GSEB Solutions Class 6 Social Science Revision-2

   

Gujarat Board Textbook Solutions Class 6 Social Science Revision-2

GSEB Class 6 Social Science Revision-2 Intext Questions and Answers

Question 1.
What kind of clothes did the people of Indus Valley wear?
Answer:
In the Indus Valley, men wore flowing garments, while women wore skirts. Both men and women seem to have draped a shawl over their shoulders.

Question 2.
What are the toys excavated from the Sindhu Valley?
Answer:
Beautiful toys like clay-cocks, whistles of the bird- shape, clay-rattles, marbles, clay-cart, ox with a shaking head, monkey moving up and down with the help of a string, etc. for entertainment of children are found from Sindhu Valley Civilization.

GSEB Solutions Class 6 Social Science GSEB Solutions Class 6 Social Science Revision-2

Question 3.
What are seals and scripts and why were they used?
Answer:
Seals were used by merchants as a form of identification during the period of Indus Valley Civilization. It is also used for maintaining contacts more comfortable with the people living at far away distance. A script is a form of writing used by people for the luggage they use. The details of the sender were available from the script.

Question 4.
What were the food habits of the people of Indus Valley?
Answer:
The food habits of the people of Indus Valley were cereals like wheat and barley, pulses, oilseeds like mustard and sesame and millets like bajra, ragi and jowar. Fish, meat, milk, date and fruits were also a part of their diet.

Question 5.
Name any three festivals celebrated by the whole country.
Answer:
The following are the three National festivals which we celebrate together:

  1. Republic Day,
  2. Independence Day and
  3. Gandhi Jayanti.

‘These are our National festivals. Therefore, we celebrate them together.

Question 6.
What are the advantages of the coastline of Gujarat ?
Answer:
The coastline of Gujarat is about 1600 kilometres long. In comparison with other states of India, the sea coast of Gujarat is longer and less dissected. That is why it is useful for navigation.

GSEB Solutions Class 6 Social Science GSEB Solutions Class 6 Social Science Revision-2

Question 7.
Describe the difference in the lifestyles of the primitive man with that of the people of today.
Answer:

Lifestyle of the primitive man Lifestyle of the people of today
1. Primitive man used wheat, barley, fish, pulses, millet, white gram, sesame, etc. in their food. 1. People of today use wheat, millet, jowar, maize, rice, pulses, oilseeds, vegetables, fruits, etc. in their food.
2. These people tamed animals like buffalo, sheep, goats, boar, ox, etc. 2. People of modern time tame animals like buffalo, cow. ox, camel, sheep and goats, donkeys, dogs, etc.
3. These people travelled on foot or by bullock- cart. 3. Today people travel by bicycle, scooter, bus, motor-car,
railways, aeroplane, etc.
4. The main professions of these people were farming and cattle ring 4. Now a days people over and above farming and cattle rearing serve at different fields like small or big industries, small-scale industries, business places, etc.
5. The important occupations of these people were the artistic clay work and metal work. 5. People of present time do a variety of occupations like carpentry, smithy, goldsmith, clay work, metal work, leather work, painting, etc.
6. Men of this period wore two unstitched clothes and women wore skirts. 6. Women and men of modern time wear different types of dresses. People wear stitched colourful dresses of different materials which cover almost entire body.
7. People of this period exported definite things/ articles to Europe only. 7. People of this period export and import a variety of industrial things / articles internationally.
8. People of this period were fond of the game of chess only. 8. People of today play over and above chess, games like tennis, badminton, volleyball, basket-ball, kho-kho, kabaddi, etc.
9. People of this period used seals made out of clay. 9. People today use government seals made of metal and paper.
10. People of this period used script of painting. 10. People today use different scripts of many languages.
11. The script of this period was written from right to left. 11. The scripts of present time are written from left to right.

Question 1.
What are the most important gifts of the ancient man to the present generation?
Answer:
The invention of fire and wheel are the most important gifts of the ancient man to the present generation.

GSEB Solutions Class 6 Social Science GSEB Solutions Class 6 Social Science Revision-2

Question 2.
How has the invention of wheel revolutionalised our lives today?
Answer:
After the invention of the wheel, the man-made vehicles like bullock-cart, camel cart, etc. After these, the man-made vehicle, run by machine and fuel. As a result of these vehicles, our life became easy; travel and transportation of goods, became speedy. Time is saved. In this way, the invention of wheel has revolutionalised our lives today.

Question 3.
Why did primitive man choose caves and river beds as areas for leading a settled life?
Answer:
The primitive man might have chosen the caves of mountains to protect himself against wild animals and cold.

The primitive man might have chosen the banks of rivers for getting water, to live collectively by building shelters and for agriculture and rearing animals.

Question 4.
What are the difficulties faced by you if you know only one language?
Answer:
If I know only my mother tongue, I will not be able to understand other languages. Therefore, I will not be able to make friends who speak other languages. If I visit other states where different languages are spoken, I will face lot of difficulties there too.

Question 5.
Why is India an example of Unity in Diversity ?
Answer:
In spite of diversity in India, there was a strong feeling of unity in the people of India during freedom movement. A high level of National feeling and patriotism were seen in people.

Question 6.
Which three festivals are celebrated by the whole country even though they belong to different religions ? Why ?
Answer:
The following are the three National festivals which we celebrate together:

  1. Republic Day,
  2. Independence Day and
  3. Gandhi Jayanti.

These are our National festivals. Therefore, we celebrate them together.

GSEB Solutions Class 6 Social Science GSEB Solutions Class 6 Social Science Revision-2

Question 7.
What are your feelings and emotions when you hear your country’s national anthem ?
Answer:
When sing the National Anthem, the feeling of nationality, unity in diversity, world brotherhood, humanity, love and sympathy for all the nations of world is developed in me.

Question 8.
Lucy of Canada has married Prof. Jani of Gujarat. Will she get Indian citizenship ? Why ?
Answer:
In this case, Lucy from Canada will be given the citizenship of India.
According to one condition of law, to get Indian citizenship, if a foreigner lady marries an Indian citizen, she can get Indian citizenship. In this case, as Lucy from Canada has married Prof. Shri Jani, who is an Indian citizen, she can get Indian citizenship.

Activities

Question 1.
Prepare a map of your town using conventional signs.
Answer:
Students should draw the map of their town and prepare the answer of this question.

Question 2.
On an outline map of Gujarat, mark the following –
(a) Sea bordering districts; and
(b) Districts having inter-state borders.
Answer:
(a) Sea bordering districts –
Kuteh, Jamnagar, Porbandar, Junagadh, Amreli, Bhavnagar, Ahmedabad, Anand, Bharuch, Surat, Navsari and Valsad.

(b) Districts having inter-state borders –
Banaskantha, Sabarkantha, Panchmahal, Dahod, Vadodara, Narmada, Tapi, Dang, Navsari and Valsad.
GSEB Solutions Class 6 Social Science Revision-2 1

Question 3.
Write a note on the history of your town by referring to old monuments, ancient books, seals, scripts, etc.
Answer:
Note: Students should know the history of their town and write down these particulars in their notebooks.

GSEB Solutions Class 6 Social Science GSEB Solutions Class 6 Social Science Revision-2

Question 4.
Make a list of things where the wheel is used in your house.
Answer:
The things run by wheel and used in our house are baby-walker, perambulator, manual grinder, bicycle, scooter, motorcar, toys of different types, etc.

Question 5.
Make a list of your rights and duties as a citizen of India.
Answer:
The duties of an ideal citizen are:

  1. He should show love and loyalty towards his country.
  2. His behaviour should be such that it adds to the pride of his nation.
  3. He should live with co-operation and helping attitude with fellow citizens.
  4. He should not do any activity which is harmful to the nation’s pride.
  5. He should abide by the laws of the nation.
  6. In case of natural calamities, he should render his services to the affected people wholeheartedly.

Question 6.
Make a study of a coin of pre-independent India. Write down the things that you see on the coin.
Answer:
On the side obverse or front of the coin of pre-independent India, there is a seal of EMPRESS VICTORIA and on the other side, there is a seal of ONE RUPEE INDIA 1888.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *