GSEB Solutions Class 9 English Beehive Poem 7 The Duck and the Kangaroo

   

Gujarat Board GSEB Class 9 English Textbook Solutions Beehive Poem 7 The Duck and the Kangaroo Textbook Exercise Important Questions and Answers, Notes Pdf.

Gujarat Board Textbook Solutions Class 9 English Beehive Poem 7 The Duck and the Kangaroo

GSEB Class 9 English The Duck and the Kangaroo Additional Important Questions and Answers

Reading Comprehension
Read the following stanzas and answer the questions given below them :

Question 1.
Said the Duck to the Kangaroo,
“Good gracious! how you hop!
Over the fields and the water too,
As if you never would stop!
My life is a bore in this nasty pond,
And I long to go out in the world beyond!
I wish I could hop like you!”
Said the Duck to the Kangaroo.
Questions :
(1) What do the words ‘Good gracious!’ Convey here?
(2) What was the strong desire of the Duck? Why?
(3) What did the Duck wish?
Answer:
(1) Here the words ‘Good gracious’ convey the surprise watching the Kangaroo hop over fields and water non-stop.
(2) The Duck felt that in that dirty pond, his life was a bore and he wanted to go out in the world beyond the pond.
(3) The Duck wished he could hop like the Kangaroo.

GSEB Solutions Class 9 English Beehive Poem 7 The Duck and the Kangaroo

Question 2.
“Please give me a ride on your back!”
Said the Duck to the Kangaroo.
“I would sit quite still, and say nothing but ‘Quack’,
The whole of the long day through!
And we’d go to the Dee, and the Jelly Bo Lee,
Over the land, and over the sea;
Please take me a ride! O do!”
Said the Duck to the Kangaroo.
Questions :
(1) What did the Duck request the Kangaroo?
(2) What would be the self-made condition of the Duck if the Kangaroo gave him a ride?
(3) Identify and explain the Figure of Speech in the line-‘Said the Duck to the Kangaroo’.
Answer:
(1) The Duck requested the Kangaroo to give him a ride on his back to see the world beyond the pond.
(2) If the Kangaroo gave a ride on his back to the Duck, the Duck would sit quite still on his back throughout the day without speaking a single word except ‘Quack’.
(3) The Figure of Speech in the line ‘Said the Duck to the Kangaroo’ is inversion. Here the words in the sentence structure are inverted, i.e., instead of ‘The Duck said to the Kangaroo’, it is ‘Said the Duck to the Kangaroo’.

Question 3.
Said the Kangaroo to the Duck,
“This requires some little reflection;
Perhaps on the whole it might bring me luck,
And there seems but one objection,
Which is, if you’ll let me speak so bold,
Your feet are unpleasantly wet and cold,
And would probably give me the roo-
Matiz !” said the Kangaroo.
Questions :
(1) Did the Kangaroo agree to the Duck’s proposal instantly? What did he do then?
(2) Pick out the polite expression from the stanza.
(3) What was the objection raised by the Kangaroo?
Answer:
(1) No, the Kangaroo did not agree to the Duck’s proposal instantly. He asked for a little more time to give it a mature thought.
(2) The polite expression in the stanza is ‘…if you’ll let me speak so bold.
(3) The Kangaroo objected to the Duck’s proposal to give him a ride that if he rode with his cold and wet feet, it would cause him rheumatism.

GSEB Solutions Class 9 English Beehive Poem 7 The Duck and the Kangaroo

Question 4.
Said the Duck, “As I sat on the rocks,
I have thought over that completely,
And I bought four pairs of worsted socks
Which fit my web-feet neatly.
And to keep out the cold I’ve bought a cloak,
And every day a cigar I’ll smoke,
All to follow my own dear true
Love of a Kangaroo !”
Questions :
(1)What did the Duck think to resolve the Kangaroo’s objection?
(2) Identify and explain the poetic device in the lines :
“And to keep out the cold I’ve bought a cloak,
And every day a cigar I’ll smoke”.
(3) Why would the Duck follow certain restraints for himself?
Answer:
(1) To resolve the Kangaroo’s objection, the Duck would buy four pairs of worsted socks to fit his web-feet neatly and would buy a cloak and smoke a cigar every day to keep out the cold.
(2) The Figure of Speech in these lines :
“And to keep out the cold I’ve bought a cloak,
And every day a cigar I’ll smoke’ is Anaphora. Here we find Repetition of the word ‘And’ in successive lines.
(3) The Duck would follow certain restraints for himself for two reasons :
(i) Otherwise the Kangaroo would not give him a ride on his back and
(ii) The Duck did not want to cause any harm, i.e., rheumatism to the Kangaroo for he loved him truly.

Question 5.
Said the Kangaroo, “I’m ready!
All in the moonlight pale;
But to balance me well, dear Duck, sit steady!
And quite at the end of my tail!”
So away they went with a hop and abound,
And they hopped the whole world three times round;
And who so happy – O who,
As the Duck and the Kangaroo?
Questions :
(1) What instruction did the Kangaroo give to the Duck? Why?
(2) Where did they travel together?
(3) “And who so happy-O who” what does this line suggest?
Answer:
(1) The Kangaroo instructed the Duck to sit steady at the end of his tail.
(2) Both of them – the Duck and the Kangaroo – travelled together round the whole world three times.
(3 ) “And who so happy – O who” – This line suggests that both – the Duck and the Kangaroo – were extremely happy travelling together around the world three times.

GSEB Solutions Class 9 English Beehive Poem 7 The Duck and the Kangaroo

Figures of Speech
Choose the most appropriate Figures of Speech in the following lines :

Question 1.
Said the Duck to the Kangaroo.
A. Personification
B. Anastrophe
C. Metaphor
D.Both ‘A’ and ‘B’
Answer:
D.Both ‘A’ and ‘B’

Question 2.
‘I would sit quite still, and say nothing but ‘Quack’.’
A. Alliteration
B. Litotes
C.Metaphor
D.Both ‘A’ and ‘B’
Answer:
D.Both ‘A’ and ‘B’

Question 3.
‘Over the land and over the sea’.
A. Assonance
B. Repetition
C. Personification
D. Both ‘A’ and ‘B’
Answer:
D. Both ‘A’ and ‘B’

GSEB Solutions Class 9 English Beehive Poem 7 The Duck and the Kangaroo

Question 4.
‘Your feet are unpleasantly wet and cold’.
A. Antithesis
B. Oxymoron
C.Tautology
D.Both ‘A’ and ‘B’
Answer:
C.Tautology

Question 5.
‘And I bought four pairs of worsted socks’.
A. Alliteration
B. Personification
C. Tautology
D. Oxymoron
Answer:
B. Personification

Question 6.
‘So away they went with a hop and a bound’.
A. Anastrophe
B. Tautology
C. Repetition
D.Both ‘A’ and ‘B’
Answer:
D.Both ‘A’ and ‘B’

Question 7.
‘And who so happy-O who,
As the Duck and the Kangaroo ?’
A. Alliteration
B. Interrogation
C. Simile
D.Both ‘A’ and ‘B’
Answer:
D.Both ‘A’ and ‘B’

GSEB Solutions Class 9 English Beehive Poem 7 The Duck and the Kangaroo

Answer the following questions in three to four sentences each:

Question 1.
Where did the Duck live and what did he long for?
Answer:
The Duck lived in a nasty pond and was bored of his life. He wanted to leave that place and see the world beyond.

Question 2.
What preparations did the Duck make for the ride on the Kangaroo’s back?
Answer:
The Duck bought four pairs of socks so that his feet could remain dry and warm. He also bought an overcoat. He smoked a cigar daily to please the Kangaroo.

Question 3.
What do the words ‘reflection’ and ‘aromatize in the poem mean?
Answer:
1. ‘reflections’ means ‘thinking’.
2. aromatize means ‘rheumatism’ – a kind of disorder characterized by pain and stiffness of back and/or of joints.

GSEB Solutions Class 9 English Beehive Poem 7 The Duck and the Kangaroo

Question 4.
Where and when do they go?
Answer:
They go around the whole world thrice in the pale moonlight.

Question 5.
Why does the Duck want to go out for tour?
Answer:
The Duck wants to go out for tour to see the world beyond the pond. He wanted to have a pleasure ride on the back of the Kangaroo, who hopped over the fields and the water.

Question 6.
What objection did the Kangaroo raise?
Answer:
The Kangaroo raised the objection that if the Duck rode with his cold and wet webbed feet, it would cause him rheumatism.

Question 7.
What were the conditions put by the Kangaroo to allow the duck ride on him?
Answer:
To allow the Duck to ride on his back, the Kangaroo put the conditions that he would have to sit steady at the end of his tail. So that it would be easy for him to maintain balance.

Question 8.
What did the Duck offer from itself to allow it for the ride on the Kangaroo?
Answer:
Against the objection of the Kangaroo, the Duck offered that he would sit quite still. He would put on worsted socks to fit his web-feet neatly so that the problem of his wet-feet would be resolved. He would also put on a cloak and smoke a cigar every day to keep out cold.

GSEB Solutions Class 9 English Beehive Poem 7 The Duck and the Kangaroo

Question 9.
Write the central theme of the poem.
Answer:
The poem gives us a message that we can get the things done if we are polite and accommodative in our behaviour. We should always care for the feelings of others and try to adjust with them putting aside our comforts.

Answer the following question in five to six sentences each:

Question 1.
What is the central idea of the poem?
Answer:
The Duck and the Kangaroo is a humorous poem. It presents the dialogues between the Duck and a Kangaroo. The Duck is fed up of his boring life in the nasty pond. One day he meets a Kangaroo and praises him for his hopping ability. He requests the Kangaroo to give him a ride on his back but the Kangaroo has some fears in his mind.

He says that the Duck’s wet and cold feet would make him ill. The Duck brings four pairs of woollen socks to keep his feet dry and warm. The Kangaroo then agrees to give a ride to the Duck. They go round the world three times.

The Duck and the Kangaroo Summary in English

The Duck and the Kangaroo Introduction:
Edward Lear (12 or 13 May 1812-29 January 1888) was an English artist, illustrator, musician, author and poet. He is known now mostly for his ‘literary nonsense in poetry and prose and especially his limericks, a form he popularised. This is also a humorous poem of a kind known as ‘Nonsense verse’ by him.

The Duck and the Kangaroo Summary:
The Duck and the Kangaroo, both were very good friends. As the Duck lived in a pond and does not get a variegated life of visiting world, he wanted to have a pleasure tour all around the world. So he requested the Kangaroo to allow him to sit on the top of his tail and have a pleasure tour.

The Kangaroo accepted the wish, but at the same time put some conditions too. According to him, the Duck’s feet were unpleasantly wet and cold. This may cause with rheumatism. At this, the Duck assured him with the remedies he thought about.

GSEB Solutions Class 9 English Beehive Poem 7 The Duck and the Kangaroo

According to him, he has already bought four pairs of woollen socks to put on. Besides, he has bought a cloak to cover himself and he will smoke cigars too. In this way, both the Duck and the Kangaroo started their tour and continued their happy journey.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *