GSEB Solutions Class 11 English Unit 10 Read 1 Magnificent Mary

   

Gujarat Board GSEB Solutions Class 11 English Second Language Unit 10 Read 1 How does it Smell? Textbook Exercise Questions and Answers.

GSEB Std 11 English Textbook Solutions Unit 10 Read 1 Magnificent Mary (2nd Language)

GSEB Class 11 English Magnificent Mary Text Book Questions and Answers

Comprehension

(Based on Textbook Contents)

Answer the following questions in Jour to Jive sentences each:

Question 1.
Why should we salute Mary ?
Answer:
First of all, we should salute Mary that being a lady she chose a career of boxing. Then, even after the Caesarean birth of her ‘ twins, and being out of the ring for two years, she continued boxing and went on winning. For her brilliant performances in Asian Games and Olympics, she received the most prestigious awards of India-Arjuna Award (2003), Padma Shree (2006), Rajiv Gandhi Khel Ratna Award (2009) and Padma Bhusiian (2013).

Question 2.
At what age did Mary firmly think of a career in boxing ?
Answer:
In 1998 Dingko Singh, a boxer of Mary’s N state, came back with a gold medal from the Asian Games in Bangkok. His warm welcome and grand felicitations in Manipur impressed the teenager athlete Mary. As a result she firmly decided to become a boxer at the age of fifteen.

GSEB Solutions Class 11 English Unit 10 Read 1 Magnificent Mary

Question 3.
Which challenges did Mary face outside the ring?
Answer:
Being a woman, Mary had to struggle a lot. She had to fight a constant battie to overcome prejudice and challenges outside the ring as much as inside it against her opponents. When she started, she had no encouragement nor support from anybody. As she was coming from a poor S family, she had to face hardships for the first 4-5 years. She never had money to buy a proper kit or good shoes. She had to travel long distances by bus or train.

Question 4.
‘The ninth paragraph starts with the s words ‘gradually’. Is it rightly used ? Explain.
Answer:
Yes, of course. ‘Gradually’ means ‘slowly’ or ‘over a long period of time’ and the paragraph further describes the gradual results of Mary’s hard work. Thus, the adverb is aptly used meaningfully and with grammatical correctness.

Question 5.
List out the weak-points and strong- points of Mary when she was a child.
Answer:
When Mary was a child, she was not i very good at studies. She was also very sensitive, if the things were not done in her favour, she started crying. But on the other hand, she could run fast. She could throw javelin to a considerable long distance. She could punch very hard. She had a special faculty of firm determination. Once she decided, she chased it madly and achieved it at any cost.

Additional Questions

1. Short Notes

Write a short note focussing on the questions :
Mary Kom-a Great Boxer

(1) What inspired Mary to be a boxer ?
(2) Who was her coach ?
(3) Which obstacles did she face ?
(4) How did she become a great boxer ?
(5) Which award did she receive ?
(6) How does she inspire you ?
Answer:
Mary Kom is one of the pioneers of women’s boxing in India. Mangte Chungneijang Mary Kom was born on 1st March, 1983 in a small village of Kangathei in the north-eastern state of Manipur. In her childhood, she was not s very good at studies, but she could run fast, threw a javelin to a long distance and could s punch hard. She witnessed the warm welcome and grand felicitations of Dingko Singh, a boxer of her state who had come back with a gold) medal from the Asian Games in Bangkok and was greatly inspired.

She rushed to Sports Authority s of India (SAI) centre in Imphal and pleaded ; Narjit Singh to give her coaching. First she won the Manipur State Women’s Boxing Championship and her career started. Being a women, it was a constant battle for her to overcome prejudice and challenges outside the ring. She could neither buy a kit or had travelling expenses and on the other hand, she had to face discouraging remarks. Gradually her hard work brought her great success.

She became world champion not once, but five times in a row. She also secured bronze medals in Asian Games and Olympics, and a gold medal in Asian Games. The Government of India conferred on her Arjuna Award (2003), Padma Shree (2006), Rajiv Gandhi Khel Ratna Award (2009) and Padma Bhushan (2013). Even after giving birth to twins, she made a comeback and for that she gives credit to her husband. Her autobiography ‘Unbreakable’ (2013) and the biopic Mary Kom (2014) are the sources of hope for those who are struggling hard to progress in life.

GSEB Solutions Class 11 English Unit 10 Read 1 Magnificent Mary

2. Reading Comprehension

Read the extracts and answer the questions :

1. She rushed at the Sports Authority of India (SAI) Centre in Imphal to meet Narjit Singh, who coached male boxers. Initially he denied to train Mary because of her short and fragile physical structure. When he came out of the Centre at late evening, Mary was still standing there, weeping. This type of eagerness and dedication of Mary towards the game changed Narjit Singh’s mind. He agreed to train her. Then she never looked back, and toiled hard to achieve various national and international awards.

Questions:
(1) Which words in the passage mean ‘delicate’ and ‘devotion’ ?
(2) What made Narjit Singh to change his mind towards Mary?
Answer:
(1) The word for ‘delicate’ is ‘fragile’ and for ‘devotion’ is ‘dedication’.
(2) After Narjit Singh refused to train Mary she come out of the centre, but did not go home. Late in the evening Narjit Singh saw her still standing there. Her eagerness and dedication towards the game made him change his mind.

2. Her greatest achievement though, has been the fact that much of her success has come after the Caesarean birth of her twins. She frankly accepted, “It was difficult to come back because I had been out of the ring for two years. It was hard to regain my physical fitness. No one expected me to win. Even my parents didn’t think it would be possible.” She gave credit to her husband for that comeback, “My husband (K. Onler Kom) didn’t stop me. Most Indian men don’t give permission to their wives to work after marriage or after having kids. But my husband told me I should continue to play for as many years as I wanted.”

Questions:
(1) When did most of her success occur ?
(2) Whom does Mary give the credit of her comeback? Why?
Answer:
(1) Much of her success has come after the Caesarean birth of her twins.
(2) Mary gave the credit of her comeback to her husband. Her husband did not stop her. But he told her that she should continue to play for as many years as she wanted.

Find the events that occurred in the following years and note them down in the given blanks:

  1. 1983 : Mary was born on 1st March in Kangathel in Manipur.
  2. 1998 : Dingko Singh, a boxer, won a gold medal in the Asian Games at Bangkok.
  3. 2000 : Mary started her career as a boxer with a victory in the Manipur state Woman’s Boxing Championship.
  4. 2012: Mary won a bronze medal at Olympics (London-U.K.).
  5. 2013 : Mary was awarded ‘Padma Bhushan’ by the Government of India.

Write three names/words from the these categories:

  1. Men who were motivational for Mary: 1. Dingko Singh 2. Narjit Singh 3. K. Onler Kom-Mary’s husband
  2. Awards the Government of India conferred on her: 1. Arjuna Award 2. Padma Shree 3. Rajiv Gandhi Khel Ratna Award 4. Padma Bhushan
  3. Asian Games : 1. 2010, Guangzhow – China 2. 2014, Incheon – South Korea
  4. Words used to describe the qualities of Mary: 1. Leading woman boxer 2. One of the pioneers of women’s boxing in India 3. World Champion 4. Magnificent Mary

GSEB Solutions Class 11 English Unit 10 Read 1 Magnificent Mary

Select the correct option:

Question 1.
What is the status of Mary Kom as a woman boxer in India ?
(A) A young woman boxer
(B) A powerless woman boxer
(C) A leading woman boxer
(D) An ordinary woman boxer
Answer:
(C) A leading woman boxer

Question 2.
At first, why was Mary Kom denied training by the coach?
(A) Because of her amicable nature
(B) Because of her poor financial background
(C) Because of her father’s disapproval
(D) Because of her short and fragile physical structure
Answer:
(D) Because of her short and fragile physical structure

Question 3.
How did Mary’s father come to know about her participation in the game of boxing?
(A) He saw her photograph in a newspaper.
(B) His friend informed him.
(C) Mary asked him to give permission.
(D) Mary’s coach called him.
Answer:
(A) He saw her photograph in a newspaper.

Question 4.
Which of the following was not a challenge for Mary?
(A) Poor financial condition
(B) Constant ill-health
(C) Boxing was not considered a respectable game for women
(D) To lead her farming-dependent family towards a better livelihood
Answer:
(B) Constant ill-health

GSEB Solutions Class 11 English Unit 10 Read 1 Magnificent Mary

Question 5.
According to the text, what is the greatest achievement of Mary ?
(A) The civilian award Padma Bhushan
(B) The world championships (five times in arow)
(C) Her success in various competitions even after giving birth to her twins
(D) The bronze medal in Olympics at London
Answer:
(C) Her success in various competitions even after giving birth to her twins

Question 6.
To leave her family quite often is for Mary.
(A) a routine incident
(B) a rare event
(C) a favourite phenomenon
(D) a sacrifice for her country
Answer:
(D) a sacrifice for her country

Arrange these word-groups to make meaningful sentences: (Pair work, class work)

Question 1.

A B C
1. In her childhood Mary had not boxing as a career.
2. Till the year 2000 Mary struggled hard capacity to punch hard.
3. In the beginning of her career Mary took up her parents about the training in boxing.
4. With a view to helping her family Mary had enough money to buy a proper kit.
5. After giving birth to her twin-sons Mary did not inform for regaining her physical fitness.

Answer:

  1. In her childhood, Mary had capacity to punch hard.
  2. Till the year 2000, Mary did not inform her parents about the training in boxing.
  3. In the beginning of her career, Mary had not enough money to buy a proper kit.
  4. With a view to helping her family, Mary took up boxing as a career.
  5. After giving birth to her twin-sons, Mary struggled hard for regaining her physical fitness.

GSEB Solutions Class 11 English Unit 10 Read 1 Magnificent Mary

Answer the following questions:

Question 1.
Who is Mary Kom ? What is she famous for?
Answer:
Mary Kom is a leading woman boxer of India. She is one of the pioneers of womerfs boxing in India. She is a successful sportsperson.

Question 2.
Where did Mary get training ?
Answer:
Mary took her training at the Sports Authority of India (SAI) centre in Imphal.

Question 3.
Which reasons led Mary to choose boxing as a career?
Answer:
When Mary was just 15, she witnessed the warm welcome and grand felicitation of Dingko Singh. He was a boxer of Mary’s state who had come back with a gold medal from the Asian Games in Bangkok. She was greatly motivated and she decided to become a boxer. The prime reason, was to lead her farming-dependent family towards a better livelihood. The other strong reason was to prove those people wrong who said very discouraging remarks about her with her success in the field of boxing.

GSEB Solutions Class 11 English Unit 10 Read 1 Magnificent Mary

Discuss these situations. (You can use your mother tongue to express your ideas.)

Question 1.
Have you watched WWE programmes on TV channel ? What feelings do you have while watching?
Answer:
Yes, I have watched WWE programmes on TV channel. I feel that it is mere cruelty and violence. Such games create adverse effects on watchers, especially children. How can a participant with bleeding nose or broken jaw can be a source of motivation for anybody? I personally feel that such games or sports should be discouraged on TV

Question 2.
What does your father not know about you till now?
Answer:
Sometimes I bunk my school and go for shopping or at other places. I also go to a movie with my friends and I never let it be known to my parents. Sometimes without bringing to the notice of my father, my mother gives me some money for my pocket expenses from her savings. These are certain things that my father does not know about me, but I will never do anything that will bring disrepute to my family.

Question 3.
What are your strengths and weaknesses as a student ?
Answer:
As a student I am quite serious about my studies. Firstly, I have set a career goal and am trying to chase it. Secondly, I like extra reading very much. Thirdly, I am always curious to know about latest e-gadgets. On one hand, I keep on browsing on net and search out many things which are usually beyond reach for merely a bookworm. On the other hand, I do have some weaknesses that could come in the way of my goal.

I am very playful by nature. I like to play pranks in school. Many a time, I bunk school for a movie or shopping. I don’t have a patient ear to listen to advice or counselling by teachers or elders. I often help my friends in their studies but I don’t like if they do not pick up the things fast.

GSEB Solutions Class 11 English Unit 10 Read 1 Magnificent Mary

Question 4.
Recall two or three encouraging remarks used for you by your relatives or neighbours.
Answer:
Since I am naughty, most of the time, I get very critical remarks from my relatives or neighbours. But since I am helpful to all. I also receive such remarks as:

  1. You are a gem among the group!
  2. May God bless you and you’ll do something great in your life !
  3. We envy your parents to have a wonderful son like you!

Question 5.
Do you know your challenges ? How would you win over them?
Answer:
Yes, I know my challenges. Merely passing exams after mugging books will not solve my purpose. Firstly, I will have to prepare myself for the competitions in every field that I am going to face. Secondly, I am an introvert. However intelligent and skilful I am, I will not be able to get through easily till I become out-going and extrovert. Thirdly, I will have to be physically fit and linguistically strong if I want to overcome a number of my problems.

Magnificent Mary Summary in Gujarati

મૅરી કૉમ મહિલા મુક્કાબાજીમાં પહેલ કરનાર મહિલાઓમાંની એક છે. ભારતના ઉત્તરપૂર્વી રાજ્ય મણિપુરમાં કંગથેઈ નામના નાનકડા ગામમાં માર્ચ 1, 1983માં જન્મેલ મૅરી કૉમે મુક્કાબાજીમાં અદ્વિતીય સફળતા હાંસલ કરી છે. તેણીના જ રાજ્યના હિંગ્યો સિંઘને 1998માં મુક્કાબાજીમાં સુવર્ણચંદ્રક મેળવવા બદલ જે સન્માન મળ્યું, તેનાથી પ્રભાવિત થઈ મૅરી કૉમે મુક્કાબાજ બનવાનું નક્કી કર્યું. ઇમ્ફાલના સ્પોર્ટ્સ ઑથોરિટી ઑફ ઇન્ડિયા કેન્દ્રના કોચ નરજીત સિંઘે પહેલાં તો બટકી અને નાજુક મૅરી કૉમને જોઈ તેને કોચિંગ આપવાની ના પાડી દીધી. સાંજ સુધી રડી રહેલી મૅરી કૉમને જોઈને તેમનું દિલ પીગળ્યું અને તેણીને તાલીમ આપવા તૈયાર થયા.

મણિપુર રાજ્યની મહિલા મુક્કેબાજી ચૅમ્પિયનશિપમાં તેણીને વિજય મળ્યો અને તેણીની કારકિર્દી શરૂ થઈ. તેણીનો ફોટો વર્તમાનપત્રમાં જોતાં જ તેણીના પિતાએ તેણીને આ કારકિર્દી છોડી દેવા ઠપકો આપ્યો કે નહિ તો તેણીને કોઈ પરણશે નહિ’. પણ તેણી એકની બે ન થઈ. મહિલા હોવાથી તેણીને 4-5 વર્ષ તો ઘણું વેઠવાનું આવ્યું. ગરીબ કુટુંબમાંથી આવતી હોવાથી તેણી પાસે યોગ્ય કીટ ખરીદવા પૈસા નહોતા. બસ કે ટ્રેન પકડવા દૂર સુધી ચાલવું પડતું, પણ તેણીએ તેના કુટુંબને આ ગરીબીમાંથી ઉગારવું હતું. તેથી લોકોની હતાશ કરી નાખે તે હદની ટીકાઓ સહન કરીને પણ તેણી મક્કમ રહી.

તેણીના કઠોર પરિશ્રમે તેણીને રાષ્ટ્રીય કક્ષાએ અને આંતરરાષ્ટ્રીય કક્ષાએ ઉજ્વળ સફળતા અપાવી. સળંગ પાંચ વાર તેણી વર્લ્ડ ચેમ્પિયન બની. તેણીએ કાંસ્યથી સુવર્ણ સુધી ઘણા ઍવોર્ડ મેળવ્યા છે. ભારતમાં પણ તેણીને પદ્મશ્રી’, ‘રાજીવ ગાંધી ખેલરત્ન’ તેમજ ‘પદ્મભૂષણ’ ઍવોર્ડ્સથી નવાજવામાં આવી. જોડિયા બાળકોના સિઝેરિયન ઑપરેશન પછી બે વર્ષ રિંગની બહાર રહેવા છતાં તેણીએ રમતમાં ચાલુ રહી અનેક ઍવોર્ડ્સ જીત્યા, જેમાં તેણીના પતિનો સહયોગ કાબિલે તારીફ રહ્યો. ‘અનબ્રેકેબલ નામની તેણીની આત્મકથા અને તેણીના જીવન પર તૈયાર થયેલ ફિલ્મ “મૅરી કૉમ’ લોકો માટે પ્રેરણાસ્ત્રોત બની રહ્યા છે. મૅરીને ગર્વ છે કે તેણી દેશ માટે કાંઈક કરી છૂટી છે.

GSEB Solutions Class 11 English Unit 10 Read 1 Magnificent Mary

Glossary (શબ્દાર્થ)

GSEB Solutions Class 11 English Unit 10 Read 1 Magnificent Mary 1 GSEB Solutions Class 11 English Unit 10 Read 1 Magnificent Mary 2

Phrases and Idioms

GSEB Solutions Class 11 English Unit 10 Read 1 Magnificent Mary 3

ભાષાંતર

મૅરી કૉમ એ ભારતની એક આગળ પડતી મહિલા મુક્કાબાજ છે. તે ભારતીય મહિલા મુક્કાબાજીનો આરંભ કરનારમાંની એક છે. એક ખેલાડી તરીકે તેણીએ ભવ્ય સફળતા મેળવી છે.

માંગટે ચુંગનેઇજંગ મેરી કોમ (ભારતના) પૂર્વોત્તર મણિપુર રાજ્યના કંગથેઈ નામના એક નાનકડા ગામમાં માર્ચ 1, 1983ના દિને જન્મી હતી. બાળપણમાં મૅરી તેની બે નાની બહેનો અને એક ભાઈ સાથે ચોખાનાં ખેતરોમાં કામ કરતી, ઘરકામ કરતી અને શાળાએ જતી. તેણી અભ્યાસમાં એવી હોશિયાર નહોતી, પણ તેણી ઝડપથી દોડી શકતી, તેણી હલકા વજનનો ભાલો પણ ખાસ્સો દૂર સુધી) ફેંકી શકતી અને સૌથી વધારે તો તેણી જબરદસ્ત મુક્કો (પંચ) મારી શકતી.

1998માં મૅરીના (જ) રાજ્યના એક મુક્કાબાજ – કિંગ્ડો સિંઘ બેંગકોકમાં યોજાયેલી એશિયન રમતોત્સવમાંથી એક સુવર્ણપદક જીતી આવ્યા. તેમનું મણિપુર રાજ્યમાં (કરવામાં આવેલું) ઉષ્માભર્યું સ્વાગત અને (તેમના માનમાં યોજાયેલ) ભવ્ય અભિનંદન સમારોહ આ ટિનેજર ખેલાડી(બાળા)ને ખૂબ જ પ્રભાવિત કરી. આ કારણે તેણીએ મક્કમપણે મુક્કાબાજ બનવાનો નિર્ધાર કર્યો.

તેણી ઇમ્ફાલ (સ્થિત) ભારતીય રમત સત્તામંડળ(SAI)ના (તાલીમ) કેન્દ્ર પર પુરુષ મુક્કાબાજોને તાલીમ આપનાર નરજીત સિંઘને મળવા દોડી ગઈ. પહેલાં તો તેણીના ઠીંગણા અને કમજોર શારીરિક માળખાને લીધે તેણે મૅરીને તાલીમ આપવા ના (જ) પાડી દીધી. (પણ) જ્યારે તે મોડી સાંજે (તાલીમ) કેન્દ્રની બહાર આવ્યા, ત્યારે તેમણે જોયું કે, મૅરી હજુય ત્યાં ઊભી હતી (અને) ૨ડી રહી હતી. આ પ્રકારની રમત પ્રત્યેની મૅરીની ઉત્કંઠા અને તાલાવેલીએ નરજીત સિંઘના વિચારમાં પરિવર્તન આણ્યું. તેઓ તેણીને તાલીમ આપવા સંમત થયા. પછી (તો) તેણીએ કદીયે પાછું વળીને જોયું નહિ, અને વિવિધ રાષ્ટ્રીય તેમજ આંતરરાષ્ટ્રીય ખિતાબો મેળવવા કાળી મજૂરી કરી.

મણિપુર રાજ્ય મહિલા મુક્કાબાજ હરીફાઈમાં વિજેતા બનવાની સાથે વર્ષ 2000માં તેણીની મુક્કાબાજ તરીકેની કારકિર્દીની શરૂઆત થઈ ત્યાં સુધી તેણીએ તેનાં માતા-પિતાને તેણીની મુક્કાબાજની તાલીમ વિશે કશુંય જણાવ્યું નહોતું. જ્યારે તેણીએ રાજ્યની સ્પર્ધા જીતી ત્યારે સ્થાનિક વર્તમાનપત્રમાં આવેલો તેનો ફોટો તેના પિતાએ જોયો. તેમણે તેણીને (ખૂબ જ) ગંભીરતાથી ઠપકો આપ્યો અને મુક્કાબાજી છોડી દેવા સૂચના આપી. કારણ કે તેમણે માની લીધું કે તેમના માટે તેણીનો (યોગ્ય જીવનસાથી શોધવાનું મુશ્કેલ બની જશે.

મહામહેનતે તેણી આ રમત ચાલુ રાખવાનું તેણીના પિતાને ગળે ઉતારી શકી. તેણીએ અવેતન મુક્કાબાજી અને વ્યાવસાયિક મુક્કાબાજી વચ્ચેનો ભેદ (તેણીના પિતાના મનમાં સ્પષ્ટ કર્યો. તેણીએ અવેતન મુક્કાબાજી વિશેના નિયમો વિશે તેમને કહ્યું કે, જો (આ પ્રકારની મુક્કાબાજીમાં) કોઈ ઈજા થાય, તો રેફરી (નિર્ણાયક) ખેલ અટકાવી દે છે. ત્યારબાદ તેણીના કુટુંબે તેણીને કારકિર્દીમાં આગળ વધવા પૂર્ણ સહયોગ કર્યો.

સ્ત્રી હોવાને લીધે તેણીએ ઘણો સંઘર્ષ કરવો પડ્યો. તેણીના માટે રિંગની અંદરના સ્પર્ધકો સામે જેટલો સંઘર્ષ કરવાનો થાય તેટલો જ (સંઘર્ષ) રિંગની બહાર હેપ (પક્ષપાત) અને પડકારોને તાબે નહિ થવા સતત કરતું રહેવું પડ્યું. તેણીએ મુક્ત મને સ્વીકાર્યું કે જ્યારે તેણીએ શરૂઆત કરી ત્યારે તેણીને કોઈ પ્રોત્સાહન કે સહકાર મળ્યો નહોતો. અતિશય મુશ્કેલ એ હતું, કારણ કે તેણી એક ગરીબ કુટુંબમાંથી આવતી હતી અને તેણીએ શરૂઆતનાં 4થી 5 વર્ષ ખૂબ જ મુશ્કેલીઓ વેઠવી પડી. તેણીએ એ દિવસો યાદ કર્યા જ્યારે તેણી પાસે એક પેપર કીટ કે સારાં જૂતાં ખરીદવા પૈસા નહોતા અને તેણીએ બસ કે ટ્રેન દ્વારા લાંબા અંતરની મુસાફરી કરવી પડતી.

મૅરીનું મુક્કાબાજીની કારકિર્દી લેવાનું મુખ્ય કારણ ખેતી પર આધારિત તેણીના કુટુંબને સારી આજીવિકા ઊભી કરી આપવાનું હતું. બીજું મજબૂત કારણ એ હતું કે જે લોકોએ તેણીના માટે જે હતાશાજનક ટીકાઓ કરી હતી, તેમને ખોટ સાબિત કરવા માગતી હતી. મુક્કાબાજી સ્ત્રીઓ માટે સમ્માનજનક રમત ગણાતી નહોતી અને મૈરી મુક્કાબાજીમાં સર્વશ્રેષ્ઠ (સાબિત) થશે તેવું કોઈ માનવા તૈયાર નહોતું. તેણીના પડોશીઓ અને સંબંધીઓ મૅરી માટે ગમે તેવું બન્ને રાખતા. પણ મૅરી કૃતનિશ્ચયી હતી. તેણી લોકોને બોલતા તો બંધા કરી શકે તેમ નહોતી, પરંતુ તેણી પોતાની સફળતાથી એ લોકોને ખોય સાબિત કરશે.

કાળક્રમે (ધીમે ધીમે) તેણીના કઠોર પરિશ્રમે તેને રાષ્ટ્રીય તેમજ આંતરરાષ્ટ્રીય કક્ષાએ ઝળહળતી સિદ્ધિ અપાવી. તેણી એક વાર નહિ. પરંતુ સતત પાંચ વાર વિશ્વ મુક્કાબાજ ચેમ્પિયન બની, તેણીએ 2010માં ગુઆન્ઝો, ચીન ખાતે યોજાયેલી એશિયન રમતોમાં અને 2012માં લંડન, યુ.કે. ખાતે યોજાયેલ ઑલિમ્પિક્સમાં કાંસ્યપદક અને 2014માં ઇન્ડિાઓન, દક્ષિણ કોરિયા ખાતે યોજાયેલ એશિયન રમતોમાં સુવર્ણપદક હાંસલ કર્યો.

તેણીની ભવ્ય સફળતાની કદર કરતાં ભારત સરકારે 2003માં તેણીને અર્જુન ઍવોર્ડ, 2006માં પદ્મશ્રી ઍવોર્ડ, 2009માં રાજીવ ગાંધી ખેલરત્ન ઍવોર્ડ અને 2013માં પદ્મભૂષણ ઍવોર્ડથી સમ્માનિત કરી.

GSEB Solutions Class 11 English Unit 10 Read 1 Magnificent Mary

તેણીની સૌથી મહાન સિદ્ધિ તો એ ગણાય કે તેણીએ સર્જરી કરાવીને બે જોડિયાં બાળકોને જન્મ આપ્યા બાદ તેણીને સફળતા મળી. તેણીએ નિખાલસતાથી કબૂલ્યું, “હું બે વર્ષ રિંગની બહાર રહી હતી તેથી પરત ફરવું મુશ્કેલ હતું. મારી શારીરિક ક્ષમતા પરત મેળવવી મુશ્કેલ હતી. કોઈએ આશા રાખી નહોતી કે હું જીતીશ. અરે, મારાં માતા-પિતાએ પણ આ (જીત) શક્ય બનશે તેવું નહોતું ધાર્યું.” તેણીએ તેના આ પરત ફરવાનો યશ તેણીના પતિને આપ્યો, “મારા પતિએ (કે. ઓન્લર કૉમ) મને રોકી નહિ. મોટા ભાગના ભારતીય પુરુષો (પતિઓ) તેમની પત્નીઓને લગ્ન બાદ કે બાળકો થયા બાદ કામ કરવાની છૂટ આપતા નથી. પણ મારા પતિએ મને હું ઇચ્છું ત્યાં સુધી રમતા રહેવાની છૂટ આપી.”

જે લોકો તેના પગલે ચાલવા ઇચ્છતા હોય તે અનેક માટે ભારતમાં મહિલા મુક્કાબાજીની પથપ્રદર્શક મૅરી પ્રેરણારૂપ છે, જે લોકો જીવનમાં પ્રગતિ માટે કઠોર સંઘર્ષ કરતા હોય તેમને માટે તેણીની આત્મકથા અનબ્રેકેબલ (2013) અને ફિલ્મ મૅરી કૉમ (2014) આશાનાં સ્રોત છે.

‘પ્રભાવકારી મેરી’ તરીકે જાણીતી તેણી આજે પણ તેણીના માર્ગમાં અવરોધરૂપ અડચણોને પરાસ્ત કરવા દઢનિશ્ચયી છે, તેણીની સિદ્ધિઓ અને ભવિષ્યના કાર્યક્ષેત્ર માટે તે કહે છે, “મને ભારત માટે કાંઈક વિશિષ્ટ કરી ચૂક્વાનું ગૌરવ છે. અને જો હું ભવિષ્યમાં (પણ) કાંઈક વિશેષ કરી શકીશ તો તે મોટી વાત હશે. હું સખત મહેનત કરું છું અને પૂરા ધ્યાનથી તાલીમ મેળવું છું. અલબત્ત, મને મારા કુટુંબ અને મારાં બાળકોની ખોટ સાલે છે. મને તેમની ખૂબ જ ખોટ સાલે છે. પણ મારે મારા દેશ માટે આ બલિદાન તો આપવું જ રહ્યું અને હું મારી સર્વોત્તમ ક્ષમતાથી કામ કરતી રહીશ.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *