GSEB Solutions Class 6 English Let’s Read More Unit 3 The Market

   

Gujarat Board GSEB Solutions Class 6 English Second Language Let’s Read More Unit 3 The Market Textbook Exercise Questions and Answers.

GSEB Std 6 English Textbook Solutions Let’s Read More Unit 3 The Market

GSEB Class 6 English The Market Text Book Questions and Answers

Saturday was market day. Leela woke up early. She washed her face and hands. The bullock-cart was ready. Yasmeen and her grandmother came to her house. They put their baskets in the bullock-cart. Then they climbed in. Gopal and Seeta did not go with them. They went to school.

It was dark and the stars were in the sky. Yasmeen and Leela slept in the cart. Radhabai and Ameenabai slept, too. Leela’s father shut his eyes. But the bullocks did not sleep. They walked on and on.

GSEB Solutions Class 6 English Let’s Read More Unit 3 The Market

They came to a bridge over a river. They stopped there. Leela’s mother took some food la, from her box and some milk from her pot. They ate the food and drank the milk. The bullocks drank water at the river and ate the grass near the river.

They went on. At last they came to the market. They got down from the bullock-cart. Men and women came and talked to them. Seeta asked, “Did Yasmeen’s grandmother

Leela’s mother sold her tomatoes and Yasmeen’s grandmother sold her eggs. Leela’s mother bought a new pan and Yasmeen’s, grandmother bought some sugar. Leela and Yasmeen played with the children at the market. In the evening, they returned home. Gopal said, “Did you go in our bullock- cart ?” Leela said, “Yes, we did.” go with you ?” Leela answered, “Yes, she did.” Seeta said, “Did mother sell her tomatoes at the market?”

Leela answered, “Yes, she did. She sold her tomatoes.” “What did you buy at the market?” said Gopal. “Mother bought a new pan,” said ? Leela. “Yasmeen’s grandmother bought some sugar,” Leela added. Seeta asked, “Did you buy sweets ?” Leela said, “No, we didn’t. We bought bangles.”

(સટેડ વૉઝ માર્કિટ ડે. લીલા વોક અપ અર્લિ. શી વૉડ હર ફેસ ઍન્ડ હેંડ્ઝ. ધ બુલક-કાર્ટ વૉઝ રેડિ. યાસ્મિન ઍન્ડ હર ઍન્ડમધર કેમ ટૂ હર હાઉસ. ધે પુટ ધેઅર બાસ્કિટ્સ ઇન ધ બુલક-કાર્ટ. ધેન ધે ક્લાઇન્ડ ઇન. ગોપાલ ઍન્ડ સીતા ડિડ. નૉટ ગો વિથ ધેમ. ધે વેન્ટ ટુ સ્કૂલ.) શનિવાર (એટલે) બજારનો દિવસ હતો.

લીલા વહેલી ઊઠી ગઈ. તેણે મોં અને હાથ ધોયા. બળદ-ગાડી તૈયાર હતી. યાસ્મિન અને તેની દાદી તેના ઘરે આવ્યા. તેમણે તેમની ટોપલીઓ બળદ-ગાડીમાં મૂકી. પછી તેઓ તેમાં ચડી ગયા. ગોપાલ અને સીતા તેમની સાથે ગયા નહીં. તેઓ શાળાએ ગયા.

GSEB Solutions Class 6 English Let’s Read More Unit 3 The Market

(ઇટ વૉઝ ડાર્ક ઍન્ડ ધ સ્ટાર્ટ વેઅર ઇન ધ સ્કાઇ. યાસ્મિન ઍન્ડ લીલા સ્લેટ ઇન ધ કાર્ટ, રાધાબાઈ ઍન્ડ અમીનાબાઈ શ્લેષ્ઠ, ટૂ. લીલા’ઝ ફાધર શટ હિઝ આઇઝ. બટ ધ બુલક્સ ડિડ નૉટ સ્લીપ. ધે વૉડ ઑન ઍન્ડ ઑન.) અંધારું હતું અને આકાશમાં (હજી) તારા દેખાતાં હતા. યાસ્મિન અને લીલા ગાડામાં ઊંઘી ગયા. રાધાબાઈ અને અમીનાબાઈ પણ ઊંઘી ગયાં. લીલાના | પિતાએ તેમની આંખો બંધ કરી.

પણ બળદો (તો) ઊંધ્યા નહીં. તેઓ ચાલતા રહ્યા. (ધે કેમ ટુ અ બ્રિજ ઓવર અ રિવર. ધે સ્ટૉડ ધેઅર. લીલાઝા મધર ટુક સમ ફુડ ફ્રૉમ હર બૉક્સ ઍન્ડ સમ મિલ્ક ફ્રૉમ હર પૉટ. ધે એટ ધ ફુડ ઍન્ડ રેંક ધ મિલ્ક. ધ બુલક્સ રેંક વૉટર ઍટ ધ રિવર ઍન્ડ એટ ધ ગ્રાસ નિઅર ધ રિવર.) તેઓ નદી ઉપર એક પુલ પાસે પહોંચ્યા.

તેઓ ત્યાં (થોડી વાર) રોકાયા. લીલાની માતાએ તેમના ડબ્બામાંથી થોડું ખાવાનું અને માટલામાંથી થોડું દૂધ કાઢ્યું. તેમણે ખાધું અને દૂધ પીધું. બળદોએ નદીએ પાણી પીધું અને નદી પાસેનું ઘાસ ખાધું. (ધે વેન્ટ ઑન. ઍટ લાસ્ટ છે કેમ ટુ ધ માર્કિટ. ધ ગૉટ ડાઉન ફ્રોમ ધ બુલક-કાર્ટ. મેન ઍન્ડ વિમિન કેમ ઍન્ડ ટૉડ ટૂ ધેમ.) તેઓ આગળ ચાલ્યા. અંતે તેઓ બજારે પહોંચ્યા. તેઓ બળદગાડીમાંથી નીચે ઊતર્યા: પુરુષો અને સ્ત્રીઓ આવ્યા અને તેમની સાથે વાતો કરી.

(લીલાઝ મધર સોલ્ડ હર ટમાટોઝ ઍન્ડ યાસ્મિન્ઝ ઍન્ડમધર સોલ્ડ હર એઝ. લીલા’ઝ મધર બૉટ અ ન્યૂ ઑન ઍન્ડ યાસ્મિન્ઝ ઍન્ડમધર બૉટ સમ શુગર. લીલા ઍન્ડ યાસ્મિન પ્લેડ વિથ ધ ચિલ્ડ્રન ઍટ ધ માર્કિટ.) લીલાની માતાએ તેમનાં ટમેટાં વેચ્યાં અને યાસ્મિનની દાદીએ તેમનાં ઈંડાં વેચ્યાં. લીલાની માતાએ એક નવી તપેલી ખરીદી અને યાસ્મિનની દાદીએ થોડી ખાંડ ખરીદ. લીલા અને યાસ્મિન બજારમાં આવેલાં) બાળકો સાથે રમ્યા. (ઇન ધ ઇવનિંગ, ધ રિટર્નડ હોમ.) સાંજે તેઓ ઘરે પાછા ફર્યા.

(ગોપાલ સેડ, “ડિડ યુ ગો ઇન અવર બુલક-કાર્ટ?”) ગોપાલે કહ્યું, “તમે આપણી બળદ-ગાડીમાં ગયા હતા?” (લીલા રોડ, “યસ, વી ડિડ.”) લીલાએ કહ્યું, “હા, અમે (આપણી બળદ-ગાડીમાં ગયા) હતા.” પૂછ્યું, “યાસ્મિનનાં દાદી તમારી સાથે ગયાં હતાં?” (લીલા આન્સર્ડ, “યસ, શી ડિડ.”) લીલાએ ઉત્તર આપ્યો, “હા, તેઓ (અમારી સાથે ગયાં) હતા.” (સીતા સેડ, “ડિડ મધર સેલ હર ટમાટોઝ ઍટ ધ માર્કિટ?”). સીતા બોલી, “શું મમ્મીએ બજારમાં તેમનાં ટમેટાં વેચ્યાં?”

GSEB Solutions Class 6 English Let’s Read More Unit 3 The Market

(લીલા આન્સર્ડ, “યસ, શી ડિડ. શી સોલ્ડ હર ટમાટોઝ.”) લીલાએ ઉત્તર આપ્યો, “હા, તેમણે (ટમેટાં) વેચ્યા. તેમણે તેમનાં ટમેટાં વેચ્યાં.” (“વૉટ ડિડ યૂ બાઇ ઍટ ધ માર્કિટ?” સેડ ગોપાલ.) “તમે બજારમાંથી શું ખરીદ્યું?” ગોપાલે કહ્યું. (“મધર બૉટ અ ન્યૂ પૅન,” સેડ લીલા.) “મમ્મીએ એક નવી તપેલી ખરીદી,” લીલા બોલી.

(“યાસ્મિન્ઝ ઍન્ડમધર બૉટ સમ શુગર,” લીલા ઍડિડ.) યાસ્મિનની દાદીએ થોડી ખાંડ ખરીદી,” લીલાએ ઉમેર્યું. (સીતા આડ, “ડિડ યૂ બાઈ સ્વીટ્સ?”) સીતાએ પૂછ્યું, “શું : તમે મીઠાઈઓ ખરીદી?” | (લીલા રોડ, “નો, વી ડિડન્ટ. વી બૉટ બેંગલ્સ.”) લીલાએ કહ્યું, ના અમે (મીઠાઈ ખરીદી) નહીં. અમે બંગડીઓ ખરીદી.”

Exercise

Answer the questions.

Question 1.
When did Leela wake up on Saturday morning ?
Answer:
Leela woke up early on Saturday morning.

Question 2.
What did Yasmeen and her grandmother put in the bullock-cart ?
Answer:
Yasmeen and her grandmother put their baskets in the bullock-cart.

Question 3.
What did Leela’s mother take out from her box?
Answer:
Leela’s mother took out some food from her box.

Question 4.
What did the bullocks eat ?
Answer:
The bullocks ate grass near the river.

Let’s Learn More

Read the following paragraphs from the lesson.

(1) Saturday was market day. Leela woke up early. She washed her face and hands. The bullock-cart was ready. Yasmeen and her grandmother came to her house. They put their baskets in the bullock cart. Then they climbed in. Gopal and Seeta did not go with them. They went to school.

GSEB Solutions Class 6 English Let’s Read More Unit 3 The Market

Answer the questions selecting the correct options.

Question 1.
Saturday was ……………
A. a holiday
B. a half day
C. market day
D. shopping day
Answer:
C. market day

Question 2.
………………. woke up early.
A. Leela
B. Seeta
C. Gopal
D. Yasmeen
Answer:
A. Leela

Question 3.
Gopal and Seeta went to …………
A. market
B. river
C. village
D. school
Answer:
D. school

(2) It was dark and the stars were in the sky. Yasmeen and Leela slept in the cart. Radhabai and Ameenabai slept; too. Leela’s father shut his eyes. But the bullocks did not sleep. They walked on and on.
Answer the following questions.

Question 1.
Did the bullocks sleep ?
Answer:
No, the bullocks did not sleep.

Question 2.
Who slept in the cart ?
Answer:
Yasmeen, Leela, Ameenabai and Radhabai slept in the cart.

Answer the question selecting the correct option.

Question 1.
………… did not sleep.
A. Yasmeen
B. The bullocks
C. Leela
D. Leela’s father
Answer:
B. The bullocks

(3) They came to a bridge over a river. They stopped there. Leela’s mother took some food from her box and some milk from her pot. They ate the food and drank the milk. The bullocks drank water at the river and ate the grass near the river.

Answer the following questions.

Question 1.
What did Leela’s mother take out from her box?
Answer:
Leela’s mother took out some food from her box.

Question 2.
What did the bullocks eat ?
Answer:
The bullocks ate grass near the river.

GSEB Solutions Class 6 English Let’s Read More Unit 3 The Market

Answer the questions selecting the correct options.

Question 1.
Leela’s mother took some ……….. from the pot.
A. water
B. curds
C. food
D. milk
Answer:
D. milk

Question 2.
The bullocks ate ……….. near the river.
A. food
B. grass
C. wheat
D. fruits
Answer:
B. grass

(4) They went on. At last they came to the market. They got down from the bullock- cart. Men and women came and talked to them. Leela’s mother sold her tomatoes and Yasmeen’s grandmother sold her eggs. Leela’s mother bought a new pan and Yasmeen’s grandmother bought some sugar. Leela and Yasmeen played with the children at the market. In the evening, they returned home.

Answer the following questions.

Question 1.
What did Leela’s mother sell ?
Answer:
Leela’s mother sold tomatoes.

Question 2.
What did Yasmeen’s grandmother sell ?
Answer:
Yasmeen’s grandmother sold eggs.

Question 3.
What did Leela’s mother buy ?
Answer:
Leela’s mother bought a new pan.

Question 4.
What did Yasmeen’s grandmother buy?
Answer:
Yasmeen’s grandmother bought some sugar.

Question 5.
What did Leela and Yasmeen do ?
Answer:
Leela and Yasmeen played with the children at the market.

Question 6.
When did they return home ?
Answer:
They returned home in the evening.

Answer the questions selecting the correct options.

Question 1.
Leela’s mother sold ………………..
A. eggs
B. sugar
C. tomatoes
D. pans
Answer:
C. tomatoes

Question 2.
Yasmeen’s grandmother sold ……………
A. pans
B. sugar
C. eggs
D. tomatoes
Answer:
C. eggs

Question 3.
Leela’s mother bought …………
A. tomatoes
B. sugar
C. eggs
D. a pan
Answer:
D. a pan

Question 4.
Yasmeen’s grandmother bought …………..
A. eggs
B. a pan
C. tomatoes
D. sugar
Answer:
D. sugar

GSEB Solutions Class 6 English Let’s Read More Unit 3 The Market

Word Meanings:

GSEB Solutions Class 6 English Let’s Read More Unit 3 The Market 1
GSEB Solutions Class 6 English Let’s Read More Unit 3 The Market 2

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *