GSEB Solutions Class Class 7 Social Science Chapter 10 Public Property

   

Gujarat Board GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 10 Public Property Textbook Exercise Important Questions and Answers, Notes Pdf.

Gujarat Board Textbook Solutions Class 7 Social Science Chapter 10 Public Property

GSEB Class 7 Social Science Public Property Textbook Questions and Answers

Question 1.
Express your opinion about the behaviour in the box given.
(A) A person litters at any place.​
Answer:

A person litters anywhere A farmer washes his buffalo in lake and a woman washes clothes in the same lake A woman spitting on a post box
The person is creating dirt and filth in the public property. Both the farmer and the woman are behaving senselessly.
Their such acts would make people sick if they use the water for drinking.
She is spoiling the public property. She should be explained about her wrong act.
A boy damaging a bus seat Adults throwing rubbish in dustbin A girl writing names with pencil on the school wall.
The boy is damaging public property. Others will face discomfort on using it. Dustbins are meant for throwing rubbish. So, adults are doing a good job. The girl is damaging public property. She needs to understand the importance of public property.

Answer in short.

Question 1.
Which facilities do you use.
Answer:
Public facilities are services provided by the government to its citizens. Some of the important public facilities include infrastructure, sanitation, public transport, health care, water, etc.

Question 2.
Which facilities can you do without
Answer:
These are known as public facilities, for e.g. schools, healthcare, colleges, electricity, sanitation, public transport, safe drinking water, etc.

Question 3.
Which facilities can you save from being damaged’?
Answer:
I can save the following facilities:

  • Plants in gardens,
  • Walls of public buildings,
  • Library and library books,
  • School,
  • Roadside benches,
  • Dirt in bus-stand, auto-stand, etc.

Make a list of 10 public properties you know.
Roads, gardens, street lights, railway station, public buses, library, hospitals, post office, banks, etc.

Think
What would you say about the boy who dirtied the wall?
What could possibly have happened in the third picture?
If your friend dirties /spoils a public place, what advice would you give him?
If there is no bus station in the village
If the bus station is dirty
If nobody ¡s allowed to use the Library.
If nobody is allowed to use the washroom.
If nobody is allowed to use water from the water tank
If students are not allowed to study

Activity

Activity-1:
Fill in the table given below

Things In your school bag Things in your classroom Things in your school
1. Pen Bench Bell
2. Pencil Board School building
3. Notebook Table Sports equipment
4. Textbook Chair Library
5. Rubber Chalk Washroom
6. Lunch box Tube light Chairs and tables
7. Scale Fan Fans, tube lights, etc.
8. Dairy Duster School bus
9. ID card Dustbin Microphone
10. Map book Globe Stationary

Activity-2:
Make a list of things used by all the students in the school.
Answer:

1. Classroom 5. Laboratory 9. Water room
2. Washroom 6. Playground 10. Sports equipments
3. Library 7. Computers 11. Newspaper
4. Library books 8. Benches 12. Assembly hall

Activity-3:
Make a list of things which everybody uses (i.e. public property) in your city or village.
Answer:

1. Garden 5. Temples 8. Railway station, bus stands etc.
2. Roads 6. Wells 9. Public toilets
3. Benches on roads 7. Zoo. national Darks, etc 10. Vegetable market
4. Government hospitals

Activity-4:
Where do you find the given facilities?
Answer:

Facility Where do you find at home? Where do you find at public place?
1. Water Water pitchers, refrigerators Water stands, taps
2. Dustbin Outside the house Gardens, bus stands, stations, etc.
3. Vehicles Outside the house On roads
4. Books In cupboards In libraries
5. Washroom Inside the house In main areas
6. Religious place In a fix place At the centre of the area/village
7. Equipments for games In cupboards In sports complexes or gardens

Activity-5 :
Describe the picture no. 10.2 given in the textbook.
Answer:
GSEB Solutions Class Class 7 Social Science Chapter 10 Public Property 1

  • The picture shows a bench lying near the bus stand.
  • The bench is put for travellers to relax while waiting for the bus.
  • A boy who passes from near the bench spits on it and makes it dirty.
  • By doing so, he is spoiling the public property.
  • This shows his irresponsibility towards the public property.
  • A responsible policeman sees this. He asks the boy to clean the bench.
  • Public property is meant for our convenience. By damaging it, we are doing our loss.

Activity-6 :
Look at the picture no.
10.3 given in the textbook and answer the following questions.
(I) What would you say about spitting on the wail by the boy?
Answer:
Dear friend, you should never spit on walls, roads or any other public property. You should only spit in the spit bin. By spitting here and there, you are spoiling the public property. Imagine if everyone starts spitting this way, our city will become so dirty that we won’t like to live in it.

(II) According to you what might have happened in the third picture?
When the boy with pink t-shirt might have told the boy who was spitting not to spit on the wall, he might have not liked it. So, the boy who spat might have argued and not liked the idea of being explained. So, he tried to move away without paying attention to the person guiding him not to damage public property.

(III) If your friend spoils the public place, what would you advise him?
I would explain him that public property is our property. It is made for our convenience and comfort. For example, roads, trees, benches, gardens, etc. all are meant for us. By spoiling them, we are causing discomfort to others and loss to the nation. Hence, should never spoil or damage public property and should try to maintain it.

GSEB Class 7 Social Science India Social Life Additional Questions and Answers

Question 1.
Imagine if none of the students is allowed to use the school washroom, what would happen?
Answer:
School washrooms are meant for students.
If students are not allowed to use them, they would have no option but to urinate in the school campus.
This is against the human rights. Also, the campus would become dirty.

Question 2.
Imagine what would happen if none of the students is allowed to use water from water tank.
Answer:
Water tank and its water are the property of all the students.
Hence, all of them can use it freely.
If the students are not allowed to do so, they would have to carry water from their homes. This will be quite inconvenient for them.

Question 3.
Imagine what would happen if students are not allowed to study in the school.
Answer:
School is meant for the students.
If students are not allowed to study, they would not get education.
This is a major loss for the entire nation.

Question 4.
What do you mean by private property and public property? Give examples.
Answer:
I. Private property:
Something which is owned by an individual and which cannot be used without his permission is called private property.
For e.g. your school bag, bicycle, your father’s house, car, etc. are all private properties.

II. Public property:
Something which is owned by the public and which can be used freely by all the citizens of that nation is called public property.
For e.g. public parks, temples, government hospitals, roads, etc.

Question 5.
Imagine what would happen if there were no bus station in the village
Answer:
If the village does not have a bus station, people would face severe problems in travelling.
They would have to use their own vehicles or other transport systems.
Since bus is the most essential mode of transport in villages, travelling for villagers would become very painful in absence of bus station.

Question 6.
Imagine what would happen if the bus station is dirty.
Answer:
Bus station is a public property.
If people do not co-operate in maintaining its neatness, then the dirt would cause several problems.
Mosquitoes, flies, rats, etc. may arise in the station.
This would result in diseases.
Also no one likes dirt and so people would have unpleasant travel.

Question 7.
Imagine what would happen if nobody is allowed to use public library Public libraries are rich source of information and learning.
Answer:
If people are not allowed to use them, they would not be able to enrich their knowledge.
This would darken the future of the country.

Question 8.
What will you do in the following situations?
Answer:
(I) If somebody wastes water in the school.
I would stop him from wasting water and explain him its importance.

(II) If your friend damages the plants.
I would stop him from doing so, I would explain him that trees/plants reduce heat, give us shade, take up carbon dioxide, and give us fresh oxygen to breathe.

(III) If someone writes on the school wall.
I would explain him that school property is our property. By spoiling it, we are spoiling our own surroundings.

(IV) If someone washes animals on the bank of river or lake.
I would explain him that by doing so he is spoiling the river water. The water will then not remain drinkable. People may fall ill by drinking that water.

(V) If the ground is littered.
I will pick up the litter and put it in dustbin.

(VI) If the washroom in the school is not clean.
I would bring the matter in the notice of responsible person. Also, I would make efforts to explain students to maintain cleanliness in the washroom.

(VII) If somebody cuts the trees.
I would stop him from cutting. I would explain him the importance of trees.

Multiple Choice Questions

Question 1.
Which of the following is a public property?
(A) Schoolbag
(B) Water bottle
(C) Cycle
(D) Garden
Answer:
(D) Garden

Question 2.
Which of the following is a private property?
(A) Auto-rickshaw
(B) State transport bus
(C) Aero plane
(D) Both A and C
Answer:
(D) Both A and C

Question 3.
One should feel ………………………………………….. in damaging public property.
(A) Ashamed
(B) Happy
(C) Proud
(D) Fun
Answer:
(A) Ashamed

Question 4.
By saving public property, you are helping ……………………………….. .
(A) Yourself
(B) Others
(C) Nation
(D) All of these
Answer:
(D) All of these

Question 5.
You cannot enter into …………………………… without permission.
(A) Someone’s garden
(B) Railway station
(C) Public park
(D) Temple
Answer:
(A) Someone’s garden

True or False

Question 1.
Everyone can visit a shopping mall and so it can be called a public property.
Answer:
False

Question 2.
Ram has an equal right to play in a municipal garden as Rahim in a Muslim locality.
Answer:
True

Question 3.
A public park is governed by public rules.
Answer:
False

Question 4.
Scribbling on a monument is damage to public property.
Answer:
True

Question 5.
The government is whole and sole responsible for keeping the roads cleaned.
Answer:
False

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *