GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 4 Rajput Age

   

Gujarat Board GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 4 Rajput Age Textbook Exercise Important Questions and Answers, Notes Pdf.

Gujarat Board Textbook Solutions Class 7 Social Science Chapter 4 Rajput Age

GSEB Class 7 Social Science Rajput Age Textbook Questions and Answers

Answer the following questions in brief

Question 1.
Who is known as feudal lord? (or) Explain what Feudalism is.
Answer:

  • In olden times, the kings divided their vast empire into three different states.
  • The person who collected the revenue of the particular state was called feudal lord.
  • He was also called landlord.
  • Out of the total collected revenue, the feudal lord gave some portion to the king and kept the remaining with him.
  • He used this remaining revenue to maintain the army.
  • Whenever the king needed help, the feudal lord would send his army.
  • As time passed, feudal lords made stronger armies.
  • Thus they became more powerful than the king.
  • This system is called feudalism.

Question 2.
Who was the strongest ruler of Pallava dynasty? Mention any two of his achievements.
Answer:
Narsinhvarma; A. Construction of many architectural monuments, B. Progress in art and literature.

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 4 Rajput Age

Question 3.
Which period is known as early Medieval period?
Answer:
Period between 8th to 12th century.

Question 4.
Describe the characteristics of Rajput men and women. (4 marks)
Answer:
A. Characteristics of Rajput men:

  • Rajput men were very brave and courageous.
  • It was a matter of pride for them if they attained martyrdom.
  • They would never run away from a battlefield.
  • If there were negligible chances of winning a battle, they would attain ‘Kesariya’ (commit suicide) right on the battlefield.
  • Rajput men always provided help and protection to the refugees.
  • They always spoke truth. They never lied.
  • They always fought for truth and justice.
  • They were devoted and committed.

B. Characteristics of Rajput women:

  • Rajput women were famous for their fearlessness and chastity.
  • They sent their husband, son or brother to the battlefield with a smiling face.
  • They were so brave that if need be, they would take swords in their hands and fight in the battlefield.
  • If the husband died in the battlefield, the Rajput woman would kill herself through the Sati system (jumping on the pyre of the dead husband).
  • If the husband was defeated in the battlefield, the Rajput woman preferred ‘Jauhar’ (burn oneself alive).
  • Due to all these reasons, the heroic stories of the Rajput Age have been engraved with golden letters in the history of India.

GSEB Class 7 Social Science Rajput Age Additional Important Questions and Answers

Question 1.
How did new dynasties rise in India during the Medieval Age?
Answer:

  • Emperor Harshvardhana was a powerful king who ruled over most of the regions of North India.
  • He died in the middle of the 7th century in 647 A.D.
  • Thus the political unity of the kingdom of this great king disintegrated.
  • With this, the tributary kings, landlords, leaders, etc. started declaring themselves independent.
  • The power of these kings, landlords and leaders increased so much that India got divided into several big and small states.
  • This is how many new dynasties came into existence.
  • The chief dynasties that rose in North India were Gurjar, Pratihara, Pala, Chalukya, Parmar, Chauhan, Sen and Solanki.
  • The chief dynasties that rose in South India were Pallava, Rashtrakuta, Kalyani-Chalukya, Chera, Pandya, Chola, Chedi and Gohil.

Question 2.
Which period is known as early Medieval Era? Which new dynasties arose in that age?
Answer:

  • The period between 8th century to 12th century is known as early Medieval Era.
  • The rule of the early Medieval Era can be divided into two parts: (1) North India, (2) South India.
  • The chief dynasties that rose in North India were Gurjar, Pratihara, Pala, Chalukya, Parmar Chauhan, Sen and Solanki.
  • The chief dynasties that rose in South India were Pallava, Rashtrakuta, Kalyani-Chalukya, Chera, Pandya, Chola, Chedi and Gohil.

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 4 Rajput Age

Question 3.
What happened to Kanauj after the death of Harshvardhana? (or) Write a short note on Pratihara dynasty.
Answer:

  • After the death of Harshvardhana, Yashovarma became the ruler of Kanauj.
  • He was an equally powerful ruler.
  • After him, Pratihara dynasty established its rule in Kanauj.
  • The Pratihara dynasty protected India against Arab invasions.
  • The most powerful king of the Pratihara dynasty was Mihirbhoj (widely known as Bhoj).
  • He ruled over Kanauj for a long time.
  • Mihirbhoj fought many battles with the Rashtrakutas.

Question 4.
Write a short note on Malwa. (or) Write a note on Parmar dynasty. (or) Give an idea of the Parmar Kings.
Answer:

  • Parmar dynasty ruled over Malwa for a long time.
  • The two main cities of Malwa were Dharanagari and Ujjain.
  • Dharanagari is the present Dhar district of Madhya Pradesh.
  • The two great kings of this dynasty were Munj and Bhoj.
  • Both these kings were not only good rulers but also good poets.
  • They gave place to the scholars in their royal courts.
  • Being lovers of art and sculpture, these kings built many architectural monuments during their reign.
  • Raja Bhoj was also a lover of education. He made Dharanagari the centre of studies (Vidhyanagari) and established Vidhyapith (University) for the study of Sanskrit literature.
  • However, Parmar dynasty had frequent frictions with Chalukya dynasty of South India.
  • But being a powerful ruler, Raja Bhoj tried to protect Malwa well.
  • However, after his death, the rule of Malwa weakened.

Question 5.
Write a note on the rulers of Pala and Sen Dynasty.
Answer:

  • The kings of Pala and Sen dynasties ruled over Bihar and Bengal.
  • The rulers of Pala dynasty added the suffix ‘Pala’ behind their names.
  • Hence, they are known as Pala Kings, for e.g. Mahendrapala.

Question 6.
Give a brief idea of Solanki kings.
Answer:

  • Solanki dynasty ruled over Anhilwada Patan.
  • The main rulers of this dynasty were Mulraja Solanki, Kumarpala and Siddhraj Jaisinh.

Question 7.
Give a brief idea of the dynasties of North India in the early Medieval Era.
Answer:
Following is a glimpse of the dynasties that newly rose in North India in the early Medieval Era:
1. Pratihara: Pratihara kings ruled over Kanauj after the death of King Harshvardhana. The most powerful king of this dynasty was Mihirbhoj or Bhoj.

2. Parmar: Parmar kings were the rulers of Malwa. The two great kings of this dynasty were Munj and Bhoj, both great rulers and devoted lovers of art, sculpture and education.

3. Pala and Sen: The kings of Pala and Sen dynasties ruled over Bihar and Bengal.

4. Chauhan: In the initial stage, Chauhan dynasty established its rule in Ajmer. Later on, the rulers of this dynasty declared Delhi as their capital. The most powerful ruler of the Chauhan dynasty was Prithviraj Chauhan. Ajayraj was the ruler of Shakambhari, which was also a Chauhan kingdom.

5. Solanki: Solanki dynasty ruled over Anhilwada Patan. The main rulers of this dynasty were Mulraja Solanki, Kumarpala and Siddhraj Jaisinh.
Apart from these, many other dynasties like Gurjar, Chalukya, etc. also existed during this time.

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 4 Rajput Age

Question 8.
Write a short note on Pallava dynasty.
Answer:

  • Pallava dynasty ruled over some states of South India.
  • Pallava kings were lovers of art, architecture and literature.
  • Many architectural monuments were constructed during the Pallava reign.
  • The Kailashnath temple of Kanchi is the best example of this.
  • King Narsinhvarman was the strongest ruler of the Pallava dynasty.

Question 9.
Write a short note on Chola dynasty.
Answer:

  • Chola dynasty ruled over a few states of South India.
  • Tanjor was the capital of Chola dynasty.
  • The Cholas had a powerful navy force.
  • Hence they attacked overseas countries.
  • The King of Chola dynasty attacked Ceylon (Sri Lanka) and conquered many of its states.
  • One of the Chola kings, Rajraja-I, adopted a very systematic way of administration in the state.
  • He also started the system of measurement of land and the system of establishing local self-rule government.

Question 10.
Write a short note on Rajraja I.

  • One of the Chola kings, Rajraja-I, adopted a very systematic way of administration in the state.
  • He also started the system of measurement of land and the system of establishing local self-rule government.

Question 11.
Write a short note on Chauhan dynasty.
Answer:

  • Chauhan kings belonged to the Rajput community.
  • They were also called Chahman kings.
  • They ruled in many parts of Rajasthan in the 7th and 8th century.
  • In the beginning of the 8th century, the Chauhans established their rule in Shakambhari which is located in the north of Sambhar lake in Rajasthan.
  • Later, in the 12th century, Ajayraj became the ruler of Shakambhari.
  • He established Ajaymera town, named after him.
  • This town later came to be known as Ajmer.
  • Thus, in the beginning, the Chauhans established their power in Ajmer.
  • Then later they invaded the capital of Tomar dynasty, Dhillak (presently Delhi), and established their rule.
  • Thus, the capital of Chauhan dynasty shifted from Ajmer to Delhi.

Prithviraj Chauhan:

  • The most powerful ruler of the Chauhan dynasty was Prithviraj Chauhan or Raipithora.
  • He was the most heroic king of this dynasty
  • His heroism has been a subject of a number of heroic stories and folk songs.
  • Chandbardai, a great literary figure, wrote a biography ‘Prithviraj Raso’ in which he has described the brave deeds of Prithviraj.
  • Thus, Prithviraj Chauhan has an unparallel and a unique place in the history of India.

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 4 Rajput Age

Question 12.
Write a short on Prithviraj Chauhan.
Answer:

  • Chauhan kings belonged to the Rajput community.
  • They were also called Chahman kings.
  • They ruled in many parts of Rajasthan in the 7th and 8th century.
  • In the beginning of the 8th century, the Chauhans established their rule in Shakambhari which is located in the north of Sambhar lake in Rajasthan.
  • Later, in the 12th century, Ajayraj became the ruler of Shakambhari.
  • He established Ajaymera town, named after him.
  • This town later came to be known as Ajmer.
  • Thus, in the beginning, the Chauhans established their power in Ajmer.
  • Then later they invaded the capital of Tomar dynasty, Dhillak (presently Delhi), and established their rule.
  • Thus, the capital of Chauhan dynasty shifted from Ajmer to Delhi.

Prithviraj Chauhan:

  • The most powerful ruler of the Chauhan dynasty was Prithviraj Chauhan or Raipithora.
  • He was the most heroic king of this dynasty
  • His heroism has been a subject of a number of heroic stories and folk songs.
  • Chandbardai, a great literary figure, wrote a biography ‘Prithviraj Raso’ in which he has described the brave deeds of Prithviraj.
  • Thus, Prithviraj Chauhan has an unparallel and a unique place in the history of India.

Question 13.
Write a short note on Gohil dynasty.
Answer:

  • The Gohil dynasty of the Rajput Era ruled over Mewar kingdom. .
  • They have unique place in the history of Medieval Era.
  • It is believed that Bappa Raval established this dynasty.
  • After him, many powerful rulers of this dynasty ruled over Mewar.
  • The Gohils later came to be known as Sisodiya Rajputs.

Question 14.
Write a note on the Chedi dynasty.
Answer:

  • Chedi was one of the dynasties of the Rajput Era.
  • Rulers of Chedi ruled in the South of Narmada river near Jabalpur in Madhya Pradesh.
  • The kingdom of this dynasty was known as the state of Kalchuri of Chedi.
  • The capital of this state was Triputi.

Question 15.
Write a short note on the Rashtrakuta dynasty.
Answer:

  • With the fall of Chalukya dynasty, Rashtrakutas came to power.
  • Thus, Rashtrakutas also ruled over some parts of South India. Rashtrakutas mainly ruled in Manyakheta.
  • Rashtrakuta means the head of a state or area.
  • It is believed that the head of this dynasty belonged to Rashtrakuta community and hence this dynasty was named after him.
  • Govind III was the most powerful king of this dynasty.
  • He made his rule powerful in the Deccan region in the 8th century.

Question 16.
Write a note on Pandya dynasty.
Answer:

  • The Pandya dynasty is considered the most ancient dynasty.
  • The Pandya kings ruled over some regions of South India.
  • The Pandyas ruled from the present Madurai and Thiruanelvelli districts of Tamil Nadu.
  • There is reference of the Pandyas even in the stone inscriptions of King Asoka.
  • A foreign traveler named Megasthenes noted that females were the rulers in this dynasty.

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 4 Rajput Age

Question 17.
Write a short note on Chera dynasty.
Answer:

  • Chera dynasty also ruled over some regions of South India.
  • In ancient times, Kerala was a part of the Tamil state.
  • Later on, Kerala, a Malayalam speaking state, separated.
  • The Cheras ruled this separated state.
  • In fact, the other name of Chera is Kerala.
  • Athena II was the first strong ruler of the Chera dynasty.
  • Sethangvan was also a powerful ruler of this dynasty.
  • A mention of this dynasty in the form of ‘Kepalputra Rajya’ has been done in the stone inscriptions of Asoka.

Question 18.
Why are the heroic stories of the Rajput Age engraved with golden letters in the history of
India?
A. Characteristics of Rajput men:

  • Rajput men were very brave and courageous.
  • It was a matter of pride for them if they attained martyrdom.
  • They would never run away from a battlefield.
  • If there were negligible chances of winning a battle, they would attain ‘Kesariya’ (commit suicide) right on the battlefield.
  • Rajput men always provided help and protection to the refugees.
  • They always spoke truth. They never lied.
  • They always fought for truth and justice.
  • They were devoted and committed.

B. Characteristics of Rajput women:

  • Rajput women were famous for their fearlessness and chastity.
  • They sent their husband, son or brother to the battlefield with a smiling face.
  • They were so brave that if need be, they would take swords in their hands and fight in the battlefield.
  • If the husband died in the battlefield, the Rajput woman would kill herself through the Sati system (jumping on the pyre of the dead husband).
  • If the husband was defeated in the battlefield, the Rajput woman preferred ‘Jauhar’ (burn oneself alive).
  • Due to all these reasons, the heroic stories of the Rajput Age have been engraved with golden letters in the history of India.

Question 19.
Give a brief introduction of Ranki Vav.
Answer:

  • Rani ki Vav is a seven storeyed step well in Patan city of Gujarat.
  • It was constructed by Udaymati, the wife of King Bhimdev II.
  • It is an unparallel example of stone architecture in Gujarat as well as India.

Question 20.
Give a brief introduction of Vastupal and Tejpal.
Answer:

  • Vastupal and Tejpal were the ministers of Rana Virdhaval, the King of Dholka state of Gujarat.
  • They constructed Jain temples at Palitana, Gujarat, Shertha and Dabhoi.
  • However, the best temple built by this duo is located at Delwara in Mount Abu.
  • The marble pillars, arches, domes, balconies, etc. of the Delwara temple have been carved so minutely by skilled artists that still today people flock in thousands and lakhs to see this marvelous piece of art.

Question 21.
How did the Rajput Era end? OR Write a note on the fall of Rajput Age.
Answer:

  • Many dynasties like Rashtrakuta, Chera, Pallava, Chauhan, Gohil, Chedi, etc. ruled during the Rajput Age.
  • They established many small and big states in India. .
  • Thus many dynasties ruled from different places during the Rajput Age.
  • There were frequent wars among these dynasties for conquering and annexing each other’s kingdom.
  • Due to these constant wars, there was no unity among these rulers.
  • Foreign invaders took advantage of this situation and established their rule over India.
  • This marked the fall of the Rajput dynasty.

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 4 Rajput Age

Question 22.
Give a brief idea of the dynasties of South India in the early Medieval Era.
Answer:
Following is a glimpse of the dynasties that newly rose in South India in early Medieval Era:
1. Pallava: Pallava dynasty ruled over a few states of South India. The states progressed a lot in art, architecture and literature during the rule of this dynasty. King Narsinhvarman was the strongest ruler of this dynasty.

2. Chola: Tanjor was the capital of Chola dynasty. The Cholas had a powerful navy force. Hence they attacked and annexed overseas countries. Rajraja I was the most renowned Chola king.

3. Gohil: Bappa Raval established Gohil dynasty. This dynasty ruled over Mewar kingdom.

4. Chedi: The Chedis ruled in the south of Narmada River near Jabalpur in Madhya Pradesh. Their capital was Triputi (present Tewar).

5. Chalukya: Chalukya dynasty came to rule after the valiant king of South India, Pulkeshi II, died in a battle. The Chalukyas ruled over Badami state with Vatapi as their capital.

6. Rashtrakuta: With the fall of Chalukya dynasty, Rashtrakutas came to power. They mainly ruled in Manyakheta. Govind III was the most powerful king of this dynasty.

7. Pandya: The Pandya dynasty is considered the most ancient dynasty. They ruled over present Madura and Thiruanelvelli districts of Tamil Nadu. It is believed that females were the rulers in this dynasty.

8. Chera: Cheras ruled over Kerala. Athena II and Sethangvan were the most powerful rulers of this dynasty.
Apart from these, the Hoysala dynasty ruled in Dwar Samudra while the Yadavas ruled in Devgiri.

Answer in One or Two Sentence

Note : Here, answers are given in short for memorizing easily. Students must write full sentences.

Question 1.
Who declared themselves independent after the death of Harshvardhana?
Answer:
Tributary kings, landlords, leaders, etc.

Question 2.
What did feudal lords do of the revenue collected by them?
Answer:
Give some portion to the king and keep the rest with them to maintain army.

Question 3.
When did ‘Feudalism’ come into existence?
Answer:
When landlords or feudal lords became more powerful than the kings.

Question 4.
Which dynasties rose in North India?
Answer:
Gurjar, Pratihara, Pala, Chalukya, Parmar, Chauhan, Sen and Solanki.

Question 5.
Which dynasties rose in South India?
Answer:
Pallava, Rashtrakuta, Kalyani-Chalukya, Chera, Pandya, Chola, Chedi and Gohil.

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 4 Rajput Age

Question 6.
Into how many parts can we divide the rule of the early Medieval period? Which are they?
Answer:
Two; North India and South India.

Question 7.
How did Pratihara dynasty protect India?
Answer:
It protected India from Arab invasions.

Question 8.
What is the present location of Dharanagari?
Answer:
Dhar district of Madhya Pradesh.

Question 9.
Why was Dharanagari known as Vidhyanagari?
Answer:
Because Raja Bhoj made Dharanagari the centre of studies and established Vidhyapith for the study of Sanskrit literature.

Question 10.
Name a few Solanki kings.
Answer:
Mulraja Solanki, Kumarpala and Siddharaj Jaisinh

Question 11.
Which dynasty became powerful after the death of Pulkeshi II?
Answer:
Chalukya

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 4 Rajput Age

Question 12.
Which is the best monument built by Pallava
Answer:
Kailashnath temple of Kanchi.

Question 13.
Why were the Cholas powerful?
Answer:
Because they had a powerful navy which helped them attack countries across seas.

Question 14.
What did Rajraja I develop?
Answer:
A. Systematic way of administration, B. Measurement of land area, C. Establishing local self-governments.

Question 15.
“Who took advantage of the lack of unity among Rajput rulers?
Answer:
Foreign invaders.

Question 16.
When and where did the Chauhans establish their rule?
Answer:
In 7th and 8th century in many parts of Rajasthan.

Question 17.
Where is Shakambhari located?
Answer:
In north of Sambhar lake near Ajmer.

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 4 Rajput Age

Question 18.
Of what is the heroism of Prithviraj Chauhan a subject?
Answer:
Heroic stories and folk songs.

Question 19.
What is Prithviraj Raso?
Answer:
A biography of King Prithviraj Chauhan written by the great poet Chandbardai describing the heroic deeds of the king.

Question 20.
What was the kingdom of the Chedi dynasty known as?
Answer:
State of ‘Kalchuri of Chedi’.

Question 21.
Which dynasties ruled over Anhilwada Patan?
Answer:
Chawla and Solanki.

Question 22.
Which kings ruled over Kamrup?
Answer:
Salambh, Harjarvarma, Vanmalavarma, etc.

Question 23.
Who were the rulers of Pratihara dynasty?
Answer:
Nagabhatt I, Devraja, Mihirbhoj and Mahendrapala.

Question 24.
What do you mean by Rashtrakuta?
Answer:
Head of a state or area.

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 4 Rajput Age

Question 25.
Who was Govind III?
Answer:
The powerful king of Rashtrakuta dynasty who ruled over Deccan region in the 8th century.

Question 26.
What is the most remarkable feature of the Pandya dynasty? Who noted it?
Answer:
Females (Queens) used to rule the kingdom rather than the kings; a foreign traveler named Megasthenes.

Question 27.
Which dynasties have found a place in the stone inscriptions of King Asoka?
Answer:
Pandyas and Cheras.

Question 28.
Who were the powerful kings of Chera dynasty?
Answer:
Athena II and Sethangvan.

Question 29.
What has been mentioned about Chera dynasty in the inscriptions of Asoka?
Answer:
‘Kepalputra Rajya’.

Question 30.
What was the name of the kingdom of the Chalukyas? What was their capital?
Answer:
Badami; Vatapi was the capital.

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 4 Rajput Age

Question 31.
What is Kesariya?
Answer:
If a Rajput man felt that there were negligible chances of winning a battle, he would attain Kesariya i.e. commit suicide right on the battlefield.

Question 32.
What is Jauhar?
Answer:
If the husband was defeated in the battlefield, the Rajput woman preferred Jauhar i.e. burn herself alive.

Question 33.
What is a Rajput woman called?
Answer:
Rajputani.

Question 34.
At which places have Vastupal and Tejpal built Jain temples?
Answer:
Mt. Abu, Girnar, Palitana, Shertha and Dabhoi.

Question 35.
Who were Vastupal and Tejpal?
Answer:
Ministers of Rana Virdhaval of Dholka.

Question 36.
What is Rani ki Vav?
Answer:
A seven storeyed step well in Patan.

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 4 Rajput Age

Question 37.
What is remarkable about the Jain temple at Delwara?
Answer:
Minutely carved marble pillars, arches, domes, balconies, etc. by skilled artists.

Question 38.
What type of architecture is Ranki Vav?
Answer:
Stone architecture.

Multiple Choice Questions

Question 1.
Emperor Harshvardhana died in the ……………… of the …………….. century.
(A) End, 7th
(B) Beginning, 8th
(C) Middle, 7th
(D) Start, 8th
Answer:
(C) Middle, 7th

Question 2.
Who declared themselves as independent after the death of Harshvardhana?
(A) Tributary kings
(B) Landlords
(C) Leaders
(D) All of these
Answer:
(D) All of these

Question 3.
Kings divided their vast empire into ……………….. parts.
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5
Answer:
(B) 3

Question 4.
Feudal lords collected ……………….. .
(A) Army taxes
(B) Land revenue
(C) Security tax
(D) All of these
Answer:
(B) Land revenue

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 4 Rajput Age

Question 5.
Feudal lords kept some revenue with them to ……………… .
(A) Maintain army
(B) Donate in temple
(C) Do public welfare
(D) Carry out personal expenses
Answer:
(A) Maintain army

Question 6.
The political unity of Harshvardhana’s empire disintegrated in the ………………… of the 7th century.
(A) Beginning
(B) Middle
(C) End
(D) Start
Answer:
(C) End

Question 7.
Which of these dynasties ruled in north India?
(A) Pallava
(B) Rashtrakuta
(C) Pandya
(D) None of these
Answer:
(D) None of these

Question 8.
Which of these dynasties ruled in South India?
(A) Chera
(B) Chalukya
(C) Pratihara
(D) Chauhan
Answer:
(A) Chera

Question 9.
The period between 8th century to 12th century is known as ………………… Medieval Era.
(A) Early
(B) Mid
(C) Late
(D) None of these
Answer:
(A) Early

Question 10.
Who became the King of Kanauj after the death of Harshvardhana?
(A) Mihirbhoj
(B) Yashovarma
(C) Kumarpala
(D) Raipithora
Answer:
(B) Yashovarma

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 4 Rajput Age

Question 11.
………………… dynasty established its rule in Kanauj after Yashovarma.
(A) Parmar
(B) Chalukya
(C) Pratihara
(D) Chauhan
Answer:
(C) Pratihara

Question 12.
The Pratiharas protected India from ………………… invasions.
(A) Arab
(B) Negroid
(C) Portuguese
(D) Afghan
Answer:
(A) Arab

Question 13.
The most powerful king of Pratihara dynasty was …………………. .
(A) Mihirbhoj
(B) Raja Bhoj
(C) Ajayraj
(D) Rajraja I
Answer:
(A) Mihirbhoj

Question 14.
Mihirbhoj fought many battles with ………………….. dynasty.
(A) Chauhan
(B) Gurjar
(C) Rashtrakuta
(D) Pandya
Answer:
(C) Rashtrakuta

Question 15.
Parmar dynasty ruled over ……………….. .
(A) Dhillak
(B) Ceylon
(C) Mewar
(D) Malwa
Answer:
(D) Malwa

Question 16.
Dharanagari is located in ……………….. .
(A) Rajasthan
(B) Orissa
(C) Bengal
(D) Madhya Pradesh
Answer:
(D) Madhya Pradesh

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 4 Rajput Age

Question 17.
Raja Bhoj made Dharanagari the centre of ……………… .
(A) Sculpture
(B) Art
(C) Education
(D) All of these
Answer:
(C) Education

Question 18.
Dharanagari was the centre for studying …………………… literature.
(A) Urdu
(B) Sanskrit
(C) Magdhi
(D) Pali
Answer:
(B) Sanskrit

Question 19.
Parmars had frequent frictions with ……………….. dynasty.
(A) Pallava
(B) Rashtrakuta
(C) Chalukya
(D) Chola
Answer:
(C) Chalukya

Question 20.
After the death of ………………… the rule of Malwa weakened.
(A) Mihirbhoj
(B) Munj
(C) Bhoj
(D) Kumarpala
Answer:
(C) Bhoj

Question 21.
Pala and Sen dynasties ruled in …………….. .
(A) Bihar and Bengal
(B) Tamil Nadu
(C) Gujarat and Rajasthan
(D) Himachal Pradesh
Answer:
(A) Bihar and Bengal

Question 22.
In the beginning, Chauhans established their power in ……………….. .
(A) Dhillak
(B) Tanjor
(C) Kanchi
(D) Ajmer
Answer:
(D) Ajmer

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 4 Rajput Age

Question 23.
……………… was the most powerful ruler of the Chauhan dynasty.
(A) Prithviraj
(B) Narsinhvarma
(C) Rajraja
(D) Bappa Raval
Answer:
(A) Prithviraj

Question 24.
…………………. dynasty ruled in Anhilwada Patan.
(A) Chauhan
(B) Pala
(C) Chola
(D) Solanki
Answer:
(D) Solanki

Question 25.
Who were Mulraja Solanki, Kumarpala and Siddhraj Jaisinh?
(A) Ministers of Rana Virdhaval of Dholka
(B) Gems in the court of Prithviraj Chauhan
(C) Sisodiya Rajputs who invaded Mewar
(D) Kings of Solanki dynasty
Answer:
(D) Kings of Solanki dynasty

Question 26.
After ………………… died, his vast empire in South India disintegrated into smaller states.
(A) Manglesh
(B) Pulkeshi II
(C) Yashovarma
(D) Rajraja I
Answer:
(B) Pulkeshi II

Question 27.
………………. was the strongest ruler of the Pallava dynasty.
(A) Rajraja I
(B) Raipithora
(C) Narsinhvarma
(D) Bappa Raval
Answer:
(C) Narsinhvarma

Question 28.
Many architectural monuments were constructed during the ……………….. reign.
(A) Parmar
(B) Pallava
(C) Both of thes
(D) None of these
Answer:
(C) Both of thes

Question 29.
Tanjor was the capital of ………………… dynasty.
(A) Pallava
(B) Chola
(C) Chera
(D) Pandya
Answer:
(B) Chola

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 4 Rajput Age

Question 30.
The emperors of Chola dynasty attacked ………………… .
(A) Bhutan
(B) Afghan
(C) Ceylon
(D) Nepal
Answer:
(C) Ceylon

Question 31.
What did Rajraja I adopt for his state?
(A) Tax exemption for subjects
(B) Systematic administrative system
(C) Proper drainage system
(D) Education system for children
Answer:
(B) Systematic administrative system

Question 32.
Chauhan dynasty ruled in ……………… .
(A) Bihar
(B) Bengal
(C) Rajasthan
(D) Punjab
Answer:
(C) Rajasthan

Question 33.
……………….. established their rule in Shakambhari.
(A) Chauhans
(B) Pandyas
(C) Cheras
(D) Gohils
Answer:
(A) Chauhans

Question 34.
The Chauhans established their rule in Shakambhari in the ……………… of the ………………. century.
(A) Beginning, 7th
(B) Beginning, 8th
(C) End, 7th
(D) End, 8th
Answer:
(B) Beginning, 8th

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 4 Rajput Age

Question 35.
Shakambhari is in …………………. of Sambhar Lake.
(A) East
(B) West
(C) North
(D) South
Answer:
(C) North

Question 36.
…………………. became the ruler of Shakambhari in the ………………. century.
(A) Prithviraj, 11th
(B) Shahbuddin Ghori, 10th
(C) Ajayraj, 12th
(D) Rajraja I, 9th
Answer:
(C) Ajayraj, 12th

Question 37.
12th Rajraja I was a ……………….. king.
(A) Chola
(B) Chauhan
(C) Chera
(D) Chalukya
Answer:
(A) Chola

Question 38.
When Chauhans invaded Dhillak ……………….. was the ruling king there.
(A) Bappa Raval
(B) Nagabhatt
(C) Tomar
(D) Salambh
Answer:
(C) Tomar

Question 39.
Who wrote Prithviraj Raso?
(A) Chandbardai
(B) Banabhatta
(C) Shilbhadra
(D) Kirtivarma
Answer:
(A) Chandbardai

Question 40.
Chandbardai was a ………………..
(A) Novelist
(B) Dramatist
(C) Playwright
(D) Poet
Answer:
(D) Poet

Question 41.
Prithviraj Chauhan had constant conflicts with ……………. .
(A) Shahbuddin Ghori
(B) Sisodiya Rajputs
(C) Vanmalavarma
(D) Mahendrapala
Answer:
(A) Shahbuddin Ghori

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 4 Rajput Age

Question 42.
The Gohils ruled over ……………….. .
(A) Charotar
(B) Kanam
(C) Mewar
(D) Banas
Answer:
(C) Mewar

Question 43.
Who established the Gohil dynasty?
(A) Bappa Raval
(B) Govind III
(C) Harjarvarma
(D) Sethangvan
Answer:
(A) Bappa Raval

Question 44.
Chedi dynasty ruled in …………….. .
(A) Andhra Pradesh
(B) Himachal Pradesh
(C) Arunachal Pradesh
(D) Madhya Pradesh
Answer:
(D) Madhya Pradesh

Question 45.
………………… dynasty ruled in Kashmir.
(A) Utpala
(B) Pratihara
(C) Shahiya
(D) Chandela
Answer:
(A) Utpala

Question 46.
Dhillak is now ………………… .
(A) Ajmer
(B) Delhi
(C) Jaipur
(D) Tewar
Answer:
(B) Delhi

Question 47.
Shahiya dynasty ruled over ……………… .
(A) Bundelkhand
(B) Kamrup
(C) Gandhar
(D) Dhillak
Answer:
(C) Gandhar

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 4 Rajput Age

Question 48.
Who of these is a king of Pratihara dynasty?
(A) Nagabhatt I
(B) Mihirbhoj
(C) Devraja
(D) All of these
Answer:
(D) All of these

Question 49.
With the fall of ……………….. dynasty, Rashtrakutas came to power.
(A) Parmar
(B) Chalukya
(C) Chauhan
(D) Pandya
Answer:
(B) Chalukya

Question 50.
Who was the most powerful Rashtrakuta king?
(A) Vanmalavarma
(B) Tomar
(C) Devraja
(D) Govind III
Answer:
(D) Govind III

Question 51.
Govind III ruled over …………………. region in the ……………… century.
(A) Deccan, 8th
(B) Kamrup, 7th
(C) Bundelkhand, 9th
(D) Kanauj, 9th
Answer:
(A) Deccan, 8th

Question 52.
………………. is the most ancient dynasty.
(A) Chalukya
(B) Rashtrakuta
(C) Pandya
(D) Chera
Answer:
(C) Pandya

Question 53.
There is reference of Pandyas in the stone inscriptions of king ……………… .
(A) Akbar
(B) Asoka
(C) Siddhraj
(D) Shah Jahan
Answer:
(B) Asoka

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 4 Rajput Age

Question 54.
Pandyas ruled over ……………….. .
(A) Tamil Nadu
(B) Karnataka
(C) Konkan
(D) Orissa
Answer:
(A) Tamil Nadu

Question 55.
Kerala is a …………………. speaking state.
(A) Tamil
(B) Telugu
(C) Malayalam
(D) Kannada
Answer:
(C) Malayalam

Question 56.
Athena II was the strongest ruler of ………………… dynasty.
(A) Rashtrakuta
(B) Pandya
(C) Chera
(D) Hoysala
Answer:
(C) Chera

Question 57.
Sethangvan was a powerful ruler of …………………… dynasty.
(A) Chera
(B) Hoysala
(C) Yadava
(D) Chola
Answer:
(A) Chera

Question 58.
The capital of Chalukyas was ……………….. .
(A) Tanjor
(B) Vatapi
(C) Kanauj
(D) Kanchi
Answer:
(B) Vatapi

Question 59.
Hoysala dynasty ruled in ………………… .
(A) Vijaynagar and Bahamani
(B) Anhilwada Patan
(C) Dwar Samudra
(D) Varangal
Answer:
(C) Dwar Samudra

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 4 Rajput Age

Question 60.
……………….. ruled in Manyakheta.
(A) Chalukyas
(B) Rashtrakutas
(C) Hoysala
(D) Yadavas
Answer:
(B) Rashtrakutas

Question 61.
Rajput women prefer ……………….. .
(A) Kesariya
(B) Jauhar
(C) Both of these
(D) None of thes
Answer:
(B) Jauhar

Question 62.
Ranki Vav is in ………………. .
(A) Vadhvan
(B) Patan
(C) Adalaj
(D) Dabhoi
Answer:
(B) Patan

Question 63.
Vastupal and Tejpal built ……………….. temples.
(A) Jain
(B) Vaishnav
(C) Shiva
(D) Balaji
Answer:
(A) Jain

Question 64.
Rana Virdhaval was the King of …………………
(A) Dhoraji
(B) Dholera
(C) Dhandhuka
(D) Dholka
Answer:
(D) Dholka

Question 65.
…………….. ruled in Devgiri.
(A) Hoysalas
(B) Yadavas
(C) Shahiyas
(D) Chandelas
Answer:
(B) Yadavas

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 4 Rajput Age

Fill in the blanks

1. The Pratihara dynasty protection Indians against invasious.
Answer:
Arabs

2. Many states of North India started declaring themselves independent after the death of ………………
Answer:
King Harshvardhana

3. The person who collected revenue of a particular part of the state was called ………………… .
Answer:
Feudal lord

4. Yashovarma was the King of …………………… .
Answer:
Kanauj

5. ……………….. and ………………… were the two main cities of Malwa.
Answer:
Ujjain, Dharanagari

6. ………………. and ………………… were the most renowned kings of Parmar dynasty.
Answer:
Munj, Bhoj

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 4 Rajput Age

7. King ……………….. made Dharanagari the centre of studies.
Answer:
Bhoj

8. The kings of …………………. dynasty added the name of their dynasty behind their names.
Answer:
Pala

9. The Chauhans declared ………………… as their capital after ruling over Ajmer.
Answer:
Delhi

10. Kailashnath temple is in ………………… .
Answer:
Kanchi

11. Kailashnath temple was built in ……………….. dynasty.
Answer:
Pallava

12. …………………… dynasty had powerful navy.
Answer:
Chola

13. Rajraja I was a king of ………………….. dynasty.
Answer:
Chola

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 4 Rajput Age

14. Chauhan dynasty ruled during ………………. and ………………….. century.
Answer:
7th, 8th

15. ………………. established Ajmer.
Answer:
Ajayraj

16. …………………. was the heroic king of Chauhan dynasty.
Answer:
Prithviraj

17. Gohils were later known as ………………… .
Answer:
Sisodiya Rajputs

18. Chedi dynasty ruled near ………………… city.
Answer:
Jabalpur

19. Jabalpur is in the south of …………………… river.
Answer:
Narmada

20. ……………….. was the capital of Chedi dynasty.
Answer:
Triputi

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 4 Rajput Age

21. Triputi is presently known as ………………… .
Answer:
Tewar

22. Apart from Solankis, the …………………… also ruled over Anhilwada Patan.
Answer:
Chawlas

23. Chandela rulers ruled over …………………. .
Answer:
Bundelkhand

24. Harjarvarma and Vanmalavarma ruled over ……………… .
Answer:
Kamrup

25. Pandyas ruled over present ………………. and ……………….. .
Answer:
Madura, Thiruanelvelli

26. The other name of Chera is ………………… .
Answer:
Kerala

27. The Yadavas ruled in …………………… .
Answer:
Devgiri

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 4 Rajput Age

28. Tanjor was the capital of ………………… .
Answer:
Cholas

29. There are ……………………. storeys in the Ranki Vav.
Answer:
Seven

30. Ranki Vav was built by …………….. .
Answer:
Udaymati

31. …………….. and ……………… built Jain temples in Mt. Abu.
Answer:
Vastupal, Tejpal

32. Vastupa and Tejpal were the ministers of ……………….. .
Answer:
Rana Virdhaval

True or False

1. Pala, Parmar, Gurjar, Pandya, Chauhan, etc. were among the chief dynasties that rose in the north India.
Answer:
False

2. Mihirbhoj was the most powerful king of Pratihara Dynasty.
Answer:
True

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 4 Rajput Age

3. Pratihara dynasty ruled over Kanauj.
Answer:
True

4. Apart from being good rulers, Munj and Bhoj were also good painters.
Answer:
False

5. If a king is called Rajendrapala, ‘pala’ will be most likely a suffix.
Answer:
True

6. Mihirbhoj was the strongest ruler of the Pallava dynasty.
Answer:
False

7. Sakambhari is a part of Rajasthan.
Answer:
True

8. Pallava kings were lovers of art and architecture.
Answer:
False

9. Ajmer was formerly known as Ajaymera town.
Answer:
True

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 4 Rajput Age

10. Tomar was the king of Dhilak.
Answer:
True

11. Rajput women are known for their Chastity and arrogance.
Answer:
False

12. Udaymati was the wife of King Bhimdev II.
Answer:
True

13. Jain temples are located in Nathdwara in Mt. Abu.
Answer:
False

14. Raipithora = Prithviraj Raso.
Answer:
False

15. Strong unity but lack of discipline to respect other kingdoms became the reason for foreign invasion.
Answer:
False

16. As per history, females ruled in the Chola dynasty.
Answer:
False

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 4 Rajput Age

Fill in the details

Fill the details in the blocks where it is missing
GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 4 Rajput Age 1
GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 4 Rajput Age 2
Answers:
1 – 700 to 740 AD
2 – Kanauj
3 – 735 to 756 AD
4 – Pratihara
5 – Mihirbhoj
6 – Pratihara
7 – Chandradev
8 – 1165 to 1201 AD
9 – Chandela
10 – Munj
11 – Malwa
12 – Parmar
13 – Raja Bhoj
14 – Malwa
15 – 940 to 994 AD
16 – Anhilwada Patan
17 – 1022 to 1064 AD
18 – Anhilwada Patan
19 – Solanki
20 – 1178 to 1239 AD
21 – Anhilwada Patan
22 – Solanki
23 – Someshwar
24 – Delhi
25 – Chauhan
26 – Dharampala
27 – Pala
28 – Govind-ll
29 – Rashtrakuta
30 – Narsinh-ll
31 – 1220 to 1234 AD
32 – Dwar Samudra

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *