GSEB Solutions Class 6 English Honeysuckle Poem 5 Where Do All the Teachers Go?

   

Gujarat Board GSEB Class 6 English Textbook Solutions Honeysuckle Poem 5 Where Do All the Teachers Go? Textbook Exercise Important Questions and Answers, Notes Pdf.

Gujarat Board Textbook Solutions Class 6 English Honeysuckle Poem 5 Where Do All the Teachers Go?

GSEB Class 6 English Where Do All the Teachers Go? Text Book Questions and Answers

Working With the Poem

Answer these questions briefly :

Question 1.
Why does the poet want to know where the teachers go at four o’ clock ?
Answer:
The poet feels the teachers have a very different life from everyone else. Hence, he is curious to know where the teachers go after school hours.

GSEB Solutions Class 6 English Honeysuckle Poem 5 Where Do All the Teachers Go?

Question 2.
What are the things normal people do that the poet talks about ?
Answer:
The poet says that normal people live in ordinary houses with their families. They wear pyjamas and watch T.V in the evening. They wash their own clothes and often pick their noses.

Question 3.
What does he imagine about…

(a) where teachers live ?
Answer:
The poet is curious to know if the teachers live in ordinary houses as everyone else.

(b) what they do at home ?
Answer:
The poet wonders if the teachers wear pyjamas and watch T.V., wash their own clothes or pick their noses like other people when they are at home.

(c) the people with whom they live ?
Answer:
The poet wants to know if teachers live with their families and whether they too have mums and dads.

(d) their activities when they were children in school ?
Answer:
The poet wants to know if the teachers ever lost their books, scribbled on the desk, made spelling mistakes and were they ever punished for being mischievous when they were children in school.

Question 4.
Why does the poet wonder if teachers also do things that other people do?
Answer:
To the poet, a teacher is perfect. He feels that the life of a teacher is very different from that of everyone else. Hence he wonders if the teacher does things that other people do.

GSEB Solutions Class 6 English Honeysuckle Poem 5 Where Do All the Teachers Go?

Question 5.
How does the poet plan to find out ? What will he do once he finds out ?
Answer:
The poet plans to follow one teacher home to find out about their life after school hours. He says that, once he knows what they do, he would write a poem about them.

What do you think these phrases from the poem mean?

(1) punished in the comer
(2) leave their greens
Answer:
(1) punished in the comer – asked to stand in the corner of the classroom as a punishment.
(2) leave their greens – children often leave leafy and green vegetables on their plate as they do not like them.

Writing

Write a letter to your friend inviting him to attend your birthday party next month. You can use the points mentioned below:

Hope this letter finds you in good health-You must be aware my birthday falls on the 15th of the next month-My parents have decided to give me and my friends a party-a small gathering-a few friends and some relatives – the venue would be – the party timings would be – we would have fun-a puppet show-tattoo artists – cartoon characters – presence of organisers who would make us play games – followed by cake cutting and delicious dinner – My parents would arrange to drop you back after the party – looking forward to seeing you.

GSEB Class 6 English Where Do All the Teachers Go? Additional Important Questions and Answers

Select the most appropriate options : as answers and complete the following sentences:

Question 1.
‘Where Do All the Teachers Go ?’ is written by ………….
A. Lorraine M. Halli
B. Harry Betin
C. Peter Dixon
D. Eleanor Farjeon
Answer:
C. Peter Dixon

GSEB Solutions Class 6 English Honeysuckle Poem 5 Where Do All the Teachers Go?

Question 2.
A little child is quite curious to know about his/her teacher’s whereabouts and activities because ……..
A. lie /she wants to become like his/her teacher. ?
B. for the little child, his / her teacher is special.
C. the little child does not have any information about his teacher.
D. None of the above.
Answer:
B. for the little child, his / her teacher is special.

Question 3.
For a little child, ‘teacher’ is not a/an ………………
A. ordinary person
B. mysterious person
C. alien
D. special person
Answer:
A. ordinary person

Question 4.
What is the little child’s experience, of being /punished for ?
A. Coming late to school
B. Playing pranks
C. Pinching the chocolate flakes
D. Being disrespectful to a teacher
Answer:
C. Pinching the chocolate flakes

Question 5.
What does the child wish to do as the poem comes to an end?
A. Wear old dirty jeans
B. Follow a teacher back home
C. Find out what a teacher does
D. Both ‘B’ and ‘C’
Answer:
D. Both ‘B’ and ‘C’

Question 6.
The child mentions specific time of teachers’ going, i.e., four o’clock because ……….
A. probably that is the time when people take tea.
B. probably that is the time when their school starts.
C. probably that is the time when the working hours of school are over.
D. None of these three.
Answer:
C. probably that is the time when the working hours of school are over.

GSEB Solutions Class 6 English Honeysuckle Poem 5 Where Do All the Teachers Go?

Question 7.
What does the phrase ‘the same as you and me’ suggest ?
A. That the teacher is an ordinary person.
B. That the teacher is a special person.
C. That ‘you and me’ can never be the same as teachers.
D. That every individual is different.
Answer:
A. That the teacher is an ordinary person.

Question 8.
The phrase ‘And were they ever bad ?’ mentions …
A. ‘bad like vicious people’.
B. ‘mischievous like children’.
C. ‘bad like criminals’.
D. All of these three
Answer:
B. ‘mischievous like children’.

Question 9.
What, according to the child-poet, could the teachers have been punished for ?
A. losing their hymn books.
B. scribbling on the desktops.
C. pinching chocolate flakes.
D. All of these three
Answer:
C. pinching chocolate flakes.

GSEB Solutions Class 6 English Honeysuckle Poem 5 Where Do All the Teachers Go?

Question 10.
The child-poet is curious to know whether the teachers wore …
A. pyjamas.
B. old dirty jeans.
C. kurtas.
D. Both ‘A’ and ‘B’
Answer:
D. Both ‘A’ and ‘B’

Question 11.
What does the child-poet want to do to know about his teachers’ whereabouts and activities ?
A. To learn from his parents.
B. To meet and ask the teachers directly.
C. To follow one of the teachers after school is over and find out.
D. To ask his classmates about them.
Answer:
C. To follow one of the teachers after school is over and find out.

Question 12.
What does the child-poet want to do after knowing the activities and where abouts of his teachers ?
A. He would tell the details to his classmates.
B. He would tell the details to his parents.
C. He would write a poem putting the details in it.
D. He would write the details in a letter to his friend.
Answer:
C. He would write a poem putting the details in it.

Complete the incomplete lines :

(1) ‘Where do all the teachers go, when, it’s … ?’
(2) ‘Do they wash their…?’
(3) ‘And do they ……. The same as you and me ?’
(4) ‘Do they live with other people, Have they… ?’
(5) ‘Did they ever, never … ?’
(6) ‘Did they ever leave … ?’
Answer:
(1) ‘Where do all the teachers go, When, it’s four o’clock?’
(2) ‘Do they wash their socks ?’
(3) ‘And do they pick their noses. The same as you and me ?’
(4) ‘Do they live with other people, Have they, mums and dads?’
(5) ‘Did they ever, never spell right ?’
(6) ‘Did they ever leave their greens ?’

GSEB Solutions Class 6 English Honeysuckle Poem 5 Where Do All the Teachers Go?

Answer the following questions in one sentence each:

Question 1.
What are hymn books ?
Answer:
Hymn books are religious books that contain poems or songs in praise of God.

Question 2.
Mention any four things which the poet wonders his teachers would have done in their childhood.
Answer:
The poet wonders if his teachers would have ever…
(1) picked their noses.
(2) scribbled on the desk tops.
(3) leave behind their greens on the plate.
(4) lose their hymn books.

Question 3.
What does the child think will happen to his proposed poem?
Answer:
As the proposed poem is on the life of teachers, the child hopes that it should be read out by the teachers to the students.

Question 4.
What is the child in the poem ‘Where Do All the Teachers Go’ curious about?
Answer:
The child in the poem ‘Where Do All The Teachers Go’ is curious to know about the whereabouts of his teachers after school hours.

Question 5.
Identify and explain the figure of speech in the line: ‘And do they wash their socks?’
Answer:
Interrogation : The child’s curiosity leads a child-poet ask a question.

Question 6.
Identify and explain the figure of speech in the ‘line: ‘The same as you and me?’
Answer:
Simile : For comparison between ‘you’ and ‘me’ the word ‘as’ is used.

Question 7.
Which figure of speech is chiefly used in the poem ‘Where Do All The Teachers Go ?’
Answer:
Interrogation : Just out of curiosity, the child asks the question.

Question 8.
What does the poet mean by ‘leaving their greens’ ?
Answer:
With the words ‘leaving their greens’, s the child-poet means that as children do not like leafy, green vegetables and leave back in their dishes after lunch or dinner; whether the same is done by the teachers, too.

Question 9.
Pick out the line from the poem that shows one common habit of students.
Answer:
‘Picking nose’ is the habit that could be the same between students and teachers.

Question 10.
On what subject does the poet want to write a poem?
Answer:
The child-poet wants to write a poem on the whereabouts and activities of teachers.

GSEB Solutions Class 6 English Honeysuckle Poem 5 Where Do All the Teachers Go?

Answer the following questions in four to five sentences each:

Question 1.
Why is the poet curious to know about the life of his teachers after school hours?
Answer:
The poet shares a special relationship with his teachers. He is very curious to know if they follow a regular life or is their life any special. He feels his teachers can never make any mistake. He really wishes to know if what he thinks of his teachers is true or do they live like everyone else.

Question 2.
What does the child plan to write in his forthcoming poem? How does he plan to find material for his poem?
OR
What does the’ child-poet want to do in the end?
Answer:
The child-poet has many questions about the life of his teachers. He wants to know if his teachers are like everyone else or are they any special. He wants to know if like everyone else, his teachers wear pyjamas and relax at home. He also wants to know if his teachers were ever punished for being mischievous as children. He wants to know about their routine life. Hence, the poet decides to follow one of his teachers to her home and find out himself about the real life of a teacher. Thus, he plans to find out the material for his forthcoming poem.

Read the following stanzas and answer the questions given below them:

(1) Where do all the teachers go
When it’s four o’clock?
Do they live in houses
And do they wash their socks ?
Do they wear pyjamas
And do they watch TV ?
And do they pick their noses
The same as you and me ?

Question 1.
What does the child want to know ?
Answer:
The child wants to know where the teachers go after four o’clock.

Question 2.
Why does he want to know this?
Answer:
The child wants to know this as he is curious to know about the lives of the teachers.

Question 3.
What does the child want to know about the way teachers spend their time at home?
Answer:
The child wants to know if the teachers wear pyjamas and watch T.V once they are home.

(2) Do they live with other people
Have they mums and dads?
And were they ever children
And were they ever bad?
Did they ever, never spell right
Did they ever make mistak?
Were they punished In the corner
If they pinched the chocolate flakes?

GSEB Solutions Class 6 English Honeysuckle Poem 5 Where Do All the Teachers Go?

Question 1.
What does the child want to know about the teacher’s family?
Answer:
The child wants to know if the teachers live with their familes.

Question 2.
Why does the child want to know if the teachers were ever bad?
Answer:
The child considers teachers to be perfect. Hence he wants to know if his teachers were ever bad when they were children.

Question 3.
According to the speaker of the poem how are children generally punished?
Answer:
According to the speaker of the poem. children are generally punished by asking them to stand In the corner of the classroom.

Question 4.
Write the rhyming words from the above passage.
Answer:
dad-bad and mistakes—flakes.

(3) Did they ever lose their hymn books
Did they ever leave their greens?
Did they scribble on the desk tops
Did they ever wear old dirty jeans?
I’ll follow one back home today
I’ll find out what they do
Then Fil put It in a poem
That they can read to you.

Question 1.
Name four things that are done by children according to the speaker of the poem.
Answer:
According to the speaker of the poem, the following things are done by children : losing books, leaving green vegetables on plates, scribbling on desk tops and wearing dirty old jeans.

Question 2.
What is the child planning to do ?
Answer:
The child is planning to follow a teacher home.

Question 3.
What does the child in the poem intend to find out?
Answer:
The child in the poem intends to find out the answers to his questions.

Question 4.
What does the child plan to do once he finds out about the life of the teachers after school hours?
Answer:
Once the child finds out about the life of the teachers after school hours, he plans to write it down in the form of a poem.

Grammer

Nouns:

A noun is a word which names a person, a place, an animal or a thing. Everything we : can see around is represented by a word that names it. That naming word is called,.the ‘noun’.

There are different types of nouns :
(1) Proper nouns : These are names given to a specific person, place, animal or thing. these nouns are always capitalized.
Examples : Tina is a good girl.
I would like to visit Bhutan. In the above mentioned sentences, Tina and Bhutan are known proper nouns.

(2) Common nouns : A common noun is generic name of an item in a class or a group. It does not appear in capital letter until it comes at the beginning of a sentence.
Examples : The door is huge. The garden is full of beautiful flowers. In the above mentioned sentences, door, garden and flowers are known as common nouns.

GSEB Solutions Class 6 English Honeysuckle Poem 5 Where Do All the Teachers Go?

(3) Collective nouns : A collective noun is a word used to represent a group of people,  animals or things.
Examples : a bunch of keys a flock of birds
In the above mentioned sentences, ‘bunch’ and ‘flock’ are collective nouns.

(4) Abstract noun : An abstract noun is a word that names something one cannot hear, see, touch, smell or taste.
Examples : Kindness is a virtue.
Happiness is a state of mind.
In the above mentioned sentences, ‘kindness’ and ‘happiness’ are known as abstract nouns.

(5) Singular noun : A singular noun refers to just one person, animal, thing or place.
Example: A book, an elephant.
In the above mentioned examples, ‘book’ and ‘elephant’ are singular nouns as they are only one.

(6) Plural noun : A plural noun refers to more than one person, place, animal or thing.
Examples : There are some books lying on the table.
The windows to the house overlooked the garden.
In the above sentences, ‘books’ and ‘windows’ are plural nouns as they represent more than one book and more than one window.
Note: Singular nouns can he changed huo plural nouns.

Rules for changing singular nouns into plural nouns:
• Most singular nouns take ‘s’ at the end
of the word to become plural.
Examples : book – books desk – desks
bag – bags car – cars

• Singular nouns ending in ‘s’, ‘ss\ ‘ch\ ‘x’ \ or ‘z’ take ‘es’ at the end to become plural,
Examples : lens – lenses kiss – kisses
quiz – quizzes bench – benches \ box boxes

Irregular Plural nouns :
• Some nouns are the same in both the
singular and the plural form.
Examples: deer, sheep, food, jeans, news, pants etc.
• Some nouns ending with require the ‘f’ at the end to be changed into ‘v’ and s then add ‘es’ to make it plural.
Examples : wolf – wolves calf – calves hoof – hooves

• Nouns that end in ‘y’ often require that you change the ‘y’ to an ‘i’ and then add !; ‘es’ to make plural.
Examples : baby – babies city – cities fairy – fairies
Exceptions to the above are :
monkey-monkeys, key-keys, etc.

• Some irregular plural nouns are : (The words below are a few examples and not a complete list.) alga – algae basis – bases crisis – crises goose – geese woman – women radius – radii this – these

(7) Masculine nouns : A noun is said to be masculine if it refers to a male.
Examples : man, dog, tiger, boy, king, horse, etc.

(8) Feminine nouns : A noun is said to be feminine if it refers to a female.
Examples: woman, bitch, tigress, girl, queen, mare, etc.

(9) Common gender nouns : A noun is said to be of a common gender if it refers to a person who can be a male or a female.
Examples: teacher, ambassador, doctor, engineer, lawyer, servant, etc.

(10) Neuter gender nouns: A noun is said to be of a neuter gender if it refers to non-living things in general.
Examples: chair, table, board, desk, paper, pen, etc.

Exercises

Change the following singular nouns into plural:

(1) wish
(2) penny
(3) tooth
(4) person
(5) potato
(6) loaf
(7) aircraft
(8) life
(9) mouse
(10) wife
(11) husband
(12) louse
(13) bus
(14) quality
(15) tax
Answer:
(1) wishes
(2) pennies
(3) teeth
(4) people / persons
(5) potatoes
(6) loaves
(7) aircraft
(8) lives
(9) mice
(10) wives
(11) husbands
(12) lice
(13) buses
(14) qualities
(15) taxes

GSEB Solutions Class 6 English Honeysuckle Poem 5 Where Do All the Teachers Go?

Change the following sentences from singular to plural and vice versa:

(1) What are the names of the girls who live next door ?
(2) The lion is running behind the deer.
(3) The child is playing with the ball.
(4) These boys have many friends.
(5) This book is good to read.
(6) The bench has a student sitting on it.
(7) The baby is sleeping.
(8) My foot is all white.
(9) The man in the car is wearing glasses.
(10) This pair of scissors is brand new.
Answer:
(1 ) What is the name of the girl who lives ? next door ?
(2 ) The lions are running behind the deer.
(3) The children are playing with the balls.
(4) This boy has a friend.
(5) These books are good to read.
(6) The benches have students sitting on them.
(7) The babies are sleeping.
(8) My feet are all white.
(9) The men in the cars are wearing glasses.
(10) These pair of scissors are brand new.

Change the following masculine nouns into feminine nouns :

(1) dog
(2) man
(3) brother
(4) father
(5) uncle
(6) gentleman
(7) horse
(8) king
(9) nephew
(10) fox
(11) bull
(12) son
(13) emperor
(14) drone
(15) heir
Answer:
(1) bitch
(2) woman
(3) sister
(4) mother
(5) aunt
(6) lady
(7) mare
(8) queen
(9) niece
(10) vixen
(11) cow
(12) daughter
(13) empress
(14) bee
(15) heiress

Change the following sentences from masculine to feminine and vice versa:

(1) My aunt gifted her daughter a wonderful house.
(2) My mother took my puppy out for a walk.
(3) The girls were playing with their cousins
(4) The teacher asked the boy to behave himself.
(5) The doctor gave the little boy a flu shot.
(6) The tiger was running behind the horse.
(7) My father was carrying my sister to school yesterday.
(8) The mad bull hit the man.
(9) The heiress to the throne was a beautiful girl.
(10) The queen and the prince were sitting in the garden.
Answer:
(1) My uncle gifted his son a wonderful house.
(2) My father took my puppy out for a walk.
(3) The boys were playing with their cousins.
(4) The teacher asked the girl to behave herself.
(5) The doctor gave the little girl a flu shot.
(6) The tigress was running behind the mare.
(7) My mother was carrying my brother to school yesterday.
(8) The mad cow hit the woman.
(9) The heir to the throne was a handsome boy.
(10) The king and the princess were sitting in the garden.

Select the appropriate collective noun from the options given:

band, bunch, flock, gang, hive, herd, class, team, range, school, galaxy, litter, fleet, pride, pack

1. A ……… of ships
2. A ……… of bees
3. A ……… of puppies
4. A ……… of sheep
5. A ……… of cows
6. A ……… of students
7. A ……… of musicians
8. A ……… of lions
9. A ……… of flowers
10. A ……… of stars
11. A ……… of mountains
12. A ……… of players
13. A ……… of thieves
14. A ……… of fish
15. A ……… of cards
Answer:
1. fleet
2. hive
3. litter
4. flock
5. herd
6. class
7. band
8. pride
9. bunch
10. galaxy
11. range
12. team
13. gang
14. school
15. pack

GSEB Solutions Class 6 English Honeysuckle Poem 5 Where Do All the Teachers Go?

Identify the nouns from the following sentences and mention whether they are common, proper, abstract or collective:

(1) Radhika is a great dancer.
(2) He gave me a bouquet of flowers.
(3) Honesty is the best policy.
(4) Mumbai is a big city.
(5) Amitabh Bachchan is a great actor.
(6) Ahmedabad is on the banks of the river Sabarmati.
(7) It rains heavily in the month of August.
(8) A group of boys were practising cricket on the field in the morning.
(9) You must show love and respect towards your elders.
(10) Tina paid for the pens and the pencils whereas Rina paid for the books and the bags.
Answer:
(1) Radhika – proper noun, dancer – common noun
(2) bouquet – collective noun, flowers – common noun
(3) honesty – abstract noun, policy – common noun
(4) Mumbai – proper noun, city – common noun
(5) Amitabh Bachchan – proper noun, actor-common noun

(6) Ahmedabad – proper noun,
banks-common noun,
river – common noun,
Sabarmati – proper noun

(7) month – common noun,
August – proper noun

(8 ) group – collective noun,
boys-common noun,
cricket – proper noun,
field – common noun,
morning – common noun

(9) love – abstract noun,
respect – abstract noun,
elders – common noun

(10) Tina-proper noun,
pens, pencils – common noun, Rina-proper noun, books, bags-common noun

Write a paragraph on ‘My Favourite Teacher’. You can use the pointers mentioned below:

My favourite teacher is -………… she teaches ……………. subject. She is a middle aged woman-very kind-speaks with us very ) freely – explains everything very clearly – makes the subject interesting for us by organizing mock quizzes and tests – her classes are lot of fun – she encourages us to ask questions – welcomes us to participate in the class activities -gives very little homework – she explains chapters again and again till we have understood the concept well-because of her I now like the subject she teaches. I like my teacher very much.

Where Do All the Teachers Go? Summary in English

The poem depicts the curiosity of a child in knowing where his teacher goes. A teacher is a very special person for every child. He wants to know about the life of the teacher when the school hours are over. He wonders If teachers like other people live in ordinary houses, wash their own clothes, wear pyjamas. watch T.V. or pick their noses. He wants to know if teachers live with families. if they were ever children and if they did something which made them bad.

He is interested to know if the teachers ever made spelling mistakes and if they were asked to stand In the corner as a punishment for being mischievous. He further wants to know. If his teachers ever lost their books, scribbled on the desk tops or wore dirty jeans. He says he will follow one of the teachers home to find out all the answers to his questions and then put it all in a poem so that the teachers may read It for their students.

GSEB Solutions Class 6 English Honeysuckle Poem 5 Where Do All the Teachers Go?

Glossary

pinched (y.) squeezed between thumb and a linger chocolate flakes (n.) chocolate chips hymn (n.) a song of praise or thanks-giving to God or a deity scribble (y.) make meaningless marks, as with a pen or pencil

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *