GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 6 रमणीया नगरी

   

Gujarat Board GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 6 रमणीया नगरी Textbook Exercise Important Questions and Answers, Notes Pdf.

Gujarat Board Textbook Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 6 रमणीया नगरी

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit रमणीया नगरी Textbook Questions and Answers

1. Pronounce the following words correctly :
નીચે આપેલા શબ્દો શુદ્ધ ઉચ્ચાર સાથે મોટેથી બોલો :
गूर्जरराज्यस्य, दर्शनीयानि, इन्द्रोडा, पक्षि-उद्यानम्, अस्मिन्, स्थित्वा, सञ्चालयन्ति, स्मृतिः, स्वतन्त्रतायाः, भृशम्, प्रदर्शनार्थम्, चित्ताकर्षकम्।
उत्तर:
(Under the guidance of your Sanskrit teacher pronounce the given words clearly and correctly thrice.)
(તમારા સંસ્કૃત શિક્ષકના માર્ગદર્શન હેઠળ આ શબ્દોનું સ્પષ્ટ અને શુદ્ધ ઉચ્ચારણ ત્રણ વાર કરો.)

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 6 रमणीया नगरी

2. Answer the following questions :
નીચેના પ્રશ્નોના જવાબ આપો :

પ્રશ્ન 1.
गूर्जरराज्यस्य राजधानी किं नगरम् अस्ति?
उत्तर:
गान्धिनगरम् गूर्जरराज्यस्य राजधानी अस्ति।
Gandhinagar is the capital of Gujarat.
ગાંધીનગર ગુજરાત રાજ્યનું પાટનગર છે.

પ્રશ્ન 2.
महात्ममन्दिरतः नातिदूरे एव किम् अस्ति?
उत्तर:
महात्ममन्दिरतः नातिदूरे एव विद्याभवनं नाम विशालं भवनम् अस्ति।
There is a huge building named Vidyābhavan not very far away from Mahātmā Temple.
૩ત્તરમ્ – મહાત્મામંદિરથી નજીકમાં જ ‘વિદ્યાભવન’ નામનું એક વિશાળ ભવન છે.

પ્રશ્ન 3.
पक्षि-उद्याने किं किम् अस्ति?
उत्तर:
पक्षि-उद्याने खगाः प्राणिनः च स्वस्य पर्यावरणे एव निवसन्ति। अत्र ‘डायनोसोर’ नाम प्राचीन-महाकाय-प्राणिनाम् विशेषविभागः अस्ति। अत्र एकं सर्पगृहम् अपि अस्ति।
Birds and animals live in their natural environment in the bird sanctuary (park). There is a special section of the huge-bodied dinosaurs at the sanctuary. There is a snake house also.
પક્ષી-ઉદ્યાનમાં પક્ષીઓ અને પ્રાણીઓ રહે છે. અહીં ‘ડાયનોસોર’ નામના પ્રાચીન વિશાળકાય પ્રાણીઓનો એક ખાસ વિભાગ છે. અહીં એક સાપઘર પણ છે.

પ્રશ્ન 4.
अध्यात्मविज्ञानयोः सङ्गमः कुत्र दृश्यते?
उत्तर:
अक्षरधामनाम्नि विशाले मन्दिरे अध्यात्मविज्ञानयोः सङ्गमः दृश्यते।
In the huge Akshardhām Temple a confluence of religion and science is seen.
અક્ષરધામ’ નામના વિશાળ મંદિરમાં અધ્યાત્મ અને વિજ્ઞાનનો સંગમ દેખાય છે.

પ્રશ્ન 5.
स्वतन्त्रतायाः कृते कः भृशं प्रयत्नम् अकरोत्?
उत्तर:
राष्ट्रपिता महात्मा गान्धिमहोदयः भारतस्य स्वतन्त्रतायाः कृते भृशं प्रयत्नम् अकरोत्।
Father of the Nation, Mahatma Gandhi made great efforts for India’s independence.
રાષ્ટ્રપિતા મહાત્મા ગાંધી મહોદયે ભારતની સ્વતંત્રતાને માટે ખૂબ પ્રયાસ કર્યા હતા.

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 6 रमणीया नगरी

3. Match the following ‘A’ and ‘B’ properly :
જોડકાં જોડો :
‘A’ – ‘B’
(१) गान्धिनगरम् – (१) जी.सी.ई.आर.टी.
(२) अक्षरधाममन्दिरम् – (२) अस्माकं राष्ट्रपिता
(३) इन्द्रोडा-पक्षि-उद्यानम् – (३) अस्माकं राष्ट्रपितुः स्मृतिः
(४) विद्याभवनम् – (४) विविधकुलानां सर्पाः
(५) महात्ममन्दिरम् – (५) हरितनगरम्
– (६) चलचित्रं दर्शयति
उत्तर:
(१) गान्धिनगरम् – हरितनगरम्
(२) अक्षरधाममन्दिरम् – चलचित्रं दर्शयति
(३) इन्द्रोडा-पक्षि-उद्यानम् – विविधकुलानां सर्पाः
(४) विद्याभवनम् – जी.सी.ई.आर.टी.
(५) महात्ममन्दिरम् – अस्माकं राष्ट्रपितुः स्मृतिः

4. Frame the sentences using the words from the brackets. Follow the example:
નીચે ઉદાહરણમાં દર્શાવ્યા પ્રમાણે કૌંસમાં આપેલા શબ્દોનો ઉપયોગ કરી વાક્યો લખો : (मन्दिरम्, पक्षिगृहम्, उद्यानम्, तडागः)

ઉદાહરણ : Illustration : मम ग्रामे विद्यालयः अस्ति।

  1. ____________________
  2. ____________________
  3. ____________________
  4.  ____________________

उत्तर:

  1. मम ग्रामे शिवस्य विशालं मन्दिरम् अस्ति।
  2. मम ग्रामे उद्यानम् अस्ति।
  3. मम ग्रामे पक्षिगृहम् अस्ति।
  4. मम ग्रामे तडागः अस्ति।

5. Translate the following sentences into Sanskrit :
નીચે આપેલાં વાક્યોને સંસ્કૃતમાં લખો :

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 6 रमणीया नगरी 17

  1. My village is beautiful.
  2. There are many birds here.
  3. There is a garden in my village.
  4. My school is big.
  5. Gandhiji is the father of our nation.

उत्तर:

  1. मम ग्रामः मनोहरः अस्ति।
  2. अत्र नैके (बहवः) खगाः सन्ति।
  3. मम ग्रामे उद्यानम् अस्ति।
  4. मम पाठशाला विशाला वर्तते।
  5. गान्धिमहोदयः अस्माकं राष्ट्रपिता अस्ति।

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 6 रमणीया नगरी

6. Fill in the blanks selecting the appropriate option from the brackets:
આપેલા વિકલ્પોમાંથી યોગ્ય વિકલ્પ પસંદ કરી ખાલી જગ્યા પૂરો :

  1. अत्र पाठशाला अस्ति। पाठशालायां ___________________ सन्ति। (छात्राः, खगाः)
  2. अत्र शिक्षकखण्डः अस्ति। शिक्षकखण्डे ___________________ सन्ति। (बालाः, शिक्षकाः)
  3. अत्र पुस्तकालयः अस्ति। पुस्तकालये ___________________ सन्ति। (पुस्तकानि, बालिकाः)

उत्तर:

  1. अत्र पाठशाला अस्ति। पाठशालायां छात्राः सन्ति।
  2. अत्र शिक्षकखण्डः अस्ति। शिक्षकखण्डे शिक्षकाः सन्ति।
  3. अत्र पुस्तकालयम् अस्ति। पुस्तकालये पुस्तकानि सन्ति।

7. Describe your village/town in Sanskrit in 5 to 6 sentences :
તમારા ગામ/નગરનું વર્ણન સંસ્કૃતમાં પાંચથી છ વાક્યોમાં કરો.
उत्तर:

मम ग्रामः

रामपुरम् इति मम ग्रामस्य नाम। सः लघुः ग्रामः अस्ति। अस्मिन् ग्रामे उपसहस्त्रम् लोकाः निवसन्ति। मम ग्रामस्य समीपे एका नदी वहति। तस्याः तटे मन्दिरम् राजते। मम ग्रामे एका प्राथमिकशाला अस्ति। ग्रामजनाः धर्मनिष्ठाः उत्सवप्रियाः च। अयम् ग्रामः मम अतिप्रियः।

Activities પ્રવૃત્તિ :

  • Draw a map/outline of your village.
    તમારા ગામનું વિસ્તારનું ચિત્ર બનાવો.
  • Collect more information about the capital of Gujarat from the library.
    પુસ્તકાલયમાંથી ગુજરાતની રાજધાની વિશે વધુ માહિતી પ્રાપ્ત કરો.
  • Get details about places of tourist interest or worth visiting around your area.
    તમારા વિસ્તારની નજીકનાં જોવાલાયક, ફરવાલાયક સ્થળોની વિગત મેળવો.

Sanskrit Digest Std 8 GSEB रमणीया नगरी Additional Questions and Answers

1. Answer the following questions in Sanskrit and English:

પ્રશ્ન 1.
गान्धिनगरं कीदृशं नगरम् अस्ति?
उत्तर:
गान्धिनगरं सुन्दरं सु-आयोजितं च नगरम् अस्ति।
Gandhinagar is a beautiful and well-planned city.

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 6 रमणीया नगरी

પ્રશ્ન 2.
गान्धिनगरे कानि कानि दर्शनीयानि स्थानानि सन्ति?
उत्तर:
गान्धिनगरे बहूनि दर्शनीयानि स्थानानि सन्ति, यथा सचिवालयः, महात्ममन्दिरम्, अक्षरधाममन्दिरम्, इन्द्रोडा-पक्षि-उद्यानं च।
There are many places worthseeing in Gandhinagar like the Sachivalaya, the Mahātmā Temple, the Akshardham temple and Indroda Bird Sanctuary (Park).

પ્રશ્ન 3.
विधानसभायाः अधिवेशनानि कुत्र भवन्ति?
उत्तर:
सचिवालयभवने विधानसभायाः अधिवेशनानि भवन्ति।
The political meetings of the Vidhansabhā take place at Sachivālaya.

પ્રશ્ન 4.
कुत्र स्थित्वा राज्यस्य मन्त्रिणः, सचिवाः, अन्ये च अधिकारिणः राज्यकार्य सञ्चालयन्ति?
उत्तर:
सचिवालयभवने स्थित्वा राज्यस्य मन्त्रिणः, सचिवाः, अन्ये च अधिकारिणः राज्यकार्य सञ्चालयन्ति।
The ministers of state, executive officers and other officers do the work of the state sitting in the Sachivālaya building.

પ્રશ્ન 5.
अक्षरधाममन्दिरे प्रदर्शन-विभागः कीदृशः अस्ति?
उत्तर:
अक्षरधाममन्दिरे प्रदर्शन-विभागः अतीव मनोहरः अस्ति।
The exhibition section of Akshardhām is very beautiful.

પ્રશ્ન 6.
अक्षरधाममन्दिरस्य दर्शनार्थं प्रतिदिनं के आगच्छन्ति?
उत्तर:
अक्षरधाममन्दिरस्य दर्शनार्थं प्रतिदिनं बहवः यात्रिकाः आगच्छन्ति।
Many tourists come to see the Akshardhām temple everyday.

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 6 रमणीया नगरी

પ્રશ્ન 7.
इन्द्रोडा-पक्षि-उद्यानस्य कः विभागः बालानां कृते अतीव आकर्षक: मनोरञ्जकः च अस्ति?
उत्तर:
इन्द्रोडा-पक्षि-उद्यानस्य ‘डायनोसोर’ नाम विभागः बालानां कृते अतीव आकर्षक: मनोरञ्जकः च अस्ति।
The dinosaur’ section at Indroda Bird Sanctuary is very attractive and entertaining for children.

પ્રશ્ન 8.
किं भवनं जी.सी.ई.आर.टी.रूपेण ख्यातम् अस्ति?
उत्तर:
गान्धिमन्दिरसमीपे स्थितं विद्याभवनं जी.सी.ई.आर.टी.रूपेण ख्यातम् अस्ति।
Vidyabhavan located near Gandhinagar is known as GCERT.

પ્રશ્ન 9.
केन कारणेन गान्धिनगरं हरितनगररूपेण अपि प्रसिद्धम् अस्ति?
उत्तर:
गान्धिनगरे बहूनि रमणीयानि उद्यानानि, बहवः पादपाः च सन्ति। तेन कारणेन इदं नगरं हरितनगररूपेण अपि प्रसिद्धम् अस्ति।
There are many beautiful gardens and many trees in Gandhinagar. Due to this the city is famous as the green city’.

2. Choose the correct option for the answer of the questions given below:

પ્રશ્ન 1.
गान्धिनगरं कीदृशं नगरम् अस्ति?
A. विशालं
B. गरिष्ठं
C. पाटलः
D. सुन्दरं / सु-आयोजितम्
उत्तर:
D. सुन्दरं / सु-आयोजितम्

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 6 रमणीया नगरी

પ્રશ્ન 2.
किं भवनं जी.सी.ई.आर.टी.रूपेण ख्यातम् अस्ति?
A. गान्धिमन्दिरतः नातिदूरे स्थितं विद्याभवनम्
B. महात्मगान्धिस्मृतिमन्दिरम्
C. सचिवालयभवनम्
D. अक्षरधाममन्दिरम्
उत्तर:
A. गान्धिमन्दिरतः नातिदूरे स्थितं विद्याभवनम्

પ્રશ્ન 3.
इन्द्रोडा-पक्षि-उद्यानम् कुत्र अस्ति?
A. वडनगरे
B. गान्धिनगरे
C. पोरबन्दरनगरे
D. अहमदाबादनगरे
उत्तर:
B. गान्धिनगरे

પ્રશ્ન 4.
गूर्जरप्रदेशशासनस्य मुख्यः कार्यालयः किम् अस्ति?
A. महात्ममन्दिरम्
B. अक्षरधामः
C. सचिवालयः
D. नेतालयः
उत्तर:
C. सचिवालयः

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 6 रमणीया नगरी

પ્રશ્ન 5.
गान्धिमहोदयस्य स्मृतिरूपेण कस्य मन्दिरस्य निर्माणम् अभवत् ?
A. अक्षरधामः
B. इन्द्रोडा-पक्षि-उद्यानम्
C. स्मृतिमन्दिरम्
D. महात्ममन्दिरम्
उत्तर:
D. महात्ममन्दिरम्

પ્રશ્ન 6.
गान्धिनगरे बहवः ………………………………………. सन्ति।
A. पादपम्
B. पादपौ
C. पादपाः
D. पादपः
उत्तर:
C. पादपाः

પ્રશ્ન 7.
‘भृशम्’ इति शब्दस्य कः अर्थः अस्ति?
A. Husk
B. To fill
C. Sometimes
D. Lots of
उत्तर:
D. Lots of

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 6 रमणीया नगरी

પ્રશ્ન 8.
‘सर्पः’ इति शब्दस्य पर्यायशब्दः कः अस्ति?
A. भुजङ्गः
B. नकुलः
C. वृश्चिक:
D. विषः
उत्तर:
A. भुजङ्गः

પ્રશ્ન 9.
‘नातिदूरे’ एतस्य सन्धिविच्छेदः कः?
A. ना + ति + दूरे
B. न + अतिदूरे
C. नाति + दूरे
D. ना + अतिदूरे
उत्तर:
B. न + अतिदूरे

પ્રશ્ન 10.
‘अस्मिन् + एव’ एतस्य सन्धिं कुरुत।
A. अस्मिन्नेव
B. अस्मिनो एव
C. अस्मिन्नेव
D. अस्मिनोव
उत्तर:
D. अस्मिनोव

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 6 रमणीया नगरी

પ્રશ્ન 11.
अधोदत्तेभ्यः धातुरूपेभ्यः वर्तमानकाल अन्यपुरुष बहुवचनस्य रूपं चित्वा लिखत।
A. अस्ति
B. अभवत्
C. वर्तन्ते
D. वर्तते
उत्तर:
C. वर्तन्ते

પ્રશ્ન 12.
विविधकुलानां सर्पान् अत्र द्रष्टुं शक्नुमः। – रेखाङ्कितस्य कृदन्तस्य प्रकारः कः अस्ति?
A. सम्बन्धक भूतकृदन्तम्
B. हेत्वर्थकृदन्तम्
C. विध्यर्थकृदन्तम्
D. कर्मणि भूतकृदन्तम्
उत्तर:
B. हेत्वर्थकृदन्तम्

3. Fill in the blanks by selecting proper words from the brackets :

  1. गान्धिनगरं गूर्जरराज्यस्य …………………………. अस्ति। (मुख्यनगरं, राजधानी)
  2. राज्यस्य मन्त्रिणः, सचिवाः अन्ये च अधिकारिणः राज्यकार्य …………………………. (कुर्वन्ति, सञ्चालयन्ति)
  3. महात्मा गान्धिमहोदयः भारतस्य स्वतन्त्रतायाः …………………………. भृशं प्रयत्नम् अकरोत्। (कृते, सह)
  4. अक्षरधाममन्दिरे …………………………. विभागः अतीव मनोहरः अस्ति। (डायनोसोर, प्रदर्शन)
  5. इन्द्रोडा-पक्षि-उद्याने एकं …………………………. अपि अस्ति। (सर्पगृहम्, पक्षिगृहम्)
  6. इदं नगरं विश्वस्य …………………………. रूपेण अपि प्रसिद्धम्। (सुन्दरनगरं, हरितनगरम्)

उत्तर:

  1. गान्धिनगरं गूर्जरराज्यस्य राजधानी अस्ति।
  2. राज्यस्य मन्त्रिणः सचिवाः अन्ये च अधिकारिणः राज्यकार्य सञ्चालयन्ति।
  3. महात्मा गान्धिमहोदयः भारतस्य स्वतन्त्रतायाः कृते भृशं प्रयत्नम् अकरोत्।
  4. अक्षरधाममन्दिरे प्रदर्शन-विभागः अतीव मनोहरः अस्ति।
  5. इन्द्रोडा-पक्षि-उद्याने एकं सर्पगृहम् अपि अस्ति।
  6. इदं नगरं विश्वस्य हरितनगरम् रूपेण अपि प्रसिद्धम्।

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 6 रमणीया नगरी

4. Put a a gainst the true statement and a against the false statement given below :

  1. गान्धिनगरं गूर्जरराज्यस्य लघुनगरम् अस्ति। ( )
  2. विद्याभवनं गूर्जरप्रदेशशासनस्य मुख्यः कार्यालयः अस्ति। ( )
  3. महात्मा गान्धिमहोदयः भारतस्य स्वतन्त्रतायै प्रयत्नम् अकरोत्।। ( )
  4. प्रदर्शनविभागे एकं चलचित्रम् अपि दृश्यते। ( )
  5. प्रतिदिनं बहवः अभिनेतारः एतस्य मन्दिरस्य दर्शनार्थम् आगच्छति। ( )
  6. डायनोसोर विभागः बालानां कृते अतीव मनोरञ्जकः अस्ति। ( )

5. Write synonyms of following Sanskrit words :

  1. चित्तम् = मनः
  2. प्रतिदिनम् = नित्यम्
  3. ख्यातम् = प्रसिद्धम्
  4. सर्पः = भुजङ्गः, पन्नगः
  5. मार्गः = पथः, अध्वन
  6. बहुः = अतिशयः

6. Recognize the following noun forms and root forms:

  1. सचिवाः – सचिव – अ-कारान्त Masculine Nominative Plural.
  2. सञ्चालयन्ति – सम् + चल् (१ प.) root प्रेरक, Present Tense Third Person Plural.
  3. शासनस्य – शासन – अ-कारान्त Masculine Genitive Singular.
  4. सर्वाणि – सर्व – अ-कारान्त Neutor Nominative, Accusative Plural of Noun.
  5. आगच्छन्ति – आ-गम् (१ प.) root, Present Tense, Third Person Plural.
  6. वर्तन्ते – वृत्-वर्त (१ आ.) root, Present Tense, Third Person Plural.
  7. दृश्यते – दृश्-पश्य् (१ प.) root, Present Tense, Passive, Third Person Singular.

7. Translate the following prose in English :

1. इदं सचिवालयभवनम् अस्ति। अस्मिन् भवने विधानसभायाः अधिवेशनानि भवन्ति। अस्मिन्नेव भवने स्थित्वा राज्यस्य मन्त्रिणः, सचिवाः अन्ये च अधिकारिणः राज्यकार्य सञ्चालयन्ति। सचिवालयः एव गूर्जरप्रदेशशासनस्य मुख्यः कार्यालयः अस्ति।

2. इयं परिषद् अस्माकं प्राथमिकशिक्षणक्षेत्रे परिवर्तनार्थं सततं प्रवृत्ता अस्ति। गान्धिनगरे विशालाः स्वच्छमार्गाः च वर्तन्ते। एतस्मिन् नगरे बहूनि रमणीयानि उद्यानानि सन्ति। नगरे बहवः पादपाः सन्ति तेन कारणेन इदं नगरं विश्वस्य हरितनगररूपेण अपि प्रसिद्धम्।

(Note : Write English translation neatly in your notebook from page no. 65 and 67 of Navneet.)

रमणीया नगरी Summary in English

In this chapter a few special features of the capital city of Gujarat – Gandhinagar – have been presented. Gandhinagar is a well-planned city. It is full of lush green vegetation and is famous as the world’s greenest place.

Here the pious confluence of science and spirituality can be witnessed at Akshardhām. Gandhinagar is not only the political centre of Gujarat; it is also the cultural, educational centre along with being the centre of pride.

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 6 रमणीया नगरी

शब्दार्थाः टिप्पणी च
GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 6 रमणीया नगरी 7

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 6 रमणीया नगरी 1
GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 6 रमणीया नगरी 2

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 6 रमणीया नगरी

अनुवाद: – Gandhinagar is the capital of Gujarat. It is a beautiful and well-planned city. There are many places worthseeing here; for e.g., the Sachivālaya, the Mahatma Temple, the Akshardhām temple and the Indroda Bird Sanctuary.

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 6 रमणीया नगरी 8

This is the Sachivalaya building. Political meetings of the Vidhānsabhā are held here (take place here). The ministers, executive officers and other officers sit in this building itself and run the working of the state. The Sachivālaya is the main office of the ruling of Gujarat state.

This temple has been constructed as a memorial to our great Father of the Nation, Mahātmā Gandhi. It is known by the name of ‘Mahātmā Mandir’. Mahātmā Gandhi had made a lot of efforts for our independence. All these deeds have been presented here in the form of pictures.

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 6 रमणीया नगरी 9
GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 6 रमणीया नगरी 3

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 6 रमणीया नगरी 4
GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 6 रमणीया नगरी 5
GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 6 रमणीया नगरी 6

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 6 रमणीया नगरी

अनुवाद: – This Akshardhām’ is a huge and beautiful temple. The exhibition section of this temple is very beautiful. A movie is also shown in the exhibition section. A confluence of religion and science is seen here. There is also a huge garden that attracts the mind. Many tourists come to see the temple everyday.

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 6 रमणीया नगरी 10

Near Gandhinagar is the Indroda Bird Sanctuary. Birds and animals live in their own) environment at this place. There is a special section of ‘dinosaurs’ the ancient huge-bodied animals. This section is very attractive and entertaining for children. Here there is a snake house also. We can see snakes of various families here.

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 6 रमणीया नगरी 11

There is a huge building name ‘Vidyabhavan’ not very far away from Gandhi Temple. This same building is also famous as GCERT. The office of the GCERT committee is in Vidyabhavan. This committee is continuously working for (bringing about) change in our primary education.

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 6 रमणीया नगरी

There are huge and clean roads in Gandhinagar. There are many beautiful gardens in this city. There are many trees in the city. Because of this, the city is also famous as the world’s greenest city’.

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 6 रमणीया नगरी 12

रमणीया नगरी Summary in Gujarati

આ પાઠમાં ગુજરાતના પાટનગર ગાંધીનગરની કેટલીક વિશેષતાઓ દર્શાવવામાં આવી છે. ગાંધીનગર એક સુ-આયોજિત શહેર છે. તે હરિત વનરાજિથી સુશોભિત છે અને વિશ્વના સૌથી હરિયાળા નગર તરીકે પ્રસિદ્ધ છે. અહીં અક્ષરધામમાં વિજ્ઞાન અને અધ્યાત્મનો સુંદર સમન્વય જોવા મળે છે. ગાંધીનગર ગુજરાતનું ફક્ત રાજકીય કેન્દ્ર જ નથી, પણ સાંસ્કૃતિક, શૈક્ષણિક અને ગૌરવનું કેન્દ્ર પણ છે.

शब्दार्थाः टिप्पणी च

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 6 रमणीया नगरी 13
GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 6 रमणीया नगरी 14

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 6 रमणीया नगरी

અનુવાદ: ગાંધીનગર ગુજરાત રાજ્યનું પાટનગર છે. આ સુંદર અને સુ-આયોજિત નગર છે. અહીં ઘણાં જોવાલાયક સ્થળો છે; જેમ કે, સચિવાલય, મહાત્મા મંદિર, અક્ષરધામ મંદિર અને ઇન્દ્રોડા પક્ષી-ઉદ્યાન.

આ સચિવાલયનું ભવન છે. આ ભવનમાં વિધાનસભાનાં અધિવેશનો થાય છે. આ જ ભવનમાં રહીને રાજ્યના મંત્રીઓ, સચિવો અને બીજા અધિકારીઓ રાજ્યકાર્યનું સંચાલન કરે છે. સચિવાલય જ ગુજરાત પ્રદેશના શાસનની મુખ્ય કચેરી છે.

આપણા રાષ્ટ્રપિતા શ્રીમાન મહાત્મા ગાંધી મહોદયની સ્મૃતિરૂપે આ મંદિરનું નિર્માણ થયું હતું. તે “મહાત્મામંદિર’ નામે પ્રસિદ્ધ છે. મહાત્મા ગાંધી મહોદયે ભારતની સ્વતંત્રતા માટે ખૂબ પ્રયાસ કર્યો હતો. આ બધાં કાર્યો ચિત્રરૂપે અહીં પ્રદર્શન માટે રજૂ કરવામાં આવ્યાં છે.

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 6 रमणीया नगरी 15
GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 6 रमणीया नगरी 16

GSEB Solutions Class 8 Sanskrit Chapter 6 रमणीया नगरी

અનુવાદ: આ ‘અક્ષરધામ’ નામે (એક) વિશાળ મંદિર છે. (આ) મંદિરમાં પ્રદર્શન વિભાગ ખૂબ સુંદર છે. પ્રદર્શન વિભાગમાં લોકો એક ચલચિત્ર પણ જુએ છે. (લોકોને એક ચલચિત્ર પણ બતાવવામાં આવે છે.) અધ્યાત્મ અને વિજ્ઞાનનો સંગમ અહીં દેખાય છે. અહીં ચિત્તને આકર્ષનારું એક વિશાળ ઉદ્યાન પણ છે. દરરોજ ઘણા બધા પ્રવાસીઓ આ મંદિરના દર્શન માટે આવે છે.

ગાંધીનગરની નજીકમાં જ વિશાળ ઇન્દ્રોડા પક્ષી-ઉદ્યાન છે. આ સ્થાનમાં પક્ષીઓ અને પ્રાણીઓ પોતાના પર્યાવરણમાં જ વસે છે. ડાયનોસોર’ નામનાં પ્રાચીન વિશાળકાય પ્રાણીઓનો એક ખાસ વિભાગ છે. આ વિભાગ બાળકો માટે ખૂબ આકર્ષક અને મનોરંજક છે. અહીં એક સાપઘર પણ છે. જુદી જુદી જાતિના સાપોને આપણે અહીં જોઈ શકીએ છીએ.

ગાંધીનગરથી નજીકમાં જ ‘વિદ્યાભવન’ નામની વિશાળ ઇમારત છે. તે જ ઇમારત (ભવન) જી.સી.ઈ.આર.ટી. તરીકે જાણીતી છે. વિદ્યાભવનમાં જી.સી.ઈ.આર.ટી. નામે પરિષદની કચેરી છે. આ પરિષદ આપણાં પ્રાથમિક શિક્ષણક્ષેત્રે પરિવર્તન માટે નિરંતર કાર્યરત હોય છે.

ગાંધીનગરમાં વિશાળ અને સ્વચ્છ માગે છે. આ નગરમાં અનેક રળિયામણાં ઉદ્યાનો છે. નગરમાં ઘણાં બધાં વૃક્ષો છે તે કારણે આ નગર વિશ્વના ‘હરિયાળા નગર’ રૂપે પણ જાણીતું છે.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *