GSEB Solutions Class 12 English Unit 8 Read 1 For Youth

   

Gujarat Board GSEB Solutions Class 12 English Second Language Unit 8 Read 1 For Youth Textbook Exercise Questions and Answers.

GSEB Std 12 English Textbook Solutions Unit 8 Read 1 For Youth (2nd Language)

GSEB Class 12 English For Youth Text Book Questions and Answers

Comprehension:

1. Write Yes or No. :

(1) I can enjoy beauty when my mind Is engaged In thinking. — No
(2) An intelligent mind can understand that It Is not free from Impact of tradition.– No
(3) The freeman does not believe in his parents’ beliefs. — Yes
(4) Freedom means to be free from religious faith. — Yes
(5) Freeman can feel happiness in real sense.– Yes
(6) We should not be afraid of questioning traditions and beliefs.– Yes

GSEB Solutions Class 12 English Unit 8 Read 1 For Youth

2. Match ‘A’ with ‘B’

‘A’ ‘B’
(1) When our mind is peaceful
(2) To feel nature in real sense
(3) When we are afraid
(4) Freedom implies
(5) It is real purpose of education
(a) to provide real freedom.
(b) we should not be only imitators.
(c) we can observe real beauty.
(d ) we can’t remain free.
(e) we must cut off from all problems.

(1) → (c), (2) → (e), (3) → (d), (4) → (b), (5) → (a).

3. Select the correct options.

Question 1.
To cultivate freedom means…
(a) we should imitate our elders.
(b) we should revolt against the whole tradition which force us to be something.
(c) we should learn more and more and make lots of use of technology.
Answer:
(b) we should revolt against the whole tradition which force us to be something.

Question 2.
To be intelligent means…
(a) to get good score in exam.
(b) to have more IQ.
(c) to have deep insight to solve any problem.
Answer:
(c) to have deep insight to solve any problem.

Question 3.
We are free when …
(a) we follow our elders.
(b) we want to be something.
(c) we do what we like.
Answer:
(c) we do what we like.

GSEB Solutions Class 12 English Unit 8 Read 1 For Youth

Question 4.
The real purpose of education is…
(a) to make a study.
(b) to make something.
(c) to enable us think systematically.
Answer:
(c) to enable us think systematically.

4. Study the example and fill in the table.

No. What does education teach us? No. What should education teach us?
1. To be something 1. It helps not to imitate others.
2. To think that we are ignoble. 2. To change into something noble.
3. To keep on trying 3. To bring about transformation.
4. To follow authority or tradition 4. To cultivate freedom by revolting against the whole tradition of hying to become something.
5. You should be identified with something or other in order to be happy and secure. 5. To be intelligent enough to break through all the influences that enslave and crush us.

5. Read the sentences. Write RP against the sentences which express real perception of freedom and WP against the sentences which express wrong perception of freedom according to J. Krishnamurty.

(1) To make our mind free from tradition. [RP]
(2) Freedom means to do what we want to do.[RP]
(3) To have mind without fear. [RP]
(4) To keep In mind, the social and other problems. [wp]
(5) Freedom makes us intelligent. [RP]
(6) To follow the political power and authority. [wp]
(7) Not to imitate others. [RP]
(8) Freedom lets you understand what you are. [RP]
(9) The function of education is to cultivate real freedom. [RP]
(10) Revolt against evil. [RP]

GSEB Solutions Class 12 English Unit 8 Read 1 For Youth

6. Write answers In two or three sentences each.

Question 1.
Is freedom a simple problem? Why?
Answer:
No, freedom is a very complex problem. It needs deep study and understanding. There are many kinds of freedom that we hear about, I.e.,
religious freedom, the freedom to do what we would like to do, etc. Volumes have been written on this complex problem ‘freedom’ by scholars.
Thus, It Is not so simple as we think.

Question 2.
What should we understand to be free ?
Answer:
To be free is to be intelligent. We should understand our whole environment and try to be free from the social, religious, parental and traditional influences that are continually closing in on us. But to understand these various influences and became free from them, we need deep insight.

Question 3.
Why are we afraid, according to the author ?
Answer:
According to the author, we generally give in to various influences – the influence of our parents, of our government, of society, of the culture to which we belong of our beliefs, of our gods and superstitions, of the tradition to which we unthinkingly confirm, etc. Now to become free from them, we need deep insight and courage which we lack in and are inwardly frightened, We are afraid what our priest and others will say about us.

GSEB Solutions Class 12 English Unit 8 Read 1 For Youth

Question 4.
What do we expect people to say about us ?
Answer:
We expect people to say about us that we are marvellous, that we look lovely. We also want them to appreciate us that we have extraordinary intelligence. All this gives us self-assurance, a sense of importance. We all want to be famous people.

Question 5.
Why do we mention our degrees and designations after our names ?
Answer:
We mention our degrees and designations after our names because we all crave for self- assurance and self-importance. We all want to be famous people.

Question 6.
Why are we not free in so called spiritual world ?
Answer:
We are not free in so called spiritual world because we aspire to be virtuous, noble and saintiy. The moment we want to be somebody (other than ourselves. we are no longer free. But the man or woman who sees the absurdity of all these things and whose heart is therefore innocent, and therefore not moved by desire to.

Question 7
Does imitation give us pleasure ? Why ?
Answer:
No, imitation does not give us pleasure because imitation is copying somebody without I: applying our mind. Now, when we do not apply our mind, it is senseless. Imitation does not allow any scope for sensible thinking or creativity. We follow someone blindly, and it is not productivity on our part. Imitation never lets us have self-confidence. Hence we can never seek pleasure by imitating someone.

GSEB Solutions Class 12 English Unit 8 Read 1 For Youth

Question 8.
Why do we cling to our traditions and beliefs ?
Answer:
We cling to our traditions and beliefs because we are afraid of being away from them or revolting against them. All the time, we keep on thinking what other will say if we do so.

We unthinkingly conform to the influence of our parents, of our society and culture, of our beliefs, of our gods and superstitions and also of our tradition. We generally give in to them because we are inwardly afraid.

Question 9.
Make a list of obstacles to real freedom.
Answer:
The obstacles to freedom might be like the following:
(1) Social, religious, parental and traditional influences.
(2) Our beliefs, gods and superstitions.
(3) Our fear of what others will say about us.
(4) Our craze to expect others say that we are marvellous, lovely and have great intelligence.
(5) Our craze to become famous and successful.
(6) Our aspiration to be virtuous, saintly, noble, etc.
(7) Our craze to get titles, position and knowledge.
(8) Our craze to become a hero following example of a master, a saint, a teacher, a relative or stick to a particular tradition.

Question 10.
What is the real function of education?
Answer:
The function of education is to help us from childhood not to imitate anybody, but to be ourselves all the time. Real function of education is to inculcate in us the understanding to revolt against the whole tradition of trying to become something. The revolution leads to extraordinary freedom. To cultivate this freedom is the real function of education.

(A) Additional Questions and Answers

Answer the following questions:

Question 1.
When can we give our whole attention to something beautiful ?
OR
When can we enjoy natural beauty?
Answer:
We can enjoy natural beauty whole heartedly when our mind is free of preoccupations. It must not be occupied with problems, with worries or
with speculations. It is only when the mind is very quiet and sensitive to extraordinary beauty. The freedom of our mind is very much needed to enjoy natural beauty.

Question 2.
What is the difference between becoming independent and becoming free, according to J. Krishnamurty ?
Answer:
J. Krishnamurty says that merely having independence is never freedom. Freedom is not the matter of doing what suits us or going where we like or thinking what we can. We are independent to do all these things, but we are not free. Freedom implies great intelligence.

GSEB Solutions Class 12 English Unit 8 Read 1 For Youth

Intelligence is understanding our whole enviroment: the social, religious, parental and traditional influences that are continually closing in on us. We need to be free from them with deep insight rather than giving in.

Question 3.
How does imitation curtail our freedom ?
Answer:
Our parents and teachers usually tell us what we amount to. We must be successful like our uncle of grandfather. We should try to imitate an example of same hero, to be like the master, a saint, a teacher, a relative, or stick to a particular tradition.

It all implies a demand on our part to be something. This is mere imitation and it never leads to freedom. Freedom is in understanding what we are from moment to moment.

Question 4.
How is your ‘self’ a very complex thing, according to J. Krishnamurty?
Answer:
According to J. Krishnamurty, your ‘self is a very complex thing because it is something hidden and not obvious. What we see apparently of one is not his ‘self.

Your ‘self is made up, not only of all the thoughts that we think, but also of all things that have been put into your mind by other people, by books, by newspapers, by your leaders.

(B) Short notes

Write short notes focussing on the questions:

(1) J. Krishnamurty’s Views on Freedom

  • freedom is not complex but simple
  • free mind has never preoccupations
  • free from fear
  • function of education
  • freedom is not following parents, teachers or institution
  • imitation does not let man enjoy freedom

Answer:
J. Krishnamurty’s Views on Freedom :
According to J. Krishnamurty, freedom is not a complex problem but it is very simple. He explains that to watch something beautiful, we must havea free mind. The free mind must not be occupied with problems, with worries or with speculations. Freedom implies great intelligence.

GSEB Solutions Class 12 English Unit 8 Read 1 For Youth

Freedom is a state of mind in which there is not fear or compulsion, no urge to be secured. Freedom is not following someone. The function of education is to help us from childhood not to imitate anybody, but to be ourselves all the time.

Freedom lies, not in trying to become something different, nor in following the authority of tradition, of our parents, of our teacher, but in understanding what are from moment to moment.

To cultivate freedom is the real function of education. There can be no freedom as long as we are merely trying to become, or imitate a noble example.

(2) Hurdles in Achieving the Real Freedom

  • Are you free ?
  • What is not freedom ?
  • How does imitation stop creativity?
  • How does society/tradition stop us to think freely ?
  • Against what should you revolt?
  • What is the function of real education ?

Answer:
Hurdles in Achieving the Real
Freedom: A stressful or fearful mind can never enjoy real freedom. For enjoying real freedom one’s mind should be free from all worries. When we are following traditions, it is not freedom. Freedom is a state of mind in which there is no fear or compulsion, no urge to be secured.

If S1 we are imitating someone, it is not freedom. For enjoying real freedom, our mind should be free to think on its own, never being influenced by any tradition, people or personality.

GSEB Solutions Class 12 English Unit 8 Read 1 For Youth

It is becoming something different. Following the authority of tradition, of our parents, or our teacher are all hurdles in the way of freedom. We must have our own understanding. There can be no freedom as long as we are nearly trying to become, or imitate a noble example.

(C) Reading Comprehension

Read the following extracts and answer the questions:

(1) Now, what does it mean to be free ? Is freedom a matter of doing what happens to suit you, going where you like, thinking what you will ? This you do anyhow. Merely to have independence, does that mean freedom ? Many people in the world are independent, but very few are free.

Freedom implies great intelligence, does it not ? To be free is to be intelligent, but intelligence does not come into being by just wishing to be free; it comes into being only when you begin to understand your whole environment, the social, religious, parental and traditional influences that are continually closing in on you.

Questions:
(1) What is the difference between independence and freedom according to the writer ?
(2) When can one be free ?
Answers:
(1) According to the writer, ‘independence’ is not ‘freedom’. Many people in the world are independent but they are not free. Freedom implies intelligence.
(2) One can be free when one begins to understand one’s whole environment, the social, religious, parental and traditional influences that are continually closing in a person.

(2) Please see this, for it is the real clue to understanding oc problem of freedom. Whether in this world of politicians, power, position and authority, or in the so called spiritual world where you aspire to be virtuous, noble, saintly, the moment you want to be somebody you are no longer free.

But the man or woman who sees the absurdity of all these things and whose heart is therefore innocent, and therefore not moved by desire to be somebody such a person is free. If you understand the simplicity of it you will also understand its extraordinary beauty and depth.

Questions :
(1) When is a person no longer free ?
(2) Which person is free, according to the writer ?
Answers :
(1) A person is no longer free the moment he wants to be somebody.
(2) According to the writer, a person whose heart is innocent and does not get moved by desire to be somebody.

(3) The function of education, then, is to help you from childhood not to imitate anybody, but to be yourself all the time. And this is a most difficult thing to do; whether you are ugly or beautiful, whether you are envious or jealous, always to be what you are, but understand it.

GSEB Solutions Class 12 English Unit 8 Read 1 For Youth

To be yourself is very difficult, because you think that you are ignoble and that if you could only change what you are ” into something noble it would be marvelous but that never happens.

Questions :
(1) What is the function of education ?
(2) Why is it very difficult to be oneself ?
(3) The function of education is to help us to imitate others. – True or False ?
Answers :
(1) The function of education is to help a person from childhood not to imitate anybody but to be himself all the time.
(2) It is very difficult to be oneself because one thinks that he is ignoble, and keeps ‘ on trying to be noble all the time, but that never happens.
(3) The function of education is to help us to imitate others. – False

(4) The hope of a new world is in those of you who begin to see what is false and revolt against it, not just verbally but actually. And that is why you should seek the right kind of education; for it is only when you grow in freedom that you can create a new world not based on tradition or shaped according to the idiosyncrasy of some philosopher or idealist. But there can be no freedom as long as you are merely trying to become, or imitate a noble example.

Questions:
(1) What does the hope of a new world lie in ?
(2) What kind of new world one can create ?
Answers:
(1) The hope of a new world lies in those who begin to see what is false and revolt against it actually.
(2) One can create a new world of freedom which is not based on tradition or shaped according to the idiosyncrasy of some philosopher or idealist.

GSEB Solutions Class 12 English Unit 8 Read 1 For Youth

(5) To be free is to be intelligent, but intelligence does not come into being by just wishing to be free; it comes into being only when you begin to understand your whole environment, the social, religious, parental and traditional influences that are continually closing in on you.

Questions:
(1) What is to be free ?
(2) When does intelligence come to you ?
Answers:
(1) To be intelligent is to be free.
(2) Intelligence comes to a person when he begins to understand his whole environment: the social, religious, parental , and traditional influences that are continually closing in a person.

(D) Say True or False

Write whether the following sentences are True or False :

(1) While observing the sun, the moon, the rivers, the stars, etc., our mind must be free of preoccupations.
(2) Many people in the world are independent, but very few are free.
(3) To be free is to be intelligent.
(4) Freedom is a state of mind in which there is no fear.
(5) The moment people want to be something, they are free.
(6) The moment man wants to become somebody, he is not free.
(7) Freedom emerges from simplicity and innocence.
(8) The function of education is to help us not to imitate anybody.
(9) True revolution lies in not following or imitating others.
(10) To be intelligent, one must break through all the influences that enslave and crush us.
(11) When we grow in freedom, we can create a new world.
Answer:
(1) True
(2) True
(3) True
(4) True
(5) False
(6) True
(7) True
(8) True
(9) True
(10) True
(11) True

For Youth Summary in Gujarati

ન પારચય | જે. ક્રિષ્ણમૂર્તિ વિશેષતઃ યુવાનો માટે (મનની) આઝાદી કોને કહેવાય, એ આ ગઘાંશમાં સમજાવવા પ્રયાસ કરે છે. તેઓ કહે છે કે તમારે અગર કોઈ સૌંદર્ય માણવું હોય, તો તમારું મન (મગજ) એ શાંત તથા અવરોધકર્તા ખ્યાલોથી મુક્ત હોવું જોઈએ.

આ આઝાદી (વિચારોની, મનની) એ શું છે એ સમજાવતાં કહે છે કે સ્વાતંત્ર્ય એ આઝાદી નથી. આઝાદી એટલે તીવ્ર સમજશક્તિ કે સતેજ બુદ્ધિ.  જે તમારા આસપાસનાં સામાજિક, ધાર્મિક, વારસાગત કે પ્રણાલિકાગત પ્રભાવોનાં વ્યવધાનોથી મુક્ત હોય. આઝાદી એટલે મનની એવી અવસ્થા જ્યાં કોઈ ભય, દબાણ કે સલામતીની ભાવના નથી.

GSEB Solutions Class 12 English Unit 8 Read 1 For Youth

આપણે આપણી જાતને મહત્ત્વ અપાવવા, પ્રખ્યાત થવા માગીએ છીએ અને તેમ કરવા જતાં આપણે કોઈ રાજકીય નેતાઓ, ધર્મગુરુઓ કે અન્ય સત્તાઓની શરણાગતિ સ્વીકારી લઈએ છીએ.

જેથી તમને કોઈ હોદો કે સત્તા મળી જાય. કાંઈક બનવાના ફાંફાં આપણને ક્યારેય આઝાદી અપાવી શકતાં નથી. આપણે લોકોનું અનુસરણ કરીએ ત્યારે આત્મગૌરવ કે આત્મસમ્માન ખોઈ બેસીએ છીએ. શિક્ષણનું મહત્ત્વનું કાર્ય એ છે કે એ તમને સ્વતંત્ર રીતે વિચારતા કરે અને અનુસરણ કરવામાંથી દૂર રાખે.

સાચું શિક્ષણ જીવનમાં પરિવર્તન લાવે છે. તમારે શું બનવું છે એ તમે જાતે નક્કી કરો છો. માત્ર સાચી વિચાર-ક્રાંતિ જ તમને આઝાદી અપાવી શકશે. અન્ય પ્રભાવો તો તમને ગુલામ બનાવનાર છે. જે ખોટું છે તેનો હંમેશાં કાર્યોથી વિરોધ કરો. માત્ર શબ્દોથી નહિ, અને એ તમને નવા આઝાદીના વિશ્વમાં લઈ જશે.

તમારું આઝાદીનું વિશ્વ કોઈ તત્ત્વજ્ઞાની કે આદર્શવાદીની વિચારધારા મુજબનું નહિ, પરંતુ તમારી પોતાની સમજશક્તિ કે વિવેકનું બનાવો. જ્યાં સુધી તમે અન્ય આદર્શોને અનુસરવાનું ચાલુ રાખશો ત્યાં સુધી તમે સાચી આઝાદી કદાપિ નહિ મેળવી શકો.

Glossary (શબ્દાર્થ)

GSEB Solutions Class 12 English Unit 8 Read 1 For Youth 4GSEB Solutions Class 12 English Unit 8 Read 1 For Youth 5

Phrases and Idioms

GSEB Solutions Class 12 English Unit 8 Read 1 For Youth 6

ભાષાંતર

મને તમારી સાથે આઝાદીની સમસ્યાની ચર્ચા કરવાની ગમશે. ઊંડો અભ્યાસ અને સમજણ માગી લે એવી તે જટિલ સમસ્યા છે. આપણે ધાર્મિક આઝાદી તેમજ મન ફાવે તે કરવાની આઝાદી વિશે ઘણું સાંભળીએ છીએ અને વાતો કરીએ છીએ.

GSEB Solutions Class 12 English Unit 8 Read 1 For Youth

વિદ્વાનો દ્વારા તેની પર ગ્રંથો લખાયાં છે. પણ મને લાગે છે કે આપણે સીધી અને સરળ રીતે તેની પાસે પહોંચી શકીએ એમ છીએ, અને કદાચ તેના થકી જ આપણને વાસ્તવિક ઉકેલ મળશે. મને પ્રશ્ન થાય છે કે તમે કોઈ વાર સૂર્ય આથમે તે સમયે પશ્ચિમમાં વૃક્ષોની ઉપર પેલા શરમાળ, તારુણ્યમય ચંદ્રને અદ્ભુત રીતે પ્રકાશતો જોવા ઊભા રહ્યા છો?

તે સમયે મહદંશે નદી ખૂબ શાંત હોય છે અને પછી એની સપાટી પર પેલો નમણાશથી ભરેલો ચાંદો, જે હમણાં હમણાં ઘેરો બન્યો છે (તે) અને પેલા તારાઓ પ્રતિબિંબિત થાય છે. આ બધું જ બહુ સોહામણું છે અને (આ બધું) માણવા, નિહાળવા તમારું પૂરેપરું ધ્યાન કોઈક સુંદરતા તરફ કેન્દ્રિત કરવા તમારું મન તમામ ચિંતાઓ(વિચારો)થી મુક્ત

હોવું જોઈએ, ખરું ને? તે સમસ્યાઓ ચિંતાઓ કે (ભવિષ્યની) પૂર્વધારણાઓથી ઘેરાયેલું ન જ હોવું જોઈએ. જ્યારે મને ખૂબ જ શાંત હોય ત્યારે જ માત્ર તમે ધ્યાન આપો તો જણાશે કે અસામાન્ય સૌંદર્ય પ્રત્યે તમારું મન સંવેદનશીલ છે; અને કદાચ અહીં જ આપણને આઝાદીની સમસ્યાની કડી મળે. હવે આઝાદ થવું એટલે શું?

શું આઝાદી એટલે તમને અનુકૂળ આવે એ કરવું તે, મન ફાવે ત્યાં જવું તે (ક) તમે ઇચ્છો તે વિચારી શકો તે? આ તો તમે ગમે તે રીતે કરો જ છો. માત્ર આઝાદી મળી જવી એને જ શું આઝાદી કહેવાય? દુનિયામાં ઘણાં લોકો આઝાદ છે

પણ જવલ્લે જ કોઈ સ્વતંત્ર છે. આઝાદી તીવ્ર બુદ્ધિમત્તા સૂચવે છે, ખરું કે નહીં? આઝાદ થવું એટલે બુદ્ધિશાળી બનવું, પણ માત્ર આઝાદ થવાની ઇચ્છા સેવવાથી બુદ્ધિમત્તા આવતી નથી, એ ત્યારે આવે છે જ્યારે તમે તમારું સમગ્ર પર્યાવરણ – સામાજિક, ધાર્મિક, રૂઢિગત કે વારસાગત પ્રભાવો જેનાથી સતત ઘેરાયેલા છો – (એન) સમજવાની શરૂઆત કરો છો.

પરંતુ, આ વિવિધ પ્રભાવો – (જેવા કે, તમારા મા-બાપનો પ્રભાવ, તમારી સરકાર કે સમાજનો પ્રભાવ, તમે જે સંસ્કારમાં ઊછર્યા છો તેનો પ્રભાવ, તમારી માન્યતાઓનો પ્રભાવ, તમે જે પ્રણાલિકાઓનું વગર વિચાર્યું પાલન કરતા આવ્યા છો એનો પ્રભાવ(આ બધા)માંથી મુક્ત થવા માટે (ખૂબ જ) ઊંડી સૂઝની જરૂર છે; પણ સામાન્ય રીતે તમે એ બધાને માન્ય રાખો છો (તાબે થઈ જાઓ છો, કારણ કે અંદરખાનેથી તમે ડરેલા છો.

તમને બીક છે કે તમને જીવનમાં સારું સ્થાન નહીં મળે, તમને ડર છે કે તમારા ધર્મગુરુ ‘ શું કહશે; તમે પ્રણાલિકા ન અનુસરવાથી (ડરો છો) (તેમજ) સાચું ન કરવાથી ડરો છો. પણ આઝાદી ખરેખર એ માનસિક અવસ્થા છે, જેમાં નથી કોઈ ડર કે દબાણને સ્થાન, કે નથી કોઈ અન્ત:પ્રેરણાને બળપૂર્વક સાચવી રાખવાની ઝંઝટ.

GSEB Solutions Class 12 English Unit 8 Read 1 For Youth

શું આપણામાંથી મોટા ભાગના સલામત રહેવા નથી માગતા? શું આપણે આપણી જાતને અદ્ભુત લોકો કહેવડાવવા નથી ઇચ્છતા; આપણે કેટલા સુંદર દેખાઈએ છીએ, કે આપણી પાસે કેટલી બધી અસામાન્ય (વિશિષ્ટ) પ્રજ્ઞા છે? નહીં તો (કદાચ) આપણે આપણાં નામની પાછળ અક્ષરો ન મૂકત.

આ તમામ બાબતો આપણને આત્મવિશ્વાસ તેમજ આત્મસમ્માનની સમજણ આપે છે. આપણે બધા પ્રતિષ્ઠિત લોકો બનવા માગીએ છીએ અને જે ક્ષણે કંઈક કરવા પ્રયત્ન કરીએ છીએને તે ક્ષણથી આપણે આઝાદ રહેતા નથી. તમે આ સમજો, કારણ કે આઝાદીની સમસ્યાને સમજવા માટેની આ સાચી કડી છે.

ભલે પછી રાજકારણીએ સત્તા, હોદો કે સત્તાની આ દુનિયામાં કે પછી કહેવાતા આધ્યાત્મિક જગતમાં કે જ્યાં તમે ગુણવાન, ઉમદા, સંત સમાન પવિત્ર બનવાની મનોકામના ધરાવતા હો, પણ જે ક્ષણે તમે (આ કંઈ પણ) બનવાની ઇચ્છા કરો છો કે તમે સ્વતંત્ર રહેતા નથી.

પરંતુ જે પુરુષ કે સ્ત્રી આ બધી બાબતોની અસંગતતા સમજી જાય છે અને તે કારણે તેનું દિલ આ કાંઈ બનવાની ઇચ્છાથી ચલાયમાન થતું નથી તો એ વ્યક્તિ સ્વતંત્ર છે. જો તમે એની આ સરળતા સમજી લેશો, કે તમને તેની અસામાન્ય સુંદરતા અને ગહનતા સમજાઈ જશે.

છેવટે તો, તમામ કસોટીઓ એ હેતુ માટે જ છે; (જે) તમને કોઈક હોદો અપાવે કે તમને કશુંક બનાવી દે. ખિતાબો, પદવી અને જ્ઞાન તમને કશુંક બનવા પ્રોત્સાહિત કરે છે. શું તમે અવલોકન કર્યું નથી કે તમારાં મા-બાપ કે શિક્ષકો તમને કંઈક બનવા માટે સતત કહ્યા કરતા હોય કે (તમારે) તમારા કાકા કે દાદાની જેમ સફળ બનવું જોઈએ?

અથવા કોઈ નિષ્ણાંત જેવા બનવા, સંત (જ્ઞાની) બનવા, એક શિક્ષક બનવા, એક કુટુંબીજન બનવા કે કોઈ એક રૂઢિને વળગી રહેવા તમે કોઈ નામાંકિત વ્યક્તિના ઉદાહરણનું અનુકરણ કરો છો, આ બધુંય તમારા પક્ષે કશુંક બનવાની ઇચ્છા સૂચવે છે, અને એ સમજવું ત્યારે જ (શક્ય છે, જ્યારે તમે આઝાદી(શું છે)ને સાચી રીતે સમજી શકો.

આમ, કેળવણીનું કાર્ય એ છે કે તમને બાળપણથી જ કોઈનું અનુકરણ ન કરવું અને તમે જેવા છો તેવા જ રહેવું એવું સમજવામાં મદદ કરે અને આ (બાબત) જ અમલમાં મૂકવી સૌથી અઘરી છે; તમે કદરૂપા હો કે સુંદર, તમે લીલા છો કે ઈર્ષાળુ, તમે જેવા છો તેવા રહો પણ એ બાબતને સમજી લેવી જરૂરી છે.

GSEB Solutions Class 12 English Unit 8 Read 1 For Youth

જેવા છો તેવા જ રહેવું એ અતિશય મુશ્કેલ છે, કારણ કે તમે માનો છો કે તમે (અન્યોથી) | ઊતરતા છો, અને (તમે એમ વિચારો છો) એમ પણ કે તમે તમારી જાતને કોઈક પ્રભાવી (વ્યક્તિત્વમાં) પરિવર્તિત કરી દો તો એ (તમારે માટે) અદ્ભુત હશે, પણ આવું કાંઈ થતું નથી. જ્યારે (સામે છેડે), જો તમે તમારી જાતને (જેવા છો તેવા) સ્વીકારી લો અને સુપેરે સમજી

તમારાં મા-બાપ, તમારા શિક્ષકો અને તમારી પોતાની મહેચ્છાઓ તમને સુખી અને સલામત જોવાના હેતુથી એક યા બીજી વસ્તુમાં તમે ઢળાઈ જાઓ તેવું ઇચ્છે છે. પણ બૌદ્ધિક પ્રતિભા, તમને ગુલામ બનાવી કચડી નાખતા તમામ પ્રભાવોમાંથી તમારે શું બહાર ન નીકળવું જોઈએ?

નવી દુનિયાની આશા તમારામાંથી એ લોકોમાં રહેલી છે જે શું ખોટું છે એ સમજી શકે છે અને એની સામે માત્ર વાતોમાં જ નહિ વાસ્તવમાં પણ બંડ પોકારે. અને તેથી જ તો તમારે યોગ્ય પ્રકારનું શિક્ષણ મેળવવું જોઈએ; કારણ કે તમે જ્યારે આઝાદીમાં વિકાસ પામશો

ત્યારે જ તમે એક એવા વિશ્વનું સર્જન કરી શકશો કે જે રૂઢિઓ પર અવલંબિત ન હોય કે કોઈ વિચારક કે આદર્શવાદીની વિચારસરણી મુજબ આકાર પામ્યું હોય, પણ જ્યાં સુધી તમે કોઈક આદર્શ ઉદાહરણનું અનુકરણ કરતા રહેશો કે એવા બનવા માટે પ્રયત્નશીલ રહેશો ત્યાં સુધી (આ પ્રકારની) આઝાદી શક્ય નથી જ નથી. – જે. કૃષ્ણમૂર્તિ

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *