GSEB Solutions Class 8 English Let’s Read More Unit 1 Don’t Be Stupid!

   

Gujarat Board GSEB Solutions Class 8 English Second Language Let’s Read More Unit 1 Don’t Be Stupid! Textbook Exercise Questions and Answers.

GSEB Std 8 English Textbook Solutions Let’s Read More Unit 1 Don’t Be Stupid!

GSEB Class 8 English Don’t Be Stupid! Text Book Questions and Answers

There was a lake in a forest where lived three big fishes. They were called CLEVER, ; LAZY and STUPID. They were friends. One day, Clever heard some people talking by the side of (next to) the lake. They were saying, “This lake is full of good fish.

GSEB Solutions Class 8 English Let’s Read More Unit 1 Don’t Be Stupid!

We shall come tomorrow with a big net and catch all the fish.”Clever said to himself, “I must tell my friends what I have heard. Our lives are in danger (in fear being killed). We must go far away (at a long distance) from here.” [Will Clever tell this to his friends ?]

GSEB Solutions Class 8 English Let’s Read More Unit 1 Don’t Be Stupid! 1
So Clever went to Lazy and Stupid and told them, “My dear friends, we have to leave this lake. There are some bad men who are planning to catch us. We have to go away quickly.” [Now do you think Clever’s friends will leave the place ?] But Lazy said, “I have lived here for long and don’t want to leave this place. Don’t worry, I will be safe here.”

And Stupid said,“Big men always make big plans, But what they say, they never do, They talk and talk of this and that, But what they say, they never do.” When Clever heard his friends talk in this ,way, he became very sad.

GSEB Solutions Class 8 English Let’s Read More Unit 1 Don’t Be Stupid!

He said, “My dear friends, I don’t want our friendship to come to an end, so let us all leave this lake as soon as possible. We can swim to the sea. We shall be safe there.” But Lazy and Stupid did not want to leave the lake. So Clever said goodbye to them and swam away.

Next morning, the men came with big nets and caught all the fish. When Lazy was caught, he lay very still (without movement). After all, he was lazy but not stupid. He did not move at all. When the men saw him, they thought ‘ him to be dead. So they took him out of (removed from) the net and threw away on the sand.

When nobody was looking at him, Lazy slipped back (went) into the water and was safe (not in danger). [What would happen to Stupid ?] When Stupid was caught, he went on trying to get out of (to move from) the net. The men laughed and said, “We will get a lot of money when we sell this one.” That is the way Stupid lost his life.

ધેઅર વૉઝ અ લેક ઇન અ ફૉરિસ્ટ વેઅર લિઇ શ્રી બિગ ફિશિંઝ. ધે વેઅર કૉલ્ડ ક્લેવર, લેઝિ ઍન્ડ રૃપિડ. ધે વેઅર ફ્રેન્ડ્ઝ. વન ડે, ફ્લેવર હર્ડ સમ પીપલ ટૉકિંગ બાઇ ધ સાઇડ ઑવ (નેકટ ટુ) ધ લેક. ધે વેઅર સેઇંગ, “ધિસ લેક ઇઝ ફુલ ઑવ ગુડ ફિશ. વી શૈલ કમ ટુમોરો વિથ અ બિગ નેટ ઍન્ડ મૅચ ઑલ ધ ફિશ.’] જંગલમાં એક સરોવર હતું જેમાં ત્રણ મોટી માછલીઓ રહેતી હતી. તેમનાં નામ ફ્લેવર, લેઝી અને પિડ હતાં.

તેઓ બહેનપણીઓ હતી. એક દિવસ ક્લેવરે કેટલાક લોકોને સરોવરની બાજુમાં વાતો કરતા સાંભળ્યા. તેઓ કહેતા હતા, “આ સરોવર સારી (જાતની) માછલીઓથી ભરેલું છે. આપણે કાલે મોટી જાન લઈને આવીશું અને બધી માછલીઓને પકડી લઈશું.” ક્લેિવર સેડ ટૂ હિમસેલ્ફ, “આઈ મસ્ટ ટેલ માઇ ફ્રેન્ડ્ઝ વૉટ આઈ હૈવ હર્ડ. અવર લાઇઝ આર ઇન ડેન્જર (ઇન ફિઅર ઑવ બિઈંગ કિલ્ડ).

GSEB Solutions Class 8 English Let’s Read More Unit 1 Don’t Be Stupid!

વી મસ્ટ ગો ફાર અવે (ઍટ અ લૉગ ડિસ્ટન્સ) ફ્રૉમ હિઅર.’] ક્લેવરે સ્વગત કહ્યું, “મેં જે કંઈ સાંભળ્યું છે તે મારે મારી બહેનપણીઓને કહેવું જોઈએ. આપણું જીવન જોખમમાં છે. આપણે અહીંથી દૂર દૂર ચાલ્યા જવું જોઈએ.” [વિલ ક્લેવર ટેલ ધિસ ટૂ હિઝ ફ્રેન્ડ્ઝ ?] [શું ક્લેવર આ વાત તેની બહેનપણીઓને કહેશે?]

(સો ક્લેવર વેન્ટ ટુ લેઝિ ઍન્ડ પિડ ઍન્ડ ટોલ્ડ ધેમ, “માઇ ડિઅર ફ્રેન્ડ્ઝ, વી હેવ ટુ લીવ ધિસ લેક. ધેઅર આર સમ બૅડ મેન હૂ આર ઑનિંગ ટુ મૅચ એસ. વી ઍવ ટુ ગો અને ક્વિલિ.ઓ) તેથી ક્લેવર લેઝી અને સૃપિડ પાસે ગઈ અને તેમને કહ્યું, “વહાલા મિત્રો, આપણે આ સરોવર છોડી જવું પડશે. કેટલાક દુષ્ટ માણસો આપણને પકડી લેવાની યોજના કરી રહ્યા છે. આપણે ઝડપથી ચાલ્યા જવું જોઈએ.”

નાઉ ડૂ યુ થિક ક્લેવર્ઝ ફ્રેન્ડ્રૂઝ વિલ લીવ ધ પ્લેસ?) (તમને લાગે છે કે ક્લેવરની બહેનપણીઓ આ સ્થળ છોડી જશે ?) (બટ લેઝિ સેડ, “આઈ હૈવ લિડ હિઅર ફૉર લોંગ ઍન્ડ ડોન્ટ વૉન્ટ ટુ લીવ ધિસ પ્લેસ. ડોન્ટ વરિ, આઈ વિલ બી સેફ હિઅર.”) પણ લેઝીએ કહ્યું, “હું અહીં ઘણા સમયથી રહું છું અને આ સ્થળ છોડી જવા માગતી નથી. કોઈ ચિંતા નહિ, હું અહીં સુરક્ષિત રહીશ.” (ઍન્ડ પિડ રોડ, ‘બિગ મેન ઑવેઝ મેક બિગ પ્લેન્ડ, બટ વૉટ છે સે, છે નેવર ડૂ, ધે ટૉક ઍન્ડ ટૉક ઑવ ધિસ ઍન્ડ ધેટ, બટ વૉટ છે સે, છે નેવર ડું.”)

અને ટૂપિડે કહ્યું,
“મોટા માણસો કરે મોટી યોજનાઓ, ‘ પણ કહે છે તે કદી કરતા નથી, તેઓ આ અને તેની વાતો જ કર્યા કરે છે,
પણ કહે છે તે કદી કરતા નથી.” (વેન ક્લેવર હર્ડ હિઝ ફ્રેન્ડ્ઝ ટૉક ઇન ધિસ વે, હી બિકેમ વેરી ઍડ. હી સેડ, “માઇ ડિઅર ફ્રેન્ડ્ઝ, આઈ ડોન્ટ વૉન્ટ અવર ફ્રેન્ડશિપ ટુ કમ ટુ ઍન એન્ડ, સો લેટ અસ ઑલ લીવ ધિસ લેક ઍઝ સૂન ઍઝ પૉસિબલ. વી કૅન સ્વિમ ટૂ ધ સી.

GSEB Solutions Class 8 English Let’s Read More Unit 1 Don’t Be Stupid!

વી શૈલ બી સેફ ધેઅર.”) ક્લેવરે જ્યારે તેની બહેનપણીઓને આ રીતે વાત કરતી સાંભળી ત્યારે તે બહુ દુ:ખી થઈ ગઈ. તેણે કહ્યું, “પ્રિય સખીઓ, આપણી મૈત્રીનો આમ અંત આવે તેમ હું ઇચ્છતી નથી, તેથી બને તેટલી વહેલી તકે આપણે આ સરોવર છોડી જઈએ. આપણે તરીને દરિયામાં જઈ શકીએ.

આપણે ત્યાં સુરક્ષિત રહીશું.” (બટ લેઝિ ઍન્ડ ટ્યૂપિડ ડિડ નૉટ વૉન્ટ ટુ લીવ ધ લેક. સો ક્લેવર સેડ ગુડબાઇ ટુ ધેમ ઍન્ડ ઑમ અવે.) પણ લેઝી અને સ્ટટ્યૂપિડ સરોવર છોડી જવા તૈયાર નહોતી. તેથી ક્લેવરે તેમને આવજો કહ્યું, અને તરતી તરતી ચાલી ગઈ.

નિસ્ટ મૉર્નિંગ, ધ મેન કેમ વિથ બિગ નેટ્સ ઍન્ડ કૉટ ઑલ ધ ફિશ. વેન લેઝિ વૉઝ કૉટ, હી લે વેરિ સ્ટિલ (વિધાઉટ મૂવમેન્ટ). આટર ઑલ, હી વૉઝ લેઝિ બટ નૉટ ટૂપિડ. હી ડિડ નૉટ મૂવ ઍટ ઑલ.] બીજી સવારે માણસો મોટી જાળ લઈને આવ્યા અને બધી માછલીઓને પકડી લીધી. લેઝી પકડાઈ ત્યારે તે સ્થિર પડી રહી. છેવટે તો એ આળસુ હતી પણ મૂર્ખ તો નહોતી જ. તે જરાયે હલી નહિ.

વેન ધ મેન સૉ હિમ, ધે થોટ હિમ ટુ બી ડેડ. સો ધે ટુક હિમ આઉટ ઑવ (રિમૂડ ફ્રૉમ) ધ નેટ ઍન્ડ યૂ અને ઑન ધ સેન્ડ. વેન નૉબડિ વૉઝ લુકિંગ ઍટ હિમ, લેઝિ સ્લિડ બેંક (વેન્ટ) ઇન્દુ ધ વૉટર ઍન્ડ વૉઝ સેફ (નૉટ ઇન ડેન્જર).] માણસોએ તેને જોઈ ત્યારે તેમને તે મરી ગઈ હોય તેમ લાગ્યું. તેથી તેમણે તેને જાળમાંથી બહાર કાઢી રેતીમાં ફેંકી દીધી. તેના પર કોઈની નજર નહોતી ત્યારે લેઝી પાછી પાણીમાં સરકી ગઈ અને સુરક્ષિત રહી.

GSEB Solutions Class 8 English Let’s Read More Unit 1 Don’t Be Stupid!

વૉટ વુડ હેપન ટૂ અચૂપિડ] [ટૂપિડનું શું થશે?]. વિન ટૂપિડ વૉઝ કૉટ, હી વેન્ટ ઑન ટ્રાઇંગ ટૂ ગેટ આઉટ ઑવ (ટ મૂવ ફ્રૉમ) ધ નેટ. ધ મેન લાફડ ઍન્ડ રોડ, “વી વિલ ગેટ અ લૉટ ઑવ મનિ વેન વી સેલ ધિસ વન.” ધંટ ઇઝ ધ વે ટૂપિડ લૉસ્ટ હિઝ લાઇફ.) ટ્યૂપિડ પકડાઈ ત્યારે તે જાળમાંથી છૂટવાનો પ્રયત્ન કરતી હતી. માણસો હસી પડ્યા અને કહ્યું, “આપણે આને વેચીશું ત્યારે આપણને ખૂબ પૈસા મળશે.” આ રીતે ટૂપિડે તેની જિંદગી ગુમાવી.

Vocabulary

Select the correct answer.
Question 1.
When I reached the hall, it was full. The underlined words mean…
A. All the seats were occupied.
B. All the people in the hall were fools.
C. Some people were standing in the hall.
Answer:
A. All the seats were occupied.

Question 2.
Both the children looked a like. Here alike means………
A. People like children
B. Similar
C. Different
Answer:
B. Similar

GSEB Solutions Class 8 English Let’s Read More Unit 1 Don’t Be Stupid!

Question 3.
Policeman : Baby, why are you crying here ?
Girl: I have lost my way to home. Could you please help me ?
Here the underlined word mean …
A. The girl has forgotten her way.
B. The girl has missed the bus.
C. The girl was lost in the fair.
Answer:
A. The girl has forgotten her way.

Comprehension 

1. Complete the following statements selecting the most appropriate alternatives.

Question 1.
This is the story of …………
A. three friends
B. three big men
C. three fishes
Answer:
C. three fishes

Question 2.
Stupid lost his life because …
A. he followed Clever’s advice.
B. he did not follow Clever’s advice.
C. he was caught in the net.
Answer:
C. he was caught in the net.

GSEB Solutions Class 8 English Let’s Read More Unit 1 Don’t Be Stupid!

Question 3.
Words of Clever’s friends made him
A. happy
B. sad
C. mad
Answer:
B. sad

2. Who said the following sentences ? Write their names.

(1) “We will get a lot of money.”
(2) “We shall come tomorrow with a big net.”
(3) “I will be safe.”
(4) “What big men say, they never do.”
(5) “This lake is full of fish.”
Answer:
(1) Men
(2) Men
(3) Lazy
(4) Stupid
(5) Men

Let’s Learn More

Read the following paragraphs from the lesson.

(1) There was a lake in a forest where lived three big fish. They were called ! CLEVER, LAZY and STUPID. They were friends. One day, Clever heard some people talking by the side of the lake. They were saying, “This lake is full of good fish.

We shall come tomorrow with a big net and catch all the fish.” Clever said to himself, “I must tell my friends what I have heard. Our lives are in danger. We must go far away from here.”

GSEB Solutions Class 8 English Let’s Read More Unit 1 Don’t Be Stupid!

So Clever went to Lazy and Stupid and told them, “My dear friends, we have to leave this lake. There are some bad  men who are planning to catch us. We have to go away quickly.” But Lazy said, “I have lived here for long and don’t want to leave this place.”

Answer the following questions.

Question 1.
What were the fish called ?
Answer:
The fish were called Clever, Lazy and Stupid.

Question 2.
Who heard the men talking ?
Answer:
Clever heard the men talking.

Question 3.
Who did not want to leave the lake ? Why?
Answer:
Lazy did not want to leave the lake because he had lived there for long.

Answer the questions selecting the correct options.

Question 1.
Which of the following was not the name of a fish ?
A. Clever
B. Dumb
C. Lazy
D. Stupid
Answer:
B. Dumb

Question 2.
Who heard the people talking ?
A. Clever
B. Lazy
C. Stupid
D. All
Answer:
A. Clever

GSEB Solutions Class 8 English Let’s Read More Unit 1 Don’t Be Stupid!

Question 3.
Who did not want to leave the lake ?
A. Clever
B. Lazy
C. Stupid
D. All
Answer:
B. Lazy

Question 4.
“We shall come tomorrow with a big net.” Who said this?
A. Clever
B. Lazy
C. Stupid
D. Men
Answer:
D. Men

Question 5.
“We have to go away quickly.” Who said this ?
A. Clever
B. Lazy
C. Stupid
D. Men
Answer:
A. Clever

GSEB Solutions Class 8 English Let’s Read More Unit 1 Don’t Be Stupid!

Question 6.
“I have lived here for long.” Who said this ?
A. Clever
B. Stupid
C. Lazy
D. Men
Answer:
C. Lazy

(2) But Lazy and Stupid did not want to leave the lake. So Clever said goodbye to them and swam away. Next morning, the men came with big nets and caught all the fish. When Lazy was caught, he lay very still. After all, he was Lazy but not stupid.

He did not l move at all. When the men saw him, they thought him to be dead. So they took -him out of the net and threw away on the sand. When nobody was looking at him, Lazy slipped back into water and was safe.

Answer the following questions.

Question 1.
Who did not want to leave the lake ?
Answer:
Lazy and Stupid did not want to leave the lake.

Question 2.
Who said goodbye to his friends ?
Answer:
Clever said goodbye to his friends.

GSEB Solutions Class 8 English Let’s Read More Unit 1 Don’t Be Stupid!

Question 3.
What did the men do ?
Answer:
The men came with big nets and caught all the fish.

Question 4.
What did Lazy do when he was caught ?
Answer:
When Lazy was caught, he lay very still.

Question 5.
What did the men think ?
Answer:
The men thought that Lazy was dead.

Question 6.
What did the men do with Lazy ?
Answer:
The men took Lazy out of the net and threw him away on the sand.

Question 7.
What did Lazy do when nobody was looking ?
Answer:
When nobody was looking, Lazy slipped back into the water.

Answer the questions selecting the correct options.

Question 1.
Who said goodbye ?
A. Men
B. Stupid
C. Clever
D. Lazy
Answer:
C. Clever

GSEB Solutions Class 8 English Let’s Read More Unit 1 Don’t Be Stupid!

Question 2.
…….. did not want to leave the lake.
A. Lazy and Clever
B. Clever and Stupid
C. Lazy and Stupid
D. Clever
Answer:
C. Lazy and Stupid

Question 3.
When Lazy was caught
A. he lay very still
B. he shouted
C. he cried
D. he escaped
Answer:
A. he lay very still

Question 4.
Which word in the passage is opposite of ‘alive’ ?
A. still
B. dead
C. slipped
D. safe
Answer:
B. dead

GSEB Solutions Class 8 English Let’s Read More Unit 1 Don’t Be Stupid!

Word Meanings:

GSEB Solutions Class 8 English Let’s Read More Unit 1 Don’t Be Stupid! 2
GSEB Solutions Class 8 English Let’s Read More Unit 1 Don’t Be Stupid! 3

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *