GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 1 Sources of History

   

Gujarat Board GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 1 Sources of History Textbook Exercise Important Questions and Answers, Notes Pdf.

Gujarat Board Textbook Solutions Class 6 Social Science Chapter 1 Sources of History

GSEB Class 6 Social Science Sources of History Textbook Questions and Answers

1. Collect the following information from your village or town:

Question 1.
Which is the oldest tree in your village or town ?
Answer:
The oldest tree is a large banyan tree situated on the confines of my village Sitapur.
One hundred and five years old Chhaganbha says that, his father and uncles used to swing on the branches of this banyan tree in their childhood. The large trunk and its innumerable branches are a witness to the fact that, it is the oldest tree of our village.

[Note: Every student will be able to collect the information of his village and answer through selfeffort.]

Question 2.
Which is the oldest building in your village ?
Answer:
The five-storeyed large wooden mansion owned by the Sarpanch, situated on a large space in the middle of the village, is the oldest building of my village. There are many big buildings in the village, but they are not bigger in comparison to this mansion.

The architecture and construction of this mansion is matchless. There are pillars decorated with flowers and creepers inside the mansion at different places. The minute carving on it attracts special attention. There are beautiful geometrical patterns, artistic pillars, balconies and grills on every floor of the mansion. Thus, the beautiful architecture and grandeur of this mansion are proof of its oldness.

[Note: Every student will be able to collect the information of his village and answer through self-effort.]

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 1 Sources of History

Question 3.
What type of questions will you ask and to whom, to gather information for the above two questions ?
Answer:
I collected the information of both the above questions from 105-year-old Shri Chhaganbha of my village.
I also asked the following questions to Shri Chhaganbha to get this information:

  1. Respected Shri Chhaganbha, Which is the oldest tree in our village?
  2. Why do you call that banyan tree, the oldest one?
  3. Which is the oldest building in our village ?
  4. Why do you call this mansion, the oldest one?

I thanked Shri Chhaganbha for giving me the information about the village.

[Note : Every student will be able to collect the information of his village and answer through self-
effort.]

2. Answer the following questions:

Question 1.
List the sources of history. OR State the main sources of knowing history.
Answer:
Articles and different pictures published in the newspapers, documents, ornaments, toys, coins, stamps, seals, inscriptions. Bhojapatras, Tadpatras, copper plates, weapons, old monuments, old temples, idols, utensils of Terracota, tools, jewellery, old buildings, forts, ponds, stepwells, etc. are the main sources of history.

Question 2.
What is the purpose of archives ? .
Answer:
In ancient times, many kings carved the details of the achievements of their State Administration on metal plates or stones. Moreover, they carved the writings of orders or the treaty with other states on stones or metal plates. These types of writings are called “Inscriptions”. Archives were prepared to preserve such inscriptions. National Archives of Delhi is one such model.

Question 3.
What do you know about Copper plates and Bhojapatras ?
Answer:
The writings carved on copper plate is called Copper plates. Bhojapatras means the writings written on the bark of tree named ‘Bhauj’, found on the Himalayan mountains. Copper plates and Bhojapatras are the important sources of knowing history. These scripts are mainly written in PANDU script. These scripts and such other scripts have been destroyed by various insects. Even though, samples of such copper plates and Bhojapatras are seen in the Temples, Vihars or Government museums. From these sources we get the information about contemporary kings and their State Administration as well as the public life in ancient times.

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 1 Sources of History

Question 4.
Is it possible to know the history from sources like pottery and metal vessels ?
Answer:
Yes. We can know the history on the basis of pottery and vessels of clay or metal.
On the basis of which people of the history used the pottery and vessels of clay and metal and the paintings made on them, the historical information can be obtained.

3. How did the name of your village or town come into existence ?
Answer:
The name of my village is Vadnagar. It is situated in Kheralu Taluka of North Gujarat. It is a historical and ancient town. People called it ‘Vridhhnagar’, as it belonged to very old times. It seems that, Vridhhnagar has become Vadnagar in public language.

Some years back, Vadnagar was called Aanartpur’. At that time, Gujarat was divided into three parts : Sorath, Laat and Aanart. The present part of North Gujarat was known as “Aanart Pradesh”. The capital of Aanart Pradesh is today’s Vadnagar.

GSEB Class 6 Social Science Sources of History Intext Questions and Answers

Question 1.
Based on the information collected, give a brief account of any one personality.
Answer:
A Great Person : Sardar Vallabhbhai Patel
Karamsad, a village in Kheda district was the native of Shri Vallabhbhai Patel. He was born on 31-10-1875 in his maternal place – Nadiad. His father’s name was Zaverbhai and mother’s name was Laadbai. Hard work, strong determination, truthfulness and values of the rural life were interwoven in his life. Virtues of leadership to fight against falsehood and cool-headedness were present in him from his student life.

Vallabhbhai passed his examination for pleadership after Matriculation and started practice as a lawyer. He went to England and became barrister. He left the profitable pleadership and joined Gandhiji as full-time volunteer in the freedom movement. He became popular all over the country through his ‘No-tax’ movement, Kheda, ‘Flag Movement of Nagpur’, opposition against ‘Haidia tax’ and ‘Bardoli Satyagrah’. Gandhiji gave him the title of ‘Sardar’.

Vallabhbhai went to prison many times during the freedom struggle. His contribution to achieve independence along with compulsory partition is matchless. As the first Home Minister of independent India, Vallabhbhai with his cleverness and expertise created united India by assimilation of 565 states. This is his unique historical achievement. Vallabhbhai passed away on 15- 12-1950.

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 1 Sources of History

Question 2.
Give a brief summary of the period’s architecture or an event from your scrapbook collection.
Answer:
An Architecture : Sun-temple of Modhera
The grand and artistic Sun-temple is situated in the village Modhera of Mehsana district, which is 90 kms. a why from Ahmedabad of Gujarat. This Sun-temple was built by King Bhimdev Solanki during 11th century, It is in a ruined state at present. It has international reputation because of its artistic architecture and grand sculpture.

There is a large sun basin of rectangular shape in front of the Sun-temple. There are small carved temples arranged in a circle in the middle. The assembly hall of the Sun-temple is behind the sun basin. There are artistic ornamental archs. The construction of mystic bower on eight pillars decorated with sculptures follows it. The inner sanctuary is located after it. It can be imagined that, the idol of Lord Sun would have been located at the entrance. There is a cellar here, inside which, there is a sculpture of seven horses mounted on a stone. It is believed to be the base of the idol of Lord Sun.

There are beautiful sculptures and carvings on the pillars, ceilings, walls and balconies, etc. of the Sun-temple. The idols of Lord Sun, Indra, etc. are found inside the porticos above the walls surrounding the temple. These idols represent the grandeur of the original idol located inside the inner sanctuary. The Modhera Sun-temple is rich with many captivating sculptures like mirror-girl, woman picking out the thorn, the dancer wearing anklet, depicting the religious and worldly facets of life.
The Sun-temple of Modhera enlightens the grandeur of the sculpture of Solanki era of Gujarat.

Question 3.
Narrate an incident or give information about an honourable person of your village or city.
Answer:
An honourable person of our village – Late Sheth Shri Keshavlal V. Patel.
Sheth Shri Keshavlal was born at village Kansa of Visnagar Taluka, district Mehsana on 28-11-1924. He had taken his primary education in our village Kansa and secondary education in Visnagar. He began his career as a Principal of Primary school of village Valam in Taluka, Visnagar. He resigned after one year and joined the Isabgul manufacturing factory at village Chhapi in Siddhpur, owned by his father-in-law.

He started his own Isabgul manufacturing factory in Siddhpur in the year 1966. The business ran in full swing. He started exporting Isabgul to U.S.A. Along with this business, he plunged into the building construction business. He earned a lot of money. In the year 1970, he joined public life.
He started many institutions by donating generously. His contribution is noteworthy in transforming our village.

Our village will always be indebted to him. He started many institutions in Siddhpur. He became the President of Shri Umiyamataji Sansthan, Unjha in 1975. He remained on this position till his death. Sheth Shri Keshavlal possessed a rare personality. He was a generous donor. Sheth Shri Keshavlal, a man of high repute, died on 11-4-2011.

To express our gratitude for the indebtedness shown by him to our village, the Gramsabha has set his statue in the market square.

Question 4.
Make a list of the sources from where we can gather information on incidents and events of the present day.
Answer:
We will go to the library of our school, village or. city to learn about the major events or incidents of the present day.

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 1 Sources of History

Question 5.
How can we extract historical information from the sources available ?
Answer:
We can extract historical information from the sources of history like pictures, toys, coins, inscriptions, Bhojapatras, Tadpatras, copper plates, weapons, old monuments, old temples, idols, utensils, tools, ornaments, stamps, seals, forts, ponds, step-wells, etc. by either watching or knowing them. Over and above this, the historical information can be gained from different pictures and articles collected in the collection book.

Question 6.
Give reasons how old items from our surroundings can serve as sources of history.
Answer:
Sources of history can be served on the basis of old items from our surroundings as, idols of old time, coins, tools, Terracota utensils and metal utensils, inscriptions, copper plates, Bhojapatras, pictures, old . monuments, forts, ponds, step-wells, etc. Moreover, we get information related to history by different pictures ‘ and articles from the collection book.

Question 7.
Which sources will you use to know a hundred ” year old history?
Answer:
On the completion of the hundred years, the newspapers and magazines publish special edition of the memorable events of the century and pictorial description of such events. The special events which took place during the century are described along with pictures in it. By studying this special edition, one can learn the history of 100 years.

Over and above this, for knowing the history of more than 100 years, old buildings, inscriptions, idols, coins, copper plates, pictures, old volumes, forts, step-wells, ponds, temples, etc. can be used.f

Question 8.
How is it possible to get the historical information from people like storytellers, chronologists . and travellers?
Answer:
The people like, storytellers, chronologists and travellers describe the historical incidents of brave persons of old time, like saints, donors, etc. From this, we come to know a lot of information of the past.

The diary writers give the graphic presentation of the state, society, industries, education, etc. of the period of that time, from which we get a lot of information of that period.

The traveller’s notes can be called the authentic document for knowing the history. From the notes of Hiuen-tsang and I-tsing, the travellers who came to India from China during the Gupta Age, we get the concrete information about the kings and their administration, public life, trade-employment, education, etc. of Gupta period.

A lot of historical information about China and South Asian countries is known from a book ‘Travels of Marcopolo’.

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 1 Sources of History

Activities

( 1 ) Make a scrapbook of old articles, paintings and photographs gathered from various newspapers and magazines in your school or town / village library.
( 2 ) Arrange an exhibition of various ancient objects and specimens of historical sources from your house, school, museums and other institutions.
( 3 ) Visit the places like old buildings, forts, ponds, step-wells, temples, etc. in and around your village or villages nearby. Collect the information about it and record in your notebook.
(4) If there is a stone-memorial or a memorial at the confines of your village, collect the information about it and make a record of it in your notebook.

GSEB Class 6 Social Science Sources of History Additional Important Questions and Answers

Choose the correct alternative from those given below each question:

Question 1.
Sources like pictures, objects or coins give information about which of the following?
A. Time
B. History
C. Country – Foreign Country
D. Films
Answer:
B. History

Question 2.
Which script is mainly found on Tadpatras and Bhoja- patras ?
A. Sadhukkadi
B. Bhojpuri
C. Avadhi
D. PANDU
Answer:
D. PANDU

Question 3.
By which name are the articles carved on metal or stone known as ?
A. Inscriptions
B. Metal Writings
C. Stone Writings
D. Writings on Bhojapatras
Answer:
A. Inscriptions

Question 4.
By which name will you know the person knowing the ancient history?
A. Linguist
B. Sociologist
C. Archaeologist
D. Historian
Answer:
C. Archaeologist

Question 5.
In which city is Shri Hemchandracharya Library situated ?
A. Ahmedabad
B. Rajkot
C. Baroda
D. Patan
Answer:
D. Patan

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 1 Sources of History

Fill in the blanks with proper words in the following statements:

1. To understand the present, information of …………………. is necessary.
Answer:
the past

2. Information related to history is available from …………………. made from different pictures and articles.
Answer:
collection book

3. The information and pictures of events of 20th century published in December, 2000 by most of the newspapers is named as ‘……………………..’ .
Answer:
Millennium Gallery

4. The special trees named ‘Bhauj’ are found on the ……………….. mountains.
Answer:
Himalayan

5. The samples of Bhojapatras and Tadpatras are available in Government …………………. .
Answer:
museums

6. The place where inscriptions are preserved is known as ‘…………………..’ .
Answer:
Archives

7. The …………………. museum is located at Gujarat Vidyapeeth, Ahmedabad.
Answer:
Tribal

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 1 Sources of History

8. The institution named L. D. Institute of Indology is in ……………….. city.
Answer:
Ahmedabad

State whether the following statements are true or false:

1. After passage of time, the events which occurred in the past, become the incidents of the present.
Answer:
False

2. It is necessary to have the knowledge of present to understand the past.
Answer:
False

3. Some people have the habit of preparing collection book of different pictures and articles.
Answer:
True

4. The information about the past can be obtained from the script written on Tadpatras and Bhojapatras.
Answer:
True

5. Scripts written before many years have been destroyed due to earthquakes.
Answer:
False

6. The samples of Bhojapatras and Tadpatras are available in the Government museums.
Answer:
False

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 1 Sources of History

7. The National Archives is situated in Delhi.
Answer:
True

8. The ancient vessels of clay, weapons of stone and ornaments found out during excavation are very useful in knowing the eating habits of people of that period.
Answer:
False

Match the pairs correctly:

SECTION ‘A’ SECTION ‘B’
1. Day-to-day Events 1. Knowledge of history
2. Pictures, objects or coins 2. Inscriptions
3. Trees named ‘Bhauj’ 3. Daily newspapers
4. Writings carved on metal or stone 4. Delhi
5. National Archives 5. Mumbai

Answer:
(1 – 3), (2 – 1), (3 – 6), (4 – 2), (5 – 4).

Answer the following questions in one or two sentences:

Question 1.
By seeing or knowing about which things, the history of thousands of years can be known ?
Answer:
The history of thousands of years can be known by seeing or knowing about old buildings, forts, ponds, temples, step-wells, other sites, etc.

Question 2.
How will you prepare the collection book ?
Answer:
I shall prepare the collection book by collecting various pictures and articles from historical books, different newspapers and magazines available in the school library.

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 1 Sources of History

Question 3.
What do you mean by the ‘Millennium Gallery’ ?
OR
What is the ‘Millennium Gallery’ ?
Answer:
The information, along with pictures, about the incidents and events which took place during the 20th century was published in December, 2000 by almost all the newspapers, This became known as the “Millennium Gallery”.

Question 4.
What is meant by ‘Tadpatra’ ?
Answer:
During ancient times, the volumes or articles were written on the bark of palm tree. This kind of writing is known as ‘Tadpatra’.

Question 5.
What is meant by ‘Bhojapatra’ ?
Answer:
A special type of tree named ‘Bhauj’ is found on the Himalayan Mountains. During ancient times, the volumes or articles were written on its bark. This kind of writing is known as ‘Bhojapatra’.

Question 6.
What is meant by ‘Archives’ ?
Answer:
The place where the inscriptions (copper plates and stone carvings) prepared by the kings of ancient India are preserved is known as ‘Archives’.

Question 7.
Give the name of one Government Archives.
Answer:
The ‘National Archives’ situated in Delhi, the capital of India is the Government Archives.

Question 8.
Which things are used by archaeologists for knowing history?
Answer:
The archaeologists use vessels of clay and metal of ancient time, weapons of stone, ornaments, idols, pictures, seals, instruments, coins, stamps, inscriptions, copper plates, Bhojapatras, old monuments, forts, ponds, temples, step-wells, etc. for knowing history.

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 1 Sources of History

Question 9.
What is an ‘Inscription’ ?
Answer:
The writings carved on stone or metal is known as ‘inscription’.

Question 10.
What is ‘Tamrapatra’?
Answer:
The writings carved on copper plate is known as ‘Tamrapatra’.

Question 11.
How can we know the exact period of archaeological remainders ?
Answer:
We can know the exact period of archaeological remainders by Carbon Dating System.

Explain the terminology of the following words:

Question 1.
Millennium Gallery
Answer:
The information, along with pictures, about the incidents and events which took place during the 20th century was published in December, 2000 by almost all the newspapers, This became known as the “Millennium Gallery”.

Question 2.
Tadpatra
Answer:
During ancient times, the volumes or articles were written on the bark of palm tree. This kind of writing is known as ‘Tadpatra’.

Question 3.
Bhojapatra
Answer:
During ancient times, the volumes or articles were written on the bark of palm tree. This kind of writing is known as ‘Tadpatra’.

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 1 Sources of History

Question 4.
Archives
Answer:
The place where the inscriptions (copper plates and stone carvings) prepared by the kings of ancient India are preserved is known as ‘Archives’.

Question 5.
Inscription
Answer:
The writings carved on stone or metal is known as ‘inscription’.

Question 6.
Tamrapatra
Answer:
The writings carved on copper plate is known as ‘Tamrapatra’.

Answer the following questions in short:

Question 1.
In which script are the Tadpatras and Bhojapatras of ancient time mainly seen? Who destroyed these scripts ?
Answer:
The Tadpatras and Bhojapatras of ancient time are mainly seen in PANDU script. Most of these scripts have been destroyed by insects.

Question 2.
Where are the samples of Tadpatras and Bhojapatras seen ? Which information do we get from them ?
Answer:
The samples of Tadpatras and Bhojapatras are seen in Temples, Vihars and Private or Government museums. From these sources, we get the information about contemporary kings and their State Administration as well as the public life in ancient times.

Question 3.
What is meant by ‘Inscriptions’ ?
Answer:
In ancient times, many kings carved the details of the achievements of their State administration on metal plates or stone. Moreover, they carved the writings of orders or the treaty with other states on metal plates or stone. These types of writings are called ‘Inscriptions’.

GSEB Solutions Class 6 Social Science Chapter 1 Sources of History

Question 4.
Give the names of four private institutions preserving Bhojapatras and Tadpatras.
Answer:
The four private institutions preserving Bhojapatras and Tadpatras are :

  1. Shri Hemchandracharya Library, Patan (North Gujarat).
  2. L. D. Institute of Indology, Navrangpura, Ahmedabad.
  3. Tribal Museum, Gujarat Vidyapeeth, Ahmedabad and
  4. Mahavira Jain Aradhana Kendra, Koba, Gandhinagar.

Sources of History Class 6 GSEB Notes

  • The information related to history is available on the basis of past incidents and their photographs published in the newspapers.
  • We can know the history of thousands of years, either by knowing or seeing the old monuments, forts, step-wells, ponds, temples and other sites.
  • In December, 2000; when 20th century was coming to an end, almost all newspapers had published various articles with photographs on the incidents and events of the 20th century, which was named as ‘Millennium Gallery’.
  • Sources of history: Paintings, Documents. Orna¬ments, Utensils of Clay and Metal, Tools of Stone, Idols, Seals, Toys, Coins, Inscriptions, Bhojapatras, Copper plates, Weapons, Ruins, Old Temples, Forts, Ponds, Step-wells, Travel-diary, etc.
  • Bhojapatra: A special type of tree known as ‘Bhauj’ is found on the Himalayan mountains. The volumes were written on its bark in ancient time.
  • The writings on Tadpatras and Bhojapatras are found at Shri Hemchandracharya Library, Patan (North Gujarat); L. D. Institute of Indology, Navrangpura, Ahmedabad; Tribal Museum, Gujarat Vidyapeeth, Ahmedabad and Mahavira Jain Aradhana Kendra, Koba, Gandhinagar.
  • Inscription: The writing carved on stones or metal plates is known as inscription.
  • Copper Plate: The writing carved on copper plate is known as Tamrapatra.
  • We can know the exact date and time of ancient remainders by Carbon Dating System.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *