GSEB Solutions Class Class 7 Social Science Chapter 9 India Social Life

   

Gujarat Board GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 9 India Social Life Textbook Exercise Important Questions and Answers, Notes Pdf.

Gujarat Board Textbook Solutions Class 7 Social Science Chapter 9 India Social Life

GSEB Class 7 Social Science India Social Life Textbook Questions and Answers

If you were born in a state other than Gujarat, what things would be different? Mention the same in the blanks provided below.

Question 1.
Select the state of your choice
Answer:
Rajasthan

Question 2.
Which language would be spoken?
Answer:
marwadi

Question 3.
Which type of dress would you wear?
Answer:
Floral Ghaghara with flair, a long blouse and a dupatta with golden lace.

Question 4.
What would be your diet?
Answer:
Dalbati, churma, jaggery, garlic chutney, buttermilk, rice, gate ki sabzi, ker sangria. salad, green chillies, etc.

Question 5.
Which festivals would you celebrate? What would be your speciality?
Answer:
Gangaur, Teej. Diwali, Vijayadashmi, Rakshabandhan, etc.

Colour the pictures and mention which state they belong to. Write 2-3 sentences describing the pictures.
Answer:
GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 9 India Social Life 1

If a person speaking a different language and dressed differently, approaches you for help, how will you help him?
Answer:
I will use GOOGLE TRANSLATE.

Identify the pictures of dances with the help of Internet or library and make a list of them. Write 2-3 sentences about it.
Answer:
GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 9 India Social Life 2

GSEB Class 7 Social Science India Social Life Additional Questions and Answers

Question 1.
What type of clothing do people of west India prefer?
Answer:

  • The men of Gujarat wear dhoti or chonyo.
  • Chonyo is pyjama which is tight at bottom and loose from waist till the thighs.
  • On the top of it, they wear a short loose pleated frock style shirt called angarkhan.
  • They put a small piece of cloth called khais on the shoulder.
  • Some Gujarati men wear dhoti and kurta (also called Bhabha).
  • The women of Gujarat wear sari, petticoat and blouse.
  • The men of Rajasthan wear dhoti and a loose pleated frock style shirt called angarkhu.
  • The women of Rajasthan wear a colourful pleated petticoat called Ghaghara with a long blouse that ends at the waist.
  • The women of Maharashtra wear a divided sari called nauvari or kachhoto.
  • The tribal people wear clothes that suit their area of residence.
  • However, with modernization, men have started wearing shirts and trousers while women wear dress or salwar kameez or western outfits.

Question 2.
In what type of house do people of west India live?
Answer:
Housing of people of West India:

  • There are different variations seen in the housing of the people of West India.
  • The urban people live in houses made of bricks, stones and cement.
  • The rural people live in houses made of soil, sand, cement, stones and bricks.
  • The tribal people live in scattered cottages made from bamboo and teak wood.

Question 3.
Write a note on the languages, fairs, festivals and dances of west India.
Answer:
A. Languages of west India:

  • People speak Gujarati, Hindi, Rajasthani, Konkani and Marathi.
  • Tribal people speak regional language.

B. Fairs, festivals and dances:

  • Various fairs are celebrated in west India.
  • The fair ofTarnetar, Bhavnath, Shamlaji and Dang Darbar of Gujarat are very famous.
  • People also indulge into various dances in west India like the people of Gujarat do Ras and
  • Garba, the people Rajasthan perform Ghummar while Lavni is a popular dance of Maharashtra. -4 People of all caste and religions celebrate various festivals together.
  • Diwali, Ganesh Chaturthi, Idd, Christmas, Navratri, etc. are the various festivals celebrated here.

Question 4.
Write a note on the diet of the people of west India.
Answer:

  • People of west India include grains, pulses, green vegetables, ghee, milk, butter, buttermilk, etc.
    in their daily diet.
  • People like spicy food.
  • Kathiawadi cuisine is the most popular among Gujaratis.
  • Dalbati is also a famous dish.
  • Since many people live in coastal regions, they also include fish and eggs in their meal.

Question 5.
Write a note on the social life of the people of west India.
Answer:

  • The men of Gujarat wear dhoti or chonyo.
  • Chonyo is pyjama which is tight at bottom and loose from waist till the thighs.
  • On the top of it, they wear a short loose pleated frock style shirt called angarkhan.
  • They put a small piece of cloth called khais on the shoulder.
  • Some Gujarati men wear dhoti and kurta (also called Bhabha).
  • The women of Gujarat wear sari, petticoat and blouse.
  • The men of Rajasthan wear dhoti and a loose pleated frock style shirt called angarkhu.
  • The women of Rajasthan wear a colourful pleated petticoat called Ghaghara with a long blouse that ends at the waist.
  • The women of Maharashtra wear a divided sari called nauvari or kachhoto.
  • The tribal people wear clothes that suit their area of residence.
  • However, with modernization, men have started wearing shirts and trousers while women wear dress or salwar kameez or western outfits.

Housing of people of West India:

  • There are different variations seen in the housing of the people of West India.
  • The urban people live in houses made of bricks, stones and cement.
  • The rural people live in houses made of soil, sand, cement, stones and bricks.
  • The tribal people live in scattered cottages made from bamboo and teak wood.

A. Languages of west India:

  • People speak Gujarati, Hindi, Rajasthani, Konkani and Marathi.
  • Tribal people speak regional language.

B. Fairs, festivals and dances:

  • Various fairs are celebrated in west India.
  • The fair ofTarnetar, Bhavnath, Shamlaji and Dang Darbar of Gujarat are very famous.
  • People also indulge into various dances in west India like the people of Gujarat do Ras and
  • Garba, the people Rajasthan perform Ghummar while Lavni is a popular dance of Maharashtra. -4 People of all caste and religions celebrate various festivals together.
  • Diwali, Ganesh Chaturthi, Idd, Christmas, Navratri, etc. are the various festivals celebrated here.
  • People of west India include grains, pulses, green vegetables, ghee, milk, butter, buttermilk, etc.
    in their daily diet.
  • People like spicy food.
  • Kathiawadi cuisine is the most popular among Gujaratis.
  • Dalbati is also a famous dish.
  • Since many people live in coastal regions, they also include fish and eggs in their meal.

Question 6.
Write a note on the food habits of the people of north India.
Answer:

  • Diet of the people of north India:
  • The people of north India mainly consume varieties made from wheat.
  • They also consume pulses, green vegetables, fruits, ghee, milk and buttermilk in their daily diet.
  • Lassi, a thick curd preparation, is very famous among the people of Punjab.
  • Punjabi food is also a very famous cuisine.

Question 7.
Write a note on the clothing of the people of north India.
Answer:
Clothing of the people of north India:
Men:

  • The people of north India are sturdy and hard-working.
  • Men of Punjab wear loose pants or slacks with a collared shirt or t-shirt.
  • Some men, especially the farmers, also wear a kurta, pajama and jacket.
  • The Sikhs wear turbans on their heads.
  • The costumes worn by people of Jammu and Kashmir are well known for their embroidery and intricate designs.
  • They wear clothes that protect them from cold.
  • Men of Jammu and Kashmir wear a traditional person i.e. a long tunic stretching up to the feet with full, long sleeves.
  • They also wear Mughal type turbans.

Women:

  • The women of Punjab wear salwar and kameez with bright coloured dupattas.
  • Women of Jammu and Kashmir also wear embroidered Pheran just like men.
  • They wear a colourful scarf called Taranga on their heads.

Question 8.
Write a note on the houses of north India.
Answer:
The people of north India live in houses made of bricks, soil, wood and stones.
Some houses have terraces too.
There are boat houses in Dal Lake of Kashmir. They are called Shikaras.

Question 9.
Which languages are spoken by people of north India?
Answer:
Languages of north India:
Most of the people of north India speak Hindi.
Along with Hindi, many people speak Punjabi, Sindhi and Kashmiri.
Many regional languages like Bhojpuri and Bihari are also spoken.

Question 10.
Write a note on the nature of the people of north India.
Answer:
The people of north India are sturdy and hardworking.
The people of Punjab are jolly and mirthful, while the people of Kashmir are very quiet.

Question 11.
Write a note on the fairs and dances of north India.
Answer:
Bhangra is a folk dance of Punjab.
The folk songs of Kashmir are very famous.
The devotional songs of Uttar Pradesh and Punjab are also equally popular.
The Baisakhi fair is held in Punjab while the people of Uttar Pradesh hold the Kuni fair.

Question 12.
Write a detailed note on the social life of the people of north India.
Answer:

  • Diet of the people of north India:
  • The people of north India mainly consume varieties made from wheat.
  • They also consume pulses, green vegetables, fruits, ghee, milk and buttermilk in their daily diet.
  • Lassi, a thick curd preparation, is very famous among the people of Punjab.
  • Punjabi food is also a very famous cuisine.

Clothing of the people of north India:
Men:

  • The people of north India are sturdy and hard-working.
  • Men of Punjab wear loose pants or slacks with a collared shirt or t-shirt.
  • Some men, especially the farmers, also wear a kurta, pajama and jacket.
  • The Sikhs wear turbans on their heads.
  • The costumes worn by people of Jammu and Kashmir are well known for their embroidery and intricate designs.
  • They wear clothes that protect them from cold.
  • Men of Jammu and Kashmir wear a traditional person i.e. a long tunic stretching up to the feet with full, long sleeves.
  • They also wear Mughal type turbans.

The people of north India live in houses made of bricks, soil, wood and stones.
Some houses have terraces too.
There are boat houses in Dal Lake of Kashmir. They are called Shikaras.

Languages of north India:
Most of the people of north India speak Hindi.
Along with Hindi, many people speak Punjabi, Sindhi and Kashmiri.
Many regional languages like Bhojpuri and Bihari are also spoken.

The people of north India are sturdy and hardworking.
The people of Punjab are jolly and mirthful, while the people of Kashmir are very quiet.

Bhangra is a folk dance of Punjab.
The folk songs of Kashmir are very famous.
The devotional songs of Uttar Pradesh and Punjab are also equally popular.
The Baisakhi fair is held in Punjab while the people of Uttar Pradesh hold the Kuni fair.

Question 13.
What is Kashmir famous for? Explain.
Answer:

  • Kashmir has been showered with abundant natural beauty. Hence it is called the Paradise on Earth.
  • It is a famous tourist destination for its amazing landscape and scenic beauty.
  • Apart from this, Kashmir is famous for its
  • Lakes and green valleys snow-clad mountains Beautiful hill stations
  • They have a habit of keeping a long piece of cloth called khais on their shoulder.
  • Some men wear turban too.
  • The women of south India wear half sari or Dakshina sari (a peculiar style of wearing sari) with blouse and petticoat.
  • Women are very fond of decorating their hair with a small garland of flowers.
  • Men living in Kerala wear lungi.
  • Some also wear a small dhoti.
  • Those who go diving in the sea for fishing purpose wear a different outfit.

Question 14.
In what type of houses do people of south India live?
Answer:

  • The people of south India live in houses made up of brick, soil, wood, bamboo and stones. -» The roofs of
  • the houses are slanting because it rains heavily.
  • Many people also use bamboo furniture in the house.
  • People residing in coastal regions live in cottages.

Question 15.
What is the main occupation of the people of south India?
Answer:

  • Most of the people of south India are involved either in agriculture or fishing.
  • People living in developed cities prefer to do a job rather than business.

Question 16.
Write a note on the languages, festivals and dances of South India.
Answer:
A. Languages:

  • People of south India speak different languages.
  • Most people know to speak English.
  • Hence, people speak English and their respective regional languages like Tamil, Telugu, Kannada and Malayalam.

B. Festivals:

  • The people of south India are very religious, traditional and ritualistic.
  • Different festivals are celebrated in south India.
  • Diwali, Pongal, Dusshera, Boat race and Onam are the chief festivals.

C. Dances:

  • Many dances of south India are very popular.
  • Bharatnatyam of Tamil Nadu and Kuchipudi of Andhra Pradesh are world-famous dances.
  • Mohiniattam and Kathakali of Kerala are other famous dances.

Question 17.
Write a note on the food habits of the people of East India.
Answer:
Food habits of the people of East India :
The staple food of the people of East India is rice and fish.
Apart from this, they also consume pulses and green vegetables.
The Rasgulla of Bengal, a very popular cheese-based syrupy dessert is very famous.

Question 18.
What type of clothes do people of east India wear?
Answer:
Clothing of the people of East India:

  • Most people of east India prefer wearing cotton clothes.
  • People wear clothes above ankle as there is more rainfall and it may spoil their clothes.
  • Men wear dhoti and kurta.
  • Women wear sari in a peculiar manner.

Question 19.
In what type of houses do people of east India live?
Answer:

  • Most people of east India live in houses made up of wood and bamboo.
  • However, a few live in houses made of bricks, soil and cement.
  • Tribal people live in cottages.
  • The roofs of the houses are slanting because of heavy rainfall.
  • The back yard of each house has a small pond in which fishes are reared for consumption in meal. It is called Pukur.

Question 20.
Which languages do people of east India speak?
Answer:
People of east India speak regional languages.
People speak Assamiya, Bengali and Oriya language.
Some also speak Hindi and English.

Question 21.
Why is India called the Land of Diversities?
Answer:

  • There is much diversity found in India.
  • We see variations in caste, creed, appearance, clothing, food, language, lifestyle, housing and culture of Indians.
  • There is a vast difference among the people living in Kashmir and those in Kanyakumari or Gujarat and Arunachal Pradesh.
  • Being a secular country, people of different religions live here.
  • People celebrate different festivals together.
  • They also celebrate national festivals with great enthusiasm.
  • Thus people with different cultures, traditions, rituals, thoughts, beliefs, languages, religions, etc. live unitedly in India.
  • The political and economic system of India is also very different from other countries.
  • Thus, India is a land of rare combinations.
  • Nowhere in the world can such variations be found.
  • Hence, India is truly called the Land of Diversities.

Answer in one or two sentence(s)
Note: Here, answers are given in short for memorizing easily. Students must write full sentences.

Question 1.
What are the physiographic variations seen in India?
Answer:
Tall mountains, vast plains, dense forests, huge deserts and long sea coasts.

Question 2.
What kind of diet do people of west India prefer?
Answer:
People eat grains, pulses, green vegetables, ghee, milk, butter, buttermilk, etc. They are fond of spicy food. Kathiawadi is the most popular cuisine among Gujaratis. Dalbati is also a famous dish.

Question 3.
What do people of Rajasthan wear?
Answer:
Men: Dhoti and a loose pleated top called angarkhu, Women: Colourful pleated petticoat called Ghaghara with a long blouse that ends at the waist.

Question 4.
What is Kachhoto?
Answer:
A divided sari worn by Marathi women.

Question 5.
What modernization can be seen in the clothing of people of India?
Answer:
Men wear shirts and trousers while women wear dress, salwar kameez or western outfits.

Question 6.
In what kind of houses do the urban people of west India live?
Answer:
Houses made from bricks, stones and cement.

Question 7.
In what type of houses do tribal people live?
Answer:
Cottages made from bamboo and teak.

Question 8.
In what kind of houses do the rural people of West India live?
Answer:
Houses made of soil, sand, cement, stones and bricks.

Question 9.
Which languages are spoken in west India?
Answer:
Gujarati, Hindi, Rajasthani, Marathi and Konkani.

Question 10.
Which fairs of Gujarat are very famous?
Answer:
Tamar, Bhavnath, Shamlaji and Dang Darbar.

Question 11.
Which dances of west India are very famous?
Answer:
A. Rajasthan: Ghummar,
B. Gujarat: Ras and Garba,
C. Maharashtra: Lavni

Question 12.
What does the staple food of the people of north India include?
Answer:
Items made from wheat, pulses, green vegetables, fruits, ghee, milk, buttermilk and a sweet thick curd preparation called lassi.

Question 13.
Why is Jammu and Kashmir called the Paradise on Earth?
Answer:
Because these places have abundant natural beauty.

Question 14.
What are Shikaras?
Answer:
Boathouses found in Dal Lake of Kashmir.

Question 15.
What are the houses of north India made up of?
Answer:
Bricks, soil, wood and stones.

Question 16.
Which languages are spoken in north India?
Answer:
Hindi, Punjabi, Sindhi, Kashmiri, Bhojpuri, Bihari, etc.

Question 17.
Which fairs of north India are very famous?
Answer:
A. Punjab: Baisakhi fair,
B. Uttar Pradesh: Kuni fair.

Question 18.
What is the main occupation of the people of north India?
Answer:
Agriculture and manufacturing agro-based products.

Question 19.
What do the people of south India include in their meal?
Answer:
Fish, rice and pulses.

Question 20.
How do women of south India decorate their hair?
Answer:
With a small garland of flowers.

Question 21.
How are the roofs of the houses of south India?
Answer:
Slanting; because it rains heavily in south India.

Question 22.
Why are they so?
Answer:
Bricks, soil, wood, bamboo and stones.

Question 23.
What are the houses of south India made of?
Answer:
English and regional languages like Tamil, Telugu, Kannada and Malyalam.

Question 24.
Which languages do people of south India speak?
Answer:
Bharatnatyam, Kathakali, Kuchipudi, Mohiniattam, etc.

Question 25.
Which are the famous dances of south India?
Answer:
Agriculture and fishing

Question 26.
What is the main occupation of people of south India?
Answer:
Paddy; because it rains heavily in south India which is beneficial for the growth of paddy.

Question 27.
Which crop grows in abundance in south India? Why?
Answer:
Rice, fish, pulses and green vegetables.

Question 28.
What does the staple food of east India include?
Answer:
So that people can rear fish and later consume them in their meal.

Question 29.
Why is Pukur found in most of the houses of east India?
Answer:
Assamiya, Bengali and Oriya.

Question 30.
How can you say that India is a secular nation?
Answer:
Because in India people follow the religion of their choice.

Question 31.
Which variations can be found among the people of India?
Answer:
Variations in caste, colour, creed, appearance, people of India? clothing, diet, language, lifestyle, housing, culture, etc.

Question 32.
Which are the main dances of east India?
Answer:
Bihu and Ojapali.

Multiple Choice Questions

Question 1.
Gujarat is in …………………………. India.
(A) East
(B) West
(C) North
(D) South
Answer:
(B) West

Question 2.
The women of ……………………….. wear long blouses that end at the waist.
(A) Gujarat
(B) Rajasthan
(C) Maharashtra
(D) Madhya Prac
Answer:
(B) Rajasthan

Question 3.
What is Kachhoto?
(A) Colourful pleated petticoat
(B) A small towel type cloth
(C) Divided sari
(D) A loose shirt type top
Answer:
(C) Divided sari

Question 4.
Ras Garba is a dance of ……………………. .
(A) Gujarat
(B) Rajasthan
(C) Maharashtra
(D) Orissa
Answer:
(A) Gujarat

Question 5.
Which of these is a dance of Rajasthan?
(A) Lavni
(B) Ghummar
(C) Bhangda
(D) Bihu
Answer:
(B) Ghummar

Question 6.
Lavni is a dance form of ……………………………. .
(A) Madhya Pradesh
(B) Haryana
(C) Karnataka
(D) Maharashtra
Answer:
(D) Maharashtra

Question 7.
………………………….. is considered to be the ‘Paradise on Earth’.
(A) Himachal Pradesh
(B) Jammu and Kashmir
(C) Uttarakhand
(D) Rajasthan
Answer:
(B) Jammu and Kashmir

Question 8.
The staple grain of the north Indians is ……………………….. .
(A) Wheat
(B) Rice
(C) Millet
(D) Maize
Answer:
(A) Wheat

Question 9.
People of ……………………. wear turban.
(A) Uttar Pradesh
(B) Andhra Pradesh
(C) Punjab
(D) All of these
Answer:
(C) Punjab

Question 10.
Shikaras are found in …………………….. Lake.
(A) Sambhar
(B) Wular
(C) Pulicat
(D) Dal
Answer:
(D) Dal

Question 11.
The people of ……………………………… are quiet by nature.
(A) Punjab
(B) Haryana
(C) Uttar Pradesh
(D) Kashmir
Answer:
(D) Kashmir

Question 12.
The ……………………… songs of Kashmir are very famous.
(A) Folk
(B) Devotional
(C) Lullaby
(D) All of these
Answer:
(A) Folk

Question 13.
The Kuni fair of ………………………… is very well known.
(A) Andhra Pradesh
(B) Madhya Pradesh
(C) Arunachal Pradesh
(D) Uttar Pradesh
Answer:
(D) Uttar Pradesh

Question 14.
In which state of India does saffron grow?
(A) Punjab
(B) Himachal Pradesh
(C) Jammu and Kashmir
(D) Both B and C
Answer:
(C) Jammu and Kashmir

Question 15.
Which state stands at the top position in terms of agricultural products?
(A) Gujarat
(B) Maharashtra
(C) Punjab
(D) Uttar Pradesh
Answer:
(C) Punjab

Question 16.
Idli, dosa, etc. are famous ……………………. Indian dishes.
(A) East
(B) West
(C) North
(D) South
Answer:
(D) South

Question 17.
South Indian states grow …………………………. in abundance.
(A) Millet
(B) Wheat
(C) Paddy
(D) All of these
Answer:
(C) Paddy

Question 18.
Rasgulla is a sweet of ……………………………. .
(A) Karnataka
(B) Uttar Pradesh
(C) West Bengal
(D) Orissa
Answer:
(C) West Bengal

Question 19.
Select the incorrect pair.
(A) Ojapali: Assam
(B) Bharatnatyam : Tamil Nadu
(C) Kuchipudi: Andhra Pradesh
(D) Bihu: Uttarakhand
Answer:
(D) Bihu: Uttarakhand

Question 20.
The backyard of houses in ……………………. India have small pond.
(A) East
(B) West
(C) North
(D) South
Answer:
(A) East

Question 21.
People of west India like …………………… food.
(A) Sweet
(B) Sour
(C) Spicy
(D) Mild
Answer:
(C) Spicy

Question 22.
Bhavnath fair is held in ……………………… .
(A) Uttar Pradesh
(B) Madhya Pradesh
(C) Rajasthan
(D) Gujarat
Answer:
(D) Gujarat

Question 23.
Women of ………………………… India prefer to wear salwar kameez.
(A) East
(B) West
(C) North
(D) South
Answer:
(C) North

Question 24.
People of ………………………… India eat fish.
(A) West
(B) South
(C) East
(D) All of these
Answer:
(D) All of these

Question 25.
Kuchipudi is a dance of ……………………… .
(A) Kerala
(B) Tamil Nadu
(C) Karnataka
(D) Andhra Pradesh
Answer:
(D) Andhra Pradesh

Fill in the blanks

Question 1.
The oldest civilization of the world is ………………… .
Answer:
Harappan Civilization

Question 2.
………………….. latitude passes through India.
Answer:
Tropic of Cancer

Question 3.
……………………….. is the most well-known cuisine among Gujaratis.
Answer:
Kathiawadi

Question 4.
A short loose pleated top worn by Gujarati men is called …………………. .
Answer:
Angarkha

Question 5.
A colourful pleated petticoat worn by Rajasthani women is called …………………….. .
Answer:
Ghaghara

Question 6.
The folk songs and folk dance of ………………… are very famous.
Answer:
Rajasthan

Question 7.
Sweet or salty thick buttermilk very popular among Punjabis is called ………………… .
Answer:
Lassi

Question 8.
……………………. is known as the land of five rivers.
Answer:
Punjab

Question 9.
A tight innerwear worn by men living in cold regions is called …………………. .
Answer:
Bandi

Question 10.
The boathouses in Kashmir are called ……………….. .
Answer:
Shikara

Question 11.
The most common language among north Indians is ………………………… .
Answer:
Hindi

Question 12.
The folk dance of Punjab is ……………………. .
Answer:
Bhangra

Question 13.
People of ………………………. are joyful and mirthful.
Answer:
Punjab

Question 14.
The ……………………. fair of Punjab is very famous.
Answer:
Baisakhi

Question 15.
The main occupation of the people of north India is …………………….. .
Answer:
Agriculture

Question 16.
People in south India eat food on ……………………….. leaves on certain occasion.
Answer:
Banana

Question 17.
Keralite men wear ……………………. .
Answer:
lungi

Question 18.
The Rath Yatra which starts from …………………………… in Orissa is world famous.
Answer:
Jagannath Puri

Question 19.
Bharatnatyam is a dance of ……………………… .
Answer:
Tamil Nadu

Question 20.
East India grows lots of ………………………. on the slopes of mountains.
Answer:
Tea

Question 21.
……………………………….. live in scattered cottages in east India.
Answer:
Tribals

Question 22.
A small pond used to rear fish in the back yard of each house is called ………………….. .
Answer:
Pukur

Question 23.
India is popularly known as the Land of ……………………… .
Answer:
Diversities

Question 24.
Maximum sea-divers live in ………………………… India.
Answer:
South

Question 25.
Bhojpuri is a regional language of …………………………… .
Answer:
Uttar Pradesh

True or False

Question 1.
Chono is worn by men of Rajasthan.
Answer:
False

Question 2.
Lavin is a folk song of Madhya Pradesh.
Answer:
False

Question 3.
Punjabi food, as well as dress, are very famous.
Answer:
True

Question 4.
The devotional songs of Punjab and Uttar Pradesh are very famous.
Answer:
True

Question 5.
Kashmir is very famous for its variety of flowers.
Answer:
True

Question 6.
Dalbati is a famous dish of south India.
Answer:
False

Question 7.
Diwali is not celebrated in south India.
Answer:
False

Question 8.
Marine industry has developed on a large scale in North India.
Answer:
False

Question 9.
People of east India prefer wearing silk clothes.
Answer:
False

Question 10.
Sari is not worn in east India.
Answer:
False

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *