GSEB Solutions Class 8 Science Chapter 11 Force and Pressure

   

Gujarat Board GSEB Textbook Solutions Class 8 Science Chapter 11 Force and Pressure Textbook Questions and Answers, Notes Pdf.

Gujarat Board Textbook Solutions Class 8 Science Chapter 11 Force and Pressure

Gujarat Board Class 8 Science Force and Pressure Textbook Questions and Answers

Question 1.
Give two examples of each of the situations in which you push or pull to change the state of motion of objects.
Answer:
We push a bicycle to move it.
We pull the table to change its position

GSEB Solutions Class 8 Science Chapter 11 Force and Pressure

Question 2.
Give two examples of situations in which applied force causes a change in the shape of an object.
Answer:
When we press the foam, its shape is changed.
When we stretch the rubber band, its shape is changed.

Question 3.
Fill in the blanks in the following statements:
(a) To draw water from a well we have to …………. at the rope.
(b) A charged body …………. an uncharged body towards …………. it.
(c) To move a loaded trolley we have to it …………..
(d) The north pole of a magnet …………. the north pole of another magnet.
Answer:
(a) apply force
(b) attracts
(c) push
(d) repels

Question 4.
An archer stretches her bow while taking aim at the target. She then releases the arrow, which begins to move towards the target. Based on this information fill up the gaps in the following statements using the following terms: muscular, contact, non-contact, gravity, friction, shape, attraction.
(a) To stretch the bow, the archer applies a force that causes a change in it’s
(b) The force applied by the archer to stretch the bow is an example of force.
(c) The type of force responsible for a change in the state of motion of the arrow is an example of a force.
(d) While the arrow moves towards its target, the forces acting on it are due to and that due to air.
Answer:
(a) shape
(b) muscular
(c) contact
(d) gravity, friction

GSEB Solutions Class 8 Science Chapter 11 Force and Pressure

Question 5.
In the following situations identify the agent exerting the force and the object on which it acts. State the effect of the force in each case.
(a) Squeezing a piece of lemon between the fingers to extract its juice.
(b) Taking out paste from a toothpaste tube.
(c) A load suspended from a spring while its other end is on a hook fixed to a wall.
(d) An athlete making a high jump to clear the bar at a certain height.
Answer:
(a) The fingers are the agents, lemon is the object. The effect of force is the lemon juice being expelled by squeezing.
(b) The hand is the agent, a toothpaste tube is an object and the coming out of paste from
toothpaste tube is the effect of force.
(c) The suspended load is agent, spring is the object, the effect of force can be seen in the form of elongation of spring on the suspension of a load.
(d) The athlete is the agent, the bar is the object. The force can be seen in the form of the jump.

Question 6.
A blacksmith hammers a hot piece of iron while making a tool. How does the force due to hammering affect the piece of iron?
Answer:
The force due to hammering causes the change in the shape of iron and iron can be molded in the shape of the required tool.

GSEB Solutions Class 8 Science Chapter 11 Force and Pressure

Question 7.
An inflated balloon was pressed against a wall after it has been rubbed with a piece of synthetic cloth. It was found that the balloon sticks to the wall. What force might be responsible for the attraction between the balloon and the wall?
Answer:
Electrostatic force.

Question 8.
Name the forces acting on a plastic bucket containing water held above ground level in your hand. Discuss why the forces acting on the bucket do not bring a change in its state of motion.
Answer:
Muscular and gravitational forces act on plastic buckets. The force acting on the bucket does not bring a change in the state of motion because they are acting in opposite directions with equal magnitudes. Therefore, the net force on bucket remains zero.

Question 9.
A rocket has been fired upwards to launch a satellite in its orbit. Name the two forces acting on the rocket immediately after leaving the launching pad.
Answer:
(i) Gravitational force
(ii) Force of friction.

GSEB Solutions Class 8 Science Chapter 11 Force and Pressure

Question 10.
When we press the bulb of a dropper with its nozzle kept in water, air in the dropper is seen to escape in the form of bubbles. Once we release the pressure on the bulb, water gets filled in dropper. The rise of water in the dropper is due to
(a) pressure of water
(b) gravity of the earth.
(c) the shape of a rubber bulb.
(d) atmospheric pressure.
Answer:
(d) atmospheric pressure

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *