GSEB Solutions Class 6 English Honeysuckle Chapter 6 Who I Am

   

Gujarat Board GSEB Class 6 English Textbook Solutions Honeysuckle Chapter 6 Who I Am Textbook Exercise Important Questions and Answers, Notes Pdf.

Gujarat Board Textbook Solutions Class 6 English Honeysuckle Chapter 6 Who I Am

GSEB Class 6 English Who I AmText Book Questions and Answers

Working With the Text

(A) Answer the following questions :

(1) Peter’s favourite day of the week is s Sunday because on this day his whole family always goes to the cinema hall to see a film.
(2) Nasir wants to learn how to preserve seeds so that they can use them again and not spend money every year.
(3) Dolma believes that she can make a good Prime Minister because, she is confident, everyone comes to her with their problems : and the teachers also rely on her when something needs to be done in school.

(B) Write True or False against each of  the following statements :

Question 1.
Peter is an only child.
Answer:
False

Question 2.
When Serbjit gets angry he shouts at people.
Answer:
False

Question 3.
Nasir lives in the city.
Answer:
False

GSEB Solutions Class 6 English Honeysuckle Chapter 6 Who I Am

Question 4.
Radha’s mother enjoys doing things with her.
Answer:
True

Working With Language

Match the job on the left with Its description on the right:
GSEB Solutions Class 6 English Honeysuckle Chapter 6 Who I Am 1

Answer:
(1 – C), (2 – e). (3 – b), (4 – h). (5 – j). (6 – g), (7 – f). (8 – I), (9 – a). (10 – d).

Writing

Write a paragraph about yourself so that ! people who read it will get to know you better. You could write about yourself from any point of view, or choose one from the following topics:
• What I enjoy doing the most
• What makes me angry
• What I hate to do
• What I want to become
(Remember to give a reason or details of what you write about, so that anyone reading it will understand you better.)
After you have finished your paragraph affix your photo on the sheet and display it on the wall. Read each other’s paragraphs. Did you understand someone else better after you had read what he /she wrote?
Answer:
Of the many things I enjoy doing, I like painting the most. I love my ability to express .my thoughts through colours. I have this amazing flair of using my paint brush. Most of the times, my strokes fall on the canvas very effortlessly. I always score the highest in my art class. I am very good at painting still objects. Though I enjoy sketching portraits, I still need to learn a lot in that area. I love experimenting with colours and the final result of my painting is always something creative and pleasing to the eye. I wish to learn and master the nuances of painting and build a career in this field.

GSEB Solutions Class 6 English Honeysuckle Chapter 6 Who I Am

Speaking

A. Why does Radha’s mother tell her that it is not suitable for girls to climb trees ? Find points to agree with Radha or her mother.
Plan phat you will say by making notes like this:
• Girls should be able to climb trees if they wish
1. Tree climbing is a good exercise and it would make their limbs stronger.
2. The girls would become more adventurous if they learn to climb trees.
3. Tree climbing is fun and the girls should enjoy it as much as the boys.

• Girls should not be allowed to climb trees :
1. They might fall down and break a limb.
2. Some trees might have poisonous snakes on them.
3. Some people think that girls are not as strong as boys.
Now, divide the class into two groups.Present to the rest of the class the opinion of Radha who thinks there is no harm in girls climbing trees and of her mother who thinks girls should not do this.

(B) Sit in a circle so that you can see each other. Each one must talk to complete the following sentence in your own way.
“What makes me very angry is ……….. ”
Remember to listen with respect and without comment to each person as he / she speaks.
Answer:
(i) What makes me very angry is when my little brother does not let me do my homework.
(ii) What makes me very angry is when my friends tease me because I am fat.

GSEB Solutions Class 6 English Honeysuckle Chapter 6 Who I Am

GSEB Class 6 English Who I Am Additional Important Questions and Answers

Answer the following questions in one sentence each :

Question 1.
How did the seeds collected by Nasir’s grandfather help him?
Answer:
The seeds collected by Nasir’s grand- father were used to grow new cotton plants the next year.

Question 2.
Where done Rohit want to live and what does he want to do there?
Answer:
Rohit wants to live on the beaches of Lakshadweep and dive down to see the corals there.

Question 3.
What angers Serbjit?
Answer:
The look on the faces of his parents and teachers when they do not believe him and think that he is lying angers Serbjlt.

Question 4.
What does Peter love to do ?
Answer:
Peter loves to sit in the darkness of the cinema hall eating peanuts and watching the film.

Question 5.
Why is the second Sunday of every month Peter’s favourite day?
Answer:
The second Sunday of every month is Peter’s favourite day because on that day his whole family goes to the cinema hall to see a movie.

Question 6.
What does Nasir want to learn ? Why?
Answer:
Nasir wants to learn agriculture because he wants to become a seed collector.

Question 7.
Why does Dolma believe that she can be a good Prime Minister?
Answer:
Dolma believes that she can be a good Prime Minister because she wants to make things better for everyone.

Question 8.
What does Serbjit do to control his temper?
Answer:
To control his anger, Serbjit has to look down at his shoes and count to ten to show that he is not angry.

GSEB Solutions Class 6 English Honeysuckle Chapter 6 Who I Am

Question 9.
What did Radha and her mother do ?
Answer:
Radha and her mother climbed the mango tree, sat there, talked and ate raw mangoes.

Question 10.
Why have Nasir and his father to spend money on seeds every year?
Answer:
Nasir and his father have to spend money on seeds every year to sow them to grow new plants during the next year.

Question 11.
What does Rohit enjoy more?
Answer:
Rohit enjoys to travel and travel more.

Question 12.
How do people look at Serbjit?
Answer:
People think that Serbjit always tells lies. They take him to be a liar.

Answer the following questions in two to three sentences:

Question 1.
Why does everyone in Peter’s family feel very /lucky ?
Answer:
Peter’s family takes an outing together on the second Sunday of every month. They go to the cinema hall to watch a movie. They eat peanuts and enjoy the movie in the dark cinema hall. Once the movie is over, they all eat ice cream. Since everyone is in a good mood they all feel very lucky to be a part of such a happy family.

Question 2.
How does Radha enjoy her favourite activity ?
Answer:
Radha’s favourite activity is climbing trees. She climbs a mango tree outside her house and feels comfortable sitting in the fork of its two branches. When she is high up in the tree, she feels like she can rule the whole world.

Question 3.
What career Nasir want to take up ? What motivates him to select that career?
Answer:
Naseer wants to become a seed- collector. His father spends a lot of money on buying new seeds to grow their cotton plants every year. But his grandfather told him that many years ago he could collect the seeds from his own plants to be sown during the next year. This thing motivates him.

GSEB Solutions Class 6 English Honeysuckle Chapter 6 Who I Am

Answer the following questions in three to Jour sentences each:

Question 1.
What does Dolma want to do for her country when she grows up? What is the reaction of the people around her when they get to learn about Dolma’s ambition?
Answer:
Dolma wants to be the Prime Minister of India when she grows up. She is very sure that she would be one as she is extremely confident and has problem solving abilities. She plans to make India a better country to live in. She intends to build good roads, schools and hospitals. She also wants to ensure that our country has many good scientists who will invent cures for diseases and send a spaceship to Mars. When people around her learnt of her ambition, they laughed at her.

Question 2.
Mention all the things that Rohit would love to see and also conclude by saying whether he would prefer to travel to see nature or man-made things.
Answer:
Rohit would love to see the mountains of New Zealand as they looked beautiful in a magazine picture. He would also want to sail down the Amazon river in South America on a raft. He dreams of living on the beaches of Lakshadweep islands and dive down there to see the corals. On the other hand, he is still deciding if he should go to see the Konark temple in Orissa, the old city in Beijing in China and the Pyramids in Egypt as he enjoys seeing nature more than old buildings.

Question 3.
What kind of intelligence does each child in the chapter possess? How do you know ?
Answer:

  • Radha: She has bodily intelligence as she enjoys doing physical activities like climbing trees.
  • Nasir: He has mathematical intelligence as he wants to use reasoning and logic to find out the method to preserve seeds.
  • Rohit: He has visual intelligence as he likes to see and visit new places. He also has bodily intelligence as he like to move around while learning.
  • Serbjit : He has interpersonal intelligence as he notices other people’s distrust towards him.
  • Dolma: She has verbal and interpersonal intelligence as she is a good organizer and a problem solver.
  • Peter: He has interpersonal intelligence as he enjoys more when he is together with people.

Select the most appropriate options as answers and complete the following sentences:

Question 1.
Radha’s favourite activity is ………..
A. painting pictures.
B. doing craftwork.
C. collecting seeds.
D. climbing trees.
Answer:
D. climbing trees.

Question 2.
When Radha is high up in the tree, she feels like …
A. she can rule the whole world.
B. she can climb Mt. Everest.
C. she can carry out any difficult task.
D. she can beat everyone in a climbing competition.
Answer:
A. she can rule the whole world.

GSEB Solutions Class 6 English Honeysuckle Chapter 6 Who I Am

Question 3.
Nasir wants to become a …………. when he grows up.
A. mountaineer
B. painter
C. seed collector
D. world traveller
Answer:
C. seed collector

Question 4.
Nasir wants to learn how to ………… seeds for their reuse.
A. generate
B. preserve
C. sow
D. collect
Answer:
B. preserve

Question 5.
Rohit would ……… if he had a huge amount of money.
A. sail down the Amazon river
B. live on the beaches of Lakshadweep
C. see the mountains of New Zealand
D. Do all the given above
Answer:
D. Do all the given above

Question 6.
Konark temple is in ……………..
A. Lakshadweep
B. Orissa
C. Bihar
D. Andhra Pradesh
Answer:
B. Orissa

Question 7.
Serbjit is angry when…
A. nobody listens to him.
B. somebody advises him.
C. people don’t believe him when he is telling the truth.
D. his teacher punishes him.
Answer:
C. people don’t believe him when he is telling the truth.

Question 8.
Serbjit could not do his homework because…………….
A. he did not know the topic.
B. nobody helped him to do so.
C. Ravi borrowed his book and forgot to return it.
D. he had forgotten all about it.
Answer:
C. Ravi borrowed his book and forgot to return it.

Question 9.
What does Serbjit do not to ………. show that he is angry ?
A. He keeps mum.
B. He finds excuses.
C. He bites his lips.
D. He looks down at his shoes and counts one to ten.
Answer:
D. He looks down at his shoes and counts one to ten.

Question 10.
Dolma dreams to be…
A. a heroine.
B. the Prime Minister of India.
C. the President of India.
D. the Chief Minister of her state.
Answer:
B. the Prime Minister of India.

Question 11.
What does Dolma want?
A. To make things better for everyone.
B. To have good hospitals and roads for people.
C. To have good scientists to invent cures for diseases.
D. All the given above
Answer:
D. All the given above

Question 12.
For Peter, the second Sunday of every month is his favourite day because that day…
A. he has not to go to school,
B. he goes for shopping with his mother.
C. his whole family goes for a movie.
D. he goes to play cricket with his friends.
Answer:
C. his whole family goes for a movie.

GSEB Solutions Class 6 English Honeysuckle Chapter 6 Who I Am

Question 13.
On every second Sunday of the month, Peter enjoys…………….
A. peanuts in the darkness of cinema hall.
B. icecream on the way back home.
C. pizza and pasta at a restaurant
D. Both ‘A’ and ‘B’.
Answer:
D. Both ‘A’ and ‘B’.

Question 14.
Radha sits comfortably…
A. on the top of the tree.
B. under the mango tree.
C. in the fork of two branches.
D. on the highest branch of the mango tree.
Answer:
C. in the fork of two branches.

Question 15.
Regarding Radha’s hobby, her mother says that…
A. she would fall some day and break her bones.
B. it is not sensible for girls to climb trees.
C. it is not going to help her make her career.
D. climbing trees is a hobby of boys and not of girls.
Answer:
B. it is not sensible for girls to climb trees.

Question 16.
Nasir wants to make his career as
A. an engineer
B. a pharmacist
C. a seed collector
D. a metereologist
Answer:
C. a seed collector

Question 17.
Nasir’s grandfather used to ………..
A. collect seeds from his own plants.
B. buy seeds from the market.
C. lend seeds to his friends.
D. sow the same seeds repeatedly.
Answer:
A. collect seeds from his own plants.

Question 18.
Rohit’S hobby is ……………
A. collecting seeds.
B. climbing trees.
C. travelling.
D. watching movies.
Answer:
C. travelling.

Question 19.
Rohit wants to see the mountains of New Zealand because …………
A. he has learnt about them in his textbooks.
B. he has seen them on National Geographic channel.
C. they looked beautiful in a magazine picture.
D. he has heard about their beauty from a friend.
Answer:
C. they looked beautiful in a magazine picture.

GSEB Solutions Class 6 English Honeysuckle Chapter 6 Who I Am

Question 20.
At Lakshadweep, Rohit wants to…
A. sail on a raft.
B. live on the beaches.
C. dive down to see coral.
D. Both ‘B’ and ‘C’
Answer:
D. Both ‘B’ and ‘C’

Question 21.
Serbjit gets angry because …
A. his friends tease him.
B. he is often punished by his teachers.
C. people don’t believe him when he tells the truth.
D. Ravi borrowed his book and forgot to return it.
Answer:
C. people don’t believe him when he tells the truth.

Question 22.
Just to show that he is not angry, Serbjit…
A. tells lies.
B. looks down at his shoes and counts to ten.
C. presents somebody as a witness to prove his innocence.
D. keeps smiling.
Answer:
B. looks down at his shoes and counts to ten.

Question 23.
Peter likes ……. very much.
A. the second Sunday of every month
B. to eat peanuts in the darkness of the cinema hall
C. to watch films
D. All of these three
Answer:
A. the second Sunday of every month

Complete the incomplete sentences :

Question 1.
There is a mango tree ……………..
Answer:
There is a mango tree which I love to go up.

Question 2.
One afternoon Radha and her mother ……………..
Answer:
One afternoon Radha and her mother climbed up the mango tree, sat there talking and eating raw mangoes.

Question 3.
There are many …………….. in Nasir’s village.
Answer:
There are many cotton fields in Nasir’s village.

Question 4.
Nasir’s father spends a lot of money ……………..
Answer:
Nasir’s father’spends a lot of money on buying new seeds to grow their cotton plants.

Question 5.
If Rohit had a huge amount of money he would ……………..
Answer:
If Rohit had a huge amount of money he would travel and travel.

Question 6.
In South America, Rohit would ……………..
Answer:
In South America, Rohit would sail down the Amazon river on a raft.

Question 7.
In Orissa, Rohit would visit ……………..
Answer:
In Orissa, Rohit would visit Konark temple.

Question 8.
Serbjit’s parents would not believe if he told them that ……………..
Answer:
Serbjit’s parents would not believe if he told them that his little brother started the fight and not he.

Question 9.
People look at Serbjit as if ……………..
Answer:
People look at Serbjit as if they think he was telling lies.

Question 10.
Dolma’s teacher always trusts her ……………..
Answer:
Dolma’s teacher always trusts her when something needs to be done in school.

State whether the following sentences are True or False. Put ‘T’ for True and ‘F’ for False:

1. Radha is a mountain climber.
Answer:
False

2. Nasir’s grandfather collected the seeds (from his own plants to be sown to grow new plants next year.
Answer:
True

3. Nasir would not like to spend money after seeds every year.
Answer:
True

4. Rohit would sail down the Amazon river in a boat.
Answer:
False

5. Rohit also wants to visit the old city in Beijing in South America.
Answer:
False

6. Serbjit could not do his homework because he had gone out for shopping with his parents.
Answer:
False

7. Serbjit had got bad marks. It does not mean that he had not studied.
Answer:
True

GSEB Solutions Class 6 English Honeysuckle Chapter 6 Who I Am

8. After becoming the Prime Minister, Dolma wants to do make things better for everyone.
Answer:
True

9. Peter spends ‘the second Sunday of every, month quite merrily.
Answer:
True

10. Nasir lives in a city.
Answer:
False

Read the following passages and answer the questions given below them :

(1) Radha : My favourite activity is climbing trees. Just outside our house, there is a mango tree which I love to go up. Its branches spread out, so it is simple to climb up the tree, and I can sit comfortably in the fork of two branches. My mother tells me it is not sensible for girls to climb trees, but one afternoon she climbed up too, and both of us sat there talking and eating raw mangoes, When I am high up in the tree, I feel like I can rule the whole world.

Question 1.
What is Radha’s favourite activity?
Answer:
Radha’s favourite activity is climbing trees.

Question 2.
Which tree does Radha love climbing I up?
Answer:
Radha loves climbing up the mango tree which is just outside her house.

Question 3.
Why is it easy for Radha to climb the mango tree?
Answer:
It is easy for Radha to climb the mango tree as its branches are spread out > making it easy for her to climb.

Question 4.
What did the mother do one afternoon ?
Answer:
One afternoon, her mother joined Radha in climbing the mango tree and both of them sat there talking and eating raw mangoes.

Question 5.
How does Radha feel when she is high up in the tree?
Answer:
Radha feels like she can rule the whole world when she is high up in the tree.

(2) Nasir: When I grow up, I want to become a seed c0llector. We have cotton fields in, our village and every year, my father spends a lot of money on buying new seeds to grow our cotton plants. My grandfather told me that many years ago, he could collect the seeds from his own plants which could be sown to grow new plants during the next year. But today that doesn’t work so we have to spend money to buy new seeds every single year. I want to find out why that is so. I want to learn how to preserve seeds so that we can use them again and not spend money every year.

Question 1.
What does Nasir want to be when he grows up?
Answer:
Nasir wants to be a seed collector when he grows up.

Question 2.
What is Nasir’s concern ?
Answer:
Nasir’s concern is that they have cotton fields in their village and every year his father has to spend a lot of money in buying seeds to grow cotton plants.

Question 3.
What did Nasir’s grandfather tell him?
Answer:
Nasir’s grandfather told him that many years ago, he could collect seeds from his own plants which could be sown to grow plants during the next year.

GSEB Solutions Class 6 English Honeysuckle Chapter 6 Who I Am

Question 4.
What does Nasir want to find out ?
Answer:
Nasir wants to find out the reason behind how his grandfather could collect the seeds to regrow the plants and how the same process is not possible now.

Question 5.
How does Nasir want to save money every year ?
Answer:
Nasir wants to save money every year by learning how to preserve the seeds so ; that they can be used again and it is not required to spend money on them every year.

(3) Rohit: If I had a huge amount of money I would travel and travel. I want to see the mountains of New Zealand because they looked beautiful in a magazine picture. wish I could sail down the Amazon river in South America on a raft. I want to live on the beaches of Lakshadweep and dive down to see coral. I suppose I should go to the Konark temple in Orissa or the old city in Being in China and the Pyramids in Egypt too, but what I actually enjoy is seeing nature more them old buildings.

Question 1.
What does Rohit want to do if he had a huge amount of money?
Answer:
Rohit wishes to travel if he had a huge amount of money.

Question 2.
Why does Rohit want to see the mountains of New Zealand?
Answer:
The mountains of New Zealand looked beautiful in a magazine picture. So Rohit wants to see them.

Question 3.
What does Rohit want to do in South America?
Answer:
Rohit wants to sail down the Amazon river in South America on a raft.

Question 4.
Name three man-made things that Rohit wishes to see.
Answer:
Rohit wishes to see the Konark temple in Orissa, the old city in Beijing and the Pyramids in Egypt.

Question 5.
What does Rohit actually enjoy seeing ?
Answer:
Rohit actually enjoys seeing nature more than old buildings.

(4) Serbjit : What makes me very angry is when people don’t believe me when I am telling the truth. For example, if I tell my teacher that I couldn’t do my homework because Ravi borrowed my book and forgot to return it. Or I tell my parents that it wasn’t me but my little brother who started the fight. Or if I tell my teacher that I really did study for the test even if I have got bad marks. They all look at me as if they think I am telling lies. The look on their faces really angers me. Sometimes I have to look down -at my shoes and count to ten so that I do not show that I am angry.

Question 1.
What makes Serbjit very angry ?
Answer:
It makes Serbjit very angry when people don’t believe him when he is telling the truth.

Question 2.
When does Serbjit’s teacher not believe him?
Answer:
Serbjit’s teacher does not believe him when he says that he could not do his homework as a friend had borrowed his book or that he really did study for the test even if he has got bad marks.

Question 3.
When do Serbjit’s parents not believe him ?
Answer:
Serbjit’s parents do not believe him when he tells them that it wasn’t him but his little brother who started the fight.

Question 4.
What do Serbjit’s parents and teachers do when they do not believe him?
Answer:
When Serbjit’s parents and teachers do not believe him they all look at him as if he is telling lies.

Question 5.
How does Serbjit control his anger ?
Answer:
Serbjit looks down at his shoes and counts to ten to control his anger.

GSEB Solutions Class 6 English Honeysuckle Chapter 6 Who I Am

(5) Dolma : When I grow up, I am going to be the Prime Minister of India. People always laugh when I say that, but I am sure that I will do it. Everyone in my class asks me what to do when they have a problem and my teacher always trusts me when something needs to be done in school. I want to make things better for everyone. I want us to have good hospitals and roads and schools. I want to make sure that there are many good scientists in India ‘who will invent cures for diseases and send a spaceship to Mars.

Question 1.
What does Dolma want to be when she grows up?
Answer:
Dolma wants to be the Prime Minister of India when she grows up.

Question 2.
Why is Dolma sure that she would J be the Prime Minister of India?
Answer:
Dolma is sure that she would be the Prime Minister of India as everyone in the class asks her when they have a problem and her teacher also trusts her if she needs to get anything done in school.

Question 3.
Name two things that Dolma wants to build for India when she grows up.
Answer:
Dolma wants to build good hospitals, roads and schools for India when she grows up.

Question 4.
What does Dolma want the scientists in India to invent?
Answer:
Dolma wants the scientists in India to invent cures for diseases and send a spaceship to Mars.

Question 5.
Name two qualities of Dolma which are reflected in the passage.
Answer:
The two qualities of Dolma which are reflected in the passage, are ability to solve problems and her high level of confidence.

(6) Peter : My favourite day is the second ? Sunday of every month. On this day our whole family goes to the cinema hall to see a film. My father gets the tickets in advance and all of us my grandmother, my parents, my two brothers and I take the bus there. In the interval my father buys us peanuts and I love to sit in the darkness of the hall eating and watching the film. Afterwards we always stop to eat ice cream. Everyone is in a good mood and we all feel very lucky that we are such a happy family.

Question 1.
What is Peter’s favourite day and why?
Answer:
Peter’s favourite day is the second Sunday of every month as on this day his entire family goes to see a film at the cinema hall.

Question 2.
Who all go to see the film and how do they travel?
Answer:
Peter’s grandmother, his parents, his two brothers and Peter go to see the film. They travel by bus to the cinema hall.

Question 3.
What does father buy for everyone in the interval of the film?
Answer:
Father buys peanuts for everyone in the interval of the film.

Question 4.
What do they eat after the film is over?
Answer:
They eat ice cream after the film is over.

Question 5.
Why do all the family members feel lucky on that day?
Answer:
After watching a film that day, everyone is in a good mood and all the family members feel lucky that they are such a happy family.

Grammar

1. Select the appropriate words from the box and fill in the blanks in the given text:

from, but, every, that, during, could, doesn’t, which

My grandfather told me …………. many years ago, he ……….. collect the seeds his own plants ……….. could be sown to grow new plants ……… the next year. today that ……….. work so we have- to spend money to buy new seeds single year.
Answer:
My grandfather told me that many years ago, he could collect the seeds from his own plants which could be sown to grow new plants during the next year, but today that doesn’t work so we have to spend money to buy new seeds every single year.

2. The passage below has not been edited. There is an error in each line. Underline the error’ and write the correct word in the space provided: (The first one has been done as an example.)

GSEB Solutions Class 6 English Honeysuckle Chapter 6 Who I Am 2

3. Fill in the blanks in the following text with appropriate forms of verbs given in the brackets :

If I ………… (have) a huge amount of money, I would travel and travel. I want ………. (see) the mountains of New Zealand because they …………… (look) beautiful in a magazine picture. I wish I ……… (can + sail) down the Amazon river in South America on a raft.
Answer:
If I had a huge amount of money, I would travel and travel. I want to see the mountains of New Zealand because they look beautiful in a magazine picture. I wish I could sail down the Amazon river in South America on a raft.

GSEB Solutions Class 6 English Honeysuckle Chapter 6 Who I Am

4. Fill in the blanks in the following text with appropriate conjunctions :

People always laugh ………. I say that, ……….. I am sure ……… I will do it Everyone in my class asks me ……….. to do ……… they have a problem.
Answer:
People always laugh when I say that, and I am sure that I will do it. Everyone in my class asks me that to do when they have a problem.

5. Rewrite as directed :

Question 1.
Its branches spread out, so it is simple to climb up the tree. (Use ‘because’.)
Answer:
It is simple to climb up the tree because its branches spread out.

Question 2.
It is not sensible for girls to climb trees. (Turn into Affirmative.)
Answer:
It is foolish insensible for girls to climb trees.

Question 3.
I enjoy seeing nature more than old buildings. (Change the Degree.)
Answer:
I do not enjoy old buildings as much as I enjoy seeing nature.

Question 4.
If I had a huge amount of money, I would travel and travel. (Remove ‘if’
Answer:
I should have a large amount of money and I would travel and travel.

Question 5.
I am sure that I will do it. (Turn into Negative.)
Answer:
I have no doubt that I will do it.

Question 6.
He could collect the seeds from his own plants. (Change the Voice.)
Answer:
The seeds from his own plants could be collected by him.

Additional Writing

Read the following telephonic conversation and prepare a message in about 30 words:

Ruchi : Hello, will you please put me to Dhwani ?
Akshay : Oh, I am sorry. She has gone out. Any message for her ?
Ruchi : I am Ruchi, her classmate. Please tell her that the Rangoli competition tomorrow has been postponed. It will be held next week. The date and time will be announced soon in school. Now no need to hurry up for the competition.
Answer:
Dhwani,
Your classmate Ruchi was calling you this afternoon. Since you were not available, she has dropped the message that the Rangoli competition to be held tomorrow has been postponed and will be held next week. The date and time will be announced soon. Till then feel at ease. – Akshay

You are the sports secretary of your school. Write a notice about the inter school cricket match that is going to be held soon. Invite students to take part in it. Mention the conditions applicable to the participants.

Durga High School, Maninagar, Ahmedabad.
NOTICE
February, 4, 2020
Buck up for Interschool Cricket Match
Dear Schoolmates,
Our long standing wait is over now. Very soon, probably next fortnight, an inter school cricket match is planned by our school. I We invite entries for the participation. You will have to specifically mention which job of ’ the event you are comfortable in. The last date for the entry is February 10, 2020. Rush up or repent later. You can enrol your entry with our P.T. i Sir, ‘Mr. Shailesh ‘Modi.
Regards,
Arun Upadhyay, Sports Secretary

A. Who am I ? Select the answers from the options given below:

Interior designer, Accountant, Nurse, Lawyer, Social worker, Indian Administrative Service (IAS) officer, Manager, Chef, Dancer, Dentist
(1) I plan, direct, organize, control and allocate people, money and other resources so that a company can achieve its objectives. Who am I ?
(2) I use movements to express ideas and stories in my performance. Who am I ?
(3) I visit hospital wards and administer medicines and at times injections to the patients. I take great care of them so that they all get well soon. Who am I?
(4) I help people cope with problems and solve challenges in every walk of their life. Who am I ?
(5) I make places functional, safe and beautiful by aesthetically utilizing space requirements and advising on colour combinations, lighting, ventilation, layout of furniture, wall decoration, positioning of artefacts, etc. Who am I ?
(6) I supervise preparation, garnishing and presentation of food. Who am I ?
(7) I diagnose and treat problems with patients’ teeth, gums and mouth. Who am I ?
(8) I counsel clients about legal options and represent them in criminal and civil courts.
Who am I?
(9) I prepare and examine financial statements. Who am I ?
(10) I am responsible for maintenance of law and order, revenue administration and general administration in an area under me. Who am I ?
Answer:
(1) Manager
(2) Dancer
(3) Nurse
(4) Social worker
(5) Interior designer
(6) Chef
(7) Dentist
(8) Lawyer
(9) Accountant
(10) Indian Administrative Service (IAS) officer

GSEB Solutions Class 6 English Honeysuckle Chapter 6 Who I Am

(B) Club the following professions in the personality profile table mentioned below:

Professions: doctor, artist, lawyer, engineer, athlete, social worker, teacher, beautician, journalist, politician, chef, interior designer, navigator, disc jockey, environmentalist, forester, trekker, manager, writer, pilot.
GSEB Solutions Class 6 English Honeysuckle Chapter 6 Who I Am 3

(C) Write a short paragraph on what you want to become when you grow up. Also mention what skill sets you have to make you successful in your dream profession.

Given below are just points for an example on how this answer can be written. It can be written in any other way as well. I want to be an athlete when I grow – find the profession challenging – requires a lot of mental and physical fitness-like to represent India on international platforms – my dream is to run for the Olympics and win a medal I am careful about my eating habits – avoid junk food and eat healthy food to maintain my body -I also run for 30 minutes every day – keep myself physically fit and mentally strong and active. I am also very adventurous – love activities such as tree climbing, trekking and mountaineering.

Who I Am Summary in English

This lesson describes how each one of us thinks differently, acts differently and aspires differently in different situations. Given below are some of the examples taken from the text:
Radha-Radius likes to climb trees. She usually sits on the branches of the mango tree outside her house. Even though her mother thinks that it is not sensible for girls to climb trees, yet one day Radha’s mother herself climbed the tree with Radha. They ate raw mangoes together. Radha feels on top of the world when she sits on the tree.

Naslr – Nasir’s family has their own cotton fields in their village. Every year, his father has to spend money on buying new seeds from the market. Hence, Nasir wants to learn the art of preserving seeds so that he can use them again to grow new crops.

Rohit – Rohit aspires to travel to different places if he had a lot of money. He would like to See the mountains of New Zealand, sail down the Amazon river in South America on a raft and live on the beaches of Lakshadweep islands. Though he loves nature more than anything man-made, he also expresses his desire to see the Konark temple in Orissa, the old city in Beijing in China and the Pyramids in Egypt.

Serbjit – Serbjit gets very angry when his parents and his teachers don’t. believe him even when he is saying the truth. Many a time, he has to look down at his shoes and count to ten to control his anger.

Dolma – Dolma is a very confident and responsible girl. She wants to be the Prime Minister of India when she grows up. Her teachers trust her and many come to her to have their problems solved. She wants to give the people around her a better life by building good schools, hospitals and roads. She wants our country to have good scientists who can find cure for the many diseases and send a spaceship to Mars.

Peter-Peter loves the second Sunday of every month because he goes to the cinema hall to watch a movie with his entire family. His father buys them peanuts in the interval and they also get to eat ice cream. He feels lucky to belong to such a happy family.

Glossary

fork (n.) branching sensible (adj.) fair, just, wise

Phrases
spread out to open, arrange or place over a large area

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *