GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 8 मनुष्यसिंहयो: मैत्री

   

Gujarat Board GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 8 मनुष्यसिंहयो: मैत्री Textbook Exercise Important Questions and Answers, Notes Pdf.

Gujarat Board Textbook Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 8 मनुष्यसिंहयो: मैत्री

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit मनुष्यसिंहयो: मैत्री Textbook Questions and Answers

1. Pronounce the following wrods correctly and copy them :
નીચેના શબ્દોનું ઉચ્ચારણ સાથે અનુલેખન કરો :

सौराष्ट्रप्रदेशे, मात्रावालः, कृषिवाटिका, क्षतिग्रस्तः, शुश्रूषाम, मनुष्यसिंहयोः, सत्यप्रसङ्गस्य, सहायतार्थम्
(Under the guidance of your Sanskrit teacher pronounce the given words clearly and correctly thrice.)

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 8 मनुष्यसिंहयो: मैत्री

2. Answer the questions based on the lesson and write them:
પાઠના આધારે નીચેના પ્રશ્નોના જવાબ સંસ્કૃતમાં આપો અને લખો :

પ્રશ્ન 1.
मात्रावालस्य ग्रामस्य नाम किम्?
उत्तर:
मात्रावालस्य ग्रामस्य नाम मोटीमौणपरी इति।
Matravala’s village is named Motimonpari. (The name of Matravala’s village is Motimonpari.)

પ્રશ્ન 2.
नद्याः तटे कस्य कृषिवाटिका आसीत् ?
उत्तर:
नद्याः तटे मात्रावाला नाम कृषीवलस्य कृषिवाटिका आसीत्।
The farm of a farmer named Matravala was on the riverbank.

પ્રશ્ન 3.
एकदा सिंहः स्वभार्यया सह कुत्र आगच्छत् ?
उत्तर:
एकदा सिंहः स्वभार्यया सह जलपानार्थं नदीम् आगच्छत्।
Once a lion came to the river with his wife (lioness) to drink water.

પ્રશ્ન 4.
मकरः कस्य वधम् अकरोत्?
उत्तर:
मकरः सिंहस्य भार्यायाः (सिंह्याः) वधम् अकरोत्।
The crocodile killed the lion’s wife (lioness).

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 8 मनुष्यसिंहयो: मैत्री

પ્રશ્ન 5.
कः क्षतिग्रस्तस्य सिंहस्य शुश्रूषाम् अकरोत् ?
उत्तर:
मात्रावालः नाम कृषकः क्षतिग्रस्तस्य सिंहस्य शुश्रूषाम् अकरोत्।
The farmer named Matravala tended the wounded lion.

3. Find out the following verbs used in the lesson and transform them as shown in the Illustration:
ઉદાહરણમાં બતાવ્યા પ્રમાણે ક્રિયાપદોનાં રૂપોમાં પરિવર્તન કરો પાઠમાં તેનો ઉપયોગ ક્યાં થયો છે તે શોધો :

ઉદાહરણ : Illustration : दृश् (पश्य्) – अपश्यत् – वद् – अवदत्
(Here the Imperfect past tense, third person singular forms have to be made of the given roots.)
GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 8 मनुष्यसिंहयो मैत्री 1
उत्तर:
GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 8 मनुष्यसिंहयो मैत्री 2

The use of the above verbs in the lesson :

  • सः (मात्रावालः) क्षतिग्रस्तसिंहस्य सहायतार्थं तत्र अगच्छत्।
  • मकरः सिंहभार्यायाः वधम् अकरोत्।
  • सः निष्फलः अभवत्।
  • क्षतिग्रस्तः सिंहः अपतत्।
  • मात्रावाला गृहे तस्य समीपे अवसत्।
  • सिंहः तस्य क्षेत्रम अरक्षत्।
  • तयोः मैत्री कतिपयवर्षपर्यन्तम् अचलत् (प्राचलत्)।

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 8 मनुष्यसिंहयो: मैत्री

4. Arrange the following sentences in the proper sequence of the story:
નીચે આપેલાં વિધાનોને વાર્તાના ક્રમમાં ગોઠવીને ફરીથી લખો :

  1. श्मशानतः एव सः वनम् अगच्छत्।
  2. सः क्षतिग्रस्तस्य सिंहस्य सहायतार्थं तत्र अगच्छत्।
  3. नद्याः तटे मात्रावालः कृषिवाटिका आसीत्।
  4. मात्रावाल सह सर्वत्र भ्रमणम् अकरोत्।
  5. दुःखितः सिंहः नद्याः तटे अतिष्ठत्।

उत्तर:

  1. नद्याः तटे मात्रावालस्य कृषिवाटिका आसीत्।
  2. दुःखितः सिंहः नद्याः तटे अतिष्ठत्।
  3. सः क्षतिग्रस्तस्य सिंहस्य सहायतार्थं तत्र अगच्छत्।
  4. सः मात्रावालेन सह सर्वत्र भ्रमणम् अकरोत्।
  5. श्मशानतः एव सः वनम् अगच्छत्।

5. Transform the sentences as shown in the Illustration :
ઉદાહરણ પ્રમાણે વાક્યમાં ફેરફાર કરો :

ઉદાહરણ : Illustration :
सिंहःस्वभार्यया सह नद्याः जलपानार्थं गच्छति।
सिंहः स्वभार्यया सह नद्याः जलपानार्थम् अगच्छत्।

  1. मकरः सिंहभार्यायाः वधं करोति।
  2. सिंहः निष्फलः भवति।
  3. सिंहः गृहं क्षेत्रं च रक्षति।
  4. मनन: पोरबन्दरनगरे वसति।
  5. बालः चलचित्रं पश्यति।

उत्तर:

  1. मकरः सिंहभार्यायाः वधम् अकरोत्।
  2. सिंहः निष्फलः अभवत्।
  3. सिंहः गृहं क्षेत्रं च अरक्षत्।
  4. मननः पोरबन्दरनगरे अवसत्।
  5. बालः चलचित्रम् अपश्यत्।

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 8 मनुष्यसिंहयो: मैत्री

6. Fill in the blanks :
નીચેની ખાલી જગ્યા પૂરો :

  1. कृषीवल: वृक्षतले स्थित्वा नद्याः जलम् अपश्यत्। (स्था)
  2. शिष्यः शाला ___________________ अभ्यासम् अकरोत्। (गम्)
  3. भक्तः कथां ___________________ भोजनम् अकरोत्। (श्रु)
  4. भिक्षुकाय भोजन ___________________ सः अखादत्। (दा)
  5. श्यामः दुग्धं ___________________ शयनम् अकरोत्। (पिब्)
  6. गृहकार्य ___________________ क्रीडार्थम् अगच्छत् (कृ)

उत्तर:

  1. शिष्यः शालां गत्वा अभ्यासम् अकरोत्।
  2. भक्तः कथां श्रुत्वा भोजनम् अकरोत्।
  3. भिक्षुकाय भोजनं दत्त्वा सः अखादत्।
  4. श्यामः दुग्धं पीत्वा शयनम् अकरोत्।
  5. (सः) गृहकार्यं कृत्वा क्रीडार्थम् अगच्छत्।

7. Listen to the paragraph dictated by your teacher and write it in the note-book. Get it checked with the help of your friends, teacher or the text-book and correct them.
તમારા શિક્ષક વાર્તાનો જે પરિચ્છેદ બોલે તે તમે ધ્યાનથી સાંભળીને તમારી નોટબુકમાં લખો. તમારા શિક્ષક મિત્રને બતાવો અથવા પાઠ્યપુસ્તક સાથે રાખી જાતે તપાસો અને ભૂલો સુધારો.

 

8. Draw a picture of a jungle in your note-book with proper colours.
તમારી નોટબુકમાં જંગલનું ચિત્ર દોરો અને રંગ પૂરો.

Activity: પ્રવૃત્તિ :

  • Read the story silently.
    આ વાર્તાનું મનમાં વાચન કરો.
  • If there is any real event likes this in your area of the friendship between man animal, present it in Sanskrit with the help of your teacher; for example….
    આવી જ મનુષ્ય-પ્રાણીની દોસ્તી વિશેની સત્યઘટના તમારા વિસ્તારમાં બની હોય તો તમારા શિક્ષકની મદદથી તેની સંસ્કૃતમાં રજૂઆત કરો. જેમ કે..
    – friendship of a puppy and a child
    – ગલૂડિયું – બાળકની દોસ્તી
    – an old woman and a cat
    – ડોશીમા – બિલાડીની દોસ્તી
    – the cow and your mother
    – મમ્મી – ગાયની દોસ્તી
  • Find out the story of love between man and animal from the library and present it in the prayer assembly.
    પ્રાણી-મનુષ્યની પ્રેમની વાર્તા લાઇબ્રેરીમાં જઈને શોધીને લાવો અને પ્રાર્થના-કાર્યક્રમમાં રજૂ કરો.

Sanskrit Digest Std 8 GSEB मनुष्यसिंहयो: मैत्री Additional Questions and Answers

1. Answer the following questions in Sanskrit and English:

પ્રશ્ન 1.
सौराष्ट्रप्रदेशे सताधारग्रामस्य समीपे किंनामा ग्रामः वर्तते?
उत्तर:
सौराष्ट्रप्रदेशे सताधारग्रामस्य समीपे मोटीमौणपरी नाम ग्रामः वर्तते।
There is a village named Motimonpari near Sattadhar village in Saurashtra.

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 8 मनुष्यसिंहयो: मैत्री

પ્રશ્ન 2.
मात्रावालः कः आसीत्?
उत्तर:
मात्रावालः मोटीमौणपरीग्रामस्य एकः कृषीवलः आसीत्।
Matravala was a farmer of Motimonpari village.

પ્રશ્ન 3.
मात्रावाला प्रतिदिनं कुत्र स्थित्वा किम् अपश्यत्?
उत्तर:
मात्रावाला प्रतिदिनं वाटिकायां वृक्षतले स्थित्वा नद्याः जलम् अपश्यत्।
Matravala would sit under a tree in his farm and look at the river water.

પ્રશ્ન 4.
नद्याः जले स्थितः मकरः किम् अकरोत् ?
उत्तर:
नद्याः जले स्थितः मकरः सिंहभार्यायाः (सिंह्याः) वधम् अकरोत्।
A crocodile living in the river killed the lion’s wife (lioness).

પ્રશ્ન 5.
सिंहः स्वभार्यायाः रक्षणाय किम् अकरोत् ? किं सः तस्मिन् कार्ये सफलः अभवत्?
उत्तर:
सिंहः स्वभार्यायाः रक्षणाय प्रयत्नम् अकरोत्, किन्तु निष्फलः अभवत्।
The lion tried to save his wife, but was unsuccessful in the attempt.

પ્રશ્ન 6.
क्षतिग्रस्तः सिंहः कुत्र अतिष्ठत्?
उत्तर:
क्षतिग्रस्तः सिंहः नदीतटे एव अतिष्ठत्।
The wounded lion fell (down) on the riverbank itself.

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 8 मनुष्यसिंहयो: मैत्री

પ્રશ્ન 7.
सिंहः कदा शीघ्रतया मकरे आक्रमणम् अकरोत्?
उत्तर:
चत्वारि दिनानि अनन्तरं यदा मकरः नद्याः तटसमीपम् आगच्छत् तदा सिंहः शीघ्रतया मकरे आक्रमणम् अकरोत्।
Four days later when the crocodile came near the riverbank the lion attacked it quickly (suddenly).

પ્રશ્ન 8.
कयोः मध्ये घोरयुद्धम् अभवत् ?
उत्तर:
सिंहमकरयोः मध्ये घोरयुद्धम् अभवत्।
There was a fierce battle between the lion and the crocodile.

પ્રશ્ન 9.
सिंहमकरयोः मध्ये जातस्य घोरयुद्धस्य कः परिणामः?
उत्तर:
सिंहमकरयोः युद्धे सिंहः मकरस्य वधम् अकरोत्, किन्तु सिंहः स्वयमपि क्षतिग्रस्तः अभवत् तत्रैव अपतत् च।
In the battle between the lion and the crocodile, the crocodile was killed, but the lion was also wounded and fell down on the riverbank itself.

પ્રશ્ન 10.
क्षतिग्रस्तस्य सिंहस्य सहायतार्थं कः आगच्छत् ?
उत्तर:
क्षतिग्रस्तस्य सिंहस्य सहायतार्थं मात्रावाला नाम कृषिक: आगच्छत्।
The farmer named Matravala came to help the wounded lion.

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 8 मनुष्यसिंहयो: मैत्री

પ્રશ્ન 11.
मात्रावाला केन प्रकारेण क्षतिग्रस्तस्य सिंहस्य शुश्रूषाम् अकरोत्?
उत्तर:
मात्रावाला औषधानि आनीय क्षतिग्रस्तस्य सिंहस्य शुश्रूषाम् अकरोत्।
Bringing medicines Matravala tended the wounded lion.

પ્રશ્ન 12.
यदा सिंहः स्वस्थः अभवत् तदा सः किम् अकरोत्?
उत्तर:
यदा सिंहः स्वस्थः अभवत् तदा सः मात्रावालाकृषकस्य मित्रम् अभवत्।
When the lion became alright, he came farmer Matravala’s friend.

પ્રશ્ન 13.
मनुष्यसिंहयोः मैत्री कीदृशी आसीत् ?
उत्तर:
मनुष्यसिंहयोः मैत्री अद्वितीया आसीत्।
The friendship between a man and a lion was unique.

પ્રશ્ન 14.
मात्रावालाकृषकस्य निधनकाले सिंहः कीदृशः अभवत् किं च सः अकरोत्?
उत्तर:
मात्रावालाकृषकस्य निधनकाले सिंहः दुखितः अभवत्। मात्रावालाकृषकस्य च श्मशानयात्रायाम् अपि अगच्छत्।
At the time of Matravala’s death, the lion was saddened; he joined Matravala’s funeral procession.

પ્રશ્ન 15.
श्मशानयात्रायां गतः सिंहः श्मशानतः कुत्र अगच्छत्?
उत्तर:
श्मशानयात्रायां गतः सिंहः श्मशानतः वनम् अगच्छत्।
The lion that had joined the funeral procession went away into the jungle from the cemetry itself.

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 8 मनुष्यसिंहयो: मैत्री

2. Choose the correct option for the answer of the questions given below :

પ્રશ્ન 1.
कः सिंहभार्यायाः वधम् अकरोत्?
A. सिंहः
B. मात्रावालः
C. मकरः
D. वृकः
उत्तर:
C. मकरः

પ્રશ્ન 2.
वाटिकायां वृक्षस्य अधस्तात् स्थित्वा मात्रावाला-महोदयः किम् अपश्यत् ?
A. नद्याः प्रवाहम्
B. नद्याः जलचरान्
C. मकरम्
D. नदीजलम्
उत्तर:
D. नदीजलम्

પ્રશ્ન 3.
दुःखितः सिंहः कुत्र अतिष्ठत् ?
A. वने एव
B. कन्दरायाम् एव
C. नद्याः तटे एव
D. नदीजले एव
उत्तर:
C. नद्याः तटे एव

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 8 मनुष्यसिंहयो: मैत्री

પ્રશ્ન 4.
मकरः कदा नद्याः तटसमीपम् आगच्छत् ?
A. द्वयोः दिनयोः अनन्तरम्
B. चतुर्णां दिनानाम् अनन्तरम्
C. त्रयाणां दिनानाम् अनन्तरम्
D. अपरेधुः एव (On the other day)
उत्तर:
C. त्रयाणां दिनानाम् अनन्तरम्

પ્રશ્ન 5.
कयोः मध्ये घोरयुद्धम् अभवत्?
A. सिंहस्य सिंह्याः च मध्ये
B. सिंह्याः मकरस्य च मध्ये
C. सिंहमकरयोः मध्ये
D. सिंहस्य अन्यसिंहस्य च मध्ये
उत्तर:
C. सिंहमकरयोः मध्ये

પ્રશ્ન 6.
क्षतिग्रस्तस्य सिंहस्य सहायतार्थं कः आगच्छत् ?
A. मात्रावाला नाम कृषीवलः
B. ग्रामस्य एकः वीरः युवा
C. कश्चित् पशुचिकित्सक:
D. मात्रावाला-महोदयस्य वयस्यः
उत्तर:
A. मात्रावाला नाम कृषीवलः

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 8 मनुष्यसिंहयो: मैत्री

પ્રશ્ન 7.
मात्रावाला कथं क्षतिग्रस्तस्य सिंहस्य शुश्रूषाम् अकरोत्?
A. चिकित्सकम् आनीय
B. स्वमित्राणि आनीय
C. औषधानि आनीय
D. दयया प्रेम्णा च
उत्तर:
C. औषधानि आनीय

પ્રશ્ન 8.
सिंहः श्मशानात् कुत्र अगच्छत् ?
A. वनम्
B. कन्दरायाम्
C. मात्रावाला-महोदयस्य गृहं
D. कुत्रापि
उत्तर:
A. वनम्

પ્રશ્ન 9.
मात्रावाला वृक्षतले स्थित्वा जलम् अपश्यत्। – रेखाङ्कितस्य कृदन्तस्य प्रकारः कः अस्ति?
A. सम्बन्धक भूतकृदन्त
B. हेत्वर्थ कृदन्त
C. कर्मणि भूतकृदन्त
D. विध्यर्थ कृदन्त
उत्तर:
A. सम्बन्धक भूतकृदन्त

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 8 मनुष्यसिंहयो: मैत्री

પ્રશ્ન 10.
‘कृषीवलः’ इति शब्दस्य पर्यायशब्दः कः अस्ति?
A. मात्रावाल:
B. कृषिः
C. कृषक:
D. कृषिवाटिका
उत्तर:
C. कृषक:

પ્રશ્ન 11.
Who treated the wounded lion ?
A. Lioness
B. Crocodile
C. Villagers
D. Matravala
उत्तर:
D. Matravala

પ્રશ્ન 12.
Where does a lion go at the time of Matravala’s death?
A. In village
B. In forest
C. At riverbank
D. In funeral procession
उत्तर:
D. In funeral procession

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 8 मनुष्यसिंहयो: मैत्री

પ્રશ્ન 13.
औषधानि आनीय सः सिंहस्य शुश्रूषाम् अकरोत्। – रेखाङ्कितस्य कृदन्तस्य प्रकारः कः अस्ति?
A. हेत्वर्थ कृदन्त
B. सम्बन्धक भूतकृदन्त
C. कर्मणि भूतकृदन्त
D. विध्यर्थ कृदन्त
उत्तर:
B. सम्बन्धक भूतकृदन्त

પ્રશ્ન 14.
अधोदत्तेभ्यः सर्वनामरूपेभ्यः षष्ठी विभक्तिः एकवचनस्य रूपं किम् अस्ति?
A. तस्य
B. तयोः
C. त्वाम्
D. तेन
उत्तर:
A. तस्य

પ્રશ્ન 15.
सिंहः स्वभार्यया ………………………………………… नदीम् अगच्छत्।
A. तत्र
B. च
C. अपि
D. सह
उत्तर:
D. सह

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 8 मनुष्यसिंहयो: मैत्री

3. Fill in the blanks by selecting proper words from the brackets :

  1. मोटीमौणपरी नामके ग्रामे मात्रावालः नाम एकः कृषीवल: …………………………………। (अस्ति, आसीत्, आसन्)
  2. सिंहः …………………………………। सह नद्याः जलपानार्थम् आगच्छत्। (स्वभार्यया, स्वभगिन्या, स्वमात्रा)
  3. मात्रावालः दूरतः …………………………………। अपश्यत्। (तत्, एतत्, सर्वम्)
  4. कतिपयदिनानन्तरं …………………………………। स्वस्थः अभवत्। (मकरः, सिंहः, मात्रावालः)
  5. मनुष्यसिंहयोः एषा …………………………………। मैत्री कतिपयवर्षपर्यन्तं प्राचलत्। (अद्वितीया, अनुपमा, रमणीया)
  6. अद्यापि जनाः एतस्य सत्यप्रसङ्गस्य विस्मरणं कर्तुं न …………………………………। (शक्नोति, शक्नुमः, शक्नुवन्ति)

उत्तर:

  1. मोटीमौणपरी नामके ग्रामे मात्रावालः नाम एकः कृषीवलः आसीत्।
  2. सिंहः स्वभार्यया सह नद्याः जलपानार्थम् आगच्छत्।
  3. मात्रावालः दूरतः एतत् अपश्यत्।
  4. कतिपयदिनानन्तरं सिंहः स्वस्थः अभवत्।
  5. मनुष्यसिंहयोः एषा अद्वितीया मैत्री कतिपयवर्षपर्यन्तं प्राचलत्।
  6. अद्यापि जनाः एतस्य सत्यप्रसङ्गस्य विस्मरणं कर्तुं न शक्नुवन्ति।

4. Put a V against the true statement and a against the false statement given below :

  1. मोटीमौणपरी ग्रामे मात्रावाल: नाम एकः मालाकारः आसीत्। [ ]
  2. मकरः सिंहभार्यायाः वधम् अकरोत्। [ ]
  3. चत्वारि दिनानि अनन्तरं मकरः नद्याः तटसमीपम् आगच्छत्। [ ]
  4. घोरयुद्धे मकरः सिंहस्य वधम् अकरोत्। [ ]
  5. मनुष्यसिंहयोः अद्वितीया मैत्री कतिपयवर्षपर्यन्तं प्राचलत्। [ ]
  6. श्मशानतः एव मात्रावालः वनम् अगच्छत्। [ ]

5. Find out the true meaning of the given Sanskrit words from the given options and write :

  1. कृषिवाटिका – garden/farm
  2. भार्या – wife/heavy
  3. शुश्रूषा – service / treatment
  4. क्षतिग्रस्तः – wounded, injured /faulty
  5. निधनः -death/life
  6. मकरः – fish / crocodile
  7. कृषीवलः – artist/farmer
  8. अद्यापि – even today/modern

उत्तर:

  1. कृषिवाटिका – farm
  2. भार्या – wife
  3. शुश्रूषा – service
  4. क्षतिग्रस्तः – wounded, injured
  5. निधनः – death
  6. मकरः – crocodile
  7. कृषीवलः – farmer
  8. अद्यापि – even today

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 8 मनुष्यसिंहयो: मैत्री

6. Find out the true synonyms of the given Sanskrit words from the given options and write :

  1. कृषिवाटिका = क्षेत्रम्। क्षेत्रकः
  2. भार्या = जननी / जाया, दाराः
  3. शीघ्रम्; शीघ्रतया = त्वरितम् / मन्दम्
  4. कृषीवलः = कृषकः, क्षेत्रकः। कुविन्दः
  5. अनन्तरम् = अग्रे / पश्चात्

उत्तर:

  1. कृषिवाटिका = क्षेत्रम्
  2. भार्या = जाया, दाराः
  3. शीघ्रम्; शीघ्रतया = त्वरितम्
  4. कृषीवल: = कृषकः, क्षेत्रकः
  5. अनन्तरम् = पश्चात्

7. Translate the following sentences in Sanskrit:

  1. There was a farmer named Matravala.
  2. The sad lion stayed on the riverbank.
  3. There was a fierce battle between the two.
  4. He brought medicines and treated the lion.
  5. Thereafter no man saw that lion again.

उत्तर:

  1. मात्रावालः नामकः एकः कृषीवलः आसीत्।
  2. दुःखितः सिंहः नद्याः तटे अतिष्ठत्।
  3. तयोः मध्ये घोरयुद्धम् अभवत्।
  4. औषधानि आनीय सः सिंहस्य शुश्रूषाम् अकरोत्।
  5. तदनन्तरं कोऽपि जनः तं सिंहं न अपश्यत्।

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 8 मनुष्यसिंहयो: मैत्री

8. Disjoin the following words:

  1. जलपानार्थम्
  2. स्वयमपि
  3. तत्रैव
  4. कोऽपि
  5. अद्यापि

उत्तर:

  1. जलपानार्थम् = जलपान + अर्थम्
  2. स्वयमपि = स्वयम् + अपि
  3. तत्रैव = तत्र + एव
  4. कोऽपि = कः + अपि
  5. अद्यापि = अद्य + अपि

Translate the following prose in English:

(१) एकदा सः अपश्यत्। सिंहः स्वभार्यया सह नद्याः जलपानार्थम् आगच्छत्। नद्याः जले स्थितः मकरः सिंहभार्यायाः वधम् अकरोत्। सिंहः तस्याः रक्षणाय प्रयत्नम् अकरोत्, किन्तु, निष्फलः अभवत्।

(२) मनुष्यसिंहयोः एषा अद्वितीया मैत्री कतिवर्षपर्यन्तं प्राचलत्। मात्रावालं निधनकाले दुःखितः सिंहः श्मशानयात्रायाम् अपि अगच्छत्। श्मशानतः एव सः वनम् अगच्छत्। तदनन्तरं कोऽपि जनः तं सिंहं न अपश्यत्।

(Note: See the English translation of a lesson and write in readable handwriting in your notebook.)

मनुष्यसिंहयो: मैत्री Summary in English

A true story that happened in Saurashtra has been presented in this chapter. The students will like and enjoy this story that happened in the recent past in our region.

शब्दार्थाः टिप्पणी च

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 8 मनुष्यसिंहयो मैत्री 3
GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 8 मनुष्यसिंहयो मैत्री 4

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 8 मनुष्यसिंहयो: मैत्री

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 8 मनुष्यसिंहयो मैत्री 5
GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 8 मनुष्यसिंहयो मैत्री 6

अनुवाद: – There is a village (named) Motimonpari near Sattadhar village in Saurashtra. Many years ago a farmer named Matravala lived in this village. Matravala’s farm was near the riverbank. Matravala would sit in (his) farm under a tree and watch the river water everyday.

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 8 मनुष्यसिंहयो मैत्री 7

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 8 मनुष्यसिंहयो: मैत्री

Once he saw a lion coming with his wife (lioness) to drink the river water. The crocodile living in the river killed the lioness. The lion tried to save her, but was unsuccessful. The sad lion stayed on the riverbank.

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 8 मनुष्यसिंहयो मैत्री 8

Four days later when the crocodile came near the riverbank the lion attacked it quickly (suddenly). There was a fierce battle between the two. (Finally) the lion killed the crocodile, but he himself was wounded and fell down there itself.

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 8 मनुष्यसिंहयो मैत्री 9

Matravala was looking at all this from far away (a distance). He went there to help the wounded lion. He brought medicines and treated the lion (Bringing medicines he treated the lion).

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 8 मनुष्यसिंहयो मैत्री 10

After a few days the lion became alright and became his friend due to the treatment. Then that lion started living near Matravala in his house. He would go everywhere with Matravala (and) guarded Matravala’s home and field.

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 8 मनुष्यसिंहयो: मैत्री

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 8 मनुष्यसिंहयो मैत्री 11

This unique friendship between man and lion went on for quite a few years. At the time of Matravala’s death, the saddened lion joined the funeral procession also. He went away into the forest from the cemetry itself. Thereafter no man saw that lion again.

Even today people are not able to forget this true story.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *