GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 1 Medieval Gujarat

   

Gujarat Board GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 1 Medieval Gujarat Textbook Exercise Important Questions and Answers, Notes Pdf.

Gujarat Board Textbook Solutions Class 7 Social Science Chapter 1 Medieval Gujarat

GSEB Class 7 Social Science Medieval Gujarat Textbook Questions and Answers

Let us learn.

Question 1.
Vanraj Chawda had to build a new city.
Answer:

  • Initially, Chavda Dynasty ruled over Panchaser region.
  • The king of Chavda Dynasty died in the Battle of Jaishikari. His kingdom got ruined.
  • Hence, later his son Vanraj Chavda regained the ruined kingdom.
  • After regaining the kingdom, he had to set-up capital for the kingdom.
  • So, he chose Anhilwad Patan as the new capital of Chavda Dynasty.

Question 2.
The Solanki period is known as a golden period of Gujarat.
Answer:

  • Solankis were brave, intelligent, worshippers of knowledge and always in favour of public welfare.
  • Solankis, with the help of great scholar Hemchandracharya, gave several literary works to Gujarat.
  • Jainism in Gujarat grew vastly under Hemchandracharya.
  • King Kumarpal gave the fine ideals of Ahinsa, Laxmi and Saraswati.
  • Even the queens of the Solanki period were brave and fond of architecture. ,
  • They built several step-wells and lakes such as Rani-ki-Vav, Munsar Lake, Malay Lake, etc. for public welfare.
  • Owing to several such great contributions of Solankis. it is said that the Solanki period is known as the Golden period of Gujarat.

Question 3.
Vastupal and Tejpal were good ministers.
Answer:
Yes, Vastupal and Tejpal were good ministers. They were both brothers and sons of Aashraj and Kumardevi. … And later on, after passing through some circumstances, both of them also became the ministers on the court of the King Veerdhaval Both of them were pious, intelligent and believe in virtues only.
Explanation: hope it helps you pls follow me and Mark me as brainiest.

GSEB Solutions Class Class 7 Social Science Chapter 1 Medieval Gujarat

Question 4.
Minal Devi was an ideal queen.
Answer:

  • Queen Minaldevi was always in the favor of public welfare.
  • She waived off pilgrim tax so that people could carry out pilgrimages easily.
  • She also constructed a lake called Malay Lake in Dholka and Munsar Lake in Viramgam.
  • Thus, Queen Minaldevi displayed sound characteristics of putting people of kingdom first.
  • Hence. Queen Minaldevi can be considered as an ideal queen.

Question 5.
Naikidevi was a heroic lady.
Answer:

  • Queen Naikidevi was the wife of King Ajaypal.
  • After Ajaypal’s death, his son was too young to sit on the throne. So Naikidevi took the rule in her hands.
  • When Shahabuddin Ghori crossed the desert and attacked Gujarat, Naikidevi tied her son on her back and fought Ghori with her army.
  • She bravely defeated him and drove Ghori away.

Discuss.

Question 1.
Why was the procession of Siddhhem Shabdanushasan’ carried out on an elephant?
Answer:

  • Great scholar Hemchandracharya compiled a book on grammar called Siddhem Shabdanusashan.
  • This was a great literary work.
  • Hence, to respect it, King Jaysinh and Hemchandracharya placed this book on the elephant and took out a grand procession.

Question 2.
Why was the new city established by Vanraj Chavda named as Anhilwad Patan?
Answer:

  • It is believed that Vanraj Chavda’s friend Anil helped him to regain his father’s lost kingdom.
  • Hence, when Vanraj announced Patan as his new capital, he named it Anhilwad Patan in honour of his friend Anil.

Question 3.
Why did Minaldevi waive the pilgrim tax?
Answer:

  • Queen Minaldevi was the mother of King Siddhraj Jaysinh.
  • She was always in favour of public welfare.
  • She waived off pilgrim tax.
  • She also constructed a lake called Malay Lake in Dholka and Munsar lake in Viramgam.

Question 4.
Why was the capital shifted from Anhilwad Patan to Ahmedabad?
Answer:

  • After the Solanki Dynasty, Vaghela Dynasty ruled over Gujarat.
  • Allauddin Khilji, an invader defeated Karandev Vaghela, the last ruler of Vaghela Dynasty and ended the Rajput Age in Anhitwad Patan.
  • After the Vaghelas, for a long period, Anhilwad Patan remained as the capital of Gujarat for namesake.

Then, in 1411 CE., Ahmedshah of Suitanate Era established a new city called Ahmedabad and made it the capital of Gujarat. Patan, the old capital, was now made the headquarter of Subagiri (District). Sultans then ruled over Gujarat during 15th and 16th century.

GSEB Solutions Class Class 7 Social Science Chapter 1 Medieval Gujarat

Give an introduction about.

Question 1.
Anhilwad Bharwad
Answer:
Anhilwad Patan:
Arihilwad (or Anhilpur) Patan was the capital for all the three Rajput dynasties namely the Chavda, Solanki and Vaghela.
It is believed that it was known as Anhilwad in honour of King Vanraj Chavda’s friend Anhil who helped him to regain his father’s lost kingdom.

Question 2.
Minal Devi
Answer:
Minaldevi:

  • Queen Minaldevi was the mother of King Siddhraj Jaysinh.
  • She was always in favour of public welfare.
  • She waived off pilgrim tax.
  • She also constructed a lake called Malay Lake in Dholka and Munsar lake in Viramgam.

Question 3.
Hemchandracharya
Answer:
Hemchandracharya:

  • Hemchandracharya was a great Jam scholar.
  • He compiled a book on grammar called Siddhem Shabdanushasan.
  • This work was a great literary work.
  • Under him, Jainism spread widely in Gujarat.

Question 4.
Kumarpal
Answer:
Kumarpal:

  • Kumarpal was a great Solanki king.
  • During the rule of King Kumarpal, Gujarat’s prosperity was at its peak.
  • During his rule, Anhilwad Patan was flooded with non-violence (ahinsa), prosperity (Laxmi) and education (Saraswati).

Question 5.
Naikidevi
Answer:
Naikidevi:

  • Queen Naikidevi was the wife of King Ajaypal.
  • She was a very brave queen.
  • When Shahabuddin Ghori attacked Gujarat, Naikidevi tied her son on her back, bravely fought Ghori and drove him away.

GSEB Solutions Class Class 7 Social Science Chapter 1 Medieval Gujarat

Question 6.
Bhimdev Solanki
Answer:
Bhimdev Solanki:
Bhimdev Solanki was a great ruler of Solanki dynasty. He is most powerful ruler of the Solanki dynasty.

Question 7.
Queen Udaymati
Answer:

  • Queen Udaymati constructed a step-well for providing water to the people. It was known as Rani-ki-Vav i.e Queens step well.
  • The stepwell is seven storied and is an unparallel example of art and architecture.
  • The artistic idols engraved in the well display the glory of Solanki Dynasty.

Question 8.
Raikaran Vaghela
Answer:
Karandev Vaghela:

  • Karandev was the last emperor of Vaghela Dynasty.
  • He was defeated by Allauddin Khilji and with this, the Rajput Age ended in Gujarat.

Activity

Make a list of cities/villages whose original names have been altered to form ‘new’ names in current times. Gather in formation about them.

Things to know

Year of Establishment of Patan

  • According to the text, ‘Dharmaran, Patan was established in 802 Vikram Samvat (746 C.E.).
  • According to a handwritten memoir -‘Rajvanshavali’(List of Descendents Chronologically), Pa tan was established in 802 Vikram Sam vat (746 C.E.).
  • Even today, the year of establishment engraved on the Ganpati idol at Ganpatipol is 802 Vikram Sam vat (746 C.E.).

Think

In the olden days, people constructed step wells, ponds and wells. Now, dams are constructed. Why is it so?

GSEB Solutions Class Class 7 Social Science Chapter 1 Medieval Gujarat

GSEB Class 7 Social Science Medieval Gujarat Additional Questions and Answers

Question 1.
What is Medieval Age? Which dynasties ruled over Gujarat in the Medieval Age? Also, name the capital of their kingdoms.
Answer:
Medieval Age:
In India, the period between 8th to 13th century is known as the Early Medieval Age.
Rajputs ruled during this period in Gujarat and so this period is also called Rajput Age.

Dynasties in Gujarat:
During the Medieval Age, three dynasties ruled Gujarat between 746 C.E. to 1304 C.E. i.e. for about 560 years.
These three dynasties were
(I) Chavda Dynasty,
(II) Solanki (Chalukaya) Dynasty and
(III) Vaghela Dynasty.
The rulers of all these dynasties were Rajputs.

Capital:
Anhilpur Patan, also known as Anhilwad Patan, was the capital of kingdoms of all these dynasties.

Question 2.
Give a brief introduction of the Chavda Dynasty.
Answer:
Chavda Dynasty:

  • Chavda Dynasty ruled over Gujarat during the Medieval Age.
  • Anhilpur (or Anhilwad) Patan was the capital of its kingdom.
  • The Chavdas ruled over Panchaser region.
  • The King of Chavda Dynasty, Jaishikhari, died in a battle and became a martyr.
  • Later, his son Vanraj Chavda regained the ruined kingdom of Chavda Dynasty and set up its capital in Anhilwad Patan on the banks of river Saraswati.
  • It is believed that Vanraj’s friend Anil helped him regain his father’s lost kingdom and so Vanraj renamed the capital of his kingdom Patan as Anhilwad Patan.
  • The Chavda Dynasty ruled for 196 years in Gujarat.

Question 3.
Give an idea of the Solanki Kings and their greatness.
Answer:

  • After the Chavda Dynasty, the Solanki Dynasty came into power in Gujarat.
  • Solanki kings were Rajputs. So they were known for their bravery.
  • Among them, Mulraj Solanki, Bhimdev, Siddhraj Jaysinh, Kumarpal, etc. were quite brave and famous.
  • Under Jaysinh, Anhilwad Patan became the main centre of education. It also came to be known as ‘Vidhya Dham’.
  • During the rule of Siddhraj Jaysinh, there lived a very famous Jain scholar called Hemchandracharya.
  • Jayasinghe proposed Hemchandracharya to prepare a book on grammar called ‘Siddhem Shabdanusashan’.

This was a great work of Hemchandracharya. When the book was compiled, it was respectfully placed on an elephant’s back and a procession was taken out in whole kingdom to honour the book. Both, the king and Hemchandracharya walked along with the procession.

  • It was the first event in which a literary book was given so much respect.
  • Siddhraj Jaysinh also constructed Sahastraling Lake in Patan.
  • During the rule of King Kumarpal, Gujarat’s prosperity was at its peak.
  • During his rule, Anhilwad Patan was flooded with non-violence (ahinsa), prosperity (Laxmi) and education (Saraswati).
  • All the six rulers of Solanki Dynasty later became hermits (saints).

GSEB Solutions Class Class 7 Social Science Chapter 1 Medieval Gujarat

Question 4.
Give a brief idea of brave queens of Solanki Dynasty.
Answer:
The queens of Solanki Dynasty were brave and great.
(I) Queen Udaymati :

  • Queen Udaymati constructed a step-well for providing water to the people. It was known as Rani-ki-Vav i.e. Queen’s step well.
  • The stepwell is seven storied and is an unparallel example of art and architecture.
  • The artistic idols engraved in the well display the glory of the Solanki Dynasty.

(II) Queen Minaldevi :

  • She was always in favour of public welfare.
  • She was the mother of Siddhraj Jaysinh.
  • She waived off pilgrim tax.
  • She also constructed a lake called Malav Lake in Dholka and Munsar Lake in Viramgam.

(III) Queen Naikidevi:

  • Queen Naikidevi was the wife of King Ajaypal.
  • After Ajaypal’s death, his son was too young to sit on the throne. So Naikidevi took the rule in her hands.
  • When Shahabuddin Ghori crossed the desert and attacked Gujarat, Naikidevi tied her son on her back and fought Ghori with her army.
  • She bravely defeated him and drove Ghori away.

Question 5.
How did Rajput Age end in Gujarat? Who ruled Gujarat after Rajputs?
Answer:

  • After the Solanki Dynasty, Vaghela Dynasty ruled over Gujarat.
  • Allauddin Khilji, an invader defeated Karandev Vaghela, the last ruler of Vaghela Dynasty and ended the
  • Rajput Age in Anhilwad Patan.
  • After the Vaghelas, for a long period, Anhilwad Patan remained as the capital of Gujarat for namesake.
  • Then, in 1411 C.E., Ahmedshah of Sultanate Era established a new city called Ahmedabad and made it the capital of Gujarat. Patan, the old capital, was now made the headquarter of Subagiri (District).

Sultans then ruled over Gujarat during 15th and 16th century.

Question 6.
How was the kingdom administered during the Solanki Dynasty?
Answer:

  • In Solanki Dynasty, the king held the supreme power.
  • The entire administration was divided into several departments.
  • These departments were looked after by various ministers.
  • The main minister was known as Mahamatya. He looked after the finance department (Shreekaran).

Question 7. When did Sultanate Era begin in Gujarat? Name a few noteworthy sultans.
Answer:

  • In 1411 C.E., Ahmedshah of Sultanate Era established a new city called Ahmedabad and made it the capital of Gujarat.
  • Sultans then ruled over Gujarat during the 15th and 16th century.
  • During this period, sultans like Ahmedshah, Mohammed Begada and Muzaffarshah ruled over Gujarat.

Question 8.
Write a short note on temples and religions of Gujarat during the Solanki period.
Answer:

  • Somnath Temple, which is a temple of Lord Shiva, was the main temple of worship during the Solanki period. Hence, majority people followed Shaivism.
  • Similarly, Dwarka Temple, which is a temple of Lord Krishna, was the main temple of worship for Vaishnav community.
  • Impact of Buddhism reduced and Jainism increased during the Medieval Age.
  • Hence, many great Jain temples were constructed during that period.
  • Gujarat witnessed a tremendous progress in architecture, sculpture and painting.
  • Rajasthani touch could be seen in the architecture of that age.

The Sun Temple of Modhera built in 11th century, Vimala Vasahi temple of Abu constructed in 11th century, Rudramahalaya of 12th century, renovated Somnath temple of 12th century, Jain temples of Delwara, Abu constructed in 13th century, etc. are among the architectures that have attained important place in architecture of India.

GSEB Solutions Class Class 7 Social Science Chapter 1 Medieval Gujarat

Question 9.
Give an idea of architecture apart from temples and the literary works of Gujarat.
Answer:
Over and above temples of Gujarat, other architectural works like ponds, lakes, forts, entrances and torans were also quite famous.
Kirti Toran of Vadnagar is quite famous.
A lot of Jain literary work was done during the Solanki period.
During that period, manuscripts of literary works were mainly written on Tadpatra.
Tadpatras were 2-3 feet palm leaves and 2″ to 3″ broad. Margins were drawn on all four sides and then writing or drawing was done on them.

Answer in one or Two Sentence(s)
[Note: Here, answers are given in short for memorizing easily. Students must write full sentences.]

Question 1.
Which Rajput dynasties ruled over Gujarat?
Answer:
Chavda, Solanki and Vaghela.

Question 2.
By what name is Anhilwad known today?
Answer:
Anawada; West of Patan

Question 3.
Where is it located?
Answer:
In the memory of King ‘.inraj Chavdas best Mend, Anil.

GSEB Solutions Class Class 7 Social Science Chapter 1 Medieval Gujarat

Question 4.
Who were the great rulers of Solanki Dynasty?
Answer:
Mulraj Solanki, Bhimdev, Siddhraj Jaysinh and Kumarpal.

Question 5.
By what name was Anhilwad Patan known as in the reign of Siddhraj Jaysinh? Why?
Answer:
Vidhya Dham; because ¡t was the main centre of education.

Question 6.
What did Hemchandracharya write?
Answer:
A grammar book called Siddhhem Shabdanusashan.

Question 7.
What makes the rulers of Solanki Dynasty great?
Answer:
All the rulers renounced their crowns and became saints.

Question 8.
Why is Rani-ki Vav famous?
Answer:
For its extraordinary art and architecture and artistic idols engraved in its well.

Question 9.
What did Queen Minaldevi construct?
Answer:
A. Malay Lake in Dholka,
B. Munsar Lake in Viramgamj

Question 10.
Which brave and heroic woman’s history is associated with Anhilwad Patan?
Answer:
Queen Naikidevi.

Question 11.
How did Queen Naikidevi fight with Shahbuddin Ghori? What was the result?
Answer:
By tying her son on her back and leading the army of Gujarat bravely; Shahbuddin Ghori was defeated

Question 12.
Who brought an end to the Rajput rule in Gujarat? How?
Answer:
Allauddin KhiIji; by defeating Karandev Vaghela.

GSEB Solutions Class Class 7 Social Science Chapter 1 Medieval Gujarat

Question 13.
Who established Ahmedabad? When?
Answer:
Ahmedshah – the King of Sultanate Era, in 1411.

Question 14.
Name a few rulers of the Sultanate Era.
Answer:
Ahmedshah, Mahmud Begada and Muzaffarshah.

Question 15.
Who was called Mahamatya?
Answer:
The main minister of the Kings of Solanki Era who looked after the finance department.

Question 16.
Define: Mandal.
Answer:
The major part of the administration of the kingdom of Solanki Era was called ……………… .

Question 17.
What was called as Pathak?
Answer:
The sub-section of Mandai was called Pathak.

Question 18.
Enlist a few Mandais that existed in the Solanki Era.
Answer:
Kutch Mandvi, Saurashtra Mandai, Khetak Mandai, Laat Mandai, Medpaat Mandai, etc.

Question 19.
What were the kings of Solanki Era fond of?
Answer:
Art, architecture, scripture and painting.

Question 20.
Which different architectural works were carried out during the Solanki Era?
Answer:
Temples, ponds, lakes, forts, entrances and torans.

Question 21.
Define:Tadpatra.
Answer:
Tadpatras were 2-3 feet long palm leaves and 2” to 3″ broad, Margins were drawn on all four sides and then writing or drawing was done on them.

Question 22.
In which languages were books written in Ahmedabad?
Answer:
Persian and Gujarati.

GSEB Solutions Class Class 7 Social Science Chapter 1 Medieval Gujarat

Question 23.
When were mosques built in Gujarat?
Answer:
During the Sultanate and Mughal Eras.

Question 24.
How can we know about the history of kings and their kingdoms?
Answer:
Through architecture and literature written during that era.

Question 25.
Why did Minaldevi waive off the pilgrim tax?
Answer:
So that people could easily go to pilgrimages.

Question 26.
Which Jam epic was written during the Sdanki Era?
Answer:
Dwayashray Granth

Multiple Choice Questions

Question 1.
The Chavda Dynasty ruled over ………………………. .
(A) Modhera
(B) Panchaser
(C) Viramgam
(D) Vadnagar
Answer:
(B) Purchaser

Question 2.
Purchaser was located on the banks of river …………………… .
(A) Saraswati
(B) Sabarmati
(C) Mahi
(D) Vishwamitri
Answer:
(A) Saraswati

Question 3.
Chavda dynasty ruled over Gujarat for …………………….. years.
(A) 98
(B) 112
(C) 217
(D) 196
Answer:
(D) 196

GSEB Solutions Class Class 7 Social Science Chapter 1 Medieval Gujarat

Question 4.
Hemchandracharya was well-known during the reign of ………………………. .
(A) Mulraj Solanki
(B) Bhimdev
(C) Siddhraj Jaysinh
(D) Kumarpal
Answer:
(C) Siddhraj Jaysinh

Question 5.
Patan was established in …………………… C.E.
(A) 746
(B) 779
(C) 782
(D) 793
Answer:
(A) 746

Question 6.
The rulers of the………………………………. dynasty renounced their crowns to become hermits (saints).
(A) Chavda
(B) Solanki
(C) Vaghela
(D) Sultan
Answer:
(B) Solanki

Question 7.
Who constructed a stepwell in Patan?
(A) Queen Udaymati
(B) Queen Minaldevi
(C) Queen Naikidevi
(D) Both A and B
Answer:
(A) Queen Udaymati

GSEB Solutions Class Class 7 Social Science Chapter 1 Medieval Gujarat

Question 8.
Queen ……………………… was the mother of Siddhraj Jaysinh.
(A) Udaymati
(B) Naikidevi
(C) Minaldevi
(D) Bhanumati
Answer:
(C) Minaldevi

Question 9.
Select the incorrect ……………………….. pair.
(A) Rani-ki Vav : Patan
(B) Malav Lake : Dholka
(C) Munsar Lake : Viramgam
(D) Shahastraling Lake : Siddhpur
Answer:
(D) Shahastraling Lake: Siddhpur

Question 10.
Ajaypal was the …………………….. of Queen Naikidevi.
(A) Son
(B) Husband
(C) Father
(D) Father-in-law
Answer:
(B) Husband

Question 11.
……………………. attacked Gujarat in the reign of Queen Naikidevi.
(A) Allauddin Khilji
(B) Ahmedshah
(C) Shahbuddin Ghori
(D) Babur
Answer:
(C) Shahbuddin Ghori

Question 12.
Select the correct chronological order (the order in which these dynasties ruled over Gujarat).
(A) Solanki, Mughal, Chavda, Sultan, Vaghela
(B) Vaghela, Solanki, Chavda, Mughal, Sultan
(C) Chavda, Solanki, Vaghela, Sultan, Mughal
(D) Sultan, Chavda, Mughal, Vaghela, Solanki
Answer:
(C) Chavda, Solanki, Vaghela, Sultan, Mughal

Question 13.
When was Ahmedabad established?
(A) 1411
(B) 1473
(C) 1462
(D) 1429
Answer:
(A) 1411

GSEB Solutions Class Class 7 Social Science Chapter 1 Medieval Gujarat

Question 14.
The Mughal Dynasty was established in Gujarat in the beginning of ……………… th century.
(A) 15
(B) 16
(C) 17
(D) 18
Answer:
(C) 17

Question 15.
……………………………. was the main centre of Shaivism.
(A) Somnath
(B) Dwarka
(C) Shatrunjaya
(D) Vallabhipur
Answer:
(A) Somnath

Question 16.
Dwarka was the main centre of ………………………….. .
(A) Jams
(B) Shaivas
(C) Vaishnavs
(D) Shudras
Answer:
(C) Vaishnavs

Question 17.
The Medieval Era saw the rise of …………………………… .
(A) Shaivism
(B) Buddhism
(C) Jainism
(D) Islam
Answer:
(C) Jainism

Question 18.
There was a touch of style in the architecture of Solanki Era.
(A) Mughal
(B) Islamic
(C) Rajasthani
(D) Bengali
Answer:
(C) Rajasthani

Question 19.
Which of these was constructed in the 13th Century?
(A) Sun Temple of Modhera
(B) Vimala Vasahi Temple
(C) Somnath Temple
(D) Deiwara Temple
Answer:
(D) Deiwara Temple

GSEB Solutions Class Class 7 Social Science Chapter 1 Medieval Gujarat

Question 20.
The Vimala Vasahi temple is located in ……………………. .
(A) Modhera
(B) Abu
(C) Udaipur
(D) Patan
Answer:
(B) Abu

Question 21.
The Kirti Toran of ……………………… is very famous.
(A) Vadnagar
(B) Visnagar
(C) Vallabhnagar
(D) Himmatnagar
Answer:
(A) Vadnagar

Question 22.
The Rajputs ruled over Gujarat for almost …………….. years.
(A) 650
(B) 560
(C) 690
(D) 590
Answer:
(B) 560

Question 23.
Who wrote Siddhhem Shabdanusashan?
(A) Siddhraj Jaysinh
(B) Hemcharidracharya
(C) Karandev Vaghela
(D) Mulraj Solanki
Answer:
(B) Hemcharidracharya

Question 24.
…………………….. waived off the pilgrim tax.
(A) Queen Udaymati
(B) Siddhraj Jaysinh
(C) Vanraj Chavda
(D) Queen Minaldevi
Answer:
(D) Queen Minaldevi

Question 25.
…………………………. was the capital of Ahmedshah.
(A) Gohilwad
(B) Anhilwad Patan
(C) Anhilpur Patan
(D) Ahmedabad
Answer:
(D) Ahmedabad

GSEB Solutions Class Class 7 Social Science Chapter 1 Medieval Gujarat

Fill in the Blanks

Question 1.
Patola is an art of ……………………………. (place).
Answer:
Patan

Question 2.
The Rajput kings ruled over Gujarat from ……………………….. C.E. to ………………………… C.E.
Answer:
746i 304

Question 3.
…………………. was the capital of Chavda Dynasty.
Answer:
Anhilpur Patan

Question 4.
Anhilpur Patan was also called ………………………. .
Answer:
Anhilwad Patan

Question 5.
Chavda Dynasty was defeated in the battle of …………………………. .
Answer:
Jaishikari

Question 6.
…………………….. got back the lost kingdom of Chavda Dynasty.
Answer:
Vanraj Chavda

Question 7.
During the reign of ……………………………, Anhilwad Patan became a centre for education.
Answer:
Siddhraj Jaysinh

Question 8.
Patan was established in …………………….. Vikram Samvat.
Answer:
802

Question 9.
Gujarat’s prosperity was at its peak during the reign of …………………….. .
Answer:
Kumarpal

Question 10.
There were ……………………… rules in the Solanki Dynasty.
Answer:
Six

Question 11.
There are ……………………….. stories in the rain – ki Vav.
Answer:
7

Question 12.
…………………………… constructed Malav Lake.
Answer:
Queen Minaldevi

Question 13.
The Munsar Lake is in ………………… .
Answer:
Viramgam

Question 14.
The last emperor of the Vaghela Dynasty was …………………………… .
Answer:
Karandev Vaghela

Question 15.
……………………………… defeated the Vaghela Dynasty.
Answer:
Allauddin Khilji

Question 16.
Sultans ruled over Gujarat during the ……………………. th and ……………………… th century.
Answer:
15,16

Question 17.
The king was omnipotent during the ………………………. Dynasty.
Answer:
Solanki

Question 18.
The main minister of the king was known as …………………….. in the Solanki Era.
Answer:
Mahamatya

Question 19.
Majority of the people of the Solanki Era followed ……………………. (religion).
Answer:
Shaivism

Question 20.
During the Medieval Age, the influence of ………………….. religion decreased.
Answer:
Buddhism

Question 21.
The …………………… of Vadnagar is very famous.
Answer:
Kirti Toran

Question 22.
Manuscripts were mostly written on ……………………… .
Answer:
Tadpatra

Question 23.
A lot of literary work was written on …………………….. religion during the Solanki Era.
Answer:
Jam

Question 24.
Sarkhej Roza is located in ……………………….. .
Answer:
Ahmedabad

Question 25.
After Sultans, the ………………………. ruled over Gujarat.
Answer:
Mughals

True or False

Question 1.
In total, 3 dynasties ruled in Gujarat for about 560 years.
Answer:
True

Question 2.
All the dynasties that ruled in Gujarat between 746 CE and 1304 CE had their capital at a same place.
Answer:
True

Question 3.
Anhilwad Patan lied near the bank of river. The name of the river refers to the God/Goddess of , prosperity.
Answer:
False

Question 4.
Mulraj Solanki, Bhimdev, Siddhraj, Harshvardhana, Kumarpala, Jaysinh, etc. were among the famous brave Rajput rulers.
Answer:
False

GSEB Solutions Class Class 7 Social Science Chapter 1 Medieval Gujarat

Question 5.
Hemchandracharya lived during the reign of Kumarpal.
Answer:
False

Question 6.
Anhilwad Patan saw its peak under the reign of Kumarpal.
Answer:
True

Question 7.
One can witness the glory of Solanki Dynasty in Queen Udaymati’s step-well.
Answer:
True

Question 8.
Sidhraj Jaysinh was born to Minaldevi.
Answer:
True

Question 9.
Vaghela’s were the last Rajput rulers of Gujarat.
Answer:
True

Question 10.
Subagiri = Town
Answer:
False

Question 11.
Ahmedabad was formed in 1411 C.E.
Answer:
True

Question 12.
During the medieval Age, Jainism Buddhism.
Answer:
False

Question 13.
Vimla Vasahi temple of Abu is quite famous.
Answer:
True

Question 14.
Minaldevi earned several blessings of the pilgrims.
Answer:
True

Match the following

Question 1.

A B
1. Malav Lake a. Viramgam
2. Munsar Lake b. Abu
3. Shahastraling Lake c. Ahmedabad
4. Sun Temple d. Patan
5. Vimala Vasahi Temple e. Udaipur
6. Somnath Temple f. Vadnagar
7. Kirti Toran g. Veraval
8. Sidi Saiyyed Jali h. Modhera
i. Dholka

Answers:
(1-i),(2-a),(3-d),(4-h),(5-b),(6-g),(7-f),(8-c)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *