GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 6 The Beginning of Settled Life

   

Gujarat Board GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 6 The Beginning of Settled Life Textbook Exercise Important Questions and Answers, Notes Pdf.

Gujarat Board Textbook Solutions Class 6 Social Science Chapter 6 The Beginning of Settled Life

GSEB Class 6 Social Science The Beginning of Settled Life Textbook Questions and Answers

Question 1.
What changes occurred in the life of man after he started leading a settled life ?
Answer:
The following changes took place in man’s life after he started leading a settled life.

    1. Man started living a steady life by constructing huts or houses on river banks.
    2. He started living in groups by constructing houses in the form of a small village.
    3. He started preserving grains in clay-pots, large earthen jars, knitted baskets and by digging large holes under the ground.
    4. He started cooking food inside or outside the house according to the season.
    5. He started eating grains like wheat, rice, etc. as food.
    6. The clay work began as work of an art.
    7. It is believed that, at that time males might be doing farming and females might be doing household work.
    8. Progress was made in preparing tools from stones and bones of the animals.

Question 2.
Write about your routine of last Sunday.
Answer:
The routine of my last Sunday was as follows:
I got up in the morning at 6 a.m. and cleaned my teeth and washed my mouth. After having my bath,
I took my breakfast which included milk and bread. Then I did my homework, which continued up to 11 a.m. At 12 p.m. I had my lunch with my parents. At about 1 p.m. I went to visit the zoo along with my parents by autorickshaw.

Having purchased the tickets, we went inside the zoo. There were monkeys inside the first cage. I saw many small and big monkeys. Then we saw tigers, lions, leopards, deer, stags, ghudkhar (wild ass), rabbits and bears. I got frightened on hearing the roar of a tiger.

Then we saw crocodiles, swans, ducks and cranes in water. A big crocodile was lying in the water with its mouth wide open. Then we saw the colourful birds of different countries. We went to the snake house afterwards. We saw different types of snakes, reptiles and pythons.

I enjoyed watching the zoo. I got tired while moving in the zoo. Then we ate ice-cream. We came back home at 6 p.m.

I was extremely tired and slept till 8. After getting up I had dinner with my parents. I watched TV till 10 p.m. After saying my prayers I went to bed.
This was the routine of my last Sunday!

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 6 The Beginning of Settled Life

Question 3.
If you were living in Joma’s village, what would be your activities ?
Answer:
If I was living in the village of Joma, my activities might be as follows:

  1. To attend to the earthen pot kept on the hearth outside the hut.
  2. To collect stones for making tools.
  3. To drive away the birds eating the corn in the field.
  4. To take the goats for grazing.
  5. To help in taking cows to the river bank for drinking water.

Question 4.
Collect photographs and information of some ancient sites from the Internet.
Answer:
The photographs of ancient sites collected from different books and Internet:
GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 6 The Beginning of Settled Life 1
1. Public Bathroom (Mohenjodaro):
It is a large bathroom found from the best town Mohenjodaro of Harappan Civilization. It gives an idea of the cleanliness of the people of that period.

2. Epigraph of Girnar:
The commands about nonviolence inscribed by King Ashoka are found on this epigraph. It is situated on the way leading to Girnar near Junagadh in Gujarat.

3. Ruins of Nalanda Vidyapeeth:
The Nalanda Vidyapeeth was built by Kumar Gupta I of Gupta dynasty. It was the most popular educational centre of Mahayan sect of Buddhism. There were 8500 students and more than 1500 principals. It was destroyed by Bakhtiyar Khilji.

4. Ajanta Caves:
These caves were built during the Gupta Age are the best examples of architecture, sculpture and painting.

5. Lion Sculpture of Sarnath:
On the pillar at Sarnath, four lions standing back to back and a Dharmachakra (wheel of law) are mounted on a cylindrical abacus. This is the best model of sculpture of King Ashoka’s period. This lion sculpture is adopted as the National Emblem of India by the Government of India.

6. Fort of Patliputra:
Patliputra (today’s Patna) was situated on the confluence of river Ganges and Shon. It was the capital of Magadha. It was the biggest city of the period during which Chandragupta Maurya ruled. There was a big wooden fort with a number of gates around it.

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 6 The Beginning of Settled Life

GSEB Class 6 Social Science The Beginning of Settled Life Intext Questions and Answers

Question 1.
Why was the dog the first animal to be tamed by man?
Answer:
Dog is an animal which guards the house. The man going out of his house for hunting in search of food might have felt need of a dog to guard his residence. Dogs also helped them in hunting. Therefore, dog might have been the first animal to be tamed by man.

Question 2.
Make a list of the crops grown. Classify the crops grown according to the seasons.
Answer:
The following types of crops are grown today.
They can be classified in the following categories:

  1. Cash Crops : cotton, sugar cane, jute, tobacco, etc.
  2. Food Grains : rice, wheat, jowar, millet, maize, etc.
  3. Pulses : gram, mung, udad, tur, lentil and different beans.
  4. Oil Seeds : groundnut, castor nut, sesame, mustard, soya bean, sunflower, cotton seeds, rape-seeds, linseed, etc.
  5. Orchard Crops : tea, coffee, rubber, flowers, vegetables, spices, etc.

Question 3.
Make a list of any five developed industries of today.
Answer:
The list of developed industries of today is as follows:

  1. Cotton Textile industry
  2. Jute industry
  3. Steel and Iron industry
  4. Sugar industry
  5. Cement industry
  6. Chemical industry
  7. Electronic industry

Discuss and write
( 1 ) Do you find similarity in the lifestyle of Gomatu if and Joma ?
( 2 ) How was the lifestyle of ‘Joma different from that of Gomatu ?
( 3 ) Write down your daily routine. How is it different from that of Joma and Gomatu ?

[Note: In order to discuss these three questions make three groups of the students of the class and ask each group to discuss one question. After that the leader of each group should be asked to discuss the particulars of his question in front of all the students of the class turn by turn.]

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 6 The Beginning of Settled Life

Fill the required information in the table given below:

Answer:
GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 6 The Beginning of Settled Life 2
GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 6 The Beginning of Settled Life 3

Question 1.
Where is Mehargadh situated? Which remains have been found there ?
Answer:
Mehargadh is an old place of ancient India. At present, it is in Pakistan. Remains of wheat, barley, goat, sheep and cow have been found there.

Question 2.
In which state is Mahagadh situated ? Which remains have been found there?
Answer:
Mahagadh is situated in Uttar Pradesh. Remains of rice and cow have been found there.

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 6 The Beginning of Settled Life

Question 3.
In which state is Burjhom situated ? Which remnants have been found there ?
Answer:
Burjhom is situated in the state of Jammu and Kashmir. Remnants of wheat, dog, cow, buffalo, sheep and goat have been found there.

Question 4.
In which state is Chirad situated ? Which remnants have been found there ?
Answer:
Chirad is situated in the state of Bihar. Remnants of wheat, gram, barley, buffalo and ox have been found there.

Question 5.
In which state is Hullar situated ? Which remnants have been found there ?
Answer:
Hullar is situated in the state of Andhra Pradesh. Remnants of jowar-bajari, cow, sheep and goat have been found there.

Activities

1. Fill the required information in the table given below:
Items Time of Gomatu Time of Joma Present
GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 6 The Beginning of Settled Life 4
2. Collect photographs and information about the ancient places from the Internet or books.
3. Draw a picture of your house.

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 6 The Beginning of Settled Life

GSEB Class 6 Social Science The Beginning of Settled Life Additional Important Questions and Answers

Choose the correct alternative from those given below each question:

Question 1.
Whose support and warmth does Gomatu get while going for hunting daily?
A. Friends
B. Golu
C. Joma
D. Father
Answer:
B. Golu

Question 2.
The entire tribe of Gomatu has to wander for hunting because …………………
A. they did not like to stay at one place always.
B. the wild animals were running away from Gomatu’s group.
C they got the prey/food only if they wandered.
D. they did not have permanent home.
Answer:
D. they did not have permanent home.

Question 3.
What did the primitive man select as a place of habitation ?
A. cave
B. courtyard
C. foothills of the mountain
D. farm
Answer:
A. cave

Question 4.
What was the only reason of wandering for the primitive man ?
A. heat and cold
B. need of food
C. rain
D. scarcity of animals
Answer:
B. need of food

Question 5.
Joma’s hut was the centre of activities because ……………….
A. Joma’s hut was very big.
B. all the facilities to carry out different activities were available in Joma’s hut.
C. Joma’s father was the leader of the village.
D. Joma’s hut was in the centre of the village.
Answer:
C. Joma’s father was the leader of the village.

Question 6.
Which things were not found by the archaeologists from the remnants during excavation ?
A. foodgrains
B. bones of animals
C. toys
D. tools for farming
Answer:
C. toys

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 6 The Beginning of Settled Life

Question 7.
At which ancient place probably the growing of wheat and barley is believed to be done for the first time ?
A. Mehargadh
B. Mahagadh
C. Hullar
D. Chirad
Answer:
A. Mehargadh

Question 8.
From which ancient place have the archaeologists found the bones of sheep, goats and cows in large quantity?
A. Mahagadh
B. Hullar
C. Burjhom
D. Mehargadh
Answer:
D. Mehargadh

Fill in the blanks with proper words in the following statements:

1. Gomatu prepared a weapon by tying a ……………… with a strong stick.
Answer:
sharp stone

2. The habitations of primitive man kept on changing with the change in ………………. .
Answer:
season

3. Primitive men lived in caves to protect themselves from ………………. .
Answer:
wild animals

4. Cows were taken to the ……………….. for drinking water.
Answer:
river bank

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 6 The Beginning of Settled Life

5. The archaeologists have found evidences at certain places which indicate that early primitive men were …………….. and …………….. .
Answer:
farmers, cattle herders

6. From one of the graves of Mehargadh along with buried dead bodies, remnants of ……………….. have also been found.
Answer:
goat

7. The archaeologists have found the sites where man stayed in houses, cooked food and …………………… .
Answer:
reared animals

8. To take care of agriculture and animals means beginning of ………………… .
Answer:
residence

9. During steady residence the first tame animal was ………………… .
Answer:
a dog

State whether the following statements are true or false:

1. The primitive man lived a wandering life only to satisfy the need of residence.
Answer:
False

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 6 The Beginning of Settled Life

2. Joma enjoyed swimming in the river while the others ‘took care of the cattle.
Answer:
True

3. The primitive men used sharp sickles of iron for reaping crops.
Answer:
False

4. Some men in Joma’s village were making clay-pots.
Answer:
True

5. People of Mehargadh reared animals.
Answer:
True

6. Our present food is an obligation of the primitive man’s process of residence.
Answer:
True

7. The primitive men cooked food inside the -house during the day and outside the house during night.
Answer:
False

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 6 The Beginning of Settled Life

8. The primitive men also prepared some tools out of animal bones.
Answer:
True

9. The primitive men cooked food in metal pots.
Answer:
False

Match the pairs correctly:

SECTION ‘A’ SECTION ‘B’
1. Residence at only one place 1. beginning of steady residence
2. Preservation of grains 2. beginning of cattlerearing
3. Signs of huts and 3. ancient places of Newstone Age
4. Finding of clay utensils 4. need to store
5. need to build house

Answer:
(1 – 5), (2 – 4), (3 – 1), (4 – 3).

5. Answer the following questions in one or two sentences:

Question 1.
How did Gomatu prepare a weapon for hunting ?
Answer:
Gomatu prepared a weapon for hunting by tying a sharp stone with a strong stick with the help of creepers.

Question 2.
What was the food of primitive men before approximately 12,000 years?
Answer:
The food of primitive men before approximately 12,000 years was roasted meat, fruits and tuberous roots.

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 6 The Beginning of Settled Life

Question 3.
For which need did the primitive men wander ?
Answer:
The primitive men wandered to satisfy the need of food.

Question 4.
Why are some men sharpening the edge of sickle made out of stone ?
Answer:
Some men are sharpening the edge of sickle made out of stone because it will be needed for reaping the crops in the field.

Question 5.
What was Joma’s brother Daku doing ?
Answer:
Joma’s brother Daku was busy driving away the birds, which had come to eat the ripe crops.

Question 6.
Why did Joma’s hut become the centre of activities ?
Answer:
Joma’s hut became the centre of activities because Joma’s father was a leader of the village.

Question 7.
What did Joma do when cattle was being washed ?
Answer:
When the cattle was being washed, Joma enjoyed swimming in the river.

Question 8.
How did the women prepare a big vessel of clay for storing grains?
Answer:
Women prepared a big vessel of clay for storing grains by plastering cow dung inside the pits dug in the hut.

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 6 The Beginning of Settled Life

Question 9.
What were the main activities of people of Joma’s village?
Answer:
The main activities of people of Joma’s village were farming and cattle-rearing.

Question 10.
Which type of remnants did the archaeologists find during excavation of residences?
Answer:
During the excavation of residences, the archaeologists found foodgrains, bones of animals and tools of farming.

Question 11.
When did the beginning of steady residence at one place start?
Answer:
The beginning of steady residence at one place started before approximately 12,000 years.

Question 12.
The farming of which crops started for the first time after the steady residence of man?
Answer:
The farming of crops like wheat and barley started for the first time after the steady residence of man.

Question 13.
Which roasted things do we use today?
Answer:
We use the following roasted things today: crisp cake, maize, jowar, gram, groundnut, peas, etc.

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 6 The Beginning of Settled Life

Question 14.
How do we know that people cooked food outside or inside the house according to the season?
Answer:
We come to know from the signs found out by the archaeologists from inside and outside of the huts, about people cooking inside or outside according to the season.

Question 15.
How were the clay utensils used during the beginning of man’s steady life?
Answer:
The clay utensils were used for storing grains, cooking and keeping things during the beginning of man’s steady life.

Answer the following questions:

Question 1.
How was the lifestyle of Joma different from ‘ that of Gomatu ?
Answer:
Gomatu went for hunting every day. His main ! activity was to go for hunting in search of food. For this, he had to live a wandering life. His living place went on changing according to season. He lived in cave for most of the time. Roasted meat, fruits and tuberous roots were included in his food.

Joma lived a steady life along with his family in a small village. She had not to go for hunting in search of food. People of her village did farming and cattle-rearing. Therefore, she got prepared food and milk of cow or f goat. Joma helped the family by taking cows to the river for washing and drinking purpose during leisure time. At that time, she enjoyed swimming in water.

Thus, the lifestyle of Gomatu and Joma was different in many ways.

Question 2.
Give a brief introduction about Mehargadh as an ancient place.
Answer:
Mehargadh is an old place of ancient India. At present, it is in Pakistan. It is believed that, the growing of crops like wheat and barley, rearing of sheep and goats might have started for the first time here. The f archaeologists have found the bones of animals during excavation here. The bones of sheep and goats and cows have been found in a large quantity.

The remnants of houses are found from Mehargadh. From the graves, found in Mehargadh, some other things along with the dead bodies have also been found. In one grave, bones of goat buried along with a dead person , were found.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *