GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 4 Mughal Empire: Establishment and Extension

   

Gujarat Board GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 4 Mughal Empire: Establishment and Extension Textbook Exercise Important Questions and Answers, Notes Pdf.

Gujarat Board Textbook Solutions Class 7 Social Science Chapter 4 Mughal Empire: Establishment and Extension

GSEB Class 7 Social Science Mughal Empire: Establishment and Extension Textbook Questions and Answers

Let us learn.

Question 1.
Akbar is known as a successful ruler.
Answer:
Akbar (1556-1605):

  • Akbar was the son of Humayun.
  • When Humayun passed away, Akbar was only 13.
  • Akbar ascended the throne at a very small age.
  • Hence, Bairam Khan, a loyal minìster of Humayun, brought up Akbar as his guardian and also took care of administration on his behalf.
  • When Akbar was in Punjab. Hemu, the leader of Sikandar Suri of Sur Dynasty, established his rule over Delhi.
  • However, under the guidance of Bairam Khan, Akbar defeated Hemu in the battle of Panipat.
  • Bairam Khan was becoming more independent than Akbar. Hence, Akbar snatched away all his rights and sent him for Hajj. He got killed on the way to Hajj.
  • Later, Akbar defeated Rafla Pratap and won Chittor and Ranthambore through several battles.
  • Akbar’s empire expanded even more between 1585 C.E. to 1605 AD.
  • During this period, he captured Kandhar, Kashmir and Kabul in north and Khandesh and Ahmednagar in south.
  • In the last days of Akbar, his son Salim revolted against him, Hence, there was a chaos in the administration and so Salim took over Akbar’s throne.
  • Later, Salim adopted a new name ‘Jahangir’ and ascended the throne of Mughal Dynasty.

GSEB Solutions Class Class 7 Social Science Chapter 4 Mughal Empire: Establishment and Extension

Question 2.
Shershah is known as a reformer.
Answer:

  • Shershah Suri was an Afghan ruler who established his rule in Delhi.
  • He ruled only for 5 years but became quite famous as a great reformer.
  • He was more famous as a reformer than a warrior.

Reforms:

  • With the help of Todarmal, he classified land on the basis of its type and productivity. Based on this classification, both of them prepared a table for collecting land revenue.
  • When Akbar came into power, he followed the same method of revenue collection.
  • Shershah removed octroi so that trade and transport of goods could increase.
  • He also constructed roads to increase the trade and for the convenience of pedestrians.

Famous roads were constructed between

  1. Agra and Barhanpur,
  2. Agra and Marwar and
  3. Lahore and Mulan during his reign.
  • Trees were planted on both sides of the roads. Guesthouses and inns were constructed on the highways for the comfort of travellers.
  • He established mint houses so that uniform silver coins could be produced.
  • He was very strict about the discipline of the army.
  • He strictly ordered his army not to harass the villagers and also took care that the army did not destroy the crops while marching.
  • Local police officers, known as Kotwal, were responsible for recording crimes in their books during his rule.
  • Shershah himself was very active and he always kept others also motivated by making them wort hard.

Question 3.
Maharana Pratap is known for his steadfast determination.
Answer:

  • Maharana Pratap lost the Battle of Haldighati against Akbar.
  • Pratap was very steadfast.
  • He wandered in the forests, faced many difficulties but did not give up against the Mughals.
  • With the help of a Jam trader Bhamashah who helped him financially, Rafla Pratap again formed the army.
  • He again fought with the Mughals.
  • He won back all the forts except that of Chittor.
  • He vowed Till I get back Chittor. I will not sleep on bed”. He kept his vow till the end.
  • Due to such brave and untiring behaviour of Maharana Pratap, he is known for his steadfast quality.

GSEB Solutions Class Class 7 Social Science Chapter 4 Mughal Empire: Establishment and Extension

Collect information through discussion.

Question 1.
Rana Pratap and Akbar
Answer:

  • Mewar was ruled by Sisodiya Rajputs whereas Delhi by the Mughals.
  • Akbar wanted to capture Mewar but, Rajputs were not ready to accept the Mughal supremacy.
  • Among the Sisodiya Rajputs, Maharana Pratap fought till the end with Akbar.
  • The Battle of Haldighati is considered to be the most important battle between Akbar and Maharana Pratap.

War preparedness in the Battle of Haldighati:

  • Akbar had a well equipped huge army of lakhs of soldiers.
  • They were loaded with modern weapons, cannons and war tactics.
  • On the other hand, Maharana Pratap had a very small army of 20-22 thousand soldiers.
  • However, the soldiers were very brave.
  • Maharana Pratap’s army had an advantage of fighting from the hilly region. Also, the army was habituated to fight in hilly areas.
  • The Battle of Haldighati was fought between Akbar and Maharana Pratap.
  • Akbar had an army of lakhs of soldiers who were loaded with modern weapons and cannons.
  • On the other hand. Maharana Pratap had quite a small but very brave army of 20-22 thousand soldiers.
  • The battle was fought in hilly region and Maharana Pratap’s soldiers were quite efficient for fighting in hilly regions.
  • Maharana Pratap had a highly trained horse called Chetak.
  • Chetak was so trained that he moved anywhere as per Pratap’s will.
  • When the battle was at its peak, Maharana Pratap ordered Chetak to jump as high as the back of elephant on which the Senapati of Akbar’s army was seated.
  • When Chetak jumped, Maharana Pratap hit the Senapati with a spear but he was saved due to the howdah.
  • The Battle of Haldighati witnessed many such brave incidents of Maharana Pratap.
  • It is believed that when he was injured, one of his soldiers wore the crown of Maharana Pratap to fool the Mughals.
  • Meanwhile, Chetak took Pratap away from the battlefield.

Question 2.
Nine gems of Akbar
Answer:

  1. Todarmal – The revenue minister
  2. Mansingh – The leader of Daksh Army
  3. Abul Fazal – The famous historian and writer of Ain-e-Akbari and Akbarnama
  4. Tansen – The famous singer
  5. Mulla Dopiya – The highly intelligent and jolly courtier
  6. Maheshdas Birbal – The trickster and quick-witted courtier
  7. Vaidya Hamam – The famous vaidya (Physician)
  8. Faizi – The renowned poet
  9. Abdul Rahim – Hindi verse writer

Question 3.
Religious meetings of Akbar
Answer:

  • Akbar was the most liberal and kind among all the Mughal rulers.
  • He removed the pilgrim tax that the Hindu pilgrims had to pay. Due to this, number of pilgrims increased drastically.
  • Akbar regularly attended the religious meets in the prayer hall at Sikri.
  • This prayer hall was also called discussion hall because Akbar used to discuss religious matters there.
  • Moreover, representatives of all the religions used to attend these meetings.
  • Owing to such considerate nature of Akbar towards religion, one can very well say that he was kind and liberal towards all the religions.

GSEB Solutions Class Class 7 Social Science Chapter 4 Mughal Empire: Establishment and Extension

Strikeout the wrong part in the statement.

Question 1.
Babur (established /destroyed) the Mughal Dynasty.
Answer:
Babur established the Mughal Empire. Zahir-ud-din Muhammad Babur after defeating Ibrahim Lodi at Panipat in 1526 founded the Mughal Empire in India.He was a descendent of Timur on his father’s side and to Chengiz Khan through his mother. His fifth expedition to India was the Battle of Panipat, the first being the expedition in 1519 when he captured Bhera.

Question 2.
Akbar was a king who (arranged religious meetings I followed only one religion).
Answer:
Akbar was a king who arranged religious meetings of all religions. He was the greatest Mughal Emperor and was a great scholar. He had created a navartana the modern-day council of ministers between his court’s men. He ruled the empire of the Mughals from 1556 to 1605. He was loved by all for his impartial decisions.

Question 3.
Humayun (was defeated by I defeated) Shershah.
Answer:

  • Humayun was Babur’s son. He ascended the throne after Babur.
  • As per Babur’s will, the kingdom of Mughal Dynasty was divided among his sons.
  • Humayun followed Babur’s will and divided the kingdom among his brothers. Humayun ruled from Delhi.
  • Humayun had to constantly struggle with his brother Kamran and even the Afghan invaders.
  • Humayuri lost twice against Afghan invader Shershah. Hence, Humayun escaped and remained hidden for 15 years.
  • Meanwhile, Humayun’s wife gave birth to Akbar in the palace of the King of Amarkot.
  • Later, Humayun regained Delhi from the rulers that ruled after Shershah.
  • Shershah Sun was an Afghan leader and he progressed on his own.
  • He defeated Humayun two times and then established Suri Dynasty in Delhi.
  • After establishing his rule over Delhi, he won many other battles.
  • He extended his empire from Kabul to Bengal and Maiwa.
  • He ruled for five years.
  • He is also known as a famous reformer in the history.
  • After Shershah, Hurnayun re-established Mughal Dynasty in Delhi.

GSEB Solutions Class Class 7 Social Science Chapter 4 Mughal Empire: Establishment and Extension

Question 4.
Maharana Pratap was a ruler (who fought against I surrendered to the) Mughals.
Answer:
Maharana Pratap was a Rajput ruler of Mewar who fought against the Mughal Dynasty. During his time, Akbar was the ruler of the Mughal dynasty and he was influencing all Hindu rulers to surrender before the Mughal Dynasty. He would not surrender to the demands of the Mughals which gave way to many battles between the two dynasties.

GSEB Class 7 Social Science Mughal Empire: Establishment and Extension Additional Questions and Answers

Question 1.
How did Sultanate Age end in India? Which dynasty came after it? OR How did Mughal Dynasty establish in India?
Answer:

  • Ibrahim Lodi was the last ruler of the Lodi Dynasty in India. This period was also known as the Sultanate Age.
  • Lodi ruled from Delhi.
  • At that time Babur ruled over Kabul in Afghanistan. He was the ruler of Mughal Dynasty.
  • To establish his rule in India, he attacked Delhi in 1526 C.E.
  • Ibrahim Lodi was defeated in the battle of Panipat. This brought an end to the Sultanate Age in India.
  • Babur became the first ruler of Mughal Dynasty in India.
  • Mughals ruled from Delhi.
  • They won many battles and expanded their empire in India.

Question 2.
Give a brief idea of Babur’s rule in India.
Answer:
Babur:

  • Babur was the founder of Mughal Dynasty in India.
  • He attacked Delhi in 1526 C.E. and established Mughal rule in India by winning the battle of Panipat.
  • Then in 1527 C.E., he fought a battle with brave Rana Sanga at Kanva.
  • Babur used cannons in the war and defeated him.
  • Babur fought many battles and laid a very strong foundation of the Mughal Empire in Delhi and Agra. He mostly won all the battles.
  • In 1530, Babur fell ill and died.

GSEB Solutions Class Class 7 Social Science Chapter 4 Mughal Empire: Establishment and Extension

Question 3.
Write a short note on Akbar and his rule.
or
Akbar is known as a successful ruler Explain.
Answer:
Akbar (1556-1605):

  • Akbar was the son of Humayun.
  • When Humayun passed away, Akbar was only 13.
  • Akbar ascended the throne at a very small age.
  • Hence, Bairam Khan, a loyal minister of Humayun, brought up Akbar as his guardian and also took care of administration on his behalf.
  • When Akbar was in Punjab. Hemu, the leader of Sikandar Suri of Sur Dynasty, established his rule over Delhi.
  • However, under the guidance of Bairam Khan, Akbar defeated Hemu in the battle of Panipat.
  • Bairam Khan was becoming more independent than Akbar. Hence, Akbar snatched away all his rights and sent him for Hajj. He got killed on the way to Hajj.
  • Later, Akbar defeated Rana Pratap and won Chittor and Ranthambore through several battles.
  • Akbar’s empire expanded even more between 1585 C.E. to 1605 AD.
  • During this period, he captured Kandhar, Kashmir and Kabul in north and Khandesh and Ahmednagar in south.
  • In the last days of Akbar, his son Salim revolted against him. Hence, there was a chaos in the administration and so Salim took over Akbar’s throne.
  • Later, Salim adopted a new name ‘Jahangir’ and ascended the throne of Mughal Dynasty.

Question 4.
Give a brief idea of relation between Humayun and other rulers.
Answer:

  • When Shershah defeated Humayun, he escaped from Delhi. Hindu rulers gave shelter to Humayun.
  • Influence of contact with Hindu rulers could be seen in upbringing of Akbar.
  • Akbar was born when Humayun was in the palace of Hindu King of Amarkot.
  • Humayun regained his throne of Delhi only because Hindu rulers helped him.
  • Humayun maintained very good relations with Rajputs because he knew that without their support, he would not be able to rule India.
  • However, those rulers who did not accept his supremacy had to face Humayun in battle,
  • For example, rulers of Sisodiya of Mewar did not accept Humayun’s rule and so they had several conflicts with Humayun.

GSEB Solutions Class Class 7 Social Science Chapter 4 Mughal Empire: Establishment and Extension

Question 5.
Explain the tradition of inheriting the kingdom during the Mughal period.
Answer:

  • Generally, the Mughal kings used to appoint their successors as the kings.
  • Normally, the eldest son was appointed as a successor, while all the sons used to get equal share in the empire.
  • This system was implemented till Humayun’s period.
  • After that, all the brothers conspired for the throne.
  • They used to fight for the throne. Whoever won used to ascend the throne of Delhi.

Question 6.
Explain the hierarchy of administrative systems during the Mughal Dynasty.
Answer:

  • During the Mughal Dynasty, Subedari system was implemented.
  • Akbar had divided his kingdom into 15 sections.
  • Each section was known as ‘Suba’ or ‘Province’.
  • Sub-section was called ‘government’.
  • Sub-section of government was called ‘Parganas.
  • The head of Paragana was known as ‘Aamir’. Aamir’s used to collect the tax.
  • Villages were administered by the gram panchayats.
  • Head of the gram panchayat was called Patel, Chaudhary or Mukadam.
  • In this way, the Mughals appointed various executives for the administration of entire kingdom.

Question 7.
How can one say that Akbar was very kind and liberal towards all the religions?
Answer:

  • Akbar was the most liberal and kind among all the Mughal rulers.
  • He removed the pilgrim tax that the Hindu pilgrims had to pay.
  • Due to this, number of pilgrims increased drastically.
  • Akbar regularly attended the religious meets in the prayer hall at Sikri.
  • This prayer hall was also called discussion hall because Akbar used to discuss religious matters there.
  • Moreover, representatives of all the religions used to attend these meetings.
  • Owing to such considerate nature of Akbar towards religion, one can very well say that he was kind and liberal towards all the religions.
  • Question 8.
    Why Mewar and Delhi fought frequently? State the war preparedness of Mewar and Delhi during the Battle of Haldighati.
    Answer:
  • Mewar was ruled by Sisodiya Rajputs whereas Delhi by the Mughals.
  • Akbar wanted to capture Mewar but, Rajputs were not ready to accept the Mughal supremacy.
  • Among the Sisodiya Rajputs, Maharana Pratap fought till the end with Akbar.
  • The Battle of Haldighati is considered to be the most important battle between Akbar and Maharana Pratap.

War preparedness in the Battle of Haldighati:

  • Akbar had a well equipped huge army of lakhs of soldiers.
  • They were loaded with modern weapons, cannons and war tactics.
  • On the other hand, Maharana Pratap had a very small army of 20-22 thousand soldiers.
  • However, the soldiers were very brave.
  • Maharana Pratap’s army had an advantage of fighting from the hilly region. Also, the army was habituated to fight in hilly areas.

Question 9.
Between whom was the Battle of Haldighati fought? Describe the battle. OR Write a short note on the Battle of Haldighati.
Answer:

  • The Battle of Haldighati was fought between Akbar and Maharana Pratap.
  • Akbar had an army of lakhs of soldiers who were loaded with modern weapons and cannons.
  • On the other hand, Maharana Pratap had quite a small but very brave army of 20-22 thousand soldiers.
  • The battle was fought in hilly region and Maharana Pratap’s soldiers were quite efficient for fighting in hilly regions.
  • Maharana Pratap had a highly trained horse called Chetak.
  • Chetak was so trained that he moved anywhere as per Pratap’s will.
  • When the battle was at its peak, Maharana Pratap ordered Chetak to jump as high as the back of elephant on which the Senapati of Akbar’s army was seated.
  • When Chetak jumped, Maharana Pratap hit the Senapati with a spear but he was saved due to the howdah.
  • The Battle of Haldighati witnessed many such brave incidents of Maharana Pratap. ‘
  • It is believed that when he was injured, one of his soldiers wore the crown of Maharana Pratap to fool the Mughals.
  • Meanwhile, Chetak took Pratap away from the battlefield.

GSEB Solutions Class Class 7 Social Science Chapter 4 Mughal Empire: Establishment and Extension

Answer in one or two sentence(s)
Note: Here, answers are given in short for memorizing easily. Students must write full sentence

Question 1.
When is our National Flag unfurled at the Red Fort?
Answer:
On 15th August and 26th January.

Question 2.
Why was Ibrahim Lodi defeated? By whom?
Answer:
By Babur; because he had a well-equipped army, which had canons too while Lodi did not.

Question 3.
With whom did Babur fight in 1527? Who won?
Answer:
With Rana Sanga at Kanva; Babur won.

Question 4.
With whom did Humayun fight constantly?
Answer:
His brother Kamran and Afghan invaders.

Question 5.
Till where did Shershah extend his empire?
Answer:
Kabul to Bengal and Malwa.

Question 6.
Who was Bairam Khan?
Answer:
A faithful minister of Humayun who brought up Akbar as a guardian when Humayun passed away and also took care of the administration of Mughal Empire until Akbar grew up.

GSEB Solutions Class Class 7 Social Science Chapter 4 Mughal Empire: Establishment and Extension

Question 7.
Who was Hemu?
Answer:
The leader of Sikander Suri who tried to set up his rule over Delhi but was defeated by Akbar in the Battle of Panipat.

Question 8.
Which regions of Maharana Pratap were captured by Akbar?
Answer:
Chittor and Ranthambore.

Question 9.
Till which provinces did Akbar extend his kingdom?
Answer:
Kandhar, Kashmir, Kabul, Khandesh, Ahmed Nagar, etc.

Question 10.
What is a Suba?
Answer:
A section of a kingdom in the Mughal Era was called Suba.

Question 11.
Who were the heads of gram panchayats during the Mughal Era?
Answer:
Patel, Chaudhary, Mukadam, etc.

Question 12.
Why were pilgrim centres very crowded during the reign of Akbar?
Answer:
Because Akbar lifted the pilgrim tax.

Question 13.
Who was known as Sadra?
Answer:
The vigilance officer who looked after religious donations, charitable food, etc. during the Mughal Era.

Question 14.
Who was the leader of the royal army of the Mughals?
Answer:
Senapati

Question 15.
Which roads were constructed by Shershah?
Answer:
Roads between Agra and Barhanpur, Agra. and Marwar and Lahore and Mulan.

Question 16.
Why were there constant fights between Sisodiya Rajputs and Mughals?
Answer:
Because the Sisodiya Rajputs were not ready to accept the Mughal supremacy.

GSEB Solutions Class Class 7 Social Science Chapter 4 Mughal Empire: Establishment and Extension

Question 17.
What was the strength of the army in the Battle of Haldighati?
Answer:
Lakhs of Mughal soldiers against 20-22 thousand soldiers of Maharana Pratap.

Question 18.
How did Bhamashah help Maharana Pratap?
Answer:
By giving financial aid and helping him raise an army to fight against the Mughals.

Question 19.
What was the vow taken by Maharana Pratap?
Answer:
“Till I get back Chittor, I will not sleep on bed.”

Question 20.
Who was the biggest strength and supporter of Maharana Pratap?
Answer:
His horse Chetak.

Multiple Choice Questions

Question 1.
Babur was the King of ……………….. .
(A) Kabul
(B) Istanbul
(C) Sharjahan
(D) Abu Dhabi
Answer:
(A) Kabul

Question 2.
Babur attacked ………………………. in …………………………… C.E.
(A) Delhi, 1546
(B) Mumbai, 1546
(C) Delhi, 1526
(D) Mumbai, 1526
Answer:
(C) Delhi, 1526

Question 3.
………………………… was the last king of the Sultanate Age.
(A) Ahmedshah
(B) Ibrahim Lodi
(C) Mahmood Begada
(D) Muzaffarshah
Answer:
(B) Ibrahim Lodi

GSEB Solutions Class Class 7 Social Science Chapter 4 Mughal Empire: Establishment and Extension

Question 4.
Babur died in ……………………. .
(A) 1930
(B) 1932
(C) 1936
(D) 1940
Answer:
(A) 1930

Question 5.
………………………. ascended the throne of Delhi after Babur.
(A) Akbar
(B) Jahangir
(C) Humayun
(D) Shahjahan
Answer:
(C) Humayun

Question 6.
Humayun kept himself hidden for ………………………. years
(A) 10
(B) 12
(C) 14
(D) 15
Answer:
(D) 15

Question 7.
Akbar was born to Humayun while he was ……………………………….. in the palace of the King of
(A) Kanva
(B) Amarkot
(C) Malwa
(D) Uparkot
Answer:
(B) Amarkot

Question 8.
Shershah Suri was a/an ………………………. leader.
(A) Afghan
(B) Iranian
(C) Bengali
(D) Turkish
Answer:
(A) Afghan

Question 9.
How many times did Shershah Suri defeat Humayun?
(A) Once
(B) Twice
(C) Thrice
(D) Several
Answer:
(B) Twice

Question 10.
Suri dynasty was established in …………………………… .
(A) Malwa
(B) Agra
(C) Kashmir
(D) Delhi
Answer:
(D) Delhi

GSEB Solutions Class Class 7 Social Science Chapter 4 Mughal Empire: Establishment and Extension

Question 11.
Humayun died when Akbar was …………………….. years old.
(A) 10
(B) 13
(C) 16
(D) 19
Answer:
(B) 13

Question 12.
Akbar defeated Hemu In the Battle of ………………………. .
(A) Kanva
(B) Haldighati
(C) Buxar
(D) Panipat
Answer:
(D) Panipat

Question 13.
Who was the King of Chittor?
(A) King Udayan
(B) Maharana Pratap
(C) Chhattrapati Shivaji Maharaj
(D) Sikander Suri
Answer:
(B) Maharana Pratap

Question 14.
Salim later came to be known as ……………………… .
(A) Akbar
(B) Jahangir
(C) Aurangzeb
(D) Bahadurshah
Answer:
(B) Jahangir

Question 15.
The system of all the sons getting equal share of empire was started by …………………… .
(A) Babur
(B) Humayun
(C) Akbar
(D) Jahangir
Answer:
(A) Babur

Question 16.
Akbar divided his kingdom into ……………………………. sections.
(A) 12
(B) 15
(C) 18
(D) 21
Answer:
(B) 15

Question 17.
The head of Pargana was ……………………….. .
(A) Aamir
(B) Patel
(C) Chaudhary
(D) Mukadam
Answer:
(A) Aamir

Question 18.
……………………………… was the most tolerant and benevolent king among all the Mughal rulers.
(A) Babur
(B) Akbar
(C) Jahangir
(D) Aurangzeb
Answer:
(B) Akbar

Question 19.
Who was the revenue minister of Akbar?
(A) Todarmal
(B) Abul Fazal
(C) Abdul Rahim
(D) Mansingh
Answer:
(A) Todarmal

Question 20.
Who of these was a physician?
(A) Todarmal
(B) Birbal
(C) Tansen
(D) Hamam
Answer:
(D) Hamam

GSEB Solutions Class Class 7 Social Science Chapter 4 Mughal Empire: Establishment and Extension

Question 21.
How many gems were there in the Court of Akbar?
(A) 7
(B) 8
(C) 9
(D) 10
Answer:
(C) 9

Question 22.
What was the head of the finance department called in the Mughal Era?
(A) Diwan
(B) Baxi
(C) Kazi
(D) Kotwal
Answer:
(B) Baxi

Question 23.
Who was the head of the army of the Mughals?
(A) Kotwal
(B) Meerebahar
(C) Seriapati
(D) King
Answer:
(D) King

Question 24.
Who was Kazi?
(A) Head of revenue department
(B) Executive of law and order
(C) The Chief Judge
(D) Leader of the royal army
Answer:
(C) The Chief Judge

Question 25.
Todarmal worked for ………………………… .
(A) Humayun
(B) Shershah
(C) Akbar
(D) Both B and C
Answer:
(D) Both B and C

Question 26.
Shershah removed ………………………… .
(A) Port tax
(B) Pilgrim tax
(C) Revenue tax
(D) Octroi
Answer:
(D) Octroi

Question 27.
Who planted trees on both the sides of road?
(A) Akbar
(B) Rafla Pratap
(C) Shershah
(D) Sikander Suri
Answer:
(C) Shershah

Question 28.
The battle of Haldighati took place to capture the region of ……………………… .
(A) Hyderabaci
(B) Banaras
(C) Madras
(D) Mewar
Answer:
(D) Mewar

Question 29.
Bhamashah was a ………………………….. trader.
(A) Brahmin
(B) Jam
(C) Buddhist
(D) Vaishnav
Answer:
(B) Jam

Question 30.
Rana Pratap won back all his forts except
(A) Ranthambore
(B) Udaipur
(C) Alwar
(D) Chittor
Answer:
(D) Chittor

GSEB Solutions Class Class 7 Social Science Chapter 4 Mughal Empire: Establishment and Extension

True or False

Question 1.
Babur ended the Sultanate Age in India.
Answer:
True

Question 2.
Babur lost most of the battles he fought.
Answer:
False

Question 3.
Humayun re-established Mughal Dynasty in Delhi.
Answer:
True

Question 4.
Bairam Khan died before the Battle of Panipat took place.
Answer:
False

Question 5.
Akbar extended his empire largely during 1585 to 1605 C.E.
Answer:
True

Question 6.
Hindu rulers never helped Humayun.
Answer:
False

Question 7.
All the sons got equal share of empire during the Mughal rule.
Answer:
True

Question 8.
Abul Fazal wrote Ain-e-Akbari and Akbarnama.
Answer:
True

Question 9.
Mulla Dopiya was very clever and jolly.
Answer:
True

Question 10.
Meerebahar was one of the nine gems of Akbar’s court.
Answer:
False

Question 11.
Shershah was very liberal with his army.
Answer:
False

GSEB Solutions Class Class 7 Social Science Chapter 4 Mughal Empire: Establishment and Extension

Question 12.
Akbar set up a mint house to mint uniform silver coins.
Answer:
False

Fill in the blanks

Question 1.
Ibrahim Lodi ruled over ……………………. .
Answer:
Delhi

Question 2.
……………………. was the founder of Mughal Dynasty in India.
Answer:
Babur

Question 3.
Babur ruled in India from ……………………. to …………………………… C.E.
Answer:
1526, 1530

Question 4.
In 1527, Babur fought a battle with …………………….. .
Answer:
Rana Sanga

Question 5.
Humayun had constant fights with his brother named ……………………. .
Answer:
Kamran

Question 6.
…………………………. snatched away the kingdom from Humayun.
Answer:
Shershah

Question 7.
……………………… established Sur dynasty in Delhi.
Answer:
Shershah Suri

Question 8.
……………………… brought up Akbar and ruled on his behalf.
Answer:
Bairam Khan

Question 9.
………………………. was the leader of Sikander Suri.
Answer:
Home

Question 10.
Prince ……………………….. acquired the throne after Akbar.
Answer:
Salim

Question 11.
The ………………………….. of Mewar were against the Mughal rule.
Answer:
Sisodiya Rajputs

Question 12.
The sub-section of the Government was called ……………………… during the Mughal Era.
Answer:
Pargana

Question 13.
……………………….. collected revenue during Mughal Era.
Answer:
Aamir

Question 14.
Akbar lifted ………………… tax.
Answer:
Pilgrim

Question 15.
Akbar attended the religious meets held at …………………… .
Answer:
Sikri

Question 16.
Mansingh was the leader of the ……………………. army.
Answer:
Daksh

Question 17.
A historian named …………………… was among the nine gems of Akbar.
Answer:
Abul Fazal

Question 18.
Tansen was a ………………. .
Answer:
Singer

GSEB Solutions Class Class 7 Social Science Chapter 4 Mughal Empire: Establishment and Extension

Question 19.
Abdul Rahim wrote in ……………………….. .
Answer:
Hindi

Question 20.
Shershah ruled over Delhi for ………………………… years.
Answer:
5

Question 21.
……………………….. was the head of the government during the Mughal period.
Answer:
Faujdar

Question 22.
Akbar followed the revenue collection method introduced by …………………… .
Answer:
Shershah

Question 23.
……………………….. a Sisodiya Rajput, kept fighting with Akbar continuously till the end.
Answer:
Maharana Pratap

Question 24.
…………………………… is the most important battle between Mewar and Delhi.
Answer:
Battle of Haldighati

Question 25.
The name of Maharana Pratap’s horse was ………………………… .
Answer:
Chetak

Question 26.
…………………….. helped Maharana Pratap fight against the Mughals.
Answer:
Bhamashah

Question 27.
Shershah was well known as a ………………………. more than a warrior.
Answer:
Reformer

Activity
Choose out the correct part of the statement.

Question 1.
Babur (established/destroyed) Mughal dynasty.
Answer:
Established

Question 2.
Akbar arranged (religious meetings / followed only one religion).
Answer:
Arranged religious meetings

Question 3.
Humayun (was defeated by / defeated) Shershah.
Answer:
Was defeated by

Question 4.
Maharana Pratap was a ruler (who fought against / gave up against) Mughals.
Answer:
Who fought against

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *