GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 9 Ancient Towns

   

Gujarat Board GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 9 Ancient Towns Textbook Exercise Important Questions and Answers, Notes Pdf.

Gujarat Board Textbook Solutions Class 6 Social Science Chapter 9 Ancient Towns

GSEB Class 6 Social Science Unity in Diversity Intext Questions and Answers

Question 1.
Were the people of Harappa literate? If Yes/No, give reasons.
Answer:
Yes. From the town planning of Harappan Civilization, houses with amenities, construction of roads, shops with different things/articles, underground drainage system, construction of public buildings, foreign trade through Lothal port, furniture in the houses, equipment for entertainments, seals and scripts, etc. it can be said that the people of Harappan Civilization might be literate.

Question 2.
List the various sources used by archaeologists to get information related to food.
Answer:
The archaeologists used burnt food grains and grains like wheat, barley, millet, pulses, white gram, oil seeds like sesame, musturd, etc. to get the food related information.

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 9 Ancient Towns

Question 3.
What purpose was the bullock used for, other than agriculture?
Answer:
The people of Harappan period might have been using ox for carrying load, to fetch water from the well through leather bucket and for travelling purpose, over and above farming.

Question 4.
Compare the town planning of today with that of the ancient town of Harappa.
Answer:
The town planning of Harappan period is well- arranged as compared to the present time which includes the buildings for residence purpose, roads and streets, markets, underground drainage system, public buildings, public bathroom, etc.

Question 5.
The people of the Harappan Times Civilization were aware of personal hygiene and public health. Comment.
Answer:
From the amenities provided in each house of the Harappan Civilization, underground drainage system for disposal of dirty water, awareness to maintain cleanliness in public bathrooms, dustbins kept to collect garbage on both sides of the roads, etc. it can be said that the people were health conscious.

Activity

Project:
Go and visit the oldest building or wherever there is digging the foundation of building.
Give answer:
1. Which materials were used to built the structure ?
2. How many walls were there in the building ?
3. How many rooms were there in the building ? [Instruction: The students should write the answers of these questions in their notebooks.]

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 9 Ancient Towns

GSEB Class 6 Social Science Ancient Towns Additional Important Questions and Answers

Choose the correct alternative from those given below each question:

Question 1.
In which river valley the Harappa and Mohenjodaro towns were extended ?
A. Ganges
B. Indus (Sindhu)
C. Narmada
D. Brahmaputra
Answer:
B. Indus (Sindhu)

Question 2.
Approximately how old is the Harappan civilization ?
A. 3000 years
B. 5200 years
C. 2500 years
D. 4500 years
Answer:
D. 4500 years

Question 3.
Which town is considered as an important port of Indus valley civilization?
A. Lothal
B. Harappa
C. Kalibangan
D. Mohenjodaro
Answer:
A. Lothal

Question 4.
In which taluka of Ahmedabad district is Lothal situated ?
A. Mandal
B. Dhandhuka
C. Dholka
D. Sanand
Answer:
C. Dholka

Question 5.
In which district is Dholavira a town of Harappan Civilization found out from Gujarat situated?
A. Kutch
B. Banaskantha
C. Junagadh
D. Sabarkantha
Answer:
A. Kutch

Question 6.
Which town planning was ideal among the towns found from Harappan Civilization ?
A. Lothal
B. Harappa
C. Deshalpur
D. Mohenjodaro
Answer:
D. Mohenjodaro

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 9 Ancient Towns

Question 7.
How wide were the roads of Mohenjodaro and Harappa towns ?
A. 15 feet
B. 33 feet
C. 28 feet
D. 36 feet
Answer:
B. 33 feet

Question 8.
What is the dignifying and special characteristic of Indus Valley Civilization ?
A. Public bathroom
B. Underground drainage system
C. Public buildings
D. Roads
Answer:
B. Underground drainage system

Question 9.
Which art was fully developed in Mohenjodaro and Harappa towns ?
A. Art of music
B. Art of making metal utensils
C. Art of making wooden articles
D. Art of making clay utensils
Answer:
D. Art of making clay utensils

Question 10.
What do the beautiful toys of clay of Harappan Civilization indicate ?
A. They were lovers of children.
B. They were lovers of music.
C. They were lovers of beauty.
D. They were lovers of dance.
Answer:
A. They were lovers of children.

Fill in the blanks with proper words or figures in the following statements:

1.
1. Major changes have taken place on the earth due to natural calamities like ……………… .
Answer:
an earthquake

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 9 Ancient Towns

2. The things which are found during ………………….. are called ‘remains’.
Answer:
excavation

3. Two towns found out during excavation in Sindh and Punjab in 1921-’22 C.E. are known as the ‘remains of the first ……………….. civilization’.
Answer:
urban

4. The towns of Mohenjodaro and Harappa were found in the ……………….. river-side area.
Answer:
Indus (Sindhu)

5. The Lothal town is considered as an important ………………… of Indus Valley Civilization.
Answer:
port

6. Lothal is situated in …………………. taluka of Ahmedabad district.
Answer:
Dholka

7 The distance between Ahmedabad and Lothal is ……………… kilometres.
Answer:
80

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 9 Ancient Towns

8. The bay of ……………… is near Lothal.
Answer:
Khambhat

9. ……………….. and …………………. were large towns of Indus Valley Civilization.
Answer:
Mohenjodaro, Harappa

10. The main roads of Mohenjodaro and Harappa were approximately ………………. feet wide.
Answer:
33

2.
11. ………………… is the dignifying special characteristic of Indus Valley Civilization.
Answer:
Underground drainage system

12. The remains of a large public bathroom are found from ……………… town.
Answer:
Mohenjodaro

13. The foodgrains found out from the remains of that time give an indication of ……………… .
Answer:
farming

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 9 Ancient Towns

14. Several remains of canals for irrigation are found from a place in ……………….. .
Answer:
Afghanistan

15. The art of making ……………….. utensils was fully developed in the towns of Mohenjodaro and Harappa.
Answer:
clay

16. The game of ……………….. was very popular in Mohenjodaro and Harappa towns.
Answer:
chess

17. The script of the longest inscription found out from the remains of Indus valley was inspired by the ………………………. .
Answer:
early Sumerian script

State whether the following statements are true or false:

1. Major changes take place on the earth due to natural calamities like famine.
Answer:
False

2. The bricks of ancient time were found during excavation of Mohenjodaro and Harappa towns.
Answer:
True

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 9 Ancient Towns

3. Harappa town is found out from the Punjab state.
Answer:
False

4. Kalibangan town is found from Rajasthan.
Answer:
True

5. Bay of Kutch is near Lothal.
Answer:
False

6. The streets of Mohenjodaro and Harappa towns were approximately 33 feet wide.
Answer:
True

7. There was a well developed canal system in the Harappan cities.
Answer:
False

8. A pond for storing water for agricultural purpose is found from Dholavira.
Answer:
True

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 9 Ancient Towns

9. Men and women of tow ns of Harappan Civilization wore three clothes.
Answer:
False

10. People of Harappan Civilization were fond of dance.
Answer:
True
Match the pairs correctly:

SECTION ‘A’ SECTION ‘B’
1. Mohenjodaro 1. Kutch region
2. Harappa 2. Punjab region
3. Kalibangan 3. Multan region of Sindh
4. Dholavira 4. Rajasthan
5. Larkhana region of Sindh

Answer:
(1 – 2), (2 – 5), (3 – 4), (4 – 1).

SECTION ‘A’ SECTION ‘B’
1.  Canals for irrigation 1. Hobby of music
2. Pond for irrigation 2. Hobby of dance
3. Pictures of Lute and Guitar 3. Public comforts
4. Bronze idol of a dancer 4. Dholavira
5. Afghanistan

Answer:
(1 – 5), (2 – 4), (3 – 1), (4 – 2).

Answer the following questions in one or two sentences each:

Question 1.
What are ‘remains’ ? OR What is meant by ‘remains’ ?
Answer:
Small or big towns which were buried under the earth due to some reason are found during excavation. The things like coins, weapons, vessels, ornaments, toys, etc. are found from these towns. These things are called ‘remains’.

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 9 Ancient Towns

Question 2.
Which are the main towns of Indus Valley Civilization ?
Answer:
The main towns of Indus Valley Civilization are:

  1. Harappa in Larkhana region of Sindh,
  2. Mohenjodaro of Punjab region,
  3. Kalibangan in the state of Rajasthan and
  4. Dholavira in Kutch district.

Question 3.
Why were Harappa and Mohenjodaro towns known as ‘remains of Indus Valley Civilization’ ?
Answer:
Harappa and Mohenjodaro towns were situated in the river-side region of Indus valley. Therefore, both these towns were known as ‘remains of Indus Valley Civilization’.

Question 4.
How old is Indus Valley Civilization ?
Answer:
Indus Valley Civilization belonged to 3000 BCE-1500 BCE period. Therefore, this civilization is more than 4500 years ancient from today.

Question 5.
Which towns of Indus Valley Civilization are found from Gujarat ?
Answer:
The towns of Indus Valley Civilization found from Gujarat are:

  1. Rangpur near Limbdi in Saurashtra,
  2. Rozadi near Gondal and
  3. Deshalpur and Dholavira in Kutch.

Question 6.
Which was the most specific feature of Indus Valley Civilization ?
Answer:
The most specific feature of Indus Valley Civilization was well-arranged and well-planned town planning.

Question 7.
Why were the houses in the towns of Indus Valley Civilization built on a high level ?
Answer:
The houses in the town of Indus Valley Civilization were built on a high level in order to protect them from floods.

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 9 Ancient Towns

Question 8.
Why can we call the Indus Valley Civilization as ‘Urban Civilization’ ?
Answer:
Mohenjodaro and Harappa were two big towns of Indus Valley Civilization. Therefore, that civilization can be called as ‘Urban Civilization’.

Question 9.
What was the remarkable feature of Indus Valley Civilization ?
Answer:
The remarkable feature of Indus Valley Civilization was its underground drainage system.

Question 10.
From which town the remains of a large bathroom are found?
Answer:
The remains of a large bathroom are found from the Mohenjodaro town.

Question 11.
How was the town planning of Indus Valley Civilization ?
Answer:
The town planning of Indus Valley Civilization was very well-managed, well-organized and the best model of engineering art and skill.

Question 12.
Which foodgrains are found from the places of Indus Valley Civilization ?
Answer:
Foodgrains like wheat, barley, millet, pulses, white gram, oil seeds like sesame, mustard, etc. are found from the places of Indus Valley Civilization.

Question 13.
The bones of which animals were found from the places of Indus Valley Civilization?
Answer:
The bones of animals like buffalo, goat, sheep, ox, camel, asses, etc. were found from the places of Indus Valley Civilization.

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 9 Ancient Towns

Question 14.
How can we say that Lothal was a big port of Indus Valley Civilization?
Answer:
We can say that Lothal was a big port of Indus Valley Civilization because a dockyard is found for anchoring big boats and ships.

Question 15.
How can we say that the people of Indus Valley Civilization were fond of beauty products?
Answer:
People of Indus Valley Civilization wore ornaments like necklaces, earrings, bangles, etc. Women used face powder, collyrium, lipstick, etc. for adding to their cosmetic beauty. From this, we can say that the people of Indus Valley Civilization were fond of beauty products.

Question 16.
Which toys for entertainment of children are found from towns of Indus Valley Civilization?
Answer:
Beautiful toys like clay-cocks, whistles of the bird- shape, clay-rattles, marbles, clay-cart, ox with a shaking head, monkey moving up and down with the help of a string, etc. for entertainment of children are found from the town of Indus Valley Civilization.

Question 17.
How can we say that the people of Indus Valley Civilization were fond of music?
Answer:
The paintings of lute (veena) and guitar are found on the seals found from Indus Valley Civilization. From this, we can say that people of this civilization were fond of music.

Question 18.
How can we say that people of Indus Valley Civilization were fond of dance?
Answer:
A bronze idol of a dancer is found from the remains of Indus Valley Civilization. From this, we can say that people of this civilization were fond of dance.

Question 19.
How seals and scripts were used during the period of Indus Valley Civilization?
Answer:
Seals were used by merchants as a form of identification during the period of Indus Valley Civilization. They were also used for maintaining contacts more comfortable with the people living at far away distance. The script was a form of writing used by people for the luggage they used. The details of the sender were available from the script.

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 9 Ancient Towns

Answer the following questions:

Question 1.
What were the specific features of the houses of Indus Valley Civilization towns ?
Answer:
The special features of houses in the towns of Indus Valley Civilization were as follows :

  • People built their houses on high level in order to protect from river flood.
  • The houses of rich people were two-storeyed.
  • The doors and windows of the buildings opened in small streets instead of the main road.
  • The rooms of each house were arranged around a courtyard.
  • There was facility of staircase to go on the upper floor of the building.
  • There was an excellent and modern arrangement of a well, a bathroom, excellent drainage system for dirty water, kitchen, toilet, etc. in every building. The drains in the houses led to a cess-pool or manhole. The drains along the main road were covered and were inspected and cleaned regularly.

Indeed, the towns of this civilization were the best towns from the town planning point of view.

Question 2.
Give details of roads and streets of Mohenjodaro and Harappa.
Answer:
The main roads and their connecting small roads and streets of Mohenjodaro and Harappa towns were well- arranged and connected with each other. The main roads crossed each other at right angles in the centre of the town and divided the city into large blocks. Within each block there was a network of narrow lanes. The main roads were approximately 33 feet wide. The roads were cleaned. The claypots were provided on both sides of the road to throw garbage /wastage. There was an arrangement of lamps on the road to provide light during night.

The lanes were connected to the streets and the streets were connected to the main roads in these two big towns of Indus Valley Civilization.

From the remains found out from Lothal, it can be said that there were markets of different things on both sides of the main roads.

Question 3.
Give an introduction of the underground drainage system of Mohenjodaro.
Answer:
The underground drainage system of Mohenjodaro is a dignifying as a remarkable feature of Indus Valley Civilization. It was an excellent arrangement in which the dirty water and garbage / wastage were drained through the small pipes to big pipes and then through the main gutter outside the town. The arrangement was such that the garbage / wastage settled inside the hole at the bottom and the dirty water passed over it.

There were covers provided over the gutters at certain distance, which could be removed for cleaning the gutters. This underground drainage system is a witness to the fact that how much conscious they were about the hygiene of people and public health.

Question 4.
Give information about public buildings of Indus Valley Civilization.
Answer:
A large building of about 55 metre length and 33 metre width which can be used as a school and with a number of rooms in a line, is found from Mohenjodaro. The remains of a large town hall are also found from this town. Over and above this, a large building like granary is also found. It stood on a raised platform and was protected from floods. It was divided into different storage blocks. Remains of fort and palace are also found from the towns of this civilization. Remains of a large public bathroom are found in Mohenjodaro. The archaeologists call it the ‘Great Bath’.

Question 7.
Write a short note on : Importance of remains.
Answer:
The remains of different things found out during excavation are very important sources for knowing history. Such remains provide supplementary information to historians for writing history. They carry out a comparative study of remains. They utilise the material of these remains rationally and make the history and authentic. Thus, the historical value of the remains is too great.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *