GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 12 Continents: North and South America and Europe

   

Gujarat Board GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 12 Continents: North and South America and Europe Textbook Exercise Important Questions and Answers, Notes Pdf.

Gujarat Board Textbook Solutions Class 7 Social Science Chapter 12 Continents: North and South America and Europe

GSEB Class 7 Social Science Continents: North and South America and Europe Textbook Questions and Answers

1. Think and Write

Question 1.
How was America named?
Answer:
After an Italian discoverer Amerigo Vespucci.

Question 2.
There are more number of volcanoes in South America than North America. Make a list of
Volcanoes of both the continents with the help of Atlas.
Answer:
North America: Katmai, Mt. Rainier, llliamna, Mt. St. Helens, Lassen Peak, Mauna Loa, Kilavea, Paricutin, El Chichon, Coseguina, Popacatetetl. South America: Chimborazo, Cotopaxi, Villarica, etc.

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 12 Continents: North and South America and Europe

Question 3.
Make a list of waterfalls of South and North America.
Answer:
North America: Virgina Falls, Sulphide Creek Falls, Shannon Falls, Honokohau Falls, Yosemite Falls, Altered Creek Falls.
South America: Iguazu Falls, Angel Falls, Kaieteur Falls, Yumbilla Falls, Cuquenan Falls.

Question 4.
Where are the five Great Lakes situated? Make a list of them.
Answer:
In the northern part of North America – on the natural boundary between United States of America and Canada; Superior, Huron, Erie, Ontario and Michigan.

Question 5.
In which continent is Alaska situated? Which types of animals are found there?
Answer:
North America; Reindeer, seal, walrus, white bear, whale, cod, white wolf, etc.

Question 6.
Make a list of the main cities of North America and Europe.
Answer:
North America: Mexoci city, New York city, Los Angeles, Toronto, Chicago, Houston, Montreal, Ecatepec, Philadelphia, etc.
Europe: London, Berlin, Madrid, Rome, Paris, Bucharest, Vienna, Budapast, Humburg, Warsaw, Barcelona, Italy, Munich, Pragua, etc.

Question 7.
Write a short note on Amazon forest in South America.
Answer:

  • Amazon forests are located in Brazil in South America.
  • World’s longest Amazon River passes through these forests. Amazon River is 4827 km long.
  • Well-known python called ‘Anaconda’ is found in Amazon.
  • Forests of Amazon and its vegetation is a wonder.

Question 8.
Find out name of one place where there is snowfall near the Equator.
Answer:
Mt. Kilimanjaro in Tanzania, Africa

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 12 Continents: North and South America and Europe

Question 9.
What makes Europe different from the other continents of the world?
Answer:
Europe is the most densely populated continent of the world.

2. Match A with B properly. Write no of ‘B’ in the box given in ‘A’.

A B
1. Ural Mountain a. Volcano
2. Finland b. Dividing mountain
3. Suleyalma c. Land of lakes
4. Mont Blanc d. Alps Mountain Ranges

Answer:
1 – b, 2 – c, 3 – a, 4 – d

GSEB Class 7 Social Science Continents: North and South America and Europe Additional Important Questions and Answers

Question 1.
Describe the area, location and extent of the continent of North America.
Answer:
Area, location and extent of North American continent:

  • The continent of North America consists of U.S.A. (United States of America), Canada and Mexico.
  • The continent is spread over 2.44 lakh sq. km. This means it consists of 16% land area of the world.
  • The natives of North America are known as Red Indians.

Location and extent:

  • The continent lies in the western hemisphere.
  • North America extends from Arctic Ocean in the north to Panama Canal in the south.
  • The North Pole passes from the northern part of Canada.
  • The Tropic of Cancer passes through central Mexico.
  • The north-south length of the continent is 9654 km.
  • Its width is 6033 km in north Canada which reduces to 482 km. as one move from Canada to the southern end of North America.
  • Since this continent is very wide, it has four time zones or standard times.

Question 2.
Explain the physiography of North America.
Answer:
Physiography of North America:

  • The northern part of North American continent is covered with snow laden mountain regions.
  • These regions consist of Alaska in the north-west, Greenland in the north-east and the rest is Canada.
  • Alaska is the largest state of the US.
  • Due to snow, these regions are not useful for agriculture.
  • When the last Ice Age ended about 4000 years back, the glaciers melted and formed five huge lakes in North America.
  • They are collectively known as Great Lakes.
  • Five Great Lakes namely (1) Superior, (2) Huron, (3) Erie, (4) Ontario and (5) Michigan.
  • The Great-Lakes contain 1 /5th of the total surface water on earth. Hence, they form the largest freshwater system of the world.
  • North America also consists of vast plains.
  • Important rivers like Mississippi, Missouri and Mackenzie make the plains fertile. These plains are also known as ‘Plains of Prairies’.
  • These plains are world famous for their wheat production.
  • There are also two specific mountain ranges in the east and the west of the North American continent.
  • They are (1) Rockies Mountains in the west (2) Appalachian Mountains in the east.
  • Among all, Mt. McKinley is the highest peak. It lies in Alaska range.
  • Since Alaska remains covered with snow, Eskimo community of Alaska lives in special types of houses called ‘Igloo’.
  • Animals such as reindeer, seal, walrus, white bear, etc. are found in these snowy regions.

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 12 Continents: North and South America and Europe

Question 3.
Give a brief idea of the climate of North America.
Answer:
Climate of North America:

  • The regions of northern Canada, Alaska and other mountainous regions experience Tundra type of climate. This climate is too cold and dry.
  • The climate of central part of the continent is unfavorable.
  • The regions of central America and southern Mexico, which lie in southern part of North America, experience hotter temperature. The coastal area experiences moderate climate and heavy rainfall.
  • North America experiences severe cyclones in spring and summer. Such cyclones are called tornadoes.
  • Such a tornado once badly destroyed a lot of property and took lives of many people of USA.

Question 4.
Write a short note on Canada.
Answer:
Canada:

  • Canada is the largest country of the continent of North America.
  • Ottawa is its capital.
  • Montreal, Toronto, Winnipeg, Hamilton, etc. are major cities of Canada.
  • Half of Canada is made up of hard and solid mountains and groups of islands.
  • Canada has the longest coastline in the world.
  • Since the area of Canada is very large, it experiences different continental and coastal climates.
  • Most parts of Canada experience winter in summer and severe cold in winter.
  • Coniferous trees can be found in parts of Canada that experience Tundra climate. Moreover, animals such as bear, white wolf, deer, otter, beaver and reindeer are also found.
  • A variety of fishes are found in Newfoundland. This has boosted the fishing industry.
  • Canada’s rivers are famous for their Atlantic salmon fish on the east coast and Pacific salmon fish on the west coast.
  • Canada is the biggest producer of asbestos mineral in the world.
  • It is also the leading producer of nickel and platinum in the world.
  • Ice Hockey is the national game of Canada.

Question 5.
Describe about U.S.A. in detail.
Answer:
United States of America (U.S.A.):

  • U.S.A. is a federal country.
  • It is highly developed in agriculture, trade and industry.
  • Mountain range likes Rockies and Appalachian, rivers like Mississippi, Missouri, etc. and the five lakes have played a significant role in the agricultural revolution of USA.
  • USA produces large quantity of cotton, corn and wheat.
  • Availability of resources like coal, mineral oil and iron boosted the American industries.
  • America has the best transport network in the world.
  • ‘Super highways’ and ‘Freeways’ are the backbone of America’s progress.
  • The natives of America are known as Red Indians.

Question 6.
Give a brief idea of South American continent.
Answer:
South America:

  • South America is the fourth largest continent, lying in the western hemisphere.
  • It is triangular shaped.
  • It covers 13% land area of the world.
  • It consists of countries such as Argentina, Brazil, Chile, etc.
  • Inspite of large distance of this continent from other continents such as Europe, Australia and Asia, this continent has developed quite well politically, socially as well as economically.
  • The four chief physiographic divisons of South America are :
    A. Andes Mountain, B. Central plains, C. North-eastern plateaus, D. Coastal plains -» South America consists of various landscapes like Amazon, Parana-Paraguay, alluvial plain of Orinoco river, torrid forests, highlands of Patagonia and desert of Atakamana.
  • Various natural resources are obtained from the mountainous, plains and Amazon forests of South America.

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 12 Continents: North and South America and Europe

Question 7.
Give a brief idea of Andes mountains.
Answer:
Andes Mountains:

  • Andes is the world’s highest mountain range outside Asia.
  • These mountains lie in South America.
  • They start from the land of South America adjacent of Panama in the north and end at the south of Horn Mountains.
  • The mountain range is approximately 8900 km. long and is 160 to 600 km wide.
  • The snow clad mountains are 6000 m high. Some peaks are as high as 6900 m.
  • South America has more than two hundred volcanoes.
  • Aconcagua volcanic mountain is 6960 m high.
  • A country called Ecuador is considered as the home for several volcanoes. It consists of Chimborazo (inactive) and Cotopaxi (active) volcanoes.
  • Ecuador also consists of a lake called Titicaca Lake. This lake lies in Bolivia at a height of 3660 m and it is 275 m deep.
  • Andes Mountains is also origin of various rivers.

Question 8.
Give an idea of the water sources of South America.
Answer:
Water sources:

  • Most of the rivers of South America originate in Andes mountains and eastern highlands.
  • Amazon, Negro, Rongue, Modera, etc. are the main rivers of Amazon.
  • Amazon is the world’s longest river. It is 4827 km long.

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 12 Continents: North and South America and Europe

Question 9.
Write a short note on climate, vegetation and wildlife of South America.
Answer:
Climate of South America:

  • The central part of the continent of South America lies in the Torrid zone. Hence, this region experiences high temperature and frequent rainfalls throughout the year.
  • Countries such as Chile and Peru are near the Antarctica continent. Hence, they experience cold and dry climate.
  • The high peaks of Andes Mountain experience snowfall.

Vegetation:

  • The continent also consists of 21% forests and 14% grasslands of the world.
  • Countries of Brazil and Argentina have torrid evergreen forests and Pampas and Savanna grasslands. Alfalfa grass of Pampas is well-known.
  • High rainfall in regions that fall under Torrid Zone makes the laterite land of South America unfertile.
  • Regions of Chile, Peru and Colombia have terra roxa land which is suitable for coffee plantation.

Wildlife:

  • Animals like Alpaca, bikuna, lima, goats, sheep, etc. are found in South America.
  • Whale, seal, various fishes, etc. are found in its sea.

Question 10.
Describe in detail the agriculture and minerals of South America.
Answer:
Agriculture in South America:

  • South America’s 60% population is involved in agriculture. Such a large population carries out agriculture on just 4.2% agricultural land of entire continent.
  • Due to varied climate and physiography, many types of agriculture such as shift farming, plantation farming, horticulture, etc. is done.
  • Also, several types of fruits, vegetables, flowers, corn, sunflower, cocoa, coffee, etc. are grown. -» Countries namely Brazil, Columbia, Venezuela and Ecuador produce 90% of the coffee of the world.
  • Argentina and Brazil are leading producers of wheat and sugarcane respectively.

Minerals:

  • Minerals such as manganese, copper, mineral oil, tin and coal are found in South America.
  • Tin and mineral oil are found in maximum quantity.
  • Venezuela produces 4.6% mineral oil of the world.

Question 11.
Give a brief introduction of Brazil.
Answer:
Brazil:

  • Brazil is a country located in the continent of South America.
  • Brasilia is the capital of Brazil.
  • In terms of area, Brazil is the biggest country in southern hemisphere and fifth in the world.
  • It is so huge that it shares its border with every country of South America except Chile and Ecuador.
  • Its length and width are almost same.
  • Portuguese ruled over Brazil in olden times and so Brazilans speak Portuguese language.
  • Forests of Amazon and its vegetation are a wonder.
  • Well known python called ‘Anaconda’ is found in Amazon.
  • Majority of people live in east Brazil. Among them 60% iive in rural areas. However, due to industrialization and urbanization people move to urban areas.

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 12 Continents: North and South America and Europe

Question 12.
Give a brief introduction of Argentina.
Answer:
Argentina:

  • Argentina is a country located in South American continent.
  • Buenos Aires is the capital of Argentina.
  • Argentina is located near Andes Mountains.
  • Argentina is triangular shaped. It extends till Antarctica in south.
  • Its width is half of its north-south length.
  • Hot air while blowing from north to south passes over volcanoes and on reaching Argentina , becomes cold. Hence, Argentina experiences cold and dry winds.
  • Argentina mainly grows wheat and grapes.
  • Europeans can be seen in large number in Argentina.
  • 68% population of Argentina lives in cities. They mainly speak Spanish.

Question 13.
Write a note on Eurasia.
Answer:

  • Eurasia is the biggest peninsula of the world.
  • It is a huge land mass on which both Europe and Asia are located.
  • Hence, it is called Eurasia.
  • The continent of Europe is separated from Asia by Ural Mountains.

Question 14.
Write a note on agriculture in Europe.
Answer:

  • 75% people of the eastern part of Europe are involved in agriculture.
  • However, only 25% people of the western part of Europe are involved in agriculture because the western region is mountainous.
  • The colour of soil is grey in Norway and Sweden.
  • The colour of soil is dark brown in the southern part of Europe.
  • The coastal region of Middle Sea grows citrus fruits, wheat and corn.
  • Question 15.
    Write a note on the minerals of Europe.
    Answer:
  • Europe is a mineral-rich continent.
  • The western part of Ural Mountains of Europe produces 56% minerals of the world. .
  • This region mainly produces iron, coal, bauxite and potash.
  • Apart from-this, the Ruhr province of Germany produces coal.
  • The Quinoa province of Russia produces iron.
  • Therefore, the iron and steel industry has developed very well in Europe.

Question 16.
Give reason: The iron and steel industry has developed very well in Europe.
Answer:

  • Europe is a mineral-rich continent.
  • The western part of Ural Mountains of Europe produces 56% minerals of the world. .
  • This region mainly produces iron, coal, bauxite and potash.
  • Apart from-this, the Ruhr province of Germany produces coal.
  • The Quinoa province of Russia produces iron.
  • Therefore, the iron and steel industry has developed very well in Europe.

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 12 Continents: North and South America and Europe

Question 17.
Write a short note on Russia.
Answer:

  • Russia is the biggest country of the world.
  • Its capital is Moscow.
  • Russia is a country experiencing heavy cold.
  • The rivers freeze during winter.
  • Hence, only 10% of the land of Russia is suitable for agriculture.
  • On the contrary, 50% of the population of Russia is dependent on agriculture.
  • The main crop of Russia is wheat.
  • Russia produces 25% of the total wheat production of the world.

Question 18.
Write a note on England.
Answer:

  • England is located on the shores of Atlantic Ocean.
  • It is a country with modern ideology and technology.
  • Its capital is London.
  • Only 4% of England is covered with forests.
  • The main mineral of England is coal.

Climate:

  • England enjoys moderate climate even in winter due to the warm water that flows in the Atlantic Ocean.
  • As one moves from west to east England, it gets colder.

Question 19.
Write a brief note on France.
Answer:

  • France is the biggest democratic country of Europe.
  • It is hexagonal in shape.
  • The capital of France is Paris.
  • The highest peak of west Europe which is Mont Blanc (4813.2 m) is located in France.
  • Also, one of the longest rivers of Europe, Seine is located in France.
  • Seine is used as waterway.
  • France produces wheat, coal, iron, mineral oil, salt, bauxite, etc. in abundance.

Question 20.
Write a short note on Germany.
A. Location:

  • Germany is located in the middle of Europe.
  •  It shares boundaries with Netherlands, Belgium, Luxembourg, France, Switzerland, Austria, Czech Republic, Slovakia, Poland and Denmark.

B. Cities:

  • The capital of Germany is Berlin.
  • It is also its main city.
  • The other important cities of Germany are Munich, Hamburg, Frankfurt and Stuttgart.

C. Physiographic divisions:

  • Germany can be mainly divided into two physiographic divisions. They are:
    I. Snow deposited soil and sandy plains
    II. Alps Mountain Ranges
  • The main rivers of Germany are Oder, Alp and Rhine. Most of them are used as waterways.

D. Climate:

  • There is a vast difference in the climatic condition of the eastern and western part of Germany.
  • As one moves from the west to the east, the winters get colder and summers get hotter.
  • In the south of Germany, winter is moderate.

E. Vegetation:

  • The effect of climate can be seen on the vegetation of Germany.
  • Coniferous forests grow in the cold regions.
  • In the provinces with moderate climate, oak, birch, ash and beech trees grow.

F. Minerals and industry:

  • Coal and iron are obtained from Ruhr and Thyssen in Germany.
  • Germany leads the world in engineering industry.

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 12 Continents: North and South America and Europe

Answer in One or Two Sentence

Note : Here, answers are given in short for memorizing easily. Students must write full sentences.

Question 1.
What is the full form of USA?
Answer:
[United States of America.]

Question 2.
What does North America consist of?
Answer:
USA, Canada and Mexico.

Question 3.
Who are Red Indians?
Answer:
The natives of North America.

Question 4.
Where is the vast land of North America , spread?
Answer:
From the Arctic Ocean in the north to the Panama Canal in the south.

Question 5.
Which latitudes pass through North America?
Answer:
North Pole from the north of Canada and Tropic of Cancer from central Mexico.

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 12 Continents: North and South America and Europe

Question 6.
How huge is North America? Give the dimensions.
Answer:
Length – 9654 km; width – 6033 km in the north, which is reduced to 482 km in the south.

Question 7.
Which provinces fall in the northern part of North America?
Answer:
Canada, Alaska and Greenland.

Question 8.
Why is the northern part of North America not useful for agriculture?
Answer:
Because the region is full of snowy mountains.

Question 9.
Which are the main rivers of North America?
Answer:
Colorado, Mississippi, Missouri and Mackenzie.

Question 10.
What is igloo?
Answer:
A special type of house in which Eskimo community of Alaska lives.

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 12 Continents: North and South America and Europe

Question 11.
Which animals are found in Alaska?
Answer:
Reindeer, seal, walrus, white bear, white wolf, whale, cod, etc.

Question 12.
What is Tornado?
Answer:
A severe cyclone, which causes heavy destruction to people and property.

Question 13.
Which minerals are found in North America?
Answer:
Iron, coal, mineral oil, copper, gold, silver, etc,

Question 14.
Which animals are found in Canada?
Answer:
Bear, white wolf, deer, otter, beaver, reindeer and numerous fishes.

Question 15.
Which minerals are found in Canada?
Answer:
Asbestos, nickel, platinum, etc.

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 12 Continents: North and South America and Europe

Question 16.
Which are the main cities of Canada?
Answer:
Ottawa, Montreal, Toronto, Winnipeg and Hamilton.

Question 17.
Which are the main occupations of USA?
Answer:
Agriculture, trade and industry.

Question 18.
What have contributed to the Green revolution in USA?
Answer:
Rockies chain of mountains, Appalachian mountain range, Mississippi and Missouri rivers and the five Great Lakes namely Superior, Huron, Erie, Ontario and Michigan.

Question 19.
Which are the main crops of USA?
Answer:
Cotton, corn and wheat.

Question 20.
Why have industries developed on a large scale in USA?
Answer:
A. Because of easy availability of coal, mineral oil and iron. B. Due to speedy and efficient transport system.

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 12 Continents: North and South America and Europe

Question 21.
What are freeways?
Answer:
An express highway with no intersections is called…

Question 22.
Where is South America located?
Answer:
In the western hemisphere of the world.

Question 23.
Into how many physiographic divisions can South America be categorized? Which are they?
Answer:
Four; Andes Mountains, Central Plains, North Eastern plateaus and Coastal Plains.

Question 24.
Give the dimensions of the Andes Mountains.
Answer:
Length – 8900 km; width – 160 to 600 km; height – upto 6900 m.

Question 25.
How deep is Lake Titicaca?
Answer:
275 m deep.

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 12 Continents: North and South America and Europe

Question 26.
Which different physiographic regions are located in South America?
Answer:
Amazon river and forests, Parana-Paraguay, alluvial plains of River Orinoco, torrid forests, the highlands of Patagonia and the desert of Atakamana.

Question 27.
From where do most of the rivers of South America originate?
Answer:
Andes Mountains or Eastern Highlands.

Question 28.
Which are the main rivers of South America?
Answer:
Amazon, Negro, Rongue, Modera, etc.

Question 29.
What kind of climate do Chile and Peru experience?
Answer:
Cold and dry

Question 30.
Which grasslands are found in South America? In which region?
Answer:
Pampas and Savanna grasslands in Brazil and Argentina.

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 12 Continents: North and South America and Europe

Question 31.
Which animals are found in South America?
Answer:
Alpaca, bikuna, lima, various goats and sheep, whale, seal, fish, etc.

Question 32.
Which regions of South America are suitable for the plantation of coffee?
Answer:
North Chile, Peru, Columbia, Terra roxa, etc.

Question 33.
What kind of farming is practised in South America?
Answer:
Shift farming, plantation farming, horticulture, etc.

Question 34.
Which are the main crops of South America?
Answer:
Cocoa, coffee, corn, sunflower, linseed and fruits.

Question 35.
Which are the main countries of South America that produce coffee? How much coffee do they produce?
Answer:
Brazil, Columbia, Venezuela and Ecuador; 90% of the coffee of the world.

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 12 Continents: North and South America and Europe

Question 36.
Which are the main crops of Argentina and Brazil?
Answer:
Wheat and sugarcane respectively.

Question 37.
Which are the chief minerals of South America?
Answer:
Manganese, copper, mineral oil, tin and coal.

Question 38.
Which are the main transport routes of South America?
Answer:
The roadways and Trans Andian railways that link Buenos Aires and Lima.

Question 39.
Why does Brazil have an important strategic geographical location?
Answer:
Because it shares border with each and every country of South America except Chile and Ecuador.

Question 40.
Which forests of South America is well known? For what?
Answer:
Amazon forest for its vegetation and wild life.

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 12 Continents: North and South America and Europe

Question 41.
Which are the main crops of Argentina?
Answer:
Wheat and grapes.

Question 42.
What is the main language of Brazil? Why?
Answer:
Portuguese language; because Brazil was ruled over by Portuguese people in the olden times.

Question 43.
Which people are seen more in Argentina?
Answer:
Europeans

Question 44.
Which are the main rivers of Europe?
Answer:
Rhine, Volga, Danube, etc.

Question 45.
What kind of soil is found in South Europe?
Answer:
Dark brown and coarse.

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 12 Continents: North and South America and Europe

Question 46.
Where is grey coloured soil found in Europe?
Answer:
Norway and Sweden.

Question 47.
Which crops are grown on the shore of Middle Sea in Europe?
Answer:
Citrus fruits, wheat and corn.

Question 48.
How many people of Europe are involved in agriculture?
Answer:
75% of eastern Europe and 25% of western Europe.

Question 49.
Which minerals does Europe produce?
Answer:
Iron, coal, bauxite and potash.

Question 50.
What does France produce in abundance?
Answer:
Wheat, coal, iron, mineral oil, salt, bauxite, etc.

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 12 Continents: North and South America and Europe

Question 51.
With which countries does Germany share its border?
Answer:
Netherlands, Belgium, Luxembourg, France, Switzerland, Austria, Czech Republic, Slovakia, Poland and Denmark.

Question 52.
Which are the main physiographic divisions of Germany?
Answer:
A. Snow deposited soil and sandy plains, B. Alps Mountain Range.

Question 53.
Which are the main rivers of Germany?
Answer:
Oder, Elbe and Rhine.

Question 54.
Which trees grow in regions with moderate climate?
Answer:
Oak, birch, ash and beech.

Question 55.
From where are coal and iron found in Germany?
Answer:
Ruhr and Thyssen respectively.

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 12 Continents: North and South America and Europe

Question 56.
Which are the main cities of Germany?
Answer:
Munich, Hamburg, Frankfurt and Stuttgart.

Question 57.
Which are the main tourist attractions of Italy? Name any two.
Answer:
Rome and Venice.

Question 58.
Which wonder of the world is in France?
Answer:
Eiffel Tower

Question 59.
By what other name is Norway known?
Answer:
Country of the Midnight Sun.

Multiple Choice Questions

Question 1.
U.S.A. covers ……………….. % of the land area of the world.
(A) 12
(B) 18
(C) 16
(D) 22
Answer:
(C) 16

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 12 Continents: North and South America and Europe

Question 2.
The ……………………. part of America is narrow.
(A) Eastern
(B) Western
(C) Northern
(D) Southern
Answer:
(D) Southern

Question 3.
There are …………………….. time zones in North America.
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 6
Answer:
(C) 4

Question 4.
The Plains of Prairies are famous for growing …………………. .
(A) Wheat
(B) Paddy
(C) Fruits
(D) Pineapples
Answer:
(A) Wheat

Question 5.
………………. live in igloos.
(A) Red Indians
(B) Eskimos
(C) Pygmies
(D) Habsis
Answer:
(B) Eskimos

Question 6.
In the ………………… part of the continent of North America, the climate is unfavorable.
(A) Northern
(B) Eastern
(C) Southern
(D) Central
Answer:
(D) Central

Question 7.
…………………. experiences severe cyclones.
(A) Canada
(B) Illinois
(C) Alaska
(D) Texas
Answer:
(D) Texas

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 12 Continents: North and South America and Europe

Question 8.
There are …………………. Great Lakes which make a natural boundary between America and
Canada.
(A) 5
(B) 9
(C) 12
(D) Several
Answer:
(A) 5

Question 9.
The Grand Canyon is located over River ………………… .
(A) Colorado
(B) Amazon
(C) Orinoco
(D) Rongue
Answer:
(A) Colorado

Question 10.
The Popocatepetl Volcano is located in ………………….. .
(A) Mexico
(B) Alaska
(C) Canada
(D) Ottawa
Answer:
(A) Mexico

Question 11.
…………………. stands first in terms of industries in the world.
(A) Canada
(B) USA
(C) Mexico
(D) Japan
Answer:
(B) USA

Question 12.
……………… trees grow in Tundra region.
(A) Evergreen
(B) Deciduous
(C) Thorny
(D) Coniferous
Answer:
(D) Coniferous

Question 13.
Canada is the biggest producer of …………….. in the world.
(A) Nickel
(B) Platinum
(C) Asbestos
(D) Mica
Answer:
(C) Asbestos

Question 14.
……………….. is the capital of Canada.
(A) Montreal
(B) Toronto
(C) Ottawa
(D) Hamilton
Answer:
(C) Ottawa

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 12 Continents: North and South America and Europe

Question 15.
…………….. is the National Game of Canada.
(A) American football
(B) Ice hockey
(C) Rugby
(D) Hand ball
Answer:
(B) Ice hockey

Question 16.
The White House is located in ………………… .
(A) New York
(B) Los Angeles
(C) San Francisco
(D) Washington
Answer:
(D) Washington

Question 17.
South America is ………………… in shape.
(A) Rectangular
(B) Oblongular
(C) Circular
(D) Triangular
Answer:
(D) Triangular

Question 18.
South America covers ………………… % of the total land area of the world.
(A) 12
(B) 16
(C) 18
(D) 13
Answer:
(D) 13

Question 19.
Aconcagua Volcano is ……………………. m high.
(A) 8900
(B) 6960
(C) 4250
(D) 3110
Answer:
(B) 6960

Question 20.
The desert of ………………. is located in South America.
(A) Patagonia
(B) Atakamana
(C) Parana-Paraguay
(D) Orinoco
Answer:
(B) Atakamana

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 12 Continents: North and South America and Europe

Question 21.
The world’s longest river is ………………… .
(A) Nile
(B) Amazon
(C) Colorado
(D) Orinoco
Answer:
(B) Amazon

Question 22.
Amazon River covers a distance of ……………….. km.
(A) 3120
(B) 4827
(C) 9192
(D) 6321
Answer:
(B) 4827

Question 23.
The central part of the continent of America falls in the ……………….. zone.
(A) Torrid
(B) Temperate
(C) Frigid
(D) Equatorial
Answer:
(A) Torrid

Question 24.
……………….. is the neighbor of South America.
(A) Australia
(B) Europe
(C) Asia
(D) Antarctica
Answer:
(D) Antarctica

Question 25.
The Alfalfa grass of ………………… is well known.
(A) Patagonia
(B) Savanna
(C) Pampas
(D) Parana-Paraguay
Answer:
(C) Pampas

Question 26.
……………… % of the population of South America is involved in agriculture.
(A) 50
(B) 60
(C) 70
(D) 80
Answer:
(B) 60

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 12 Continents: North and South America and Europe

Question 27.
………………….. % land of South America is occupied by farming.
(A) 3.1
(B) 8.6
(C) 4.2
(D) 5.7
Answer:
(C) 4.2

Question 28.
South America makes …………………. % coffee of the world.
(A) 80
(B) 70
(C) 90
(D) 60
Answer:
(C) 90

Question 29.
4.6% of the mineral oil of the world is obtained from ……………….. .
(A) Brazil
(B) Columbia
(C) Venezuela
(D) Ecuador
Answer:
(C) Venezuela

Question 30.
Waterways are a boon for country like …………………. .
(A) England
(B) Scotland
(C) Japan
(D) Nepal
Answer:
(C) Japan

Question 31.
………………. is the biggest country of the southern hemisphere.
(A) USA
(B) Mexico
(C) Brazil
(D) West Indies
Answer:
(C) Brazil

Question 32.
Brazil is the ……………….. largest country of the world.
(A) 3rd
(B) 5th
(C) 9th
(D) 7th
Answer:
(B) 5th

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 12 Continents: North and South America and Europe

Question 33.
The …………………. once ruled over Brazil.
(A) British
(B) French
(C) Dutch
(D) Portuguese
Answer:
(D) Portuguese

Question 34.
Brazil shares its border with ………………… .
(A) Chile
(B) Ecuador
(C) Both of these
(D) None of these
Answer:
(D) None of these

Question 35.
Maximum number of people of Brazil live in the …………………… part of the country.
(A) Eastern
(B) Western
(C) Northern
(D) Southern
Answer:
(A) Eastern

Question 36.
………………….. % of the population of Brazil lives in rural areas.
(A) 30
(B) 50
(C) 60
(D) 70
Answer:
(C) 60

Question 37.
Argentina is …………………. in shape.
(A) Circular
(B) Semi-circular
(C) Triangular
(D) Triangular
Answer:
(D) Triangular

Question 38.
Most people of Argentina speak …………………… .
(A) Dutch
(B) French
(C) Spanish
(D) German
Answer:
(C) Spanish

Question 39.
………………… is the largest fresh water lake in the world.
(A) Ladoga
(B) Titicaca
(C) Chimborazo
(D) Cotopaxi
Answer:
(A) Ladoga

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 12 Continents: North and South America and Europe

Question 40.
What is the population of Europe?
(A) 64 cr
(B) 79 cr
(C) 96 cr
(D) 110 cr
Answer:
(A) 64 cr

Question 41.
What is the colour of the soil of Norway and Sweden?
(A) Red
(B) Grey
(C) Dark Brown
(D) Black
Answer:
(B) Grey

Question 42.
The western part of Europe is …………………… region.
(A) Desert
(B) Plateau
(C) Mountainous
(D) Snow-clad
Answer:
(C) Mountainous

Question 43.
…………………. % people of western Europe is involved in agriculture.
(A) 25
(B) 35
(C) 40
(D) 50
Answer:
(A) 25

Question 44.
The western part of Ural Mountains of Europe produces ……………….. % minerals of the world.
(A) 65
(B) 56
(C) 54
(D) 45
Answer:
(B) 56

Question 45.
Among all the continents …………….. is the most densely populated.
(A) North America
(B) Africa
(C) Europe
(D) Asia
Answer:
(C) Europe

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 12 Continents: North and South America and Europe

Question 46.
…………….. is the largest country of the world.
(A) Russia
(B) China
(C) India
(D) Mexico
Answer:
(A) Russia

Question 47.
What is the main crop of Russia?
(A) Paddy
(B) Wheat
(C) Maize
(D) Millet
Answer:
(B) Wheat

Question 48.
………………… % of the total production of wheat of the world is produced in Russia.
(A) 25
(B) 35
(C) 40
(D) 55
Answer:
(A) 25

Question 49.
The main mineral of England is ………………… .
(A) Iron
(B) Coal
(C) Bauxite
(D) Potash
Answer:
(B) Coal

Question 50.
…………………. % of the land of England is covered by forest.
(A) 44
(B) 12
(C) 36
(D) 4
Answer:
(D) 4

Question 51.
England is located near ………………….. .
(A) Pacific Ocean
(B) Indian Ocean
(C) Atlantic Ocean
(D) Arctic Ocean
Answer:
(C) Atlantic Ocean

Question 52.
France is ……………….. in shape.
(A) Rectangle
(B) Triangle
(C) Flexagonal
(D) Round
Answer:
(C) Flexagonal

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 12 Continents: North and South America and Europe

Question 53.
………………… is the biggest democratic country of Europe.
(A) Russia
(B) England
(C) France
(D) Germany
Answer:
(C) France

Question 54.
Mont Blanc is ……………… m high.
(A) 4813.2
(B) 4460.8
(C) 4729.7
(D) 4940.6
Answer:
(A) 4813.2

Question 55.
The longest river of France is ……………….. .
(A) Rhine
(B) Volga
(C) Danube
(D) Seine
Answer:
(D) Seine

Question 56.
What is the capital of Germany?
(A) Paris
(B) Berlin
(C) London
(D) Frankfurt
Answer:
(B) Berlin

Question 57.
The ………………. mountain ranges are located in Germany.
(A) Alps
(B) Andes
(C) Rockies
(D) Appalachian
Answer:
(A) Alps

Question 58.
The winter is moderate in ……………….. Germany.
(A) East
(B) West
(C) North
(D) South
Answer:
(D) South

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 12 Continents: North and South America and Europe

Question 59.
The Eiffel Tower is located in ………………. .
(A) France
(B) Germany
(C) Italy
(D) England
Answer:
(A) France

Question 60.
Coniferous forests grow in …………… region.
(A) Coastal
(B) Desert
(C) Hot
(D) Cold
Answer:
(D) Cold

Fill in the blanks

1. North America is spread over ………………. sq. km.
Answer:
2.44 lakh

2. The natives of North America are known as …………………. .
Answer:
Red Indians

3. ………………… discovered America.
Answer:
Christopher Columbus

4. Amerigo Vespucci was from ……………….. .
Answer:
Italy

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 12 Continents: North and South America and Europe

5. ……………….. passes from Canada.
Answer:
North Pole

6. ………………….. passes from central Mexico.
Answer:
Tropic of Cancer

7. Wheat grown in the ………………. of North America is world famous.
Answer:
Plains of Prairies

8. ………………… is the highest peak of North America.
Answer:
Mt. McKinley

9. Mt. McKinley is in …………………. .
Answer:
Alaska

10. The Eskimos live in ………………. .
Answer:
Igloo

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 12 Continents: North and South America and Europe

11. ………………….is the biggest continent of the northern hemisphere.
Answer:
North America

12. Numerous types of fish are found from ………………… in Canada.
Answer:
Newfoundland

13. South America is the ……………………. largest continent in the western hemisphere of the world.
Answer:
4th

14. ………………….. lake is located in Bolivia in South America.
Answer:
Titicaca

15. The highlands of ………………. are located in South America.
Answer:
Patagonia

16. There are ……………….. % forests of the world in South America.
Answer:
21

17. There are ……………….. % grasslands of the world in South America.
Answer:
14

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 12 Continents: North and South America and Europe

18. The …………………. grass of Pampas is well known.
Answer:
Alfalfa

19. ……………….. canal is a blessing for South America.
Answer:
Panama

20. A python named …………………. is found in South America.
Answer:
Anaconda

21. The capital of Brazil is ……………….. .
Answer:
Brasilia

22. Argentina is situated near ……………….. mountains.
Answer:
Andes

23. …………………… % people of Argentina live in cities.
Answer:
68

24. The capital of Argentina is ……………….. .
Answer:
Buenos Aires

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 12 Continents: North and South America and Europe

25. Europe is separated from Asia by ……………… mountains.
Answer:
Ural

26. Europe is spread over ……………… sq km.
Answer:
1.06 crore

27. The soil of South Europe is ………………. in colour.
Answer:
Dark brown

28. ………………….. % of people of eastern Europe are involved in agriculture.
Answer:
75

29. Coal is obtained from ………………… province of Germany.
Answer:
Ruhr

30. Iron is obtained from ………………. province of Russia.
Answer:
Quinoa

31. ………………… was the first lady to step on the North Pole.
Answer:
Mrs. Preeti Sengupta

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 12 Continents: North and South America and Europe

32. ………………. is the capital of Russia.
Answer:
Moscow

33. ………………… % people of Russia are involved in agriculture.
Answer:
50

34. ………………… is the capital of France.
Answer:
Paris

35. ………………….. is the highest peak of Europe.
Answer:
Mont Blanc

36. Germany leads the world in ……………….. industry.
Answer:
Engineering

37. Only ………………. % land of Europe and Russia is suitable for agriculture.
Answer:
10

38. Chile, Peru, Colombia, etc. are suitable for growing …………………….. .
Answer:
Coffee

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 12 Continents: North and South America and Europe

39. The ……………….. jungle of Brazil is very famous.
Answer:
Amazon

40. …………………. is the biggest peninsula of the world.
Answer:
Eurasia

True or False

1. The world is divided into 6 continents.
Answer:
False

2. India has one time zone whereas North America has four.
Answer:
True

3. Hardly anything is produced in Alaska.
Answer:
True

4. The Great lakes are formed of seven huge lakes.
Answer:
False

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 12 Continents: North and South America and Europe

5. Mt. Mckinley is the highest peak of south America.
Answer:
False

6. Ottawa is the capital of the largest country of North America.
Answer:
True

7. India: Hockey; Canada: Ice Hockey.
Answer:
True

8. America is a North America country.
Answer:
False

9. Aconcagua volcanic mountain is the highest volcanic mountain of South America.
Answer:
True

10. Cotopaxi = Inactive, Chimborazo = Active.
Answer:
False

11. Pampas is a grassland.
Answer:
True

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 12 Continents: North and South America and Europe

12. Brazil is so huge that it shares its border with every country of South America except Chile.
Answer:
False

13. Shape of Argentina is like the shape of lower half of India.
Answer:
True

14. Only 25% population of Western Europe is involved in agriculture because of extreme weather conditions.
Answer:
False

15. Canada: largest country of North America; Brazil: largest country of South America.
Answer:
True

16. In terms of democracy, France is to Europe, what India is to world.
Answer:
True

17. Canada – Ottawa; France – Siene; Russia – Moscow.
Answer:
False

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 12 Continents: North and South America and Europe

Match the Following

A B
1. Statue of Liberty a. Mexico
2. Volcano Popocatetetl b. Brazil
3. Lake Titicaca c. United States of America
4. Amazon forests d. Norway
5. Sun of Midnight e. Italy
6. Rome and Venice f. Bolivia
h. Sweden
i. France

Answer:
1 – c, 2 – a, 3 – f, 4 – b, 5 – d, 6 – e

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *