GSEB Class 10 English Dialogue Writing

   

Gujarat Board GSEB Class 10 English Textbook Solutions Writing Skills Dialogue Writing Questions and Answers, Notes Pdf.

Dialogue Writing GSEB Std 10 English Grammar

A Dialogue literally means “talk between two people”. Dialogue writing is a useful? form of composition, especially for the Indian s students who are trying to gain a command? over spoken English. Under proper guidance, it s should introduce them to the colloquial way of? talking English, and train them to express their s thoughts in easy and natural constructions.

The spoken English of the Indian school-students is s too often rather stilted and bookish, owing to the j fact that they do not have much chance of talkings with English knowing people; and anything that will help them to acquire naturalness and eases in speaking English is of value.

To write a dialogue successfully calls for a little dramatic power; for the writer has not only to see both sides of a question but has also to put himself, so to speak, inside two imaginary persons so as to make them express. their opposite opinions naturally and in keeping with their characters.

A written dialogue should be so composed that it appears to be spontaneous or impromptu. The reader should not feel that it is premeditated, stilted and dull. At the same time, careful preparation is? necessary for writing a dialogue. The writer must have the art to conceal his/her art. It is always advisable to make a plan or outline of the dialogue before beginning to write; otherwise, the dialogue may be rambling and pointless.

GSEB Class 10 English Dialogue Writing

Procedure:
1. At the beginning, you must put in some sort of greeting or introduction to the topic.

2. Carefully think over the subject given, and jot down briefly the arguments or opinions about it which might reasonably be expressed s by the imaginary persons who are supposed to be talking.

3. Arrange these ideas in some logical order, so that one will arise naturally from another in the course of the conversation. (It is better to write down these points in the form of an outline, or numbered heads, as a guide to follow in writing the dialogue.)

4. Try to imagine what would be the way in which each character in the dialogue would express their views. To do this, you must have in your mind a clear idea of the imaginary persons taking part in the conversation, so as to make them speak in character.

5. Keep in mind that your dialogue, when completed, should read like a real, spontaneous conversation. So try to make your imaginary characters talk in an easy, familiar and natural manner. Avoid stilted and bookish phrases. Try to remember how real people talk in friendly conversation and reproduce that conversational style as effectively as you can.

6. End off in such a way that some sort of conclusion is reached.

However the students, in the examination, will be tested by means of offering a few conversational lines with certain gaps in the conversation. They will be expected to complete this conversation by filling in the gaps with suitable extensions as per requirement.

Specimens Of Dialogues

Question 1.
Write a dialogue between a father and his son about a cricket match.
Answer:
Father: What a miserable match! India put up a really miserable show.
Son: Yes, and we did not even hit a single six! They hit nine!
Father: We do not have the fighting spirit. We give in too easily.
Son: The tailenders did not even make an effort. I don’t want to watch the other matches.
Father: Don’t say that. You never know what may suddenly happen. Cricket is such a funny game!

Question 2.
Write a dialogue between a doctor and a patient.
Answer:
Patient: Good morning, Doctor!
Doctor: Good morning, How can I help you? Patient: I am suffering from indigestion.
Doctor: Are you suffering from headache also? Patient: Yes, I cannot sleep at night.
Doctor: What is your work?
Patient: I am a clerk in the office.
Doctor: How long is it since you had a holiday? Patient: About three years.
Doctor: You have run down on your energy. You need rest and change. Can you take ten days off from the office?
Patient: Yes, I can. If you certify.
Doctor: Go on the countryside, and get plenty of exercises and plenty of fresh air.
Patient: Thank you, Doctor.

GSEB Class 10 English Dialogue Writing

Question 3.
Write a dialogue between a city boy and a country boy regarding the plus and minus points between city and village/countryside.
Answer:
City Boy: How do you like to live in a place where there are no places of entertainment? Country Boy: Your cities are congested. There is no place to move about freely.
City Boy: We have vehicles to go about from place to place.
Country Boy: The villages are small. We can easily Walk and reach our destination.
City Boy: There are gyms and public parks where we can exercise.
Country Boy: Cities are full of pollution. We breathe fresh air, we live in a healthy atmosphere.
City Boy: We have good schools and are given good education.
Country Boy: The classes in your schools are overcrowded. Individual attention to the students is not given.

Question 4.
Write a dialogue between a teacher and a student for the student has not brought his homework.
Answer:
Teacher: Why have you not done your homework? Student: Sir, yesterday my brother took ill and I had to take him to the doctor. . Teacher: Wasn’t there anybody else to take him to the doctor?
Student: Sir, my father has gone to Vadodara.
Teacher: What did the doctor say about your brother?
Student: He has to take lot of rest.
Teacher: When your father comes back, I want to talk to him. ‘
Student: Why do you want to talk to him sir?
Teacher: I want to discuss about your progress in school.
Student: Sir, I will inform him when he comes back.

GSEB Class 10 English Dialogue Writing

Question 5.
Write a dialogue between a learner and a swimming coach.
Answer:
Learner: Sir, I would like to join swimming classes.
Swimming Coach: Do you know swimming? Learner: No, Sir. But I would like to learn.
Swimming Coach: Why do you want to learn swimming?
Learner: It is very useful and also gives good exercise to the body.
Swimming Coach: We have three batches beginning from 2 p.m. to 5 p.m.
Learner: I would like to join the 5 p.m. batch. Swimming Coach: You have to fill up a form. Learner: From where do I get the form? Swimming Coach: The office will provide you the form.

Question 6.
Write a dialogue between an actor and a director regarding a film contract.
Answer:
Director: I know you are a busy man but I want
you to work for me in my new film.
Actor: Great! I will spare some time.
Director: Thank you. Will you have some tea or coffee?
Actor: I will be comfortable with a cup of coffee, thank you.
Director: When can you start your work?
Actor: Next week will be fine as my contract with another director gets over then.
Director: The title of the film is Kargil Hero. I will send the script to you.
Actor: I will go through the script myself.
Director: It is a film without a heroine.
Actor: Do you think that it will work without her?

Question 7.
You cleared all the rounds of Kaun Banega Crorepati. On the hot seat, you got a chance to talk with Mr Amitabh Bachchan. Write about your experience.
Answer:
My Talk with ‘Sadika Maha Nayak
Shree Amitabh Bachchan’ After clearing the last round of Kaun Banega s Crorepati, i.e., ‘Fastest Fingers First’ I reached the hot seat. How lucky I was! My eyes could ‘ not believe that I was sitting in front of ‘Sadika Maha Nayak Shree Amitabh Bachchan’! I was just dumbfounded and did not know how and what is speak.

The great personality then motivated me to gain confidence and I started talking with Shree Amitabh Bachchan. I told him that I was a great fan of him and had watched almost all of his movies. He thanked me for the same. I was overwhelmed. Then with his kind consent, I asked him how he can manage to work even at this age. He replied that it is his passion and he is never tired of his pursuit.

GSEB Class 10 English Dialogue Writing

Then I asked him which is his most favourite film among the ones he has acted in. He replied that he loves all of them, but he likes ‘Muqaddar ka Sikandar’ most. Then I requested him to speak a dialogue of his film ‘Deewar’ and he spoke it in his identical style. How interesting it was to go on talking with him! But there was a time constraint and quite humbly he asked me to proceed with the game. I felt quite blessed talking with him having seated so close to him.

Question 8.
You are travelling in a self-driven car. It suddenly activates self-destruction mode. Write a dialogue to convince the car not to do so. At least four dialogues.
Answer:
I: What makes you switch to a self-destruction mode?
Car: If I don’t get activated into that mode, I may run down quite a few pedestrians.
I: Is there any manual mode that I can operate and come out of the crisis.
Car: No, I am programmed this way only and you’re supposed to bear the consequences.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *