GSEB Solutions Class 7 English Let’s Read More Chapter 2 The art of Whitewashing

   

Gujarat Board GSEB Solutions Class 7 English Second Language Let’s Read More Chapter 2 The art of Whitewashing Textbook Exercise Questions and Answers.

GSEB Std 7 English Textbook Solutions Let’s Read More Chapter 2 The art of Whitewashing

GSEB Class 7 English The art of Whitewashing Text Book Questions and Answers

It was Saturday, a holiday. There was no school and no homework to do. Tom was very happy. But just then aunt Polly called him and said, “Look here, Tom! Today, you’re not going out to play. I want you to whitewash this whole fence.

Take this bucket of whitewash and this brush, and set to work immediately. Tom looked at the fence and then at the bucket. Such a big fence and a lot of whitewash! Tom felt very sad. Suddenly, a brilliant idea came to his mind. He took up his brush and started the work silently. Soon he saw Ben coming that way.

GSEB Solutions Class 7 English Let’s Read More Chapter 2 The art of Whitewashing

Ben had a nice red apple in his hand. Tom’s mouth s watered but he continued to whitewash. Ben wanted to make fun of Tom. He walked up to him and said, “Hello, Tom. What is this? Work even on a holiday?” “Work!” said Tom, “What do you call work ?” “Why isn’t that work?” asked Ben with a smile.

Tom returned to his whitewashing and replied, “Well, may be it is, may be it is not. All I know is that it delights Tom Sawyer.” Tom carefully swept his brush like an artist. Then he stepped back and looked at ( the paint. He added a touch here and a touch there. Ben watched all this. He was getting more and more interested. At last he said, “Tom, may I whitewash a little?”

“No, no!” he said. “Aunt Polly is very particular about this fence. Everybody cannot paint the wall the right way.” “Is that so ?” asked Ben in surprise. “Tom, I’ll be very careful. please let me try just a little.” “Ben, I don’t mind,” Tom said, looking to be very kind, “but you don’t know aunt Polly. She will kill me. She wants me and me alone to do it.”

“I’ll be careful, Tom. Please let me try. I’ll give you half my‘ apple.” “No, no, Ben. I am afraid …” “Tom, I’ll give you the whole apple.”

Tom gave Ben the brush and took his apple. Ben set to work in the hot sun. Tom sat down happily in the shade of a tree and l ate the apple. He kept telling Ben again and again, “Ben, look at that part of the fence. You haven’t done it rightly. Do it again or aunt Polly will be angry.”

Poor Ben sweated in the sun for a long time! When Ben was tired, Tom allowed Billy to whitewash. Billy gave a kite to Tom. When Billy was tired, Johny got his turn for a pair of marbles. Thus, every boy paid a price to get a chance to whitewash the fence. They came to laugh at Tom but Tom made them work.

GSEB Solutions Class 7 English Let’s Read More Chapter 2 The art of Whitewashing

By afternoon, the whitewash was over. They whitewashed the fence three times. Tom earned a number of playthings. He got twelve marbles, a tin soldier, a dog collar, the handle of a knife and a big key without lock.

At last when the whitewash was over, Tom proudly went inside the house and said, “Aunt Polly, may I go out to play now?” “How much whitewashing have you done ?” “All of it. I have finished the whitewash.” “What! Finished ? Let me see.” Aunt Polly went outside. She was really surprised. The whole fence was nicely whitewashed. “Well Tom!” she said, “Your work is excellent. Now you can go and play. Come back home early.” Aunt Polly took out the best apple from the basket and gave it to Tom.

(ઇટ વૉઝ સેંટરડે, આ હૉલિડે. ધેઅર વૉઝ નો સ્કૂલ ઍન્ડ નો હોમવર્ક ટૂ ડૂ. ટૉમ વૉઝ વેરિ હૅપિ. બટ જસ્ટ ધેન આન્ટ પૉલિ કૉલ્ડ હિમ ઍન્ડ સેડ, “લુક હિઅર, ટૉમ! ટૂડે, યૂર નૉટ ગોઇંગ આઉટ ટુ પ્લે. આઈ વૉન્ટ યૂ ટૂ વાઇટવૉશ ધિસ હોલ ફેન્સ. ટેક ધિસ બકિટ ઑવ વાઇટવૉશ ઍન્ડ ધિસ બ્રશ, ઍન્ડ સેટ ટૂ વર્ક ઇમીડિએટલિ.”) શનિવાર રજાનો દિવસ હતો. શાળાએ જવાનુંય ન હતું અને ગૃહકાર્ય (પણ) કરવાનું નહોતું.

ટૉમ ખુશ હતો. પણ એવામાં જ પૉલિ માસીએ તેને બોલાવીને કહ્યું, “આમ જો, ટૉમ! આજે તું બહાર રમવા નહિ જાય. આ આખીય વાડ તારે ધોળવાની છે. લે આ ચૂનો (પાણીમાં પલાળેલો કળીચૂનો) ભરેલી બાલદી અને કૂચડો, અને હમણાં જ કામે લાગી જા.” (ટૉમ લુકડ ઍટ ધ ફેન્સ ઍન્ડ ધેન ઍટ ધ બકિટ, સચ અ બિગ ફેન્સ ઍન્ડ અ લૉટ ઑવ વાઇટવૉશ! ટૉમ ફેલ્ટ વેરિ ઍડ.) ટૉમે (પહેલા) વાડ સામે જોયું અને પછી બાલદી સામે. આટલી મોટી વાડ અને આટલો બધો ચૂનો! ટૉમ તો દુઃખી દુઃખી થઈ ગયો.

(સડલિ, અ બ્રિલિઅન્ટ આઇડિઆ કેમ ટૂ હિસ માઇન્ડ. હી ટુક અપ હિઝ બ્રશ ઍન્ડ સ્ટાર્ટિડ ધ વર્ક સાઇલન્ટલિ.) અચાનક જ તેના મનમાં એક મજેદાર વિચાર ઝબક્યો. તેણે કચડો પકડ્યો અને શાંતિથી કામે લાગ્યો. (સુન હી સૉ બેન કમિંગ ધેટ વે. બેન હેંડ અ નાઇસ રેડ ઍપલ ઈન હિઝ હેન્ડ. ટૉઝ માઉથ વૉટર્ડ બટ હી કન્ટિન્યૂડ ટૂ વાઇટવૉશ.) થોડી જ વારમાં તેણે બેનને તે તરફ આવતો જોયો.

બેનના હાથમાં સરસ મજાનું લાલ સફરજન હતું. ટૉમના મોંમાં પાણી આવ્યું પણ તેણે ધોળવાનું ચાલુ રાખ્યું. (બેન વૉન્ટિડ ટુ મેક ફન ઑવ ટૉમ. હી વૉકડ અપ ટુ હિમા ઍન્ડ સેડ, “હેલો, ટૉમ. વૉટ ઇઝ ધિસ? વર્ક ઈવન ઑન અ હૉલિડે?”) બેન ટૉમની હાંસી ઉડાવવા માગતો હતો. તે તેની (ટૉમ) પાસે ગયો અને કહ્યું, “અરે ટૉમ, આ શું? રજાના દહાડેય કામ?” (“વર્ક !” સેડ ટૉમ, “વૉટ ડુ યુ કૉલ વર્ક?”) “કામ!” ટૉમ બોલ્યો, “તું શાને કામ કહે છે?” (“વાઇ ઇઝન્ટ ધેટ વર્ક?” આફડ બેન વિથ અ સ્માઇલ.)

GSEB Solutions Class 7 English Let’s Read More Chapter 2 The art of Whitewashing

“કેમ આ કામ નથી તો શું છે?” બેને હસતાં-હસતાં પૂછ્યું. (ટૉમ રિટર્નડ ટૂ હિઝ વાઇટવૉશિંગ ઍન્ડ રિપ્લાઇડ, “વેલ, મે બી ઇટ ઇઝ, મે બી ઇટ ઇઝ નૉટ. ઑલ આઈ નો ઇઝ ઘેટ ઇટ ડિલાઇટ્સ ટૉમ સૉર્યર.”) ટૉમ (પાછો) ધોળવા માંડ્યો અને કહ્યું, “ભલે, તે કામ હોય કે ન પણ હોય. હું તો એટલું જાણું છું કે ટોમ સોયરને તે આનંદ આપે છે.”

(ટોમ કેઅરફુલી સ્વેટ હિઝ બ્રશ લાઇક ઍન આર્ટિસ્ટ. ઘેન હી સ્ટેપ્સ બૅક ઍન્ડ લુકડ ઍટ ધ પેન્ટ. હી ઍડિડ આ ટચ હિઅર ઍન્ડ અ ટચ ધેઅર. બેન વૉર્ડ ઑલ ધિસ. હી વૉઝ ગેટિંગ મોર ઍન્ડ મોર ઇન્ટરેસ્ટિડ. ઍટ લાસ્ટ હી સેડ, “ટૉમ, મે આઈ વાઇટવોશ અ લિટલ?’) ટૉમે એક કલાકારની અદાથી કાળજીપૂર્વક કૂચડો ફેરવ્યો. પછી તે (થોડું) પાછળ હટ્યો, અને ધોળ સામે જોયું. પછી એક કૂચડો (અહીં ને એક ત્યાં) આમતેમ ફેરવ્યો. બેન આ બધું જોઈ રહ્યો. તેને આમાં વધુ ને વધુ રસ પડવા લાગ્યો હતો. છેવટે તેણે કહ્યું, ટૉમ, હું પણ થોડું ધોળું?”

(“નો, નો!” હી સેડ. “આ પૉલિ ઈઝ વેરિ પર્ટિક્યુલર અબાઉટ ધિસ ફેન્સ. એવુરિબૉડિ કેનૉટ પેન્ટ ધ વૉલ ધ રાઇટ વે.”) “ના, ના !” તેણે કહ્યું. “પૉલિ માસી આ વાડ માટે બહુ ચીવટ રાખે છે. આ વાડ બધા સારી રીતે ધોળી શકે નહિ.”. (“ઇઝ ધેટ સો?” આખુડ બેન ઇન સરપ્રાઇઝ. “ટૉમ, આઈલ બી વેરિ કેઅરફુલ. પ્લીઝ, લેટ મી ટ્રાઈ જસ્ટ અ લિટલ.’) “એમ (વાત) છે?” બેને આશ્ચર્યથી પૂછ્યું. “ટૉમ, હું ખૂબ ધ્યાન રાખીશ. મને (ધોળવાનો) થોડો પ્રયત્ન કરવા દે.”

(““બેન, આઈ ડોન્ટ માઈન્ડ,” ટૉમ સેડ, લુકિંગ ટુ બી વેરિ કાઇન્ડ, “બટ યૂ ડોન્ટ નો આન્ટ પૉલિ. શી વિલ કિલ મી. શી વૉટ્સ મી ઍન્ડ મી અલોન ટૂ ડૂ ઇટ.”) “બેન, મને વાંધો નથી.” ટૉમ તેના પર ઉપકાર કરતો હોય તે રીતે જોતાં કહ્યું, “પણ તું પૉલિ માસીને ઓળખતા નથી. તે મને પીંખી નાખશે.

હું અને હું એક્લો જ આ કામ કરું એમ તે ઇચ્છે છે.” (“આઈ’લ બી કેઅરલ, ટૉમ. પ્લીઝ લેટ મી ટ્રાઈ. આઈ’લ ગિવ યૂ હાફ માઇ ઍપલ.”, “પણ હું કાળજી રાખીશ, ટૉમ. મને એક હાથ અજમાવવા દે. હું તને મારામાંથી અર્ધ સફરજન આપીશ.” (“નો, નો, બેન. આઈ ઍમ અફ્રેડ…”) “ના, ના, બેન, મને બીક લાગે છે …” (“ટૉમ, આઈલ ગિવ યૂ ધ હોલ ઍપલ.”) “ટૉમ, હું તને આખું સફરજન આપીશ.”

(“નો, નો, બેન. આઈ એમ અફ્રેડ…”) “ના, ના, બેન, મને બીક લાગે છે …” (“ટૉમ, આઈલ ગિવ યૂ ધ હોલ ઍપલ.”) “ટૉમ, હું તને આખું સફરજન આપીશ.” (ટામ ગવ બેન ધ બ્રશ ઍન્ડ ટુક હિઝ ઍપલ. બેન સેટ ટૂ વર્ક ઇન ધ હૉટ સન. ટૉમ સેટ ડાઉન હૅપિલિ ઇન ધ શેડ ઑવ. અ ટ્રી ઍન્ડ એટ ધ ઍપલ. હી કેટ ટેલિંગ બેન અગેન ઍન્ડ અગેન, “બેન, લુક ઍટ ધેટ પાર્ટ ઑવ ધ ફેન્સ. યૂ હૈવન્ટ ડન ઇટ રાઇટલિ.

GSEB Solutions Class 7 English Let’s Read More Chapter 2 The art of Whitewashing

ડુ ઈટ અગેન ઑર આજે પૉલિ વિલ બી ઍગ્રિ.”) ટૉમે બેનને કૂચડો પકડાવ્યો અને તેનું સફરજન લઈ લીધું. બેન બળબળતા તડકામાં કામે લાગ્યો. ટૉમ એક ઝાડના છાંયડામાં મોજથી બેઠો અને સફરજન ખાધું. તે બેનને વારંવાર કહેતો રહેતો, “વાડનો પેલો ભાગ જરા જો. ત્યાં સરખી રીતે (કામ) નથી થયું. તે ફરી કર નહિતર પૉલિ માસીનો મિજાજ જશે.” (પુઅર બેન સ્નેટિક ઇન ધ સન ફૉર અ લોંગ ટાઇમ !)

બિચારો બેન તડકામાં રેબઝેબ થઈ ગયો. (વન બેન વૉઝ ટાયર્ડ, ટૉમ અલાઉડ બિલિ ટૂ વાઇટવૉશ. બિલિ ગેવ અ કાઇટ ટુ ટૉમ. વેન બિલિ વૉઝ ટાયર્ડ, જૉનિ ગૉટ હિઝ ટર્ન ફૉર અ પેઅર ઑવ માર્બલ્ડ. ધસ, એવરિ બૉઈ પેડ અ પ્રાઇસ ટૂ ગેટ અ ચાન્સ ટૂ વાઇટવોશ ધ ફેન્સ. ધે કેમ ટુ લાફ ઍટ ટૉમ બટ ટૉમ મેડ ધેમ વર્ક.) બેન થાક્યો ત્યારે ટૉમે બિલીને ધોળવા દીધું. બિલીએ ટૉમને પતંગ આપ્યો.

બિલી થાક્યો ત્યારે બે લખોટીઓના બદલામાં જૉનીનો વારો આવ્યો. આમ વાડ ધોળવાની તક લેવા માટે દરેકે કિંમત ચૂકવવી પડી. તેઓ તો ટૉમની મજાક કરવા આવેલા પણ ટૉમે તેમને કામે લગાડ્યા. (બાઈ આફ્ટરનૂન, ધ વાઇટવૉશ વૉઝ ઓવર. ધે વાઇટવૉડ ધ ફેન્સ થ્રી ટાઇમ્સ.

ટૉમ અન્ડ અ નંબર ઑવ પ્લેયિંઝ. હી ગૉટ ટ્વેલ્વે માર્બલ્સ, અ ટિન સોલ્જર, અ ડૉગ કૉલર, ધ હૅન્ડલ ઑવ અ નાઇફ ઍન્ડ અ બિગ બી વિધાઉટ લૉક.) બપોર સુધીમાં તો ધોળવાનું કામ પૂરું થઈ ગયું. તેઓએ ત્રણ વાર વાડ ધોળી.

ટૉમ ઘણી બધી રમવાની ચીજો કમાયો. તેને બાર લખોટીઓ, એક પતરાનો સૈનિક, કૂતરાના ગળાનો પટ્ટો, છરીનો હાથો અને તાળા સિવાયની એક મોટી ચાવી મળ્યા. (ઍટ લાસ્ટ વેન ધ વાઇટવૉશ વૉઝ ઓવર, ટૉમ પ્રાઉલિ વેન્ટ ઇનુસાઇડ ધ હાઉસ ઍન્ડ સેડ, “આન્ટ પૉલિ, મે આઈ ગો આઉટ ટુ પ્લે નાઉ?”)

આખરે ધોળવાનું કામ પૂરું કરીને ટૉમ ગર્વભેર ઘરમાં ગયો અને કહ્યું, “પૉલિ માસી, હવે હું બહાર રમવા જાઉં?” (“હાઉ મચ વાઇટવૉશિંગ ઑવ યુ ડન?’) “તેં કેટલું ધોળ્યું?” (“ઑલ ઑવ ઈટ. આઈ હેવ ફિનિશ્ડ ધ વાઇટવૉશ.”, “બધું જ. મેં ધોળવાનું કામ પૂરું કર્યું છે.” (“વૉટ! ફિનિશ્ડ? લેટ મી સી.”) “શું! પૂરું કર્યું? મને જોવા દે.”

(આન્ટ પૉલિ વેન્ટ આઉટસાઈડ. શી વૉઝ રિઅલિ સરપ્રાઇઝડ. ધ હોલ ફેન્સ વૉઝ નાઇસલિ વાઇટવૉન્ડ.) પૉલિ માસી બહાર આવી. તેમને ખરેખર આશ્ચર્ય થયું. આખીય વાડ સરસ રીતે ધોળાઈ ગઈ હતી. (“વેલ ટૉમ !” શી રોડ, “યુઅર વર્ક ઇઝ ઇક્સેલન્ટ. નાઉ યુ કૅન ગો ઍન્ડ પ્લે. કમ બેંક હોમ અલિ.”

GSEB Solutions Class 7 English Let’s Read More Chapter 2 The art of Whitewashing

“વાહ ટૉમ !” તે બોલી, “તેં ખૂબ જ સરસ કામ કર્યું છે. હવે તું બહાર જઈને રમી શકે છે. પાછો ઘેર વહેલો આવજે.” (આન્ટ પૉલિ ટુક આઉટ ધ બેસ્ટ ઍપલ ફ્રૉમ ધ બસ્કિટ ઍન્ડ ગેવ ઇટ ટૂ ટૉમ.) પૉલિ માસીએ ટોપલીમાંથી એક સરસમાં સરસ સફરજન લીધું અને તે ટૉમને આપ્યું.

Exercise

1. Underline the word with different meaning.

Example: unhappy, sad, alone, sorry

(1) paint, touch, colour, whitewash
(2) proud, particular, careful, attentive
(3) idea, plan, thought, bright
(4) properly, proudly, rightly, well
(5) toy, brush, playing, marble
(6) naughty, happy, delighted, pleased

2. Fill in the blanks using the correct forms of the word groups given below.

(make fun of, step back, pay a price, get a chance, get a turn, set to work, come to my mind)
(1) Don’t rush. Everybody will get a turn to look through this telescope.
(2) Yesterday, Mini stepped on a banana skin and fell down. But nobody made fun of her.
(3) Only thirty people are allowed to see the Qutub Minar at a time. We Eire sixty. So some of us will get a chance on the second day.
(4) The king built a psilace. One thousand men were set to work by him.
(5) When I went on the stage, I forgot everything. Nothing came to my mind.
(6) He put his finger in the electric plug. He was injured badly. He paid a price for his foolishness.

GSEB Solutions Class 7 English Let’s Read More Chapter 2 The art of Whitewashing

3. Answer the questions.

Question 1.
Who was Polly ? What work did she give Tom ?
Answer:
Polly was Tom’s aunt. She asked Tom to whitewash the fence.

Question 2.
Who came first ? What was there in his hEtnd?
Answer:
Ben came first. There was a nice red apple in his hand. –

Question 3.
Who whitewashed the fence ?
Answer:
Tom, Ben, Billy and Johnny white¬washed the fence.

Question 4.
What did Ben, Billy and Johnny give Tom?
Answer:
Ben gave an apple, Billy gave a kite and Johnny gave a pair of marbles to Tom.

Question 5.
Write the sentences which made you laugh.
Answer:

  • Ben set to work in the hot sun.
  • Tom sat down happily in the shade of a tree and ate the apple.
  • Every boy paid a price to get a chance to whitewash the fence.
  • They came to laugh at Tom but Tom made them work.
  • They whitewashed the fence three times.
  • Tom earned a number of play things.

GSEB Solutions Class 7 English Let’s Read More Chapter 2 The art of Whitewashing

Let’s Learn More

Read the following paragraphs from the lesson.

1. It was a Saturday, a holiday. There was no school and no homework to do. Tom was very happy. But just then aunt Polly called him and said, “Look here, Tom! Today, you’re not going out to play. I want you to whitewash this whole fence. Take this bucket of whitewash and this brush, and set to work immediately.”

Answer the following questions.

Question 1.
Why was Tom happy ?
Answer:
Tom was happy because it was a holiday and there was no homework to do.

Question 2.
What did aunt Polly ask Tom to do ?
Answer:
Aunt Polly asked Tom to whitewash the whole fence.

Question 3.
What did aunt Polly give Tom ?
Answer:
Aunt Polly gave Tom a bucket of whitewash and a brush.

GSEB Solutions Class 7 English Let’s Read More Chapter 2 The art of Whitewashing

Answer the questions selecting the correct options.

Question 1.
Tom was happy because ………..
A. he was going to whitewash the fence
B. there was no school and no homework to do
C. it was Sunday
D. it was Christmas
Answer:
B. there was no school and no homework to do

Question 2.
There was no school because ………..
A. it was Sunday .
B. Tom was sick
C. it was Satinday, a holiday
D. Tom was going out
Answer:
C. it was Satinday, a holiday

Question 3.
Who was Polly ?
A. Tom’s aunt
B. Tom’s mother
C. Tom’s grandmother
D. Tom’s friend
Answer:
A. Tom’s aunt

Question 4.
Aunt Polly asked Tom to ……………
A. whitewash the school
B. whitewash the house
C. whitewash the gate
D. whitewash the fence
Answer:
D. whitewash the fence

Question 5.
Aunt Polly gave Tom ……………
A. a bucket of water
B. a bucket of whitewash and a brush
C. a bucket of whitewash and paint
D. a bucket of brushes
Answer:
B. a bucket of whitewash and a brush

GSEB Solutions Class 7 English Let’s Read More Chapter 2 The art of Whitewashing

(2) Tom looked at the fence and then at the bucket. Such a big fence and a lot of whitewash! Tom felt very sad. Suddenly, a brilliant idea came to his mind. He took up his brush and started the work silently. Soon he’ saw Ben coming that way. Ben had a nice red apple in his hand. Tom’s mouth watered but he continued to whitewash.

Answer the following questions.

Question 1.
Why was Tom sad ?
Answer:
Tom was sad because the fence was big and he had to do a lot of whitewash.

Question 2.
What did Ben have in his hand ?
Answer:
Ben had an apple in his hand.

Answer the questions selecting the correct options.

Question 1.
What did Ben have in his hand ?
A. an orange
B. a banana
C. an apple
D. a plum
Answer:
C. an apple

Question 2.
Tom was sad because
A. the fence was big and there was a lot of whitewash
B. he was tired
C. the fence was big and there was no whitewash
D. he was not well
Answer:
A. the fence was big and there was a lot of whitewash

GSEB Solutions Class 7 English Let’s Read More Chapter 2 The art of Whitewashing

Question 3.
Which word means ‘bright’ ?
A. good
B. bad
C. dull
D. brilliant
Answer:
D. brilliant

Question 4.
Tom was ………….. while working.
A. silent
B. talking
C. singing
D. dancing
Answer:
A. silent

Question 5.
Tom’s mouth watered when he saw
A. an apple ‘in aunt Polly’s hand
B. a bucket in aunt Polly’s hand
C. an apple in Ben’s hand
D. a bucket in Ben’s hand
Answer:
C. an apple in Ben’s hand

(3) Ben wanted to make fun of Tom. He walked up to him and said, “Hello, Tom. What is this ? Work even on a holiday ?”
“Work!” said Tom, “What do you call work ?”
“Why isn’t that work ?” asked Ben with a smile.
Tom returned to his whitewashing and replied, “Well, may be it is, may be it is not. All I know is that it delights Tom Sawyer.”

Answer the following question.

Why did Ben say, “Work even on a holiday!” ?
Answer:
Ben said this because he wanted to make fun of Tom.

Answer the questions selecting the correct options.

Question 1.
Who wanted to make fun of Tom ?
A. aunt Polly
B. his friends
C. Ben
D. Ben’s friend
Answer:
C. Ben

Question 2.
“Work even on a holiday ?” Who said this?
A. aunt Polly
B. a man
C. Tom
D. Ben
Answer:
D. Ben

GSEB Solutions Class 7 English Let’s Read More Chapter 2 The art of Whitewashing

Question 3.
“What do you call work ?” Who said this?
A. Tom
B. Ben
C. aunt Polly
D. a man
Answer:
A. Tom

Question 4.
‘Delights’ means
A. gives sadness
B. gives joy
C. gives tiredness
D. gives sleep
Answer:
B. gives joy

(4) Tom carefully swept his brush like an artist. Then he stepped back and looked at the paint. He added a touch here and a touch there. Ben watched all this. He was getting more and more interested. At last he said, “Tom, may I whitewash a little?”

Answer the following question.

Who was getting interested in white – washing ?
Answer:
Ben was getting interested in white – washing.

Answer the questions selecting the correct options.

Question 1.
“May I whitewash a little ?” Who said this?
A. Tom
B. Ben
C. aunt Polly
D. a man
Answer:
B. Ben

Question 2.
Tom worked like ……….
A. an artist
B. a painter
C. a student
D. a dancer
Answer:
A. an artist

GSEB Solutions Class 7 English Let’s Read More Chapter 2 The art of Whitewashing

Question 3.
Ben was getting ……….
A. angry
B. bored
C. interested
D. tired
Answer:
C. interested

(5) “No, no!” he said. “Aunt Polly is very particular about this fence. Everybody cannot paint the wall the right way.”
“Is that so ?” asked Ben in surprise.
“Tom, I’ll be very careful. Please, let me try just a little.”
“Ben, I don’t mind,” Tom said, looking to be very kind, “but you don’t know aunt Polly. She will kill me. She wants me and me alone to do it.”

Answer the following question.

Who was particular about the fence ?
Answer:
Aunt Polly was particular about the fence.

Answer the questions selecting the correct options.

Question 1.
“Aunt Polly is very particular about the fence.” Who said this?
A. a man
B. Ben
C. Tom
D. no one
Answer
C. Tom

GSEB Solutions Class 7 English Let’s Read More Chapter 2 The art of Whitewashing

Question 2.
Tom looked to be
A. kind
B. unkind
C. happy
D.unhappy
Answer:
A. kind

Question 3.
“She will kill me.” Who said this ?
A. no one
B. aunt Polly
C. Ben
D. Tom
Answer
D. Tom

Question 4.
“I’ll be very careful.” Who said this?
A. Tom
B. Ben
C. no one
D. aunt Polly
Answer:
B. Ben

(6) “I’ll be careful, Tom. Please let me try. I’ll give you half my apple.”
“No, no, Ben. I am afraid…”
“Tom, I’ll give you the whole apple.”
Tom gave Ben the brush and took his apple. Ben set to work in the hot sun. Tom sat down happily in the shade of a tree and ate the apple. He kept telling Ben again and again, “Ben, look at that part of the fence. You haven’t done it rightly. Do it again or aunt Polly will be angry.”

Answer the following questions.

Question 1.
What did Ben give Tom ?
Answer:
Ben gave Tom the whole apple.

Question 2.
Ben was whitewashing the fence. What did Tom do?
Answer:
Tom sat down happily in the shade of a tree and ate an apple.

Answer the questions selecting the correct options.

Question 1.
Ben worked ………….
A. in the hot sun
B. under a tree
C. near the gate
D. under an umbrella
Answer:
A. in the hot sun

GSEB Solutions Class 7 English Let’s Read More Chapter 2 The art of Whitewashing

Question 2.
What did Ben offer Tom ?
A. half apple
B. whole apple
C. half plum
D. whole plum
Answer:
B. whole apple

Question 3.
Where did Tom sit ?
A. in the shade of a roof
B. in the shade of a window
C. in the shade of an umbrella
D. in the shade of a tree
Answer:
D. in the shade of a tree

(7) When Ben was tired, Tom allowed Billy to whitewash. Billy gave a kite to Tom. When Billy was tired, Johnny got his turn for a pair of marbles. Thus, every boy paid a price to get a chance to whitewash the fence. They came to laugh at Tom but Tom made them work.

Answer the following questions.

Question 1.
After Ben, who whitewashed the fence ?
Answer:
After Ben, Billy whitewashed the fence.

Question 2.
What did Billy give Tom ?
Answer:
Billy gave a kite to Tom.

Question 3.
What did Johnny give Tom ?
Answer:
Johnny gave Tom a pair of marbles.

GSEB Solutions Class 7 English Let’s Read More Chapter 2 The art of Whitewashing

Answer the questions selecting the correct options.

Question 1.
Who whitewashed after Billy ?
A. Tom
B. Ben
C. Johnny
D. aunt Polly
Answer:
C. Johnny

Question 2.
Who whitewashed after Ben ?
A. Billy
B. Johnny
C. aunt Polly
D. Tom
Answer:
A. Billy

Question 3.
What did Billy give Tom ?
A. marbles
B. a bucket
C. a kite
D. a brush
Answer:
D. a brush

Question 4.
What did Johnny give Tom ?
A. bucket
B. a pair of marbles
C. a brush
D. a kite
Answer:
B. a pair of marbles

(8) By afternoon, the whitewash was over. They whitewashed the fence three times, Tom earned a number of playthings. He got twelve marbles, a tin soldier, a dog collar, the handle of a knife and a big key without lock.

Answer the following questions.

Question 1.
How many, times was the fence whitewashed ?
Answer:
The fence was whitewashed three times.

Question 2.
Which playthings did Tom get ?
Answer:
Tom got twelve marbles, a tin soldier, a dog collar, the handle of a knife and a big key without a lock.

Answer the questions selecting the correct options.

Question 1.
How many times was the fence white washed ?
A. three times
B. two times
C. one time
D. four times
Answer:
A. three times

Question 2.
The whitewash was over by ………………
A. morning
B. evening
C. afternoon
D. night
Answer:
C. afternoon

GSEB Solutions Class 7 English Let’s Read More Chapter 2 The art of Whitewashing

Question 3.
“Earned” means
A. gift
B. sent
C. gave
D. got
Answer:
D. got

GSEB Solutions Class 7 English Let’s Read More Chapter 2 The art of Whitewashing

Question 4.
“Playthings” means
A. cars
B. toys
C. balls
D. bats
Answer:
B. toys

(9) Aunt Polly went outside. She was really surprised. The whole fence was nicely whitewashed. “Well Tom!” she said, “Your work is excellent. Now you can go and play. Come back home early.”Aunt Polly took out the best apple from the basket and gave it to Tom.

Answer the following questions.

Question 1.
Did aunt Polly allow Tom to go and play? Why?
Answer:
Yes, aunt Polly allowed Tom to go and play because the whole fence was nicely painted.

Question 2.
What did aunt Polly give Tom ?
Answer:
Aunt Polly gave Tom the best apple from the basket.

Answer the questions selecting the correct options.

Question 1.
Who was surprised ?
A. Aunt Polly
B. Tom
C. Ben
D. Billy
Answer:
A. Aunt Polly

Question 2.
Aunt Polly was surprised because
A. the fence was not whitewashed.
B. Tom -got many playthings
C. the fence was nicely whitewashed
D. Tom was sitting under a tree
Answer:
C. the fence was nicely whitewashed

GSEB Solutions Class 7 English Let’s Read More Chapter 2 The art of Whitewashing

Question 3.
Which word means ‘very good’ ?
A. excellent
B. really
C. nicely
D. early
Answer:
A. excellent

Question 4.
What did aunt Polly give Tom ?
A. marbles
B. toys
C. an apple
D. a kite
Answer:
C. an apple

Word Meanings

GSEB Solutions Class 7 English Let’s Read More Chapter 2 The art of Whitewashing 1
GSEB Solutions Class 7 English Let’s Read More Chapter 2 The art of Whitewashing 2
GSEB Solutions Class 7 English Let’s Read More Chapter 2 The art of Whitewashing 3
GSEB Solutions Class 7 English Let’s Read More Chapter 2 The art of Whitewashing 4

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *