GSEB Solutions Class 8 Social Science Chapter 3 Indian Constitution

   

Gujarat Board GSEB Solutions Class 8 Social Science Chapter 3 Indian Constitution Textbook Exercise Important Questions and Answers, Notes Pdf.

Gujarat Board Textbook Solutions Class 8 Social Science Chapter 3 Indian Constitution

GSEB Class 8 Social Science Indian Constitution Textbook Questions and Answers

Answer the following questions:

Question 1.
What do you mean by the Constitution ?
Answer:
The systematic compilation of a set of rules to run the government of a country is known as the ‘Constitution’ of the country.

No country can function smoothly without a Constitution which finely weaves the ethos and ideals of a country.

The Constitution of a country is the statement of its national goals and aims like democracy, socialism, secu-larism, national unity, etc.

A Constitution can be in written or unwritten form. It is framed by national and scholar leaders of a country.

Many objectives have been achieved through the Constitution. The Constitution is a document which weaves our ideas. The type of government, laws and judiciary are decided by the Constitution.

GSEB Solutions Class 8 Social Science Chapter 3 Indian Constitution

Question 2.
Who were the main leaders in the formation of the Constitution of India?
Answer:
The main leaders in the formation of the Constitution of India were national leaders like Jawaharlal Nehru, Dr Rajendra Prasad, Sardar Vallabhbhai Patel, Maulana Abul Kalam Azad, Shyam Prasad Mukherjee, Sardar Baldev Singh, etc. Moreover, there were Constitution scholars like Alladi Krishnaswami Iyer, Dr Bhimrao Ambedkar, Dr Kanaiyalal M. Munshi, etc. in the constitution committee. Frank Anthony represented the Anglo-Indians and H. P Modi – represented the Parsis. Sarojini Naidu and Vijayalakshmi Pandit were the female members in the constituent committee.

Dr Rajendra Prasad was elected President of the constitution committee. A drafting committee was formed to prepare the final draft of the constitution under the chairmanship of Dr Bhimrao Ambedkar.

Question 3.
What are the salient features of our Constitution ?
Answer:
The salient features of our Constitution are :

  1. Democratic rule,
  2. Secularism,
  3. Republic state,
  4. Supreme power to the people and
  5. Socialist formation of society.

Question 4.
Why is a Constitution necessary for a nation ?
Answer:
No country can function smoothly without a Constitution. One cannot imagine the administration of a country without a Constitution. The Constitution of every country finely weaves the ethos and ideals, of the country. The kind of government of the country and its ^ administration are decided by the Constitution. Many objectives have been achieved through the Constitution. The representatives, elected by the people, run the country in accordance with the rules laid down in the Constitution. Our Constitution contains provisions and rules to ensure that leaders do not misuse their powers.

Question 5.
Why is India known as a Democratic Republic ?
Answer:
In India, the government obtains powers from people directly or indirectly. India has adopted a democratic republic system of government. So India is known as Democratic Republic. The rule of our country is not in the hands of a privileged few. All posts of state administration are open to all citizens without any discrimination of religion, caste or gender. The Indian people can dismiss any government by election and they have supreme power to form new government. Thus, India is known as a Democratic Republic.

GSEB Solutions Class 8 Social Science Chapter 3 Indian Constitution

Question 6.
When was the Constitution of India enforced ?
Answer:
The Constitution of India was enforced on 26th January, 1950.

Fill in the blanks in the following statements with proper words or numbers:

1. Our Constitution starts with the ……………….. .
Answer:
Preamble

2. …………………. was the President of constitution committee.
Answer:
Dr Rajendra Prasad

3. India has adopted a ……………….. system of government.
Answer:
Democratic Republic

4. Elections are held in our country every ……………….. years.
Answer:
five

Identify me:
(1) I am a federal state.
(2) I am the constitutional head of the state.
(3) The administration of any country can’t run without me.
(4) I am the Republic Day.
(5) I was elected as the President of the drafting committee of the Constitution.
Answer:
(1) India
(2) Governor
(3) Constitution
(4) 26th January
(5) Dr B. R. Ambedkar

GSEB Solutions Class 8 Social Science Chapter 3 Indian Constitution
Activities
(1) Study The Preamble of the Constitution’ of India and list the ideals which are expressed, before people, in your notebook.
(2) Write five sentences in your notebook about any two leaders who contributed to the formation of the Constitution of India.

GSEB Class 8 Social Science What is Around Us? Intext Questions and Answers

Question 1.
Do you know why 26th January was selected to enforce the Constitution?
Answer:
26th January was selected to enforce the Constitu-tion because : ( 1 ) In the Congress conference of Lahore, which was held on 26th December, 1929; the Congress passed the historical resolution of beginning the fight for getting complete swarajya. ( 2 ) 26th January, 1930 was celebrated all over the nation as Independence day for the first time.

Question 2.
Gujarat also has Vidhan Sabha, Council of Ministers and High Court. Why so?
Answer:
India is a federal state. In India there are 29 states and 7 union territories. India has special type of management of equal distribution of work. In this management of the country, there Eire two governments, Central Government and State Government. The Central government is the government of the whole country. The state governments are the government of each state. The Parliament, the Executives and the Supreme Court are the three organs of the Central Goverment. As a state the Gujarat government has three organs : the Vidhan Sabha, the Executives and the High Court.

GSEB Class 8 Social Science Indian Constitution Additional Important Questions and Answers

Choose the correct alternative from those given below each question:

Question 1.
With what does the Indian Constitution start ?
A. Fundamental rights
B. Fundamental duties
C. Preamble
D. Documents of Swarajya
Answer:
C. Preamble

GSEB Solutions Class 8 Social Science Chapter 3 Indian Constitution

Question 2.
When did the Constitution committee start working ?
A. 9th December, 1946
B. 9th November, 1945
C. 20th January, 1946
D. 1st March, 1946
Answer:
A. 9th December, 1946

Question 3.
Who represented the Anglo-Indians on the constitution committee ?
A. H. P Modi
B. Rubin David
C. George Thomas
D. Frank Anthony
Answer:
D. Frank Anthony

Question 4.
Who represented the Parsis on the constitution committee ?
A. Jamshedji Tata
B. H. E Modi
C. J. Das Gupta
D. Ratan Tata
Answer:
B. H. E Modi

Question 5.
Who was elected President of the constitution committee ?
A. Dr Radhakrishnan
B. Dr Rajendra Prasad
C. Dr Kanaiyalal Munshi
D. Dr B. R. Ambedkar
Answer:
B. Dr Rajendra Prasad

Question 6.
Under whose chairmanship was the drafting committee formed ?
A. Dr B. R. Ambedkar
B. Dr Rajendra Prasad
C. Dr Kanaiyalal Munshi
D. Dr Radhakrishnan
Answer:
A. Dr B. R. Ambedkar

GSEB Solutions Class 8 Social Science Chapter 3 Indian Constitution

Question 7.
Who, from the following, was the female member of the constitution committee ?
A. Annie Besant
B. Indira Gandhi
C. Kamaladevi Pandit
D. Sarojini Naidu
Answer:
D. Sarojini Naidu

Question 8.
When did the constitution committee pass the Constitution of India?
A. 26th January, 1950
B. 15th August, 1947
C. 26th November, 1949
D. 9th November, 1949
Answer:
C. 26th November, 1949

Question 9.
When was our Constitution enforced ?
A. 26th November, 1949
B. 26th January, 1950
C. 15th August, 1950
D. 26th August, 1950
Answer:
B. 26th January, 1950

Question 10.
Which day was declared as Republic Day?
A. 26th January
B. 15th August
C. 26th December
D. 2nd January
Answer:
A. 26th January

Question 11.
After how many years are general elections held in our country ?
A. Seven
B. Six
C. Four
D. Five
Answer:
D. Five

GSEB Solutions Class 8 Social Science Chapter 3 Indian Constitution

Question 12.
At what age does an Indian citizen gain universal franchise ?
A. 18 years
B. 17 years
C. 20 years
D. 21 years
Answer:
A. 18 years

Question 13.
By what name is the upper house of Parliament known ?
A. Lok Sabha
B. Rajya Sabha
C. Formal committee
D. constitution committee
Answer:
B. Rajya Sabha

Question 14.
By what name is the lower house of Parliament known ?
A. Vidhan Sabha
B. Vidhan Parishad
C. Lok Sabha
D. Rajya Sabha
Answer:
C. Lok Sabha

Fill in the blanks in the following statements with proper words or numbers:

1. The constitution committee started framing the Constitution from 9th December, ………………..
Answer:
1946

2. The chairman of drafting committee of the Constitution was ………………….. .
Answer:
Dr B. R. Ambedkar

GSEB Solutions Class 8 Social Science Chapter 3 Indian Constitution

3. The Indian Constitution was passed on ………………….. .
Answer:
26th November, 1949

4. The Constitution of India was enforced from 26th January, ………………… .
Answer:
1950

5. Many ………………. have been achieved through the Constitution.
Answer:
objectives

6. Indian citizens of age ………………. years or above cast their vote in the general elections of our country.
Answer:
18

7. India is a ………………. and republic nation.
Answer:
secular

GSEB Solutions Class 8 Social Science Chapter 3 Indian Constitution

8. Fundamental Rights guarantee that a citizen can lead a ……………… life as long as he/she inhabit a country.
Answer:
peaceful

State whether the following statements are true or false:

1. The Constitution of our country starts with the fundamental rights.
Answer:
False

2. Dr B. R. Ambedkar was elected President of the constitution committee.
Answer:
False

3. The work of the framing of the Constitution was completed in 166 meetings.
Answer:
True

4 One cannot imagine the administration of a country without the Constitution.Answer:
Answer:
True

5. India has adopted a democratic system of government.
Answer:
True

GSEB Solutions Class 8 Social Science Chapter 3 Indian Constitution

6. The Judiciary works to implement the laws made by the Legislature.
Answer:
False

7. The whole country has to follow the rules laid down by the Central Government.
Answer:
True

Answer the following questions in one or two sentences:

Question 1.
Of which national objectives is the Constitution of India a pioneer?
Answer:
The Constitution of India is a pioneer of national objectives like public administration, socialism, secularism and integrity.

Question 2.
When did the Constitution Committee start its work?
Answer:
The Constitution Committee started its work on 9th December, 1946.

Question 3.
Who represented the Anglo-Indians in the con¬stitution committee?
Answer:
Frank Anthony represented the Anglo-Indians on the constitution committee.

GSEB Solutions Class 8 Social Science Chapter 3 Indian Constitution

Question 4.
Who represented the Parsis in the constitution committee ?
Answer:
H. E Modi represented the Parsis on the constitution committee.

Question 5.
Who were the chief female members in the constitution committee ?
Answer:
Sarojini Naidu and Vijayalakshmi Pandit were the chief female members in the constitution committee.

Question 6.
Who was elected President of the constitution committee ?
Answer:
Dr Rajendra Prasad was elected President of the constitution committee.

Question 7.
Under whose chairmanship was the drafting committee formed ?
Answer:
The drafting committee was formed under the chairmanship of Dr B. R. Ambedkar.

Question 8.
When did the constitution committee pass the Constitution ?
Answer:
The constitution committee passed the Constitution on 26th November, 1949.

GSEB Solutions Class 8 Social Science Chapter 3 Indian Constitution

Question 9.
What is India’s point of view as far as religion is concerned?
Answer:
India is a secular country as far as religion is concerned.

Question 10.
At what age can an Indian citizen gain universal franchise ?
Answer:
The Indian citizen gains universal franchise as soon as he /she is 18 years old.

Question 11.
Which are the organs of the Central Government?
Answer:
The Central Government has three organs:

  1. The Legislature,
  2. The Executive,
  3. The Judiciary.

Question 12.
What are the functions of the organs of Central Government ?
Answer:
The Legislature makes the laws, the Executive implements these laws and the Judiciary provides justice.

GSEB Solutions Class 8 Social Science Chapter 3 Indian Constitution

Question 13.
What guarantee do fundamental rights give to citizens ?
Answer:
Fundamental rights guarantee that every citizen can lead a peaceful life as long as he /she inhabits the country.

Answer the following questions:
Question 1.
Describe the process of the formation of the Constitution.
OR
How was the Constitution of India formed ? Describe.
Answer:
A total of 389 members formed the constitution committee which included 30 members of schedule castes (Harijan). Frank Anthony represented the Anglo-Indians and the H. P Modi represented the Par sis in the constitution committee. Scholars and leaders like Jawaharlal Nehru, Dr Rajendra Prasad, Sardar Vallabhbhai Patel, Maulana Abul Kalam Azad, Shyam Prasad Mukherjee, Sardar Baldev Singh were included in the constitution committee. Scholars like Alladi Krishnaswami Iyer, Dr B. R. Ambedkar, K. M. Munshi and female members like Sarojini Naidu and Vijayalakshmi Pandit were included in the constitution committee. Dr Rajendra Prasad was elected president of the constitution committee. A Drafting committee was formed to prepare the final draft of the Constitution. This committee was headed by Dr B. R. Ambedkar.

The constitution committee started working on 9th .. December, 1946. The members met 166 times over a period of 2 years 11 months and 18 days. During these days the constitution committee discussed each detail of the Constitution. The Constitution was passed on 26th November, 1949 and implemented on 26th January, 1950.
India became republic from that day.

GSEB Solutions Class 8 Social Science Chapter 3 Indian Constitution

Question 2.
Explain in short: Democratic rule
Answer:
The main feature of the Indian Constitution is democratic rule. General elections are held in our country every five years. Indian citizens of 18 years or above cast their vote and elect their representatives. Any voter of the country can contest am election without any discrimination of religion, caste, class or gender. Representatives elected by the people rule the country by taking responsibility of the people.

Question 3.
‘India is a secular nation.’ Explain.
Answer:
The Government of India does not conform to the norms of any particular religion or sect. Citizens are not discriminated on the basis of their faith, sect or religion. Every citizen of the country is free to follow the religion of his/her choice. The Indian government is neutral in religious matters. Thus, it is said that ‘India is a secular nation’.

[The Constitution of India has declared India as secular country. The Constitution has given religious freedom as a fundamental right to all citizens.]

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *