GSEB Solutions Class 8 Science Chapter 15 Some Natural Phenomena

   

Gujarat Board GSEB Textbook Solutions Class 8 Science Chapter 15 Some Natural Phenomena Textbook Questions and Answers, Notes Pdf.

Gujarat Board Textbook Solutions Class 8 Science Chapter 15 Some Natural Phenomena

Gujarat Board Class 8 Science Some Natural Phenomena Textbook Questions and Answers

Select the correct option
Question 1.
Which of the following cannot be changed easily by friction?
(a) A plastic scale
(b) A copper rod
(c) An inflated balloon
(d) Woolen cloth.
Answer:
(b) A copper rod.

Question 2.
When a glass rod is rubbed with a piece of silk cloth the rod:
(a) and the cloth both acquire a positive charge.
(b) becomes positively charged while the cloth has a negative charge.
(c) and the cloth both acquire a negative charge.
(d) becomes negatively charged while the cloth has a positive charge.
Answer:
(b) becomes positively charged while the cloth has a negative charge.

GSEB Solutions Class 8 Science Chapter 15 Some Natural Phenomena

Question 3.
Write T against true and ‘F’ against false in the following statements:
(a) Like charges attract each other.
(b) A charged glass rod attracts a charged plastic straw.
(c) The lightning conductor cannot protect a building from lightning.
(d) Earthquakes can be predicted in advance.
Answer:
(a) False
(b) True
(c) False
(d) False

Question 4.
Sometimes a crackling sound is heard while taking off a sweater during winters. Explain.
Answer:
The electric discharge takes place between the body and the sweater. At the time of electric discharge, some energy is released. In this case, energy is released in the form of cracking sound.

Question 5.
Explain why a charged body loses its charge if we touch it with our hand.
Answer:
When we touch a charged body, it loses its charge, due to the process of the earth. Our body is a good conductor of electricity. It transfers the charges to the earth.

GSEB Solutions Class 8 Science Chapter 15 Some Natural Phenomena

Question 6.
Name the scale on which the destructive energy of an earthquake is measured. An earthquake measures 3 on this scale. Would it be recorded by a seismograph? Is it likely to cause much damage?
Answer:
The scale used to measure earthquake is Richter Scale. Yes, it would be recorded by a seismograph. The earthquake with a magnitude of 3 on the Richter Scale is not likely to cause much damage.

Question 7.
Suggest three measures to protect ourselves from lightning.
Answer:
Three measures of protection are:

  • Stay under the covered area or inside the room.
  • We should not use TV or phone during lightning.
  • We should not take hath during lightning.

Question 8.
Explain why a charged balloon is repelled by another charged balloon whereas an uncharged balloon is attracted by another charged balloon.
Answer:
A charged balloon is repelled by another charged balloon because both the balloons contain the same type of charges. We know that like charges repel each other. A balloon is charged while other is uncharged so they have no same charge. Therefore charged balloon attracts uncharged balloon.

GSEB Solutions Class 8 Science Chapter 15 Some Natural Phenomena

Question 9.
Describe with the help of a diagram an instrument that can be used to detect a charged body.
Answer:
An electroscope is used to detect that a body is charged or not. It works on the principle that like charges repel while unlike charges attract each other. When the metal strips repel each other it proves that the body is charged because repulsion 1 is the sure test to detect whether a body is charged or not.
GSEB Solutions Class 8 Science Chapter 16 Some Natural Phenomena

Question 10.
List three states in India where earthquakes are more likely to strike.
Answer:

  • Kashmir
  • Rajasthan
  • Gujarat
  • Punjab

Question 11.
Suppose you are outside your home and an earthquake strikes. What precautions would you take to protect yourself?
Answer:

  • We should move to open space.
  • We should not take shelter under trees or buildings.
  • If we are driving, we should slow down the vehicle and move slowly away from that area to a clear spot.

Question 12.
The weather department has predicted that a thunderstorm is likely to occur on a certain day. Suppose you have to go out on that day. Would you carry an umbrella? Explain.
Answer:
No, we will not take an umbrella at the time of the thunderstorm. Taking an umbrella will increase the risk of lightning. The wide objects are more prone to lightning strikes.

GSEB Solutions Class 8 Science Chapter 15 Some Natural Phenomena

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *