GSEB Solutions Class 6 English Sem 1 Unit 2 Two: Mo-Chho

   

Gujarat Board GSEB Solutions Class 6 English Second Language Sem 1 Unit 2 Two: Mo-Chho Textbook Exercise Questions and Answers.

GSEB Std 6 English Textbook Solutions Sem 1 Unit 2 Two: Mo-Chho

GSEB Class 6 English Two: Mo-Chho Text Book Questions and Answers

Activity 1.

કૅલેન્ડરની મદદથી શિક્ષક આજની તેમજ પાછલા રવિવારની પોતાની દિનચર્યાની વિગતો કહેશે તે સાંભળો. શિક્ષકની મદદથી તે રીતે પોતાની વિગતો કહો :

Today is Thursday.
I am in this classroom today.
I have a book on my table.
I am busy.

GSEB Solutions Class 6 English Sem 1 Unit 2 Two: Mo-Chho

It was Sunday four days ago.
I was at home on Sunday.
I had no notebooks.
I went to the library in the afternoon. I had guests in the evening.

Teacher’s Note :
ઉપર દર્શાવ્યા પ્રમાણે થોડા ફેરફાર | સાથે બે-ત્રણ ફકરા બોલો. પછી વિદ્યાર્થીઓને તેઓની દિનચર્યા બોલવાનું કહેવું. તેમને જરૂરી મદદ કરવી.

ઉદાહરણ :

Today is Monday.
I am in my classroom today.
I have a pen in my hand.
I am writing.

It was Sunday yesterday.
I was at my friend’s house.
I had no homework.
I enjoyed a movie on TV
I had a birthday party in the evening.

GSEB Solutions Class 6 English Sem 1 Unit 2 Two: Mo-Chho

Activity 2.

(A) અહીં બે ફકરાનાં વાક્યો ભેગાં થઈ ગયાં છે. તે વાક્યો સાંભળો અને વાંચો. વર્ગમાં ચર્ચા કરી બંને ફકરા છૂટા પાડો અને અલગ-અલગ નોંધો : –

Teacher’s Note:
પાઠ્યપુસ્તક પાન નં. 18, 19 પરના ફકરાનાં વાક્યો બોલવાં અને વિદ્યાર્થીઓ પાસે બોલાવવાં. વાક્યો સમજાવવાં. વિગતો અલગ-અલગ તારવવાનું કહેવું અને બે કોઠામાં અલગ-અલગ વિગતો લખવા કહેવું.

Today is Christmas. Now, we are celebrating Christmas. Before two months, we celebrated Diwali. My sister Nancy is decorating the Xmas tree. My brother Darshil decorated our house for Diwali. He was at home. Today, Darshil is not at home. He is in the hostel. My mother is preparing a cake. She prepared sweet dishes for Diwali.

GSEB Solutions Class 6 English Sem 1 Unit 2 Two: Mo-Chho

We received Diwali cards from friends and relatives. We also prepared Diwali cards. My father helped us for that. My father is helping Nancy now. I am enjoying the music on the CD player. I am also talking to you on the cell phone. Some friends and relatives visited us. fire crackers. Nancy and I enjoyed crackers.
Answer:

Now Two months ago
Celebrating Christ­mas Celebrated Diwali
Decorating  the Xmas tree Decorated house
Darshil is in the hostel Darshil was at home
Preparing a cake Prepared sweet dishes
Received Diwali cards
Prepared Diwali cards
Enjoying the music Enjoyed fire crackers

Additional Questions

There are sentences on 15th August in the first column. Write the sentences on 26th January in the second column shown as on 15th August:
(નીચે 15 ઑગસ્ટ વિશે આપેલાં વાક્યોના આધારે બીજા ફકરામાં 26 જાન્યુઆરી વિશેનાં વાક્યો લખો.)
Answer:

15th August 26th January
We are celebrating the Independence Day today. Rita is at her school. She is, in the assembly hall. They are singing national songs. It is a happy event. We were celebrating the Republic Day on 26th January. Rita was at her school. She was in the assembly hall. They were singing national songs. It was a happy event.

(B) અહીં પણ બે ફકરાનાં વાક્યો ભેગાં થઈ ગયાં છે. તે વાક્યો સાંભળો અને વાંચો અને વર્ગ સમક્ષ રજૂ કરો. જૂથકાર્ય કરી બંને ફકરા જુદા પાડો :

We celebrated the World Environment Day on last 5th June. We are celebrating English Day today. Reena and Rashmi are decorating the classroom. We invited our SMC members. Our principal welcomed the members.

GSEB Solutions Class 6 English Sem 1 Unit 2 Two: Mo-Chho

Bhanu is talking with a student of first standard in English. The students of first standard are smiling at him. We planted saplings. We watered them. The saplings are growing now. Our garden is green now.
Answer:

The English Day The World Environment Day
We are celebrating the English Day today. We celebrated the World Environment Day on last 5th June.
Reena and Rashmi are decorating the classroom. We invited our SMC members.
Bhanu is talking with a student of first standard in English. Our principal welcomed the members.
The students of first standard Eire smiling at him. We planted saplings.
We watered them.
The saplings are growing now.
Our garden is green now.

Read the paragraph. Write two paragraphs: One for Mohan and the other for Rita by separating the sentences
(નીચે યોગ્ય વાક્યો પસંદ કરી મોહન વિશેનાં વાક્યોનો એક ફકરો અને રીટા વિશેનાં વાક્યોનો બીજો ફકરો લખો.)

Mohan is the garden today. He is looking at flowers. Rita was at Rehana’s house last Sunday. She was looking at Rehana’s toys. The roses are pink and the sunflowers are yellow. Rehana had two toy-cars. The big toy-car was blue and the small toy-car was red. There are many butterflies in the garden. Some butterflies are big and some are small. Rita played with Rehana. Mohan is very happy. They were very happy.
Answer:

Mohan (Now) Rita (Before)
Mohan is in the garden today. He is looking at flowers. The roses are pink and the sunflowers are yellow. There are many butterflies in the garden. Some butterflies are big and some are small. Mohan is very happy. Rita was at Rehana’s house list Sunday. She was looking at Rehana’s toys. Relrana had two toy-cars. The big toy-car was blue And the small toy-car was red. Rita played with Rehana. They were very happy.

Activity 3.

Checked It! (આઈ ચેકટ ઈટ!) મેં તે ચકાસ્યું!

Once there was an elephant. People called him Motu. He had a friend. He was a rat. His name was Chhotu. Both Chhotu and Motu loved swimming. One day Motu walked to the river. He r entered the water. He enjoyed swimming for a long time. Then Chhotu also arrived there. He looked at Motu and shouted, “Motu, come out for a minute.” Motu answered, “Don’t disturb me. I will not come pull; Let me swim.”

GSEB Solutions Class 6 English Sem 1 Unit 2 Two: Mo-Chho

Chhotu shouted again “Come out soon, I say.” Motu said, “No, I, won’t.” Chhotu then shouted’and shouted. Motu was angry. He jumped out. “OK, I am here now. Tell me, what’s your problem ?”
Chhotu looked at Motu and said, “It’s OK. You can go back mow. I am satisfied. Go and swim.”
Motu was very angry. “Satisfied?” he said. Chhotu said, “Yes, I am. You are not wearing my swimsuit. I just checked it.”

(વન્સ ધેઅર વૉઝ ઍન એલિફન્ટ. પીપલ કૉલ્ડ હિમ મોટુ. હી હેંડ અ ફ્રેન્ડ. હી વૉઝ અ રેંટ. હિઝ નેમ વૉઝ છોટુ, બોથ છોટુ ઍન્ડ મોટુ લવ સ્વિમિંગ.) એક હાથી હતો. લોકો તેને મોટુ કહેતા. તેને એક મિત્ર હતો. તે એક ઉંદર હતો. તેનું નામ છોટુ હતું. છોટુ અને મોટુ બંનેને તરવું ગમતું. (વન ડે મોટુ વૉટ ટૂ ધ રિવર.

હી એન્ટર્ડ ધ વૉટર. હી ઇન્જૉઇડ સ્વિમિંગ ફૉર અ લૉન્ગ ટાઇમ. ધેન છોટુ ઑલ્સો અરાઇન્ડ ધેઅર. હી લુફ્ટ ઍટ મોટુ ઍન્ડ શાઉટિડ, “મોટુ, કમ આઉટ ફૉર અ મિનિટ.” મોટુ આન્સર્ડ, “ડોન્ટ ડિસ્ટર્બ મી. આઈ વિલ નૉટ કમ આઉટ. લેટ મી સ્વિમ.’) એક દિવસ મોટુ નદીએ ગયો.

તે પાણીમાં પ્રવેશ્યો. તેણે ઘણો સમય તરવાનો આનંદ માણ્યો. પછી છોટુ પણ ત્યાં આવી પહોંચ્યો. તેણે મોટુ સામે જોયું અને બૂમ પાડી, “મોટુ, એક મિનિટ માટે બહાર આવ.” મોટુએ જવાબ આપ્યો, “મને ખલેલ ન પહોંચાડ. હું બહાર નહીં આવું. મને તરવા દે.” | (છોટુ શાઉટિડ અગેન, “કમ આઉટ સૂન, આઈ સે.” મોટુ રોડ, નો, આઈ વોન્ટ.”) છોટુએ ફરી બૂમ પાડી, “ હું કહું છું જલદી બહાર આવ.” મોટુએ કહ્યું, “ના, હું નહિ આવું.”

GSEB Solutions Class 6 English Sem 1 Unit 2 Two: Mo-Chho

(છોટુ ધેન શાઉટિડ ઍન્ડ શાઉટિડ. મોટુ વૉઝ ઍગ્રિ. હી જમ્મુ આઉટ.) પછી છોટુએ ઘણી બૂમો પાડી. મોટુ ગુસ્સે થયો. તે કૂદીને બહાર આવ્યો. (“ઓકે, આઈ ઍમ હિઅર નાઉ. ટેલ મી, વૉટ્સ યુઅર પ્રૉબ્લેમ?”)
બરાબર, હવે હું અહીં છું. મને કહે, તારી શી સમસ્યા છે?” | (છોટુ લુટ ઍટ મોટુ ઍન્ડ સેડ, “ઇટ્સ ઓકે. યુ કેન ગો બેંક નાઉ. આઈ એમ સૅટિસ્ફાઇડ. ગો ઍન્ડ સ્વિમ.”)

છોટુએ મોટુ સામે જોયું અને બોલ્યો, “બરાબર છે. તું હવે પાછો જઈ શકે છે. મને સંતોષ થયો છે. જા અને તર.” (મોટુ વૉઝ વેરિ ઍગ્રિ. “સેંટિસ્ફાઈડ?” હી સેડ.) મોટું ખૂબ ગુસ્સે થયો. “સંતોષ થયો?” તેણે કહ્યું. (છોટુ સેડ, “યસ, આઈ ઍમ. યુ આર નૉટ વેઅરિંગ માઈ સ્વિમસૂટ, આઈ જસ્ટ ચૅક્ટ ઇટ.”) છોટુએ કહ્યું, “હા, મને (સંતોષ) થયો. મેં મારો સ્વિમસૂટ પહેર્યો નથી. મેં સહેજ ચકાસી લીધું.”

નીચે આપેલાં વિધાનો ખરાં હોય તો True અને ખોટાં હોય તો False લખો :

(1) Motu was a rat. — False
(2) Motu enjoyed swimming. — True
(3) Chhotu jumped out of water. — False
(4) Motu shouted and shouted. — False
(5) Chhotu was satisfied. — True
(6) Motu checked Chhotu’s swimsuit. — False
(7) Motu was swimming in a pond. — False

GSEB Solutions Class 6 English Sem 1 Unit 2 Two: Mo-Chho

નીચેનાં વાક્યો કોણ બોલે છે અને કોણ બોલી શકે? તે જો Chhotu બોલે તો C, Motu બોલે તો M અને બંને બોલે તો CM લખો :

(1) Don’t disturb me. [M]
(2) He jumped out. [ – ]
(3) You can go back now. [ C ]
(4) I love swimming. (CM]
(5)1 am a rat.  [ C ]
(6) I have a tail. [ CM ]
(7) I am a big animal. [ M ]

Activity 4.

હવે ત્રણ દિવસ પછી મોટુ તેના મિત્ર છોટુની મુલાકાતે ગયો. ત્યાં શું થયું તે જાણવા માટે નીચેનાં વાક્યો વાંચો. તેમાં જે શબ્દો ખૂટે છે તે નીચેના કૌસમાંથી પસંદ કરી યોગ્ય જગ્યાએ મૂકીને તેનું વાંચન કરો :

GSEB Solutions Class 6 English Sem 1 Unit 2 Two Mo Chho 1

(was, liked, reached, called, showed, replied, answered, returned)

After three days, Motu went to Chhotu’s house. He called, “Hey! Chhotu, come out.” Chhotu was not at home. Chhoti, his wife, came out. She said, “Welcome, Mr Motu.” She offered Motu a fruit dish. Motu replied, “No, thanks. I am in a hurry.

Where is Chhotu ?” Chhoti answered, “He is at work.” Motu said, “OK, please, give him this tie. It is a gift for him.” Motu reached his house. Chhotu returned home late. Chhoti showed him the gift. He liked it very much. He sent an SMS, “Thank you for the blanket.”

Answer the questions selecting the correct options :

Question 1.
Who offered Motu a fruit dish ?
A. Chhotu
B. a monkey
C. Chhoti
D. Motu’s wife
Answer:
C. Chhoti

GSEB Solutions Class 6 English Sem 1 Unit 2 Two: Mo-Chho

Question 2.
Who was in a hurry ?
A. a parrot
B. Motu
C. a monkey
D. Chhotu
Answer:
B. Motu

Question 3.
Who gave a gift to Chhotu ?
A. Chhoti
B. Motu’s wife
C. Motu
D. another rat
Answer:
C. Motu

Question 4.
Motu gave a ………. as a gift to Chhotu.
A. tie
B. fruit dish
C. swimsuit
D. dress
Answer:
A. tie

Question 5.
Who came home late ?
A. Motu
B. Chhoti
C. Chhotu
D. Motu’s wife
Answer:
C. Chhotu

GSEB Solutions Class 6 English Sem 1 Unit 2 Two: Mo-Chho

Question 6.
Chhotu sent …………. to Motu.
A. a letter
B. a telegram
C. a card
D. an SMS
Answer:
D. an SMS

Question 7.
Chhotu’s SMS said, “Thank you for the ……………”
A. blanket
B. tie
C. gift
D. good wishes
Answer:
A. blanket

Activity 5.

The Rainbow (રબો) મેઘધનુષ્ય 

Boats sail on the rivers,
And ships sail on the seas;
But clouds that sail across the sky
Are prettier than these.
There are bridges on the rivers,
As pretty as you please;
But the bow that bridges heaven,
And overtops the trees,
And builds a road from earth to sky,
Is prettier far than these. — Christina Rossetti

(બોટ્સ સેલ ઑન ધ રિવર્ઝ,) હોડીઓ નદીઓમાં સહેલ કરે છે,
(ઍન્ડ શિસ સેલ ઑન ધ સીઝ;) અને વહાણો દરિયામાં સહેલ કરે છે;
(બટ ક્લાઉઝ ધેટ સેલ અક્રૉસ ધ સ્કાઈ) પરંતુ જે વાદળો આકાશમાં સહેલ કરે છે
(આર પ્રિટીઅર ધેન ધીઝ.) તેઓ આ બધાં કરતાં વધારે સુંદર છે.
(ધેઅર આર બ્રિજિઝ ઑન ધ રિવર્સ,) નદીઓ ઉપર પુલ હોય છે,
(ઍઝ પ્રિટી ઍઝ યૂ પ્લીઝ;) (તે) તમે ખુશ થાઓ તેવા સુંદર હોય છે;
(બટ ધ બો ઘૂંટ બ્રિજિઝ હેવન,) પરંતુ (મેઘ)ધનુષ્ય જે સ્વર્ગનો પુલ બાંધે છે,
(ઍન્ડ ઓવરટૉપ્સ ધ ટ્રીઝ,) અને વૃક્ષોની ટોચ પરથી પસાર થાય છે, |
(ઍન્ડ બિડ્ઝ અ રોડ ફ્રૉમ અર્થ ટુ સ્કાઈ,) અને ધરતીથી આકાશ સુધીનો રસ્તો બનાવે છે, |
(ઇઝ પ્રિટીઅર ફાર ધેન ધીઝ.) તે આ બધા કરતાં વધારે સુંદર છે. — ક્રિસ્ટિના રોઝેટ્ટી

GSEB Solutions Class 6 English Sem 1 Unit 2 Two: Mo-Chho

Activity 6.

જૂથકાર્ય કરો. બૉક્સમાં ફળો, શાકભાજી, તહેવારો અને ઉપયોગી વસ્તુઓનાં નામ આપવામાં આવેલાં છે. તેમને યોગ્ય ખાનામાં મૂકી કોઠો પૂરો કરો. જરૂર પડે શબ્દકોશનો ઉપયોગ કરો :

banana, grapes, mangoes, apples, watermelon, sugar cane, guava, jamboo, lady’s finger, cabbage, brinjal, cauliflower, carrot, bitter gourd, potatoes, onion, Uttarayan, Diwali, Holi, Rakshabandhan, Christmas, Janmashtami, sweater, umbrella, raincoat, scarf, fan, goggles, heater, air-conditioner
Answer:
GSEB Solutions Class 6 English Sem 1 Unit 2 Two Mo Chho 2

કોઠાની નીચે આપેલાં વાક્યો સાંભળો, બોલો. તે વાક્યો કયો દિવસ સુચવે છે તે નોંધો. તે દિવસ કોઠામાં યોગ્ય ખાનામાં લખો :

Teacher’s Note: વર્ષ દરમિયાન કયા દિવસો ઊજવવામાં આવે છે અને તે કયા મહિનામાં આવે છે તેની વિસ્તૃત માહિતી આપવી. આ દિવસોનું મહત્ત્વ સમજાવવું. તે કેવી રીતે ઉજવાય છે તેની પણ માહિતી આપવી.

Name of the day Month of the year Seasons
Children’s Day November Winter
Sports Day December
Republic Day January
Mother Tongue Day February
March Summer
Ambedkar Jayanti April
May
Praveshotsav Day The World Environment Day June
July Monsoon
Independence Day August
Hindi Day, Teacher’s Day September
Gandhi Jayanti October

(1) Our teacher talked about it in the assembly. [Hindi Day] ?
(2) We watched a play about Gandhiji and Sardar Patel. [Republic Day, Independence Day]
(3) Students played the teacher’s role. [Teacher’s Day]
(4) We collected photographs and information about Dr Ambedkar. [Ambedkar Jayanti]
(5 ) We planned a quiz on the poets and writers of Gujarat. [Mother Tongue Day]
(6) Our school has vacation. But we gathered to plant saplings in our garden. [The World Environment Day]
(7) Our school has a holiday. But we gathered to remember Gandhiji. [Gandhi Jayanti]
(8) We celebrated ’Praveshotsav’. [Praveshotsav Day]
(9) We participated in the sports. [Sports Day]
(10) We watched a children’s film on that day. Children’s Day]

GSEB Solutions Class 6 English Sem 1 Unit 2 Two: Mo-Chho

Activity 7.

Teacher’s Note : પાઠ્યપુસ્તક પાન નં. 26 પર આપેલાં વાક્યો વાંચી સંભળાવવાં અને બોલાવવાં. before’ ક્રિયા થઈ ગઈ છે એટલે કે ભૂતકાળ દર્શાવે છે અને ‘nou’ ક્રિયા અત્યારે થાય છે એટલે કે ચાલુ વર્તમાનકાળ દર્શાવે
છે. તેની સમજ આપવી.

નીચેના વાક્યો સામે before અથવા now લખો :

(1) Ripai and Hetal prepared rangoli. — before
(2) Jigar and Jigisha are skipping ropes. — now
(3) Prakash travelled by cycle — before
(4) Javed covered the open fruits. — before
(5) Devangi is practicing garba. — now
(6) Nirav and Janki helped Tanvi. — before
(7) Mr Desai arranged the programme. — before
(8) My mother is writing a letter — now
(9) I walked three kilometres. — before
(10) Ashishbhai pasted photographs. — before

ગક નીચેના શબ્દો -ter, -er કે -or લગાવીને પૂરા કરો :

(1) doctor
(2) teacher
(3) photographer
(4) potter
(5) engineer
(6) officer
(7) shopkeeper
(8) conductor
(9) carpenter
(10) driver
(11) fruit seller
(12) actor

GSEB Solutions Class 6 English Sem 1 Unit 2 Two: Mo-Chho

Activity 8.

નીચેની વિગતો પરથી તમે તારીખના આધારે દિવસ જાણી શકશો. તમારા ગણિતના શિક્ષકની મદદથી સમગ્ર વિગત સમજવા પ્રયત્ન કરો :

(1) Identify the century of the year (Ex. 15th August – 1947-20th century)
Divide the century by 4 [20/4 = 5]
we get the remainder – 0

(2) Now, observe the tables given below.
Replace the numbers for date, month and year with the basic numbers given in the tables. Like,

Date — 15 — basic number is 1
Month — August — basic number is 3
Year — 47 — basic number is 1
century remainder — 0 — basic number is 0

(3) Now, add all the basic numbers like :
1 + 3 + 140 = 5

(4) Divide the total by: 7, so the remainder is 5.

(5) Match the sum with the table and find out the day.
On 15th August 1947, it was Friday.

(6) Consult your Mathematics teacher. Find out other tricks like this.

Basic No. Dates Months Year
Sunday – 0 7, 14, 21, 28 April, July 1, 7, 18, 24, 29. 35, 46, 52. 57, 63, 74, 80, 85, 91                                             remainder – 0
Monday – 1 1, 8, 15, 22, 29 Janyary, October 2, 8, 13, 19, 30, 36, 41, 47, 58, 64, 69, 75, 86, 92, 97
Tuesday – 2 2, 9, 16, 23, 30 May 3, 14, 20, 25, 31, 42, 48, 53, 59, 70, 76, 81, 87, 98                                             remainder – 3
Wednesday – 3 3, 10, 17, 24, 31 August 4, 9, 15, 26, 32, 37, 43, 54, 60, 65, 71, 82, 88, 93, 99
Thursday – 4 4, 11, 18, 25 February, March, November 10, 16, 21, 27, 38, 44, 49, 55, 66, 72, 77, 83, 94, 00                                       remainder – 2
Friday – 5 5, 12, 19, 26 June 5, 11, 22. 28, 33, 39, 50, 56, 61, 67, 78, 84, 89, 95
Saturday – 6 6, 13, 20, 27 September 6, 12, 17, 23, 34, 40, 45, 61, 62, 68, 73, 79, 90, 96                                             remainder – 1

In a leap year, add T in months March to December

GSEB Solutions Class 6 English Sem 1 Unit 2 Two: Mo-Chho

Let’s Learn More

1. Read the following paragraphs from the lesson:

(1) Once there was an elephant. People called him Motu. He had a friend. He was a rat. His name was Chhotu. Both Chhotu and Motu loved swimming.

Answer the following questions :

Question 1.
What did people call the elephant?
Answer:
People called the elephant ‘Motu.

Question 2.
What did both Chhotu and Motu love ?
Answer:
Both Chhotu and Motu loved swimming.

Answer the questions selecting the correct options :

Question 1.
What was Motu ?
A. a rat
B. a cat
C. an elephant
D. a horse
Answer:
C. an elephant

Question 2.
What was Chhotu ?
A. a rat
B. a cat
C. an elephant
D. a horse
Answer:
A. a rat

Complete the sentences selecting the correct options:

Question 1.
Chhotu was Motu’s …
A. teacher.
B. uncle.
C. pet.
D. friend.
Answer:
D. friend.

Question 2.
Both Chhotu and Motu loved …
A. swimming.
B. fighting.
C. running.
D. laughing.
Answer:
A. swimming.

GSEB Solutions Class 6 English Sem 1 Unit 2 Two: Mo-Chho

(2) One day Motu walked to the river. He entered the water. He enjoyed swimming for a long time. Then Chhotu also arrived there. He looked at Motu and shouted, “Motu, come out for a minute.” Motu answered, “Don’t disturb me. I will not come out. Let me swim.”

Answer the following questions :

Question 1.
Who went to the river one day?
Answer:
Motu went to the river one day.

Question 2.
What did Chhotu shout ?
Answer:
Chhotu shouted, “Motu, come out for a minute.”

Question 3.
What did Motu answer ?
Answer:
Motu answered, “Don’t disturb me. I will not come out. Let me swim.”

Answer the questions selecting the correct options :

Question 1.
Who entered the water ?
A. Chhotu
B. Motu
C. Chhotu and Motu
D. None
Answer:
B. Motu

Question 2.
What did Motu enjoy for a long time ?
A. swimming
B. shouting
C. dancing
D. jumping
Answer:
A. swimming

GSEB Solutions Class 6 English Sem 1 Unit 2 Two: Mo-Chho

Complete the sentences selecting the correct options :

Question 1.
One day Motu walked to the …
A. circus.
B. playground.
C. temple.
D. river.
Answer:
D. river.

Question 2.
Motu answered, …
A. “Don’t disturb me.”
B. “Don’t shout.”
C. “Go away.”
D. “Come here to swim.”
Answer:
A. “Don’t disturb me.”

(3) Today is Christmas. Now, we are celebrating Christmas. My sister Nancy is decorating the X-mas tree. My mother is preparing a cake. My father is helping Nancy now. I am enjoying the music on the CD player. I am also talking to you on the cell phone.

Answer the following questions :

Question 1.
What are we celebrating?
Answer:
We are celebrating Christmas.

Question 2.
What is Nancy doing ?
Answer:
Nancy is decorating the X-mas tree.

Answer the questions selecting the correct options :

Question 1.
Who is preparing a cake ?
A. sister
B. mother
C. father
D. I
Answer:
B. mother

Question 2.
What am I enjoying ?
A. music on CD player
B. swimming
C. watching a movie
D. reading
Answer:
A. music on CD player

GSEB Solutions Class 6 English Sem 1 Unit 2 Two: Mo-Chho

Complete the sentences selecting the correct options:

Question 1.
My father is helping …
A. me.
B. Nancy.
C. mother.
D. the servant.
Answer:
B. Nancy.

Question 2.
Today is …
A. Diwali.
B. Holi.
C. Christmas.
D. Rakshabandhan.
Answer:
C. Christmas.

(4) We celebrated the World Environment Day on last 5th June. We invited our SMC members. Our principal welcomed the members. We planted saplings. We watered them. The saplings are growing now. Our garden is green now.

Answer the following questions :

Question 1.
What did we celebrate ?
Answer:
We celebrated the World Environment Day.

Question 2.
What did we plant in our garden ?
Answer:
We planted saplings in our garden.

Answer the questions selecting the correct options :

Question 1.
When did we celebrate the World Environment Day?
A. on last 6th June
B. on 15th August
C. on 25th December
D. on last 5th June
Answer:
D. on last 5th June

Question 2.
Who welcomed the members ?
A. the teacher
B. the principal
C. the monitor
D. the inspector
Answer:
B. the principal

GSEB Solutions Class 6 English Sem 1 Unit 2 Two: Mo-Chho

Complete the sentences selecting the correct options :

Question 1.
We invited our …
A. parents.
B. friends.
C. SMC members.
D. relatives.
Answer:
C. SMC members.

Question 2.
We watered the …
A. trees.
B. saplings.
C. animals.
D. children.
Answer:
B. saplings.

2. Read the following story and answer the questions :

There was a fox. He was very hungry. He walked here and there in search of food. But there was no food around. Then he saw a garden. There were juicy grapes in it. His mouth watered. But the grapes were high. The fox jumped and jumped, but he could not reach up the grapes. So he walked away saying, “These grapes are not sweet. They are sour. I will not eat them.”

Answer the following questions:

Question 1.
Why did the fox walk here and there ?
Answer:
The fox walked here and there in search of food.

Question 2.
What did he see in the garden ?
Answer:
He saw juicy grapes in the garden.

Question 3.
Could the fox reach up the grapes ?
Answer:
No, the fox could not reach up the grapes.

Answer the questions selecting the correct options :

Question 1.
Who was hungry ?
A. a fox
B. a dog
C. a cat
D. an elephant
Answer:
A. a fox

Question 2.
What did the fox say at last ?
A. “The grapes are sweet.”
B. “The grapes are sour.”
C. “The grapes are not ripe.”
D. “The grapes are dirty.”
Answer:
B. “The grapes are sour.”

GSEB Solutions Class 6 English Sem 1 Unit 2 Two: Mo-Chho

Complete the sentences selecting the correct options :

Question 1.
The fox saw grapes in a …
A. field.
B. house.
C. bag.
D. garden.
Answer:
D. garden.

Question 2.
The fox…………
A. jumped and jumped.
B. ran and ran.
C. cried and cried.
D. laughed and laughed.
Answer:
A. jumped and jumped.

3. Sing and enjoy:

Johny, Johny Yes, papa.
Eating sugar ?
No, papa.
Telling lies ?
No, papa!
Open your mouth.
Ha… ! Ha… ! Ha… !

4. Find out the given words from the puzzle:

GSEB Solutions Class 6 English Sem 1 Unit 2 Two Mo Chho 3

CHRISTMAS
CELEBRATE
BRIGHT
HANDSOME
CLOCK
CLOSE
FAT
NINE
MISTAKE
KITE

GSEB Solutions Class 6 English Sem 1 Unit 2 Two: Mo-Chho

5. Fill in the blanks with proper verbs from the box:

was, is, am, have, had

(1) Today is Wednesday.
(2) I am in my classroom today.
(3) I have a notebook in my hand.
(4) It was Sunday two days ago.
(5) I was on the playground.
(6) I had a ball in my hand.

6. Write four names of the following:

(1) Fruits
(2) Vegetables
(3) Festivals
(4) Useful things
Answer:
(1) Fruits :

  • apple
  • orange
  • banana
  • mango

(2) Vegetables :

  • brinjal
  • cauliflower
  • carrot
  • onion

(3) Festivals :

  • Independence Day
  • Rakshabandhan
  • Diwali
  • Christmas

(4) Useful things :

  • fan
  • heater
  • raincoat
  • goggles

7. Write past tense forms :

(1) celebrate (2) decorate (3) prepare (4) talk (5) visit (6) plant (7) water (8) grow (9) have (10) swim (11) return (12)reach
Answer:
(1) celebrated
(2) decorated
(3) prepared
(4) talked
(5) visited
(6) planted
(7) watered
(8) grew
(9) had
(10) swam
(11) returned.
(12) reached

8. The past tense of the verbs given in the box are given in the puzzle. Find them out and draw line around them :

do, swim, come, see, grow, have, go, write

GSEB Solutions Class 6 English Sem 1 Unit 2 Two Mo Chho 4

9. Find out the given words from the puzzle :

(1)
GSEB Solutions Class 6 English Sem 1 Unit 2 Two Mo Chho 5

PEAR
LITCHI
PEACH
CHERRY
APRICOT
PINEAPPLE
MUSKMELON
WATERMELON
CUSTARD APPLE
POMEGRANATE

GSEB Solutions Class 6 English Sem 1 Unit 2 Two: Mo-Chho

(2)
GSEB Solutions Class 6 English Sem 1 Unit 2 Two Mo Chho 6
PEA
BEET
TURNIP
RADISH
PUMPKIN
LETTUCE
APPLE GOURD
CAULIFLOWER
LADY’S FINGER
BITTER GOURD

(3)

GSEB Solutions Class 6 English Sem 1 Unit 2 Two Mo Chho 7

CAKE
GIFTS
MASKS
SNACKS
CANDLES
BOUQUET
BALLOONS
PAPER DISH
COLD DRINKS

GSEB Solutions Class 6 English Sem 1 Unit 2 Two: Mo-Chho

Word Meanings

GSEB Solutions Class 6 English Sem 1 Unit 2 Two Mo Chho 8
GSEB Solutions Class 6 English Sem 1 Unit 2 Two Mo Chho 9
GSEB Solutions Class 6 English Sem 1 Unit 2 Two Mo Chho 10

GSEB Solutions Class 6 English Sem 1 Unit 2 Two Mo Chho 11
GSEB Solutions Class 6 English Sem 1 Unit 2 Two Mo Chho 12
GSEB Solutions Class 6 English Sem 1 Unit 2 Two Mo Chho 13

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *