GSEB Solutions Class 7 English Let’s Read More Chapter 3 Killer Plants

   

Gujarat Board GSEB Solutions Class 7 English Second Language Let’s Read More Chapter 3 Killer Plants Textbook Exercise Questions and Answers.

GSEB Std 7 English Textbook Solutions Let’s Read More Chapter 3 Killer Plants

GSEB Class 7 English Killer Plants Text Book Questions and Answers

When we go to a garden or a forest, we touch plants. They look beautiful, but some plants are dangerous. Do you know about killer plants? The Pitcher plant is a killer plant. It grows in the hot parts of Asia.

The cover and the rim of the plant are bright red. The plant also produces sweet juice. Insects are attracted to this plant and try to drink the sweet Juice. They climb over the rim of this plant. The shape of the rim Is like a pitcher. The inside walls of the pitcher are very slippery. The Insect falls into the liquid. But ,the insect does not eat the liquid. The liquid eats the insect. Thus, it becomes the food of the plant.

GSEB Solutions Class 7 English Let’s Read More Chapter 3 Killer Plants

The Sundew is another Insect-eating plant. The upper part of each leaf Is covered with thousands of little hair. This part produces a liquid. The liquid on the hair looks like dew drops. These drops are sticky. The insect is stuck to one of the hair.

Soon all the other hair start bending. They wrap up the Insect inside them. The sticky fluid eats the insect and digests it. It takes about two days to complete this Job. Once again the hair open. Dew drops are produced. The plant is ready to welcome a new guest.

(વન વી ગો ટુ આ ગાર્ડન ઑર અ ફૉરિસ્ટ, વી ટચ પ્લેટ્સ. : ધ લુક બ્યુટિફુલ, બટ સમ પ્લેટ્સ આર ડેન્જરસ. ડૂ યૂ નો અબાઉટ કિલર લૅટ્સ?) આપણે જ્યારે બગીચામાં અથવા જંગલમાં જઈએ છીએ, ત્યારે આપણે છોડને સ્પર્શ કરીએ છીએ. તે સુંદર દેખાય છે, પણ અમુક છોડ જોખમકારક હોય છે. તમે જીવલેણ છોડ વિશે જાણો છો? : (ધ પિચર સૅન્ટ ઇઝ અ કિલર ઑન્ટ. ઈટ ગ્રોઝ ઇન ધ હૉટ : પાર્ટ્સ ઑવ એશિયા.) પિચરનો છોડ એક જીવલેણ છોડ છે. તે : એશિયાના ગરમ ભાગોમાં ઊગે છે.

(ધ કવર ઍન્ડ ધ રિમ ઑવ ધ લૅન્ટ આર બ્રાઈટ રેડ. ધ લૅન્ટ ઑલ્સો પ્રવ્રુસિઝ સ્વીટ જૂસ. ઇન્સેફટસ આર અક્ટિડ ટુ ધિસ ઑન્ટ ઍન્ડ ટ્રાઈ ટૂ ડ્રિક ધ સ્વીટ જૂસ. ધે ક્લાઇમ ઓવર ધ રિમ ઑવ ધિસ ઑન્ટ. ધ શેપ ઑવ ધ રિમ ઇઝ. લાઇક અ પિચર. ધ ઇન્સાઇડ વૉલ્ટ ઑવ ધ પિચર આર વેરિ સ્લિપરિ. ધ ઇન્સેટ ફૉલ્ટ ઇન્દુ ધ લિક્વિડ. બટ ધ ઇન્સેક્ટ ડઝ નૉટ ઈટ ધ લિક્વિડ. ધ લિક્વિડ ઈટ્સ ધ ઇન્સેફ્ટ. ધસ, ઇટ બિકન્ઝ ધ ફૂડ ઑવ ધ લૅન્ટ.) છોડનું આવરણ અને કોર ચળતાં લાલ હોય છે. આ છોડ ગળ્યો રસ પણ બનાવે છે.

GSEB Solutions Class 7 English Let’s Read More Chapter 3 Killer Plants

જેતુઓ આ છોડ તરફ આકર્ષાય છે અને ગળ્યો રસ પીવાનો પ્રયત્ન કરે છે. તે આ છોડની કોર પર ચડી જાય છે. કોરનો આકાર કંજા જેવો હોય છે. પિચર(છોડ)ની અંદરની દીવાલ ખૂબ લીસી હોય છે. જંતુ પ્રવાહીમાં પડે છે. પણ તે જેતુ પ્રવાહી ખાતું નથી. પ્રવાહી તે જેતુને ખાય છે. આમ તે (જીતુ) છોડનો ખોરાક બની જાય છે.

(ધ સન્ડ્યું ઇઝ અનધર ઇન્સેક્ટ-ઈટિંગ ઑન્ટ, ધ અપર પાર્ટી ઑવ ઇચ લીફ ઇઝ કવર્ડ વિથ થાઉઝડ્ઝ ઑવ લિટલ હેઅર. ધિસ પાર્ટ પ્રવૃસિઝ અ લિક્વિડ. ધ લિક્વિડ ઑન ધ હેઅર લુકસ લાઈક યૂ ડ્રૉપ્સ. ધીઝ ડ્રૉપ્સ આર ટિકિ. ધ ઇન્સેટ ઇઝ સ્ટક ટુ વન ઑવ ધ હેઅર, સુન ઑલ ધ અધર હેઅર સ્ટાર્ટ બેન્કિંગ. ધે રેપ અપ ધ ઇન્સેટ ઇનુસાઇડ ધેમ. ધ ટિકિ લૂઇડ ઈટ્સ ધ ઇન્સેક્ટ ઍન્ડ ડાઇજેટ્સ ઇટ, ઇટ ટેક્સ અબાઉટ ટૂ ડેઝ ટુ કમ્પ્લીટ ધિસ જૉબ. વન્સ અગેન ધ હેઅર ઓપન. યૂ ડ્રૉપ્સ આર પ્રવ્રુન્ડ.

ધ લૅન્ટ ઇઝ રેડિ ટૂ વેલકમ અ ન્યૂ ગેસ્ટ.) સદ્ગ એક બીજો જંતુ-ખાનાર છોડ છે. (તેના) દરેક પાંદડાનો ઉપરનો ભાગ હજારો નાના વાળથી ઢંકાયેલો હોય છે. આ ભાગ એક પ્રવાહી બનાવે છે. વાળ પર આ પ્રવાહી ઝાકળ બિંદુ જેવું દેખાય છે. આ (પ્રવાહીનાં ટીપાં ચીકણાં હોય છે. જેતુ એક વાળને ચોંટી જાય છે.

GSEB Solutions Class 7 English Let’s Read More Chapter 3 Killer Plants

થોડી વારમાં જ બીજાં બધાં વાળ વળવા માંડે છે. તે (વાળ) જંતુઓને પોતાનામાં લપેટી લે છે. ચીકણું પ્રવાહી જેતુને ખાય છે અને પચાવે છે. આ કામ પૂર્ણ કરવામાં લગભગ બે દિવસ લાગે છે. ફરી એક વાર વાળ ખૂલે છે. ઝાકળ બિંદુઓ બને છે. નવા મહેમાનનું સ્વાગત કરવા માટે છોડ તૈયાર છે.

Exercise

Read the sentences. Write P in the box if the sentence is related to the Pitcher plant. Write if it is related to Sundew plant.

[ S ] it digests an insect within two days.
[ S ] its leaves are covered with tiny hair.
[ P ] It is very smooth inside.
[ P ] Its edges are red.
[ S ] It has a sweet liquid.
[ S ] It has sticky liquid.
[ S ] It folds the insect into its leaves.
[ P ] The insect slips down into it.

Let’s Learn More

1. Read’ the following paragraphs from the lesson.

(1) The Pitcher plant is a killer plant. It grows in the hot parts of Asia. The cover and the rim of the plant are bright red. The plant also produces sweet juice. Insects are attracted to this plant and try to drink the sweet juice. They climb over the rim of this plant. The shape of the rim is like a pitcher. The inside walls of the pitcher are very slippery. The insect falls into the liquid. But the insect does not eat the liquid. The liquid eats the insect.

GSEB Solutions Class 7 English Let’s Read More Chapter 3 Killer Plants

Answer the following questions.

Question 1.
Where does the Pitcher plant grow?
Answer:
The Pitcher plant grows in the hot parts of Asia.

Question 2.
What does the plant produce ?
Answer:
The plant produces sweet juice.

Answer the questions selecting the correct options.

Question 1.
The Pitcher plant grow in the hot parts of
A. India
B. Africa
C. Asia
D. America
Answer:
C. Asia

Question 2.
The ……….. of the plant is bright red.
A. rim
B. cover
C. leaf
D. walls
Answer:
A. rim

GSEB Solutions Class 7 English Let’s Read More Chapter 3 Killer Plants

Question 3.
The plant produces
A. bitter fruits
B. sweet fruits
C. bitter juice
D. sweet juice
Answer:
D. sweet juice

Question 4.
The shape of the ………. is like a pitcher.
A. leaf
B. rim
C. plant
D. wall
Answer:
B. rim

Question 5.
The inside wadis are
A. green
B. red
C. slippery
D. rough
Answer:
C. slippery

GSEB Solutions Class 7 English Let’s Read More Chapter 3 Killer Plants

2. The Sundew is another insect-eating plant. The upper part of each leaf is covered with thousands of little hair. This part produces a liquid. The liquid on the hair looks like dew drops. These drops are sticky. The insect is stuck to one of the hair. Soon all the other hair start bending. They wrap up the insect inside them. The sticky fluid eats the insect and digests it. It takes about two days to complete this job.

Answer the following questions.

Question 1.
What does the liquid look like ?
Answer:
The liquid looks like dew drops.

Question 2.
With what is the upper part of the liquid covered?
Answer:
The upper part of the liquid is covered with thousands of little hair.

Question 3.
What happens when the insects is stuck to one of the hair ?
Answer:
When the insect is stuck to one of the hair, all the other hair start bending and wrap up the insect inside them.

Answer the questions selecting the correct options.

Question 1.
The Sundew is ……….. plant.
A. a bird-eating
B. an insect-eating
C. a flower-eating
D. a fruit-eating
Answer:
A. a bird-eating

Question 2.
The liquid on the hair looks like ………….
A. liquid drops
B. perfume drops
C. rain drops
D. dew drops
Answer:
D. dew drops

GSEB Solutions Class 7 English Let’s Read More Chapter 3 Killer Plants

Question 3.
The eats the insects.
A. sticky fluid
B. sticky leaf
C. sticky hair
D. sticky plant
Answer:
A. sticky fluid

Word Meanings
GSEB Solutions Class 7 English Let’s Read More Chapter 3 Killer Plants 1
GSEB Solutions Class 7 English Let’s Read More Chapter 3 Killer Plants 2
GSEB Solutions Class 7 English Let’s Read More Chapter 3 Killer Plants 3
GSEB Solutions Class 7 English Let’s Read More Chapter 3 Killer Plants 4

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *