Rule I: Adding integers with like signs:
GSEB Solutions Class 6 Maths Chapter 6 Integers Ex 6.1 img-12
Examples:
(i) (+ 2) + (+ 10) (+ 12)
(ii) (- 3) + (- 7) = (- 10)

Rule II: Adding integers of unlike signs:
GSEB Solutions Class 6 Maths Chapter 6 Integers Ex 6.1 img-13
(i) (+ 13) + (- 8) = (+ 5)
(ii) (+ 5) + (- 18) = (- 13)

GSEB Solutions Class 6 Maths Chapter 6 Integers Ex 6.1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *