GSEB Solutions Class 12 English Flamingo Chapter 8 Going Places

   

Gujarat Board GSEB Class 12 English Textbook Solutions Flamingo Chapter 8 Going Places Textbook Exercise Important Questions and Answers, Notes Pdf.

Gujarat Board Textbook Solutions Class 12 English Flamingo Chapter 8 Going Places

GSEB Class 12 English Going Places Text Book Questions and Answers

Think as you Read (Textbook Page No. 79)

Question 1.
Where was it most likely that the two girls would find work after school?
Answer:
Sophie and Jansie would soon pass out of their school. Only a few months were left. Jansie knew very well that both of the them were earmarked for biscuit factory. Sophie had wild dreams about her career. Jansie was a realist. She knew that they did not pay well for shop work and Sophie’s father would not allow her to work there.

Question 2.
What were the options that Sophie was dreaming of? Why does Jansie discourage her from having such dreams?
Answer:
Sophie wanted to open a boutique. It would be the most amazing shop that city had ever seen. Alternatively, she would become an actress and have the boutique as a side business. She also thought of being a fashion designer. Jansie had her feet firmly planted to the ground. She wanted Sophie to be sensible and drop all her utopian plans because all of them required much money and experience.

Think as you Read (Textbook Page No. 81)

Question 1.
Why did Sophie wriggle when Geoff told her father that she had met Danny Casey?
Answer:
Sophie knew her father well. He would be angry if he knew of her meeting with the young Irish footballer, Danny Casey. She didn’t tell him. When Geoff told his father about it, he became angry. He turned his head to look at her with disdain. Sophie wriggled where she was sitting at the table.

Question 2.
Does Geoff believe what Sophie says about her meeting with Danny Casey?
Answer:
No, Geoff doesn’t believe what Sophie says about her meeting with Danny Casey. First, he looks round in disbelief and says, “It can’t be true”. Again he says, “I don’t believe it.” Sophie then narrates how Danny Casey came and stood beside her. Geoff asks her, “What does he look like ?” So, he doesn’t seem to be convinced that Sophie met Danny Casey.

Question 3.
Does her father believe her story?
Answer:
No, Sophie’s father does not believe her story. When Geoff tells him that Sophie met Danny Casey, his father looked at Sophie with disdain. He ignores her totally. He thinks that it is yet another ‘wild story’. He begins to talk about Tom Finney, another great football player.

Question 4.
How does Sophie include her brother Geoff in her fantasy of her future?
Answer:
Geoff was always the first to share her secrets. So, she told him about meeting Danny Casey. She also told him about her plan to meet him next week. She suspected areas of his life about which she knew nothing. She longed to know them. She wished that someday he might take her with him. She saw herself riding there behind Geoff.

Question 5.
Which country did Danny Casey play for?
Answer:
Danny Casey played for Ireland.

Think as you Read (Textbook Page No. 85)

Question 1.
Why didn’t Sophie want Jansie to know about her story with Danny?
Answer:
Jansie was very interested in things that did not concern her. She wanted to know other people’s affairs. She would spread the news in the whole neighbourhood. So, Sophie didn’t want Jansie to know about her story with Danny. It may also be mutual rivalry and one-upmanship on her part. Sophie was started to learn that Geoff had told Jansie about her story with Danny.

Question 2.
Did Sophie really meet Danny Casey?
Answer:
No, Sophie did not really meet Danny Casey. She was very fascinated by the young Irish footballer. She imagined his coming. She sat in the park, waiting for Casey and knowing that he would not come. She felt sad. Sadness was a hard burden to carry. She was always lost in a dreamy world where she imagined Casey meeting her.

Question 3.
Which was the only occasion when she got to see Danny Casey in person?
Answer:
The only occasion when Sophie got to see Danny Casey in person was when the family went to watch United on Saturday. Sophie, her father and little Derek went down near the goal. Geoff went with his mates higher up. United won two-nil. Her idol Casey drove in the second goal. She saw the Irish genius going round two big defenders on the edge of penalty area. He beat the hesitant goalkeeper from a dozen yards. Sophie glowed with pride. She was very happy.

Understanding the Text

Question 1.
Sophie and Jansie were classmates and friends. What were the differences between them that show up in the story?
Answer:
Sophie and Jansie are poles apart in tastes and temperament. Sophie has fantastic dreams and floats in a fairyland. She is an incurable escapist who won’t come out of her dreams. Jansie is down to earth – a realist. Sophie wants to do something sophisticated. Jansie knows that these things require a lot of money which their families do not possess. Jansie also knows that they were earmarked for the biscuit factory. She even advises Sophie to be sensible and practical. Sophie considers Jansie ‘nosey’ and does not want to confide in her.

Question 2.
How would you describe the character and temperament of Sophie’s father?
Answer:
Sophie’s father has a plump face looking grimy and sweaty. He doesn’t seem to be a soft or sophisticated man. Sophie fears his aggressive manliness. He is a realist and does not believe in his daughter’s wild stories. He loves watching football. He hopes young Casey will be as good as Tom Finney. He wishes that the young footballer keeps away from all distractions. He shouts instructions to Casey at the playground. When the Irish genius beats the hesitant goalkeeper, Sophie’s father screams with joy and pride. He goes to a pub to celebrate the victory.

Question 3.
Why did Sophie like her brother Geoff more than any other person? From her perspective, what did he symbolise?
Answer:
Geoff is the only person who listens to Sophie’s fantasies and long-cherished dreams. Her father is too bossy and aggressive. He hates Sophie’s fantastic stories. Even little Derek – makes fun of her growing rich. Her classmate Jansie is ‘nosey’ and can’t be trusted with a secret.

Only Geoff can be trusted to keep all the secrets of Sophie to himself. From her perspective, Geoff symbolises an elder brother who has grown up and visited places unknown to her. She wished that someday her brother might take her to those places. He is sympathetic and cautions her by telling her that Casey might have strings of girls. He warns her that he would never show up again. He speaks softly so as not to break the heart of the young dreamer.

Question 4.
What socio-economic background did Sophie belong to? What are the indicators of her family’s financial status?
Answer:
Sophie belongs to a lower-middle-class family. She is an escapist and has wild dreams. She dreams of things she can’t have in real life. Jansie tells her that boutique needs a lot of money. Sophie knows that the family doesn’t have money. She says, “If ever I came into money, I’ll buy a boutique.” Even little Derek understands her unrealistic nature. Geoffs occupation reflects their socio-economic background.

He is an apprentice mechanic. He travels to his work each day to the far side of the city. His jacket is shapeless. Her father lacks sophistication. He is a heavy-breathing man. He sits in his vest at the table. He grunts and tosses one of little Derek’s shoes from his chair onto the sofa. There is stove in the same room where dirty washing is piled in a corner. Sophie’s father goes to the pub on his bicycle. All these indicators confirm their lower-middle-class family background.

Talking about the Text

Discuss in pairs:
Question 1.
Sophie’s dreams and disappointments are all in her mind.
Answer:
Sophie is a young school-girl belonging to a lower-middle-class family. She wants to rise from the situation in which she finds herself. She is an incurable dreamer and escapist. She dreams of opening a boutique. Her classmate Jansie, who had her feet firmly planted on the ground, tells Sophie that opening a boutique requires a lot of money and experience and she has neither of them.

Sophie, who floats in a dreamy world of her own, dreams of becoming an actress or a fashion designer. She has dreams of a hero also. She develops a fascination for Danny Casey, the wonder boy of football. She sees him in action only once when he scores the second goal for United. She imagines him coming to her and tells her brother about the meeting. She goes on waiting for him on the next date but he does not turn up. She becomes sad and carries the burden of sadness all the times. Thus, her dreams and disappointments are the creations of her mind.

Question 2.
It is natural for teenagers to have unrealistic dreams. What would you say are the benefits and disadvantages of such fantasising?
Answer:
Teenagers have boundless enthusiasm and ambitions. They have sweet dreams and go on fantasising. It is natural for them to do so. Every youth is a dreamer. Every great scientist or writer has a dream. Without something to aspire for one can’t strive to achieve that goal. Dreams lead to the golden gate of success. Some teenagers float in the world of fantasy. They have unreal dreams. It is just like a child asking for the moon.

Their feet are in the mud and they dream of the stars in the sky. Such fantasising results in disappointment and disillusionment. A dreamer who fails to realise his dream is labelled a failure. Those who realise their dreams become heroes and achievers in their spheres.

I think it is better to have dreams even if we fail to realise them. Who would have dreams if the teenagers don’t-will these grey-headed, grey-bearded persons have dreams? Let the teenagers indulge in their natural activity and dream of a golden future. They will strive to translate them into reality.

Working with Words

Notice the following expressions. The highlighted words are not used in a literal sense. Explain what they mean:
Words had to be prized out of him like stones out of a ground.
Sophie felt a tightening in her throat. If he keeps his head on his shoulders.
On Saturday they made their weekly pilgrimage to the United.
She saw… him ghost past the lumbering defenders
Answer:

  • Phrase Meaning: Words had to be prized out of him. He was so silent that words had to be extracted from him with great difficulty or force.
  • Phrase Meaning: … a tightening in her throat. Sophie felt stiffness in her throat and felt upset.
  • Phrase Meaning: … keeps his head on his shoulders. If he is sensible or intelligent.
  • Phrase Meaning: … they made their weekly pilgrimage. They went to see the football match every week as if they were visiting a holy place.
  • Phrase Meaning: … ghost past. Making a silent move or running to dodge/deceive.

Noticing Form:
Notice the highlighted words in the following sentences:

1. “When I leave,” Sophie said, coming home from school, “I’m going to have a boutique.”
2. Jansie, linking arms with her along the street, looked doubtful.
3. “I’ll find it,” Sophie said, staring far down the street.
4. Jansie, knowing they were both earmarked for the biscuit factory, became melancholy.
5. And she turned in through the open street door leaving Jansie standing in the rain.
– When we add ‘ing’ to a verb we get the present participle form. The present participle form is generally used along with forms of ‘be’, (is, was, are, were, am) to indicate the present continuous tense as in “Sophie was coming home from school.”
– We can use the present participle by itself without the helping verb when we wish to indicate that an action is happening at the same time as another.
– In example 1, Sophie ‘said’ something, ‘Said’, here, is the main action.
– What Sophie was doing while she was ‘saying’ is indicated by ‘coming home from school’. So we get the information of two actions happening at the same time. We convey the information in one sentence instead of two.
– Analyse the other examples in the same way.
Pick out five other sentences from the story in which present participles are used in this sense.
Answer:
1.“She thinks money grows on trees, don’t she, Dad?” said little Derek, hanging on the back of his father’s chair.
2. She was conscious of a vast world out there waiting for her …
3. She saw herself riding there behind Geoff.
4. Here I sit, she said to herself, wishing Danny would come, wishing he would come and sensing the time passing.
5. She waited, measuring in this way the changes taking place in her.

Thinking about Language

Notice these words from the story.

  • ‘chuffed’, meaning delighted or very pleased
  • ‘nosey’, meaning inquisitive
  • ‘gawky’, meaning awkward, ungainly.

These are words that are used in an informal way in colloquial speech. Make a list of ten other words of this kind.
Answer:

  1. ‘boutique’, meaning a shop selling fashionable clothes or expensive gifts.
  2. ‘dad’, meaning father.
  3. ‘scooping’, meaning picking up something with a spoon.
  4. ‘prized out’, meaning extract some information with difficulty or force.
  5. ‘muttered’, meaning murmured.
  6. ‘pub’, meaning a place where one can drink.
  7. ‘jeered’, meaning taunted.
  8. ‘damn’, meaning ‘go to hell!’
  9. ‘ghost past’, meaning moved unseen and unheard.
  10. ‘huh’, meaning an expression showing disagreement.

GSEB Class 12 English The Interview Additional Important Questions and Answers

Answer the following questions in three to four sentences each:

Question 1.
What does Sophie dream of doing after she passes out of school? Why do you call it a ‘dream’ and not a ‘plan’?
Answer:
Sophie dreams to have a boutique of her own. It will be the most amazing shop the city has ever seen. She says that she will buy a boutique if ever she comes into money. She does not mind becoming an actress to rim a boutique as a side business. Since she has no money or experience, it is called a ‘dream’ and not a ‘plan’.

Question 2.
What are the other dreams of Sophie in addition to having a boutique?
Answer:
The greatest dream of Sophie is to have a boutique. She wants to be a bit sophisticated and rise above her lower-middle-class status. Her other dream is of being an actress as “there’s real money in that”. Moreover, actresses don’t work full time. She can look after her first love i.e., boutique as a side business. She has another option. She can be a fashion designer, and do something sophisticated.

Question 3.
Why does – Jansie say: “Soaf, you really should be sensible”?
Answer:
Jansie knows Sophie’s family background and financial position. She knows that both of them are earmarked for the biscuit factory. Sophie dreams of big and beautiful things like having a boutique or becoming an actress or a fashion designer. All these things need a lot of money and experience. Sophie has neither of them. So, Jansie being down-to-earth advises her to be sensible and stop having wild dreams.

Question 4.
What job is Geoff engaged in? How does he differ from his sister, Sophie?
Answer:
Geoff is a grown-up boy. He left school three years ago. Now, he is an apprentice mechanic. He has to travel to his work each day to the far side of the city. He speaks little but listens to his sister’s ‘wild stories’. But he is not a day dreamer like her. He knows the financial limitations of his family. He cautions Sophie against entertaining dreams for a celebrity like Danny Casey.

Question 5.
Who was Danny Casey? How did the members of Sophie’s family react towards him?
Answer:
Danny Casey was a young Irish football player. He played for the United. The Irish prodigy could easily dodge the defenders and score goals. Sophie’s father was a football fan. He admired old heroes like Tom Finney and young wonder boy Casey. Geoff had a large poster of United first-team squad on his bedroom wall. There were three coloured photographs of Casey in the row below it. Every Saturday they went to watch United play.

Question 6.
Why was the visit of Sophie’s father and his family to watch United ‘their weekly pilgrimage’?
Answer:
Sophie’s father was a keen football fan. He took great interest in the career of Danny Casey, the Irish prodigy. Geoff too was interested in football. Sophie considered Danny Casey her personal hero. She always dreamt of him. Casey was playing for United. The family visited the stadium every Saturday to watch him. So the family’s visit was like a religious or holy weekly ritual-a pilgrimage.

Question 7.
Where did Sophie meet Casey and what transpired between them?
Answer:
Sophie met Danny Casey in the arcade. It was she who spoke first and asked if he was Casey. He looked surprised. He was certainly Danny Casey as he had the Irish accent. She had already heard him on television. She asked him for an autograph for little Derek. But neither of them had any paper or pen. Before going he promised to give his autograph if she cared to meet him next week.

Question 8.
What promise does Sophie want Geoff to make and why?
OR
Why does Sophie say: “Promise you’ll tell no one” and “Promise, Geoff – Dad’d murder me” ?
Answer:
Sophie wants to confide in Geoff what happened during her meeting with Danny Casey. Before telling him the details, she wants him to promise that he would tell no one about her meeting and the next ‘date’. She is afraid of her father’s anger. She fears he would murder her. Geoff assures her that she is quite safe. Their father does not believe in such wild stories.

Question 9.
How did Jansie react at Sophie’s story of her meeting with Danny Casey?
Answer:
Jansie was a classmate and friend of Sophie. She lived in the same neighbourhood. She knew Sophie quite well. She was also aware of Sophie’s habit of dreaming. On learning of her meeting with Danny Casey, her first reaction was of disbelief. “You never did”, exclaimed Jansie. But when Sophie told her about her request for autograph, Jansie softened a little and said, ‘Jesus, I wish I’d have been there.”

Question 10.
Sophie is a typical adolescent hero-worshipper who carries her fantasising too far. Comment. ‘
Answer:
Sophie is a dreamer and an escapist. She is also a hero-worshipper. Danny Casey, the wonderful Irish football player was her hero. She indulged in wishful thinking and dreams of meeting him. Her imagined meeting gave her immense pleasure. But the pangs of not meeting him made her sad and despondent.

Question 11.
“Sophie’s dreams and disappointments are all in her mind.” Do you agree ? Give reasons in support of your answer.
Answer:
I fully agree with the observation. Sophie’s dreams and disappointments Eire all in her mind, she is a hero-worshipper. The Irish prodigy is her hero. She imagines her meeting with him. Her day¬dreaming makes her sad and despondent. The idea that Casey will not come at all is quite painful to her. Thus, her dreams and disappointments are products of her mind only. They have nothing to do with reality.

Question 12.
Why did Sophie long for her brother’s affection?
Answer:
Geoff was not very talkative. He was an introvert. Sophie thought that Geoff had access to the world where she had not got even a chance to visit. She wanted to be a part of her brother’s world. That is why she longed for his affection.

Answer the following questions in six to seven sentences each:

Question 1.
What impression do you form of Sophie on reading the story ‘Going Places’?
OR
Sophie has her own dreams and disappointments, but they are all her creations – the creations of her own mind. Justify the statement.
Answer:
Sophie is a young schoolgirl. She dreams of big and beautiful things. Some of these are beyond her reach or- her means. Her ambitions have no relation with the harsh realities of life. She thinks of having a boutique. She wants to have the most amazing shop the city has ever seen. Then she entertains the idea of being an actress. There’s real money in that.’ Actresses do not work full time. So she would take the boutique as a side business. If need be, she can be a fashion designer. She doesn’t realise that her family is not rich enough and her dreams can’t be fulfilled.

Sophie develops a romantic fascination for Danny Casey. He is a young Irish football player and the hero of her dreams. She indulges in hero- worship. She tells a story that she met Casey. Her father calls it another of her ‘wild stories’. Even Geoff does not believe her. He tries to caution her. Casey is a celebrity. Many girls run after him. But Sophie ignores him.

She is an incurable dreamer. She has seen Casey only once, but all the time she thinks of him. She sits alone and waits for his arrival. She becomes sad and despondent when Casey does not come. She suffers because of her dreams. These dreams and disappointments are all the creations of her mind.

Question 2.
Compare and contrast Sophie and Jansie highlighting their temperament and aspirations.
Answer:
Sophie and Jansie are class-fellows and friends. They belong to lower-middle-class families. Both of them are earmarked for biscuit factory. Janie’s feet are firmly planted on the ground. But Sophie is totally blind to the harsh realities of life. She dreams of big and beautiful things.

She wants to have a boutique. She thinks of becoming an actress as there is lot of money in this profession. If need be, she can also be a fashion designer. In short, she loves to be grand and sophisticated. All her dreams are beyond her reach and resources. Jansie advises her to be sensible, but she remains a romantic dreamer.

Sophie and Jansie differ in thinking and temperament. Sophie is lost in her dream world. She shares her secret with only one person. It is her elder brother Geoff. Jansie is ‘nosey’. She takes interest in learning new things about others. She can spread the story in the whole neighbourhood. So, Sophie doesn’t want to share secrets with her.

Sophie is an incurable dreamer and escapist. She is a hero-worshipper. She adores the young Irish footballer Danny Casey. She develops a fascination for her. She becomes sad and helpless but she doesn’t become wiser. She remains a dreamer. Jansie is practical and realistic. She has no such unrealistic dreams.

Question 3.
Describe the bond between Geoff and Sophie in spite of differences in their temperaments and thinking.
Answer:
Geoff was Sophie’s elder brother. He was three years out of school. He was an apprentice mechanic. He travelled to his work each day to the far side of the city. He was almost grown up now. He spoke very little. Sophie was jealous of Geoff’s silence. He was quiet and didn’t make new friends easily. He thought that Sophie was too young and immature. Geoff was mature enough to understand his limitations and those of his family. He never dreamt of big and beautiful things.

In spite of differences in their temperaments and thinking, there was a close bond between the two. Geoff was always the first to share Sophie’s secrets. He knew that Sophie’s story of meeting with Danny Casey was not true. Still he listened to her. Sophie confided in him. Her secret was something special just between them. It was not meant for nosey Jansie who would spread it in the whole neighbourhood. Geoff tried to persuade Sophie.

He warned her that Danny Casey was a celebrity. He must have many girls like her running after him. Sophie told him that Casey would give her an autograph if she cared to meet him next week. Geoff did not believe “he’d ever show up.” Thus, he acted like an elder brother. Geoff and Sophie share a common trait. It is their fascination for the Irish prodigy, Danny Casey. But they differ in their thinking. Like his father, Geoff wished Casey to be a great footballer one day. Sophie had romantic fascination for Casey. It was something else other than football.

Question 4.
Who was Danny Casey? How was he adored by the family of Sophie, and specially by Sophie and her father?
Answer:
Danny Casey was an Irish prodigy. He was a wonderboy of football. He had won the hearts of his countless fans. He played for United. Sophie’s family was obsessed with the Irish genius. Sophie’s father compared young Danny Casey to another great football player Tom Finney. He wished that Casey might be that good someday. He knew there were a lot of distractions for a youngster in the game those days.

He wished that Casey would keep his head on his shoulders. Geoff remarked that he was with the best team in the country. He hoped that Casey would prove even a better player than Tom Finney. Geoff considered him the best. His father thought that he was too young for the first team. The fact was that with his exceptional ability he was playing for the first eleven. On Saturday, Sophie’s family made their weekly pilgrimage to the stadium to watch United play their match. They watched their hero Danny Casey in action.

He was running, going round the two big defenders. Then he was on the edge of the penalty area. Sophie’s father was screaming for him to pass. They saw him beating the hesitant goalkeeper from a dozen yards. He scored the second goal. United won two-nil.

Sophie glowed with pride. Geoff was ecstatic. Someone wished he were an Englishman. Little Derek declared that Ireland would win the World Cup. Their father went to the pub to celebrate. Sophie adored Danny Casey. She had a romantic fascination for the Irish prodigy. Her young heart throbbed for her hero. She imagined Casey coming to her.

She would sit under an elm tree, waiting for Casey and dreaming of him. She realised that he would not come. This made her sad and dejected. Sophie became a victim of her own dreams and disappointments.

Reading Comprehension (Textual)

Read the following passages and select the most appropriate options as answers to the questions given below them:
Question 1.
Sophie watched her back stooped over the sink and wondered at the incongruity of the delicate bow which fastened her apron strings. The delicate-seeming bow and the crooked back. The evening had already blacked in the windows and the small room was steamy from the stove and cluttered with the heavy-breathing mem in his vest at the table and the dirty washing piled up in the corner. Sophie felt a tightening in her throat. She went to look for her brother Geoff.

He was kneeling on the floor in the next room tinkering with a part of his motorcycle over some newspaper spread on the carpet. He was three years out of school, an apprentice mechanic, travelling to his work each day to the far side of the city. He was almost grown up now, and she suspected areas of his life about which she knew nothing, about which he never spoke. He said little at all, ever, voluntarily.

Words had to be prized out of him like stones out of the ground. And she was jealous of his silence-. When he wasn’t speaking it was as though he was away somewhere, out there in the world in those places she had never been. Whether they were only the outlying districts of the city or places beyond in the surrounding country – who knew?-they attained a special fascination simply because they were unknown to her and remained out of her reach.
Questions:
1. Passage 1 reads that Sophie is …………………… .
A. greatly angry.
B. terribly irritated.
C. extremely happy.
D. quite thoughtful.
Answer:
B. terribly irritated.

2. The untidy scene/s in the room was/were ………………….. .
A. the heavy-breathing man at the table.
B. the dirty washing piled up in the corner.
C. the steam from the stove.
D. Both A’ and ‘B’
Answer:
D. Both A’ and ‘B’

3. ‘Words had to be prized out of him like stones out of the ground’. This sentence shows ……………….. nature of Geoff.
A. outspoken
B. shy
C. reticent
D. indifferent
Answer:
C. reticent

4. …………………………. remained subjects of special fascination for Sophie.
A. Many places in her surroundings and beyond
B. The areas of her brother’s life
C. Her brother’s activities
D. All of these three.
Answer:
A. Many places in her surroundings and beyond

Question 2.
Here I sit, she said to herself, wishing Danny would come, wishing he would come and sensing the time passing. I feel the pangs of doubt stirring inside me. I watch for him but still there is no sign of him. I remember Geoff saying he would never come, and how none of them believed me when I told them. I wonder what will I do, what can I tell them now if he doesn’t come? But we know how it was, Danny and me – that’s the main thing. How can you help what people choose to believe? But all the same, it makes me despondent, this knowing I’ll never be able to show them they’re wrong to doubt me.

She waited, measuring in this way the changes taking place in her. Resignation was no sudden thing. Now I have become sad, she thought. And it is a hard burden to carry, this sadness. Sitting here waiting and knowing he will not come I can see the future and how I will have to live with this burden. They of course will doubt me, as they always doubted me, but I will have to hold up my head remembering how it was.

Already I envisage the slow walk home, and Geoff’s disappointed face when I tell him, “He didn’t come, that Danny.” And then he’ll fly out and slam the door. “But we know how it was,” I shall tell myself, “Danny and me.” It is a hard thing, this sadness.
Questions :
1. One of the following sentences is true. Pick it out.
A. Geoff has planned the meeting between Sophie and Danny.
B. Sophie herself has fixed the meeting with Danny.
C. That Danny will come to see her there was Sophie’s romantic illusion.
D. Geoff also believed that Danny will turn up to see Sophie.
Answer:
C. That Danny will come to see her there was Sophie’s romantic illusion.

2. What makes Sophie downhearted?
A. That if Danny doesn’t come, she will never be able to prove to others that they were wrong in doubting her.
B. That Danny ‘was not supposed to come.
C. That Geoff was misguiding her.
D. Both ‘A’ and ‘B’
Answer:
A. That if Danny doesn’t come, she will never be able to prove to others that they were wrong in doubting her.

3. ‘Resignation was no sudden thing’. This sentence means ……………………………. .
A. ‘She will not surrender without prior information.
B. ‘She will not lose the hope so soon’.
C. ‘She had decided to resign well in advance.
D. None of these three
Answer:
B. ‘She will not lose the hope so soon’.

4. What, is a ‘burden’ for Sophie?
A. Disclosing her affair to her family members.
B. Returning home without meeting Danny.
C. Disappointing her brother, Geoff.
D. Proving Geoff wrong.
Answer:
B. Returning home without meeting Danny.

Grammar

Vocabulary
Fill in the blanks choosing the correct words given in the brackets and write the answers only:

Question 1.
(cluttered, incongruity, stooped, fastened, vest, blacked, wondered, crooked)
Sophie watched her back …1…. over the sink and ….2……. at the …3….. of the delicate bow which …4…. her apron strings. The delicate-seeming bow and the …..5…… back. The evening had already …6….. in the windows and the small room was steamy from the stove and …..7…… with the heavy-breathing man in his …8….. at the table and the dirty washing piled up in the corner.
Answer:
1. stooped
2. wondered
3. incongruity
4. fastened
5. crooked
6. blacked
7. cluttered
8. vest

Question 2.
(expectantly, cape, instinctively, conscious, arrival, leathers, at home, riding)
She was …1…. of a vast world out there waiting for her and she knew …..2……. that she would feel as …..3…. there as in the city which had always been her home. It ……4….. awaited her …….5… She saw herself …..6…. there behind Geoff. He wore new, shining black …..7….. and she a yellow dress with a kind of …8…. that flew out behind.
Answer:
1. conscious
2. instinctively
3. at home
4. expectantly
5. arrival
6. riding
7. leathers
8. cape

Choose the correct meanings of the phrases/ idioms and rewrite the sentences:

(1) He has been sticking on the same point from the start, (initially, until now, occasionally)
(2) I’ve been tinkering with the washing machine all afternoon, but nothing I do seems to fix it. (trying to repair unprofessionally, trying to buy, trying to sell)
(3) I had to prize the answer out of her when I asked where she had been, (hide from, extract from, impart to)
(4) Leave worries. We will do whatever we can to make you feel at home, (homesick, honoured, comfortable)
(5) Jayshree always felt pressure not to let down her parents in her studies, (disappoint, discourage, dishonour)
Answer:
(1) He has been sticking to the same point until now.
(2) I’ve been trying to repair unprofessionally the washing machine all afternoon, but nothing I do seems to fix it.
(3) I had to extract the answer from her when I asked where she had been.
(4) Leave worries. We will do whatever we can to make you feel comfortable.
(5) Jayshree always felt pressure not to disappoint her parents in her studies.

Rectification of Errors

Rectify the errors in the following text:
Question 1.
Their father had washed then he came in and his face and arms were shiny and pink but he smelled of soap.
He switched on the television, tossing one of little Derek’s shoes from his chair onto the sofa, and sat down with a grunt.
Answer:

Errors Corrections
then when
but and
tossing tossed
shoe shoes

Question 2.
When I saw whom it was, I said, “Excuse me, but aren’t you Danny Casey?” And he looks sort of surprised.
And he said, “Yes, that’s right.” And I knew it would be Him since he had the accent, you know, like when they interviewed him on the television.
Answer:

whom who
looks looked
would must
since because

Punctuation
Punctuate the following passage:

What this you’ve been telling Jansie said next week
About what
Your Geoff told our Frank you met Danny Casey
This wasn’t an inquisition just Jansie being nosey But Sophie was startled
Oh that
Jansie frowned, sensing she was covering Yes that
Answer:
“What’s this you’ve been telling ?” Jansie said, next week.
“About what?”
“Your Geoff told our Frank you met Danny Casey.”
This wasn’t an inquisition, just Jansie being nosey. But Sophie was startled.
“Oh, that.”
Jansie frowned, sensing she was covering. “Yes – that.”

Indirect Speech

Convert the following dialogue into Indirect Speech:
“Promise you’ll tell no one?” Sophie said. “Nothing to tell is there ?”
“Promise, Geoff- Dad’d murder me.”
“Only if he thought it was true.”
“Please, Geoff.” –
“Christ, Sophie, you’re still at school. Casey must have strings of girls.”
“No, he doesn’t.” “How could you know that?” he jeered.
“He told me, that’s how.”
Answer:
Sophie asked for assurance from Geoff that he would tell no one. Geoff replied that there was nothing to tell. Once more Sophi asked Geoff to promise her that he would tell anyone; then she expressed her fear that he disclosed, their daddy would murder her (ta strict steps against her.) Geoff told her that would do so only if he had thought that Sophie requested him not to make fun of On oath Geoff made her realise the fact she was still at school, while Casey must have a large fanfare of girls around him.

Sophie was not ready to believe his words and she asked him how he could know that. He jeered that he (Casey) had told him that and that was how he had come to know about it.

Transformation of Sentences

Rewrite as directed:
1. When I leave from school, I am going to have a boutique.(Turn into Simple.)
2. I’ll have the most amazing shop this city has ever seen. (Change the Degree.)
3. Actresses don’t work full time. (Turn into Affirmative.)
4. If you ever come into money you’ll buy us a blessed decent house to live in (Use ‘Unless’.)
5. She thinks money grows on trees? (Add a Question Tag.)
6. Words had to be prized out of him like stones out of the ground. (Change the Voice.)
7. Her father turned his head on his thick neck to look at her. (Use ‘so that’.)
Answer:
1. After leaving school, I am going to have a boutique.
2. I’ll have more amazing shop than any other shop this city has ever seen.
3. Actresses work only part-time.
4. Unless you ever come into money you’ll never buy us a blessed decent house to live in.
5. She thinks money grows on trees, doesn’t she?
6. We had to prize words out of him like stones out of the ground.
7. Her father turned his head on his thick neck so that he could look at her.

Writing

– Think of a person who you would like to have as your role model.
– Write down the points to be discussed or questions to be asked, if you were asked to interview that person on the Television show.
Answer:

  • I would like to have Sunil Gavaskar as my role model.
  • If I am asked to interview Sunil Gavaskar on the Television show, I would like to ask him the following questions :

1. Welcome, Sunil to our chat show. How do you feel at this stage of life?
2. Sachin Tendulkar has broken your record of hitting the highest number of Test hundreds. How do you react to that?
3. What helps you to keep fit and smart at this age?
4. What are your current international engagements?
5. What do you prefer – writing books on cricket or commenting on television?
6. Have you ever thought of coaching India?
7. Would you like to be involved intimately in grooming budding talent, if offer comes from the right quarters?
8. What are your plans for helping the players to get a better deal?
9. How do you balance your international engagements with your personal obligations?
10. What are your interests other than cricket?

The Interview Summary in English

The Interview Introduction:
A. R. Barton (1908-2003) A. R. Barton was born on February 24, 1908. He died on January 31, 2003, at 94 years of age. He is a modern writer who lives in Zurich and writes In English. In the story ‘Going Places’, Barton
explores the theme of adolescent fantasising and hero-worship.

The Interview Summary:
Sophie is a teenage girl who has big dreams. She comes from a poor family background. She wishes to own her own boutique after school. If not that, she is very certain that she can become an actress or a fashion designer. Her friend, Jansie, tells her that dreams come true if you have money or experience.

She also tells her that they are expected to work in a biscuit factory after school ends because of their family background. Sophie lives in a house, which is very small for the number of people in her family. Her family does not believe her, as she is known to make up stories and scenarios in her head that are far from reality.

Her elder brother Geoff, who does not let anyone enter his life, fascinates her. He is strong, handsome and tall. She is jealous of his silence and wants him to take her on bike in English. In the story ‘Going Places’, Barton explores the theme of adolescent fantasising and hero-worship.

rides. Sophie is attracted to Danny Casey who is a young Irish soccer player. She tells her brother that she met him at the arcade, which is not true. Geoff does not believe her as he finds it to be unlikely. She also tells him that Casey had asked her to meet him somewhere else, too. Sophie keeps building the story up in such a manner that she starts believing in it.

She walks by the canal along the path that was sheltered. This is in the same neighbourhood as that of her house. This is a place where she used to play as a child. She waited for him on the wooden bench under the elm tree. She spends time waiting for him to come, but he never does. She then goes back home and feels sad on thinking that her brother would be so unhappy and disappointed. However, she never really comes out of the fantasy and believes that Casey will come to meet her.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *